ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπόθ. Αρ.: 771/22

5 Απριλίου, 2024

[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΔΔΔΔΠ.]

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

Μεταξύ:

Μ. S.  

Αιτητής

-και-

 

Υπηρεσίας Ασύλου/ Υπουργείο Εσωτερικών

Καθ' ων η Αίτηση

 

Ο Αιτητής εμφανίζεται προσωπικά.

Ι. Στυλιανού (κα), Δικηγόρος για τους Καθ' ων η Αίτηση.

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π:   Με την παρούσα προσφυγή ο Αιτητής προσβάλλει την απόφαση των Καθ' ων η Αίτηση, ημερομηνίας 10/01/2022, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για διεθνή προστασία.

 

Τα ουσιώδη γεγονότα της παρούσας υπόθεσης έχουν ως ακολούθως:

 

Ο Αιτητής είναι πολίτης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σομαλίας (εφεξής «Σομαλία»). Ο Αιτητής υπέβαλε αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας στις 03/11/2021 αφού εισήλθε παρανόμως στην Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσου των μη ελεγχόμενων από την Κυβέρνηση περιοχών.

 

Στις 10/12/2021 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη του Αιτητή από αρμόδια λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου. Στις 23/12/2021, η αρμόδια λειτουργός της Υπηρεσίας Ασύλου ετοίμασε Έκθεση-Εισήγηση προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου σχετικά με τη συνέντευξη του Αιτητή εισηγούμενη την απόρριψη της αίτησής του. Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου ενέκρινε την εισήγηση για απόρριψη της αίτησης ασύλου του αιτητή στις 10/01/2022 και αποφάσισε την επιστροφή του Αιτητή στην Σομαλία.

 

Στις 21/01/2022, η Υπηρεσία Ασύλου εξέδωσε απορριπτική επιστολή μαζί με την αιτιολόγηση της απόφασης της σχετικά με το αίτημα του αλλοδαπού, η οποία παραλήφθηκε και υπογράφηκε ιδιοχείρως από τον Αιτητή αυθημερόν.

 

Στις 07/02/2022, καταχωρήθηκε η υπό εξέταση προσφυγή.

 

Ο Αιτητής εμφανίζεται προσωπικά στο Δικαστήριο και προσβάλλει την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για διεθνή προστασία προβάλλοντας ισχυρισμούς επί της ουσίας.

 

Η συνήγορος των Καθ΄ ων η αίτηση με την γραπτή της αγόρευση αντικρούει όλους τους ισχυρισμούς του Αιτητή και υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει ληφθεί νόμιμα και ορθά, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και των Νόμων, μετά από δέουσα έρευνα και σωστή ενάσκηση των εξουσιών που δίνει ο Νόμος στους Καθ’ ων η Αίτηση και αφού λήφθηκαν υπόψη όλα τα σχετικά γεγονότα και περιστατικά της υπόθεσης και ότι η επίδικη απόφαση είναι επαρκώς και δεόντως αιτιολογημένη.

 

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι το παρόν Δικαστήριο κέκτηται δικαιοδοσίας να εξετάσει και την ορθότητα της παρούσας υπόθεσης, η οποία απορρέει από τα εδάφια (2), (3) και (4) του άρθρου 11 του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμου του 2018 (Ν. 73(Ι)/ 2018), εφόσον η αίτηση του Αιτητή για διεθνή προστασία υποβλήθηκε στις 03/11/2021.  Λαμβάνω δε υπόψη μου, ότι ο Αιτητής δεν εκπροσωπείται από συνήγορο αλλά εμφανίζεται προσωπικά και δεν αναμένεται από αυτόν να προωθήσει νομικούς ισχυρισμούς εμπεριστατωμένα και αιτιολογημένα ως προνοούν οι Διαδικαστικοί Κανονισμοί σε υποθέσεις όπου τα μέρη εκπροσωπούνται από δικηγόρο (βλ. συναφώς Διαδικαστικός Κανονισμός 7 του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου του 1962). Προς το σκοπό αυτό, κρίνω σκόπιμη την παράθεση των ισχυρισμών του Αιτητή, ως αυτοί προβλήθηκαν καθόλη τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματός του.

 

Στις 10/12/2021, ο Αιτητής υποβλήθηκε σε προσωπική συνέντευξη (ερ. 35-47 δ.φ.), διενεργηθείσα από αρμόδια λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου προς εξέταση της ουσίας της αίτησής του. Ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε στη Κένυα, καθότι η οικογένειά του είχε μετακομίσει εκεί λόγω της σύρραξης στη Σομαλία και ότι σε ηλικία 3 ή 4 ετών μετακόμισε στη Σομαλία, στη περιοχή Taleh Mogadishu. Ακόμη, δήλωσε ότι ανήκει στη φυλή Ashraf και συγκεκριμένα στην υποδιαίρεση ονόματι Asharaf Houssein Reer Sharif Maqbur, ότι οι γονείς του έχουν αποβιώσει και ότι την φροντίδα του είχε αναλάβει η γιαγιά του από τη μητρική πλευρά. Επιπλέον, δήλωσε ότι εργαζόταν για έναν ραδιοφωνικό σταθμό, ονόματι Mustaqbal, αρχικά ως δημοσιογράφος και κατόπιν, από το έτος 2014 έως το 2021, ως παραγωγός προγράμματος.

 

Αναφορικά με τους λόγους που έφυγε από τη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι, ενόσω εργαζόταν ως δημοσιογράφος στον εν λόγω ραδιοφωνικό σταθμό, συνεργαζόταν με έναν όμιλο που παρείχε υπηρεσίες ασφάλειας στην κυβέρνηση ονόματι  AMSOM. Κάποια στιγμή, η οργάνωση Al Shabab ζήτησε από 12 δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ο Αιτητής, να απευθύνονται σε αμφότερες τις πλευρές της σύγκρουσης, δεδομένου ότι εργάζονται για έναν ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό και να σταματήσουν να συνεργάζονται με την AMSOM, διαφορετικά η ζωή τους θα βρισκόταν σε κίνδυνο. Ακολούθως, ο συντονιστής της AMSOM ονόματι Hamoud, καθησύχασε τους δημοσιογράφους λέγοντάς τους ότι οι μαχητές της Al Shabab δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον χώρο εργασίας τους καθότι προστατεύεται απόλυτα από την κυβέρνηση. Εν συνεχεία, 4 εκ των δημοσιογράφων αποφάσισαν, λόγω των απειλών, να υποβάλλουν παραίτηση από την εργασία τους και να  φύγουν από τη χώρα ενώ οι υπόλοιποι αποφάσισαν να παραμείνουν και να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες. Ακολούθως, κάποιος δημοσιογράφος ονόματι Hassan Hamafi, ο οποίος εργαζόταν για την Al Shabab, ενημέρωσε τον Αιτητή και τους λοιπούς δημοσιογράφους ότι έκτοτε δεν θα θεωρούνται ως δημοσιογράφοι που είναι ουδέτεροι απέναντι στις δύο πλευρές της σύγκρουσης και τους απείλησε ότι θα στοχοποιηθούν ως μέλη της κυβέρνησης.

 

Ακολούθως, στις 20/12/2014, η Al Shabab πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση εγκαταστάσεις της AMSOM στη περιοχή Halane, η οποία είχε ως συνέπεια τον θάνατο πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφων, ενώ ένας ακόμη δημοσιογράφος υπέστη τραύματα. Εν συνεχεία, η AMSOM ενημέρωσε τους δημοσιογράφους να μην προσέρχονται στον εν λόγω χώρο αλλά να στέλνουν τις αναφορές τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κατόπιν, ενώ οι δημοσιογράφοι εργάζονταν για κάποιο διάστημα υπό αυτές τις συνθήκες, ο Hasan Hanafi δολοφόνησε τρεις συναδέλφους του Αιτητή, με αποτέλεσμα να παραμείνουν 5 δημοσιογράφοι, δύο εκ των οποίων εν τέλει έφυγαν από τη χώρα, ενώ ο ίδιος ο Αιτητής, καθότι δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα λόγω έλλειψης χρημάτων, αιτήθηκε τη μετάθεσή του σε άλλο τομέα και έγινε παραγωγός προγράμματος. Στο διάστημα αυτό, ο Αιτητής εξακολουθούσε να λαμβάνει απειλές από τον Hasan Hanafi ότι εάν δεν παραιτηθεί από την εργασία του θα πεθάνει έως ότου ο τελευταίος σκοτώθηκε τελικά από την κυβέρνηση στα τέλη Μαρτίου 2018 με συνέπεια να πάψουν οι απειλές και η καθημερινότητα του Αιτητή να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

 

Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια του διαστήματος μεταξύ του 2014, που έλαβε χώρα ο βομβαρδισμός της AMSOM, και του 2018, όταν σκοτώθηκε ο Hasan Hanafi, ο οποίος συνεργαζόταν με την Al Shabab και απειλούσε τον Αιτητή, του συνέβη κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό στο οποίο εμπλεκόταν η Al Shabab, ο Αιτητής απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι απλώς λάμβανε απειλές. Κληθείς να εξηγήσει το γεγονός ότι δεν του συνέβη οτιδήποτε πέρα από τις απειλές, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι ήλεγχε τις μετακινήσεις του μεταξύ της οικίας του και του ραδιοφωνικού σταθμού και ότι έστελνε τις αναφορές του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ, κληθείς εκ νέου να παράσχει διευκρινίσεις, ο Αιτητής δήλωσε ότι η πίεση είχε ελαττωθεί διότι είχαν σταματήσει να πηγαίνουν στα γραφεία της AMSOM.

 

Εν συνεχεία, τον μήνα Φεβρουάριο, ο Αιτητής  συνήψε γάμο εν κρυπτώ με μία κοπέλα, η οποία, ενημέρωσε τον Αιτητή στα τέλη Μαρτίου ότι είναι έγκυος και τον προέτρεψε να ζητήσει τη συγκατάθεση της οικογένειάς της προκειμένου να παντρευτούν. Εντούτοις, όταν ο Αιτητής επισκέφτηκε την οικογένεια της συζύγου του, ο πατέρας της αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του επί τη βάσει ότι ο Αιτητής και η οικογένεια της κοπέλας ανήκουν σε διαφορετικές φυλές, οι οποίες δεν διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους. Ακολούθως, όταν ο πατέρας της συζύγου του Αιτητή ανακάλυψε ότι η κόρη του είναι έγκυος απείλησε τον Αιτητή μέσω τηλεφώνου ότι θα τον σκοτώσει και ότι θα αναγκάσει τη κόρη του να κάνει έκτρωση, η οποία έκτρωση εν τέλει τελέστηκε στις 15 Απριλίου. Ακολούθως, στις 27 Απριλίου, ο Αιτητής δέχτηκε επίθεση ενόσω εργαζόταν στον ραδιοφωνικό σταθμό, κατά τη διάρκεια της οποίας ξυλοκοπήθηκε και υπέστη τραύμα από μαχαίρι στον ώμο και στον μηρό του. Εν συνεχεία, ο Αιτητής συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Wabari όπου παρέμεινε για το 27 Απριλίου έως 4 Ιουνίου, προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση την οποία κατέβαλαν μία δημοσιογραφική οργάνωση και ο εργοδότης του, δεδομένου ότι η σύλληψή του δεν αφορούσε αντικυβερνητική δράση αλλά φυλετισμό.

