ΕΦΕΤΕΙΟ - ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

(Ποινική Έφεση Αρ.: 257/2023)

 

3 Ιανουαρίου 2024

 

[Ρ. ΛΙΜΝΑΤΙΤΟΥ (Πρ.), Μ. ΑΜΠΙΖΑΣ,

Α. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ, Δ/ΣΤΕΣ]

 

Χ. Γ.

                                                          Εφεσείoντα

v.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

                                                          Εφεσίβλητου

------------------------------

Κ. Σοφοκλέους (κα) και Ιωάννου (κα), για Εφεσείοντα

Μ. Χαραλάμπους (κα), για Εφεσίβλητο

Εφεσείων Παρών

 

      ΛΙΜΝΑΤΙΤΟΥ, Πρ.: Η απόφαση είναι ομόφωνη. Θα απαγγελθεί από τον Αμπίζα, Δ.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Ex-tempore)

 

      ΑΜΠΙΖΑΣ, Δ.: Δεν θα μας απασχολήσουν περαιτέρω τα όσα αφορούν την αργοπορημένη επίδοση της έφεσης στη συνήγορο του Εφεσίβλητου, εφόσον αυτά έχουν επιλυθεί με πρακτικό τρόπο, με παρότρυνση και του Εφετείου, προς το σκοπό επίτευξης της ακρόασης της παρούσας έφεσης προτού καταστεί άνευ αντικειμένου.

 

      Ο Εφεσείων/κατηγορούμενος σε ποινική υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες. Αυτήν του εμπρησμού του οχήματος της πρώην συζύγου του, δύο κατηγορίες απειλής αυτής και κατηγορίες παρενοχλητικής παρακολούθησης αυτής και άσκησης ψυχολογικής βίας σε αυτήν με τη συμπεριφορά που αφορά τις πρώτες τρεις κατηγορίες. Ο Εφεσείων δεν παραδέχθηκε ενοχή και η υπόθεση βρίσκεται σε στάδιο συνέχισης της ακρόασής της.

 

      Σημαντικό είναι να λεχθεί ότι από την πρώτη δικάσιμο της υπόθεσης, ως έκτακτης καταχώρισης, αποφασίστηκε η κράτηση του Εφεσείοντα, χωρίς να είχε αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα κράτησης του. Αυτή η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου δεν εφεσιβλήθηκε, όπως ούτε και επόμενες τέτοιες διαταγές που ανανέωναν την περίοδο κράτησης μέχρι την εκάστοτε επόμενη δικάσιμο. Ως έναρξη της κράτησης τίθεται η 14/08/2023, με την ακρόαση της υπόθεσης να έχει ξεκινήσει στις 25/10/2023.

 

      Κατά τη δικάσιμο της 11/12/2023 όταν και ολοκληρώθηκε διαδικασία δίκης εντός δίκης, υπήρξε ένσταση σε αίτημα κράτησης του Εφεσείοντα στη βάση νέων δεδομένων. Με απόφαση του ημερομηνίας 19/12/2023, το πρωτόδικο Δικαστήριο άσκησε τη διακριτική του εξουσία υπέρ της συνέχισης της κράτησης του Εφεσείοντα, αφού ανέλυσε τα ενώπιον του γεγονότα στη βάση των νομολογιακών αρχών.

 

      Ο Εφεσείων προσέβαλε την εν λόγω απόφαση με 12 λόγους έφεσης, οι οποίοι περιορίστηκαν, όμως, σήμερα σε ουσιαστικά ένα θέμα αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου κράτησης, ως αναπτύσσεται στους λόγους έφεσης 1, 2, 4, 5, 8 και 12. Κατ΄ ουσίαν, η κα Σοφοκλέους διευκρίνισε ότι ουσιαστικός λόγος έφεσης είναι ο 12ος ο οποίος προβάλλει το ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη την επιμήκυνση του χρόνου από 19/12/2023 μέχρι 05/01/2024 ενώ οι υπόλοιποι λόγοι έφεσης εξηγούν την ουσία του χρόνου ως παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση ανανέωσης του χρόνου κράτησης.

 

      Έχουμε με προσοχή μελετήσει την αγόρευση της κας Σοφοκλέους και ακούσει την επιχειρηματολογία της καθώς επίσης τα όσα η κα Χαραλάμπους αντέτεινε προς υποστήριξη της απόρριψης της έφεσης. Θεωρούμε ότι η συνάφεια των λόγων έφεσης που παραμένουν επιτρέπει την σωρευτική ενασχόληση με το θέμα.

 

      Πολύ συνοπτικά, είναι χρήσιμο να λεχθεί ότι με το ζήτημα της κράτησης να έχει τελεσίδικα αποφασιστεί, η εξέταση ένστασης σε επαναλαμβανόμενο αίτημα κράτησης, διενεργείται με αφετηρία το τελευταίο διαφοροποιητικό γεγονός, εάν υπάρχει. Σχετική είναι μεταξύ άλλων η υπόθεση Μαυρομιχάλης ν. Δημοκρατίας, Ποιν. Έφ. 165/20 και 166/20, ημερ. 22/10/2020. Αυτό άλλωστε είναι που ζητά και ο Εφεσείων στην παρούσα, βασιζόμενος στο χρόνο που διέρρευσε μέχρι τις 19/12/2023 και μετέπειτα μέχρι την 05/01/2024.

 

      Δεν βρίσκουμε έρεισμα στη θέση του Εφεσείοντα.

 

      Η υπόθεση καταχωρήθηκε στις 14/08/2023 και για σκοπούς απάντησης στις κατηγορίες και εξέτασης αιτήματος για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 14/09/2023. Μετέπειτα ορίστηκε εκ νέου για απάντηση επί του κατηγορητηρίου και στις 22/09/2023 εγκρίθηκε η παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, με την υπεράσπιση να ζητά περαιτέρω χρόνο για απάντηση. Προς τούτο η υπόθεση ορίστηκε στις 03/10/2023 με την ημερομηνία να μετατίθεται για τις 09/10/2023 για λόγους υγείας της Δικαστού. Στις 09/10/2023 δηλώθηκε μη παραδοχή στις κατηγορίες με την υπόθεση να ορίζεται για ακρόαση στις 25/10/2023 οπόταν και ξεκίνησε η ακρόαση η οποία συνεχίζεται με τρόπο που δεν φανερώνει οποιαδήποτε κωλυσιεργία. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος μεταξύ των δικασίμων στον οποίο αναφέρεται η συνήγορος του Εφεσείοντα, ουδόλως ανατρέπει την πιο πάνω διαπίστωση.

 

      Η κα Σοφοκλέους προέβαλε επίσης το επιχείρημα ότι η πρωτόδικη απόφαση λαμβάνει υπόψιν ως αφετηρία της κράτησης την 25/10/2023, ημερομηνία έναρξης της ακρόασης. Διαφωνούμε. Είναι εμφανές από το σύνολο της απόφασης ότι το Δικαστήριο είχε υπόψη και έλαβε υπόψη όλο το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα και τους λόγους αναβολής κάθε δικασίμου. Προφανώς, στην τελευταία αναφορά του, το πρωτόδικο Δικαστήριο ανέδειξε την αξιοποίηση του χρόνου από την έναρξη της ακρόασης.

 

      Ούτε η απόφαση Ν.Κ. ν. Αστυνομίας, Ποιν. Έφ. 11/2023, ημερ. 27/01/2023 στην οποία μας παρέπεμψε η συνήγορος του Εφεσείοντα οδηγεί σε αντίθετη διαπίστωση. Προφανώς, σε αυτήν το Εφετείο εντόπισε μη ενασχόληση του Δικαστηρίου με τον ουσιαστικό λόγο της επιμήκυνσης του χρόνου, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα υπόθεση. Ακόμη και μέχρι την επόμενη δικάσιμο που τελικά καθορίστηκε να είναι η 05/01/2024, είναι εμφανές ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα, με την υπεράσπιση να μην θέτει οποιοδήποτε νέο δεδομένο πέραν των όσων είχαν ήδη τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου στις 11/12/2023.

 

      Διαπιστώνεται ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο ανέλυσε τις σχετικές αρχές και εφάρμοσε αυτές στην ενώπιον του υπόθεση αποφασίζοντας την άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας υπέρ της κράτησης. Αυτό έπραξε λαμβάνοντας υπόψη την επιμήκυνση του χρόνου κράτησης συνεκτιμούμενης με τα όσα δέον να λαμβάνονται υπόψη σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν κρίνουμε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο παρέλειψε να λάβει υπόψη οτιδήποτε σχετικό ή ότι η απόφαση του εκφεύγει των άκρων ορίων της διακριτικής του ευχέρειας.

 

      Η ακρόαση της υπόθεσης συνεχίζεται στις 05/01/2024 με ήδη προγραμματισμένες άλλες τρείς σύντομες ημερομηνίες ακρόασης. Δεν διαπιστώνεται οποιοσδήποτε βάσιμος λόγος ανατροπής της πρωτόδικης απόφασης.

 

      Η Έφεση απορρίπτεται.

 

                                         Ρ. ΛΙΜΝΑΤΙΤΟΥ, Πρ.

 

                                         Μ. ΑΜΠΙΖΑΣ, Δ.

 

                                         Α. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ, Δ.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο