ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

i-justice

(Αρ. Αίτησης 29/2024)

 

 

12 Μαρτίου 2024

 

 

[Χ. ΜΑΛΑΧΤΟΣ, Δ.]

 

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964 ΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ 1. Γ. Τ. Α.Δ.Τ. [   ] ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΥ CERTIORARI

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 1Α, 15, 17 ΚΑΙ 35 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΤΗΣ ΕΣΔΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 7, 8, 11 ΚΑΙ 52 ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10,11 ΚΑΙ 13 ΤΟΥ Ν.183(Ι)/2007 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ 1996 (92(Ι)/1996) ΚΑΙ 2015 ΑΡΘΡΑ 1, 2, 3, 4, 21 ΚΑΙ 21(3)(α)

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡ. 2/2024 ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ, ΗΜΕΡ. 08/01/2024 ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ/Ή ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ/Ή ΛΗΨΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΙΤΗΤΗ

 

Ν. Καντάρας και Ρ. Παπαδοπούλλου (κα) για Π. Αγγελίδης & Σία ΔΕΠΕ, για τον Αιτητή.

____________________

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΜΑΛΑΧΤΟΣ, Δ.:  Ο Αιτητής ζητά άδεια, για την καταχώρηση αίτησης με κλήση για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari για την ακύρωση του διατάγματος πρόσβασης στο καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας του, που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το κατώτερο Δικαστήριο, την 8.1.2024, δυνάμει των περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) Νόμων του 1996 έως 2020, με αναφορά σε πέντε κινητά τηλέφωνα που κατακρατούνται από την Αστυνομία.

 

Ζητείται ακόμα διάταγμα που να απαγορεύει στην Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα την οποιαδήποτε επεξεργασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και περιεχομένων γραπτών ιδιωτικών επικοινωνιών με αναφορά στα κινητά αυτά τηλέφωνα.

 

Η επίκληση της προνομιακής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η μόνη προσφερόμενη δικονομική οδός για την προσβολή της νομιμότητας διατάγματος πρόσβασης στο καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας.

 

Η άδεια ζητείται για διάφορους λόγους.  Καλύπτουν κάτι περισσότερο από τρεις πυκνογραμμένες σελίδες.  Κάποια ζητήματα καλύπτονται σε πέραν της μίας παραγράφου και γίνονται και επαναλήψεις. 

 

Το Δικαστήριο έχει διέλθει με προσοχή το σύνολο των παραγράφων.     Είναι η κατάληξη του Δικαστηρίου, στη βάση του περιεχόμενου του όρκου που είχε τεθεί ενώπιον του κατώτερου Δικαστηρίου, ότι ο Αιτητής έχει καταδείξει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και συζητήσιμο ζήτημα στη βάση των παραγράφων (Α) έως (Κ) της Αίτησης, ώστε να του χορηγηθεί άδεια για να καταχωρήσει αίτηση για Certiorari για ακύρωση του επίδικου εντάλματος πρόσβασης.

 

    Δεν έχει, ωστόσο, το Δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι καταδεικνύεται εκ πρώτης όψεως υπόθεση και συζητήσιμο ζήτημα στη βάση των όσων αναφέρονται στην παράγραφο (Λ) της Αίτησης για εξαπάτηση του κατώτερου Δικαστηρίου.  Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει σαφώς και ολοφάνερα από τα πρακτικά της διαδικασίας, την αίτηση και την ένορκη δήλωση που την υποστήριζε και το διάταγμα που εκδόθηκε.

 

    Παρέχεται συνεπώς άδεια στον Αιτητή να καταχωρήσει αίτηση με κλήση για την έκδοση προνοµιακού εντάλµατος Certiorari για την ακύρωση του διατάγματος πρόσβασης, ημερ.8.1.2024 για τους λόγους που αναφέρονται στις παραγράφους (Α) έως (Κ) της Αίτησης.   Η αίτηση να καταχωριστεί μέσα σε 7 ημέρες και να επιδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τουλάχιστο 5 ημέρες πριν τη δικάσιμο.  Εφόσον καταχωριστεί αίτηση ως ανωτέρω, ο Πρωτοκολλητής να την ορίσει την 26.3.2024 και ώρα 09:00. 

 

Περαιτέρω, εκδίδεται διάταγμα που να απαγορεύει την οποιαδήποτε επεξεργασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και περιεχομένων γραπτών ιδιωτικών επικοινωνιών με αναφορά στα κινητά αυτά τηλέφωνα για 7 ημέρες και εφόσον καταχωριστεί αίτηση με κλήση μέχρι την αποπεράτωση της ή άλλη διαταγή του Δικαστηρίου.

 

    Τα έξοδα της παρούσας Αίτησης θα είναι έξοδα στην πορεία της αίτησης με κλήση.

 

                                                           Χ. Μαλαχτός, Δ.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο