ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

(Υπόθεση Αρ. 1093/2020)

 

11 Σεπτεμβρίου, 2024

 

[ΜΙΧΑΗΛ, Δ/στης ΔΔ]

 

 

Α. Α.

Αιτητή,

v.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Καθ’ ου η Αίτηση.

…………………………

Ο αιτητής εμφανίζεται προσωπικά.

Παντελής Κωνσταντίνου για Γενικό Εισαγγελέα, για τον καθ’ ου η αίτηση.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

          ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ: Ο αιτητής με την υπό κρίση προσφυγή ζητά την ακύρωση της απόφασης του καθ’ ου η αίτηση ημερομηνίας 30.9.2020 να τερματίσει την παροχή στον αιτητή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

Ο αιτητής υπέβαλε το 2014 αίτηση η οποία εγκρίθηκε και έλαβε το 2016 ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πλέον επίδομα αναπηρίας το οποίο συνέχισε να λαμβάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα ο αιτητής λαμβάνει μόνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αφορά τις βασικές ανάγκες εφόσον κατόπιν αξιολόγησης κρίθηκε ως άτομο με μέτρια οπτική αναπηρία. Ο αιτητής υπέβαλε ένσταση η οποία έτυχε αξιολόγησης και ο ίδιος επανεξέτασης και απορρίφθηκε. Υπέβαλε νέα ένσταση στις 15.9.2020 η οποία οδήγησε στις 27.9.2020 σε εκ νέου απόρριψη. Ο αιτητής ενημερώθηκε με επιστολή ημερομηνίας 30.9.2020 που συνιστά την προσβαλλόμενη πράξη. Όπως αναφέρει ο καθ’ ου η αίτηση στην παράγραφο 13 της ένστασής του, η εν λόγω επιστολή αντικαταστάθηκε αργότερα με επιστολή ημερομηνίας 28.12.2020.

 

Η προσφυγή του αιτητή στρέφεται κατά της απόφασης ημερομηνίας 30.9.2020 και όχι της μεταγενέστερης ημερομηνίας 28.12.2020 που την αντικατέστησε. Ωστόσο επειδή η ίδια η διοίκηση αποφάσισε μετά την άσκηση προσφυγής από τον αιτητή να προχωρήσει σε αντικατάσταση και δεδομένου ότι ο αιτητής δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο αλλά ούτε θα διαφοροποιείτο η επιχειρηματολογία του ακόμα και εάν η προσφυγή στρεφόταν κατά της επιστολής ημερομηνίας 28.12.2020, θεωρώ δίκαιο όπως ασκήσω τη σύμφυτη εξουσία του Δικαστηρίου και θεωρήσω ως προσβαλλόμενη απόφαση αυτή της 28.12.2020 ως να είχε τροποποιηθεί η αιτούμενη θεραπεία.

 

Η σύντομη γραπτή αγόρευση του αιτητή αναφέρει τα ακόλουθα:

 

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω με πάσα ειλικρίνεια ότι τα προβλήματα υγείας μου είναι πολλά.  Εκτός από την σοβαρή αναπηρία (εντελώς τυφλό το δεξί μου μάτι) έχω και άλλα πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ζάχαρη, χοληστερόλη, πίεση, βρογχικό άσμα, είμαι και υπέρβαρος δεν μπορώ να εργαστώ, όλα αυτά μου προκαλούν ζάλη και για αυτό εδώ και 17 χρόνια είμαι στες ευάλωτες ομάδες.

Δυστυχώς το επίδομα Ε.Ε.Ε δεν μου φτάνει να πληρώνω ρεύμα, νερό, τα φάρμακα μου κάθε μήνα, το αποχετευτικό και άλλες προσωπικές μου ανάγκες.  Δεν έχω βοήθεια από κανένα.  Η ακρίβεια των αγαθών πρώτης ανάγκης έχουν πάει στα ύψη και δεν μου επιτρέπεται να ζω αξιοπρεπώς.»

 

Η επιχειρηματολογία που είχε προβάλει ο αιτητής στην επιστολή του προς τον καθ’ ου η αίτηση που υποβλήθηκε στις 15.9.2020 στη βάση της οποίας λήφθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση περιορίστηκε στην κατάσταση της όρασης του. Συνεπώς, τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που επικαλείται ο αιτητής στη γραπτή του αγόρευση δεν μπορούν να τύχουν εξέτασης από το Δικαστήριο εφόσον δεν είχαν τεθεί ενώπιον της διοίκησης και το Δικαστήριο δεν ασκεί πρωτογενή κρίση αλλά έλεγχο νομιμότητας.

 

Το περιεχόμενο της προσβαλλόμενης απόφασης είναι το εξής:

 

«2.  Σύμφωνα με τις διατάξεις της περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νομοθεσίας, άτομο με αναπηρία σημαίνει το πρόσωπο, το οποίο έχει μακροχρόνιες σωματικές, πνευματικές, διανοητικές ή αισθητηριακές διαταραχές, οι οποίες, κατά την αλληλεπίδρασή τους με διάφορα εμπόδια, δυνατόν να εμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλους και το οποίο πιστοποιείται ως πρόσωπο με σοβαρή ή ολική αναπηρία από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας ή να έχει εγκριθεί ως λήπτης Δημόσιου Βοηθήματος ως ανάπηρο άτομο με βάση τις διατάξεις του περί Δημόσιων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, μέχρι να πιστοποιηθεί ως άτομο με σοβαρή ή ολική μακροχρόνια σωματική ή / και πνευματική ή / και διανοητική ή / και αισθητηριακή αναπηρία από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας, εφόσον κληθεί για πιστοποίηση ή πρόσωπο που πιστοποιείται από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας ως πρόσωπο με μέτρια νοητική αναπηρία.

3.  Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχετε αξιολογηθεί δύο φορές από το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας με μέτρια οπτική αναπηρία, και αφού λήφθηκαν, υπ’ όψη όλα τα στοιχεία που τέθηκαν κατά την εξέταση της ένστασής σας, αποφασίστηκε η απόρριψη της ένστασης κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας για απόρριψη της αίτησης σας για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εφόσον η αναπηρία σας δεν εμπίπτει στον ανωτέρω ορισμό της αναπηρίας για σκοπούς παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφόσον λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες του άρθρου 4(2) της Νομοθεσίας δει είστε άγαμο πρόσωπο ηλικίας κάτω των εικοσι οκτώ (28) ετών, δεν είστε μόνος γονέας, δεν είστε ορφανό πρόσωπο ή πρόσωπο που κατά το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας του τελούσε υπό τη φροντίδα του Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.»

 

Στο Άρθρο 2 του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμο, Ν. 109(Ι)/2014, το άτομο με αναπηρία ορίζεται ως ακολούθως:

««Άτομο με αναπηρία», για τους σκοπούς της νομοθεσίας, σημαίνει πρόσωπο το οποίο έχει μακροχρόνιες σωματικές, πνευματικές, διανοητικές ή αισθητηριακές διαταραχές, οι οποίες, κατά την αλληλοεπίδρασή τους με διάφορα εμπόδια, δυνατό να εμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλους και το οποίο πιστοποιείται ως πρόσωπο με σοβαρή ή ολική αναπηρία από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας ή να έχει εγκριθεί ως λήπτης δημόσιου βοηθήματος ως ανάπηρο άτομο με βάση τις διατάξεις του περί Δημόσιων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, μέχρι να πιστοποιηθεί ως άτομο με σοβαρή ή ολική μακροχρόνια σωματική ή/και πνευματική ή/και διανοητική ή/και αισθητηριακή αναπηρία από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας, εφόσον κληθεί για πιστοποίηση.»

 

Όπως με σαφήνεια προκύπτει από την πιο πάνω πρόνοια, απαραίτητο είναι το άτομο να έχει πιστοποιηθεί από το σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας ως πρόσωπο με σοβαρή ή ολική αναπηρία. Στην υπό κρίση περίπτωση, η αναπηρία του αιτητή δεν κρίθηκε ως σοβαρή ή ολική αλλά ως μέτρια. Συνεπώς, δεν φαίνεται να προκύπτει παρανομία κατά τη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης εφόσον έτυχε αξιολόγησης ο αιτητής με τη συγκεκριμένη κατάληξη. Ούτε το Δικαστήριο μπορεί να αντικαταστήσει την κρίση της διοίκησης εκεί όπου λήφθηκε εντός των ορίων της διακριτικής της ευχέρειας ως είναι η υπό κρίση περίπτωση.

 

Για τους πιο πάνω λόγους η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται και η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται. Λόγω της φύσης της υπόθεσης κρίνω δίκαιο όπως μη επιδικάσω έξοδα εναντίον του αιτητή.

 

Ε. ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ

 

  

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο