LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 22/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.024.004

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με (α) την απόκτηση κοινού ελέγχου των εταιρειών Zeaborn TSM (επιχείρηση τεχνικής διαχείρισης) από τον Όμιλο Wilhelmsen και την MPC Maritime Holding GmbH, (β) την απόκτηση κοινού ελέγχου της Barber Ship Management Germany GmbH & Co. KG από τον Όμιλο Wilhelmsen και την MPC Maritime Holding GmbH και (γ) την απόκτηση από τον Όμιλο Wilhelmsen του μετοχικού κεφαλαίου της Zeaborn Crew Management GmbH & Cie. KG, της Zeaborn Ship Management (Cyprus) Limited, της BestShίp GmbH & Cίe. KG και της OceanCart GmbH & Cίe. KG.

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                           Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                   Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                           Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                        Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 14 Μαρτίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 12 Ιανουαρίου 2024, από την Wilhelmsen Ship Management Holding AS (στο εξής ο «Όμιλος Wilhelmsen») και την MPC Maritime Holding GmbH (στο εξής η «MPC»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (στο εξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, αναφορικά με (α) την απόκτηση κοινού ελέγχου των εταιρειών Zeaborn TSM (επιχείρηση τεχνικής διαχείρισης) από τον Όμιλο Wilhelmsen και την MPC Maritime Holding GmbH, (β) την απόκτηση κοινού ελέγχου της Barber Ship Management Germany GmbH & Co. KG από τον Όμιλο Wilhelmsen και την MPC Maritime Holding GmbH και (γ) την απόκτηση από τον Όμιλο Wilhelmsen του μετοχικού κεφαλαίου της Zeaborn Crew Management GmbH & Cie. KG, της Zeaborn Ship Management (Cyprus) Limited, της BestShίp GmbH & Cίe. KG και της OceanCart GmbH & Cίe. KG.

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

1.    Η Wilhelmsen Ship Management Holding AS, εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη υπό τους νόμους της Νορβηγίας, η οποία αποτελεί την εξ ολοκλήρου θυγατρική της Wilh. Wilhelmsen Holding ASA, ιθύνουσα εταιρεία του ομίλου εταιρειών Wilhelmsen. Ο Όμιλος Wilhelmsen είναι ένας διεθνώς δραστηριοποιούμενος όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται κυρίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ως: (α) τομέας Wilhelmsen Ships Service, που είναι ένας παγκόσμιος πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, που εξειδικεύεται στη ναυτιλιακή εφοδιαστική (logistics), στις υπηρεσίες πρακτόρευσης και στα ναυτιλιακά προϊόντα/χημικά, (β) πράκτορας (broker), που είναι ο τομέας υπηρεσιών ασφάλισης (Wilhelmsen Insurance Services) που προσφέρει ασφαλιστικές λύσεις στον τομέα της θαλάσσιας ναυτιλίας και όχι μόνο, καθώς και (γ) τομέας διαχείρισης πλοίων (Wilhelmsen Ship Management), που περιλαμβάνει την WSM, προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής διαχείρισης πλοίων, διαχείρισης πληρώματος, διαχείρισης κινδύνων, λογιστικής πλοίων και προμηθειών για πλοία διαφόρων τύπων (κρουαζιερόπλοια/επιβατικά πλοία, πλοία υγραερίου (LPG), πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων).

2.    Η MPC Maritime Holding GmbH, εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη υπό τους νόμους της Γερμανίας, η οποία από κοινού με τις θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείες της είναι γνωστή ως ο Όμιλος MPC. Ο Όμιλος MPC δραστηριοποιείται στη διαχείριση πλοίων μέσω των ακόλουθων μονάδων διαχείρισης πλοίων: (α) εμπορική διαχείριση πλοίων για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, (β) εμπορική διαχείριση πλοίων για δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, (γ) τεχνική διαχείριση πλοίων για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, (δ) τεχνική διαχείριση πλοίων για πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και (ε) διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοια.

3.    Η WASM, συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένος υπό τους νόμους της Γερμανίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνικής διαχείρισης πλοίων για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

4.    Η Barber Ship Management Germany GmbH & Co. KG (στο εξής η «Barber»), συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένος υπό τους νόμους της Γερμανίας. Η εν λόγω εταιρεία, δραστηριοποιείται στον τομέα τεχνικής διαχείρισης πλοίων για δεξαμενόπλοια και διαθέτει επί του παρόντος τρία δεξαμενόπλοια υπό διαχείριση, ενώ δεν παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης πληρώματος.

5.    Η Zeaborn Ship Management GmbH & Cie. KG (στο εξής η «Zeaborn Management»), συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένος υπό τους νόμους της Γερμανίας, που αποτελεί τη μητρική οντότητα του ομίλου εταιρειών Zeaborn. Είναι ένας παγκόσμιος τεχνικός διαχειριστής πλοίων που προσφέρει υπηρεσίες στελέχωσης και απόδοσης (ψηφιακές υπηρεσίες για τη βελτίωση των επιδόσεων των πλοίων).

6.    Η Zeaborn Ship Management Tanker GmbH & Cie. KG (στο εξής η «Zeaborn Tanker»), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένος υπό τους νόμους της Γερμανίας, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Zeaborn Management. Η εν λόγω εταιρεία, δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνικής διαχείρισης πλοίων για δεξαμενόπλοια.

7.    Η Zeaborn Crew Management GmbH & Cie. KG (στο εξής η «Zeaborn Crew»), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένος υπό τους νόμους της Γερμανίας, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Zeaborn Management. Η εν λόγω εταιρεία, δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης στελέχωσης πλοίων.

8.    Η Zeaborn Ship Management (Cyprus) Limited (στο εξής η «Zeaborn Cyprus»), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένης υπό τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της Zeaborn Management. Η εν λόγω εταιρεία, δραστηριοποιείται στην Κύπρο στην παροχή υπηρεσιών στελέχωσης και επιχειρησιακής προμήθειας πλοίων.

9.    Η BestShίp GmbH & Cίe. KG (στο εξής η «BestShίp»), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένος υπό τους νόμους της Γερμανίας, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Zeaborn Management. Η εν λόγω εταιρεία, δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης επιδόσεων των σκαφών, η οποία περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως η ανάλυση των επιδόσεων των μηχανημάτων, της κατανάλωσης καυσίμου, της κατανάλωσης πετρελαίου, της παρακολούθησης της κατάστασης της κύριας μηχανής ή των εκπομπών

10.  Η OceanCart GmbH & Cίe. KG (στο εξής η «OceanCart»), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένος υπό τους νόμους της Γερμανίας, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Zeaborn Management. Η εν λόγω εταιρεία, εξασφαλίζει τον εφοδιασμό προμηθειών των σκαφών που διαχειρίζεται η Zeaborn Management με βελτιστοποιημένο κόστος, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος που παρέχει πρόσβαση σε διάφορους τρίτους προμηθευτές.

Στις 15 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την 1 Μαρτίου 2024, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (στο εξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 12 Μαρτίου 2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η υπό εξέταση συγκέντρωση πραγματοποιείται στη βάση στη βάση της Συμφωνίας Πώλησης και Μεταβίβασης Μετοχών της εταιρείας Zeaborn Management, ημερομηνίας 20/12/2023, μεταξύ των Zeaborn Shipping GmbH & Co. KG ως ο πωλητής, WASM Steamship Acquisition GmbH & Co. KG (στο εξής η «AcquiCo») ως ο αγοραστής, Όμιλος Wilhelmsen και MPC ως μέτοχοι του αγοραστή και την Zech Maritime Holding GmbH & Co. KG, ως μέτοχος και εγγυητής του πωλητή  (στο εξής η «Συμφωνίας Αγοράς»).

Επιπρόσθετα, βάσει του δελτίου όρων (Term Sheet Project Fast Lane) ημερομηνίας 20/12/2023 μεταξύ του Όμιλου Wilhelmsen και της MPC (στο εξής το «Term Sheet») έχει συμφωνηθεί ότι η AcquiCo, η οποία θα εξαγοράσει το μετοχικό κεφάλαιο της Zeaborn Management, θα μεταφέρει τις εταιρείες Zeaborn TSM οι οποίες δραστηριοποιούνται στην τεχνική διαχείριση πλοίων (Zeaborn Management και Zeaborn Tanker) στην WASM και την Barber, οι οποίες ανήκουν στον Όμιλο Wilhelmsen και την MPC, καθώς επίσης τις εταιρείες Zeaborn C&P οι οποίες δραστηριοποιούνται στη στελέχωση και απόδοση (Zeaborn Crew, Zeaborn Cyprus, BestShίp και OceanCart) στον Όμιλο Wilhelmsen.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης για την υλοποίηση των πιο πάνω, ως πρώτο βήμα, ο Όμιλος Wilhelmsen και η MPC προτίθενται να ιδρύσουν μια από κοινού ελεγχόμενη κοινή επιχείρηση, την AcquiCo, η οποία αποτελεί εταιρεία όχημα που έχει συσταθεί ειδικά για την παρούσα πράξη συγκέντρωσης, και η οποία θα αποκτήσει το μετοχικό κεφάλαιο της Zeaborn Management. Αμέσως μετά, οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην τεχνική διαχείριση πλοίων, ήτοι Zeaborn Management και Zeaborn Tanker, πρόκειται να μεταφερθούν από την AcquiCo στην WASM και στην Barber. Ιδιαίτερα, ο Όμιλος Wilhelmsen και η MPC πρόκειται να προβούν σε απόκτηση από κοινού του μετοχικού κεφαλαίου της Zeaborn Management, διαμέσου της WASM η οποία ήδη υφίσταται ως κοινή επιχείρηση σύμφωνα με το Joint Venture Agreement ημερομηνίας 29/9/2020 (στο εξής η «JV») και βάσει του οποίου κατέχουν κοινό έλεγχο σε ισότιμη βάση, καθώς και σε απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Zeaborn Tanker, διαμέσου της Barber, στην οποία ο Όμιλος Wilhelmsen κατέχει επί του παρόντος 80% των μετοχών και επί της οποίας ασκεί αποκλειστικό έλεγχο. Σε σχέση με την Barber σημειώνεται ότι η MPC επί του παρόντος κατέχει μόνο το 20% των μετοχών της, ενώ με την ολοκλήρωση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης θα αποκτήσει ακόμα 30% των μετοχών και θα ασκεί από κοινού έλεγχο αυτής με τον Όμιλο Wilhelmsen.

Ως δεύτερο βήμα, ο Όμιλος Wilhelmsen θα αποκτήσει όλες τις μετοχές και συνεπώς τον αποκλειστικό έλεγχο των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διαχείριση στελέχωσης και επιδόσεων, ήτοι Zeaborn Crew, Zeaborn Cyprus, BestShίp και OceanCart. Επισημαίνεται ότι τα Μέρη διευκρίνισαν ότι οι εν λόγω εταιρείες αποτελούν θυγατρικές της Zeaborn Management που ασχολούνται με στελέχωση και απόδοση.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου. Εν προκειμένω, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εμπλεκομένων επιχειρήσεων υπερβαίνει τα €3.500.000, για την κάθε μία. Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του Όμιλου Wilhelmsen και της MPC κατά το έτος 2022 ήταν περίπου [……][1] και [……], αντίστοιχα, και ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της Zeaborn Management με τις θυγατρικές της εταιρείες κατά το έτος 2022 ήταν περίπου [……]. Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, ο Όμιλος Wilhelmsen και η εταιρεία Zeaborn Cyprus δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από τα μέρη, κανένα άλλο εμπλεκόμενο μέρος δεν πραγματοποίησε κύκλο εργασιών κατά το έτος 2022 εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, σε ότι αφορά την τρίτη σωρευτική προϋπόθεση, η Επιτροπή επισημαίνει πως σύμφωνα με την κοινοποίηση, ο κύκλος εργασιών κατά το έτος 2022 στην Κυπριακή Δημοκρατία του Όμιλου Wilhelmsen ήταν περίπου [……] και της εταιρείας Zeaborn Cyprus περίπου [……].

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καταλήγει πως οι πράξεις συγκέντρωσης που αφορούν την απόκτηση κοινού ελέγχου των εταιρειών Zeaborn TSM, ήτοι Zeaborn Management και Zeaborn Tanker από τον Όμιλο Wilhelmsen και την MPC, καθώς και την απόκτηση κοινού ελέγχου της Barber από τον Όμιλο Wilhelmsen και την MPC, δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του άρθρου 3 του Νόμου και δεν αποτελούν μείζονος σημασίας.

Συνεκτιμώντας όλα τα πιο πάνω στοιχεία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η υπό αναφορά συγκέντρωση πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 3(2)(α) του Νόμου μόνο όσον αφορά την πράξη συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση από τον Όμιλο Wilhelmsen του μετοχικού κεφαλαίου της Zeaborn Crew, της Zeaborn Cyprus, της BestShίp και της OceanCart (εταιρείες Zeaborn C&P) και ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρηθεί ως συγκέντρωση μείζονος σημασίας.

Συνεπακόλουθα η Επιτροπή προχώρησε με την αξιολόγηση της συμβατότητας της συγκέντρωσης με την λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά μόνο σε σχέση με την εν λόγω πράξη συγκέντρωσης.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης και των όσων καταγράφονται πιο πάνω, η παρούσα συναλλαγή αφορά την απόκτηση ολόκληρου του μετοχικού κεφαλαίου από τον Όμιλο Wilhelmsen της Zeaborn Crew, της Zeaborn Cyprus, της BestShίp και της OceanCart, δυνάμει της Συμφωνίας Αγοράς.

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που περιβάλλουν την υπό εξέταση πράξη συγκέντρωσης συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Αγοράς, και αφού προέβη στην αξιολόγηση τους με βάση την έννοια της συγκέντρωσης, όπως προσδιορίζεται στο πιο πάνω άρθρο, καταλήγει ότι η υπό εξέταση πράξη συνιστά συγκέντρωση υπό την έννοια του άρθρου 6(1)(α)(ii) του Νόμου και πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα ο Όμιλος Wilhelmsen να αποκτήσει αποκλειστικό έλεγχο επί των εταιρειών Zeaborn Crew, Zeaborn Cyprus, BestShip και OceanCart.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Σε σχέση με την παρούσα πράξη κοινοποίησης, η Επιτροπή επισημαίνει τα πιο κάτω:

Ο Όμιλος Wilhelmsen, ως έχει σημειωθεί και πιο πάνω δραστηριοποιείται κυρίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία και εξειδικεύεται στη ναυτιλιακή εφοδιαστική (logistics), στις υπηρεσίες πρακτόρευσης και στα ναυτιλιακά προϊόντα/χημικά, ενώ επίσης λειτουργεί και ως πράκτορας με παροχή υπηρεσιών ασφάλισης στον τομέα της θαλάσσιας ναυτιλίας και όχι μόνο, καθώς και δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης πλοίων με παροχή υπηρεσιών τεχνικής διαχείρισης πλοίων, διαχείρισης πληρώματος, διαχείρισης κινδύνων, λογιστικής πλοίων και προμηθειών για πλοία διαφόρων τύπων. Σύμφωνα με τα όσα ανάφεραν τα μέρη με την επιστολή τους ημερομηνίας 7/2/2024, ο κύκλος εργασιών που πραγματοποίησε ο Όμιλος Wilhelmsen κατά το 2022 εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά ειδικά τους τομείς της τεχνικής διαχείρισης πλοίων, τα ναυτιλιακά προϊόντα και τις λιμενικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τις εταιρείες Zeaborn Tanker, Zeaborn Crew, Zeaborn Cyprus, BestShίp και OceanCart, η Επιτροπή σημειώνει ότι η μόνη δραστηριότητα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούσε την παροχή υπηρεσιών στελέχωσης και επιχειρησιακής προμήθειας πλοίων που πραγματοποιήθηκε από την Zeaborn Cyprus. Ιδιαίτερα, σύμφωνα με τα όσα ανάφεραν τα μέρη με την επιστολή τους ημερομηνίας 7/2/2024, η Zeaborn Cyprus πραγματοποίησε κύκλο εργασιών κατά το 2022 εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος αφορούσε τις υπηρεσίες στελέχωσης και λειτουργικές υπηρεσίες προμήθειας σκαφών. Οι εν λόγω δραστηριότητες ως αναφέρουν περαιτέρω τα μέρη στην επιστολή τους ημερομηνίας 7/2/2024, αφορούν τη σχετική αγορά της τεχνικής διαχείρισης πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης και των επιδόσεων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και ειδικότερα τις δραστηριότητες μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε ο κύκλος εργασιών του Όμιλου Wilhelmsen και της Zeaborn Cyprus κατά το 2022 εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Επιτροπή προχώρησε να εξετάσει αγορές στις οποίες δύνανται να προκύπτει οριζόντια, κάθετη ή/και γειτονική σχέση, ήτοι την αγορά της τεχνικής διαχείρισης πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης και των επιδόσεων.

Τα μέρη στην κοινοποίηση τους αναφέρουν πως δεν θεωρούν κατάλληλο να οριστεί χωριστή αγορά για την τεχνική διαχείριση των πλοίων που να μην περιλαμβάνει τη στελέχωση και επιδόσεις. Κατά την άποψή τους, η τεχνική διαχείριση πλοίων καθώς και η στελέχωση και απόδοση προσφέρονται συχνά στους πελάτες ως πακέτο, ενδεχομένως μέσω διαφορετικών εταιρειών εντός του οργανισμού του παρόχου. Επιπλέον, τα μέρη δεν θεωρούν κατάλληλο όπως οριοθετηθούν ανεξάρτητες αγορές για την τεχνική διαχείριση πλοίων ανά τύπο πλοίου (εμπορευματοκιβώτια, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοια, άλλα), διότι η παρούσα πράξη συγκέντρωσης, ακόμη και αν εξεταστεί βάσει στενών αγορών ανά τύπο πλοίου, δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενώπιον της στοιχεία και δεδομένα καθώς και τις θέσεις των Μερών, για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας συγκέντρωσης ορίζει ως σχετική αγορά προϊόντων/υπηρεσιών, την ευρύτερη αγορά της τεχνικής διαχείρισης πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης και των επιδόσεων.

