(2010) 1 ΑΑΔ 195

[*195]18 Φεβρουαρίου, 2010

[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

1. A. MESSIOS & SONS LTD,

2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΣΣΙΟΣ,

Εφεσείοντες,

v.

ΑΝΔΡΕΑ A. ΛΕΩΝΙΔΑ,

Εφεσιβλήτου.

 

ΚΑΙ ΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΗΜΕΡ. 4.12.1997.

1. A. MESSIOS & SONS LTD,

2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΣΣΙΟΣ,

Εφεσείοντες,

v.

ΑΝΔΡΕΑ A. ΛΕΩΝΙΔΑ,

Εφεσιβλήτου.

 

A. MESSIOS & SONS LTD,

Εφεσείοντες,

v.

ΑΝΔΡΕΑ A. ΛΕΩΝΙΔΑ (AP. 1),

Εφεσιβλήτου.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 277/2007)

 

Πολιτική Δικονομία ― Αίτηση για άδεια καταχώρησης συμπληρωματικών ενόρκων δηλώσεων προς υποστήριξη αίτησης για επαναφορά έφεσης η οποία απορρίφθηκε λόγω μη προώθησής της ― Ανώτατο Δικαστήριο άσκησε τη διακριτική του ευχέρεια υπέρ των εφεσειόντων - αιτητών.

Στις 20.5.2009 οι εφεσείοντες - αιτητές καταχώρησαν αίτηση για [*196]επαναφορά απορριφθείσας έφεσής τους λόγω μη προώθησής της. Η αίτηση επαναφοράς υποστηρίζεται από ένορκη δήλωση δικηγορικής υπαλλήλου στο γραφείο των δικηγόρων των εφεσειόντων - αιτητών.

Οι εφεσείοντες - αιτητές με αίτησή τους ημερ. 8.7.2009 ζητούν άδεια του Δικαστηρίου να καταχωρήσουν δύο συμπληρωματικές ένορκες δηλώσεις προς υποστήριξη της αίτησής τους ημερ. 20.5.2009 για επαναφορά. Η αίτηση αυτή (η υπό εξέταση αίτηση) βασίζεται στους περί Εφέσεων (Προδικασία, Περιγράμματα Αγορεύσεων, Περιορισμός του Χρόνου των Προφορικών Αγορεύσεων και Συνοπτική Διαδικασία για την Απόρριψη Προδήλως Αβάσιμων Εφέσεων) Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 1996-1998, Κ. 13(ε) και Κ. 12, στο Άρθρο 30.3(β) του Συντάγματος, στην Δ.39 και στη Δ.48, θ.θ. 1-4 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας και στις συμφυείς εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα γεγονότα επί των οποίων στηρίζεται η υπό εξέταση αίτηση εκτίθενται σε συνημμένη ένορκη δήλωση της ίδιας δικηγορικής υπαλλήλου στο γραφείο των δικηγόρων των εφεσειόντων - αιτητών.

Ο εφεσίβλητος - καθ’ ου η αίτηση καταχώρησε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι στόχος των εφεσειόντων - αιτητών, με την υπό εξέταση αίτηση, είναι η προσαγωγή ανεπίτρεπτης μαρτυρίας και/ή η επανάληψη των αρχικών θέσεων και ισχυρισμών τους.

Αποφασίστηκε ότι:

Τα στοιχεία που επιθυμούν να θέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου, οι εφεσείοντες - αιτητές, με τις δύο ένορκες δηλώσεις, είναι στοιχεία που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς και τις θέσεις που πρόβαλε ο εφεσίβλητος-καθ’ ου η αίτηση στην αρχική του ένορκη δήλωση προς υποστήριξη της ένστασης στην αίτηση επαναφοράς της έφεσης. Δεν πρόκειται για ανεπίτρεπτη μαρτυρία ούτε για επανάληψη αρχικών ισχυρισμών των εφεσειόντων, αλλά για διευκρινίσεις και ισχυρισμούς που είναι επιθυμητό να τους επιτραπεί να προβάλουν, ώστε το Δικαστήριο να έχει ενώπιόν του ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα των γεγονότων.

Η αίτηση έγινε δεκτή με έξοδα υπέρ των εφεσειόντων - αιτητών.

Aίτηση.

Aίτηση από τους εφεσείοντες ημερ. 8.7.2009 με την οποία ζητούν άδεια του Δικαστηρίου να καταχωρήσουν δύο συμπληρωματικές ένορκες δηλώσεις προς υποστήριξη της αίτησής τους ημερ. 20.5.2009 για επαναφορά της παρούσας πολιτικής έφεσης.

[*197]K. Aδαμίδης, για τους Eφεσείοντες - Aιτητές.

Α. Αριστείδου για Γ. Θωμά, για τον Εφεσίβλητο-Καθ’ ου η         αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Νικολάτος.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ.: Οι εφεσείοντες-αιτητές είχαν καταχωρήσει την Πολιτική Έφεση Αρ. 277/07 η οποία απορρίφθηκε στις 7.4.2009 λόγω μη προωθήσεως της, ουσιαστικά επειδή οι εφεσείοντες δεν είχαν καταχωρίσει εμπρόθεσμα το περίγραμμα αγόρευσής τους. Στις 20.5.2009 οι εφεσείοντες-αιτητές καταχώρησαν αίτηση για επαναφορά της προαναφερόμενης έφεσης. Η αίτηση επαναφοράς υποστηρίζεται από ένορκη δήλωση της κας Ευτυχίας Μόργκαν ημερ. 20.5.2009. Η κα. Μόργκαν περιγράφεται ως δικηγορική υπάλληλος στο δικηγορικό γραφείο των δικηγόρων των εφεσειόντων-αιτητών.

Ο εφεσίβλητος-καθ’ ου η αίτηση καταχώρησε ένσταση στην προαναφερόμενη αίτηση επαναφοράς, στις 18.6.2009. Η ένσταση υποστηρίζεται από ένορκη δήλωση του εφεσίβλητου-καθ’ ου η αίτηση της ιδίας ημερομηνίας.

Με αίτηση των εφεσειόντων-αιτητών ημερ. 8.7.2009 αυτοί ζητούν άδεια του δικαστηρίου να καταχωρήσουν δύο συμπληρωματικές ένορκες δηλώσεις προς υποστήριξη της αίτησής τους ημερ. 20.5.2009 για επαναφορά. Η αίτηση αυτή (η υπό εξέταση αίτηση) βασίζεται στους περί Εφέσεων (Προδικασία, Περιγράμματα Αγορεύσεων, Περιορισμός του Χρόνου των Προφορικών Αγορεύσεων και Συνοπτική Διαδικασία για την Απόρριψη Προδήλως Αβάσιμων Εφέσεων) Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 1996-1998, Κ. 13(ε) και Κ. 12, στο Άρθρο 30.3(β) του Συντάγματος, στην Δ.39 και στη Δ.48, θ.θ. 1-4 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας και στις συμφυείς εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα γεγονότα στα οποία στηρίζεται η υπό εξέταση αίτηση εκτίθενται σε συνημμένη ένορκη δήλωση της κας Ευτυχίας Μόργκαν ημερ. 7.7.2009.

Ο εφεσίβλητος- καθ’ ου η αίτηση καταχώρησε ένσταση και στην υπό εξέταση αίτηση η οποία βασίζεται στις ίδιες ουσιαστικές και δικονομικές πρόνοιες που βασίζεται η αίτηση και επίσης συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του εφεσίβλητου-καθ’ ου η αίτηση.

Στην προαναφερόμενη αίτηση επαναφοράς και συγκεκριμένα [*198]στην ένορκη δήλωση που την υποστηρίζει προβάλλονται ισχυρισμοί ότι ο δικηγόρος κ. Λάμπρος Κολατσής, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ένας από τους δικηγόρους στο δικηγορικό γραφείο Αδάμος Κ. Αδαμίδης και Σία, στη Λεμεσό (το οποίο χειριζόταν την υπόθεση των εφεσειόντων), έγκαιρα, δηλαδή μέσα στην προθεσμία που είχε καθορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε ετοιμάσει το περίγραμμα αγόρευσης των εφεσειόντων στην προαναφερόμενη έφεση το οποίο έδωσε, μέσα σε φάκελο, στην κα. Μόργκαν, στις 18.12.2008, για να αποσταλεί μέσω γραφείου ταχείας εξυπηρέτησης στο δικηγορικό γραφείο των κ.κ. Σκορδής, Παπαπέτρου και Σία, στη Λευκωσία, που είναι το γραφείο επιδόσεως των δικηγόρων των εφεσειόντων, στη Λευκωσία, ώστε να καταχωρηθεί στο δικαστήριο εντός της προθεσμίας. Αποτελεί επίσης ισχυρισμό που περιλαμβάνεται στην αρχική ένορκη δήλωση της κας Μόργκαν ότι το γραφείο Σκορδής, Παπαπέτρου και Σία, στις 19.12.2008 πληροφόρησε την κα. Μόργκαν ότι όλα τα έγγραφα που στάληκαν από τη Λεμεσό στη Λευκωσία στις 18.12.2008, διεκπεραιώθησαν.

Στην αρχική ένορκη δήλωση του εφεσίβλητου-καθ’ ου η αίτηση περιλαμβάνεται πλήρης απόρριψη όλων των ισχυρισμών που γίνονται στην αρχική ένορκη δήλωση της κας Μόργκαν. Συγκεκριμένα αναγράφεται ότι η κα. Μόργκαν δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική γνώση των γεγονότων, ότι ο δικηγόρος κ. Κολατσής θα έπρεπε ο ίδιος να δώσει σαφείς εξηγήσεις ως προς τις ενέργειες τις οποίες έκαμε με σκοπό την παρακολούθηση της υπόθεσης, ακόμα γίνεται αμφισβήτηση του ισχυρισμού ότι στο φάκελο που ο κ. Κολατσής έδωσε στην κα. Μόργκαν, στις 18.12.2008, περιείχετο και περίγραμμα της αγόρευσης των εφεσειόντων-αιτητών καθώς και αμφισβήτηση του ισχυρισμού ότι ο προαναφερόμενος φάκελος δόθηκε σε συγκεκριμένο γραφείο ταχείας εξυπηρέτησης ή ότι παραδόθηκε στο γραφείο επιδόσεως των δικηγόρων των εφεσειόντων στη Λευκωσία. 

Ενόψει των προαναφερόμενων αμφισβητήσεων οι εφεσείοντες-αιτητές επιθυμούν να καταχωρήσουν δύο συμπληρωματικές ένορκες δηλώσεις, μια της κας Μόργκαν και μια του κ. Κολατσή, αντίγραφα των οποίων επισυνάπτονται στην υπό εξέταση αίτηση τους. Ουσιαστικά, με τη συμπληρωματική ένορκη δήλωση της κας. Μόργκαν, θα δίνονται περισσότερες και συγκεκριμένες διευκρινίσεις ως προς την αποστολή του φακέλου ο οποίος περιείχε την αγόρευση των εφεσειόντων στην προαναφερόμενη έφεση καθώς και ως προς την παράδοση του στο γραφείο επιδόσεως των δικηγόρων των εφεσειόντων στη Λευκωσία, ενώ με την ένορκη δήλωση του κ. Κολατσή θα δίνονται λεπτομέρειες ως προς την προετοιμασία και την αποστολή του περιγράμματος αγόρευσης και περιπλέον θα γίνεται διάψευση ισχυ[*199]ρισμού, εκ μέρους του εφεσίβλητου, ότι ο κ. Κολατσής κατά τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2009 παραδέχθηκε σε δικηγόρους του εφεσίβλητου ότι δεν είχε καταφέρει ακόμα να καταχωρήσει το περίγραμμα αγόρευσης των εφεσειόντων, λόγω φόρτου εργασίας.

Ο εφεσίβλητος, στην ένορκη δήλωση του προς υποστήριξη της ένστασης στην υπό εξέταση αίτηση, ισχυρίζεται πως οι εφεσείοντες-αιτητές, με την υπό εξέταση αίτηση, ζητούν να τους επιτραπεί να προσάξουν ανεπίτρεπτη μαρτυρία και/ή να επαναλάβουν τις αρχικές θέσεις και τους ισχυρισμούς τους.

Μελετήσαμε με προσοχή τα ενώπιόν μας στοιχεία υπό το φως των εισηγήσεων των δύο πλευρών. Θεωρούμε ότι η διακριτική ευχέρεια που παρέχεται στο δικαστήριο από τις σχετικές δικονομικές πρόνοιες, είναι ορθό και δίκαιο να ασκηθεί, στην προκείμενη περίπτωση υπέρ των εφεσειόντων-αιτητών. Κατά την εκτίμησή μας τα στοιχεία που επιθυμούν να θέσουν ενώπιον του δικαστηρίου, οι εφεσείοντες-αιτητές, με τις δύο ένορκες δηλώσεις για τις οποίες ζητούν την άδεια του δικαστηρίου να καταχωρήσουν, είναι στοιχεία που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς και τις θέσεις που πρόβαλε ο εφεσίβλητος-καθ’ ου η αίτηση στην αρχική του ένορκη δήλωση προς υποστήριξη της ένστασης στην αίτηση επαναφοράς της έφεσης. Δεν πρόκειται, κατά την κρίση μας, για ανεπίτρεπτη μαρτυρία ούτε για επανάληψη των αρχικών ισχυρισμών των εφεσειόντων, αλλά για διευκρινίσεις και ισχυρισμούς που είναι επιθυμητό να επιτραπεί στους εφεσείοντες-αιτητές να προβάλουν, ώστε το δικαστήριο να έχει ενώπιον του ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα των γεγονότων.

Για τους προαναφερόμενους λόγους η αίτηση εγκρίνεται, ως η παράγραφος Α. Οι ένορκες δηλώσεις να καταχωρηθούν εντός 15 ημερών.  Δεν βρίσκουμε ότι συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος για παρέκκλιση από το γενικό κανόνα ότι ο επιτυχών διάδικος δικαιούνται στα έξοδα του και επομένως τα έξοδα, της υπό εξέταση αίτησης, όπως θα υπολογιστούν από τον αρμόδιο Πρωτοκολλητή στο τέλος, επιδικάζονται υπέρ των εφεσειόντων-αιτητών.

Η αίτηση γίνεται δεκτή με έξοδα υπέρ των εφεσειόντων - αιτητών.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο