ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

 

(Άρθρο 23(3)(γ) του Ν. 33/64 – Μεταβατικές Διατάξεις)

 

(΄Εφεση κατά απόφασης Διοικητικού Δικαστηρίου

Αρ. 96/2019)

 

27 Μαΐου, 2024

 

 

[ΛΙΑΤΣΟΣ Π., ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ, ΚΑΡΑΚΑΝΝΑ, Δ/στές]

 

 

HASSAN DEABES

Εφεσείων/Αιτητής

ΚΑΙ

 

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΣΩ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ – ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Εφεσίβλητοι / Καθ’ ων η Αίτηση

 

………………………

 

ΑΙΤΗΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 2/5/2024 ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΦΕΣΙΒΛΗΤΩΝ

………………………

 

Ν. Τζιρτζιπή (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για τους Αιτητές

 

Λ. Κινοσίδου (κα) για Χρ. Λάρκου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., για τον Καθ’ ου η Αίτηση

 

……………….

 

 Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου

θα δοθεί από τον Λιάτσο, Π.

……………….

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

ex tempore

 

Α. ΛΙΑΤΣΟΣ, Π.:  Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε σε προηγούμενο στάδιο τα δεδομένα που καλύπτουν την, ενώπιόν μας, Αίτηση.  Αίτηση, η οποία αφορά παροχή άδειας προς καταχώρηση, εντός μιας ημέρας, του περιγράμματος αγόρευσης εκ μέρους των Εφεσιβλήτων. 

 

Σημειώνουμε τα γεγονότα, όπως αποτυπώνονται στην Αίτηση και τα οποία, ουσιαστικά, δεν αμφισβητούνται. Μέσα από τα γεγονότα επεξηγούνται οι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση, λόγοι που αφορούν σε απώλεια φακέλου και αλλαγή δικηγόρου που την χειρίζεται από τη Νομική Υπηρεσία. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ακρόαση της υπόθεσης δεν έχει οριστεί και ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε βλάβη για την άλλη πλευρά, την πλευρά του Καθ’ ου η Αίτηση. 

 

Οι αρχές που καλύπτουν, βεβαίως, το ζήτημα είναι καλά γνωστές.  Προμετωπίδα και βασικό κριτήριο είναι το συμφέρον της Δικαιοσύνης, όπως τονίζεται σε σειρά αποφάσεων.  Αναφερόμαστε επιγραμματικά στις υποθέσεις Κυπριακή Δημοκρατία v. Ανδρέας Χριστοδούλου κ.α. (1997) 3 ΑΑΔ 241, Λαπέρτα v. Mavroudis-Michael & Co Construction Ltd (2005) 1 ΑΑΔ 486 και Μαυρομούστακου v. Συμβ. Εγγρ. Επιστ. Τροφ., Τεχν. Τροφ. και Διαιτολόγων (2001) 3 ΑΑΔ 850.

 

Βεβαίως, η ύπαρξη εξουσίας για την παράταση του χρόνου και μετά την εκπνοή της προθεσμίας, δεν προεξοφλεί και την άσκησή της υπέρ του Αιτητή, σε κάθε περίπτωση. Συνεκτιμάται και αποτιμάται πάντοτε το σύνολο των γεγονότων, πάντα υπό το φως των συμφερόντων της Δικαιοσύνης. 

 

Έχοντας συνεκτιμήσει το σύνολο των, ενώπιόν μας, δεδομένων, τα οποία άπτονται του αιτήματος και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συμφέροντα του Εφεσείοντα δεν θα επηρεαστούν, σημειώνοντας ότι το σχετικό περίγραμμα είναι έτοιμο και θα καταχωρηθεί εντός μίας ημέρας, θεωρούμε ότι η παράταση του χρόνου μπορεί να δοθεί υπό τις συνθήκες, παρά το γεγονός ότι παρήλθε σημαντικός χρόνος από τις προηγούμενες οδηγίες του Δικαστηρίου.

 

Το αίτημα, λοιπόν, εγκρίνεται.  Το περίγραμμα των Εφεσιβλήτων να καταχωρηθεί μέχρι αύριο.  Τυχόν απάντηση, αν υπάρχει, δέκα ημέρες μετά και, στη συνέχεια, η υπόθεση να οριστεί για Ακρόαση από το Πρωτοκολλητείο, σε συνεννόηση με το Δικαστήριο και να ειδοποιηθούν όλες οι πλευρές, βεβαίως.

 

Κατά την ημερομηνία Ακρόασης, ο Εφεσείων να είναι παρών στο Δικαστήριο. 

 

Δεδομένου ότι δεν καταχωρήθηκε εμπρόθεσμα η Ένσταση, καμία διαταγή για έξοδα.

 

 

 

                                                               

Α. Ρ. Λιάτσος, Π.

 

                                                               Δ. Σωκράτους, Δ.

 

                                                               Τ. Καρακάννα, Δ.

 

 

 

 

 

 

 

/μσ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο