ΕΦΕΤΕΙΟ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

                          (Έφεση Κατά Απόφασης Διοικητικού Δικαστηρίου Αρ. 132/2019)

 

27 Μαρτίου, 2024

 

[ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, Δ/ΣΤΕΣ]

 

ΒΡΑΧΙΜΗΣ Ι. ΧΑΤΖΗΧΑΝΝΑΣ,

                                                                                     Εφεσείων-Καθ’ου η αίτηση,

v.

 

 ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

MEΣΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 

                                                                                        Εφεσίβλητης-Αιτήτριας.  

--------------------

ΑΙΤΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦΕΣΙΒΛΗΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 15.3.2024 ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΦΕΣΙΒΛΗΤΗΣ

--------------------

Ο Εφεσείων-Kaθ’ου η αίτηση εμφανίζεται αυτοπροσώπως.

Μ. Κοτσώνη (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για  Γενικό  Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,  δικηγόρο για την Εφεσίβλητη-Αιτήτρια.

                                               --------------------

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ, Δ.: Η ομόφωνη απόφαση μας θα δοθεί αμέσως και θα αναγνωστεί από τον Σεραφείμ, Δ.

-----------------------------

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(ex tempore)

 

ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Δ.: Ενώπιον μας, τέθηκε αίτηση ημερομηνίας 15/3/2024 της Εφεσίβλητης Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία αυτή εξαιτείται παράταση του χρόνου καταχώρησης του περιγράμματος της, το οποίο έπρεπε, με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν κατά την προδικασία της υπόθεσης ενώπιον του (τότε) Ανωτάτου Δικαστηρίου, να είχε καταχωρηθεί προ μεγάλου χρονικού διαστήματος. Η θέση της Εφεσίβλητης, με βάση την ένορκη δήλωση που συνοδεύει την αίτηση, είναι ότι, αν και η δικηγόρος, η οποία εμφανίστηκε στην προδικασία για την Εφεσίβλητη εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (και κατά την ένορκη δήλωση, δεν ανατέθηκε σ’ αυτήν ο χειρισμός της υπόθεσης), έλαβε οδηγίες για καταχώρηση περιγράμματος και μετέφερε αυτές, στο Αρχείο της Νομικής Υπηρεσίας, αυτές δεν τηρήθηκαν.  Ότι δεν καταχωρήθηκε το περίγραμμα Εφεσίβλητης το διαπίστωσε η Νομική Υπηρεσία, κατά την ένορκη δήλωση, μόλις στις 28/2 του τρέχοντος έτους (2024), όταν της κοινοποιήθηκε ο ορισμός της Έφεσης για ακρόαση για σήμερα, 27/3/2024.  Ως τεκμηριώνεται και από τον φάκελο που διατηρείται από το Εφετείο για την υπόθεση, στις 29/2/2024 η Εφεσίβλητη ζήτησε αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης, διότι έχει απολεσθεί ο δικός της φάκελος και, ως και πάλιν προκύπτει από τα ενώπιον μας στοιχεία, της δόθηκαν τα αιτηθέντα στοιχεία κατά ή περί την 1/3/2024. Εξήγηση γιατί δεν καταχωρήθηκε αμέσως η παρούσα αίτηση με την παραλαβή του αντιγράφου του φακέλου από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά καταχωρίστηκε δεκαπέντε περίπου μέρες αργότερα, δεν έχει δοθεί.

 

Εξετάσαμε την παρούσα αίτηση, στο πλαίσιο της διακριτικής εξουσίας που μας παρέχεται από τον Κανονισμό 41.6 (16) των ισχυόντων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αναφέρει ότι «Η προθεσμία για την υποβολή περιγραμμάτων αγορεύσεων μπορεί να παραταθεί από το Εφετείο, εφόσον κρίνεται ότι το επιβάλλει το συμφέρον της δικαιοσύνης». Ο εν λόγω Κανονισμός δεν έχει διαφοροποιήσει, αλλά αντανακλά την πάγια νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί του θέματος.

 

Έχοντας, λοιπόν, υπόψη την πάγια νομολογία επί του θέματος και, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, την απόφαση του (τότε) Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αίτηση για παράταση χρόνου καταχώρησης περιγράμματος Εφεσίβλητης ημερ. 20.8.2021 στην ΝΙΚΟΛΑΣ ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, Έφεση κατά Απόφασης Διοικητικού Δικαστηρίου Αρ. 58/16, ημερομηνίας 2.2.2022, στην οποία αναδεικνύεται ως καίριο ζήτημα για την ευόδωση ή μη τέτοιας αίτησης, το κατά πόσο έχει ήδη οριστεί η υπόθεση για ακρόαση, κρίνουμε ότι η παρούσα αίτηση δεν μπορεί να πετύχει, με δεδομένο ότι, η υπόθεση είναι σήμερα ενώπιον μας ορισμένη για ακρόαση και ότι, η αίτηση όψιμα καταχωρήθηκε.  Το συμφέρον της δικαιοσύνης, στην παρούσα περίπτωση, δεν βαραίνει προς την πλευρά της αποδοχής της αίτησης, αλλά προς τη διεκπεραίωση της υπόθεσης σήμερα (ως έχει οριστεί για ακρόαση) προς αποφυγή της καθυστέρησης της εκδίκασής της που έγκριση τέτοιας αίτησης σε αυτό το στάδιο θα συνεπαγόταν.

 

Για τους λόγους που εξηγήσαμε ανωτέρω, η παρούσα αίτηση απορρίπτεται, με έξοδα €500 + ΦΠΑ, υπέρ του Εφεσείοντα και εναντίον της Εφεσίβλητης.

 

 

                                                         Α. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ, Δ. 

                                                                                   

                                                          Γ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Δ.

 

                                                          Δ. ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, Δ.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο