ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

 

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 121/2024)

                                                                                                            (i-justice)

 

 11 Ιουλίου, 2024

 

 

[Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ, Δ.]

 

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΦΥΣΕΩΣ CERTIORARI

 

ΚΑΙ

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 2/05/2024 ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 27, 28 ΚΑΙ 29 ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 155 ΚΑΙ 29(3) ΤΟΥ Ν.29(Ι)/1977

 

          

    Χρ. Τιμοθέου με Τ. Τελιανίδου (κα) για Χ. Τιμοθέου & Λ. Νεοφύτου,                  Ρ. Ερωτοκρίτου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ, για τον Αιτητή.

    Μ. Φωτιάδου (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, για τον Καθ’ου η Αίτηση.

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Δοθείσα Αυθημερόν)

 

 

Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ, Δ.: Στις 27/6/2024 είχε χορηγηθεί από το Δικαστήριο άδεια στον Αιτητή για την καταχώριση Αίτησης δια κλήσεως για την έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari, με σκοπό την ακύρωση του Εντάλματος Έρευνας που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στις 2/5/2024 αναφορικά μόνο με ένα συγκεκριμένο λόγο (Αναφορικά με την Αίτηση του Παναγιώτη Αργυρόπουλου, Πολιτική Αίτηση Αρ. 104/2024, ημερ. 27/6/2024). 

 

Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να επαναληφθεί το περιεχόμενο της εν λόγω Απόφασης. Αρκεί μόνο να γίνει αναφορά στο σκεπτικό της Απόφασης, το οποίο καταγράφεται στις σελ. 13-14 της εν λόγω Απόφασης, στη βάση του οποίου είχε διαπιστωθεί από το Δικαστήριο η ύπαρξη συζητήσιμης υπόθεσης προς χορήγηση της αιτούμενης άδειας, χωρίς, βεβαίως, απόφανση επί της ουσίας του ζητήματος που εγείρετο, μόνο «σε σχέση με το κατά πόσο στη βάση του συγκεκριμένου μαρτυρικού υλικού που είχε τεθεί ενώπιον του Κατώτερου Δικαστηρίου δικαιολογείτο η αναζήτηση κινητών τηλεφώνων, υπό την έννοια ότι αυτό θα μπορούσε να ικανοποιηθεί ότι υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι κινητά τηλέφωνα που υπάρχουν σε συγκεκριμένο τόπο συνδέονται με τη διάπραξη των υπό διερεύνηση αδικημάτων».

 

Με την παρούσα δια κλήσεως Αίτηση ο Αιτητής ζητεί ακριβώς την έκδοση Εντάλματος Certiorari «για το σκοπό ακύρωσης του Εντάλματος Έρευνας, που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ημερομηνίας 2/05/2024, για το λόγο για τον οποίο δόθηκε η σχετική άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο».

 

Ο Καθ’ου η Αίτηση, Γενικός Εισαγγελέας, προς τον οποίο έχει επιδοθεί η Αίτηση δια κλήσεως, παρά το γεγονός ότι είχε καταχωρίσει Ένσταση, κατά τη σημερινή δικάσιμο, μέσω της εκπροσώπου του κας Φωτιάδου, δεν έχει φέρει ένσταση στην αποδοχή της Αίτησης δια κλήσεως και στη μερική, ουσιαστικά, ακύρωση του προσβαλλόμενου Εντάλματος.

 

Η κα Φωτιάδου συγκεκριμένα δήλωσε σήμερα τα ακόλουθα: «Δεν θα προωθήσουμε την ένσταση μας δεδομένου ότι η ακύρωση του Εντάλματος Έρευνας θα αφορά τα κινητά τηλέφωνα για τα οποία δόθηκε άδεια για καταχώριση δια κλήσεως αίτησης».

 

Σε σχέση με τη δυνατότητα της εν μέρει ακύρωσης ενός εντάλματος, η                   κα Φωτιάδου παρέπεμψε στην υπόθεση Αναφορικά με την Αίτηση του Κ.Κ., Πολιτική Αίτηση Αρ. 152/2022, ημερ. 23/11/2022, η οποία ακολουθήθηκε και στην υπόθεση Αναφορικά με την Αίτηση του J.W., Πολιτική Αίτηση Αρ. 119/2023, ημερ. 26/10/2023.

 

Ανεξαρτήτως της κατάθεσης ή συναίνεσης διαδίκου για την ακύρωση του Εντάλματος, το Δικαστήριο εξετάζει από μόνο του το ζήτημα και, βεβαίως, δεν δεσμεύεται από τη συγκατάθεση ή γενόμενη συναίνεση (βλ. Αναφορικά με την Αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Πολιτική Αίτηση Αρ. 70/2021, ημερ. 3/6/2021, ECLI:CY:AD:2021:D576).

 

Στη βάση, όμως, των ενώπιον μου δεδομένων και των όσων αναφέρθηκαν και αφορούν το νομικό Λόγο που είχε τεθεί αναφορικά με το αν υπήρχε μαρτυρία που να δημιουργεί σχετικότητα των αναζητούμενων τηλεφωνικών συσκευών με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, κρίνω πως τα πράγματα έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί έτσι ώστε στη βάση του εν λόγω Λόγου να δικαιολογείται η έκδοση του επιζητούμενου Προνομιακού Εντάλματος Certiorari. Ειδικότερα, ουδεμία μαρτυρία είχε προσκομιστεί μέσω του Όρκου που να δημιουργεί σχετικότητα των αναζητούμενων τηλεφωνικών συσκευών με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

 

Κατά συνέπεια, το επίδικο Ένταλμα Έρευνας, στο βαθμό που είχε εκδοθεί σε σχέση με τα υπό αναζήτηση κινητά τηλέφωνα, εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας του Κατώτερου Δικαστηρίου, εφόσον δεν είχε τεθεί ενώπιον του μαρτυρία που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα έκδοσης του αναφορικά με τέτοιου είδους αντικείμενα.

 

Εκδίδεται, συνεπώς, Προνομιακό Ένταλμα Certiorari, με το οποίο το Ένταλμα Έρευνας, ημερ. 2/5/2024, το οποίο εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ακυρώνεται μόνο στην έκταση που αυτό αναφέρεται σε κινητά τηλέφωνα.

 

Ουδεμία διαταγή για έξοδα.

 

 

 

 

 

                                      Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ,

            Δ.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο