ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ                                     

 

ΑΙΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΑΡ. 6/24

 

24 Ιουλίου, 2024

 

[Γ.Ν. ΓΙΑΣΕΜΗΣ, Δ.]

 

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΑΡ. 1) ΤΟΥ 2003

 

Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟΣ (Ν. 165(Ι)/2002)

 

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ IΕMAN RΑΗΜΑΤΙΝΙΑ

--------------------------------

 

Αίτηση ημερ. 4.7.2024

 

Ρ. Χαραλάμπους  (κα), για Γενικό Εισαγγελέα

Αιτητής παρών

----------------------------

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΓΙΑΣΕΜΗΣ, Δ.  Ο αιτητής, Ieman Rahmatinia είναι Ιρανός, ηλικίας 58 χρονών, γεννηθείς το 1966.  Ήρθε στην Κύπρο κατά το 2002, παράνομα, μέσω Τουρκίας.  Τον επόμενο χρόνο, 2003, αιτήθηκε την παραχώρηση σε αυτόν καθεστώτος διεθνούς προστασίας.  Το πιο πάνω αίτημα του εξετάστηκε από την Υπηρεσία Ασύλου και στις 19.4.2004 απορρίφθηκε.  Η διοικητική προσφυγή που υπέβαλε στις 13.5.2004 στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων είχε το ίδιο τέλος.   Τούτο επεσυνέβη με σχετική απόφαση της εν λόγω Αρχής ημερομηνίας 30.9.2004.  Ο αιτητής ενημερώθηκε σε σχέση με αυτή, γραπτώς, στις 16.11.2007. Με την ίδια επιστολή καλείτο όπως αναχωρήσει από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Κατά την ως άνω προηγηθείσα περίοδο, ο αιτητής ήταν ελεύθερος.  Πάντως, αυτός δεν συμμορφώθηκε με την πιο πάνω απαίτηση να εγκαταλείψει το νησί.  Σε κατοπινό στάδιο συνελήφθη για διαρρήξεις και κλοπές και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης. Με την αποφυλάκισή του, εκδόθηκε εναντίον του διάταγμα κράτησης και διάταγμα απέλασης, δυνάμει του άρθρου 14 του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου, Κεφ. 105.  Δεν ήταν, όμως, κάτοχος έγκυρου ταξιδιωτικού εγγράφου και δεν συνεργαζόταν για την έκδοση τέτοιου.  Ωστόσο, προς το τέλος του 2011 αυτός αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, με τους οποίους, από κάποιο χρονικό σημείο και μετά έπαψε να συμμορφώνεται.   Περί τις αρχές του 2020, ο αιτητής εντοπίστηκε και εκδόθηκε εναντίον του, εκ νέου, ένταλμα κράτησης και ένταλμα απέλασης, στην ίδια βάση όπως και προηγουμένως.   Αρχές, όμως, του 2022 αφέθηκε και πάλι ελεύθερος με εναλλακτικά μέτρα.  Το ίδιο μοτίβο που αναφέρεται πιο πάνω επαναλήφθηκε και για τρίτη φορά στις αρχές του 2024. Στις 9.3.2024 ο αιτητής συνελήφθη για παράνομη παραμονή στη Δημοκρατία, και εκδόθηκαν και τούτη τη φορά εντάλματα κράτησης και απέλασής του, στη βάση και πάλι του άρθρου 14 του Νόμου Κεφ. 105.

 

Στις 4.7.2024, ο αιτητής υπέβαλε αίτηση για νομική αρωγή με βάση τον περί Νομικής Αρωγής Νόμο του 2002, (Ν.165(Ι)/2002), όπως έχει τροποποιηθεί.  Όπως είναι δυνατό να διαπιστωθεί από την αίτηση του, επιδίωξη του θα είναι ο διορισμός δικηγόρου για προώθηση αίτησης για habeas corpus.  Σύμφωνα με τα πιο πάνω γεγονότα, ο αιτητής μετά την απώλεια του καθεστώτος του αιτητή ασύλου στις 30.9.2004, όπως έχει προαναφερθεί, τελεί υπό το καθεστώς παρανόμως διαμένοντος υπηκόου τρίτης χώρας.  Επομένως, η περίπτωση του,  διέπεται από τις πρόνοιες του άρθρου 18ΠΣΤ, Κεφ. 105.  Εμφανώς, πρόθεση του είναι να προσβάλει τη νομιμότητα της διάρκειας της κράτησής του.  Τού παρέχεται η δυνατότητα προς τούτο με βάση το εδάφιο (5)(α) του πιο πάνω άρθρου, στο πλαίσιο αίτησης για την έκδοση habeas corpus

 

Στην υπό εξέταση αίτηση, δεν καθορίζεται η νομική βάση της.  To άρθρο του Νόμου 165(Ι)/2002, όμως, προβλέπει τις θεραπείες σε σχέση με τις οποίες αιτητής, υπό το καθεστώς που τελεί ο παρόν αιτητής, μπορεί να λάβει νομική αρωγή.  Δεν περιλαμβάνεται σε αυτές αίτηση για habeas corpus.  Ως εκ τούτου, το παρών αίτημα δεν μπορεί να επιτύχει. 

 

Η αίτηση απορρίπτεται.

 

                                                          Γ.Ν. ΓΙΑΣΕΜΗΣ, Δ.

 

 

/γκ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο