ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

(Πολιτική Aίτηση Αρ. 87/2024)

(i-Justice)

 

3 Ιουνίου, 2024

 

[ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Δ]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Α. Α. ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΦΥΣΕΩΣ CERTIORARI

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΗΜΕΡ. 29/04/2024 ΠΟΥ ΕΞΕΔΟΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 27, 28 ΚΑΙ 29 ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 155

_________________

Τατιανή Τελιανίδου (κα) για Χ. Τιμοθέου & Λ. Νεοφύτου, για τον Αιτητή.

_________________

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Εχ tempore)

 

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Δ.:- Στις 29.4.2024, ο Αστυφύλακας Ν.Ε. εμφανίστηκε ενώπιον Α.Ε.Δ. στη Λεμεσό (στο εξής «το κατώτερο Δικαστήριο»), και αξίωσε την έκδοση εντάλματος έρευνας σε σχέση με συγκεκριμένη οικία και υποστατικά. Προς υποστήριξη του αιτήματος είχαν τεθεί ενώπιον του κατώτερου Δικαστηρίου τα ακόλουθα:

 

«Υπάρχει μαρτυρία που δημιουργεί εύλογη υποψία ότι στην οικία και υποστατικά (εφαπτόμενη αποθήκη) ιδιοκτησίας του Α. Α., ΔΤ: [ ], Η.Γ: [ ] που βρίσκονται στην οδό [ ] στην Λεμεσό, παράνομα φυλάττονται και αποκρύβονται μεγάλες ποσότητες από κροτίδες που σχετίζονται με τα αδικήματα της Παράνομης κατοχής, αποθήκευσης, πώλησης Εκρηκτικών Υλών (Κεφ. 54, Αρθ.4(4)(γ) και (δ), τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας μέχρι και 29/04/2024 στην Επαρχία Λεμεσό.

 

Σύμφωνα με την πληροφορία, αναφέρεται ότι ο πιο πάνω ύποπτος αποκρύπτει μεγάλες ποσότητες από βεγγαλικά και κροτίδες  τις οποίες προμηθεύει καθημερινά επί πληρωμής σε νεαρά πρόσωπα κυρίως μετά τις 21:00 ώρα, εν όψει της γιορτής του Πάσχα. Από διακριτική παρακολούθηση που έγινε από μέλη του ΟΠΕ Λεμεσού φαίνεται ότι νεαρά πρόσωπα εισέρχονται εντός του αναφερόμενου υποστατικού και εξέρχονται από αυτό κρατώντας κουτί/κιβώτιο, το οποίο πιστεύεται ότι περιέχει κροτίδες.»

 

 

Το κατώτερο Δικαστήριο εξέδωσε το αιτούμενο ένταλμα. Για ό,τι αξίζει, να σημειώσω πως στο έγγραφο που το κατώτερο Δικαστήριο υπέγραψε, εκδίδοντας το ένταλμα, υπάρχει δακτυλογραφημένο κείμενο, στο οποίο το κατώτερο Δικαστήριο φαίνεται να προέβη σε χειρόγραφες διαγραφές και προσθήκες. Θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω αυτολεξεί το κείμενο, όπως αυτό διαμορφώθηκε, το οποίο συνιστά και την αιτιολογία της απόφασής του:

 

«Έχω ικανοποιηθεί λογικά από το περιεχόμενο του όρκου του Αστ. ….. και για την αναγκαιότητα έκδοσης του Εντάλματος Έρευνας. Επίσης κρίνω ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες που δικαιολογούν την έκδοση του Εντάλματος Έρευνας, διότι τόσο με βάση την πληροφορία, όσο και μέσα από τη διακριτική παρακολούθηση μελών του ΟΠΕ, φαίνεται ότι εντός των πιο πάνω υποστατικών θα βρίσκονται τα πιο πάνω αναφερόμενα τεκμήρια, αφού μέσα από τις κινήσεις των ατόμων που μεταβαίνουν σε αυτά και φεύγοντας να κρατούν κουτί/κιβώτιο, εύλογα δημιουργούνται υποψίες ότι αυτά να είναι εκρηκτικές ύλες».

 

 

 

Ο αιτητής με την υπό εκδίκαση μονομερή Αίτηση, ζητά την άδεια του Δικαστηρίου να καταχωρίσει Αίτηση διά κλήσεως για την έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari, προκειμένου να ακυρωθεί το εκδοθέν ένταλμα έρευνας που εξεδόθη σε σχέση με την οικία και υποστατικά του.

Τα γεγονότα που υποστηρίζουν την Αίτηση καταγράφονται σε Ένορκη Δήλωση του ίδιου του αιτητή, ενώ η αίτηση συνοδεύεται και από Έκθεση, ως αυτή προβλέπεται από τον περί Ανωτάτου Δικαστηρίου (Δικαιοδοσία Έκδοσης Ενταλμάτων Προνομιακής Φύσεως) Διαδικαστικό Κανονισμό του 2018.  Αναφέρω από τώρα πως έχω θέσει ενώπιον μου όλα τα γεγονότα που υποστηρίζουν την αίτηση και τα όσα ανέφερε η ευπαίδευτη συνήγορος του αιτητή με την αγόρευσή της.  Το ίδιο ισχύει και για τη νομολογία στην οποία με παρέπεμψε. Θα κάνω ειδική αναφορά σε όλα αυτά, όπου ήθελε κριθεί αναγκαίο.

 

Ένα από τα βασικά παράπονα του αιτητή, είναι ότι στον όρκο που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση του εντάλματος έρευνας, ελλείπει «αναφορά στις λεπτομέρειες της πηγής της πληροφορίας».  Πράγματι στον όρκο δεν φαίνεται να διευκρινίζεται σε τι συνίστατο αυτή η πληροφορία, ποια ήταν η πηγή της, και πότε αυτή λήφθηκε.  Δεν χρειάζεται όμως να επεκταθώ. Θα αρκεστώ να παραπέμψω στην Αναφορικά με την αίτηση του A. D. S., από τη Μεγάλη Βρετανία, Πολ. Έφ. Αρ. 340/2021, ημερ. 6.7.2023.

 

Το κατώτερο Δικαστήριο για να εκδώσει το ένταλμα έρευνας, φαίνεται να βασίστηκε τόσο πάνω στην πληροφορία, όσο και πάνω στη διακριτική παρακολούθηση για την οποία γίνεται αναφορά στον όρκο, και για την οποία επίσης ελλείπει ο χρόνος που αυτή έλαβε χώρα. Περαιτέρω, το κατώτερο Δικαστήριο, αφού αρχικά σημείωσε πως ικανοποιήθηκε και για την αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος έρευνας, ακολούθως σημείωσε πως «υπάρχουν εύλογες υποψίες που δικαιολογούν την έκδοση του Εντάλματος Έρευνας».  Δεν χρειάζεται να επεκταθώ τώρα στις προϋποθέσεις έκδοσης ενταλμάτων έρευνας (Άρθρα 27 και 28 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155).

 

Στο στάδιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν υπεισέρχεται στην  ουσία, ούτε και εξετάζει την υπόθεση σε βάθος. Ως εκ τούτου, δεν εξετάζω και δεν αποφασίζω τώρα κατά πόσο η πληροφορία, απογυμνωμένη από οτιδήποτε άλλο, θα μπορούσε να προσθέσει  στις διαπιστώσεις της διακριτικής παρακολούθησης. Ούτε βεβαίως αποφασίζω τώρα κατά πόσο οι διαπιστώσεις της διακριτικής παρακολούθησης θα δικαιολογούσαν από μόνες τους την έκδοση του εντάλματος έρευνας.

 

Καταλήγω ότι υπάρχει συζητήσιμο θέμα σε σχέση με το κατά πόσο το κατώτερο Δικαστήριο, στη βάση του συγκεκριμένου μαρτυρικού υλικού που είχε τεθεί ενώπιον του, θα μπορούσε το ίδιο να είχε ικανοποιηθεί για την ύπαρξη των προϋποθέσεων έκδοσης του εντάλματος έρευνας, συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαιότητας έκδοσής του (Πολυκάρπου (1991) 1 Α.Α.Δ. 207 και Παναγιώτου (Αρ.2) (2002) 1(Γ) Α.Α.Δ. 1957). Παραμένει επίσης ανοιχτό κατά πόσο οι εύλογες υποψίες, στις οποίες κάνει αναφορά το κατώτερο Δικαστήριο, θα μπορούσαν από μόνες τους να δικαιολογήσουν την έκδοση του εντάλματος έρευνας, ως καταγράφεται στην απόφαση.

 

Δίδεται άδεια στον αιτητή να καταχωρίσει αίτηση διά κλήσεως για έκδοση Προνομιακού Εντάλματος  Certiorari για ακύρωση του εκδοθέντος εντάλματος έρευνας.

 

Η αίτηση διά κλήσεως να καταχωριστεί εντός 7 ημερών από σήμερα, και εφόσον καταχωριστεί, να επιδοθεί αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα.

 

Το Πρωτοκολλητείο να ορίσει την αίτηση για Οδηγίες την 13.6.2024 2024 και ώρα 8:45 π.μ. 

 

 

                                                 Ι. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Δ.

 

 

 

/ΣΓεωργίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο