LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 25/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.024.013

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση της επιχείρησης Yiallourou Eurofoods Ltd και μέρος της επιχείρησης Cycold Ltd από την Α.Ζορπάς και Υιοί Λτδ

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                                       Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                               Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                                       Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                              Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                                    Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 28 Μαρτίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 16 Φεβρουαρίου 2024, από την εταιρεία Α.Ζορπάς και Υιοί Λτδ (εφεξής η «Ζορπάς» ή η «Αγοράστρια»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (εφεξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία η Ζορπάς προτίθεται να αποκτήσει το σύνολο της επιχείρησης της Yiallourou Eurofoods Ltd ως ζώσα επιχείρηση (as a going concern)(εφεξής η «Yiallourou») και μέρος των στοιχείων του Πάγιου Ενεργητικού της εταιρείας Cycold Ltd(εφεξής η «Cycold»).

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις σύμφωνα με την κοινοποίηση είναι οι ακόλουθες:

•           Η Ζορπάς που είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων και συγκεκριμένα την παραγωγή και πώληση ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παραγωγή και πώληση έτοιμων φαγητών, πώληση καφέ και παγωτού και τη λειτουργεία εστιατορίων μεσογειακής και ιταλικής κουζίνας. Διαθέτει τα αρτοποιεία «ΖΟΡΠΑΣ», τα ζαχαροπλαστεία «Pralina Confectioneries», τα «Μαγειρεία» εκ των οποίων κάποια βρίσκονται εντός των αρτοποιείων  «ΖΟΡΠΑΣ», τα εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας «Pralina Experience», το ιταλικό εστιατόριο «Pinolo» και τις καφετέριες «Coffee Berry», ενώ ο καφές των Coffee Berry διατίθεται και σε αρτοποιεία της εταιρείας. Η Ζορπάς είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου Ζορπάς, στον οποίο ανήκουν αριθμός άλλων εταιρειών.

•           Η Yiallourou που είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας τροφίμων και ειδικότερα τομέα της εισαγωγής, προμήθειας και χονδρικής πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κρεάτων, πουλερικών, ψαρικών, finger food, λαχανικών και φρούτων στην κυπριακή αγορά. Οι τελικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα.

•           Η Cycold που είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Yiallourou και δραστηριοποιείται στον τομέα της φύλαξης και διανομής προϊόντων. Συγκεκριμένα, παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης για κατεψυγμένα προϊόντα. Η εταιρεία θα συνεχίσει να διεξάγει διανομές μετά την ολοκλήρωση της υπό κοινοποίηση συγκέντρωσης.

Στις 20/02/2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή ημερομηνίας 19/02/2024 αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την 1η Μαρτίου 2024, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (εφεξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2023, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η υπό εξέταση συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Πώλησης Επιχείρησης  (εφεξής η «Συμφωνία»), ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2024, που υπογράφηκε μεταξύ της Α.Ζορπάς και Υιοί Λτδ ως Αγοραστής και της Yiallourou Eurofoods Ltd (ως το «το πρώτο μέρος») και της Cycold Ltd (ως το «το δεύτερο μέρος»), ως Πωλητής.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, η Ζορπάς θα αποκτήσει την επιχείρηση της Yiallourou σαν ζώσα επιχείρηση (the whole business as a going concern) και μέρος της επιχείρησης της Cycold. Από την πώληση σε σχέση με τη Yiallourou εξαιρούνται τα όσα καταγράφονται στον όρο 3.3. της Συμφωνίας ενώ όσον αφορά την απόκτηση μέρους της επιχείρησης Cycold Ltd, η Ζορπάς θα αποκτήσει Στοιχεία Πάγιου Ενεργητικού της Cycold ενώ θα μεταφερθεί και αριθμός προσωπικού της τελευταίας.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Η παρούσα πράξη συγκέντρωσης αφορά την απόκτηση του συνόλου της επιχείρησης της Yiallourou («πρώτο μέρος») ως ζώσα επιχείρηση (as a going concern) και συγκεκριμένα τα στοιχεία που καταγράφονται στον όρο 3.2. της Συμφωνίας. Συνεπώς και σύμφωνα με την κοινοποίηση, η προτεινόμενη πράξη αφορά την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της Yiallourou από την Ζορπάς σε μόνιμη βάση.

Όσον αφορά την απόκτηση Στοιχείων Πάγιου Ενεργητικού και προσωπικού της εταιρείας Cycold («δεύτερο μέρος») από την Ζορπά, διευκρινίστηκε από τα εμπλεκόμενα μέρη ότι το μέρος της επιχείρησης της Cycold το οποίο θα αποκτηθεί από την Ζορπάς δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα με σαφώς προσδιορισμένο κύκλο εργασιών, εφόσον πρόκειται στην ουσία για οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την μεταφορά, φύλαξη και διανομή των κατεψυγμένων τροφίμων που εμπορεύεται η Yiallourou ενώ επίσης σημειώθηκε ότι θα χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς της Ζορπάς και όχι για σκοπούς τρίτων προσώπων. Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις διευκρινίσεις αναφορικά με την απόκτηση μέρους της επιχείρησης Cycold Ltd από την Ζορπάς, κατέληξε ότι η πώληση σε ό,τι αφορά το «δεύτερο μέρος» δεν αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα με παρουσία στην αγορά, και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκέντρωση.

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που περιβάλλουν την υπό εξέταση πράξη συγκέντρωσης συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας, και αφού προέβη στην αξιολόγηση τους με βάση την έννοια της συγκέντρωσης, καταλήγει ότι η υπό εξέταση πράξη συνιστά συγκέντρωση υπό την έννοια του άρθρου 6(1)(α)(ii) του Νόμου και πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως αποτέλεσμα τον επί μόνιμης βάσης αποκλειστικό έλεγχο της Yiallourou από την Ζορπάς.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου. Εν προκειμένω, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εμπλεκομένων επιχειρήσεων υπερβαίνει τα €3.500.000, για την κάθε μία. Συγκεκριμένα, κατά το οικονομικό έτος 2022, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του Ομίλου Ζορπά ανήλθε στα {…} ευρώ, ενώ της Yiallourou για το ίδιο οικονομικό έτος ανήλθε στα {…} ευρώ. Επιπρόσθετα, στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, τόσο η Αγοράστρια όσο και η Yiallourou, δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά την τρίτη σωρευτική προϋπόθεση, η Επιτροπή επισημαίνει πως σύμφωνα με την κοινοποίηση, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Ζορπά, στην Κύπρο κατά το οικονομικό έτος 2022 ανήλθε στα {…} ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της Yiallourou για το ίδιο έτος, στην Κύπρο ανήλθε στα {…}.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι δραστηριότητες του Ομίλου Ζορπά κατηγοριοποιούνται στις εξής (i) αγορά παρασκευής και πώλησης προϊόντων αρτοποιίας, (ii) αγορά παρασκευής και λιανικής πώλησης προϊόντων ζαχαροπλαστείου, (iii) αγορά παρασκευής και λιανικής πώλησης έτοιμου φαγητού, (iv) πώληση παγωτού, (v) λειτουργία καφέ / εστιατορίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η επιχείρηση Yiallourou δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας τροφίμων και ειδικότερα στον τομέα της εισαγωγής, προμήθειας και χονδρικής διάθεσης στην κυπριακή αγορά κατεψυγμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κρεάτων, πουλερικών, ψαριών, finger food, λαχανικών και φρούτων, καθώς επίσης και με τον εφοδιασμό, την προμήθεια, την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων.

Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της κοινοποίησης και αντλώντας καθοδήγηση από προηγούμενες αποφάσεις, η Επιτροπή όρισε ως σχετικές αγορές προϊόντων/υπηρεσιών στην παρούσα υπόθεση τις αγορές (α) χονδρικής διάθεσης κατεψυγμένων τροφίμων, (β) λειτουργίας καφετεριών/εστιατορίων (food service) και (γ) παρασκευής και λιανικής πώλησης έτοιμου φαγητού (ready-made foods). Όσον αφορά τη γεωγραφική αγορά για τις προαναφερόμενες σχετικές αγορές, η Επιτροπή κατέληξε ότι για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας πράξης συγκέντρωσης είναι η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα τα στοιχεία της κοινοποίησης, η Αγοράστρια εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων και συγκεκριμένα την παραγωγή και πώληση ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παραγωγή και πώληση έτοιμων φαγητών, πώληση καφέ και παγωτού και τη λειτουργεία εστιατορίων μεσογειακής και ιταλικής κουζίνας. Η Yiallourou όπως ήδη αναφέρθηκε, δραστηριοποιείται στον τομέα της χονδρικής διάθεσης κατεψυγμένων τροφίμων. Ως εκ τούτου, και στη βάση των υποβληθέντων στοιχείων δεν προκύπτει οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των μερών στην Κύπρο και συνεπώς δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης και τις δραστηριότητες των συμμετεχουσών επιχειρήσεων προκύπτει η ύπαρξη κάθετων σχέσεων, μεταξύ της Αγοράστριας και της Yiallourou αναφορικά με (α) την αγορά της παρασκευής και λιανικής πώλησης έτοιμου φαγητού σε σχέση με τη χονδρική διάθεση κατεψυγμένων τροφίμων και (β) την αγορά της λειτουργίας καφέ/ εστιατορίων σε σχέση με τη χονδρική διάθεση κατεψυγμένων τροφίμων.

Αναφορικά με την αγορά της παρασκευής και λιανικής πώλησης έτοιμου φαγητού σε σχέση με τη χονδρική διάθεση κατεψυγμένων τροφίμων, η Επιτροπή σημείωσε ότι η Ζορπάς προμηθεύεται από την Yiallourou κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως κρέας, πουλερικά, λαχανικά, ψάρια κ.ά. για σκοπούς της παραγωγής του έτοιμου φαγητού που διατίθεται στους πελάτες της Ζορπάς μέσω των «Μαγειρείων». Υπό το φως των ενώπιον της Επιτροπής υποβληθέντων στοιχείων για το 2022 και σύμφωνα με την υπόχρεα προς κοινοποίηση, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα φτάσει το [20%-25%] (Ζορπάς [15%-20%] στην αγορά της παρασκευής και λιανικής πώλησης έτοιμου φαγητού, Yiallourou [0%-5%] στην αγορά της χονδρικής διάθεσης κατεψυγμένων τροφίμων). Λαμβάνοντας υπόψη τα εν λόγω στοιχεία, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν δημιουργείται επηρεαζόμενη αγορά σύμφωνα με το Παράρτημα Ι από την ύπαρξη της υπό αναφορά κάθετης σχέσης εφόσον τα μερίδια των μερών είναι κάτω του ορίου 25% που προβλέπει ο Νόμος.

Αναφορικά με την αγορά της λειτουργίας καφέ/ εστιατορίων σε σχέση με τη χονδρική διάθεση κατεψυγμένων τροφίμων, η Επιτροπή σημείωσε ότι η Ζορπάς δραστηριοποιείται στην ταχεία/μαζική εστίαση και εκμετάλλευση εστιατορίων casual dining και είναι αναμενόμενο ότι η προμήθεια κατεψυγμένων τροφίμων, που δραστηριοποιείται η Yiallourou, θα έχει σχέση με τα εστιατόρια της Ζορπάς. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προσκομίσει τα εμπλεκόμενα μέρη για το 2022, το συνδυασμένο μερίδιο  της Αγοράστριας και της Yiallourou, σχετικά με την αγορά της λειτουργίας εστιατορίων και την αγορά της προμήθειας κατεψυγμένων τροφίμων θα ανέρχεται στο [5%-10%] (Ζορπάς [0%-5%] στη λειτουργία εστιατορίων και Yiallourou [0%-5%] στη χονδρική διάθεση κατεψυγμένων τροφίμων). Λαμβάνοντας υπόψη τα εν λόγω στοιχεία, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν δημιουργείται επηρεαζόμενη αγορά σύμφωνα με το Παράρτημα Ι από την ύπαρξη της πιο πάνω κάθετης σχέσης εφόσον τα μερίδια των μερών είναι κάτω του ορίου 25% που προβλέπει ο Νόμος. Η Επιτροπή περαιτέρω σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία της Ζορπάς στη λειτουργία καφετεριών, τα συνδυασμένα μερίδια αγοράς κατά το έτος 2022 ανέρχονται στο [15%-20%] (Ζορπάς [10%-15%] στη λειτουργία καφετεριών και Yiallourou [0%-5%] τη χονδρική διάθεση κατεψυγμένων τροφίμων), ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του 25% που προβλέπει ο Νόμος είτε εξεταζόμενο αυτό καθεαυτό είτε εξεταζόμενο σε συνάρτηση με το μερίδιο αγοράς της Ζορπάς στη λειτουργία εστιατορίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η παρούσα συναλλαγή δεν θα οδηγήσει σε οποιεσδήποτε γειτονικές σχέσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων της Ζορπάς και της Yiallourou οι οποίες να είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα ανταγωνισμού στην Κύπρο.

Με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία, δεν υφίσταται επηρεαζόμενη αγορά, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια ή/και κάθετη επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.  Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.


 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Νεόφυτος Μαυρονικόλας

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση       

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού      

_________________________

Ιωάννα Σαπίδου        

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

_________________________