LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 27/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.024.015

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης από τις εταιρείες Columbia Technology Ltd  και SITA B.V. αναφορικά με τη δημιουργία της επιχείρησης Smartsea Limited

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                               Προεδρεύων

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                                       Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                              Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 25 Απριλίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

1.    Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 28/2/2024, από τον Όμιλο Columbia και τον Όμιλο SITA, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (εφεξής ο «Νόμος»).

2.    Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης SmartSea Limited  (στο εξής «SmartSea» ή ο «Στόχος») από τον Όμιλο Columbia μέσω της COLUMBIA TECHNOLOGY LIMITED (στο εξής η «CTL») και τον Όμιλο SITA μέσω της SITA B.V.

3.    Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

              i.              Η CTL είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στα Νησιά Μάρσαλ και αποτελεί θυγατρική της COLUMBIA HOLDINGS LTD, αμφότερες μέλη του Ομίλου Columbia, και είναι η οντότητα που ηγείται των προσπαθειών τεχνολογίας και ψηφιοποίησης του Ομίλου Columbia. Ο Όμιλος Columbia είναι ένας παγκόσμιος όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης πλοίων και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τομέα της ναυτιλίας.

             ii.        Η SITA B.V. είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ολλανδία. Η SITA B.V. είναι ένα ενδιάμεσο όχημα (intermediate holding vehicle) εντός του Ομίλου SITA το οποίο παρέχει λειτουργική υποστήριξη μέσω πολλαπλών υποκαταστημάτων που είναι επίσης εγγεγραμμένα σε όλο τον κόσμο και μέσω των θυγατρικών του. Από νομική και εμπορική άποψη, αποτελεί μια εμπορική οντότητα του Ομίλου SITA, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή και ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής συμβουλευτικής/τεχνικής υποστήριξης (consultancy/technical support), καθώς και όλων των συναφών υπηρεσιών και προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της πώλησης, εισαγωγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενοικίασης, αδειοδότησης και συντήρησης εξοπλισμού και/ή λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών. Η SITA B.V. διεξάγει δραστηριότητες και προσφέρει υπηρεσίες σε τρίτους, και επομένως δεν είναι απλά μια εταιρεία χαρτοφυλακίου. Η SITA B.V. είναι εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία  ως «αλλοδαπή εταιρεία» (“overseas company”) και δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω του παραρτήματος της (branch office). Από νομικής άποψης, σύμφωνα με τα εμπλεκόμενα μέρη, πρόκειται για παράρτημα χωρίς νομική προσωπικότητα.

            iii.        Ο Όμιλος SITA δραστηριοποιείται παγκόσμια παρέχοντας συστήματα πληροφοριών και τεχνολογία επικοινωνιών με έμφαση στις αερομεταφορές και λειτουργεί μέσω μιας σειράς θυγατρικών εταιρειών που έχουν συσταθεί σε διάφορες δικαιοδοσίες και των σχετικών παραρτημάτων / γραφείων τους (branch offices). Για σκοπούς της παρούσας συγκέντρωσης, ο Όμιλος SITA ενεργεί μέσω της SITA B.V. η οποία αποτελεί θυγατρική της SITA N.V., αμφότερες μέλη του Ομίλου SITA.

           iv.        Η SmartSea Limited είναι εταιρεία εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συστάθηκε για τους σκοπούς της Προτεινόμενης Πράξης και η οποία σήμερα δεν έχει καμία δραστηριότητα. Σκοπός είναι η παροχή από το Στόχο υπηρεσιών και λύσεων ναυτιλιακής τεχνολογίας σε υφιστάμενο πελατολόγιο των αντίστοιχων θυγατρικών του Ομίλου Schoeller, ενώ παράλληλα θα στοχεύει και σε άλλα τρίτα μέρη, όπως πλοιοκτήτες, λιμένες και τρίτους διαχειριστές. Επιπρόσθετα, η SmartSea θα προσφέρει παράκτιες υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών τεχνολογίας της πληροφορικής (information technology – IT) στον Όμιλο Columbia ενώ τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφερθούν σε άλλα τρίτα μέρη.

4.    Στις 29/02/2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

5.    Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 12 /4/2024, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

6.    Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (εφεξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 24 Απριλίου 2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

7.    Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

8.    Η προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Μετόχων  ημερομηνίας {…}* μεταξύ της Columbia Technology Ltd, μέλος του Ομίλου Columbia, και της SITA B.V., η οποία αποτελεί θυγατρική της SITA N.V., αμφότερες μέλη του Ομίλου SITA. Για τους σκοπούς της Προτεινόμενης Πράξης, έχει συσταθεί εταιρεία στην Κύπρο η SmartSea η οποία δεν έχει καμία δραστηριότητα - είναι μια αδρανής εταιρεία, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της Προτεινόμενης Πράξης. Με την ολοκλήρωση της Προτεινόμενης Πράξης, σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων, ο Όμιλος Columbia θα κατέχει το {…} των μετοχών της SmartSea και ο Όμιλος SITA θα κατέχει το {…} των μετοχών της SmartSea.

9.    Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

10.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η SmartSea θα ελέγχεται από κοινού από τον Όμιλο Columbia και τη SITA. Για σημαντικά θέματα των μετόχων θα απαιτείται η έγκριση και των δύο Μητρικών Εταιρειών της Κοινής Επιχείρησης. {…} .

11.  Η Υπηρεσία ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη όπως εξηγήσουν, {…} .

12.  Τα εμπλεκόμενα μέρη εξηγώντας , ανάφεραν ότι {…}.

13.  Ωστόσο, υπάρχει κοινός έλεγχος επί της Κοινής Επιχείρησης, στο βαθμό που ορισμένες σημαντικές αποφάσεις απαιτούν την έγκριση και των δύο Μητρικών Εταιρειών της Κοινής Επιχείρησης όπως αναφέρονται πιο κάτω:

              i.        {…}

             ii.        {…}

            iii.        {…}

           iv.        {…}

Λειτουργική Αυτονομία

14.  Όπως προκύπτει από τη Συμφωνία Μετόχων και την περιγραφή των δραστηριοτήτων της ως παρέχονται στην παρούσα κοινοποίηση, η SmartSea θα αποτελέσει μια λειτουργικά αυτόνομη κοινή επιχείρηση, καθώς θα εκτελεί όλες τις εργασίες μιας ανεξάρτητης επιχείρησης που θα δραστηριοποιείται στις αγορές που αναλύονται κατωτέρω. Θα διαθέτει τους δικούς της πόρους, προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία που απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών της, καθώς και τη δική της ανεξάρτητη διοίκηση. Παρόλο που το πελατολόγιό της θα περιλαμβάνει πελάτες πλοιοκτήτες που μπορεί να εξυπηρετούνται σήμερα από μια από τις Μητρικές Εταιρείες της Κοινής Επιχείρησης (ήτοι τον Όμιλο Columbia) για υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων, η SmartSea θα παρέχει ανεξάρτητα τις δικές της υπηρεσίες/προϊόντα στους πελάτες αυτούς απευθείας και θα τους τιμολογεί ανάλογα. Επιπλέον, η Κοινή Επιχείρηση σκοπεύει να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση η Κοινή Επιχείρηση να έχει περιορισμένη διάρκεια.

15.  Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Επιτροπή κατέληξε ότι η κοινοποιηθείσα πράξη συγκέντρωσης εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία πράξεων που, σύμφωνα με το άρθρο 6(1)(α)(ii) του Νόμου, πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα ο Όμιλος Columbia και η SITA να αποκτήσουν από κοινού έλεγχο επί του Στόχου, SmartSea.

16.  Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, για το οικονομικό έτος 2022, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του Ομίλου Schoeller ανήλθε περίπου στα {…} ευρώ, ενώ του Ομίλου SITA στα {…} ευρώ.

17.  Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, και οι δυο αποκτώσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Schoeller, μέσω των εταιρειών του που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, έχει πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών για το 2022, περίπου {…} ευρώ, ενώ ο Όμιλος SITA για την ίδια χρονική περίοδο, μόλις {…} ευρώ.

18.  Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

19.  Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

20.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο Όμιλος Schoeller όπως αναφέρεται στην κοινοποίηση, προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τον ναυτιλιακό κλάδο ανά το παγκόσμιο. Ο Όμιλος Schoeller είναι ένας παγκόσμιος πάροχος ναυτιλιακών υπηρεσιών που ειδικεύεται, μέσω του Ομίλου Columbia, σε υπηρεσίες πλήρους διαχείρισης και ιδίως στην τεχνική διαχείριση και τη διαχείριση στελέχωσης ναυτιλιακών περιουσιακών στοιχείων τρίτων. Δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της πλοιοκτησίας ως ιδιοκτήτης πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container vessels), πλοίων πολλαπλών χρήσεων (multipurpose vessels), δεξαμενόπλοιων (product carriers) και πλοίων µεταφοράς χηµικών προϊόντων (chemical tankers). Τα πλοία ιδιοκτησίας του Ομίλου Schoeller εμπορεύονται, είτε μέσω ομάδας συνεργασίας πλοίων (shipping earnings pools), είτε ως αδρομολόγητα πλοία (tramp trades), είτε βρίσκονται σε καθεστώς χρονοναύλωσης (time charter) σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων τακτικών γραμμών (liner companies) ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένων των δικών του εταιρειών πλοίων τακτικών γραμμών.

21.  Παράλληλα, δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς που δεν σχετίζονται με τον τομέα της ναυτιλίας όπως:

              i.        Φιλοξενία (Hospitality): Ο Όμιλος Schoeller δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας, μέσω εστιατορίων και ξενοδοχείων, καθώς και μέσω της παροχής υπηρεσιών κήπου και λειτουργίας πλυντηρίων (laundry services),

             ii.        Υπηρεσίες Αεροπλοΐας (Αviation Services): Ο Όμιλος Schoeller δραστηριοποιείται στη διαχείριση και εκμετάλλευση μικρών αεροσκαφών,

            iii.        Επενδυτικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες (Investment and Financing Services): Ο Όμιλος Schoeller προσφέρει επενδυτικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες. {…}.

22.  Οι δραστηριότητες του Ομίλου Schoeller στην Κύπρο, αφορούν τη διαχείριση πλοίων & άλλες ναυτιλιακές δραστηριότητες, την ιδιοκτησία πλοίων, την φιλοξενία/αναψυχή και την αεροπλοΐα (Aviation) - Επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις.

23.  Ο Όμιλος SITA, όπως αναφέρεται στην κοινοποίηση, είναι ένας ηγετικός παγκόσμιος πάροχος που πρωτοπορεί στις αερομεταφορές, παρέχοντας τεχνολογικές λύσεις, υπηρεσίες και τεχνογνωσία για τον κλάδο των αερομεταφορών.

24.  Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της SITA  απευθύνονται σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και παρόχους υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια, οι εν λόγω υπηρεσίες και τα προϊόντα καλύπτουν από τις επιχειρησιακές και επιχειρηματικές διαδικασίες έως τη διαχείριση των αποσκευών και των επιβατών. Ο Όμιλος SITA παρέχει επίσης σε κυβερνήσεις και οργανισμούς διαχείρισης συνόρων, λύσεις διαχείρισης συνόρων, λειτουργίας και αυτοματοποίησης. Οι υπηρεσίες του Ομίλου SITA για αεροπορικές εταιρείες, αεροναυπηγούς, παρόχους υπηρεσιών συντήρησης, επισκευής και επιθεώρησης (MROs), κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEMs), ιδιοκτήτες επιχειρηματικών αεροπλάνων (business jets) και παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ANSPs), περιλαμβάνουν λειτουργίες αεροσκαφών και πτήσεων, διαχείριση δεδομένων, επικοινωνίες αεροσκαφών και συνδεσιμότητα εν πτήσει.

25.  Σύμφωνα με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου SITA στην Κύπρο για το έτος 2022 προήλθε από την πώληση του SITA Passenger Processing, το οποίο περιλαμβάνει {…}. Σημειώνεται ότι τα έσοδα που προέκυψαν από το SITA Passenger Processing στην Κύπρο κατά το οικονομικό έτος 2022 δεν σχετίζονται με τον ναυτιλιακό τομέα και δεν θα έχουν σχέση με τα προσφερόμενα προϊόντα της SmartSea. Όσον αφορά το έτος 2023 κατόπιν επιπρόσθετων πληροφοριών που δόθηκαν , ο Όμιλος SITA δεν δραστηριοποιείτο στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της προσφοράς προϊόντων/υπηρεσιών στο ναυτιλιακό τομέα. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου SITA για το οικονομικό έτος 2023 στην Κυπριακή Δημοκρατία συνδεόταν με την πώληση του προϊόντος/υπηρεσίας {…} σε αεροπορική εταιρεία.

26.  Τα Μέρη ανέφεραν ότι καθεμία από τις υπηρεσίες/προϊόντα που θα προσφέρει η SmartSea θα μπορούσε ενδεχομένως να υπαχθεί σε διαφορετικές ξεχωριστές υπο-αγορές βάσει της λειτουργικότητας, του σκοπού και της προβλεπόμενης χρήσης τους[1]. Τα Μέρη θεωρούν ότι ο ορισμός της σχετικής αγοράς του στόχου μπορεί να παραμείνει ανοικτός καθώς δεν προκύπτουν προβλήματα ανταγωνισμού με βάση οποιονδήποτε πιθανό ορισμό της αγοράς[2] και επειδή, όπως αναφέρουν, η πλειονότητα των προϊόντων/υπηρεσιών που θα προσφέρονται μέσω της SmartSea είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και αφορά καινοτόμες λύσης και νέες τεχνολογίες με αποτέλεσμα να μη μπορεί να καθοριστούν με βεβαιότητα οι ακριβείς αγορές στις οποίες θα εμπίπτουν[3].  Διευκρίνισαν δε πως η SmartSea θα παρέχει υπηρεσίες/προϊόντα που σχετίζονται με υπηρεσίες πληροφορικής και ψηφιοποίησης (ΙT and digitalisation services), συμπεριλαμβανομένης της παροχής λύσεων λογισμικού σε ναυτιλιακούς πελάτες.

27.  Η Επιτροπή αφού αξιολόγησε τις πληροφορίες και τα στοιχεία που δόθηκαν από την υπόχρεη προς κοινοποίηση εταιρεία, ορίζει ως σχετική αγορά προϊόντος/υπηρεσιών την:

      i.        Αγορά υπηρεσιών πληροφορικής για τον ναυτιλιακό κλάδο,

     ii.        Αγορά λύσεων λογισμικού επιχειρησιακών εφαρμογών για επιχειρηματικούς χρήστες στον ναυτιλιακό κλάδο,

    iii.        Αγορά για λύσεις εφαρμογών και πλατφορμών (application and platform solutions) για επιβάτες και επισκέπτες στον ναυτιλιακό κλάδο,

   iv.        Αγορά για υπηρεσίες πληροφορικής για χερσαίους χρήστες (IT services for onshore users).

28.  και σημειώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω υποδιαίρεση της αγοράς δεν κρίνεται απαραίτητη για σκοπούς εξέτασης της παρούσας συγκέντρωσης, καθότι δεν διαφοροποιεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πράξης.  

29.  Επιπρόσθετα, η Επιτροπή κατέληξε ότι για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας συγκέντρωσης, για την σχετική αγορά της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων, η γεωγραφική αγορά είναι αυτή της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

30.  Η Επιτροπή σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η SITA διαθέτει {…} Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται για προϊόντα ειδικά για τη διαχείριση πλοίων και οι πωλήσεις αυτές δεν είναι σημαντικές και αντιπροσωπεύουν περίπου το {…} του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του Ομίλου SITA. Σύμφωνα με τους υπόχρεους προς κοινοποίηση, η δραστηριότητα αυτή είναι περιορισμένη, δεν σχετίζεται με την Κύπρο και τα εν λόγω προϊόντα/υπηρεσίες θα προσφέρονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία αποκλειστικά από τη SmartSea μετά την ολοκλήρωση της Πράξης.

31.  Συνεπώς σύμφωνα με στοιχεία της κοινοποίησης ο Όμιλος SITA δεν δραστηριοποιείται στον τομέα των της παροχής υπηρεσιών παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, άλλα στον τομέα της αεροπλοΐας και η παροχή οποιωνδήποτε υπηρεσιών σε ναυτιλιακούς πελάτες γίνεται εκτός Κύπρου. Ως εκ τούτου, δεν προκύπτει οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των μερών στην Κύπρο.

32.  Υπό το φως των ανωτέρω, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση.

33.  Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης δεν προκύπτει κάθετη σχέση μεταξύ των υφιστάμενων παρεχόμενων υπηρεσιών των εμπλεκομένων μερών, πέραν των σχέσεων που προκύπτουν εκτός Κύπρου {…}. Κάθετη σχέση αναφορικά με τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης θα προκύψει από τις μελλοντικές υπηρεσίες της κοινής επιχείρησης από τη δημιουργία κέντρου παροχής εξυπηρέτησης πελατών και των συναφών υπηρεσιών. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η αγορά της διαχείρισης πλοίων και της πλοιοκτησίας στην οποία δραστηριοποιούνται οι Όμιλοι Columbia/Schoeller, μπορούν να θεωρηθούν ως στενά συνδεδεμένες γειτονικές αγορές με τις αγορές στις οποίες θα δραστηριοποιείται η SmartSea, δεδομένου ότι οι πλοιοκτήτες (και άλλοι τελικοί πελάτες) ενδέχεται στο μέλλον να λαμβάνουν υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων από τον Όμιλο Columbia Group και λύσεις από τη SmartSea. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι  για σκοπούς υπολογισμού των μεριδίων αγοράς υπολογίζονται οι πωλήσεις προϊόντων και/ή η παροχή υπηρεσιών που προσφέρονται σε τρίτα μέρη και δεν υπολογίζονται οι εσωτερικές πωλήσεις μεταξύ εταιρειών ιδίων συμφερόντων.

34.  Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν φαίνεται να υφίσταται κάθετη σχέση στην Κύπρο, ενώ δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από κάθετη / γειτονική σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση.

35.  Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.


 

36.  Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια ή/και κάθετη επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.  Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.

37.  Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Προεδρεύων Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Νεόφυτος Μαυρονικόλας

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση              

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 



* Οι αριθμοί και/ή τα στοιχεία που παραλείπονται/διαγράφονται και δεν εμφανίζονται τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στη συνέχεια, καλύπτονται από επιχειρηματικό απόρρητο ή αφορούν πληροφορίες εμπιστευτικής φύσεως. Ενδεικτικό της απάλειψης είναι το σύμβολο {…}.

[1]Απόφαση ΕΠΑ 32/2019 (http://www.competition.gov.cy/competition/competition.nsf/All/972E41807F77975AC22580C000331A77/$file/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7%20%CE%95%CE%A0%CE%91%2032_2016.pdf).

[2] Βλ. Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τον ορισμό της σχετικής αγοράς για τους σκοπούς του δικαίου ανταγωνισμού της Ένωσης (C/2024/1645), μ.α την παράγραφο 20 (https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/?uri=OJ%3AC_202401645).

[3] Απαντητική επιστολή μερών ημερομηνίας 5/04/2024 σε σχετικό ερώτημα της Υπηρεσίας