ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

(Υπόθεση Αρ. 168/2021)

 

19 Μαρτίου 2024

 

[Ε. ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ]

 

Μεταξύ

Α. Φ. Φ.

Αιτήτριας

ΚΑΙ

 

ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Καθ’ ου η Αίτηση

…………………………

Μάριος Κυριακίδης για Μάριος Ι. Κυριακίδης Δ.Ε.Π.Ε., για την αιτήτρια.

Νατάσα Ζερβού (κα) για Γιώργος Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., για τον καθ’ ου η αίτηση.

Άννα Χρίστου (κα) μαζί με Ραφαέλλα Μούχλη (κα) για Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε., για το ενδιαφερόμενο μέρος.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

          ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ: Η προσφυγή της αιτήτριας στρέφεται κατά της απόφασης του καθ’ ου η αίτηση της οποίας έλαβε γνώση με επιστολές ημερομηνίας 21.12.2021 και 29.12.2020 να διορίσει το ενδιαφερόμενο μέρος Α. Σιάλαρου στη θέση ανώτερου νομικού λειτουργού.

Στις 7.8.2020 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας γνωστοποίηση προκήρυξης μίας θέσης πρώτου διορισμού ανώτερου νομικού λειτουργού με τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων τις 28.8.2020 και ώρα 14.30. Η αίτηση της αιτήτριας παραλήφθηκε από τον καθ’ ου η αίτηση στις 21.8.2020 και του ενδιαφερόμενου μέρους στις 31.8.2020. Αφού αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις και διενεργήθηκε η πρώτη συνέντευξη από την εταιρεία που ανέλαβε τη διαδικασία αξιολόγησης, υποβλήθηκε στον καθ’ ου η αίτηση έκθεση με σχόλια για τους έξι επικρατέστερους υποψήφιους στους οποίους περιλαμβανόταν και η αιτήτρια και το ενδιαφερόμενο μέρος. Η επιτροπή αξιολόγησης του καθ’ ου η αίτηση προχώρησε σε προφορική συνέντευξη στις 27.11.2020 και έλαβε απόφαση διορισμού του ενδιαφερόμενου μέρους.

Ο καθ’ ου η αίτηση στην ένσταση που καταχώρησε εγείρει δύο προδικαστικές ενστάσεις τις οποίες, όμως, δεν αναπτύσσει καθόλου στη γραπτή αγόρευση και συνεπώς θεωρείται ότι εγκαταλείπονται.

Η αιτήτρια προβάλλει μόνο ένα λόγο ακύρωσης με τον οποίο εισηγείται ότι η αίτηση του ενδιαφερομένου μέρους υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και δεν έπρεπε να θεωρείται υποψήφια και επομένως η επιλογή της έγινε κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και του νόμου.

Είναι παραδεκτό γεγονός μεταξύ των διαδίκων ότι η αίτηση του ενδιαφερόμενου μέρους λήφθηκε από τον καθ’ ου η αίτηση στις 31.8.2020. Εντούτοις, εισηγούνται ο καθ’ ου η αίτηση και το ενδιαφερόμενο μέρος ότι η αίτηση απεστάλη μέσω ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών εμπρόθεσμα και συγκεκριμένα στις 28.8.2020.

Η αίτηση του ενδιαφερόμενου μέρους φέρει ημερομηνία συμπλήρωσης τις 27.8.2020 και σφραγίδα παραλαβής τις 31.8.2020. Στον διοικητικό φάκελο που κατατέθηκε ως Τεκμήριο 1 υπάρχει η πρωτότυπη αίτηση του ενδιαφερομένου μέρους μαζί με τον φάκελο με τον οποίο παραδόθηκε η αίτηση. Στον φάκελο είναι κολλημένο δελτίο συγκεκριμένης εταιρείας ταχυμεταφορών στο οποίο καταγράφεται ότι παραλήφθηκε (από την εταιρεία) στις 28.8.2020 και ώρα 08.22.

Στην προκήρυξη αναφέρονται τα εξής:

«ΣΤ.  Υποβολή Αιτήσεων:

(1) Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδικό έντυπο που μπορεί να εξασφαλιστεί από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας […] ή να αποτείνονται στα τηλέφωνα 22605475 ή 22605670.

(2) Οι αιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στον "Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.)" και να αναφέρουν τον τίτλο της θέσης για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

(3) Όλες οι αιτήσεις πρέπει να συμπληρώνονται κατάλληλα και να περιέχονται σε αυτές με ακρίβεια, όλα τα ζητούμενα στοιχεία και να τεκμηριώνονται με τα αναγκαία πιστοποιητικά, δηλαδή, αντίγραφα των απαιτούμενων πιστοποιητικών, εκπαιδευτικών, επαγγελματικών ή άλλων προσόντων που προνοούνται στην ανωτέρω παράγραφο Α, περιλαμβανόμενων και βεβαιώσεων απασχόλησης εκεί όπου απαιτείται πείρα και συστατικών επιστολών από προηγούμενους εργοδότες.

(4) Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να παραδοθούν στα Γραφεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μεταξύ των ωρών 8:30 – 14:30 στη διεύθυνση:  Προδρόμου 1 και Χείλωνος 17, 3ος όροφος, Κτίριο Υπουργείου Υγείας, 1449 Λευκωσία, έναντι απόδειξης παραλαβής, ή να αποσταλούν μέσω του Ταχυδρομείου, με συστημένη επιστολή με ένδειξη:  Γενικό Διευθυντή, Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Τ.Θ 25087, 1306 Λευκωσία.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων θα είναι η 28η Αυγούστου 2020 και ώρα 14.30 (θα ληφθεί υπόψη η ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας όπου εφαρμόζεται).»

Η επιχειρηματολογία των διαδίκων εστιάζεται γύρω από το κατά πόσο η αναφορά στην προκήρυξη ότι αυτό που λαμβάνεται υπόψη σε περίπτωση αποστολής αίτησης μέσω ταχυδρομείου είναι η ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας, τυγχάνει εφαρμογής και σε περίπτωση αποστολής μέσω ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών.

Οι σχετικοί νόμοι με το ζήτημα που εξετάζεται είναι ο περί Ταχυδρομείου Νόμος, Κεφ. 303 (στο εξής το «Κεφ. 303») και ο περί Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμος, Ν. 112(Ι)/2004 (στο εξής ο «Νόμος»).

Το Άρθρο 2 του Κεφ. 303 δίδει τον εξής ορισμό στον όρο ταχυδρομείο:

«"ταχυδροµείο" (post office) σηµαίνει οποιαδήποτε οικία, οίκηµα, δωµάτιο ή τόπο όπου ταχυδροµικά δέµατα όπως ερµηνεύονται από το Νόµο αυτό ή οποιαδήποτε από αυτά, µε την εξουσιοδότηση του ∆ιευθυντή του Τµήµατος Ταχυδροµικών Υπηρεσιών, παραλαµβάνονται, παραδίδονται, ταξινοµούνται ή συντίθενται ή από τα οποία τέτοια δέµατα ή οποιαδήποτε από αυτά αποστέλλονται µε την εξουσιοδότηση του ∆ιευθυντή του Τµήµατος Ταχυδροµικών Υπηρεσιών και παριλαµβάνει οποιοδήποτε ταχυδροµικό γραµµατοκιβώτιο·»

Το Άρθρο 4 του Νόμου δίδει τον εξής ορισμό:

««ταχυδροµείο» σηµαίνει οποιοδήποτε οικοδόµηµα, κτίριο, αίθουσα ή εν γένει οποιοδήποτε χώρο που χρησιµοποιείται για τους σκοπούς του παροχέα καθολικής ταχυδροµικής υπηρεσίας»

Στο Άρθρο 119Α προνοείται ότι:

«Με διάταγµα του Υπουργού και αφού προηγουµένως ενηµερωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, ορίζεται ο δηµόσιος ή ιδιωτικός φορέας που παρέχει την καθολική υπηρεσία στο σύνολο της ∆ηµοκρατίας και ο οποίος επιλέγεται είτε µε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης είτε µέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, σύµφωνα µε τις διατάξεις του περί του Συντονισµού των ∆ιαδικασιών Σύναψης Συµβάσεων Προµηθειών, Έργων και Υπηρεσιών στους Τοµείς του Ύδατος, της Ενέργειας, των Μεταφορών και των Ταχυδροµικών Υπηρεσιών και για Συναφή Θέµατα Νόµου. Η ανάθεση της καθολικής υπηρεσίας γίνεται σύµφωνα µε τις αρχές της διαφάνειας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της αναλογικότητας.»

Στις μεταβατικές διατάξεις του Νόμου και συγκεκριμένα στο Άρθρο 161(7) προνοείται ότι «Τα Κυπριακά Ταχυδροµεία παραµένουν φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2027».

Συνεπώς, για σκοπούς του Νόμου ταχυδρομείο σημαίνει τα Κυπριακά Ταχυδρομεία.

Η καθολική υπηρεσία ταχυδρομικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση ο φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας να παρέχει ορίζεται στο Άρθρο 119(1) του Νόμου ως:

«Ο Επίτροπος διασφαλίζει την παροχή καθολικής υπηρεσίας ταχυδροµικών υπηρεσιών, η οποία αποτελείται από την ελάχιστη δέσµη ταχυδροµικών υπηρεσιών καθορισµένης ποιότητας, κατά τα διαλαµβανόµενα στο άρθρο 119Β του παρόντος Νόµου, και διασφαλίζει ότι αυτή είναι διαθέσιµη σε όλους τους χρήστες στην Κύπρο, σε προσιτές τιµές, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους τοποθεσίας, και υπό το φως των συγκεκριµένων συνθηκών στην Κύπρο.»

Και η ελάχιστη δέσμη ταχυδρομικών υπηρεσιών που αποτελούν την καθολική ταχυδρομική υπηρεσία ορίζεται στο Άρθρο 119Β(ε) ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

«(ε) παροχή ταχυδροµικής υπηρεσίας συστηµένων και ασφαλισµένων ταχυδροµικών αντικειµένων, σε οµοιόµορφες τιµές παντού στη Δηµοκρατία:»

Στην υπό κρίση υπόθεση η προκήρυξη προνοεί για αποστολής αίτησης μέσω «του Ταχυδρομείου» το οποίο ως έχει ήδη αναφερθεί ερμηνεύεται ως τα Κυπριακά Ταχυδρομεία αλλά και «με συστημένη επιστολή», υπηρεσία που παρέχεται από τον παροχέα καθολικής υπηρεσίας ταχυδρομικών υπηρεσιών δηλαδή και πάλι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία.

Σύμφωνα με το λεκτικό της προκήρυξης για να μπορούσε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη η αίτηση του ενδιαφερομένου μέρους θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στον καθ’ ου η αίτηση μέχρι τις 28.8.2020 και ώρα 14:30. Σε περίπτωση αποστολής της αίτησης μέσω ταχυδρομείου – το οποίο ως εξηγήθηκε πιο πάνω σημαίνει τα Κυπριακά Ταχυδρομεία – θα έπρεπε να είχε αποσταλεί με συστημένη επιστολή αλλά και πάλι θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στα Κυπριακά Ταχυδρομεία μέχρι τις 28.8.2020 και ώρα 14:30 έτσι ώστε να σφραγιστεί και η σφραγίδα αυτή να αποδεικνύει την εμπρόθεσμη αποστολή της.

Η αποστολή της αίτησης με υπηρεσία άλλη από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη μόνο εάν παραδιδόταν στον καθ’ ου η αίτηση μέχρι τις 28.8.2020 και ώρα 14:30. Η παράδοσή της μετά την καθορισμένη από την προκήρυξη προθεσμία, καθιστά εκπρόθεσμη την αίτηση και συνεπώς ανεπίτρεπτη και παράνομη την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του ενδιαφερόμενου μέρους.

Το γεγονός ότι η εταιρεία ταχυμεταφορών έχει γενική εξουσιοδότηση ταχυδρομικών υπηρεσιών, δεν αναιρεί το λεκτικό της προκήρυξης η οποία αναφέρεται σε αποστολή μέσω του Ταχυδρομείου κάνοντας μάλιστα χρήση του κεφαλαίου γράμματος Τ αλλά και μέσω συστημένης αποστολής που, ως εξηγήθηκε, παρέχεται από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Εάν ο καθ’ ου η αίτηση ήθελε να εφαρμόσει την ίδια μεταχείριση και σε αιτήσεις που θα υποβάλλονταν μέσω εταιρειών που παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες τότε θα έπρεπε στην προκήρυξη να αναφέρεται σε αποστολή αιτήσεων εκτός από το Ταχυδρομείο και μέσω εξουσιοδοτημένων εταιρειών ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Για τους πιο πάνω λόγους, καταλήγω ότι η προσφυγή επιτυγχάνει και η προσβαλλόμενη απόφαση ακυρώνεται. Επιδικάζονται €1700 έξοδα πλέον Φ.Π.Α. υπέρ της αιτήτριας και εναντίον του καθ’ ου η αίτηση.

 

Ε. ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο