LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 14/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.023.040

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Imperio Development Ltd από την Whymere Holdings Ltd

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                                       Πρόεδρος                                     

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                               Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλα                                         Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                                    Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 22 Φεβρουαρίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 22 Δεκεμβρίου 2023, από τις εταιρείες Whymere Holdings Limited (εφεξής η «Whymere») και YAM Imperio Enterprises Limited (εφεξής η «YAM»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (εφεξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία η Whymere προτίθεται να αποκτήσει μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Imperio Development Limited (εφεξής η «Imperio»), 100% θυγατρική της YAM.

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

                                                                                             

1.    Η Whymere Holdings Limited που είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εν λόγω εταιρεία είναι ιθύνουσα και κατέχει μετοχικό κεφάλαιο σε διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Citrus Gardens Development Ltd (εφεξής η «Citrus»). Η εν λόγω εταιρεία είναι περιορισμένης ευθύνης δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ανάμεσα και σε άλλα, δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων στην αγορά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Whymere κατέχει το 50% του συνόλου του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Citrus Gardens Development Ltd (εφεξής η «Citrus»), η οποία είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων στην αγορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2.    Η YAM Imperio Enterprises Limited που είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης ακινήτων και ανάπτυξης ακινήτων στην αγορά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, η Lion Global Advisors Ltd (εφεξής η «Lion Global») ανήκει κατά 100% στη YAM, και κατέχει το 100% της  Lion Global Property Management Ltd (εφεξής η «Lion Global Property»), η οποία είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων. Επίσης, στην YAM  ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Icon Tower Ltd που ασχολούνται με το έργο ΙCON στη Λεμεσό και Fanrise Holdings Ltd η οποία είναι ιθύνουσα εταιρεία. Η YAM κατέχει επίσης το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Citrus.

3.    Η Imperio Development Limited που είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανήκει εξολοκλήρου στη YAM και αποτελεί τον Στόχο στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης. Η εν λόγω εταιρεία δεν διεξάγει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης η Whymere και η YAM θα παραχωρήσουν στην IMPERIO όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία ούτως ώστε η εν λόγω εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη γης.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 5 Ιανουαρίου 2024, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (στο εξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η υπό εξέταση συγκέντρωση πραγματοποιείται στη βάση:

(α) της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών (Share Purchase Agreement) (εφεξής η «Συμφωνία»), η οποία υπεγράφη στις 29/11/2023 μεταξύ της Whymere και της YAM.

(β) της Contribution Agreement, η οποία υπεγράφη στις 29/11/2023 μεταξύ των Whymere, YAM και Imperio.

Βάσει της Συμφωνίας, η YAM  συμφώνησε να μεταβιβάσει στην Whymere το 50% του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Imperio. Σύμφωνα με την Contribution Agreement, η Whymere και η YAM θα παραχωρήσουν στην Imperio όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ούτως ώστε η εν λόγω εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της ανάπτυξης ακινήτων. Σκοπός της προτεινόμενης συγκέντρωσης είναι όπως όλες οι δραστηριότητες που διεξάγονταν ξεχωριστά από την Whymere και την ΥΑΜ σε σχέση με την ανάπτυξη γης, θα γίνονται πλέον μέσω της Imperio.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η προτεινόμενη συναλλαγή συνίσταται στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Imperio από την Whymere, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα η Whymere να αποκτήσει από κοινού τον έλεγχο της Imperio, μαζί με την YAM.

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που περιβάλλουν την υπό εξέταση πράξη συγκέντρωσης συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας και της Contribution Agreement καθώς και το διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Imperio, και αφού προέβη στην αξιολόγηση τους με βάση την έννοια της συγκέντρωσης, όπως προσδιορίζεται στο πιο πάνω άρθρο, καταλήγει ότι η υπό εξέταση πράξη συνιστά συγκέντρωση υπό την έννοια του άρθρου 6(1)(α)(ii) του Νόμου και πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη μόνιμη μεταβολή του ελέγχου της Imperio, από τον αποκλειστικό έλεγχό της από την YAM στον από κοινού έλεγχο από τις εταιρείες Whymere και YAM.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου. Συγκεκριμένα ο παγκόσμιος συνολικός κύκλος εργασιών για το οικονομικό έτος 2022 της Whymere ανήλθε στα €{…}* και της YAM στα €{…}.

Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, τόσο η Whymere όσο και η YAM δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά την τρίτη σωρευτική προϋπόθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν κύκλο εργασιών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας άνω των €3,5 εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών που πραγματοποίησε η Whymere στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά το οικονομικό έτος 2022 είναι €{…}. Ο κύκλος εργασιών της YAM κατά το οικονομικό έτος 2022 που ανήλθε στα €{…} πραγματοποιήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Η Whymere είναι ιθύνουσα εταιρεία που ο κύκλος εργασιών της προέρχεται κυρίως από τις δραστηριότητες της Citrus, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων.

Η YAM δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων. Σύμφωνα με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, όσον αφορά τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, η εν λόγω εταιρεία προβαίνει σε αγορά γης, την οποία ακολούθως αναπτύσσει μέσω της κατασκευής οικιστικών μονάδων και μεταπωλεί τις ξεχωριστές αυτές οικιστικές μονάδες σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Η Imperio δεν διεξάγει επί του παρόντος οποιεσδήποτε δραστηριότητες, εντούτοις σύμφωνα με την κοινοποίηση, θα μεταφερθούν σε αυτή όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να δραστηριοποιηθεί στην αγορά ανάπτυξης ακινήτων. Η Citrus, η οποία θα ανήκει στην Imperio με την ολοκλήρωση της παρούσας πράξης, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων. Επιπλέον, η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων που παρέχεται από την Lion Global θα μεταβιβαστεί και αυτή στην Imperio. Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης, η Whymere και η YAM θα σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά της ανάπτυξης ακινήτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας πράξης συγκέντρωσης, η Επιτροπή κατέληξε ότι η σχετική αγορά προϊόντος/υπηρεσίας ορίζεται ως (1) η αγορά ανάπτυξης ακινήτων για οικιστικούς σκοπούς και (2) η αγορά διαχείρισης ακινήτων για λογαριασμό τρίτων. Οποιοσδήποτε περαιτέρω διαχωρισμός σε υπο-αγορές δεν διαφοροποιεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της παρούσας πράξης συγκέντρωσης.

Η Επιτροπή κατέληξε ότι στην υπό εξέταση υπόθεση, η γεωγραφική αγορά για τις ανωτέρω σχετικές αγορές είναι ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή καταρχάς σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η Imperio αυτή τη στιγμή δεν δραστηριοποιείται, εντούτοις με την ολοκλήρωση της παρούσας πράξης, με τη μεταφορά όλων των σχετικών στοιχείων των Whymere και ΥΑΜ, θα δραστηριοποιείται στην αγορά ανάπτυξης ακινήτων για οικιστικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, προκύπτει οριζόντια σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Υπό το φως των ανωτέρω, η Επιτροπή προέβη σε ανάλυση της αγοράς με βάση τα στοιχεία που επισυνάφτηκαν στην κοινοποίηση, (α) τον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδίδονται, καθώς και τον αριθμό των αγοραπωλητηρίων που κατατίθενται στο Τμήμα Κτηματολογίου και (β) την αξία των πωλήσεων των ακινήτων.

Η Επιτροπή κατέληξε ότι δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από την οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση στην αγορά ανάπτυξης ακινήτων για οικιστική χρήση στην Κύπρο, στη βάση των προνοιών του Παραρτήματος Ι του Νόμου καθότι το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των Μερών δεν υπερβαίνει το 15%.

Περαιτέρω, η Επιτροπή σημείωσε ότι μόνο η Lion Global Property, θυγατρική της YAM, δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων για λογαριασμό τρίτων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε οριζόντια σχέση στην εν λόγω σχετική αγορά από τις δραστηριότητες των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή κατέληξε ότι δεν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία επηρεαζόμενης αγοράς σύμφωνα με την παράγραφο 3(α) του Παραρτήματος Ι του Νόμου και δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω αξιολόγησης των μεριδίων αγοράς.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή παρατήρησε ότι στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης δεν υφίσταται κάθετη σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, καθώς αναπτύσσουν τη γη με την ανέγερση οικιστικών μονάδων τις οποίες μεταπωλούν σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.  Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε ότι βάσει των στοιχείων της κοινοποίησης, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

Νεόφυτος Μαυρονικόλα

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 



* Οι αριθμοί και/ή τα στοιχεία που παραλείπονται/διαγράφονται και δεν εμφανίζονται τόσο σε αυτό το σημείο, όσο και στη συνέχεια, καλύπτονται από επιχειρηματικό απόρρητο ή αφορούν πληροφορίες εμπιστευτικής φύσεως ή/και αφορούν τον περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμο του 2018 (Ν. 125(I)/2018). Ενδεικτικό της παράλειψης είναι το σύμβολο {…}.