LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 24/2023

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.023.015

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Gialletto Ltd από την Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A., μέσω της Lemgo Ltd

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                                       Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                               Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                                       Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                              Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                                    Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 30 Ιουνίου 2023                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 19 Απριλίου 2023, από την εταιρεία Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (εφεξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία η Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A. (στο εξής η «Hellenic Healthcare») μέσω της Lemgo Ltd (στο εξής η «Αγοράστρια)»), προτίθεται να αποκτήσει το μετοχικό κεφάλαιο της Gialletto Ltd (στο εξής ο «Στόχος» ή η «Gialletto»).

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Η Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A. είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και μέλος του ομίλου HHG. Ο όμιλος HHG δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Η Hellenic Healthcare συνιστά μέρος των Εταιρειών Χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC και κατ’ επέκταση του Δικτύου της CVC.

Η CVC, μαζί με τις θυγατρικές τις και την CVC Capital Partners Advisory Group Holding Foundation και τις θυγατρικές της, οι οποίες είναι οντότητες ιδιωτικής ιδιοκτησίας, αποτελούν το «Δίκτυο CVC». Οι δραστηριότητες του Δικτύου CVC περιλαμβάνουν την παροχή επενδυτικών συμβουλών και/ή διαχείριση επενδύσεων εκ μέρους ορισμένων κεφαλαίων και επενδυτικών πλατφόρμων.

 

Στις 21 Απριλίου 2023, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 5 Μαΐου 2023, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (εφεξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2023, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί στη βάση Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών (Share Purchase Agreement) (στο εξής η «Συμφωνία») ημερομηνίας 13 Μαρτίου 2023, η οποία συμφωνήθηκε από και μεταξύ της Lemgo Limited, ενεργώντας ως ο Αγοραστής και των Μετόχων της Gialletto, ως οι Πωλητές. Δυνάμει της Συμφωνίας, η Lemgo Limited θα αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Gialletto.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Η προτεινόμενη πράξη αφορά την απόκτηση από την Hellenic Healthcare εμμέσως, μέσω της Lemgo Ltd, του μετοχικού κεφαλαίου του Στόχου. Ως εκ τούτου, η Hellenic Healthcare θα έχει, έμμεσα μέσω της Lemgo Ltd, τον αποκλειστικό έλεγχο του Στόχου.

Σύμφωνα με την παράγραφο 16 της Κωδικοποιημένης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δικαιοδοσίας βάσει του κανονισμού (EΚ) αριθ. 139/2004 για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (2008/C 95/01) (στο εξής η «Ανακοίνωση»), η δυνατότητα καθοριστικού επηρεασμού της δραστηριότητας μιας επιχείρησης πρέπει να είναι πραγματική, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί ή/και να απορρέει από δικαιώματα, συμβάσεις ή άλλα μέσα είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές πραγματικές ή νομικές συνθήκες. Η απόκτηση μετοχών ή/και την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης, αποτελεί μια μορφή απόκτησης ελέγχου[1].

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Επιτροπή κατέληξε ότι η κοινοποιηθείσα πράξη συγκέντρωσης εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία πράξεων που, σύμφωνα με το άρθρο 6(1)(α)(ii) του Νόμου, πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου του Στόχου από την Hellenic Healthcare, μέσω της Lemgo Ltd.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος παγκόσμιος κύκλος εργασιών του ομίλου ΗΗG, στον οποίο ανήκει η Hellenic HealthCare και η Αγοράστρια για το οικονομικό έτος 2021, ανέρχεται στο ποσό των €[…..]. Επίσης, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του Στόχου για το οικονομικό έτος 2021 ανέρχεται στα €[…..].

Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, τόσο η Αγοράστρια όσο και ο Στόχος, δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ΗΗG εντός της Κύπρου, για το οικονομικό έτος 2021, ανήλθε στο ποσό των €[…..]. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στην Κύπρο των Εταιρειών Χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC προήλθε από υπηρεσίες περίθαλψης νοσηλευτηρίων και/ή άλλων ιατρικών υπηρεσιών που παρείχαν τα νοσοκομεία ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ και ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, καθώς και από άλλες υπηρεσίες που δεν αφορούν την παροχή ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών και/ή άλλων διαγνωστικών υπηρεσιών. Ο κύκλος εργασιών του Στόχου, για το οικονομικό έτος 2021 στην Κύπρο, ανήλθε στο ποσό των €[…..] και προήλθε από την παροχή ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Οι κύριες δραστηριότητες των Εταιρειών Χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC στην Ελλάδα αφορούν κυρίως τις πιο κάτω δραστηριότητες, εκ των οποίων κάποιες επεκτείνονται και στην Κύπρο:

Επιπρόσθετα, ορισμένες από τις εταιρείες του ομίλου CVC δραστηριοποιούνται στο φαρμακευτικό και ιατρικό τομέα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα,

·    Η εταιρεία RECORDATI ασχολείται με την κατασκευή των φαρμάκων: ZANEDIP, COMBO, UROREC, PROCOGLYVENOL, BETALOC, CLEENEMA και CITRAFLEET.  

Η Gialletto Ltd, που αποτελεί και το Στόχο στην παρούσα συναλλαγή, παρέχει ακτινολογικές και συναφείς υπηρεσίες στην Κύπρο στην επαρχία Λάρνακας, μέσω του διαγνωστικού κέντρου με την επωνυμία ΠΡΟΓΝΩΣΙΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι ακτινολογικές και συναφείς υπηρεσίες που παρέχει το διαγνωστικό κέντρο ΠΡΟΓΝΩΣΙΣ είναι οι κάτωθι:

-           Ακτινογραφίες,

-           Μαγνητική τομογραφία,

-           Αξονική τομογραφία,

-           Υπερηχογράφημα,

-           Πανοραμικές CBCT που σημαίνει Αξονική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης και χρησιμοποιείται για την απεικόνιση κυρίως της γνάθου και του προσωπικού κρανίου και

-           Τεστ Οστεοπόρωσής.

Η Επιτροπή εξέτασε την αγορά στην οποία δύναται να προκύπτει οριζόντια, κάθετη ή γειτονική σχέση, ήτοι την παροχή ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις συμμετέχουσες, στην Κύπρο δεν υπάρχουν ουσιώδης διαφορές μεταξύ των παρόχων ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και αυτούς που είναι εκτός ΓεΣΥ, καθότι ένας πάροχος ακτινολογικών υπηρεσιών δεν περιορίζεται να αποδέχεται ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ, αλλά μπορεί να παρέχει ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ασχέτως εάν είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ και ασχέτως εάν έχει παραπεμφθεί μέσω του ΓεΣΥ για ακτινολογικές υπηρεσίες ή θεραπεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις συμμετέχουσες, ο καθορισμός της σχετικής αγοράς για τα κυπριακά δεδομένα μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων διαγνωστικών κέντρων δεν αντικατοπτρίζει πλέον τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς στην Κύπρο έπειτα από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Ως εκ τούτου, λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στο εθνικό σύστημα υγείας, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι η αγορά έχει διαμορφωθεί σε μια ενιαία και ευρύτερη αγορά παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών, η οποία αποτελείται τόσο από ιδιωτικά όσο και από δημόσια διαγνωστικά κέντρα,[5] τα οποία είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, καθώς και των λοιπών παρόχων ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών που αποφάσισαν να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Η Επιτροπή στην υπό εξέταση υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της υπόθεσης καθώς και σχετική νομολογία,[6] όρισε τη σχετική αγορά ως την αγορά παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών από διαγνωστικά κέντρα που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Διευκρινίζεται ο ορισμός αυτός συμπεριλαμβάνει τα εξεταστικά κέντρα που είναι και εντός και εκτός νοσηλευτηρίου. Οποιοσδήποτε περαιτέρω διαχωρισμός σε υπο-αγορές δεν διαφοροποιεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της παρούσας πράξης.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της τα δεδομένα της υπόθεσης καθώς και σχετική νομολογία[7], κατέληξε ότι ως γεωγραφική αγορά στην παρούσα περίπτωση ορίζεται, για την υπό αναφορά σχετική αγορά, αυτή της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οριζόντια σχέση

Ο Στόχος δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών από νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ στην Κύπρο, καθότι λειτουργεί το διαγνωστικό κέντρο με επωνυμία ΠΡΟΓΝΩΣΙΣ στην επαρχία της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι Εταιρείες Χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC, καθώς και ο όμιλος HHG δραστηριοποιούνται εντός της Κυπριακής επικράτειας στον τομέα της παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών μέσω του Απολλωνείου και του Αρεταιείου που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Λευκωσίας.

Ως εκ τούτου, προκύπτει οριζόντια επικάλυψη μεταξύ των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη σχετική αγορά παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών από νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ στην Κύπρο.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για το 2022, σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, από την παροχή ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών υγείας από διαγνωστικά κέντρα που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, ανέρχεται στα €[…..].[8]

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κύκλος εργασιών της Gialletto στη σχετική αγορά ανέρχεται για το 2022 στις €[…..] ([5-10%]), ότι ο κύκλος εργασιών του Απολλώνειου στη σχετική αγορά για το αντίστοιχο έτος ανέρχεται στα €[…..] ([5-10%]) και του Αρεταίειου στα €[…..] ([0-5%]) αντίστοιχα, το συνολικό μερίδιο αγοράς που θα ελέγχει ο Όμιλος HHG μετά την ολοκλήρωση της προτεινόμενης συγκέντρωσης θα ανέρχεται στο [10-20%] του συνολικού μεριδίου αγοράς πάροχων ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών ενταγμένων στο ΓεΣΥ σε παγκύπρια κλίμακα.

Με βάση τα πιο πάνω, ο όμιλος HHG (μέσω του Απολλωνείου και του Αρεταίειου) δραστηριοποιείται στην ίδια αγορά με τον Στόχο και προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από την οριζόντια σχέση των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, καθώς τα ποσοστά αγοράς που κατέχουν οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις, πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου για να προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά στην προκειμένη περίπτωση, ήτοι η συγκέντρωση να οδηγεί σε συνδυασμένο μερίδιο αγοράς δεκαπέντε επί τοις εκατό (15%) και άνω.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασυμβίβαστη με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς είναι η σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του Νόμου αλλά και των Κατευθυντήριων Γραμμών για τις οριζόντιες Συγκεντρώσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (στο εξής οι «Κατευθυντήριες γραμμές») αναφορικά με Συντονισμένα και Μη Συντονισμένα αποτελέσματα που δύναται να προκύψουν με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης.

Επομένως, η Επιτροπή προχώρησε να εξετάσει πιο κάτω αν και κατά πόσο δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με την λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

(i) Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση συγκέντρωσης (άρθρο 19 του Νόμου και Κατευθυντήριες γραμμές για τις οριζόντιες συγκεντρώσεις)

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Νόμου κατά την αξιολόγηση μιας συγκέντρωσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένα κριτήρια, ήτοι:

(α) «την ανάγκη διατήρησης και ανάπτυξης συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές με γνώμονα, μεταξύ άλλων, τη διάρθρωση των επηρεαζόμενων αγορών, άλλων αγορών στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση και το δυνητικό ανταγωνισμό εκ μέρους επιχειρήσεων εγκατεστημένων εντός ή εκτός της Δημοκρατίας,

(β) τη θέση στην αγορά των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτές με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, τη χρηματοοικονομική δύναμη όλων των εν λόγω επιχειρήσεων, τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας των προϊόντων και των υπηρεσιών που είναι αντικείμενο εμπορίου στις επηρεαζόμενες αγορές ή/και σε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση και των υποκατάστατών τους, τις τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, οποιουσδήποτε φραγμούς εισόδου στις επηρεαζόμενες αγορές ή/και στις άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση, τα συμφέροντα των ενδιάμεσων και τελικών καταναλωτών των σχετικών προϊόντων και των σχετικών υπηρεσιών, και τη συμβολή στην τεχνική και οικονομική πρόοδο και το ενδεχόμενο η συμβολή αυτή να είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών και δεν αποτελεί εμπόδιο για τον ανταγωνισμό, […]»

Οι συνέπειες της παρούσας πράξης συγκέντρωσης σε οριζόντιο επίπεδο αξιολογούνται επιπρόσθετα σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αξιολόγηση των Οριζόντιων Συγκεντρώσεων σύμφωνα με τον Κανονισμό του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ των επιχειρήσεων (2004/C 31/03).

Στη βάση των Κατευθυντήριων Γραμμών για οριζόντιες συγκεντρώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 22:

«Δυο είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους οι οριζόντιες συγκεντρώσεις ενδέχεται να εμποδίσουν σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης:

(α) καταργώντας σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις σε μια ή περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες ως εκ τούτου θα έχουν αυξημένη ισχύ στην αγορά, χωρίς να καταφύγουν σε συντονισμό της συμπεριφοράς τους (επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς),

(β) μεταβάλλοντας τη φύση του ανταγωνισμού ούτως ώστε επιχειρήσεις που προηγουμένως δεν συντόνιζαν τη συμπεριφορά τους, τώρα είναι πολύ πιθανότερο να συντονίζουν και να αυξάνουν τις τιμές ή με άλλο τρόπο να βλάπτουν τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό. Μια συγκέντρωση μπορεί επίσης να καταστήσει τον συντονισμό ευκολότερο, σταθερότερο ή αποτελεσματικότερο για τις επιχειρήσεις που συντόνιζαν τη συμπεριφορά τους και πριν από τη συγκέντρωση (επιπτώσεις συντονισμένης συμπεριφοράς)»,

Η Επιτροπή σημείωσε ότι στη βάση των Κατευθυντήριων γραμμών για οριζόντιες συγκεντρώσεις, τα μερίδια αγοράς και τα επίπεδα συγκέντρωσης αποτελούν χρήσιμες ενδείξεις για τη διάρθρωση της αγοράς και τη σπουδαιότητα τόσο των συμμετεχόντων μερών, όσο και των ανταγωνιστών τους από πλευράς ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις συμμετέχουσες, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος HHG δραστηριοποιείται στην ίδια αγορά με τη Gialletto και ότι υπάρχει επηρεαζόμενη αγορά υπό την έννοια του Νόμου[9] καθώς, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς που θα κατέχει ο όμιλος HHG με την ολοκλήρωση της προτεινόμενης συγκέντρωσης είναι οριακά μεγαλύτερο του [10-20%], θεωρούν ότι δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τη συμβατότητα της προτεινόμενης συγκέντρωσης με την εσωτερική αγορά υπό όλους τους εύλογους ορισμούς.

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των οριζόντιων συγκεντρώσεων σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ των επιχειρήσεων, τα μερίδια της αγοράς και τα επίπεδα συγκέντρωσης αποτελούν χρήσιμες ενδείξεις κατά πόσο μία συγκέντρωση δύναται να επηρεάσει τον ανταγωνισμό. Η μέτρηση των επιπέδων συγκέντρωσης στηρίζεται στο δείκτη Herfindahl-HirschmanIndex (στο εξής το «HHI»),

Οι συμμετέχουσες ανάφεραν ότι έχουν προβεί σε έρευνα αναφορικά με τα μερίδια των ανταγωνιστών της εταιρείας GIALLETTO LIMITED στην αγορά της παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών (στο εξής η “Έρευνα"). Δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τους κύκλους εργασιών όλων των ανταγωνιστών τους παγκύπρια και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατός ο υπολογισμός αναφορικά με τον Δείκτη HHI.

Αποτελέσματα Μη Συντονισμένης Συμπεριφοράς

Η Επιτροπή έκρινε σκόπιμο να εξετάσει τα τυχόν αποτελέσματα μη συντονισμένης συμπεριφοράς υπό το πρίσμα ορισμένων παραγόντων  οι οποίοι μεμονωμένα δεν είναι κατ' ανάγκη αποφασιστικοί.

Συγκεκριμένα εξετάστηκε το κατά πόσο το άμεσο αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ενδέχεται να είναι ο περιορισμός του ανταγωνισμού καθότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν και οι δύο στην αγορά παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών ενταγμένων στο ΓεΣΥ παγκύπρια και με την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης η αγοράστρια θα κατέχει το [10-20%] της αγοράς. Ειδικότερα, τα τυχόν αποτελέσματα μη συντονισμένης συμπεριφοράς εξετάστηκαν υπό το πρίσμα των ακόλουθων παραγόντων:  

Α) Μεγάλα μερίδια αγοράς των συμμετεχουσών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, στην αγορά  παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών ενταγμένων στο ΓεΣΥ παγκύπρια το 2022, το Απολλώνειο κατέχει [5-10%], το Αρεταίειο [0-5%] και ο Στόχος [5-10%]. Το συνολικό μερίδιο αγοράς τους μετά την ολοκλήρωση της παρούσας πράξης θα ανέρχεται στο [10-20%]. 

Β) Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις είναι άμεσοι ανταγωνιστές

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για οριζόντιες συγκεντρώσεις, η συγκέντρωση μεταξύ δύο παραγωγών που προσφέρουν προϊόντα τα οποία αποτελούν την πρώτη και τη δεύτερη επιλογή για σημαντικό αριθμό πελατών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Εντούτοις, τα κίνητρα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές είναι πιθανότερο να περιοριστούν όταν οι ανταγωνιστές παράγουν στενά υποκατάστατα των προϊόντων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. Μία συγκέντρωση έχει λιγότερες πιθανότητες να παρακωλύσει σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης, όταν υπάρχουν πολλές δυνατότητες υποκατάστασης μεταξύ των προϊόντων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και εκείνων που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους.

Στην προκείμενη περίπτωση, προκύπτει ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της CVC στη σχετική αγορά, εντούτοις σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, υπάρχουν δυνατότητες υποκατάστασης των υπηρεσιών από αυτές που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους, αφού οι εν λόγω υπηρεσίες προσφέρονται από αριθμό ανταγωνιστών.

Ακολουθεί πίνακας στη βάση των στοιχείων που προσκομίστηκαν από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις από έρευνα της Deloitte Ltd, αναφορικά με τον αριθμό των παρόχων ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών σε κάθε επαρχία που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ[10]:

ΕΠΑΡΧΙΑ

ΑΡ. ΠΑΡΟΧΩΝ

Λευκωσία

[…..]

Λεμεσός

[…..]

Λάρνακα

[…..]

Αμμόχωστος

[…..]

Πάφος

[…..]

Γ) Οι πελάτες έχουν δυνατότητες αλλαγής προμηθευτή

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες γραμμές, οι πελάτες των συμμετεχουσών επιχειρήσεων μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξεύρεση άλλων προμηθευτών επειδή υπάρχουν ελάχιστοι προμηθευτές ή επειδή αντιμετωπίζουν σημαντικά έξοδα προσαρμογής.

Για παράδειγμα, στην υπόθεση AgfaGevaert/DuPont[11]  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι η πρακτική που συνίσταται στο να συνδέονται οι πωλήσεις αναλώσιμων προϊόντων με τις πωλήσεις εξοπλισμών και οι συμφωνίες αποκλειστικότητας με τους διανομείς στη συγκεκριμένη υπόθεση αποτελούσαν παράγοντες που περιόριζαν τις δυνατότητες που είχαν οι υπάρχοντες ανταγωνιστές να ανταγωνιστούν τη νέα οντότητα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, η προηγούμενη συμπεριφορά των πελατών που στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές αποτελεί σημαντική πληροφόρηση ως προς την αξιολόγηση της πράξης.

Στην εν λόγω συγκέντρωση και σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, υπάρχουν ακόμα 82 οργανισμοί που παρέχουν ακτινολογικές και συναφή υπηρεσίες παγκύπρια. Ως εκ τούτου, ένας ασθενής έχει αρκετές επιλογές αναφορικά με τον οργανισμό που θέλει να επιλέξει για να διεξάγει τις εξετάσεις του.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στην κοινοποίηση, ένεκα του ότι τόσο το Απολλώνειο όσο και το Αρεταίειο και το Gialletto είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ για σκοπούς παροχής ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών, τα συμφέροντα των καταναλωτών παραμένουν ανεπηρέαστα με την υλοποίηση της παρούσας πράξης καθότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση ως προς τους όρους που προσφέρονται οι υπηρεσίες αυτές στον καταναλωτή.

Δ) Οι ανταγωνιστές είναι πιθανόν να αυξήσουν την προσφορά τους αν αυξηθούν οι τιμές

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι τέτοιες ώστε οι ανταγωνιστές να έχουν αρκετή παραγωγική ικανότητα και μια αύξηση των πωλήσεων τους σε επαρκή βαθμό να τους είναι επικερδής, δεν θα μπορούσε να διαπιστωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η συγκέντρωση θα δημιουργήσει ή θα ενισχύσει δεσπόζουσα θέση ή με άλλο τρόπο θα εμποδίσει σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.

Στην παρούσα περίπτωση, ο μόνος παράγοντας που υφίσταται που επηρεάζει τους ανταγωνιστές των συμμετεχουσών επιχειρήσεων να αυξήσουν την προσφορά τους με διαγνωστικές εξετάσεις στην επηρεαζόμενη αγορά, είναι ο αριθμός μηχανημάτων και καταρτισμένου προσωπικού που έχει στη διάθεσή του ο κάθε οργανισμός. Ο παράγοντας τιμής δεν ισχύει σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που λαμβάνονται από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ καθότι οι τιμές είναι οι ίδιες και καθορίζονται από τον ΟΑΥ με εσωτερικούς κανονισμούς για όλα τα διαγνωστικά κέντρα.

Σημειώνεται επίσης οι νέες εταιρείες που εισέρχονται στην αγορά σύμφωνα με δημοσιεύματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς. Συγκεκριμένα, δημοσίευμά αναφέρει ότι το 2022 κατατέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας 13 αιτήσεις από ξένους επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να ανοίξουν τα δικά τους νοσηλευτήρια, ενώ συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια έφτασαν στο Υπουργείο 28 αιτήσεις. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί πως  η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο τα νοσηλευτήρια αυτά θα διαθέτουν και διαγνωστικά κέντρα.[12]

E) Η οντότητα που προκύπτει από τη συγκέντρωση είναι σε θέση να εμποδίσει την επέκταση των δραστηριοτήτων των ανταγωνιστών

Ορισμένες συγκεντρώσεις σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές θα εμπόδιζαν σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό αν επιτρεπόταν η πραγματοποίηση τους, καθώς η προκύπτουσα από τη συγκέντρωση επιχείρηση θα βρισκόταν σε θέση από την οποία θα είχε την ικανότητα και τα κίνητρα να δυσχεραίνει την επέκταση των δραστηριοτήτων μικρότερων εταιρειών και δυνητικών ανταγωνιστών της ή με άλλο τρόπο να περιορίσει την ικανότητα των αντιπάλων της να την ανταγωνιστούν. Για παράδειγμα, η νέα οντότητα μπορεί να ελέγχει τους όρους προμήθειας εισροών, τις δυνατότητες διανομής, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κ.α..

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΓεΣΥ, έχει συνομολογηθεί ένα Μνημονίο Συναντίληψης μεταξύ ΟΑΥ και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).[13] Όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 2 του Μνημονίου, «για τον καθορισμό της βασικής μονάδας (baserate) ανά νοσηλευτήριο» λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι αντικειμενικοί και μετρήσιμοι παράγοντες που αφορούν τον κύκλο εργασιών και άλλα στοιχεία του συγκεκριμένου μόνο νοσηλευτηρίου.  Οι παράγοντες αυτοί εξετάζονται κατά νοσηλευτήριο ξεχωριστά, ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε τυχόν δεσμών μεταξύ νοσηλευτηρίων. (Υπογράμμιση Επιτροπής). Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών φροντίδας υγείας οι οποίες παρέχονται από ένα ή και περισσότερα τμήματα ή μονάδες ενός νοσηλευτηρίου, όπως για παράδειγμα τμήματα Χειρουργικής, Παθολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.[14] (Υπογράμμιση Επιτροπής)

Όσον αφορά τα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τις συμμετέχουσες, οι συμβάσεις που συνομολογούνται μεταξύ του ΟΑΥ και των διάφορων ακτινολογικών κέντρων είναι βάσει των εσωτερικών κανονισμών του ΟΑΥ που είναι διαφορετικοί από αυτούς που εφαρμόζονται για νοσηλευτήρια και χημεία/διαγνωστικά κέντρα. Κάθε αδειοδοτημένο ακτινολογικό κέντρο που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΓΕΣΥ δικαιούται να το πράξει και η σχέση του με τον ΟΑΥ θα διέπεται από τους εσωτερικούς κανονισμούς του ΟΑΥ για ακτινολογικά κέντρα. Επίσης σημειώνεται ότι τα ακτινολογικά κέντρα δικαιούνται να παρέχουν υπηρεσίες τόσο μέσα στα πλαίσια του ΓΕΣΥ σε δικαιούχους του ΓΕΣΥ καθώς και εκτός ΓΕΣΥ.

Οι συμμετέχουσες σημείωσαν ότι τόσο το Απολλώνειο Νοσοκομείο όσο και το Αρεταίειον Νοσοκομείο λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ξεχωριστές οικονομικές οντότητες με τη δική τους ξεχωριστή διευθυντική ομάδα που δρα αυτόνομα από τα άλλα νοσηλευτήρια των πελατών μας, και η οποία καθορίζει τους δικούς της στόχους και προϋπολογισμό για το κάθε νοσηλευτήριο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια καθώς και τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΟΑΥ καθορίζει, η διευθυντική ομάδα του κάθε νοσηλευτηρίου συναλλάσσεται ξεχωριστά με τον ΟΑΥ στη βάση των κριτηρίων που καθορίζει ο ΟΑΥ.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, είναι η θέση των συμμετεχουσών ότι δεν προκύπτει οποιοσδήποτε δυσμενής ή άλλος επηρεασμός του ανταγωνισμού ή των ανταγωνιστών στην αγορά και ότι οι ίδιες δεν θα αποκτήσουν το οποιοδήποτε διαπραγματευτικό ή άλλο πλεονέκτημα ή ευχέρεια σε σχέση με τον ΟΑΥ, ως αποτέλεσμα της υπό εξέταση συγκέντρωσης.

ΣΤ) Η συγκέντρωση καταργεί έναν σημαντικό παράγοντα ανταγωνισμού

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ανταγωνιστική διαδικασία απ’ όσο δείχνουν τα μερίδια αγοράς τους ή άλλοι ανάλογοι δείκτες όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις όπου η καινοτομία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανταγωνισμού ή οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις έχουν εισέλθει πρόσφατα στην αγορά.

Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, δεν υπάρχουν ουσιώδες δαπάνες των επιχειρήσεων του κλάδου για έρευνα και ανάπτυξη και οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεν έχουν εισέλθει πρόσφατα στη σχετική αγορά έτσι ώστε να αναμένεται ότι θα ασκούσαν μελλοντικά σημαντική ανταγωνιστική πίεση στις άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, […..]. Ο Στόχος παρέχει επί του παρόντος ακτινολογικές υπηρεσίες αποκλειστικά σε προσωρινή βάση μέχρι την ενσωμάτωση νέου Ακτινολόγου στο Αρεταίειο.

Συνοψίζοντας, ενόψει του μεριδίου αγοράς των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και την πληθώρα ανταγωνιστών που δραστηριοποιείται στην σχετική αγορά,  συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι οι φραγμοί εισόδου ενδέχεται να υπερβληθούν ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, η Επιτροπή έκρινε ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μη-συντονισμένες επιπτώσεις στην επηρεαζόμενη αγορά στην οποία προκύπτει οριζόντια σχέση.

Ως εκ τούτου, η παρούσα συγκέντρωση με βάση την πιο πάνω ανάλυση δεν διαφαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα η Αγοράστρια να έχει την ικανότητα να δυσχεραίνει την επέκταση δραστηριοτήτων άλλων εταιρειών και δυνητικών ανταγωνιστών της και επομένως δεν υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο σημαντικής παρακώλησης του ανταγωνισμού.

Αποτελέσματα Συντονισμένης Συμπεριφοράς

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, σε ορισμένες αγορές, λόγω της διάρθρωσής τους, οι επιχειρήσεις μπορεί να θεωρήσουν εφικτό, οικονομικά ορθολογικό και συνεπώς προτιμότερο να υιοθετήσουν σε μόνιμη βάση μια συγκεκριμένη τακτική στην αγορά με στόχο την πραγματοποίηση πωλήσεων σε αυξημένες τιμές.

Η Επιτροπή, στη βάση των Κατευθυντήριων Γραμμών, εξέτασε κατά πόσο είναι δυνατόν να συμφωνηθούν οι όροι συντονισμού και τις πιθανότητες ο συντονισμός αυτός να διατηρηθεί. Επιπλέον, για να είναι βιώσιμος ο συντονισμός πρέπει να πληρούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν σε επαρκή βαθμό την τήρηση των όρων του συντονισμού, δεύτερον η πειθαρχία προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων αξιόπιστων αποτρεπτικών μηχανισμών που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση παρέκκλισης και τρίτον οι αντιδράσεις των τρίτων όπως υφιστάμενων και μελλοντικών ανταγωνιστών που δεν συμμετέχουν στον συντονισμό καθώς και πελατών, δεν θα πρέπει να είναι ικανές να θέσουν σε κίνδυνο τα προσδοκόμενα αποτελέσματα του συντονισμού.

Κατά την αξιολόγησή της, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της σχετικής αγοράς, ιδίως τα διαθρωτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.

Συμφωνία όρων συντονισμού

Συντονισμός, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, είναι πιθανότερο να προκύψει αν τα μέλη του ολιγοπωλίου μπορούν με ευκολία να καταλήξουν σε κοινή αντίληψη σχετικά με το πώς λειτουργεί ο συντονισμός. Σε γενικές γραμμές όσο λιγότερο περίπλοκο και περισσότερο σταθερό είναι το οικονομικό περιβάλλον, τόσο πιο εύκολο είναι για τις επιχειρήσεις να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για τους όρους συντονισμού. Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταλήξουν ευκολότερα σε κοινή συμφωνία για τους όρους συντονισμού, αν παρουσιάζουν κάποιες αναλογίες, ιδίως όσον αφορά για παράδειγμα τη διάρθρωση του κόστους, τα μερίδια αγοράς, κ.α.. Επίσης, ο συντονισμός σχετικά με την τιμή είναι πιο εύκολος, όταν οι όροι της προσφοράς και της ζήτησης είναι σχετικά σταθεροί, παρά όταν οι όροι αυτοί μεταβάλλονται διαρκώς.

Στην υπόθεση T-102/96, το Δικαστήριο ανάφερε τα ακόλουθα:

«222: Κατά συνέπεια, λαμβανομένης υπόψη της ισοδυναμίας των μεριδίων αγοράς των εν λόγω επιχειρήσεων, των μεριδίων τους στα παγκόσμια αποθέματα και της διάρθρωσης κόστους, η Επιτροπή ορθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση θα είχε ως συνέπεια τη μεγαλύτερη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ Amplats και Implats/LPD, όσον αφορά την εξέλιξη της αγοράς, σύγκλιση η οποία ήταν ικανή να αυξήσει τον κίνδυνο παράλληλης, περιοριστικής του ανταγωνισμού συμπεριφοράς, όπως λόγου χάρη μείωση της παραγωγής.»

Στην προκείμενη περίπτωση, επισημαίνεται ότι υπάρχουν συνολικά 85 οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην σχετική αγορά.[15] Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν από τα ενώπιον της Επιτροπής στοιχεία διαθρωτικοί δεσμοί μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην σχετική αγορά ούτως ώστε να διευκολύνεται ευθυγράμμισή των κινήτρων μεταξύ των συντονιζόμενων επιχειρήσεων.

Φραγμοί εισόδου

Αναφορικά με τους φραγμούς εισόδου, η Επιτροπή επισήμανε πως η επένδυση που απαιτείται είτε για την είσοδο στην σχετική αγορά είτε για την επέκταση υπάρχουσας παρουσίας είναι υψηλή αφού αφορά υποδομή και μηχανήματα με υψηλό κόστος ανέγερσης και απόκτησης. Περαιτέρω, μία νέα επιχείρηση θα πρέπει να αδειοδοτηθεί από διάφορους φορείς ούτως ώστε να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στην σχετική αγορά. Ως εκ τούτου προκύπτουν τεχνικοί και νομοθετικοί φραγμοί εισόδου με μεγάλο κεφαλαιουχικό κόστος και διαδικασία αδειοδότησης.

Σύμφωνα όμως με τις συμμετέχουσες, τα προβλήματα ή φραγμοί στην είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εν λόγω αγορά είναι το κεφαλαιουχικό κόστος για την ίδρυση νέων διαγνωστικών κέντρων και/ή η διαδικασία αδειοδότησης. Λόγω του ΓεΣΥ και της συνεχούς ανάπτυξης του, υπάρχει αυξημένη ζήτηση με αποτέλεσμα να μπορούν να υπερβληθούν αυτοί οι φραγμοί.

Συμπέρασμα

Η Επιτροπή καταρχάς σημείωσε ότι ο έλεγχος των συγκεντρώσεων αφορά τη διαπίστωση κατά πόσο η συγκέντρωση θα επιφέρει αλλαγές στη δομή της αγοράς δια της σημαντικής παρακώλυσης του ανταγωνισμού και ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης εντός της επηρεαζόμενης αγοράς.

Η Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τις πρόνοιες του άρθρου 19 του Νόμου και τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ, διαπίστωσε ότι στην παρούσα συγκέντρωση προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια σχέση μεταξύ των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, η οποία όμως δεν ενδέχεται να παρακωλύσει σημαντικά τον ανταγωνισμό, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας και ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης στην επηρεαζόμενη αγορά εντός της Δημοκρατίας και επομένως δύναται να κηρυχτεί συμβατή με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 11 του Νόμου.

Κάθετη σχέση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, παρά το ότι ορισμένες εταιρείες Χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC πραγματοποιούν κάποιο περιορισμένο κύκλο εργασιών στην Κύπρο σε παρεμφερείς αγορές, αυτός ο συγκεκριμένος κύκλος εργασιών πραγματοποιείται σε αγορές διαφορετικές και εκτός της σχετικής αγοράς που δραστηριοποιείται η Gialletto, συνεπώς δεν προκύπτει οποιαδήποτε επηρεαζόμενη αγορά, βάσει του Νόμου.  Επιπλέον, αυτοί οι κύκλοι εργασιών, με εξαίρεση την εταιρεία Sebia η οποία πωλεί διαγνωστικά μηχανήματα και αντιδραστήρια, με την οποία η Gialletto δεν διατηρεί οποιαδήποτε σχέση συνεργασίας, δεν συνιστούν μέρος της σχετικής αλυσίδας παροχής υπηρεσιών προς ή από τη Gialletto (downstream or upstream market)[16].

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η συναλλαγή δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού όσον αφορά κάθετες πτυχές. Δεν υπάρχει πραγματικός κάθετος σύνδεσμος μεταξύ των δραστηριοτήτων του Απολλώνειου και του Αρεταίειου και αυτών των ελεγχόμενων εταιρειών χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC στην Κύπρο, με εξαίρεση τη Sebia, της οποίας ο κύκλος εργασιών είναι τόσο μικρός (€[…..]) που δεν θα τίθεται θέμα δημιουργίας επηρεαζόμενης αγοράς βάσει του Νόμου και/ή την έγερση αμφιβολιών σε σχέση με τη συμβατότητα της υπό εξέταση συγκέντρωσης.

Ως εκ τούτου, δεν προκύπτει οποιαδήποτε επηρεαζόμενη αγορά από κάθετη σχέση  μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης. Υπό το φως της πιο πάνω ανάλυσης, στην προκείμενη υπόθεση, δεν υφίσταται επηρεαζόμενη αγορά από κάθετη σχέση  μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στην Κύπρο ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς.

Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Νεόφυτος Μαυρονικόλα

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] Βλέπε  παρ. 17 Κωδικοποιημένης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δικαιοδοσίας βάσει του κανονισμού (EΚ) αριθ. 139/2004 για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (2008/C 95/01)

[2]Απόφαση Επιτροπής με 76/2021 και ημερομηνία 3/12/2021 - Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Δημόσια Εταιρεία Λτδ από Εταιρείες Χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC, μέσω της Hellenic Healthcare Holding (Cyprus) Ltd

[3] Απόφαση Επιτροπής με αρ. 76/2022 και ημερομηνία 29/11/2022 - Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Αρεταίειον Ιατρικόν Κέντρον Λτδ από την Hellenic Healthcare Holding Single Member

[4] Η σχετική κοινοποίηση έγινε από το Δίκτυο CVC στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με απόφασή της ενέκρινε την απόκτηση ελέγχου της ΕΘΝΙΚΗΣ από το Δίκτυο CVC.

[5] Υπόθεση Αρ. COMP/M.4367 - APW / APSA / Nordic Capital / Capio

[6] Απόφαση με αρ. 718/2020 ημερ. 1/10/2020 - Λήψη απόφασης επί γνωστοποίησης συγκέντρωσης, κατ’ άρθρο 6 παρ. 1 του ν. 3959/2011, η οποία αφορά την απόκτηση κοινού ελέγχου επί στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της  «EUROMEDICA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ» από τις εταιρίες (α) «FARALLON CAPITAL MANAGEMENT L.L.C.» και (β) ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., Αποφάσεις στις υποθέσεις Case COMP/M.4229, APHL/L&R/Netcare General Healthcare Group; Case COMP/M.4788 Rozier/BHS; Case COMP/M.6343 APAX/Kinetic Concepts, Case COMP/M.4367, APW/APSA/Nordic Capital/Capio; Case COMP/M.4229, APHL/L&R/Netcare General Healthcare Group, COMP/M.4367 - APW / APSA / Nordic Capital / Capio, Απόφαση Επιτροπής με 76/2021 και ημερομηνία 3/12/2021 - Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Δημόσια Εταιρεία Λτδ από Εταιρείες Χαρτοφυλακίου των Κεφαλαίων CVC, μέσω της Hellenic Healthcare Holding (Cyprus) Lt, Απόφαση Επιτροπής με αρ. 76/2022 και ημερομηνία 29/11/2022 - Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Αρεταίειον Ιατρικόν Κέντρον Λτδ από την Hellenic Healthcare Holding Single Member

[7] Απόφαση με αρ. 728/2020 ημερ. 1/10/2020 - Λήψη απόφασης επί γνωστοποίησης συγκέντρωσης, κατ’ άρθρο 6 παρ. 1 του ν. 3959/2011, η οποία αφορά την απόκτηση κοινού ελέγχου επί στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της  «EUROMEDICA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ» από τις εταιρίες (α) «FARALLON CAPITAL MANAGEMENT L.L.C.» και (β) ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε, Case No COMP/M.3751 - NOVARTIS / HEXAL, COMP/M.7058 – EQT VI / Terveystalo Healthcare.

[8] Στη βάση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ.

[9] Ο περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμος του 2014 (83(Ι)/2014), Παράρτημα Ι, Άρθρο 3.

[10] Σημειώνεται από τις συμμετέχουσες ότι το διαγνωστικό κέντρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου εντάχθηκε στο ΓεΣΥ το 2022

[11]Υπόθεση IV/M.986 Agfa Gevaert/DuPont

[12] Δημοσίευμα εφημερίδας «Πολίτης» ημερομηνίας 8/6/2022 με τίτλο «Αυξάνονται οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας – κάθε καντούνι και μια ιδιωτική κλινική.»

[13] https://www.moh.gov.cy/MOH/MOH.nsf/legislation_gr/legislation_gr?OpenDocument

[14]https://www.gesy.org.cy/sites/Sites?d=Desktop&locale=el_GR&lookuphost=/el-gr/&lookuppage=hioprovidersofinpatienthealthcareservices

[15] Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συμμετέχουσες το διαγνωστικό κέντρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Λευκωσία εντάχθηκε στο ΓεΣΥ το 2022.

[16] Υπόθεση Αρ. COMP/M.9044 - CVC / Recordati.