 

Ακολούθως, ο Αιτητής έλαβε απειλές από τον πατέρα της συζύγου του, ο οποίος ανέθεσε σε ένοπλη ομάδα που αποτελούνταν από μέλη της φυλής του και εργάζονταν για την κυβέρνηση να επισκεφτούν την οικία του Αιτητή κατά τη διάρκεια της νύχτας και να χτυπήσουν τον ίδιο τον Αιτητή και την γιαγιά του. Κατόπιν της επίθεσης, ο Αιτητής μετακόμισε στην οικία ενός φίλου του και μίλησε με τον εργοδότη του, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι την υπόθεσή του θα αναλάβουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (εφεξής: ΜΚΟ) προκειμένου να τον βοηθήσουν εφόσον είναι δυνατόν. Εντούτοις, οι εν λόγω ΜΚΟ ενημέρωσαν τον Αιτητή ότι δεν μπορούν να του προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια από αυτή που του προσέφερε η UNDP, η οποία αποτελεί μία οργάνωση υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Ακολούθως, στις 8 Αυγούστου, ο Αιτητής ενημερώθηκε μέσω τηλεφώνου από τον θείο της συζύγου του, ο οποίος ήταν μέλος της Al Shabab, ότι οι πράξεις του Αιτητή είναι ενάντια στη θρησκεία και ότι η υπόθεσή του θα κριθεί από το Δικαστήριο στο Tortoro, ενώπιον του οποίου ο Αιτητής έπρεπε να παρουσιαστεί εντός μίας εβδομάδας, καθώς και ότι αυτό είναι το δεύτερο παράπτωμα του Αιτητή μετά την άρνησή του να σταματήσει να εργάζεται για την AMSOM. Εντούτοις, ο Αιτητής δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία και εν συνεχεία, στις 21 Αυγούστου, βρήκε τον φίλο του δολοφονημένο στην οικία του, καθότι οι δράστες είχαν εσφαλμένα πιστέψει ότι ο φίλος του ήταν ο ίδιος ο Αιτητής. Ακολούθως, ο Αιτητής αποφάσισε να φύγει από τη χώρα λόγω της έλλειψης ασφάλειας. Επιπλέον, ο Αιτητής ανέφερε ότι ο πατέρας τη συζύγου του την κρατούσε κλειδωμένη και ότι η ίδια βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση.

 

Ερωτηθείς για ποιο λόγο αποφάσισε να παντρευτεί εν κρυπτώ, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι ο βασικός λόγος ήταν διότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για την εξασφάλιση της προίκας και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ζητήσει την συγκατάθεση της οικογένειας της συζύγου του. Ερωτηθείς ακόμη για ποιον λόγο τα μέλη της φυλής του δεν μπορούν να παντρευτούν με μέλη της φυλής της συζύγου του, την οποία ο Αιτητής προσδιόρισε ως φυλή Agba, ο Αιτητής απάντησε ότι τα μέλη της φυλής της συζύγου του υποτιμούν τα μέλη της δικής του φυλής και τους συμπεριφέρονται ως μειονότητα στη Σομαλία. Επιπλέον, ο Αιτητής ανέφερε ότι δεν γνώριζε πως θα δημιουργούνταν ζήτημα εξ αυτού του λόγου, καθότι δεν πρόκειται για κάποιο φυλετικό ζήτημα αλλά για προσωπικό πρόβλημα του πατέρα της συζύγου του.

 

Περαιτέρω, ερωτηθείς αναφορικά με τις κατηγορίες για τις οποίες συνελήφθη και κρατήθηκε για διάστημα ενός μηνός, ο Αιτητής απάντησε ότι δεν υπήρχε καμία κατηγορία, ενώ, κληθείς να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις, δήλωσε ότι ο πατέρας της συζύγου του εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών και οι αστυνομικοί οι οποίοι τον συνέλαβαν ήταν υπό τις εντολές του. Ερωτηθείς ακόμη αναφορικά με τις ΜΚΟ που ανέλαβαν την υπόθεσή του, ο Αιτητής δήλωσε ότι επρόκειτο για τις ΜΚΟ με την επωνυμία «Εθνική Ένωση Σομαλών Δημοσιογράφων» και «Ελεύθερος Τύπος», οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν προκειμένου αφενός να απελευθερωθεί ο Αιτητής με εγγύηση, καθότι είχε συλληφθεί χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, αφετέρου προκειμένου να τον προστατέψουν από τους ένοπλους άντρες της φυλής του πατέρα της συζύγου του και της Al Shabab.

 

Περαιτέρω, ερωτηθείς ποιο ακριβώς περιστατικό τον ώθησε να φύγει από τη χώρα, ο Αιτητής απάντησε ότι η κλήση που έλαβε από τον θείο της συζύγου του, ο οποίος ήταν μέλος της Al-Shabab, ήταν ο βασικός λόγος και πρόσθεσε ότι ενώ μπορεί να χειριστεί τα μέλη των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων λόγω των διασυνδέσεών του, εντούτοις αδυνατεί να χειριστεί την κατάσταση με την Al Shabab, καθότι εάν είχε παρουσιαστεί στο Δικαστήριο θα τον είχαν σκοτώσει. Επιπλέον, ο Αιτητής ανέφερε ότι, κατόπιν της δολοφονίας του φίλου του, αναζητούσε τον πιο γρήγορο τρόπο για να φύγει από τη Σομαλία, καθότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και είχε απωλέσει τον φίλο του. Ακόμη, δήλωσε ότι κατά το διάστημα εκείνο συνήθιζε να αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής και να κοιμάται στο χώρο εργασίας του, ενώ κάποιες φορές κρυβόταν στις οικίες της γιαγιάς του και της θείας του και ότι για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν οι διώκτες του. Ερωτηθείς δε με ποιον τρόπο κατάφερε να διασχίσει τα σημεία ελέγχου και να εξέλθει από τη χώρα χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα και χωρίς να γίνει αντιληπτός, ο Αιτητής απάντησε ότι δεν βρισκόταν σε διαμάχη με την κυβέρνηση αλλά μόνο με την οικογένεια της συζύγου του και με την Al Shabab, προσθέτοντας ότι τέσσερις (4) ημέρες προ της αναχώρησής του έμενε στην οικία ενός διακινητή, ο οποίος την ημέρα της αναχώρησης τον οδήγησε στο αεροδρόμιο.

 

Περαιτέρω, ερωτηθείς τι θα μπορούσε να του συμβεί εάν επέστρεφε στη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής δήλωσε ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με τον φίλο του και το αγέννητο τέκνο του, ήτοι ότι θα πεθάνει. Ερωτηθείς δε για ποιο λόγο δεν ζήτησε προστασία από τις διασυνδέσεις που έχει στη κυβέρνηση, ο Αιτητής απάντησε ότι οι ΜΚΟ και οι συναφείς οργανώσεις συνεισφέρουν μόνο στην κάλυψη των αναγκών της δημοσιογραφίας. Ερωτηθείς επίσης εάν οι αρχές της χώρας καταγωγής του θα του επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα, ο Αιτητής επανέλαβε ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την κυβέρνηση της Σομαλίας και ότι θα του επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα, αλλά ότι τα προβλήματα που έχει αφορούν τον πατέρα της συζύγου του και με την Al Shabab. Τέλος, ερωτηθείς για ποιον λόγο δεν ανέφερε κατά την αξιολόγηση ευαλωτότητας τα ανωτέρω αναφερόμενα τραύματα που υπέστη από μαχαίρι στον ώμο και στον μηρό, ο Αιτητής απάντησε ότι δεν ερωτήθηκε σχετικά.

 

Η λειτουργός της Υπηρεσίας Ασύλου σχημάτισε την έκθεση - εισήγησή της, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η επίδικη απόφαση, επί τη βάση των εξής πραγματικών ισχυρισμών: 1. Υπήκοος της Σομαλίας ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Nairobi της Κένυας και διέμενε στη πόλη Mogadishu της Σομαλίας 2. Η ιδιότητα του Αιτητή ως δημοσιογράφου για το ραδιοφωνικό σταθμό Mustaqbal 3. Η δίωξη του Αιτητή από την Al Shabab εξαιτίας της δημοσιογραφικής του ιδιότητας 4. Ο γάμος του Αιτητή και η εγκυμοσύνη της συντρόφου του 5. Η δίωξη του Αιτητή από τον πατέρα της συντρόφου του εξαιτίας της φυλής του και  6. Η δίωξη του Αιτητή από την Al Shabab εξαιτίας του γάμου και της εγκυμοσύνης της συντρόφου του.

 

Αναφορικά με τον πρώτο ουσιώδη ισχυρισμό, η λειτουργός έκρινε ότι πληρείται η εσωτερική και εξωτερική αξιοπιστία και τον έκανε αποδεκτό. Αντίθετα, αναφορικά με τα λοιπά ουσιώδη πραγματικά περιστατικά (υπ’ αριθμόν 2 έως 6), η λειτουργός, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Αιτητή κατά τη συνέντευξή του, έκρινε ότι δεν πληρείται η εσωτερική αξιοπιστία καθότι οι ισχυρισμοί του Αιτητή παρουσιάζουν αντιφάσεις, γενικολογία, ασυνέπεια και στερούνται ευλογοφάνειας. Αντίστοιχα, η λειτουργός έκρινε ότι δεν πληρείται ούτε η εξωτερική αξιοπιστία, με εξαίρεση την εξωτερική αξιοπιστία του ουσιώδους πραγματικού περιστατικού υπ’ αριθμόν 4, όπου η λειτουργός ανέφερε ότι δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση των ισχυρισμών του Αιτητή επί τη βάσει εξωτερικών πηγών, καθώς επίσης και την εξωτερική αξιοπιστία του ουσιώδους πραγματικού περιστατικού υπ’ αριθμόν 6, όπου οι ισχυρισμοί του Αιτητή αναφορικά με την παρουσία και τη δράση της οργάνωσης Al Shabab επιβεβαιώνονται από εξωτερικές πηγές πληροφόρησης.

 

Ως εκ τούτου, η λειτουργός έκρινε ότι τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά 2 έως 6 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Προχωρώντας στην αξιολόγηση του μελλοντικού κινδύνου, βάσει του πρώτου ουσιώδους ισχυρισμού που έγινε αποδεκτός, ήτοι ότι ο Αιτητής είναι υπήκοος της Σομαλίας γεννηθείς στην πόλη Nairobi της Κένυας με συνήθη και τελευταία διαμονή στη πόλη Mogadishu της Σομαλίας, η λειτουργός έκρινε ότι δεν υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Αιτητής θα υποστεί πραγματικό κίνδυνο δίωξης ή σοβαρής βλάβης σε περίπτωση επιστροφής του στην Σομαλία. Στη συνέχεια, η αρμόδια λειτουργός παραθέτει πληροφορίες από πρόσφατες πηγές αναφορικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Σομαλία, σύμφωνα με τις οποίες επικρατεί μία έκρυθμη κατάσταση λόγω των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και της Al Shabaab καθώς και των διαφυλετικών διενέξεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πόλη συνήθους διαμονής του Αιτητή είναι το Moghadishu, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που ελέγχει η Al Shabaab, και λαμβάνοντας υπόψιν το ατομικό προφίλ του Αιτητή, που δεν συμπεριλαμβάνεται στα προφίλ ατόμων που στοχοποιούνται από την Al Shabaab, η ύπαρξη του υποστηρικτικού δικτύου της οικογένειάς του και οι φυλετικοί δεσμοί που αποτελούν ένδειξη διασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης στη Σομαλία, συνέτειναν κατά την αρμόδια λειτουργό στο συμπέρασμα ότι ο Αιτητής δεν πιθανολογείται να αντιμετωπίσει δίωξη ή σοβαρή βλάβη κατά την επιστροφή του. Παραθέτει μάλιστα νομολογία του αρμόδιου για προσφυγές κατά αποφάσεων επί αιτημάτων διεθνούς προστασίας γαλλικού δικαστηρίου που εκδόθηκε 16/02/2020, βάσει της οποίας η αδιάκριτη βία στις περιοχές Lower Shabelle και Mogadishu δεν βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι άμαχοι πολίτες να κινδυνεύουν μόνο με την παρουσία τους.    

 

Υπό το φως των ανωτέρω, η λειτουργός προέβη σε αξιολόγηση των ισχυρισμών του Αιτητή σε συνάρτηση με το νομοθετικό πλαίσιο για το προσφυγικό καθεστώς, καθώς και αυτό της συμπληρωματικής προστασίας.  Ως αναφέρεται στην έκθεση εισήγηση, οι ισχυρισμοί του Αιτητή δεν τεκμηριώνουν φόβο δίωξης για ένα από τους πέντε λόγους που προβλέπονται στο Άρθρο 1Α της Σύμβασης της Γενεύης και του άρθρου 3(1) του περί Προσφύγων Νόμου, ενώ δεν δικαιολογούν την υπαγωγή του Αιτητή σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει των άρθρων 15(α), (β) και (γ) της Οδηγίας Αναγνώρισης. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η αρμόδια λειτουργός εισηγήθηκε όπως απορριφθεί το αίτημα διεθνούς προστασίας του Αιτητή και εξουσιοδοτημένος από τον Υπουργό Εσωτερικών λειτουργός ενέκρινε το περιεχόμενο της εισήγησης, εκδίδοντας την επίδικη απόφαση.

 

Ο Αιτητής κατά την ενώπιον μου διαδικασία, κατέθεσε γραπτή αγόρευση, στην οποία επανέλαβε τους ισχυρισμούς που είχε προωθήσει κατά την συνέντευξή του. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι απειλήθηκε με λιθοβολισμό μέχρι θανάτου διότι ήταν καταζητούμενος, καθώς και ότι ο πεθερός του τον έστειλε στον στρατό και ότι μετά από αυτό το περιστατικό αποφάσισε να πάει στο εξωτερικό για να μορφωθεί και να ζήσει.

 

Κατά το στάδιο των διευκρινήσεων ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, ο Αιτητής εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στις 13/2/2023 ώστε να τοποθετηθεί και να απαντήσει στους ισχυρισμούς των Καθ΄ ων, όπως αυτοί τέθηκαν στη γραπτή αγόρευσή τους. Συγκεκριμένα, οι Καθ΄ ων η αίτηση υποστήριξαν ότι η αξιοπιστία του αιτητή πάσχει και ότι οι ισχυρισμοί του δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένοι, καθώς δεν είναι ούτε συγκεκριμένοι, ούτε εξατομικευμένοι.

 

Αναφορικά με τους επιμέρους ισχυρισμούς του Αιτητή και τους λόγους εγκατάλειψης της χώρας καταγωγής του, ο Αιτητής επανέλαβε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισε στη χώρα του ήταν το πρόβλημα που είχε με τη σύζυγό του, η οποία εξαναγκάστηκε να κάνει έκτρωση διακόπτοντας την εγκυμοσύνη της.

 

Όταν κλήθηκε να παράσχει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία αναφορικά με τον ισχυρισμό του ότι εργαζόταν ως δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Mustaqbal και διώκεται από την Al Shabaab λόγω αυτής της επαγγελματικής του ιδιότητας, ερωτώμενος ενδεικτικά αν μπορεί να προσκομίσει δικά του άρθρα ή ηχογραφήσεις που είχε στείλει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον ραδιοφωνικό σταθμό, δεδομένου ότι εργαζόταν εξ αποστάσεως, ο Αιτητής προσκόμισε φωτογραφίες, οι οποίες απεικόνιζαν απλά ως φόντο ένα πανό που έγραφε ‘’Mustaqbal radio’’. Δεδομένου όμως ότι δεν εμπεριέχουν κάποιο στοιχείο που να συνδέεται με την κατ’ ισχυρισμόν δημοσιογραφική ιδιότητα του ιδίου, οι εν λόγω φωτογραφίες δεν έχουν κάποια αποδεικτική αξία ώστε να ενισχύουν την αξιοπιστία του, και επομένως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψιν από το παρόν Δικαστήριο ως στοιχεία που υποστηρίζουν και προσθέτουν αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του.

 

Aναφορικά με τον ισχυρισμό του ότι εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του επειδή διώκονταν από τον πατέρα της συντρόφου του λόγω του κρυφού γάμου μαζί της και της αναγκαστικής διακοπής της εγκυμοσύνης της, ο Aιτητής στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει την ισχυριζόμενη επίθεση που δέχτηκε από τον πεθερό του, προσκόμισε μεν κάποιες φωτογραφίες που ήταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι, χωρίς όμως οι φωτογραφίες αυτές να αποδεικνύουν αν όντως βρισκόταν σε νοσοκομείο λόγω του τραυματισμού του από την επίθεση αυτή. Και στην περίπτωση αυτή οι προσκομισθείσες φωτογραφίες δεν φέρουν αποδεικτική αξία ικανή να τεκμηριώσει την αξιοπιστία του ισχυρισμού του Αιτητή.

 

Σε ερώτηση του Δικαστηρίου αν προωθεί τον ισχυρισμό του ότι διώκεται από την Al-Shabaab, ο Αιτητής απάντησε ότι έχει τραύμα στον δεξί του ώμο, ενώ σε επανάληψη της ερώτησης, απάντησε ότι φοβάται τον πατέρα και τον θείο της συζύγου του γιατί είναι μέλη της Al-Shabaab. Όταν του επισημάνθηκε από το Δικαστήριο ότι ως είχε αναφέρει ο ίδιος κατά την συνέντευξη του, ο πεθερός του είναι υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών και δεδομένου τούτου κλήθηκε να εξηγήσει πως μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέλος της Al-Shabaab, ο Αιτητής απάντησε ότι είναι απλός υπάλληλος και όχι επίσημος.  

 

Επιπλέον, ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να παράσχει επαρκείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις αναφορικά με τον τρόπο που εν τέλει κατάφερε να εγκαταλείψει τη χώρα του νόμιμα από το αεροδρόμιο παρά τους ισχυρισμούς του ότι διώκονταν ταυτόχρονα τόσο από τον πατέρα της συντρόφου του, ο οποίος εργαζόταν για την Κυβέρνηση στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και από την Al Shabaab. Ειδικότερα, κληθείς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διαφυγής του από τη Σομαλία, ο Αιτητής ανέφερε ότι έδωσε χρήματα σε κάποιον για να του σώσει τη ζωή και να τον βγάλει από τη χώρα.

 

Στην ακρόαση της υπόθεσης στις 27/3/2023 ο Αιτητής εμφανίστηκε ξανά ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου ώστε να προσκομίσει επιπλέον στοιχείων και παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την επαγγελματική του ιδιότητα ως δημοσιογράφος. Εν τέλει, ο Αιτητής προσκόμισε το τιμολόγιο πληρωμής της εργασίας τους, όμως οι απαντήσεις του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έλαβε αυτά τα έγγραφα κρίνονται ασαφείς, αόριστες και γενικόλογες, ώστε να αμφισβητείται από το Δικαστήριο η γνησιότητά τους.

Επιπλέον, αναφορικά με την επαγγελματική του ιδιότητα ως δημοσιογράφου, προσκόμισε έγγραφα που καταδεικνύουν ότι ήταν υπεύθυνος προγραμμάτων και όχι δημοσιογράφος καθώς και αποδεικτικά από την αμοιβή του. Όταν του ζητήθηκε από Δικαστήριο να εξηγήσει σε ποια προγράμματα ήταν υπεύθυνος, ο Αιτητής απάντησε ότι ασχολείτο με προγράμματα ψυχαγωγίας και αθλητισμό. Όταν του επισημάνθηκε από το Δικαστήριο ότι δεν ήταν δημοσιογράφος ώστε να στοχοποιηθεί από την Al- Shabaab, ο Αιτητής ανέφερε ότι έχει κι άλλο λόγο να φοβάται, ότι δηλαδή στοιχοποιήθηκε από την κυβέρνηση λόγω του κρυφού γάμου.  Στην συνέχεια, σε ερώτηση του Δικαστηρίου να εξηγήσει πως ο πεθερός του, ένας απλός υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών κινητοποίησε την αστυνομία για την σύλληψή του, ο Αιτητής το απέδωσε στις διασυνδέσεις που είχε λόγω της φυλής του.

 

Υπό το φως των ανωτέρω, κρίνω ότι ορθώς δεν έγιναν αποδεκτοί από τους Καθ’ων οι ισχυρισμοί 2 και 3 που αφορούν την δημοσιογραφική ιδιότητα του Αιτητή και την δίωξή του από την Al Shabab λόγω αυτής του της ιδιότητας. Ειδικότερα, βάσει των δηλώσεων του ίδιου του Αιτητή κατά την συνέντευξη, από το 2014 σταμάτησε να έχει την δημοσιογραφική ιδιότητα, διότι λόγω των απειλών από την Al-Shabab ο ραδιοφωνικός σταθμός στον οποίο εργαζόταν έκανε δεκτό το αίτημα του Αιτητή να αλλάξει ρόλο και έκτοτε εργαζόταν ως υπεύθυνος προγραμμάτων αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Αυτό δείχνουν και τα υποστηρικτικά έγγραφα που υπέβαλε κατά την ακρόαση ημερομηνίας 27/03/2023, ήτοι η ταυτότητά του ως υπεύθυνος προγραμμάτων για τον ραδιοφωνικό σταθμό Mustaqbal Media και τα αποδεικτικά της αμοιβής του που αφορούν το έτος 2020. Ακόμη κι αν γίνει δεκτό ότι συνέχισε, λόγω της προηγούμενής του ιδιότητας ως δημοσιογράφος, να λαμβάνει απειλές από τον Hasan Hanafi, δημοσιογράφο και υποστηρικτή της Al-Shabab, φαίνεται ότι οι εν λόγω απειλές δεν είχαν τόση ένταση ή σοβαρότητα ώστε να τον ωθήσουν να εγκαταλείψει τη χώρα (βλ. ερ. 39, 5, 6Χ του Δ.Φ.), αλλά επίσης, όπως ανέφερε ο Αιτητής κατά την συνέντευξή του, μετά την δολοφονία του διώκτη του από κυβερνητικές το 2018, δεν αντιμετώπισε έκτοτε απειλές που σχετίζονταν με την δημοσιογραφική του ιδιότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ‘’That was the time I felt relieved. After my life became normal, so no one was threatening me…’’ (ερ. 40 του Δ.Φ.).

 

Τέλος, σημειώνω ότι σε διάφορες δηλώσεις που έκανε τόσο κατά την συνέντευξη (ερ. 40 – 2Χ του Δ.Φ.) όσο και ενώπιον του Δικαστηρίου, ο Αιτητής αναφέρει ότι αποφασιστική σημασία στην απόφασή του να εγκαταλείψει τη Σομαλία είχαν οι απειλές του πεθερού του και του θείου της συζύγου του, ο οποίος ήταν μέλος της Al-Shabab. Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι εκλείπει η συνοχή και η συνεκτικότητα στα λεγόμενα του Αιτητή και εντοπίζονται σημαντικές αντιφάσεις καθώς, ακόμη κι αν ήταν δημοσιογράφος στο παρελθόν, ο φόβος δίωξης που έχει εκφράσει και η απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα του δεν συνδέονται με αυτή του την ιδιότητα, βάσει των ίδιων του των δηλώσεων, εφόσον οι σχετικές απειλές σταμάτησαν το 2018 και ο Αιτητής αναχώρησε από τη χώρα του στις 24/09/2021.

 

Όπως προκύπτει μέσα από τις πληροφορίες για τη χώρα καταγωγής του Aιτητή η οργάνωση Al-Shabaab στοχοποιεί, ανάμεσα σε άλλες κατηγορίες και ομάδες ανθρώπων, δημοσιογράφους τους οποίους θεωρεί αντιπάλους της που ασκούν κριτική στην οργάνωση και τη δράση της. Τα περιστατικά βίας που φέρεται να διαπράχθηκαν εναντίον δημοσιογράφων αφορούν παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις έως σωματικές επιθέσεις και δολοφονίες.[1] Καίτοι οι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, το Mogadishu αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ όλων αυτών των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν.[2]

Μέλη της Αl-Shabaab σκότωσαν, κακοποίησαν και παρενόχλησαν δημοσιογράφους χωρίς να τιμωρηθούν ενώ άλλους τους εμπόδισαν να μεταδώσουν νέα που δεν έρχονταν σε συμφωνία με την ιδεολογία της οργάνωσης.[3] Η Al-Shabaab με εκφοβισμό και παρενοχλήσεις έχει φιμώσει πολλούς δημοσιογράφους, ωθώντας τους στην αυτολογοκρισία.[4] Κατά το έτος 2023, η Al Shabaab  έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει με απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων ότι θα τιμωρήσει τη λεγόμενη μονόπλευρη δημοσιογραφία.[5]Φαινόμενα περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης, όπως επιθέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, παρενοχλήσεις και λογοκρισία κατά δημοσιογράφων αναφέρονται από πολυάριθμες πηγές ότι διαπράχθηκαν και από κυβερνητικές δυνάμεις.[6]

Σε έκθεση της, η The New Humanitarian του Μαΐου 2023 σημειώνει ότι στην Σομαλία κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων, η προσωπική τους ελευθερία και η ελευθερία έκφρασης. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Abdalle Ahmed Mumin «πρώτον, οι δημοσιογράφοι στη Σομαλία αντιμετωπίζουν απίστευτο σωματικό κίνδυνο. Είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στην Αφρική για να εργαστεί (σ.σ. κάποιος) ως επαγγελματίας των μέσων ενημέρωσης: Βομβαρδισμοί και επιθέσεις με όπλα από την τζιχαντιστική ομάδα al-Shabab έχουν σκοτώσει πολλούς από τους συναδέλφους μου όλα αυτά τα χρόνια. Έπειτα, υπάρχει η μισαλλοδοξία και η διαφθορά της κυβέρνησης, η οποία συλλαμβάνει τους επικριτές της και κλείνει τα μέσα ενημέρωσης. Συνολικά 84 δημοσιογράφοι κρατήθηκαν το 2022».[7]

 

Παρόλο που πληρείται λοιπόν η εξωτερική αξιοπιστία, καθώς πράγματι βάσει των πηγών που παρατέθηκαν πιο πάνω οι δημοσιογράφοι αποτελούν ένα προφίλ που στοχοποιείται από την Al -Shabaab, θα συμφωνήσω με την κρίση των Καθ’ων να μην κάνουν αποδεκτούς τους ισχυρισμούς 2 και 3, διότι δεν πληρείται η εσωτερική αξιοπιστία του Αιτητή για τους λόγους που αναλυτικά εκτέθηκαν πιο πάνω.  Ούτε και ενώπιον μου κατά την ακρόαση της υπόθεσης ο Αιτητής προσκόμισε στοιχεία και/ή προέβαλε ισχυρισμούς, ικανά να με πείσουν για την αληθοφάνεια των ισχυρισμών του.

 

Στη συνέχεια όσον αφορά τους ουσιώδεις ισχυρισμούς 4, 5 και 6 σχετικά με τον κρυφό γάμο του Αιτητή και την εγκυμοσύνη της συζύγου του που προκάλεσε την εναντίωση και απειλές του πεθερού του λόγω της φυλής του Αιτητή, αναγκαστική έκτρωση της συζύγου του, σύλληψη και κράτηση του Αιτητή από την αστυνομία μετά από εμπλοκή του πεθερού του και απειλές από τον θείο της συζύγου του, ο οποίος είναι μέλος της Al -Shabaab, παρατηρώ ότι επίσης οι δηλώσεις του Αιτητή στερούνται συνοχής και συνεκτικότητας και βρίθουν αντιφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ αρχικά κατά την συνέντευξή του ο Αιτητής προβάλλει ως λόγο για τον οποίο προέβη σε κρυφό γάμο με την σύζυγό του το γεγονός ότι ανήκαν σε διαφορετικές φυλές και η φυλή του ίδιου θεωρείται μειονότητα και γι’ αυτό τον λόγο δεν συμφωνούσε ο πατέρας της, σε επόμενα σημεία μετά από ερωτήσεις της αρμόδιας λειτουργού αναφέρει ότι παντρεύτηκε κρυφά λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων (ερ. 39 – 8Χ του Δ.Φ.), καθώς και ότι δεν ήταν θέμα φυλετικό αλλά προσωπικό θέμα του πατέρα της συζύγου του (ερ. 39 – 12Χ του Δ.Φ.). Επιπλέον ο Αιτητής δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην σύλληψή του (ερ. 38 – 2,8Χ του Δ.Φ.), για τις συνθήκες κράτησης (ερ. 38-5,6Χ του Δ.Φ.) και απελευθέρωσής του (ερ. 38-9Χ του Δ.Φ.), καθώς και πως πιστεύει ότι αυτό συνδέεται με τις απειλές από τον πεθερό του.

 

Όπως αναφέρει η αρμόδια λειτουργός κατά την εισηγητική της έκθεση, ο Αιτητής δεν εξήγησε επαρκώς πως ο πεθερός του ένας υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών διέθετε την εξουσία να κινητοποιήσει την αστυνομία για την σύλληψή του (ερ. 93 του Δ.Φ.), όπως επίσης ο Αιτητής δεν εξήγησε επαρκώς σε παρόμοια ερώτηση που του τέθηκε από το παρόν Δικαστήριο στην δικάσιμο ημερομηνίας 27/03/2023. Χωρίς λεπτομέρειες ήταν και οι δηλώσεις του για τις απειλές από τον θείο της συζύγου του ο οποίος ήταν μέλος της Al Shabaab (ερ. 38-11X, 37-1Χ του Δ.Φ.) αλλά επίσης δεν εξήγησε για ποιο λόγο πιστεύει ότι η δολοφονία του φίλου του σχετίζεται με αυτές τις απειλές και πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπέρδεψαν τον φίλο του με τον ίδιο. Σημειώνω επίσης ότι ο Αιτητής κατά την γραπτή του αγόρευση δεν αναφέρθηκε καθόλου στον φόβο του από στοχοποίηση από την Al -Shabaab που σχετίζεται με τις απειλές από τον θείο της συζύγου του.

 

Περαιτέρω κατά τις διευκρινίσεις ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου στην ακρόαση ημερομηνίας 13/02/2023, παρόλο που δόθηκε στον Αιτητή η δυνατότητα να τοποθετηθεί για τον ισχυρισμό του περί στοχοποίησης από την Al-Shabaab ενόψει των απειλών που έλαβε από τον θείο της συζύγου του, ο ίδιος την πρώτη φορά έδωσε αόριστη απάντηση κάνοντας αναφορά στο τραύμα που έχει στον ώμο του και σε επανάληψη της ερώτησης, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει συγκεκριμένα γιατί πιστεύει ότι διώκεται από την Al-Shabaab, καθώς ανέφερε ότι φοβάται τον πεθερό του και τον θείο της συζύγου του, οι οποίοι είναι μέλη της Al-Shabaab.

 

Σε έρευνα που προέβη το παρόν Δικαστήριο σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη θέση της φυλής του Αιτητή ‘’Ashraf’’ και τη δυνατότητα τέλεσης γάμων με άτομα που ανήκουν σε άλλες φυλές στο ιεραρχικό σύστημα φυλών της Σομαλίας, ανευρέθησαν τα εξής:

 

Οι Ασράφ είναι ο πληθυντικός του «Σαρίφ», ο οποίος είναι ένας τιμητικός τίτλος που προέρχεται από μια αραβική λέξη που σημαίνει «ευγενής» ή «σεβαστός». Οι Ασράφ εντοπίζουν την καταγωγή τους στη Φατίμα, την κόρη του Προφήτη Μωάμεθ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χωρίζονται στις κατηγορίες του Χουσεΐν και του Χασάν.[8]

Και οι δύο Ασράφ κατηγορίες μοιράζονται την (υποτιθέμενη) καταγωγή τους και την παραδοσιακή θρησκευτική τους θέση. Ωστόσο, οι Χουσεΐν, που ζουν ως μέρος του πληθυσμού Benadir, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μειονότητα (εκτός του συστήματος φυλών της Σομαλίας), ενώ η κατηγορία Hassan είναι μέρος του συστήματος της σομαλικής φυλής (π.χ. η υποομάδα Sarman είναι συνδεδεμένη με μια φυλή Rahanweyn).[9]

 

Οι Ασράφ ήταν πολύ σεβαστοί την εποχή της διακυβέρνησης του Σιάντ Μπαρέ. Συνήθως ζουν ενσωματωμένοι με τα άτομα με τα οποία έχουν εγκατασταθεί, δηλ. τους Digil-Mirifle ή Benadiri, και συνήθως «προστατεύονται από τους ανθρώπους που ζουν στον βαθμό που θεωρούνται συγγενείς με τον Προφήτη». Ωστόσο, οι Ασράφ δεν ήταν στενά συνδεδεμένοι με άλλες ομάδες και οι γάμοι γινόταν σχεδόν αποκλειστικά μέσα στην ίδια την κοινότητα και ήταν κατά προτίμηση μεταξύ μελών της ίδιας φυλής.[10]  Όμως, οι γυναίκες της φυλής Ασράφ μπορούσαν να παντρευτούν με μέλη των πλειοψηφικών φυλών, λόγω της υψηλής αποδοχής του θρησκευτικού κύρους της φυλής Ασράφ στα μάτια των άλλων φυλών των Σομαλών. Όπως περιγράφεται από τον Lewis, στη δεκαετία του 1950, οι γάμοι μεταξύ γυναικών Ασράφ και ανδρών από πλειοψηφικές φυλές ήταν εφικτοί λόγω της μεγάλης εκτίμησης που απολάμβαναν τα μέλη της φυλής Ασράφ ως απόγονοι του Προφήτη. Ακόμα όμως, κατά κανόνα, οι γάμοι μεταξύ των μελών της φυλής Ασράφ γίνονται ως επί το πλείστο μεταξύ των μελών της[11].

 

Ειδικότερα για τους διαφυλετικούς γάμους, η ίδια εξωτερική πηγή αναφέρει στη συνέχεια ότι:

΄Μεικτοί΄΄γάμοι μεταξύ πλειοψηφικών φυλών και μελών των φυλών Ασράφ ή Σεικάλ είναι εφικτοί και κανονικά δεν προκαλούν την αντίδραση των μελών της πλειοψηφικής φυλής. Ο λόγος είναι ότι παρά την πολιτική και οικονομική τους αδυναμία, τα μέλη των φυλών Ασράφ και Σεικάλ απολαμβάνουν θρησκευτικό κύρος, ως απόγονοι της οικογένειας του Προφήτη Μωάμεθ.[12]

 

Όσον αφορά λοιπόν τον ισχυρισμό του Αιτητή ότι ανήκει στη μειονοτική φυλή Ashraf, η οποία δεν έχει πολλή δύναμη ούτε είναι σε θέση να ασκήσει εξουσία στη χώρα του, ενώ η σύζυγός του ανήκει στη φυλή Agbal που χαίρει περισσότερης δύναμης και εξουσίας, γεγονός ικανό να αποτελέσει λόγο απειλής προς τον ίδιο και επακόλουθης πρόκλησης σωματικής βλάβης από τον πατέρα της συντρόφου του, σύμφωνα με έγκυρες εξωτερικές πηγές πληροφόρησης σχετικά με το ιεραρχικό σύστημα των φυλών στη Σομαλία, όπως αναλυτικά παρατέθηκαν πιο πάνω, η φυλή Ashraf, μέλος της οποίας είναι ο Αιτητής, φέρει γενικότερου σεβασμού από τις άλλες φυλές, αφού παρουσιάζεται ως ανώτερη και δημιουργεί γενικότερα συμμαχίες με τις φυλές από τις οποίες περιτριγυρίζεται. Επομένως, δεν πληρείται ούτε η εξωτερική αξιοπιστία του ισχυρισμού 5. Για τον λόγο αυτό ακόμη κι γίνει δεκτό ότι πληρείται η εσωτερική αξιοπιστία του ισχυρισμού 4 για τον γάμο του Αιτητή και την εγκυμοσύνη και έκτρωση της συζύγου του, εφόσον δεν τεκμηριώθηκε ούτε η εσωτερική ούτε η εξωτερική αξιοπιστία του ισχυρισμού 5 περί διώξεως του Αιτητή από τον πεθερό του για φυλετικούς λόγους, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί κανένας από τους δύο, καθότι δεν προκύπτει κάποια σύνδεση με τον φόβο του Αιτητή και την απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα.

 

Αναφορικά με την στοχοποίηση ατόμων από την AlShabaab λόγω παραβίασης θρησκευτικών κανόνων και παραπομπής τους στα δικαστήρια που διατηρεί η οργάνωση, από εξωτερικές πηγές στις οποίες ανέτρεξε το παρόν Δικαστήριο, προκύπτει ότι παρόλο που η Al-Shabaab ακολουθεί πολύ αυστηρή ερμηνεία του νόμου της Sharia και πράγματι υπάρχουν αναφορές για επιβολή ποινών, όπως λιθοβολισμός και ακρωτηριασμός καθώς και η σωματική αλλά και η θανατική ποινή, για άτομα που θεωρούνται ότι παραβιάζουν τις ηθικές νόρμες που επιβάλλει το Ισλάμ, αυτά τα Δικαστήρια βρίσκονται στις περιοχές οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο της Al Shabaab[13] και επομένως όχι στο Mogadishu, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Σομαλίας[14] και είναι η περιοχή όπου ζούσε ο Αιτητής όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την αναχώρηση του από τη χώρα. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές ότι συνήθως πίσω από τις ποινικές διώξεις της Al Shabaab υπάρχουν πολιτικά κίνητρα[15], κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση του Αιτητή, όπως αναλύθηκε πιο πάνω σε σχέση με την παύση της δημοσιογραφικής του ιδιότητας ήδη από το 2014 καθώς και των σχετικών απειλών ήδη από το 2018, που αν εξακολουθούσε να συμβαίνει μέχρι και την αναχώρησή του τον Σεπτέμβρη 2021 θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδιδόμενη πολιτική στάση. Επομένως ούτε η εξωτερική αξιοπιστία του ισχυρισμού 6 περί διώξεως του Αιτητή από την Al Shabaab λόγω του γάμου και εγκυμοσύνης της συντρόφου του δύναται να τεκμηριωθεί και ορθώς οι Καθ’ων δεν έκαναν αποδεκτό ούτε τον εν λόγω ισχυρισμό.  

 

Ως εκ τούτου, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επίδικη απόφαση λήφθηκε ορθά και νόμιμα, και η αιτιολόγηση της συμπληρώνεται από τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου (βλ. άρθρο 29 του Ν. 158(Ι)/1999, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κ.α. ν. Δημοκρατίας (1990) 3 Α.Α.Δ. 1171 και Διογένους ν. Δημοκρατίας (1999) 4 Α.Α.Δ. 371 και Στέφανος Φράγκου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας (1998) 3 Α.Α.Δ. 270).  Η έρευνα που είχε προηγηθεί ήταν επαρκής και είχαν συλλεγεί και διερευνηθεί όλα τα ουσιώδη στοιχεία σε συνάρτηση πάντα με τους ισχυρισμούς που είχε προβάλει ο Αιτητής, όπως αναλύεται ανωτέρω. 

 

Αναφορικά με την υπαγωγή του Αιτητή σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει του άρθρου 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου, το οποίο προϋποθέτει ουσιώδεις λόγους να πιστεύεται ότι ο Αιτητής θα υποστεί σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας, λόγω αδιακρίτως ασκούμενης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης, σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του, υπάρχει ευρεία νομολογία τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου (βλ. Galina Bindioul v. Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, Υποθ. Αρ. 685/2012, ημερομηνίας 23/04/13 και Mushegh Grigoryan κ.α. v. Κυπριακή ΔημοκρατίαΥποθ. Αρ. 851/2012, ημερομηνίας 22/9/2015, ECLI:CY:AD:2015:D619) όσο και του ΔΕΕ (βλ. C-285/12, A. Diakité v. Commissaire général aux réfugiés et aux apatrides, 30/01/2014, C-465/07, Meki Elgafaji and Noor Elgafaji v. Staatssecretaris van Justitie, 17/02/2009), καθώς επίσης και του ΕΔΔΑ (βλ. K.A.B. v. Sweden, 886/11, 05/09/2013 (final 17/02/2014), Sufi and Elmi v. the United Kingdom, 8319/07 and 11449/07, 28/11/2011) στις οποίες ερμηνεύεται η έννοια της αδιακρίτως ασκούμενης βίας και της ένοπλης σύρραξης και τίθενται κριτήρια ως προς τη σοβαρότητα του κινδύνου που προϋποτίθεται για την αξιολόγηση των περιπτώσεων στις οποίες εξετάζεται η πιθανότητα παραχώρησης συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει του άρθρου 15(γ) της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ, το οποίο αντιστοιχεί στο άρθρο 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου.

 

Στην υπόθεση Meki Elgafaji and Noor Elgafaji v. Staatssecretaris van Justitie παρ. 35, το ΔΕΕ αναφέρει ότι «ο όρος «προσωπική» πρέπει να νοείται ως χαρακτηρίζων βλάβη προξενούμενη σε αμάχους, ανεξαρτήτως της ταυτότητάς τους, όταν ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας που χαρακτηρίζει την υπό εξέλιξη ένοπλη σύρραξη και λαμβάνεται υπόψη από τις αρμόδιες εθνικές αρχές οι οποίες επιλαμβάνονται των αιτήσεων περί επικουρικής προστασίας ή από τα δικαστήρια κράτους μέλους ενώπιον των οποίων προσβάλλεται απόφαση περί απορρίψεως τέτοιας αιτήσεως είναι τόσο υψηλός, ώστε υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να εκτιμάται ότι ο άμαχος ο οποίος θα επιστρέψει στην οικεία χώρα ή, ενδεχομένως, περιοχή θα αντιμετωπίσει, λόγω της παρουσίας του και μόνον στο έδαφος αυτής της χώρας ή της περιοχής, πραγματικό κίνδυνο να εκτεθεί σε σοβαρή απειλή κατά το άρθρο 15, στοιχείο γ΄, της οδηγίας.»[16] ενώ στην παρ. 37 αναφέρει ότι «η απλή αντικειμενική διαπίστωση κινδύνου απορρέοντος από τη γενική κατάσταση μιας χώρας δεν αρκεί, καταρχήν, για να γίνει δεκτό ότι οι προϋποθέσεις του άρθρου 15, στοιχείο γ΄, της οδηγίας, συντρέχουν ως προς συγκεκριμένο πρόσωπο, εντούτοις, καθόσον η αιτιολογική αυτή σκέψη χρησιμοποιεί τον όρο «συνήθως», αναγνωρίζει το ενδεχόμενο υπάρξεως μιας εξαιρετικής καταστάσεως, χαρακτηριζομένης από έναν τόσο υψηλό βαθμό κινδύνου, ώστε να υπάρχουν σοβαροί λόγοι να εκτιμάται ότι το πρόσωπο αυτό θα εκτεθεί ατομικώς στον επίμαχο κίνδυνο.» (υπογράμμιση του παρόντος Δικαστηρίου). Περαιτέρω, το ΔΕΕ στην εν λόγω υπόθεση αποφάσισε ότι «όσο περισσότερο ο αιτών είναι σε θέση να αποδείξει ότι θίγεται ειδικώς λόγω των χαρακτηριστικών την καταστάσεώς του, τόσο μικρότερος θα είναι ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας που απαιτείται προκειμένου ο αιτών να τύχει της επικουρικής προστασίας» (παρ. 39).

 

Περαιτέρω, σε απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση CF, DN v. Bundesrepublik Deutschland, C-901/19, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2021, λέχθηκαν τα ακόλουθα σχετικά με τις πρόνοιες του Άρθρου 15(γ) της Οδηγίας: «40. Επομένως, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται «σοβαρή και προσωπική απειλή», κατά την έννοια του άρθρου 15, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 2011/95, απαιτείται να ληφθούν υπόψη σφαιρικά όλες οι σχετικές περιστάσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης, ιδίως δε εκείνες που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στη χώρα καταγωγής του αιτούντος.

41      Πράγματι, όσον αφορά την αίτηση διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται δυνάμει του άρθρου 15, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 2011/95, ακόμη και αν στην αίτηση αυτή δεν γίνεται επίκληση των χαρακτηριστικών της κατάστασης του αιτούντος, από το άρθρο 4, παράγραφος 3, της οδηγίας προκύπτει η υποχρέωση εξατομικευμένης αξιολόγησης μιας τέτοιας αίτησης για τους σκοπούς της οποίας επιβάλλεται η συνεκτίμηση μιας ολόκληρης σειράς στοιχείων.

43      Ειδικότερα, όπως επισήμανε κατ’ ουσίαν ο γενικός εισαγγελέας στα σημεία 56 και 59 των προτάσεών του, μπορούν επίσης να συνεκτιμηθούν, μεταξύ άλλων, η ένταση των ενόπλων συγκρούσεων, το επίπεδο οργάνωσης των εμπλεκομένων ενόπλων δυνάμεων και η διάρκεια της σύρραξης ως στοιχεία λαμβανόμενα υπόψη κατά την εκτίμηση του πραγματικού κινδύνου σοβαρής βλάβης, κατά την έννοια του άρθρου 15, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 2011/95 (πρβλ. απόφαση της 30ής Ιανουαρίου 2014, Diakité, C‑285/12, EU:C:2014:39, σκέψη 35), καθώς και άλλα στοιχεία όπως η γεωγραφική έκταση της κατάστασης αδιάκριτης άσκησης βίας, ο πραγματικός προορισμός του αιτούντος σε περίπτωση επιστροφής στην οικεία χώρα ή περιοχή και οι τυχόν εκ προθέσεως επιθέσεις κατά αμάχων εκ μέρους των εμπόλεμων μερών.

44      Επομένως, η συστηματική εφαρμογή από τις αρμόδιες αρχές κράτους μέλους ενός κριτηρίου όπως είναι ο ελάχιστος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων (τραυματιών ή θανόντων), προκειμένου να καθοριστεί ο βαθμός έντασης μιας ένοπλης σύρραξης, χωρίς να εξετάζεται το σύνολο των σχετικών περιστάσεων που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στη χώρα καταγωγής του αιτούντος επικουρική προστασία, αντιβαίνει στις διατάξεις της οδηγίας 2011/95, καθόσον ενδέχεται να οδηγήσει τις ως άνω αρχές σε άρνηση χορήγησης της προστασίας αυτής κατά παράβαση της υποχρέωσης των κρατών μελών να προσδιορίζουν τα πρόσωπα που χρήζουν πράγματι τέτοιας προστασίας.»

 

Σε πρόσφατες πηγές που εντόπισε το παρόν Δικαστήριο πληροφορίες για την κατάσταση ασφαλείας στο συνήθη τόπο διαμονής του Αιτητή, ο οποίος είναι το Mogadishu, αναφέρονται τα εξής:

 

Το Mogadishu ελέγχεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας [στο εξής FGS (Federal Government of Somalia)][17].Οι ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην πόλη περιλαμβάνουν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας, την προεδρική φρουρά, τις αστυνομικές δυνάμεις, τις δυνάμεις ασφαλείας που υπάγονται στην περιφέρεια Benaadir και πολυάριθμες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας και πολιτοφυλακές φατριών[18]. Το Mogadishu φιλοξενεί επίσης το αρχηγείο της ένοπλης δύναμης ATMIS (African Transition Mission)[19].

 

Εν τω μεταξύ, οι πολιτοφυλακές και οι δυνάμεις προστασίας των φυλών, εκ των οποίων κάποιες έχουν ενσωματωθεί επίσημα σε μονάδες του SNA (Somali National Army) ή της αστυνομίας, συνιστούν την κύρια δύναμη προστασίας των κατοίκων. Αυτές οι πολιτοφυλακές αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από Hawiye, γεγονός που ενισχύει την τοπική κυριαρχία της εν λόγω φυλής[20].

 

Η Al-Shabaab από την άλλη πλευρά, δεν ελέγχει άμεσα καμία περιοχή στο Mogadishu[21], στο οποίο δεν έχει γενικά εμφανή παρουσία[22] εδώ και πάνω από μια δεκαετία[23]. Πηγές που συμβουλεύτηκε το Landinfo σημείωσαν ότι η ομάδα είχε περιορισμένα μέλη, υποστηρικτές και πόρους στην πόλη[24]. Ωστόσο, δρώντας ως ένα δίκτυο[25] με μυστικούς πράκτορες ανάμεσα στον πληθυσμό[26], η Al Shabaab διατηρεί την ικανότητα να διεξάγει επιχειρήσεις στο Μογκαντίσου[27], προβάλλοντας την επιρροή της στην αστική περιοχή[28] μέσω επιθέσεων[29] και στοχευμένων δολοφονιών[30]. Άλλος μη κρατικός ένοπλος φορέας με κάποια δραστηριότητα στο Mogadishu είναι το Ισλαμικό Κράτος στη Σομαλία (Islamic State in Somalia)[31], αν και η επιρροή τους στη Σομαλία παραμένει "σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στην περιοχή Bari" στη διοικητική περιφέρεια Puntland , σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ[32]. Αντίστοιχα και η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της εν λόγω οργάνωσης περιορίζονται στην Puntland[33].

 

Οι πηγές σημειώνουν ότι το Benaadir/Mogadishu, είναι μια από τις περιοχές στις οποίες η Al Shabaab εστιάζει τις επιθέσεις της[34]. Ορισμένες επιθέσεις της Al Shabaab πιστεύεται ότι είχαν ως στόχο να διαταράξουν τις εκλογικές διαδικασίες[35], ενώ άλλες είχαν ως στόχο αξιωματούχους της περιφέρειας, εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και ξένους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα[36]. Αρκετές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο άμαχων που παρευρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης[37], ενώ ορισμένες από αυτές τις απώλειες προέκυψαν συνεπεία της μάχης που επακολούθησε μετά την επίθεση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και την Al Shabaab[38].

Εκτός από δύο συντονισμένες επιθέσεις σε ξενοδοχεία[39], ένας αριθμός επιθέσεων που ανέλαβε η Al Shabaab είχαν ως στόχο καταστήματα τσαγιού[40] και εστιατόρια[41] στα οποία σύχναζαν πολίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι/αξιωματούχοι ασφαλείας[42]. Για ορισμένες επιθέσεις, μεταξύ των οποίων μια επίθεση μέσα σε καταυλισμό εκτοπισμένων[43], μια επίθεση με όλμο σε κατοικημένη περιοχή[44], και δολοφονίες πρεσβυτέρων[45], επιχειρηματιών και άλλων πολιτικών προσώπων[46], δεν έγινε ανάληψη ευθύνης.  Περαιτέρω, υπήρξαν πολυάριθμα περιστατικά ένοπλων ληστειών και συμμοριτικής βίας[47], ενώ σημειώθηκαν και θάνατοι στα πλαίσια κτηματικών διαφορών μεταξύ οικογενειών[48]. Υπάρχουν επίσης, αναφορές για επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων, οι οποίες φαίνεται να σχετίζονται με τη μη καταβολή χρημάτων στην Al Shabaab. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές αναφορές για στρατιώτες του SNA και αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών στους δρόμους, προκαλώντας αρκετούς θανάτους[49].

 

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα αναφορικά με την κατάσταση ασφαλείας στην περιφερειακή ενότητα Banaadir/Mogadishu, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν και ορισμένα αριθμητικά δεδομένα. Κατόπιν αναζήτησης στη βάση δεδομένων ACLED προέκυψε ότι στη διάρκεια ενός έτους και συγκεκριμένα το διάστημα από τις 15/03/2023 έως τις 15/03/2024 στην περιφερειακή ενότητα Banaadir/Mogadishu καταγράφηκαν 463 περιστατικά ασφαλείας τα οποία οδήγησαν σε 481 απώλειες. Εξ αυτών των περιστατικών 202 καταχωρήθηκαν ως «μάχες» (“battles”) και οδήγησαν σε 213 απώλειες, 75 ως «βία κατά πολιτών» και οδήγησαν σε 62 απώλειες, 170 ως «έκρηξη ή απομακρυσμένη βία» (“explosions/remote violence”) και οδήγησαν σε 204 απώλειες, 2 περιστατικά στην κατηγορία «αναταραχές» (“riots”) που οδήγησαν σε 1 απώλεια και 14 περιστατικά διαδηλώσεων που οδήγησαν σε επίσης 1 απώλεια. Να σημειωθεί πως στο σύνολό τους τα περιστατικά ασφαλείας παρουσιάζουν πτωτική τάση.[50]

 

Από τα πιο πάνω αριθμητικά δεδομένα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν τον εκτιμώμενο πληθυσμό της εν λόγω διοικητικής περιφέρειας για το 2022 (2.874.431 κάτοικοι)[51] καθώς και τις λοιπές πληροφορίες που εκτέθηκαν πιο πάνω αναφορικά με τους ένοπλους φορείς, το είδος των επιχειρήσεών τους και τις δυναμικές της σύγκρουσης, φαίνεται ότι στη διοικητική περιφέρεια Banaadir/Mogadishu λαμβάνει χώρα ένοπλη σύρραξη στα πλαίσια της οποίας επικρατούν συνθήκες αδιάκριτης βίας. Ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι οι συνθήκες αδιάκριτης βίας στη διοικητική περιφέρεια Banaadir/Mogadishu βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε να κινδυνεύει κάποιος ως άμαχος πολίτης μόνο με την παρουσία του εκεί και πρέπει να συνεκτιμηθούν οι προσωπικές του περιστάσεις. Λαμβάνω σε αυτό το σημείο υπόψιν μου και πρόσφατη έκθεση της EUAA εκδοθείσα τον Αύγουστο 2023, η οποία μετά από αξιολόγηση του επιπέδου αδιάκριτης βίας ανά περιοχή την περίοδο 01/07/2021-14/04/2023, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.[52]

 

Tο ΔΕΕ διατύπωσε την έννοια της αναπροσαρμοζόμενης κλίμακας, σύμφωνα με την οποία «όσο περισσότερο ο αιτών είναι σε θέση να αποδείξει ότι θίγεται ειδικώς λόγω των χαρακτηριστικών της καταστάσεώς του, τόσο μικρότερος θα είναι ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας που απαιτείται προκειμένου ο αιτών να τύχει της επικουρικής προστασίας» (Elgafaji, σκέψη 39· Diakité, σκέψη 31). Το αντίστροφο ισχύει επίσης: κατ’ εξαίρεση, ο βαθμός βίας μπορεί να είναι τόσο υψηλός ώστε ένας άμαχος να διατρέχει πραγματικό κίνδυνο να εκτεθεί σε σοβαρή βλάβη απλώς και μόνο λόγω της παρουσίας του στο έδαφος της επηρεαζόμενης χώρας ή περιοχής. Μέσω της έννοιας της αναπροσαρμοζόμενης κλίμακας, το ΔΕΕ καταφέρνει να εξισορροπήσει την προσωπική απειλή και την αδιάκριτη άσκηση βίας και να αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμόζεται η διάταξη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Διαπιστώνεται ότι η αντίληψη της έννοιας του «γενικού κινδύνου» από το ΔΕΕ είναι παρόμοια με την αναγνώριση στη νομολογία του ΕΔΔΑ σχετικά με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ της δυνατότητας να θεωρηθεί ότι ένα πρόσωπο διατρέχει πραγματικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης απλώς και μόνο λόγω της παρουσίας του σε κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικά υψηλό βαθμό βίας (βλ. Δικαστική Ανάλυση EASO, European “Άρθρο 15 στοιχείο γ) της οδηγίας για τις ελάχιστες απαιτήσεις ασύλου (2011/95/ΕΕ)”, 2014).

 

Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθεί κατά πόσον ο Αιτητής θίγεται από παράγοντες που σχετίζονται με την προσωπική του κατάσταση και/ή την αδιάκριτη άσκηση βίας. Όσο περισσότερο ο Αιτητής είναι σε θέση να αποδείξει ότι θίγεται από ειδικούς παράγοντες που σχετίζονται με την προσωπική του κατάσταση, τόσο περιορίζεται ο βαθμός της αδιάκριτης άσκησης βίας που απαιτείται  να αποδειχθεί προκειμένου αυτός να θεωρηθεί ότι κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή βλάβη σε περίπτωση επιστροφής του και επομένως να του χορηγηθεί συμπληρωματική προστασία δυνάμει του άρθρου 19 παρ. (2) στοιχείο (γ) του περί Προσφύγων Νόμου.

 

Στο πλαίσιο της «αναπροσαρμοζόμενης κλίμακας», κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και την ένταση της βίας στην περιοχή, μαζί με τον συνδυασμό των προσωπικών συνθηκών που υπάρχουν στην περίπτωση του αιτούντος. Ως πιθανά παραδείγματα περιστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να αξιολογήσει ή/και να αποφύγει τους κινδύνους που σχετίζονται με την αδιάκριτη βία σε μια κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης θα μπορούσαν να είναι η ηλικία, η κατάσταση υγείας και/ή η αναπηρία  συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ψυχικής υγείας, η οικονομική κατάσταση, η γνώση της περιοχής, το επάγγελμα του αιτούντος, τα μέλη της οικογένειας ή της φυλής, το δίκτυο υποστήριξης κ.ο.κ.

 

Κατά την ακρόαση ημερομηνίας 29/09/2023, διατάχθηκε επανάνοιγμα της υπόθεσης προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι προσωπικές περιστάσεις του Αιτητή για την αξιολόγηση του κινδύνου να υποστεί σοβαρή βλάβη λόγω αδιάκριτης βίας σε περίπτωση επιστροφής του στο Mogadishu.  Ο Αιτητής σε σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν απάντησε ότι η γιαγιά του έχει μετακομίσει στο Ναϊρόμπι στην Κένυα, ο αδερφός του μένει στο Kismayo ενώ οι λοιποί συγγενείς τον ενημερώνουν ότι δεν είναι καλή η κατάσταση στο Mogadishu. Ο Αιτητής πρόσθεσε ότι ενόσω βρίσκεται στην Κύπρο έμαθε ότι άλλοι συνάδελφοί του δημοσιογράφοι είτε συνελήφθησαν, είτε σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό κατά την εργασία τους είτε διέφυγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τους χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Σε ερώτηση του Δικαστηρίου αν μπορεί να επιστρέψει πίσω και να απέχει από τη δημοσιογραφία, ο Αιτητής απαντά ότι ο κίνδυνος υπάρχει ανεξαρτήτως αν έχει την δημοσιογραφική ιδιότητα ή όχι και ότι η Al Shabab τον έχει ήδη στοχοποιήσει από παλιά. Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του, ο Αιτητής ανέφερε ότι φέρει τραύμα στον δεξί του ώμο από επίθεση με μαχαίρι όσον ήταν στη φυλακή. Τέλος, ο Αιτητής ανέφερε ότι η σύζυγος με την οποία είχε νυμφευθεί κρυφά έχει αποβιώσει.

 

Με βάση όλα τα στοιχεία που ανέφερα ανωτέρω και τα στοιχεία που προκύπτουν από τον διοικητικό φάκελο, διαφαίνεται ότι ο Αιτητής είναι νέος, υγιής (ερ, 46 του Δ.Φ.) άνδρας, ο οποίος γνωρίζει καλά την περιοχή του Mogadishu, εφόσον κατά τις δηλώσεις του μένει εκεί από 4 ετών μέχρι και την αναχώρησή του από τη  χώρα (ερ. 42- 2Χ του Δ.Φ.). Φαίνεται μάλιστα ότι είχε μία οικονομική άνεση και ικανότητα να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, εφόσον ολοκλήρωσε την τυπική εκπαίδευση στη χώρα του και συνέχισε τις σπουδές του στη δημοσιογραφία και αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος μέχρι το 2014, όταν και άλλαξε ρόλο ως υπεύθυνος προγραμμάτων αθλητισμού και ψυχαγωγίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Mustaqbal. Σε σχέση με την φυλή του Ashraf, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αν και μικρή φυλή, είναι αποδεκτή από τις πλειοψηφικές φυλές, λόγω της συσχέτισης με το Ισλάμ. Ωστόσο, ο Αιτητής δεν διατηρεί δεσμούς με την φυλή του όπως δήλωσε (ερ. 42-9Χ του Δ.Φ.).

 

Τέλος, αναφορικά με την ύπαρξη υποστηρικτικού δικτύου, παρόλο που, ως ισχυρίζεται, έχει χάσει τους γονείς του και την σύζυγό του και παρόλο που η γιαγιά και ο αδερφός του Αιτητή έχουν μετακομίσει στην Κένυα ενώ η αδερφή του βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, στο Mogadishu βρίσκονται οι θείες του από την πλευρά της μητέρας του, με τις οποίες φαίνεται ότι διατηρούσε καλές σχέσεις, εφόσον βάσει δηλώσεων του ίδιου τον έχουν στηρίξει οικονομικά για τις σπουδές του στο παρελθόν και κρυβόταν στο σπίτι τους την περίοδο πριν φύγει από τη χώρα  (ερ. 37-3Χ, 43 – 2Χ και 44 – 9,10,12Χ του Δ.Φ.).

 

Βάσει των πιο πάνω ατομικών του χαρακτηριστικών, κρίνω ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του Αιτητή εκείνες οι προσωπικές περιστάσεις ώστε να θεωρηθεί ότι θα θιγεί προσωπικά από περιστατικά αδιακρίτως ασκούμενης βίας σε περίπτωση επιστροφής του στη Mogadishu, λαμβάνοντας υπόψιν και το βαθμό βίας ως έχει αναλυθεί ανωτέρω και επομένως, δεν δύναται να του παραχωρηθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

 

Στη βάση των όσων αναλύθηκαν ανωτέρω, θεωρώ πως ο Αιτητής δεν κατάφερε να αποδείξει ότι πάσχει η ορθότητα και νομιμότητα της επίδικης απόφασης και ότι στο πρόσωπό του πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή του στο καθεστώς του πρόσφυγα ή της παραχώρησης συμπληρωματικής προστασίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προσφύγων Νόμου (Ν. 6(Ι)/2000) και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951.

 

Ως εκ τούτου, η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται. Επιδικάζονται €400 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ' ων η Αίτηση. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται.

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 

 

 



[1] EASO (ήδη EUAA), Country of Origin Information Report, ‘Somalia: Targeted Profiles’, Σεπτέμβριος 2021, σσ. 97-98, https://coi.euaa.europa.eu/administration/easo/PLib/2021_09_EASO_COI_Report_Somalia_Targeted_profiles.pdf , Να σημειωθεί ωστόσο ότι και το Country Guidance: Somalia της EUAA εκδοθέν στις 11 Αυγούστου 2023 έχει βασιστεί μεταξύ άλλων και στο ‘Somalia: Targeted Profiles’ εκδοθέν τον Σεπτέμβριο 2021, βλ https://www.ecoi.net/en/file/local/2095978/2023_Country_Guidance_Somalia.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[2] USDOS – US Department of State (Author): 2022 Country Report on Human Rights Practices: Somalia, 20 March 2023 https://www.ecoi.net/en/document/2089065.html (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[3] USDOS – US Department of State (Author): 2022 Country Report on Human Rights Practices: Somalia, 20 March 2023 https://www.ecoi.net/en/document/2089065.html (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[4] UN Human Rights Council, Compilation on Somalia, 26 February 2021, G2105012.pdf (un.org), para. 37 ; (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[5] TNH – The New Humanitarian (formerly IRIN News) (Author): A military offensive won’t solve Somalia’s humanitarian crisis, 25 May 2023 https://www.thenewhumanitarian.org/opinion/2023/05/25/military-offensive-somalia-humanitarian-crisis (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[6] Freedom House (Author): Freedom in the World 2023 - Somalia, 2023 https://www.ecoi.net/en/document/2094399.html ; USDOS – US Department of State (Author): 2022 Country Report on Human Rights Practices: Somalia, 20 March 2023 https://www.ecoi.net/en/document/2089065.html ; AI – Amnesty International (Author): Amnesty International Report 2022/23; The State of the World's Human Rights; Somalia 2022, 27 March 2023 https://www.ecoi.net/en/document/2089606.html ; TNH – The New Humanitarian (formerly IRIN News) (Author): A military offensive won’t solve Somalia’s humanitarian crisis, 25 May 2023 https://www.thenewhumanitarian.org/opinion/2023/05/25/military-offensive-somalia-humanitarian-crisis ΄ EASO (ήδη EUAA), Country of Origin Information Report, ‘Somalia: Targeted Profiles’, Σεπτέμβριος 2021, σσ. 97-98, https://coi.euaa.europa.eu/administration/easo/PLib/2021_09_EASO_COI_Report_Somalia_Targeted_profiles.pdf , Να σημειωθεί ωστόσο ότι και το Country Guidance: Somalia της EUAA εκδοθέν στις 11 Αυγούστου 2023 έχει βασιστεί μεταξύ άλλων και στο ‘Somalia: Targeted Profiles’ εκδοθέν τον Σεπτέμβριο 2021, βλ https://www.ecoi.net/en/file/local/2095978/2023_Country_Guidance_Somalia.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[7] TNH – The New Humanitarian (formerly IRIN News) (Author): Why Somalia is one of the hardest places in the world to be a journalist, 8 May 2023 https://www.thenewhumanitarian.org/opinion/first-person/2023/05/08/why-somalia-one-hardest-places-world-be-journalist (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[8] EUAA, Somalia Targeted profiles Country of Origin Information Report September 2021, σελ. 56, Διαθέσιμο σε: https://www.ecoi.net/en/file/local/2060580/2021_09_EASO_COI_Report_Somalia_Targeted_profiles.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[9] Ibid

[10] Ibid

[11] Ibid

[12] Ibid

[13] EUAA, Somalia Targeted profiles Country of Origin Information Report September 2021, σελ. 52- 56, Διαθέσιμο σε: https://www.ecoi.net/en/file/local/2060580/2021_09_EASO_COI_Report_Somalia_Targeted_profiles.pdf ; UNHCR, International Protection Considerations with Regard to People Fleeing Somalia, September 2022, σελ. 65- 67, Διαθέσιμο σε: https://www.ecoi.net/en/file/local/2078808/6308b1844.pdf ; USDOS – US Department of State (Author): 2022 Report on International Religious Freedom: Somalia, 15 May 2023

https://www.ecoi.net/en/document/2091895.html  (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[14] EUAA, Country of Origin Information, Somalia: Security Situation, February 2023,  σελ. 110, Διαθέσιμο σε: https://coi.euaa.europa.eu/administration/easo/PLib/2023_02_EUAA_COI_Report_Somalia_Security_situation.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[15] UNHCR, International Protection Considerations with Regard to People Fleeing Somalia, September 2022, σελ. 67, Διαθέσιμο σε: https://www.ecoi.net/en/file/local/2078808/6308b1844.pdf ;  (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[16] Βλ. επίσης ECHR, Sufi and Elmi v. The United Kingdom 8319/07 and 11449/07, 28/06/2011 (final 28/11/2011), σ. 51, §218, https://www.refworld.org/cases,ECHR,4e09d29d2.html (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 09/11/2023):  « However, it is clear that not every situation of general violence will give rise to such a risk. On the contrary, the Court has made it clear that a general situation of violence would only be of sufficient intensity to create such a risk “in the most extreme cases” where there was a real risk of ill-treatment simply by virtue of an individual being exposed to such violence on return (ibid., § 115). »

[17] EUAA, Country of Origin Information, Somalia: Security Situation, February 2023,  σελ. 108-119, Διαθέσιμο σε: https://coi.euaa.europa.eu/administration/easo/PLib/2023_02_EUAA_COI_Report_Somalia_Security_situation.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[18] Ibid

[19] Ibid ; DefenceWeb, ATMIS sets up JOCs, 10 October 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.defenceweb.co.za/joint/diplomacy-a-peace/atmis-sets-up-jocs/(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[20] EUAA, Country of Origin Information, Somalia: Security Situation, February 2023,  σελ. 108-119, Διαθέσιμο σε: https://coi.euaa.europa.eu/administration/easo/PLib/2023_02_EUAA_COI_Report_Somalia_Security_situation.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[21] Ibid

[22] Norway, Landinfo, Somalia: Rekruttering til al -Shabaab [Recruitment into Al-Shabaab], 17 October 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://landinfo.no/wp-content/uploads/2022/10/Respons-Somalia-Rekruttering-til-al-Shabaab-17102022.pdf, σελ. 5 & Norway, Landinfo, Somalia: Sikkerhetssituasjonen i Mogadishu og al -Shabaabs innflytelse i byen [Security situation in Mogadishu and Al-Shabaab’s influence in the city], 8 September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://landinfo.no/wp-content/uploads/2022/09/Respons-Somalia-Sikkerhetssituasjonen-i-Mogadishu-og-al-Shabaabs-innflytelse-i-byen-08092022-1.pdf, σελ. 8 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[23] Norway, Landinfo, Somalia: Sikkerhetssituasjonen i Mogadishu og al -Shabaabs innflytelse i byen [Security situation in Mogadishu and Al-Shabaab’s influence in the city], 8 September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://landinfo.no/wp-content/uploads/2022/09/Respons-Somalia-Sikkerhetssituasjonen-i-Mogadishu-og-al-Shabaabs-innflytelse-i-byen-08092022-1.pdf, σελ. 8 – 10 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[24] Ibid

[25] EUAA, Country of Origin Information, Somalia: Security Situation, February 2023,  σελ. 108-119, Διαθέσιμο σε: https://coi.euaa.europa.eu/administration/easo/PLib/2023_02_EUAA_COI_Report_Somalia_Security_situation.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[26] Norway, Landinfo, Somalia: Sikkerhetssituasjonen i Mogadishu og al -Shabaabs innflytelse i byen [Security situation in Mogadishu and Al-Shabaab’s influence in the city], 8 September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://landinfo.no/wp-content/uploads/2022/09/Respons-Somalia-Sikkerhetssituasjonen-i-Mogadishu-og-al-Shabaabs-innflytelse-i-byen-08092022-1.pdf, σελ. 9(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[27] UN Security Council, Letter dated 10 October 2022 from the Chair of the Security Council Committee pursuant to resolution 751 (1992) concerning Somalia addressed to the President of the Security Council, S/2022/754, 10 October 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://digitallibrary.un.org/record/3990958?ln=en, παρ. 8 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[28] International Crisis Group, Considering Political Engagement with Al -Shabaab in Somalia, 21 June 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://icg-prod.s3.amazonaws.com/309-engagement-al-shabaab-somalia.pdf, σελ. 9 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[29] Norway, Landinfo, Somalia: Sikkerhetssituasjonen i Mogadishu og al -Shabaabs innflytelse i byen [Security situation in Mogadishu and Al-Shabaab’s influence in the city], 8 September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://landinfo.no/wp-content/uploads/2022/09/Respons-Somalia-Sikkerhetssituasjonen-i-Mogadishu-og-al-Shabaabs-innflytelse-i-byen-08092022-1.pdf, σελ. 8 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[30] LWJ, Shabaab celebrates its assassinations in Mogadishu, jihadist attacks in the West, 3 May 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.longwarjournal.org/archives/2022/05/shabaab-celebrates-its-assassinations-in-mogadishu-jihadist-attacks-in-the-west.php (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[31] UNSG, Situation in Somalia, S/2022/665, 1 September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/s_2022_655.pdf, παρ. 22 & UNSG, Situation in Somalia, S/2022/101, 8 February 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://digitallibrary.un.org/record/3958029?ln=en, παρ. 26 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[32] UNSG, Situation in Somalia, S/2022/665, 1 September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/s_2022_655.pdf, παρ. 22 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[33] UN Security Council, Letter dated 10 October 2022 from the Chair of the Security Council Committee pursuant to resolution 751 (1992) concerning Somalia addressed to the President of the Security Council, S/2022/754, 10 October 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://digitallibrary.un.org/record/3990958?ln=en, παρ. 31 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[34] Sweden, Migrationsverket, Somalia Säkerhetssituationen 2021 - 2022 (version 2.0) [Somalia security situation 2021 - 2022 (version 2.0)], 18 May 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://lifos.migrationsverket.se/nyhetsarkiv/2022-05-20-landinformation-somalia.-sakerhetssituationen-2021-2022-version-2.0.html, σελ. 32 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[35] UN Security Council, Letter dated 10 October 2022 from the Chair of the Security Council Committee pursuant to resolution 751 (1992) concerning Somalia addressed to the President of the Security Council, S/2022/754, 10 October 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://digitallibrary.un.org/record/3990958?ln=en, παρ. 20 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[36] UNSG, Situation in Somalia, S/2022/101, 8 February 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://digitallibrary.un.org/record/3958029?ln=en, παρ. 20 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[37] Goobjoog, One killed, two injured following shoot-out between security forces and Al-Shabaab militants, 6

September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://goobjoog.com/english/one-killed-two-injured-following-shoot-out-between-security-forces-and-al-shabaab-militants/, UNSG, Situation in Somalia, S/2022/392, 13 May 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://unsom.unmissions.org/sites/default/files/sg_report_on_somalia_13_may_2022_.pdf, παρ. 15 & UNSG, Situation in Somalia, S/2022/101, 8 February 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://digitallibrary.un.org/record/3958029?ln=en, παρ. 20, 26 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[38] Goobjoog, One killed, two injured following shoot-out between security forces and Al-Shabaab militants, 6

September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://goobjoog.com/english/one-killed-two-injured-following-shoot-out-between-security-forces-and-al-shabaab-militants/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[39] Hiiraan Online, Al Shabaab attack hotel popular with government officials, 27 November 2022, διαθέσιμος στη διεύθυνση: https://www.hiiraan.com/news4/2022/Nov/188883/al_shabaab_attack_hotel_popular_with_government_officials.aspx?utm_source=hiiraan&utm_medium=SomaliNewsUpdateFront, UN Security Council, Letter dated 10 October 2022 from the Chair of the Security Council Committee pursuant to resolution 751 (1992) concerning Somalia addressed to the President of the Security Council, S/2022/754, 10 October 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://digitallibrary.un.org/record/3990958?ln=en, παρ. 18 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[40] VOA, Suicide Bombing Kills 4 in Somali Capital, 18 January 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.voanews.com/a/suicide-bombing-kills-4-in-somali-capital-/6402411.html, SMN, Al-Shabaab says 11 killed in Mogadishu suicide attack, 14 September 2021, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://shabellemedia.com/al-shabaab-says-11-killed-in-mogadishu-suicide-attack/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[41] BBC News, Somalia: At least six killed in Mogadishu attack near beach, 22 April 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση:https://www.bbc.com/news/world-africa-61196325, SMN, At least three killed in Mogadishu explosions, 12 October 2021, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://shabellemedia.com/at-least-three-killed-in-mogadishu-explosions/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[42] BBC News, Somalia: At least six killed in Mogadishu attack near beach, 22 April 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση:https://www.bbc.com/news/world-africa-61196325, SMN, At least three killed in Mogadishu explosions, 12 October 2021, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://shabellemedia.com/at-least-three-killed-in-mogadishu-explosions/, SMN, Al-Shabaab says 11 killed in Mogadishu suicide attack, 14

September 2021, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://shabellemedia.com/al-shabaab-says-11-killed-in-mogadishu-suicide-attack/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[43] SMN, Six killed in a blast at IDP camp in Mogadishu, 11 June 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://shabellemedia.com/six-killed-in-a-blast-at-idp-camp-in-mogadishu/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[44] SMN, At least 20 hurt in Mogadishu mortar shelling, 20 August 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://shabellemedia.com/at-least-20-hurt-in-mogadishu-mortar-shelling/, Goobjoog, Mother, 3 children die in mortar explosion in Hamar Jajab district, Mogadishu, 20 August 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://goobjoog.com/english/mother-3-children-die-in-mortar-explosion-in-hamar-jajab-district-mogadishu/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[45] Halbeeg, Gunmen kill prominent elder in Mogadishu, 21 September 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://en.halbeeg.com/2022/09/21/gunmen-kill-prominent-elder-in-mogadishu/, Keydmedia, A prominent elder shot dead in Somalia after hotel attack, 24 August 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.keydmedia.net/news/a-prominent-elder-shot-dead-in-somalia-after-hotel-attack, Goobjoog, Prominent businessman killed in Mogadishu barely a day after another is killed, 16 July 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://goobjoog.com/english/prominent-businessman-killed-in-mogadishu-barely-a-day-after-the-killing-of-another/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[46] Goobjoog, Horseed University lecturer shot dead by unknown assailants, 5 July 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://goobjoog.com/english/horseed-university-lecturer-shot-dead-by-unknown-assailants/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[47] SPA, Whose Security? A Tale of Three Cities in Mogadishu, 27 February 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://somalipublicagenda.org/whose-security-a-tale-of-three-cities-in-mogadishu/, Radio Dalsan, Suspect

arrested for murder of Mogadishu high school student, 18 August 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.radiodalsan.com/en/76598/2022/08/suspect-arrested-for-murder-of-mogadishu-high-school-student/, Halbeeg, Dozens of teenage gang members arrested in Mogadishu operations, 18 April 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://en.halbeeg.com/2022/04/18/dozens-of-teenage-gang-members-arrested-in-mogadishu-operations/, Goobjoog, Gunmen kill young man in Mogadishu over mobile phone, 21 March 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://goobjoog.com/english/gunmen-kill-young-man-in-mogadishu-over-mobile-phone/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[48] Goobjoog, Two members of one family killed in Dharkenley district by unknown gunmen, 25 June 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: Goobjoog, Two members of one family killed in Dharkenley district by unknown gunmen, 25 June 2022, Hiiraan Online, Two dead as soldiers battle each other in Mogadishu 5 May 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.hiiraan.com/news4/2022/May/186079/two_dead_as_soldiers_battle_each_other_in_mogadishu.aspx (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[49] UN Human Rights Council, Situation of human rights in Somalia: Report of the Independent Expert on the

Situation of Human Rights in Somalia, A/HRC/51/65, 19 August 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.ohchr.org/en/documents/country-reports/ahrc5165-situation-human-rights-somalia-report-independent-expert, παρ. 54, FTL, Soldier Kills a Nine-Month Pregnant Mother in Mogadishu, 29 May 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.ftlsomalia.com/soldier-kills-a-nine-month-pregnant-mother-in-mogadishu/, SPA, Whose Security? A Tale of Three Cities in Mogadishu, 27 February 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://somalipublicagenda.org/whose-security-a-tale-of-three-cities-in-mogadishu/, Goobjoog, Final year medical student shot by a policeman dies in Mogadishu, 22 December 2021, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://goobjoog.com/english/final-year-medical-student-shot-by-a-policeman-dies-in-mogadishu/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[50] Προσαρμοσμένη έρευνα στη βάση δεδομένων ACLED, διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://acleddata.com/dashboard/#/dashboard (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[51] IPC, Nearly 8.3 million people across Somalia face Crisis (IPC Phase 3) or worse acute food insecurity outcomes [Table], 13 December 2022, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://fews.net/sites/default/files/documents/reports/Multi-Partner%20Technical%20Release%20on%20Updated%20IPC%20Analysis%20for%20Somalia%20for%20October%202022%20to%20June%202023%20Final%20%28English%29%20%20-%2013%20Dec%202022.pdf, σελ. 4 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)

[52] EUAA, Country Guidance Somalia, August 2023, pp. 51-52, available at: https://www.ecoi.net/en/file/local/2095978/2023_Country_Guidance_Somalia.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 22/03/2024)


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο