ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

 

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 185/2023)

                                                                                               (i-justice)

 

 

15 Ιανουαρίου, 2024

 

 

[Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ, Δ.]

 

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ CERTIORARI

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 2023 (27/2023)

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΦΟΥ ΗΜΕΡ. 09/11/2023 ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ, ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Κ. Μ..

 

_____________________________________________________________________

Θ. Παπακυριακού (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, για τον Αιτητή.

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Δοθείσα Αυθημερόν)

 

 

Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ, Δ.: Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης που αφορά παράνομη κατοχή και χρήση ελεγχόμενων φαρμάκων Τάξεως Α΄ και Β΄, η Αστυνομία επεδίωξε στις 9/11/2023 την έκδοση Εντάλματος Έρευνας για την οικία, υποστατικά και όχημα του Κ.Μ.. Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου που επελήφθη του αιτήματος το απέρριψε, καταγράφοντας σε σχετικό πρακτικό τα ακόλουθα:

 

«Έχω μελετήσει το περιεχόμενο του όρκου και λαμβάνοντας υπόψη ότι εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου εκκρεμεί διάταγμα υποχρεωτικής εξέτασης στο πλαίσιο του περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου θεωρώ πως δεν είναι αναγκαίο στο παρόν στάδιο το αίτημα για διερεύνηση/έκδοση εντάλματος έρευνας.

 

Συνεπώς το αίτημα απορρίπτεται.»

 

 

Με την παρούσα Αίτηση ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζητά άδεια για την καταχώριση Αίτησης με κλήση για την έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari για ακύρωση της Απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ημερ. 9/11/2023, για τη μη έκδοση Εντάλματος Έρευνας της οικίας, των υποστατικών και του οχήματος του Κ. Μ..

 

Η Αίτηση συνοδεύεται από Έκθεση και Ένορκη Δήλωση του Υπαστυνόμου Παναγιώτη Ταμπούρα, Υπεύθυνου του Κλιμακίου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της επαρχίας Πάφου.

 

Οι Λόγοι επί των οποίων βασίζεται το αίτημα εξειδικεύονται στην Έκθεση και θα μπορούσαν να συνοψισθούν ως ακολούθως:

 

(1)  Υπάρχει έκδηλο νομικό σφάλμα επί του κειμένου της Απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ημερ. 9/11/2023, το οποίο συνίσταται στο ότι λανθασμένα αποφάσισε τη μη έκδοση του Εντάλματος Έρευνας, με την αιτιολογία ότι εναντίον του υπόπτου εκκρεμούσε, κατά τον επίδικο χρόνο, διάταγμα υποχρεωτικής εξέτασης στο πλαίσιο του περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου 77(Ι)/1997.

(2)  Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ενήργησε καθ’ υπέρβαση εξουσίας και/ή έλλειψη εξουσίας και κατά παράβαση του Νόμου, τα οποία συνίστανται στο ότι λανθασμένα συσχέτισε τη διαδικασία και το σκοπό έκδοσης Εντάλματος Έρευνας με τη διαδικασία και το σκοπό έκδοσης διατάγματος υποχρεωτικής εξέτασης στο πλαίσιο του περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου 77(Ι)/1997, παραγνωρίζοντας την αυτοτέλεια και ιδιαίτερα το σκοπό της διαδικασίας έκδοσης Εντάλματος Έρευνας.

 

Έχω διεξέλθει με προσοχή την Απόφαση του Κατώτερου Δικαστηρίου, καθώς επίσης και ό,τι ο Αιτητής μέσω της ευπαίδευτης συνηγόρου του έχει θέσει ενώπιόν μου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρημάτων που αναπτύχθηκαν μέσω γραπτής αγόρευσης.

 

Εν πρώτοις, όπως έχει επισημανθεί στην Υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Αναφορικά με την αίτηση Απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ημερ. 4/6/2021 δια της οποίας απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Αλεξανδρή, Πολιτική Έφεση Αρ. 213/2021, ημερ. 1/3/2022, ECLI:CY:AD:2022:A82, δεν χωρεί αμφιβολία ότι η απορριπτική απόφαση του Κατώτερου Δικαστηρίου παρήγαγε, ως προκύπτει, έννομα αποτελέσματα δυσμενή για τις ανακριτικές αρχές και, ως τέτοια, μπορεί, αν τα γεγονότα το δικαιολογούν, να αποτελέσει αντικείμενο Προνομιακού Εντάλματος Certiorari.

 

Οι αρχές που διέπουν τη χορήγηση άδειας για καταχώριση αίτησης προς έκδοση Προνομιακού Εντάλματος έχουν κατ' επανάληψη αναφερθεί στη νομολογία μας. Η πιο κάτω περικοπή από την υπόθεση Αναφορικά με την Αίτηση του Ευδόκα, Πολιτική Έφεση Αρ. 219/2015, ημερ. 29/12/2016, είναι απόλυτα σχετική:

 

«Όπως επιτάσσει η νομολογία, για την παραχώρηση άδειας για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, η διαδικασία δεν έχει, ως αντικείμενο, την αναθεώρηση της ορθότητας των αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Ο έλεγχος αυτός ασκείται αποκλειστικά στο πλαίσιο της εφετειακής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η αρχή επί της οποίας εδράζεται η δικαιοδοτική βάση εξέτασης αιτήσεων για παραχώρηση αδείας καταχώρισης προνομιακού εντάλματος, είναι η σύννομη άσκηση της δικαιοδοσίας του κατώτερου δικαστηρίου. (Βλ. In Re Kakos (1985)                    1 C.L.R. 250).

 

Περαιτέρω, εξετάζοντας την πιθανότητα χορήγησης αδείας θα πρέπει ο αιτητής να τεκμηριώσει, εκ πρώτης όψεως, και αιτιολογήσει τη χορήγηση αδείας. (Βλ. Λυσιώτης (1986) 1 Α.Α.Δ. 1696).

Τα προνομιακά εντάλματα παραχωρούνται, κατ' εξαίρεση, όταν από το ίδιο το πρακτικό διαπιστώνεται έλλειψη ή υπέρβαση δικαιοδοσίας, ή πλάνη περί το Νόμο, ή παραβίαση των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης. (Βλ. Global Consolidator Public Ltd (2006) 1 Α.Α.Δ. 464)

 

 

Όπως έχει τονισθεί στην υπόθεση «Σύνδεσμος για Πρόληψη της Βίας στα Γήπεδα» (1997) 1(Β) Α.Α.Δ. 1014, ένα ένταλμα έρευνας στοχεύει στην ανεύρεση και κατάσχεση πραγμάτων. Προκειμένου δε να εκδοθεί ένταλμα έρευνας με βάση το Άρθρο 27 του Κεφ. 155, θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη εύλογης αιτίας συναρτημένης προς τα αντικείμενα για τα οποία επιδιώκεται η ανεύρεση ώστε να τεκμηριώνεται η απαραίτητη προϋπόθεση δικαιοδοτικής φύσεως.

 

Στο στάδιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν υπεισέρχεται στην  ουσία, ούτε και εξετάζει την υπόθεση σε βάθος. Εξετάζει μόνο αν από το μαρτυρικό υλικό που τίθεται ενώπιον του υπάρχει συζητήσιμο θέμα που να δικαιολογεί τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας (Ex-parte Costas Papadopoulos (1968) 1 C.L.R. 496, In re Kakos (1985) 1 C.L.R. 250, Ανθίμου (1991) 1 Α.Α.Δ. 41 και Sidnell v. Wilson (1966) 1 All E.R. 681).

 

Υπό το φως των πιο πάνω, βρίσκω ότι υπάρχει συζητήσιμο θέμα σε σχέση με τα ζητήματα που εγείρονται στους Λόγους 1 και 2 ώστε να χορηγηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα άδεια για να καταχωρίσει αίτηση για Certiorari για ακύρωση της Απόφασης του Κατώτερου Δικαστηρίου, ημερ. 9/11/2023, για τη μη έκδοση Εντάλματος Έρευνας της οικίας, των υποστατικών και του οχήματος του Κ.Μ.. Επίσης, είναι φανερό πως δεν παρέχεται άλλο ένδικο μέσο προς επιδίωξη οποιασδήποτε θεραπείας.  Ως εκ τούτου, θα παραχωρηθεί η αιτούμενη άδεια.

 

Η Αίτηση διά κλήσεως να καταχωριστεί μέσα σε 5 ημέρες από σήμερα  και να επιδοθεί στον Κ.Μ. τουλάχιστο 4 ημέρες πριν τη δικάσιμο.  Εφόσον καταχωριστεί Αίτηση ως ανωτέρω, ο Πρωτοκολλητής να την ορίσει για Οδηγίες στις 25/1/2024 η ώρα 09:00.

 

 

 

 

 

 

 

                Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ,

                    Δ.

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο