LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                     

 

 

         Απόφαση  ΕΠΑ: 18/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.024.008

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της sea chefs Cruise Services GmbH και της sea chefs Holding AG από την Bernhard Shulte Investment Holding GmbH

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                                       Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                               Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                                       Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 27 Φεβρουαρίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 24 Ιανουαρίου 2024, από την εταιρεία Bernhard Shulte Investment Holding GmbH (στο εξής η «Bernhard Shulte»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (εφεξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία η Bernhard Schulte Investment Holding GmbH (στο εξής η «Bernhard Schulte») θα αποκτήσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου των sea chefs Cruise Services GmbH και sea chefs Holding AG (στο εξής ο «Στόχος»).

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

•           Η Bernhard Schulte Investment Holding GmbH, αποτελεί εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Γερμανίας, ανήκει στον Όμιλο Schulte και κατέχει συμμετοχή σε ναυτιλιακές εταιρείες του Ομίλου Shulte.

•           Ο Στόχος στην προτεινόμενη συγκέντρωση είναι η sea chefs Cruise Services GmbH, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Γερμανίας και η sea chefs Holding AG, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελβετίας. Οι εν λόγω εταιρείες ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και την παροχή και διαχείριση προσωπικού απασχολούμενου στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας σε κρουαζιερόπλοια (θαλάσσης και ποταμών). 

•           {…}.

Στις 25/01/2024, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 16 Φεβρουαρίου 2024, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (εφεξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών  (στο εξής η «Συμφωνία» ή «SPA») ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2024, μεταξύ της Bernhard Schulte, ως αγοραστής και των Beteiligungsgesellschaft Mermaid mbH, Okeanos Invest GmbH & Co. KG, Mermaid Beratungs- und Beteiligungs GmbH και Aquarius Beratunmgs- und Beteiligungs GmbH, ως πωλητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης , {…}, η Bernhard Schulte αγοράζει το 50% των μετοχών στις δύο εταιρείες του Στόχου, {…}.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Η παρούσα πράξη συγκέντρωσης αφορά την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του Στόχου στην Bernhard Schulte, όπου ο έλεγχος επί του Στόχου θα ασκείται πλέον από τους πωλητές από κοινού με την Bernhard Schulte.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Επιτροπή κατέληξε ότι η κοινοποιηθείσα πράξη συγκέντρωσης εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία πράξεων που σύμφωνα με το άρθρο 6(1)(α)(ii) του Νόμου και πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή σε κοινό έλεγχο από την Bernhard Schulte και τους υφιστάμενους μετόχους.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου. Συγκεκριμένα, κατά το οικονομικό έτος 2022, ο κύκλος εργασιών της Bernhard Schulte παγκοσμίως ανήλθε στα {…}, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών του Στόχου παγκοσμίως ανήλθε στα {…}.

Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, τόσο η Αγοράστρια όσο και ο Στόχος, δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο κύκλος εργασιών της Bernhard Schulte εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το έτος 2022 ανήλθε στα {…}, ενώ ο Στόχος έχει πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών για το οικονομικό έτος 2022, ύψους {…}.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι εταιρείες του Ομίλου Schulte δραστηριοποιούνται στους τομείς ιδιοκτησίας πλοίων, διαχείρισης πλοίων και πληρωμάτων πλοίων (ναυτικών και τεχνικών), ανάπτυξης θαλάσσιου λογισμικού, παρακολούθησης της κατασκευής πλοίων και άλλων θαλάσσιων υπηρεσιών (π.χ. υποβρύχιες επιθεωρήσεις, επισκευές και συντηρήσεις, εφοδιασμός πλοίων), τεχνικής/ναυτικής διαχείρισης και διαχείρισης τεχνικού/ναυτικού πληρώματος για κρουαζιερόπλοια.

Μέχρι στιγμής, ο Όμιλος Schulte δεν έχει οποιεσδήποτε δραστηριότητες στον τομέα δραστηριοτήτων του Στόχου, δηλαδή στην παροχή υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και στην παροχή και διαχείριση προσωπικού απασχολούμενου σε υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας σε κρουαζιερόπλοια. Επίσης, δεν έχει στην ιδιοκτησία του ούτε διαχειρίζεται με οποιοδήποτε τρόπο επιβατικά πλοία, μεταξύ αυτών και κρουαζιερόπλοια. Όλα τα πλοία που έχει στην ιδιοκτησία του ή διαχειρίζεται ο Όμιλος Schulte είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container vessels), πλοία μεταφοράς χύμα ομοειδούς φορτίου (bulk carrier), δεξαμενόπλοια (tankers), πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου (gas carriers) και πλοία που παρέχουν τεχνικές υπηρεσίες στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου  (offshore vessels).

Ο δραστηριότητες του Ομίλου στην Κύπρο, μέσα από τις εταιρείες του, αφορούν επενδύσεις, ιδιοκτησία και διαχείριση πλοίων, διαχείριση ακινήτων, λιμενικό γραφείο, εταιρική διαχείριση, ψηφιακές ναυτιλιακές λύσεις και ναυτιλιακές και εμπορικές προμήθειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο Στόχος ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και την παροχή και διαχείριση προσωπικού απασχολούμενου στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας σε κρουαζιερόπλοια (θαλάσσης και ποταμών). Όπως διευκρινίζεται από τις συμμετέχουσες, ο Στόχος δεν έχει στην ιδιοκτησία του ούτε ναυλώνει πλοία ή κρουαζιερόπλοια. Η μόνη διαχείριση που κάνει αφορά κρουαζιερόπλοια, τα οποία ανήκουν σε άλλους ή ναυλώνουν άλλοι, και περιορίζεται στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο Στόχος δεν παρουσιάζεται ο ίδιος ως πάροχος υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή και συνεπώς, αποτελεί πάροχο λευκής ετικέτας (White-Label service provider) για επιχειρήσεις κρουαζιερόπλοιων, ταξιδιωτικά γραφεία και πλοιοκτήτες.

{…}.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω, η Επιτροπή όρισε ως σχετική αγορά προϊόντος στην παρούσα υπόθεση α) την παροχή υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και β) την παροχή και διαχείριση προσωπικού απασχολούμενου στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας σε κρουαζιερόπλοια.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή κατέληξε ότι για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας συγκέντρωσης, η γεωγραφική αγορά ορίζεται ως αυτή της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλες τις σχετικές αγορές προϊόντων/υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η Επιτροπή κατέληξε ότι δεν υφίσταται οριζόντια ή/και κάθετη σχέση από την οποία να προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια ή/και κάθετη επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.  Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.


Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Νεόφυτος Μαυρονικόλας

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________