Όσον αφορά τη γεωγραφική αγορά, η Επιτροπή σημειώνει ότι ακόμα και αν ήθελε θεωρηθεί ότι η σχετική γεωγραφική αγορά για την προαναφερθείσα σχετική αγορά προϊόντων είναι ευρύτερη της εθνικής, για την εκτίμηση των επιπτώσεων της γνωστοποιηθείσας πράξης στην εθνική αγορά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως σχετική γεωγραφική αγορά η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε ότι στην υπό εξέταση υπόθεση για τη σχετική αγορά, η γεωγραφική αγορά είναι η επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οριζόντια Σχέση

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, προκύπτουν οριζόντιες επικαλύψεις από την παρούσα πράξη συγκέντρωσης όσον αφορά τη σχετική αγορά της ευρύτερης αγοράς της τεχνικής διαχείρισης πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης και των επιδόσεων.

Ιδιαίτερα, τα μέρη με την επιστολή τους ημερομηνίας 7/3/2024 έχουν αναφέρει ότι εάν στην αγορά για τεχνική διαχείριση πλοίων συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη πλοίων, στην Κύπρο κατά το 2022, σε σχέση με την επικάλυψη μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ομίλου Wilhelmsen και της Zeaborn Cyprus, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς ανέρχεται σε περίπου [0-5%].

Περαιτέρω, ανάφεραν ότι η αγορά για την τεχνική διαχείριση πλοίων στην Κύπρο είναι μεγάλη, δεδομένου του σημαντικού μεγέθους του κυπριακού εμπορικού στόλου. Το Κυπριακό Νηολόγιο Πλοίων κατατάσσεται ως ο 11ος μεγαλύτερος εμπορικός στόλος παγκοσμίως και ο 3ος μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερα από 2,200 υπερωκεάνια πλοία.[2] Κατά το 2022, ο Όμιλος Wilhelmsen διαχειρίστηκε [……..], το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τον προαναφερθέντα αριθμό πλοίων του κυπριακού εμπορικού στόλου, αντιστοιχούσε με μερίδιο αγοράς μόλις [0-5%]. Κατά το 2022, η Zeaborn Cyprus διαχειριζόταν [……..], το οποίο αντιστοιχούσε σε μερίδιο αγοράς μόλις [0-5%] περίπου. Επομένως, τα Μέρη θεωρούν πως το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς ανερχόταν σε περίπου [0-5%].

Υπό το φως των αναφέρω, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από την οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση, στη βάση των προνοιών του Παραρτήματος Ι του Νόμου καθότι το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των Μερών δεν υπερβαίνει το 15%.

Κάθετη Σχέση

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, δεν υπάρχει σχέση προμηθευτή-πελάτη μεταξύ της εταιρείας Zeaborn Cyprus και των αγοραστών στην Κύπρο και επιπλέον, δεν υπάρχουν κάθετα συνδεδεμένες αγορές στις οποίες κάποιο από τα Μέρη κατέχει μερίδιο αγοράς πάνω από το όριο του 25% που προβλέπει ο Νόμος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν φαίνεται να υφίσταται οποιαδήποτε κάθετη σχέση μεταξύ της αγοράστριας εταιρείας και του Στόχου.

Γειτονική Σχέση

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, κατά την καλύτερη δυνατή αντίληψη των μερών, δεν μπορούν να εντοπιστούν άλλες αγορές στις οποίες η Συναλλαγή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως προνοείται στην παράγραφο 4 του Παραρτήματος Ι του Νόμου.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

Υπό το φως της πιο πάνω ανάλυσης, στην προκείμενη υπόθεση, δεν υφίσταται επηρεαζόμενη αγορά και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Νεόφυτος Μαυρονικόλα

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

 

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 



[1] Οι αριθμοί και/ή τα στοιχεία που παραλείπονται και δεν εμφανίζονται τόσο σε αυτό το σημείο, όσο και στο σύνολο του κειμένου της παρούσας απόφασης καλύπτονται από επιχειρηματικό/επαγγελματικό απόρρητο. Ενδεικτικό της παράλειψης είναι το σύμβολο [....].

[2]« Today, the Cyprus Registry is classified as the 11th largest merchant fleet globally and the 3rd largest fleet in the European Union with more than 2200 ocean-going vessels totalling 21 million gross tons.» ( https://csc-cy.org/cyprus-a-leading-maritime-center/#:~:text=Today%2C%20the%20Cyprus%20Registry%20is,totalling%2021%20million%20gross%20tons.).