Προσφυγή Αρ. 35/2024

 

 

 

 

 

 

 

Μεταξύ:

E & B (ENERGY & BEYOND) LTD

                                                                        Αιτητών

ν.

 

ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Αναθέτουσας Αρχής

 

 

 Προσφυγή Αρ. 36/2024

 

 

 

 

 

 

Μεταξύ:

MULTIMARINE SERVICES LIMITED

Αιτητών

ν.

 

ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Αναθέτουσας Αρχής

 

Αναθεωρητική Αρχή

Προσφορών:                                     Ανδρούλα Πούγιουρου, Πρόεδρος

                                                Πάρις Κωνσταντινίδης, Μέλος

                                                Χριστίνα Σαββίδου, Μέλος

 

 

Αιτητές:                                  E & B (ENERGY & BEYOND) LTD

                                                   Αντιπροσωπεύθηκαν από τον:

1.    Αλέξανδρο Δημητριάδη, Δικηγόρο δια Κώστας Π. Δημητριάδης Δ.Ε.Π.Ε.

 

 

Αιτητές:                                  MULTIMARINE SERVICES LIMITED

                                                   Αντιπροσωπεύθηκαν από τους:

1.    Αλέξανδρο Δημητριάδη, Δικηγόρο δια Αντρέας Γιωρκάτζης Δ.Ε.Π.Ε.

 

Αναθέτουσα Αρχή:               ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

                                                   Αντιπροσωπεύθηκε από τους:

1.    Γιώργο Χατζηγιώργη, Δικηγόρο δια Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

2.    Ανδρέα Χατζηγεωργίου, Δικηγόρο δια Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

3.    Αντρέα Παρμακλή, Ανώτατο Διοικητικό Λειτουργό

                                                 

 

Ημερομηνία έκδοσης Απόφασης: 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΕ ΚΑΙ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΑΞΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ/Ή ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ/Ή ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΙ/Ή ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΡ. 35/2024 ΚΑΙ 36/2024

 

Η παρούσα διαδικασία αφορά στην εξέταση του ενδεχόμενου χορήγησης προσωρινών μέτρων στα πλαίσια των πιο πάνω Προσφυγών που στρέφονται κατά όρων του Διαγωνισμού με αρ. 19/2024 και τίτλο «Παραχώρηση Άδειας για Χρήση Χερσαίων Χώρων στη Λιμενική περιοχή Ζυγίου (περιοχή Βασιλικού)».

Οι Αιτητές με τις Προσφυγές τους προβάλλουν διάφορους λόγους για τροποποίηση και/ή ακύρωση αριθμού όρων του Διαγωνισμού, ζητώντας ταυτόχρονα και τη χορήγηση προσωρινών μέτρων.

Η Αναθέτουσα Αρχή με γραπτό υπόμνημα, αλλά και ενώπιον μας, έθεσε ζήτημα έλλειψης δικαιοδοσίας της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών να προχωρήσει στην εξέταση της Προσφυγής και συνακόλουθα του αιτήματος για τη χορήγηση προσωρινών μέτρων. Σύμφωνα με τη θέση της Αναθέτουσας Αρχής, η Προσφυγή θα πρέπει να εξεταστεί συνοπτικά και να απορριφθεί στη βάση του άρθρου 20(5) του περί των Διαδικασιών Προσφυγής στον Τομέα της Σύναψης των Δημοσίων Συμβάσεων Νόμο του 2010 (Ν. 104(Ι)/2010) που προβλέπει τα εξής:

«20.-(1) […]

 

[…]

 

(5) Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών δύναται να εξετάζει συνοπτικά και να απορρίπτει προσφυγή την οποία κρίνει αβάσιμη, χωρίς να καλείται ενώπιον της ο ενδιαφερόμενος ή, ανάλογα με την περίπτωση, η αναθέτουσα αρχή ή ο αναθέτων φορέας.».

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το γραπτό υπόμνημα της Αναθέτουσας Αρχής καταχωρήθηκε μόλις χθες και η εξέταση του ενδεχομένου χορήγησης προσωρινών μέτρων ήταν ορισμένη για ακρόαση σήμερα όπου οι Αιτητές δεν είχαν το χρόνο ετοιμασίας και καταχώρισης της Απαντητικής Αγόρευσης με τις δικές τους θέσεις, θέσαμε στα μέρη το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να οριστεί η ακρόαση της προδικαστικής ένστασης σε πολύ σύντομη ημερομηνία ως προς το ζήτημα της δικαιοδοσίας. Ταυτόχρονα δε η Αναθέτουσα Αρχή να αναλάβει δέσμευση όπως μην προχωρήσει με τη διαδικασία του Διαγωνισμού μέχρι την τελική έκδοση απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών στις υπό των ως άνω αριθμό και τίτλο Προσφυγές, οι δε Αιτητές, από την άλλη, να μην επιμένουν στο αίτημα τους για λήψη προσωρινών μέτρων.

Τα μέρη συμφώνησαν και η Αναθέτουσα Αρχή ανέλαβε δέσμευση όπως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των Προσφυγών και έκδοση τελικής απόφασης α) μην επιτρέψει την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφορών στον επίδικο Διαγωνισμό αλλά να προβεί στα αναγκαία διαβήματα για επέκταση της προθεσμίας αυτής αν και όποτε χρειαστεί και β) φροντίσει, επίσης, για την επέκταση της προθεσμίας υποβολής διευκρινιστικών ερωτήσεων και απαντήσεων όταν χρειαστεί.

Ενόψει των πιο πάνω, οι Προσφυγές σε σχέση με το ζήτημα της δικαιοδοσίας της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και τυχόν άλλου προδικαστικού ζητήματος ορίζονται για ακρόαση στις 30.09.2024 και ώρα 09.00πμ. Δίνονται οδηγίες όπως η Αναθέτουσα Αρχή καταχωρίσει τη γραπτή της αγόρευση μέχρι τις 23.09.2024 και ώρα 14:00 και στη συνέχεια οι Αιτητές μέχρι 27.09.2024 και ώρα 12:00.

Η δήλωση της Αναθέτουσας Αρχής όπως α) μην επιτρέψει την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφορών στον επίδικο Διαγωνισμό αλλά να προβεί στα αναγκαία διαβήματα για επέκταση της προθεσμίας αυτής αν και όποτε χρειαστεί και β) φροντίσει επίσης, για την επέκταση της προθεσμίας υποβολής διευκρινιστικών ερωτήσεων και απαντήσεων όταν χρειαστεί μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης στις υπό των ως άνω αριθμό και τίτλο Προσφυγές, έχει καταγραφεί ως συμφωνία των μερών.

 

 

                                                                            

Ανδρούλα Πούγιουρου                                       Πάρις Κωνσταντινίδης

Πρόεδρος                                                            Μέλος

 

 

 

Χριστίνα Σαββίδου                                            

Μέλος