LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 24/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.024.014

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με τη δημιουργία κοινής επιχείρησης από τις εταιρείες Selmina Investments Limited και Citrus Gardens Development Limited

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                                       Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                               Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                                       Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                              Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                                    Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 19 Μαρτίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 26 Φεβρουαρίου 2024, από τις εταιρείες Selmina Investments Limited, (εφεξής η «Selmina») και την Citrus Gardens Development Limited, (εφεξής η «Citrus»), μέσω του δικηγορικού γραφείου Λ. Παπαφιλίππου & ΣΙΑ ΔΕΠΕ και Χατζηαναστασίου, Ιωαννίδη ΔΕΠΕ αντίστοιχα , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (στο εφεξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία η Citrus (η «Αγοράστρια»), προτίθεται να αποκτήσει το 50% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Marchand Holding Limited (εφεξής η «Marchand» ή ο «Στόχος»). Ως εκ τούτου, μετά την ολοκλήρωση της προτεινόμενης συναλλαγής, η Selmina και η Citrus θα κατέχουν έκαστη 50% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Marchand.

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα πράξη επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Στις 27 Φεβρουαρίου 2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (εφεξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η υπό εξέταση συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Μετοχών (εφεξής η «Συμφωνία») ανάμεσα στην Citrus, την Selmina και την Marchand.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά προτεινόμενη συναλλαγή βάσει της οποίας η Citrus θα αποκτήσει το 50% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Marchand, της οποίας μέχρι και σήμερα αποκλειστική μέτοχος είναι η Selmina. Ως εκ τούτου, μετά την ολοκλήρωση της προτεινόμενης συναλλαγής, η Selmina και η Citrus θα κατέχουν έκαστη 50% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Marchand. Αναλυτικότερα, το ακίνητο που κατέχει σήμερα η Marchand αποκτήθηκε εκ μέρους της από την Selmina, με πόρους της τελευταίας, και σε αντάλλαγμα η Selmina θα αποκτήσει μετοχές της Marchand βάσει των προνοιών της Συμφωνίας. Η κοινή εταιρεία, η Marchand, θα χρησιμοποιηθεί ως το μέσο για να διεκπεραιώσουν τα ιδρυτικά της μέλη, το όλο έργο ανάπτυξης του ακινήτου, χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της κοινής εταιρείας. Μοναδικός σκοπός της κοινής εταιρείας είναι η ανάπτυξη του ακινήτου για λογαριασμό των ιδρυτικών μελών της.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε ότι η προτεινόμενη κοινοποιηθείσα πράξη αφορά δημιουργία κοινής επιχείρησης και ως εκ τούτου εξέτασε κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 6(1)(β) του Νόμου, δυνάμει του οποίου: «η δημιουργία κοινής επιχείρησης, η οποία εκπληροί μόνιμα όλες τις λειτουργίες μιας αυτόνομης οικονομικής οντότητας, αποτελεί συγκέντρωση κατά την έννοια της υποπαραγράφου (ii) της παραγράφου (α) του Νόμου.». Δηλαδή, εξέτασε κατά πόσο υφίσταται κοινός έλεγχος από την Citrus και την Selmina επί της Marchand, και κατά πόσο η Marchand θα εκπληρώνει μόνιμα όλες τις λειτουργίες μίας αυτόνομης οικονομικής οντότητας.

Αναφορικά με την άσκηση κοινού ελέγχου και την έννοια της λειτουργικής αυτονομίας, η Επιτροπή λαμβάνει καθοδήγηση από τις πρόνοιες της Κωδικοποιημένης Ανακοίνωσης της Επιτροπής για θέματα δικαιοδοσίας βάσει του κανονισμού (EΚ) αριθ. 139/2004 για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (2008/C 95/01) (στο εξής η «Ανακοίνωση»).

Κοινός Έλεγχος

Η Citrus και η Selmina θα έχουν έκαστη 50% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Marchand. Περαιτέρω, σύμφωνα με τη Συμφωνία, το Διοικητικό της Συμβούλιο θα αποτελείται από τέσσερα μέλη-Διευθυντές και ο κάθε μέτοχος της θα διορίζει δύο Διευθυντές. Απαρτία στο Διοικητικό της Συμβούλιο υφίσταται με την παρουσία και των τεσσάρων μελών και, εκτός όπου προνοείται αλλιώς, (i) ο κάθε Διευθυντής θα έχει μία ψήφο για οποιαδήποτε ζητήματα αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, (ii) όλες οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με τα επιφυλαχθέντα ζητήματα (reserved matters) θα λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση όλων των Διευθυντών, και (iii) όλες οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για ζητήματα άλλα από τα επιφυλαχθέντα ζητήματα θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία.

Επίσης, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία, η Citrus έχει το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τον CFO και CEO της Marchand. Η Επιτροπή επί τούτου σημειώνει και τις αναφορές στη Συμφωνία σε σχέση με τις ευθύνες του CEO της Marchand αναφορικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή επεσήμανε τις πρόνοιες στη Συμφωνία ως προς την ύπαρξη Διαχειριστικού Συμβουλίου το οποίο θα αποτελείται από τέσσερα μέλη και ο κάθε μέτοχος θα διορίζει δύο μέλη. Απαρτία στο Διαχειριστικό Συμβούλιο υφίσταται με την παρουσία και των τεσσάρων μελών του και στη Συμφωνία αναφέρεται ότι θα λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία για αριθμό ζητημάτων. Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι, η Marchand, εκτός εάν αλλιώς προνοείται στην Συμφωνία, δύναται με την προηγούμενη γραπτή έγκριση του κάθε μετόχου να εγκρίνει το επιχειρηματικό σχέδιο καθώς και να εγκρίνει και να αλλάξει τα βασικά στοιχεία του Έργου όπως τον προϋπολογισμό και τα σχέδια πώλησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Selmina και η Citrus θα έχουν από κοινού έλεγχο επί της Marchand. 

 

Λειτουργική Αυτονομία

Η Επιτροπή εξέτασε την λειτουργική αυτονομία της Marchand, βάσει των ακόλουθων  παραγόντων: α) την διάθεση επαρκών πόρων για την ανεξάρτητη λειτουργία στην αγορά, β) κατά πόσο οι δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης περιλαμβάνουν πέραν της μίας ειδικής λειτουργίας για τις ιδρυτικές εταιρείες, γ) τις σχέσεις αγοράς/πώλησης με τις ιδρυτικές εταιρείες και, δ) την λειτουργία της επιχείρησης σε μόνιμη βάση.

Αναφορικά με τον παράγοντα των επαρκών πόρων για την ανεξάρτητη λειτουργία στην αγορά, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Marchand δεν έχει και δεν πρόκειται να έχει από μόνη της ικανοποιητικούς οικονομικούς ή άλλους πόρους ή πρόσβαση σε άλλους πόρους και δεν θα αντλεί από δικούς της πόρους την απαραίτητη χρηματοδότηση για τους σκοπούς διεκπεραίωσης των εργασιών της, δεν θα έχει δικό της προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία, καθώς επίσης δεν θα έχει δική της διοίκηση που θα ασχολείται με τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Σχετικά με τον παράγοντα κατά πόσο οι δραστηριότητες της Marchand περιλαμβάνουν δραστηριότητες πέραν μιας ειδικής λειτουργίας, η Επιτροπή καταλήγει ότι η προαναφερθείσα εταιρεία δεν έχει και δεν θα έχει οποιεσδήποτε δραστηριότητες πέραν της ειδικής λειτουργίας και/ή σκοπού όπως επιθυμούν τα ιδρυτικά μέρη (activities beyond one specific function for the parties) και δεν φαίνεται να έχει δραστηριότητες πέρα από μια συγκεκριμένη λειτουργία για τις ιδρυτικές εταιρείες.

Αναφορικά με τις σχέσεις αγοράς/πώλησης με τις ιδρυτικές εταιρείες, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι θα πραγματοποιούνται σημαντικές πωλήσεις από την Marchand προς την Selmina και μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και του κύκλου εργασιών της Marchand θα προκύψει από πωλήσεις στη Selmina. Ως εκ τούτου, από τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί από τα Μέρη με την κοινοποίηση, η Επιτροπή καταλήγει πως η πρόσβαση της Marchand στην αγορά δεν φαίνεται να είναι επαρκής για να υποδείξει την πλήρη λειτουργικότητα.

Σχετικά με τον παράγοντα λειτουργίας σε μόνιμη βάση, η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[1], βάσει της οποίας είχε κριθεί ότι είναι επαρκής μια ελάχιστη περίοδος δραστηριοποίησης 10-15 ετών ως λειτουργία μιας κοινοπραξίας σε μόνιμη βάση για σκοπούς του Κανονισμού περί συγκεντρώσεων, αλλά όχι μια περίοδος 3 ετών. Εν προκειμένω, σύμφωνα με τα Μέρη, ένεκα του ότι η ολοκλήρωση του όλου σκοπού συνεπάγεται και την έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας για τις οικιστικές ή άλλες μονάδες που θα προκύψουν, δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί ο χρόνος λειτουργίας της Marchand και/ή να καθοριστεί στη σκοπούμενη Συμφωνία με ακρίβεια, η περίοδος λειτουργίας της. Παρόλ’ αυτά, είναι πρόθεση των μερών να τερματίσουν τη λειτουργία της Marchand μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό έργο και εκδοθούν οι ξεχωριστοί τίτλοι ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο.

Η  Επιτροπή έχοντας υπόψη της τα πιο πάνω καταλήγει ότι η εν λόγω κοινοπραξία παρόλο που τα Μέρη δεν μπορούν να προσδιορίσουν την περίοδο λειτουργίας της υπό αναφορά κοινής επιχείρησης, εντούτοις έχοντας υπόψη πως η κοινή επιχείρηση ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη του ακινήτου και μετά την πώληση των οικιστικών μονάδων που θα προκύψουν, το γεγονός πως δεν θα έχει δραστηριότητες πέρα από μια συγκεκριμένη λειτουργία για τις ιδρυτικές εταιρείες, ενώ δεν θα αντλεί από δικούς της πόρους την απαραίτητη χρηματοδότηση για τους σκοπούς διεκπεραίωσης των εργασιών της, και ούτε θα έχει προσωπικό, περιουσιακά στοιχεία, καθώς ούτε δική της διοίκηση που θα ασχολείται με τις καθημερινές της δραστηριότητες, και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και του κύκλου εργασιών της θα προκύψει από πωλήσεις και/ή εσόδων στη στη Selmina, καταλήγει ότι η κοινή επιχείρηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αυτόνομη οικονομική οντότητα.

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που περιβάλλουν την υπό εξέταση πράξη συγκέντρωσης συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας, και αφού προέβη στην αξιολόγηση τους με βάση την έννοια της συγκέντρωσης, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου, κατέληξε ότι η υπό εξέταση πράξη δεν συνιστά συγκέντρωση υπό την έννοια του προαναφερθέντος άρθρου και δεν πληροί την έννοια της συγκέντρωσης.

Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22(1)(α) του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι η κοινοποιηθείσα πράξη δεν εμπίπτει στην έννοια της συγκέντρωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

             


Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

 

Νεόφυτος Μαυρονικόλας

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

 

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού             _________________________

 

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού                _________________________   

 

 

 



[1] Υπόθεση COMP/M.3858 Lehman Brothers / Starwood / Le Meridien της 20ης Ιουλίου 2005.