LOGO_EPA_NEW

ΚΥΠΡΙΑΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 08/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.023.034

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της ARTiBack GmbH από τον Όμιλο Schwarz, μέσω της PGFI Zweite Beteiligungs-GmbH

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                                       Πρόεδρος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλας                                       Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                              Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                                    Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 19 Ιανουαρίου 2024                                                                     

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 21 Νοεμβρίου 2023, από την εταιρεία PGFI Zweite Beteiligungs-GmbH (στο εξής η «PGFI»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (εφεξής ο «Νόμος»).

Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία ο Όμιλος Schwarz μέσω της PGFI, θα αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ARTiBack GmbH (στο εξής η «ARTiBack» ή ο «Στόχος»).

Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Η Bonback GmbH & Co. KG, γερμανική ετερόρρυθμη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (limited liability partnership) (στο εξής η «Bonback»), είναι επίσης μέρος των δραστηριοτήτων παραγωγής του Ομίλου Schwarz. Η Bonback δραστηριοποιείται στην παραγωγή έτοιμων προς ψήσιμο κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων για πώληση στα ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων του Ομίλου Schwarz, Lidl και Kaufland. Στην Κύπρο, η Bonback παρέχει έτοιμα προς ψήσιμο κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα προς τη Lidl.

Στις 21 Νοεμβρίου 2023, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την 1η Δεκεμβρίου 2023, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (εφεξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2023, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

Η προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Αγοράς και Εκχώρησης Μετοχών (στο εξής η «Συμφωνία») που συνομολογήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2023 μεταξύ της ACCtiv Beteiligungs GmbH, και των κ.κ. M.M.S. και A.S., ως πωλητές και της PGFI, ως ο Αγοραστής.

Στη βάση της Συμφωνίας, ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, ο Αγοραστής θα κατέχει το 100% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου του Στόχου.

Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

Η προτεινόμενη πράξη θα οδηγήσει σε μόνιμη αλλαγή ελέγχου επί μόνιμης βάσης, καθώς θα οδηγήσει σε απόκτηση από τον Όμιλο Schwarz, μέσω της PGFI, του αποκλειστικού ελέγχου επί του Στόχου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Υπηρεσία καταλήγει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη συγκέντρωσης εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία πράξεων που, σύμφωνα με το άρθρο 6(1)(α)(ii) του Νόμου, πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου του Στόχου από τον Όμιλο Schwarz, μέσω της PGFI.

Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το οικονομικό έτος που έληξε τον Φεβρουάριο 2023, για τον Όμιλο Schwarz παγκόσμια ανήλθε περίπου στα {…}*, ενώ ο κύκλος του Στόχου για το έτος που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε περίπου στα {…}.

Στην παρούσα πράξη συγκέντρωσης, τόσο η Αγοράστρια όσο και ο Στόχος, δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, o κύκλος εργασιών του Ομίλου Schwarz στην Κύπρο για το οικονομικό έτος που έληξε 28 Φεβρουαρίου 2023 ήταν {…} εκατομμύρια. Ο Όμιλος Schwarz πραγματοποίησε κύκλο εργασιών στην Κύπρο ύψους περίπου {…} μέσω της Lidl Cyprus. Για τον Στόχο για το έτος που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε περίπου στις {…}.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Χονδρική Αγορά Τροφίμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο Στόχος (ARTiBack) δραστηριοποιείται στην παραγωγή κατεψυγμένων κομματιών ζύμης και ρουστίκ, κατεψυγμένων, ημι-ψημένων προϊόντων τα οποία παραδίδονται σε κατεψυγμένη μορφή για φρέσκο ψήσιμο στις εγκαταστάσεις του πελάτη (που προορίζονται για ψήσιμο - "bake-off"), σε επαγγελματίες χρήστες κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων, όπως λιανοπωλητές τροφίμων (π.χ υπεραγορές), ξενοδοχεία, εστιατόρια, πρατήρια καυσίμων και κυλικεία. Ο Στόχος επικεντρώνεται σε αρτοσκευάσματα από τον τομέα των βασικών τροφίμων, όπως ψωμί, ψωμάκια και μπαγκέτες.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, ο Στόχος δεν παράγει έτοιμα αρτοσκευάσματα για άμεση πώληση ως φρέσκα προϊόντα, ούτε παρασκευάζει προϊόντα για πώληση ως συσκευασμένα προϊόντα ραφιού ή κατεψυγμένα προϊόντα προς διάθεση στους τελικούς καταναλωτές.

Το κύριο κανάλι πωλήσεων του Στόχου, που αντιπροσωπεύει περίπου το 95% των πωλήσεων του Στόχου, είναι ο εφοδιασμός των λιανοπωλητών τροφίμων. Το υπόλοιπο περίπου 5% των πωλήσεων πραγματοποιούνται μέσω της προμήθειας χονδρεμπόρων, οι οποίοι προμηθεύουν ξενοδοχεία, πρατήρια καυσίμων και εστιατόρια.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο Στόχος δραστηριοποιείται στην αγορά χονδρικής πώλησης κατεψυγμένου άρτου και άλλων αρτοσκευασμάτων και ειδικότερα, στην Κύπρο κατά το έτος 2022, {…}.

Λιανική Πώληση Τροφίμων

Ο Όμιλος Schwarz, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ομίλου, δραστηριοποιείται στους τομείς: α) της λιανικής πώλησης τροφίμων μέσω των εμπορικών καταστημάτων λιανικής τροφίμων με επωνυμία Lidl και Kaufland, β) της κατασκευής συσκευασιών τροφίμων και ποτών, καθώς επίσης με την γ) παραγωγή τροφίμων και ποτών, μέσω των εταιρειών με την εμπορική επωνυμία Schwarz Produktion, της δ) συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης αποβλήτων ως ολοκληρωμένος πάροχος υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων με την εμπορική επωνυμία PreZero. Επίσης, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών για τις εταιρείες του ομίλου μέσω της εμπορικής επωνυμίας  Schwarz Digits.

Στην Κύπρο, ο Όμιλος Schwarz δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση τροφίμων παγκύπρια μέσω της Lidl Cyprus Ltd και σήμερα διαθέτει 20 καταστήματα και ένα κέντρο διανομής. Μέσω των καταστημάτων λιανικής Lidl, ο Όμιλος Schwarz δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση κατεψυγμένου άρτου και άλλων αρτοσκευασμάτων στην Κύπρο, τόσο της Bonback αλλά και τρίτων προμηθευτών. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται από τους καταψύκτες των καταστημάτων Lidl στους τελικούς καταναλωτές.

Η Bonback δραστηριοποιείται στην παραγωγή έτοιμων προς ψήσιμο κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων για πώληση στα ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων του Ομίλου Schwarz, Lidl και Kaufland. Στην Κύπρο, η Bonback παρέχει έτοιμα προς ψήσιμο κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα προς τη Lidl.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Όμιλος Schwarz, μέσω των καταστημάτων Lidl, δραστηριοποιείται στην Αγορά Λιανικής Πώλησης Κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων για ψήσιμο (bake -off).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι πωλητές Κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων για Ψήσιμο, όπως ο Στόχος, δεν προσφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά επόμενου σταδίου σε αρτοποιεία που παράγουν και πωλούν φρέσκο ψωμί και φρέσκα προϊόντα αρτοποιίας. Οι πωλητές φρέσκου ψωμιού και φρέσκων προϊόντων αρτοποιίας στην Κύπρο (π.χ. Ζορπάς, Πανδώρα κ.λπ.) προμηθεύονται τις προμήθειές τους από πωλητές πρώτων υλών (π.χ. αλεύρι και ζάχαρη) και όχι από πωλητές Κατεψυγμένων Προϊόντων για Ψήσιμο (τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με φρέσκο ψωμί / φρέσκα αρτοσκευάσματα). Γι’ αυτό και σύμφωνα με τις θέσεις τους, η Αγοράστρια εταιρεία, μέσω της Lidl, δεν δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής πώλησης φρέσκου άρτου και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Παραταύτα, η υπόχρεα προς κοινοποίηση αναφέρει ότι στα καταστήματα λιανικής πώλησης Lidl, ψήνονται κατεψυγμένα ψωμιά και άλλα αρτοποιήματα της Bonback και πωλούνται φρεσκοψημένα εντός των καταστημάτων στους τελικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, η Επιτροπή θεώρησε ότι το φρέσκο ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα που παρέχει η Lidl στα καταστήματα της έχουν τον ίδιο τελικό καταναλωτή με αυτόν που έχουν οι πωλητές φρέσκου ψωμιού και φρέσκων προϊόντων αρτοποιίας στην Κύπρο (π.χ. αλυσίδες καταστημάτων σουπερμάρκετ, Ζορπάς, Πανδώρα κ.λπ.) άρα τα αρτοσκευάσματα και ψωμιά που ψήνονται στα καταστήματα Lidl βρίσκονται στην ίδια σχετική αγορά με τα αντίστοιχα των φούρνων και άλλων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Ως εκ τούτου, κατέληξε ότι η αγοράστρια εταιρεία δραστηριοποιείται και σε αυτή τη σχετική αγορά, ήτοι την αγορά λιανικής πώλησης φρέσκου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Η Επιτροπή προχώρησε στην εξέταση των σχετικών αγορών στις οποίες δύνανται να προκύψουν οριζόντιες ή και κάθετες ή και άλλες σχέσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων των εμπλεκομένων μερών στην προτεινόμενη πράξη.

Η Επιτροπή  στην υπό εξέταση υπόθεση, όρισε τη σχετική αγορά ως αυτή της αγοράς χονδρικής πώλησης κατεψυγμένου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων (ψωμιού και κομματιών ζύμης) τα οποία δεν προορίζονται προς λιανική πώληση, και την αγορά λιανικής πώλησης φρέσκου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή κατέληξε ότι ως γεωγραφική αγορά ορίζεται, για τις υπό αναφορά σχετικές αγορές, αυτή της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Στόχος (ARTiBack) δραστηριοποιείται στην αγορά της χονδρικής πώλησης κατεψυγμένου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων (ψωμιού και κομματιών ζύμης) τα οποία δεν προορίζονται προς λιανική πώληση.

Ο Όμιλος Schwarz ανέφερε πως στην Κύπρο δραστηριοποιείται μέσω των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων Lidl, η οποία δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη σχετική αγορά της λιανικής πώλησης φρέσκου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Επίσης ο Όμιλος Schwarz δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση κατεψυγμένου ψωμιού ή/ και άλλων αρτοσκευασμάτων στην Κύπρο, μέσω των καταστημάτων λιανικής Lidl. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται από τους καταψύκτες των καταστημάτων Lidl στους τελικούς καταναλωτές.

Η Επιτροπή, αξιολογώντας όλα όσα έχουν τεθεί ενώπιον της από την υπόχρεα προς κοινοποίηση και δεδομένου πως η Bonback στην Κύπρο προμηθεύει αποκλειστικά τα καταστήματα λιανικής πώλησης Lidl, κατέληξε ότι δεν προκύπτει οριζόντια σχέση από τις δραστηριότητες των εμπλεκομένων μερών όπως ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης προκύπτει δυνητική κάθετη σχέση μεταξύ Στόχου και Αγοραστή. Ειδικότερα, ο Στόχος πραγματοποιεί χονδρικές πωλήσεις κατεψυγμένου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων (bake off) τα οποία δεν προορίζονται προς λιανική πώληση,  ενώ ο Όμιλος που ανήκει ο αγοραστής δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής πώλησης φρέσκου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων απευθείας στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα εμπλεκόμενα μέρη, τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πωλήσεις άρτου και αρτοπαρακευσμάτων είναι αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που καταγράφουν το σύνολο των πωλήσεων άρτου και αρτοσκευασμάτων ως να ανήλθε σε €259.1 εκατομμύρια κατά το 2019 (Νωπά είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής €150.4 εκατομμύρια και ψωμιά €108.7).

Λόγω του ότι αυτά είναι τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία, παρόλο που η χονδρική πώληση κατεψυγμένου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων (bake off) τα οποία δεν προορίζονται προς λιανική πώληση και η λιανική πώληση φρέσκου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, ενδέχεται να διαφέρει γιατί μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και άλλα προϊόντα, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα εν λόγω στοιχεία τα οποία παράθεσε η υπόχρεα προς κοινοποίηση ως ενδείξεις για τα σχετικά μερίδια αγοράς.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, οι χονδρικές πωλήσεις του Στόχου στην Κύπρο ανήλθαν στις {…} και συνεπώς, το ποσοστό των πωλήσεων του Στόχου στην Κύπρο, στις χονδρικές πωλήσεις αρτοκατασκευασμάτων αντιπροσωπεύει το [0%-5%] του συνόλου της αγοράς πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων (με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας).

Οι λιανικές πωλήσεις του Ομίλου Schwarz στην Κύπρο (μέσω της Lidl Cyprus) στην αγορά πώλησης ψημένου ψωμιού και αρτοσκευασμάτων κατά το 2022 ήταν {…}. Καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών στην αγορά πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων στην Κύπρο ανήλθε σε €259.1 εκατομμύρια κατά το 2019 σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η εκτίμηση της κοινοποιούσας επιχείρησης είναι πως το εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς της σε μια υποθετική αγορά πώλησης ψωμιού και αρτοσκευασμάτων θα ήταν [0%-5%].

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο μοναδικός πελάτης του Στόχου στην Κύπρο, αγοράζει επίσης κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης από άλλους προμηθευτές και εύκολα μπορεί να απευθυνθεί στους εν λόγω άλλους προμηθευτές (ή σε νέους προμηθευτές). Η υπόχρεα προς κοινοποίηση αναφέρει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, ο Στόχος δεν έχει θέση ισχύος στη σχετική αγορά προϊόντος που περιγράφεται ανωτέρω. Δεδομένου του {…} μεριδίου αγοράς του Στόχου στην Κύπρο και του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από τους ανταγωνιστές του, δεν μπορεί να προκύψει κάθετος αποκλεισμός από την αγορά.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η αγορά χονδρικής πώλησης κατεψυγμένου ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων (bake off) που δεν προορίζονται για λιανική πώληση, δεν χαρακτηρίζεται από υψηλούς φραγμούς εισόδου, καθώς δύναται να εισαχθούν ή να παραχθούν τα εν λόγω προϊόντα από επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά ή και από νεοεισερχόμενες.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή σημειώνει δημοσίευμα ημερομηνίας 6/9/2023, με τίτλο «Κινητικός ο Σκλαβενίτης αναζητά εξαγορά στην Κύπρο – το τοπίο της αγοράς.» [1]  στο οποίο καταγράφεται ότι η Lidl Cyprus με 22 υποκαταστήματα και περίπου €350 εκατομμύρια κύκλο εργασιών είναι πρώτη στην αγορά υπεραγορών παγκύπρια και δεύτερος με 17 υποκαταστήματα και περίπου €350 εκατομμύρια κύκλο εργασιών είναι η Άλφα Μέγα του Ομίλου Παπαέλληνα. Ακολουθεί ο Σκλαβενίτης με €200 εκατομμύρια. Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η Lidl στην λιανική αγορά ειδών σούπερ μάρκετ έχει δυνατούς ανταγωνιστές οι οποίοι δύναται να ασκήσουν ανταγωνιστικές πιέσεις.

Λαμβανομένου υπόψη όλα τα πιο πάνω, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν δημιουργείται επηρεαζόμενη αγορά σύμφωνα με το Παράρτημα Ι από την ύπαρξη της πιο πάνω κάθετης σχέσης εφόσον τα μερίδια των μερών είναι κάτω του ορίου 25% που προβλέπει ο Νόμος.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, δεν υπάρχουν γειτονικές αγορές μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ομίλου Schwarz και του Στόχου οι οποίες να είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα ανταγωνισμού στην Κύπρο.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, δεν υφίσταται επηρεαζόμενη αγορά, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν κάθετες σχέσεις από τις δραστηριότητες των εμπλεκομένων μερών, ούτε προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση.


Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Νεόφυτος Μαυρονικόλα

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 



* Οι αριθμοί και/ή τα στοιχεία που παραλείπονται/διαγράφονται και δεν εμφανίζονται τόσο σε αυτό το σημείο, όσο και στη συνέχεια, καλύπτονται από επιχειρηματικό απόρρητο ή αφορούν πληροφορίες εμπιστευτικής φύσεως ή/και αφορούν τον περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμο του 2018 (Ν. 125(I)/2018). Ενδεικτικό της παράλειψης είναι το σύμβολο {…}.

[1]Δημοσίευμα ημερομηνίας 6/9/2023, με τίτλο «Κινητικός ο Σκλαβενίτης αναζητά εξαγορά στην Κύπρο – το τοπίο της αγοράς [Διαθέσιμο στο διαδίκτυο] www.philenews.com/oikonomia/epicheiriseis/article/1379913