LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 6/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.023.036

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Camelia Investment 1 Ltd από επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται ή συμβουλεύουν θυγατρικές της Blackstone Inc., μέσω της RLLMJ23 Bidco Ltd

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                           Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                   Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                           Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                  Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                        Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 18 Ιανουαρίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 5  Δεκεμβρίου 2023, από την RLLMJ23 Bidco Ltd (στο εξής η «Bidco»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (στο εξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία τα επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται ή συμβουλεύουν θυγατρικές της Blackstone Inc., (στο εξής η «Blackstone») προτίθεται να αγοράσουν το μετοχικό κεφάλαιο της Camelia Investment 1 Ltd (στο εξής o «Στόχος»), μέσω της Bidco.

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

1.    Η Blackstone που είναι παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων (investment management firm), εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ιδιαίτερα, η Blackstone συμβουλεύει και διαχειρίζεται κεφάλαια σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνουν ιδιωτικά κεφάλαια, λύσεις αντισταθμιστικών κεφαλαίων (hedge fund solutions), ακίνητα και χρεωστικά περιουσιακά στοιχεία. Από την ίδρυσή της, η Blackstone και οι συνδεδεμένες εταιρείες της έχουν ολοκληρώσει συναλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών κλάδων, των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, των καταναλωτικών και λιανικών, της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και της υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε εταιρεία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Blackstone, υπόκειται σε ξεχωριστή διαχείριση και χρηματοδότηση και κάθε μια διαθέτει διαφορετικούς επενδυτές (παρόλο που οι επενδυτές των διαφορετικών επενδυτικών ταμείων της Blackstone ενδέχεται να επικαλύπτονται). Κάθε εταιρεία χαρτοφυλακίου της Blackstone έχει το δικό της διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συχνά περιλαμβάνει και εκπροσώπους της Blackstone.

2.    Η Bidco που είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους του Αγγλίας και της Ουαλίας, η οποία ανήκει στη Blackstone, και δημιουργήθηκε για σκοπούς της παρούσας πράξης. Ιδιαίτερα, σύμφωνα με την κοινοποίηση, η εταιρεία Bidco είναι ένα όχημα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) και δεν πραγματοποιεί άλλες δραστηριότητες, ούτε πραγματοποιεί κύκλο εργασιών για σκοπούς του δικαίου του ανταγωνισμού.

3.    Ο Στόχος, που είναι η εταιρεία Camelia Investment, δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Αγγλίας και της Ουαλίας είναι ένας παγκόσμιος πάροχος λογισμικού σχετικού με κυβερνητικές τεχνολογίες (govtech). Οι λύσεις της έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν οργανωτικές βελτιώσεις σε φορείς του δημόσιου τομέα και μπορούν να ομαδοποιηθούν σε (i) οικονομική διαχείριση και πληρωμές, (ii) διακυβέρνηση, κίνδυνοι και συμμόρφωση, (iii) δέσμευση και λειτουργίες, (iv) διαχείριση εργατικού δυναμικού, (v) ροή εργασιών και αυτοματοποίηση και (vi) διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15 Δεκεμβρίου 2023, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (στο εξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η υπό εξέταση συγκέντρωση πραγματοποιείται στη βάση Συμφωνίας Πώλησης και Αγοράς Μετοχών της Στόχου, Camelia Investment (στο εξής η «Συμφωνίας Αγοράς») ημερομηνίας 21/11/2023.

Δυνάμει της Συμφωνίας Αγοράς, οι πωλητές συμφωνούν να πωλήσουν όλες τις μετοχές που κατέχουν στην εταιρεία στόχο Camelia Investment, στην αγοράστρια εταιρεία..

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η παρούσα συναλλαγή αφορά την απόκτηση ολόκληρου του μετοχικού κεφαλαίου του Στόχου από την Bidco, τον τελικό έλεγχο της οποίας κατέχει η Blackstone, δυνάμει της Συμφωνίας Αγοράς.

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που περιβάλλουν την υπό εξέταση πράξη συγκέντρωσης συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Αγοράς, και αφού προέβη στην αξιολόγηση τους με βάση την έννοια της συγκέντρωσης, όπως προσδιορίζεται στο πιο πάνω άρθρο, καταλήγει ότι η υπό εξέταση πράξη συνιστά συγκέντρωση υπό την έννοια του άρθρου 6(1)(α)(ii) του Νόμου και πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα η Blackstone να αποκτήσει αποκλειστικό έλεγχο επί του Στόχου, μέσω της Bidco.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου.

Εν προκειμένω, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εμπλεκομένων επιχειρήσεων υπερβαίνει τα €3.500.000, για την κάθε μία. Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της Blackstone κατά το έτος 2022 ήταν περίπου [……][1] και ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του Στόχου κατά το έτος 2022 ήταν περίπου [……]. Επιπρόσθετα, στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, η Blackstone και ο Στόχος δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κοινοποίηση, ο κύκλος εργασιών της Blackstone κατά το έτος 2022 στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν περίπου [……] και του Στόχου κατά το έτος 2022 ήταν περίπου […].

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Σε σχέση με την παρούσα πράξη κοινοποίησης, η Επιτροπή επισημαίνει τα πιο κάτω:

Η αγοράστρια εταιρεία Blackstone είναι ένας παγκόσμιος διαχειριστής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων που δραστηριοποιείται μέσω διάφορων ελεγχόμενων εταιρειών χαρτοφυλακίου.

Ο Στόχος είναι ένας παγκόσμιος πάροχος λογισμικού σχετικού με κυβερνητικές τεχνολογίες (govtech). Οι λύσεις του Στόχου έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν οργανωτικές βελτιώσεις σε φορείς του δημόσιου τομέα και μπορούν να ομαδοποιηθούν σε (i) οικονομική διαχείριση και πληρωμές, (ii) διακυβέρνηση, κίνδυνοι και συμμόρφωση, (iii) δέσμευση και λειτουργίες, (iv) διαχείριση εργατικού δυναμικού, (v) ροή εργασιών και αυτοματοποίηση και (vi) διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Στην Κύπρο, η μόνη δραστηριότητα του Στόχου ήταν η παροχή λογισμικού διαχείρισης εκμάθησης (learning management software). Ωστόσο, ο Στόχος […………………………………………].

Περαιτέρω, η Επιτροπή σημείωσε όσον αφορά τις δραστηριότητες της Blackstone στην Κύπρο, ότι η εταιρεία χαρτοφυλακίου της, Ellucian Company L.P. (στο εξής η «Ellucian») παρέχει λογισμικό Επιχειρηµατικού Σχεδιασµού Πόρων (Enterprise Resource Planning – στο εξής «ERP») και συναφείς υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι, ο κύκλος εργασιών της Ellucian εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούσε δραστηριότητες όπως: παροχή λογισμικού και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, όπως λογισμικό επιχειρηματικού σχεδιασμού πόρων (Enterprise Resource Planning (ERP)), […………]. Σημειώνεται περαιτέρω στην κοινοποίηση ότι [………………………….…].

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και ειδικότερα τις δραστηριότητες μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε ο κύκλος εργασιών του Στόχου αλλά και των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Blackstone στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά το έτος 2022, καθώς και τη θέση των Μερών πως το λογισμικό διαχείρισης εκμάθησης (learning management software) σε σχέση με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις του Στόχου στην Κύπρο, εμπίπτει στην ευρύτερη αγορά του ERP, η Επιτροπή πρόβηκε στην αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των τελευταίων όσον αφορά την αγορά λογισμικού ERP.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της κοινοποίησης καθώς και σχετική νομολογία[2], για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας συγκέντρωσης η Επιτροπή όρισε ως σχετική αγορά προϊόντων/υπηρεσιών, την αγορά λογισμικών εφαρμογών για επιχειρήσεις ERP.

Όσον αφορά τη γεωγραφική αγορά, η Επιτροπή σημειώνει ότι ακόμα και αν ήθελε θεωρηθεί ότι η σχετική γεωγραφική αγορά για την προαναφερθείσα σχετική αγορά προϊόντων είναι ευρύτερη της εθνικής, για την εκτίμηση των επιπτώσεων της γνωστοποιηθείσας πράξης στην εθνική αγορά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως σχετική γεωγραφική αγορά η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε ότι στην υπό εξέταση υπόθεση για τη σχετική αγορά, η γεωγραφική αγορά είναι η επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οριζόντια Σχέση

Σύμφωνα με τις συμμετέχουσες, δεν προκύπτουν οριζόντιες επικαλύψεις από την παρούσα συναλλαγή υπό οποιανδήποτε υποδιαίρεση της σχετικής αγοράς προϊόντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Στόχος [………………………………] και οι ελεγχόμενες εταιρείες χαρτοφυλακίου της Blackstone [………………………………].

Ιδιαίτερα, οι συμμετέχουσες ανάφεραν με την κοινοποίηση τους ότι η Ellucian (εταιρεία χαρτοφυλακίου της αγοράστριας εταιρείας) έχει μια [……] παρουσία στην Κύπρο μέσω της παροχής λογισμικού ERP, με [……] έσοδα,  ο Στόχος [……………………………………………..…].

Η Επιτροπή σημειώνει πως από την αξιολόγηση της παρούσας συγκέντρωσης και σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τα Μέρη, προκύπτει οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των μερών στη σχετική αγορά, εφόσον το λογισμικό διαχείρισης εκμάθησης (learning management software) του Στόχου εμπίπτει στην ευρύτερη αγορά για λογισμικό ERP (Enterprise Resource Planning)/ λογισμικό Επιχειρηµατικού Σχεδιασµού Πόρων, στην οποία δραστηριοποιείται και η αποκτώσα επιχείρηση μέσω θυγατρικής της.

Παρόλα αυτά, έχοντας υπόψη πως (α) στη σχετική αγορά λογισμικών εφαρμογών για επιχειρήσεις ERP δεν φαίνεται να υφίστανται φραγμοί εισόδου και συναφώς οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιείται σε αυτή, με πωλήσεις σχετικών προϊόντων από οπουδήποτε και αν δραστηριοποιείται, είτε εντός είτε εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, (β) οι πωλήσεις του Στόχου κατά το έτος 2022 αφορούν [……] ποσό και προέρχονται μόνο από […………………………………………..…], και (γ) δεδομένου ότι σύμφωνα με τις συμμετέχουσες [………………………………….…] η Επιτροπή θεωρεί ότι από την προαναφερόμενη επικάλυψη των δραστηριοτήτων των μερών, δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά και ούτε θα δημιουργηθούν οποιαδήποτε ζητήματα ανταγωνισμού εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σχετική αγορά.

Υπό το φως των αναφέρω, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από την οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση, στη βάση των προνοιών του Παραρτήματος Ι του Νόμου καθότι το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των Μερών δεν υπερβαίνει το 15%.

Κάθετη Σχέση

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, δεν προκύπτουν κάθετοι σύνδεσμοι από την παρούσα συναλλαγή υπό οποιανδήποτε υποδιαίρεση της σχετικής αγοράς προϊόντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν φαίνεται να υφίσταται οποιαδήποτε κάθετη σχέση μεταξύ της αγοράστριας εταιρείας και του Στόχου.

Γειτονική Σχέση

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν άλλες αγορές στις οποίες η παρούσα συναλλαγή δύναται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, ως προβλέπεται υπό την παράγραφο 4 του Παραρτήματος Ι του Νόμου

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

Υπό το φως της πιο πάνω ανάλυσης, στην προκείμενη υπόθεση, δεν υφίσταται επηρεαζόμενη αγορά και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.

Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Νεόφυτος Μαυρονικόλα

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

 

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 



[1] Οι αριθμοί και/ή τα στοιχεία που παραλείπονται και δεν εμφανίζονται τόσο σε αυτό το σημείο, όσο και στο σύνολο του κειμένου της παρούσας απόφασης καλύπτονται από επιχειρηματικό/επαγγελματικό απόρρητο. Ενδεικτικό της παράλειψης είναι το σύμβολο [....].

[2] Απόφαση Επιτροπής M.8274 - CINVEN / PERMIRA / ALLEGRO / CENEO ημερομηνίας 21 Δεκεμβρίου 2016, παρ.53., Απόφαση ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2022, Απόφαση M.10709 – Partners Group / Forterro, παρ. 16, Απόφαση ημερομηνίας 22 Αυγούστου 2018, Απόφαση M.8984 – HG/Vista/Allocate, παρ. 21, Απόφαση ημερομηνίας 28 Μαΐου 2020, Απόφαση M.9447 – Hitachi/ABB, παρ. 65, Case M.10709 - PARTNERS GROUP / FORTERRO (παρ. 21), 24/06/2022, Απόφαση ΕΠΑ 20/2016 «Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά µε την προτιθέµενη εξαγορά µετοχικού κεφαλαίου της NetSuite Inc. από την Oracle Corporation, µέσω της εταιρείας Napa Acquisition Corporation».