ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

                                                                              

                                                            (Πολιτική Έφεση Αρ.: 144/23)

 

17 Μαΐου, 2024

 

[ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Πρόεδρος]

[ΑΜΠΙΖΑΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ, Δ/στές]

 

THEORIS N. KOUTSOU (KTIMATIKI) LTD

 

Εφεσείουσα/Καθ’ ης η Αίτηση

v.

 

ΠΑΝΤΕΛΙΤΣΑΣ ΠΙΚΗ

 

Εφεσίβλητης /Αιτήτριας

--------------------------

 

Αίτηση ημερομηνίας 10.4.2024

 

 

Σ. Ψάλτης για Ν. Νικολάου και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., για Εφεσείουσα.

Χ. Αργυρού (κα) για Αργυρού και Κωνσταντίνου Δ.Ε.Π.Ε, για Εφεσίβλητη.

 

          ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Π.: Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ομόφωνη και θα δοθεί από τον Αμπίζα, Δ.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Δοθείσα αυθημερόν)

 

            ΑΜΠΙΖΑΣ, Δ.: Κατά την 5.4.2023, το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών Λάρνακας εξέδωσε απόφαση υπέρ της εφεσίβλητης  και εναντίον των εφεσειόντων για €8.313 πλέον νόμιμο τόκο ως αποζημιώσεις για παράνομη απόλυση της εφεσίβλητης. Επιπλέον, επιδίκασε εις βάρος των εφεσειόντων τα έξοδα της πρωτόδικης διαδικασίας. Την απόφαση αυτή, οι εφεσείοντες προσβάλλουν με την καταχωρηθείσα, κατά την 15.5.2023, παρούσα έφεσή τους.

 

            Με την υπό εξέταση αίτηση, η οποία καταχωρίστηκε την 10.4.2024, η εφεσίβλητη ζητά διάταγμα με το οποίο να παρατείνεται ο χρόνος για καταχώριση Ειδοποίησης Εφεσίβλητου (ΕΕ65) για περίοδο πέντε ημερών από την έκδοση του διατάγματος.

 

            Η αίτηση βασίζεται στους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας του 2023, Μέρος 41 Κ.41.1(1),(2)(α)-(στ), Κ.41.3(1),(2),(3),(4),(5),(6), Κ.41.6(1),(2)(α)(β) και Κ.3.1(2)(α). Ως προς το πραγματικό υπόβαθρο της αίτησης, αυτή στηρίζεται στην ένορκη δήλωση υπαλλήλου στο δικηγορικό γραφείο των συνηγόρων της εφεσίβλητης  στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εφεσείοντες επέδωσαν την ειδοποίηση έφεσης στους συνηγόρους της εφεσίβλητης  στις 24.5.2023 και αυτοί παρέλειψαν να καταχωρίσουν την προβλεπόμενη από τους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας Ειδοποίηση Εφεσίβλητης λόγω αβλεψίας και λάθους τους.

 

            Οι Εφεσείοντες φέρουν ένσταση στην υπό κρίση έφεση στη βάση των εννέα λόγων τους οποίους θέτουν στην ένστασή τους, ενώ βασίζουν αυτή στους παλαιούς Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας, μεταξύ άλλων, Δ.35 θ.2, Δ.57 θ.2. Οι εφεσείοντες υποστηρίζουν την ένστασή τους με την ένορκη δήλωση δικηγόρου στο γραφείο των συνηγόρων τους. Μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται η βάση της παρούσας αίτησης στους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίοι δεν ήταν σε ισχύ κατά την καταχώριση της έφεσης, καθώς επίσης η υπέρμετρη καθυστέρηση στην καταχώριση της παρούσας αίτησης.

 

            Θεωρούμε το θέμα απλό. Οι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας του 2023 τέθηκαν σε ισχύ, σε σχέση με το Εφετείο, από την 3.7.2023. Συνεπώς, οποιοδήποτε διαδικαστικό διάβημα αφορά έφεση, μετά την πιο πάνω ημερομηνία, ακόμη και αν αυτή είχε καταχωρηθεί προηγουμένως, θα πρέπει να λαμβάνεται στη βάση των Νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας (Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors & Developers Ltd v. Δήμου Πάφου, Πολιτική Έφεση Ε5/2018, ημερομηνίας 16.1.2024). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε εφέσεις καταχωρηθείσες προγενέστερα της έναρξης ισχύος των Νέων Κανονισμών, επιβάλλονται, αναδρομικά, υποχρεώσεις οι οποίες δεν επιβάλλοντο από τους παλαιούς Θεσμούς και προνοούνται με τους Νέους Κανονισμούς. Όπως, εν προκειμένω, η καταχώριση Ειδοποίησης Εφεσίβλητου, ως προβλέπεται στον Κ.41.3 του Μέρους 41.

 

            Η έφεση καταχωρήθηκε στις 15.5.2023 και επιδόθηκε στην εφεσίβλητη στις 24.5.2023. Κατά τον ουσιώδη, τότε, χρόνο, δεν υφίστατο πρόβλεψη για καταχώριση Ειδοποίησης Εφεσίβλητου. Ούτε, όμως, η εφαρμογή από 3.7.23 των Νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας επιβάλλει τέτοια υποχρέωση αναδρομικά.

 

            Συνεπώς, η αναζήτηση παράτασης χρόνου για καταχώριση ειδοποίησης η οποία δεν προβλέπεται σε σχέση με την παρούσα διαδικασία έφεσης, ασφαλώς στερείται ερείσματος και συνακόλουθα η αίτηση θα πρέπει να απορριφθεί για αυτόν τον λόγο.

 

            Θα πρέπει φυσικά να παρατηρήσουμε ότι, κατά αντίθετα ανάλογο τρόπο, σφάλμα εντοπίζεται και ως προς τον τύπο της ένστασης που καταχώρισαν οι εφεσείοντες. Ήτοι στη βάση του προβλεπόμενου από τους παλαιούς Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας τύπου. Από 3.7.2023 τέθηκαν σε εφαρμογή, σε σχέση με το Εφετείο, οι Νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας, επομένως, ως προαναφέρθηκε, κάθε νέο διαδικαστικό διάβημα πρέπει να συμμορφώνεται με το τι προβλέπεται στους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας.

 

            Υπό αυτά τα δεδομένα, κρίνουμε ορθό όπως μη επιδικάσουμε έξοδα.

 

            Η αίτηση απορρίπτεται χωρίς οποιαδήποτε διαταγή για έξοδα.

                                                                                                                            

                                                                              

                                                                    Αλ. Παναγιώτου, Π.

 

                                                                   

                                                                    Μ. Αμπίζας, Δ.

 

 

                                                                    Ι. Στυλιανίδου, Δ.. 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο