ANΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

                                                         

Aίτηση Νομικής Αρωγής Αρ. 8/24

 

28 Αυγούστου, 2024

 

[A. ΔΑΥΙΔ, Δ.]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΑΡ. 1)           ΤΟΥ 2003

 

Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟΣ (Ν.165(Ι)/2002)

 

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

 

Αίτηση από:

HOSSAIN KABIR PALASH

……………….

Για τον Αιτητή: κ. Χρ. Χριστοδουλίδης (εμφανίζεται pro bono).

Για τη Δημοκρατία: κ. Ν. Νικολάου εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα.

Αιτητής παρών.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Απευθείας από την Έδρα)

 

        ΔΑΥΙΔ, Δ.:  Ο Αιτητής καταχώρισε αίτηση στη βάση του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, Ν.165(Ι)/2002 με την οποία επιζητεί την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής με σκοπό, όπως καταγράφεται στην αίτηση του, «την ένσταση κατά της κράτησής μου».

         Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που καταγράφονται στην Έγγραφη Δήλωση του Αιτητή, ο τελευταίος κατάγεται από το Μπαγκλαντές και κρατείται στο χώρο κράτησης Μενόγειας. Ως υποδεικνύεται επίσης, αρραβωνιάστηκε Ελληνίδα υπήκοο ενώ καταγράφεται και η ύπαρξη-γέννηση, στις 14.8.2024 τέκνου. Τόσο η αναφερόμενη αρραβωνιαστικιά όσο και το νεογέννητο ζουν στην Κύπρο.

         Ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα υπέβαλε ένσταση στο αίτημα. Καταχώρησε προς τούτο σχετικό Σημείωμα, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες τόσο για τον Αιτητή, όσο και για το νομικό καθεστώς του τελευταίου στην Κύπρο.

         Όπως προκύπτει από το σύνολο των στοιχείων που έχουν τεθεί υπόψιν του Δικαστηρίου, ο Αιτητής, που κατάγεται από το Μπαγκλαντές, γεννήθηκε στις 5.11.1998. Στις 10.7.2015 εισήλθε νόμιμα στη Δημοκρατία αφού του παραχωρήθηκε άδεια εισόδου ως φοιτητής. Το αρμόδιο τμήμα της Δημοκρατίας ανανέωσε την προσωρινή άδεια παραμονής του ως φοιτητής, μέχρι τις 9.9.2018. Στις 9.4.2019, υπέβαλε στην Υπηρεσία Ασύλου, αίτηση για να του παραχωρηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας, αίτημα που απορρίφθηκε στις 22.2.2021. Προσφυγή την οποία καταχώρισε κατά της πιο πάνω απόφασης ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας απορρίφθηκε, αφού το τελευταίο επικύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση στις 22.12.2021. Μεταγενέστερη αίτηση του για επανάνοιγμα του φακέλου του, εξετάσθηκε από την αρμόδια υπηρεσία και απορρίφθηκε επίσης, στις 5.4.2022. Νέα προσφυγή που καταχώρισε κατά της τελευταίας απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου, απορρίφθηκε στις 6.10.2023. Στις 29.1.2024 συνελήφθηκε για το αδίκημα της  παράνομης παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας ενώ στις 30.1.2024, λόγω του κινδύνου διαφυγής του, εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης και απέλασης του τα οποία και του επιδόθηκαν την 1.2.2024.

         Παρεμβάλλεται πως στην υπό συζήτηση περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η αίτηση προωθείται για την εξασφάλιση του ευεργετήματος νομικής αρωγής για να καταστεί δυνατή η καταχώριση ένστασης στην κράτησή του, εντούτοις, η πλευρά του Αιτητή, στο μεσοδιάστημα προώθησε ήδη σχετική αίτηση μέσω συνηγόρου. Εν πάση περιπτώσει το αίτημα παραμένει ενώπιον του Δικαστηρίου, με τον γενικό έστω τρόπο τον οποίο αυτό τέθηκε.

         Σύμφωνα με το άρθρο 3 του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, η δωρεάν νομική αρωγή παραχωρείται σε συγκεκριμένες διαδικασίες, κατά τον τρόπο και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που εξαντλητικά καταγράφονται στο ίδιο νομοθέτημα, ειδικότερα  στα άρθρα 4, 4(Α), 5, 6, 6(Α), 6(Β), 6(Γ), 6(Δ) και 6(ΣΤ).

Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 6(Β), (7)(β) του περί Νομικής Αρωγής Νόμου (Ν.165(Ι)/2002), ως έχει τροποποιηθεί, μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν νομική αρωγή για την έκδοση εντάλματος Habeas Corpus. Τούτο, όμως, στις περιπτώσεις που το αίτημα προωθείται από αιτητές διεθνούς προστασίας. Στην υπό συζήτηση περίπτωση, στη βάση όλων όσων έχουν τεθεί υπόψιν του Δικαστηρίου, ο Αιτητής δεν κατέχει την ιδιότητα του αιτητή ασύλου. Αρμόδιο Δικαστήριο έχει ήδη απορρίψει σχετικό αίτημα του, ενώ δεν έχουν ληφθεί ούτε εκκρεμούν οποιαδήποτε άλλα διαβήματα επί τούτου.

Ούτε το άρθρο 6(Γ) του σχετικού νόμου φαίνεται να καλύπτει την περίπτωση του Αιτητή. Το συγκεκριμένο άρθρο προνοεί για την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής σε παρανόμως διαμένοντες υπηκόους τρίτης χώρας στη Δημοκρατία, όπως δηλαδή ο Αιτητής, σε σχέση όμως με διαδικασίες που καθορίζονται στο εδάφιο (2) του ως άνω άρθρου, οι οποίες δεν ισχύουν στην περίπτωση του Αιτητή.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος που εμφανίστηκε για τον Αιτητή, έχοντας προφανώς υπόψιν το νομικό καθεστώς που διέπει την  παρουσία του τελευταίου στη Δημοκρατία, παρέπεμψε στο γεγονός ότι ο τελευταίος συνδέεται με Ευρωπαία πολίτη, με την οποία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχει αποκτήσει παιδί. Ζήτημα, που ως υπέδειξε ο ευπαίδευτος εκπρόσωπος της Εισαγγελικής Αρχής, τελεί υπό διερεύνηση χωρίς να αποδέχεται τούτο ως κοινό τόπο, για σκοπούς της παρούσας διαδικασίας.

  Πέραν του γεγονότος ότι δεν έχει τεθεί υπόψιν του Δικαστηρίου το αναγκαίο υπόβαθρο που θα επέτρεπε τη λήψη, ως δεδομένου, του ως άνω ζητήματος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το άρθρο 6(ΣΤ) του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, υπάρχει δυνατότητα παροχής δωρεάν νομικής αρωγής σε πολίτη της Ένωσης ή μέλος της οικογένειας του, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο τούτο ασκεί προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος. Τέτοια δεν είναι προφανώς η περίπτωση του Αιτητή.

        Αναπόδραστη κατάληξη όλων των πιο πάνω, είναι ότι στην περίπτωση του Αιτητή δεν υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης του ευεργετήματος της νομικής αρωγής. Το ειδικότερο νομικό και πραγματικό καθεστώς του Αιτητή, ως τέθηκε υπόψιν του Δικαστηρίου, δυνάμενο να ληφθεί υπόψιν, δεν εντάσσει την περίπτωση του σε αυτές που εξαντλητικά προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία προς τούτο.

        Ενόψει των πιο πάνω η αίτηση απορρίπτεται.

        Τα έξοδα των μεταφραστών θα καλύψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

                                                                          

 

 

 

Α. ΔΑΥΙΔ, Δ.

 

 

 

/κβπ

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο