ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

(Υπόθεση Αρ. 351/2020)

 

28 Μαρτίου 2024

 

[Ε. ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ]

 

Μεταξύ

W. M. W. A.

Αιτητή

ΚΑΙ

 

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ,

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Καθ’ ου η Αίτηση

…………………………

Ρίκκος Μαππουρίδης για Ρίκκος Μαππουρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., για τον αιτητή.

Πηνελόπη Χαραλάμπους (κα) για Γενικό Εισαγγελέα, για τον καθ’ ου η αίτηση.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

          ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ: Με την προσφυγή του ο αιτητής ζητά την ακύρωση της απόφασης του καθ’ ου η αίτηση ημερομηνίας 12.2.2020 να απορρίψει το αίτημά του για απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας με πολιτογράφηση.

Ο αιτητής εισήλθε στην Κυπριακή Δημοκρατία παράνομα τον Αύγουστο του 2010 και αμέσως υπέβαλε αίτημα παραχώρησης διεθνούς προστασίας. Τον Απρίλη του 2015 του παραχωρήθηκε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και έκτοτε ο αιτητής ανανεώνει την άδεια παραμονής του. Με το ίδιο καθεστώς διαμένουν στη χώρα και η σύζυγος του αιτητή και το παιδί τους. Στις 6.11.2017 ο αιτητής υπέβαλε αίτηση για απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας με πολιτογράφηση η οποία, αφού εξετάστηκε, απορρίφθηκε με την προσβαλλόμενη στην υπό κρίση προσφυγή απόφαση.

Οι λόγοι ακύρωσης που προβάλλει ο αιτητής συνοψίζονται σε πλάνη περί τον νόμο και τα πράγματα, έλλειψη δέουσας έρευνας και αιτιολογίας, κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση της αρχής της ισότητας.

Η προσβαλλόμενη απόφαση έχει το πιο κάτω περιεχόμενο:

«Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην αίτησή σας ημερ. 08/11/2017 για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με πολιτογράφηση και να σας πληροφορήσω ότι η αίτησή σας τέθηκε ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και εξετάσθηκε με τη δέουσα προσοχή αλλά δεν κατέστη δυνατό να εγκριθεί, καθότι διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτετε σταθερούς και τακτικούς οικονομικούς πόρους, επαρκείς για τη συντήρηση εσάς και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς σας.»

Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι το Άρθρο 111 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, Ν. 141(Ι)/2002 (στο εξής ο «Νόμος»), και ο τρίτος πίνακας του Νόμου στον οποίο παραπέμπει το εν λόγω άρθρο τα οποία προνοούν τα πιο κάτω:

«111. Ο Υπουργός, όταν υποβληθεί σ’ αυτόν αίτηση κατά τον καθορισµένο τύπο και τρόπο από οποιοδήποτε αλλοδαπό ενήλικα και µε πλήρη ικανότητα, ο οποίος ικανοποιεί τον Υπουργό ότι κατέχει τα προσόντα για πολιτογράφηση σύµφωνα µε τις διατάξεις του Τρίτου Πίνακα, δύναται να χορηγήσει σ’ αυτόν πιστοποιητικό πολιτογράφησης.

[…]

ΤΡΙΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

(ΑΡΘΡΟ 111)

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

1. Με την τήρηση των διατάξεων της αµέσως προηγούµενης παραγράφου, τα προσόντα για πολιτογράφηση αλλοδαπού που αιτείται τέτοια πολιτογράφηση, είναι τα ακόλουθα:

(α) Διαµονή στη Δηµοκρατία για όλο το χρονικό διάστηµα των αµέσως προηγούµενων 12 µηνών από την ηµεροµηνία της αίτησης, και

(β) κατά τη διάρκεια των αµέσως προηγούµενων από το πιο πάνω αναφερόµενο δωδεκάµηνο χρονικό διάστηµα επτά ετών, είτε διέµενε στη Δηµοκρατία, είτε διετέλεσε στη δηµόσια υπηρεσία της Δηµοκρατίας, είτε µερικώς το ένα και µερικώς το άλλο, για χρονικά διαστήµατα που αθροισµένα να µην είναι λιγότερα των τεσσάρων ετών:

Νοείται ότι οι φοιτητές, επισκέπτες και αυτοεργοδοτούµενοι, καθώς και οι αθλητές, προπονητές, τεχνικοί αθληµάτων, οικιακοί βοηθοί, νοσοκόµοι και οι εργαζόµενοι σε Κύπριους ή ξένους εργοδότες ή σε υπεράκτιες εταιρείες, που διαµένουν στη Δηµοκρατία αποκλειστικά µε σκοπό την εργασία, όπως επίσης και οι σύζυγοι, τα τέκνα ή άλλα εξαρτώµενα τους πρόσωπα, πρέπει, κατά τη διάρκεια των αµέσως προηγούµενων τουλάχιστον επτά ετών να συγκεντρώνουν συνολική διαµονή στη Δηµοκρατία τουλάχιστον επτά ετών, από την οποία το ένα έτος αµέσως πριν την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης τους η διαµονή του να είναι συνεχής,

(γ) είναι καλού χαρακτήρα, και

(δ) έχει πρόθεση σε περίπτωση χορήγησης σ’ αυτόν πιστοποιητικού-

(i) να διαµένει στη Δηµοκρατία,

(ii) να εισέλθει ή να εξακολουθήσει να διατελεί στη δηµόσια υπηρεσία της Δηµοκρατίας ή υπηρεσία σε διεθνή οργανισµό του οποίου η Δηµοκρατία είναι µέλος ή υπηρεσία σε οποιοδήποτε σύνδεσµο, εταιρεία ή σώµα που ιδρύθηκε στη Δηµοκρατία.»

Ο αιτητής εισηγείται ότι ο λόγος απόρριψης του αιτήματός του δηλαδή, η μη διάθεση σταθερών και τακτικών επαρκών οικονομικών πόρων δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια που προνοεί ο Νόμος και συνεπώς, η απόφαση λήφθηκε καταχρηστικά και υπό νομική πλάνη.

H διακριτική ευχέρεια της διοίκησης να εγκρίνει πολιτογράφηση προσώπου όπως επίσης και η διασύνδεση της ευχέρειας αυτής με την άσκηση της κυρίαρχης φύσης του κράτους αναγνωρίστηκε σε σειρά δικαστικών αποφάσεων (βλ., ενδεικτικά, Moyo v. Republic (1988) 3 C.L.R. 1203, Mohamad v. Δημοκρατίας (2010) 3 Α.Α.Δ. 18).

Η συνήγορος του καθ’ ου η αίτηση στη γραπτή αγόρευση παραπέμπει σε σειρά αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου στις οποίες κρίθηκε ότι ο έλεγχος της οικονομικής κατάστασης ενός αιτητή και η απόρριψη αίτησης επί του λόγου αυτού, συνιστά άσκηση διακριτικής ευχέρειας και συνεπώς είναι επιτρεπτή.

Συμφωνώ με το σκεπτικό των εν λόγω αποφάσεων και προσθέτω τα ακόλουθα:

Όπως ρητώς προνοεί το Άρθρο 111 του Νόμου, ο Υπουργός δύναται να χορηγήσει πολιτογράφηση σε αιτητή που κατέχει τα προσόντα που προνοούνται στον τρίτο πίνακα. Η ικανοποίηση των προσόντων του τρίτου πίνακα δεν οδηγεί αυτόματα σε χορήγηση της πολιτογράφησης. Αντιθέτως, τα προσόντα στον τρίτο πίνακα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τα τυπικά προσόντα που πρέπει να ικανοποιούνται για να δημιουργηθεί η βάση επί της οποίας μετά θα ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια ο Υπουργός εξετάζοντας και αξιολογώντας κάθε περίπτωση με τα δεδομένα της.

Συνεπώς, δεν διαπιστώνεται πλάνη περί τον νόμο ούτε κατάχρηση εξουσίας.

Αναφορικά με την εισήγηση περί πλάνης περί τα πράγματα και έλλειψης δέουσας έρευνας, ο συνήγορος του αιτητή εισηγείται με παραπομπή σε έγγραφο που επισυνάπτεται ως Παράρτημα Ζ στην προσφυγή του ότι ο αιτητής το 2019 είχε εισοδήματα από την εργασία του που κατά μέσο όρο ισούνται με το ποσό των €1400.

Στο σημείωμα της διοίκησης ημερομηνίας 2.9.2019, Παράρτημα 13 της ένστασης του καθ’ ου η αίτηση, καταγράφονται τα πιο κάτω:

«5.    Από το 2012-2014 δίδασκε μαθηματικά σε Αραβικό σχολείο στη Λευκωσία (ερ. 140).

Από το 2014-2016 φοιτούσε στο Frederick University, έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό στον κλάδο Oil & Gas and Electrical Engineering (ερ. 144,148-147)

Έχει γράψει βιβλίο μαθηματικών (ερ. 146).

Σύμφωνα με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στις 28/01/2019, ο αιτητής μπορεί να διδάσκει μαθήματα Chemical Engineering σε εγκεκριμένα Ιδιωτικά Φροντιστήρια (ερ. 141).

Ο αιτητής από το 2017 μέχρι τον 02/2019 ήταν λήπτης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με €864 μηνιαίος (ερ. 139,156).

Από τον 01/2019 εργάζεται ως μεταφραστής στην Υπηρεσία Ασύλου (ερ. 151-149).  Τα εισοδήματα του δεν είναι σταθερά, καθότι πληρώνεται ανά ώρα (ερ. 136). Από τις 07/01/2019 είναι γραμμένος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως αυτοεργοδοτούμενος και καταβάλει μηνιαίες εισφορές €750 (ερ. 138-137,157Α).

Η σύζυγος του αιτητή διαμένει στη Δημοκρατία από το 2017 με το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (Subsidiary Protection) και δεν εργάζεται.

6.      Σύμφωνα με τα (ερ.110-108) ο αιτητής πληροί τα τυπικά προσόντα όπως καθορίζονται στην παράγραφο Ι(β) του Τρίτου Πίνακα του Άρθρου ΙΙΙ των Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων 2002-2013. Συγκεκριμένα συμπληρώνει 7 χρόνια, 3 μήνες και 6 μέρες νόμιμης παραμονής στην Δημοκρατία. Επιπλέον, από τον υπολογισμό (ερ. 109) της φυσικής παρουσίας του αιτητή στη Κύπρο, τους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν της υποβολής της αίτησης, δηλαδή το διάστημα από 08/11/2016 μέχρι 08/11/2017, βρισκόταν στη Δημοκρατία όλο το χρονικό διάστημα.

7.      Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του αιτητή (ερ: 70) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης καθώς και άλλες πληροφορίες που συλλέχθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της έρευνας από την Αστυνομία, για σκοπούς της παρούσας αίτησης (ερ. 79), δεν προκύπτουν αμφιβολίες σχετικά με το χαρακτήρα του.  Ως εκ τούτου, η πιο πάνω προϋπόθεση ικανοποιείται.

8.      Ο αλλοδαπός διαμένει στη Κύπρο από το 2010.  Δεν μιλά πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.  Ο αιτητής εργάζεται από τον Ιανουάριου του 2019 ως μεταφραστής στην Υπηρεσία Ασύλου και καταβάλει εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μόνο €750 κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να μην διαθέτει σταθερούς και τακτικούς οικονομικούς πόρους, επαρκείς για τη συντήρηση του ίδιου και των μελών της οικογένειας του.  Με βάση τα πιο πάνω εισηγούμαι απόρριψη της αίτησης του κ. W. Μ. W. A. για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με πολιτογράφηση, δυνάμει της εξουσίας που σας παρέχει το άρθρο 111 του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ως έχει μέχρι σήμερα τροποποιηθεί. »

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, ο καθ’ ου η αίτηση για να εξετάσει την εισοδηματική κατάσταση του αιτητή βασίστηκε μόνο στις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το έγγραφο που επισυνάπτει ο αιτητής στην προσφυγή του ως Παράρτημα Ζ δεν εντοπίζεται στον διοικητικό φάκελο συνεπώς, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη για το περιεχόμενό του εφόσον δεν προσκομίστηκε ως μαρτυρία κατά τον δέοντα δικονομικά τρόπο. Εντούτοις, το γεγονός της απουσίας διερεύνησης από τον καθ’ ου η αίτηση των πραγματικών εισοδημάτων του αιτητή από την Υπηρεσία Ασύλου και ο περιορισμός στις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποδηλώνει έλλειψη δέουσας έρευνας.

Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αυτή η αναφορά στις εισφορές του αιτητή φαίνεται να έγινε πεπλανημένα αφού μηνιαία εισφορά ύψους €750 στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πρόσωπο που καταβάλλει τόσο ψηλή εισφορά έχει ψηλά μηνιαία εισοδήματα.

Για τους πιο πάνω λόγους καταλήγω ότι η προσφυγή επιτυγχάνει και η προσβαλλόμενη απόφαση ακυρώνεται. Επιδικάζονται €2000 έξοδα πλέον Φ.Π.Α. υπέρ του αιτητή και εναντίον του καθ’ ου η αίτηση.

 

Ε. ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο