ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Υπόθεση Αρ.: 1126
/2023

 

16 Φεβρουαρίου, 2024 

[Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.] 

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος 

Μεταξύ:

C. O. O.

Αιτητού

και 

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου

 

Καθ' ων η αίτηση

 ......... 

Π. K. Σαββίδης (κος), Δικηγόρος για τον Αιτητή

Δ. Κυπριανίδου (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Καθ' ων η αίτηση

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Ο Αιτητής με την παρούσα προσφυγή αιτείται την έκδοση απόφασης από το παρόν Δικαστήριο με την οποία να κηρύσσεται άκυρη, παράνομη και στερημένη οποιουδήποτε νομικού αποτελέσματος η απόφαση των Καθ' ων η αίτηση ημερομηνίας 26.2.2023 με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για διεθνή προστασία, καθότι κρίθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 19 των περί Προσφύγων Νόμων του 2000 έως 2022 (στο εξής: ο περί Προσφύγων Νόμος).

Γεγονότα

1.         Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως ακολούθως: Ο Αιτητής κατάγεται από τη Νιγηρία και περί τις 30.3.2022, υπέβαλε αίτηση διεθνούς προστασίας. Στις 10.2.2023, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη του Αιτητή από λειτουργό. Ακολούθως, ο λειτουργός υπέβαλε Έκθεση/Εισήγηση προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου (στο εξής: Προϊστάμενος) για απόρριψη της αίτησης ασύλου του Αιτητή. Η Εισήγηση εγκρίθηκε από τον Προϊστάμενο στις 26.2.2023. Η εν λόγω απορριπτική απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε στον Αιτητή στις 15.3.2023, αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας προσφυγής.

Νομικοί Ισχυρισμοί

2.         Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Αιτητής δια του συνηγόρου του ανέφερε ότι προωθεί ως λόγους προσφυγής την έλλειψη δέουσας έρευνας και αιτιολογίας, με αποτέλεσμα να είναι λανθασμένο το συμπέρασμα των Καθ’ ων αίτηση περί μη υπαγωγής του Αιτητή σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

 

3.         Από την πλευρά τους οι Καθ' ων η αίτηση, υπεραμύνονται της ορθότητας της επίδικης πράξης και επισημαίνουν ότι η απόφαση των Καθ' ων η αίτηση ήταν προϊόν δέουσας έρευνας. Εισηγούνται ότι οι λόγοι που προβάλλει ο Αιτητής δεν προβάλλονται κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό 7 του Διαδικαστικού Κανονισμού του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου 1962, o οποίος επιβάλλει την εξειδίκευση των λόγων προσφυγής στο πλαίσιο του εισαγωγικού δικογράφου της διαδικασίας, ενώ επιπλέον παρατίθενται κατά αόριστο τρόπο στη γραπτή αγόρευση του Αιτητή. Ακολούθως, αντικρούοντας τους εγειρόμενους λόγους προσφυγής, υποστηρίζουν ότι η επίδικη απόφαση είναι προϊόν δέουσας έρευνας και πλήρως και δεόντως αιτιολογημένη. Παραπέμπουν περαιτέρω στους ισχυρισμούς τους Αιτητή κατά τη διοικητική διαδικασία οι οποίοι κρίθηκαν ορθώς ως αναξιόπιστοι. Τέλος, υπενθυμίζουν το Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών βάσει του οποίου η χώρα καταγωγής του Αιτητή χαρακτηρίζεται ως ασφαλής χώρα ιθαγένειας.  

To νομικό πλαίσιο

4.         Ο Κανονισμός 2 των περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Διαδικαστικών Κανονισμών του 2019 έχει ως ακολούθως:

«Ο Διαδικαστικός Κανονισμός του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου 1962, και οι περί της Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διαδικαστικοί Κανονισμοί (Αρ.1) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2015, τυγχάνουν εφαρμογής σε όλες τις προσφυγές που καταχωρούνται στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας  από 18.6.2019, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις που αναφέρονται στη συνέχεια και κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των δικονομικών κανόνων και πρακτικής που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου προσφυγές εκτός αν ήθελε άλλως ορίσει το Δικαστήριο.».

5.         Το άρθρο 11 των περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμων του 2018 και 2020 (στο εξής: o περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμος) καθορίζει τη δικαιοδοσία του παρόντος Δικαστηρίου

6.         Το άρθρο 3 του περί Προσφύγων Νόμου καθορίζει τις προϋποθέσεις αναγνώρισης προσώπου ως πρόσφυγα.

 

7.         Το άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου καθορίζει τις προϋποθέσεις αναγνώρισης καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας.

Κατάληξη

8.          Είναι κρίσιμο και απαραίτητο να καταστεί εκ προοιμίου αντιληπτό ότι η δικαιοδοσία του παρόντος δικαστηρίου διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο λυσιτελές της προβολής των λόγων προσφυγής. Ειδικότερα, το παρόν Δικαστήριο ως δικαστήριο ουσίας δικάζει την υπόθεση που άγεται ενώπιον του εξ υπαρχής, κατά το νόμο και κατά την ουσία, δεν περιορίζεται μόνο στην εξέταση της διαδικασίας και των στοιχείων κρίσης της διοικητικής αρχής που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, αλλά προχωρεί παραπέρα και εξετάζει και την ουσιαστική ορθότητα της επίδικης πράξεως. Ο Αιτητής αναμένεται να προβάλει, στο πλαίσιο της διοικητικής ή και της παρούσας δικαστικής διαδικασίας, τέτοιους συγκεκριμένους και ειδικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι εν δυνάμει θα δικαιολογούσαν την υπαγωγή του στο καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η έκταση του ελέγχου που ασκεί το παρόν Δικαστήριο επί της επίδικης απόφασης και η εξουσία του να την τροποποιήσει, καθιστά αλυσιτελή την προβολή υποπεριπτώσεων λόγων προσφυγής π.χ. έλλειψη δέουσας έρευνας και αιτιολογίας, ελάσσονος σημασίας διαδικαστικές πλημμέλειες κατά την έκδοση της επίδικης πράξης. Εν προκειμένω, ο Αιτητής εκπροσωπούμενος και δια συνηγόρου, έχει την ευκαιρία να εκθέσει τους ισχυρισμούς του και να λάβει όλα τα δέοντα δικονομικά μέσα προς τεκμηρίωσή τους [Βλ. «Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου», Επαμεινώνδας Π. Σπηλιωτόπουλος, 14ης Έκδοση, Νομική Βιβλιοθήκη, σ. 260, υποσημ. 72, «Εισηγήσεις Διοικητικού Δικονομικού Δικαίου, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, 2η Έκδοση, Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 247 και Π.Δ. Δαγτόγλου, (Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο), σελ. 552].

 

9.         Επισημαίνεται επιπλέον συναφώς ότι αποτελεί βασική νομολογιακή αρχή ότι η έκταση της έρευνας, ο τρόπος και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ποικίλλει ανάλογα με το υπό εξέταση ζήτημα, ανάγεται δε στην διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης (Βλ. Δημοκρατία ν. Κοινότητας Πυργών κ.ά. (1996) 3 Α.Α.Δ. 503, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ν. Ζάμπογλου (1997) 3 Α.Α.Δ. 270, Α.Ε. Aρ.: 3017, Αντώνης Ράφτης ν. Δημοκρατίας, ημερ. 5.6.2002, (2002) 3 ΑΑΔ 345).

 

10.       Η γενική αυτή νομολογιακή αρχή θα πρέπει να εξεταστεί εν προκειμένω υπό το φως του ειδικού δικαίου που διέπει τη διαδικασία εξέτασης μίας αιτήσεως ασύλου και των αρχών που θεσπίζει τόσο η εθνική όσο και η ενωσιακή νομοθεσία. Συναφές εν προκειμένω είναι το άρθρο 16 του περί Προσφύγων Νόμου και ειδικότερα τα εδάφια (2) και (3) αυτού. Από τις εν λόγω διατάξεις απορρέει καταρχάς η υποχρέωση του Αιτητή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς τεκμηρίωση της αίτησης ασύλου του. Σύμφωνα με πάγια νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Βλ. ενδεικτικώς, Υπόθ. Αρ. 1721/2011, Ηοοman & Mahiab Khanbabaie vAναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, ημερ. 30.6.2016, ECLI:CY:AD:2016:D320) αποτελεί υποχρέωση του αιτητή ασύλου να επικαλεστεί έστω και χωρίς να προσκομίσει τυπικά αποδεικτικά στοιχεία, συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που του προκαλούν κατά τρόπο αντικειμενικώς αιτιολογημένο, φόβο δίωξης στη χώρα του για κάποιον από τους λόγους που αναφέρει το άρθρο 3 του περί Προσφύγων Νόμου (Βλ. επίσης νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσεις αρ. 1093/2008, 817/2009 και 459/2010). Εν συνεχεία ωστόσο, λόγω ακριβώς της δυσχέρειας των αιτητών ασύλου να τεκμηριώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία την αίτησή τους, γεννάται υποχρέωση της διοίκησης να συνδράμει τον Αιτητή σε αυτήν την προσπάθεια προβολής και τεκμηρίωσης των ισχυρισμών του (Βλ. Εγχειρίδιο για τις Διαδικασίες και τα Κριτήρια Καθορισμού του Καθεστώτος των Προσφύγων της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών παρ. 195 επ., Βλ. επίσης αναφορικά με την ενεργό συνεργασία Απόφαση του ΔΕΕ της 22ας Νοεμβρίου 2012, Υπόθεση C‑277/11, M. M., ECLI:EU:C:2012:744, σκέψεις 63 εώς 68).

 

11.       Προχωρώντας στην εξέταση της ουσίας των ισχυρισμών του Αιτητή, επισημαίνονται συναφώς τα ακόλουθα: ο Αιτητής στο έντυπο της αίτησής του για άσυλο ανέφερε ότι στην χώρα του την Νιγηρία ήταν μουσικός παραγωγός. Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 βρισκόταν σε ένα βραδινό πάρτι και κατά την επιστροφή του στο σπίτι του υπήρξε μάρτυρας μιας δολοφονίας. Μετά από εκείνη την μέρα, η ζωή του απειλείται και βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι γονείς του έχουν αποβιώσει, δεν έχει κανένα στην χώρα του και  για αυτό την εγκατέλειψε την χώρα του και ζητά προστασία.

 

12.       Κατά το κρίσιμο στάδιο της συνέντευξης, ο Αιτητής δήλωσε ότι είναι υπήκοος Νιγηρίας με τόπο γέννησης και τόπο συνήθους διαμονής την τοπική κοινότητα Iyoba την πολιτεία Edo. Ως προς το θρήσκευμά του, δήλωσε  ότι είναι χριστιανός και ανήκει στις εθνοτικές φυλές Abo και Edo. Ως προς την οικογενειακή του κατάσταση, δήλωσε ότι είναι άγαμος, δεν έχει αδέρφια και οι γονείς του απεβίωσαν όταν αυτός ήταν μικρός. Τον Αιτητή μεγάλωσε ο θείος του, ο οποίος βρίσκεται στην πολιτεία Edo. Ως προς το μορφωτικό του επίπεδο ισχυρίστηκε ότι πήγε στο δημοτικό σχολείο Osade Bared στην πολιτεία Edo. Ομιλεί Benin, Ado και την αγγλική. Ως προς την επαγγελματική του ιδιότητα, ισχυρίστηκε ότι είναι μουσικός παραγωγός από τότε που τελείωσε το σχολείο και δεν έχει εργαστεί ποτέ σε άλλο τομέα.

 

13.       Ερωτηθείς, ως προς τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής δήλωσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 αφότου τελείωσε την δουλειά του ως μουσικός παραγωγός σε κέντρο διασκέδασης, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας μιας δολοφονίας, ο ίδιος και το αφεντικό του. Επειδή τον γνώριζαν, ήταν διάσημος λόγω της δουλειάς του, μετά από το περιστατικό της δολοφονίας άρχισαν να τον απειλούν πως αν μαρτυρήσει τα όσα είδε θα τον σκοτώσουν. Καταλήγει ο Αιτητής την αφήγησή του δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να συμβεί το ίδιο και σε αυτόν, δεν έχει κανέναν να τον στηρίξει αφού και ο θείος του απεβίωσε, γι’ αυτό αποφάσισε να εγκαταλείψει την χώρα του. Στη συνέχεια ο Αιτητής κλήθηκε να απαντήσει σε διερευνητικού τύπου ερωτήματα αναφορικά με το πιο πάνω περιστατικό. Συγκεκριμένα, για το τί συνέβη μεταξύ του Αιτητή και αυτής της αίρεσης, δήλωσε ότι δεν έχει κάποια σχέση μαζί τους, το μόνο που τους συνδέει είναι ότι τους είδε να σκοτώνουν κάποιον, χωρίς όμως να γνωρίζει γιατί τον σκότωσαν. Δήλωσε περαιτέρω ότι ήταν πέντε άτομα και ότι σκότωσαν το θύμα με μαχαίρι. Ο Αιτητής εξάλλου ανέφερε, ότι δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, γιατί αν το έκανε θα το μάθαιναν, χωρίς όμως να γνωρίζει πως θα το μάθαιναν γιατί επιπλέον ασχολούνται και με την μαγεία. Σε σχέση με τις απειλές, ο Αιτητής δήλωσε ότι τον απείλησαν περισσότερες από τέσσερις φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες όμως δεν τον σκότωσαν γιατί τους αρέσει η μουσική του. Αναφορικά με το τί γνωρίζει γι’ αυτούς, δήλωσε ότι πρόκειται για μέλη αίρεσης («cultist») οι οποίοι βρίσκονται σε όλη την Νιγηρία, ονομάζονται «EYE» και δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Γνωρίζει επίσης ότι μέλη αυτής της ομάδας είναι υπεύθυνα για τη δολοφονία του ανθρώπου (που ήταν αυτόπτης μάρτυρας ο Αιτητής) επειδή τους άκουσε να φωνάζουν «ABA KARAYA». Δήλωσε περαιτέρω ότι φοράνε ρούχα χρώματος μπλε και μπερέ, ότι το σύμβολό τους είναι ένα πουλί με ανοιχτά φτερά και ότι η δράση τους επεκτείνεται σε όλη την χώρα («in any place»). Ως προς την τρόπο δράσης της ομάδας αυτής, ο Αιτητής δήλωσε ότι συμπεριφέρονται σαν ζώα, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα και μάχονται ακόμα και κατά άλλων αιρέσεων και δολοφονούν τον οποιοδήποτε. Ως προς την ιδεολογία τους, ο Αιτητής δήλωσε ότι δεν έχουν στόχους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κλέβουν και όποιος μπει στον δρόμο τους τον σκοτώνουν. Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους πολίτες, ο Αιτητής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται και ότι οι πολίτες προστατεύονται μόνο από το Θεό. Για το τι πιστεύει ότι θα του συμβεί σε περίπτωση επιστροφής του στην Νιγηρία, ο Αιτητής δήλωσε ότι θα τον σκοτώσουν, γιατί αυτό είναι η τακτική τους, λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη Νιγηρία.

14.                   Αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε κάποια άλλη περιοχή της Νιγηρίας, ο Αιτητής δήλωσε ότι αυτή η αίρεση έχει αρχηγούς σε όλες τις πολιτείες, ότι μπορούν να διαδώσουν μια φωτογραφία του μέσω των μελών τους και άλλων αιρέσεων. Ερωτήθηκε συγκεκριμένα εάν θα μπορούσε να εγκατασταθεί \ στο Lagos, ο Αιτητής επανέλαβε ότι βρίσκονται παντού.

 

15.       Αξιολογώντας τις πιο πάνω δηλώσεις του Αιτητή, οι Καθ' ων η αίτηση σχημάτισαν δύο  ουσιώδεις ισχυρισμούς. ο πρώτος αναφορικά με την ταυτότητα το προφίλ και την χώρα καταγωγής του Αιτητή. Ο δεύτερος αναφορικά με το ότι ο Αιτητής υπήρξε μάρτυρας δολοφονίας που διαπράχθηκε από μέλη της ομάδας ονόματι EYE το 2021 και ότι τα μέλη της ομάδας αυτής τον απειλούν

 

16.       Ο πρώτος ισχυρισμός του Αιτητή αναφορικά με την ταυτότητα, το προφίλ και την χώρα καταγωγής, ήτοι ότι πρόκειται για Νιγηριανό υπήκοο με τόπο συνήθους διαμονής την κοινότητα Iyoba της πολιτείας Edo έγινε αποδεκτός, καθώς οι πληροφορίες που έδωσε ο Αιτητής ήταν συνεκτικές και δεδομένου ότι ο Αιτητής παρέδωσε το διαβατήριό του, το οποίο επιβεβαίωνε την εθνικότητα και τον τόπο γέννησής του, ενώ οι δηλώσεις του σχετικά με την περιοχή καταγωγής του επιβεβαιώνονται από εξωτερικές πηγές.

 

17.       Αντίθετα, ο δεύτερος ισχυρισμός του δεν έγινε αποδεκτός, καθότι κρίθηκε ότι ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να προβάλει επαρκείς και λεπτομερείς πληροφορίες. Ειδικότερα, ζητήθηκε από τον Αιτητή να αναπτύξει αναφορικά με το περιστατικό/δολοφονία το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν μάρτυρας, όπου απάντησε με γενικότητα ν ότι είδε κάποια άτομα να σκοτώνουν έναν άνθρωπο. Παρά το ότι ρωτήθηκε ξανά, ο Αιτητής επανέλαβε πάλι με γενικότητα την ίδια απάντηση. Δόθηκε εκ νέου η ευκαιρία στον Αιτητή να απαντήσει, και αυτός ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τον λόγο που τον σκότωσαν. Οι Καθ’ ων η αίτηση στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι θα αναμένετο από τον Αιτητή να είναι σε θέση να εισφέρει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό αυτό αφού αυτό ήταν ο λόγος που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την χώρα του. Επιπρόσθετα, οι Καθ’ ων η αίτηση έκριναν ως γενικές τις δηλώσεις του Αιτητή όπως επίσης και πως δεν ήταν σε θέση να εισφέρει επαρκείς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την αίρεση «ΕΥΕ». Η απάντηση του Αιτητή ότι δεν γνωρίζει για αυτούς όμως είχε ακούσει για αυτούς από τότε που ήταν στο σχολείο και ότι το όνομα τους ήταν γνωστό σε όλη την Νιγηρία κρίθηκαν ως γενικές. Ακόμα, οι Καθ’ ων η αίτηση έκριναν ότι ο Αιτητής απάντησε με γενικότητα όταν ερωτήθηκε για τις απειλές που δέχτηκε, καθώς απάντησε λακωνικά ότι το μόνο που δήλωσε ήταν ότι του είπαν πως αν μαρτυρήσει τα όσα είδε, θα τον σκοτώσουν. Η αρνητική απάντηση του Αιτητή σχετικά με το αν έχει συμβεί κάτι άλλο σε αυτόν εκτός από τις απειλές, κρίθηκε ασυνάρτητη αφού στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν τον έβλαψαν επειδή τους αρέσει ο τρόπος που παίζει μουσική. Οι Καθ΄ ων η αίτηση έκριναν ότι αναμένετο από τον Αιτητή να αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες να στις απειλές που ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε. Σχετικά με την εξωτερική αξιοπιστία του Αιτητή οι Καθ’ ων η αίτηση προχώρησαν σε έρευνα σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δράση εγκληματικών δικτύων σε όλη τη χώρα. επιβεβαιωθεί  ότι στην Νιγηρία υπάρχουν εγκληματικά δίκτυα τα οποία δρουν σε όλη την χώρα. Ωστόσο, μετά από έρευνα σχετικά με την ομάδα ονόματι «EYE» δεν ανευρέθηκαν αποτελέσματα. Ελλείψει τεκμηρίωσης της εσωτερικής και εξωτερικής αξιοπιστίας του Αιτητή απέρριψαν το δεύτερο ουσιώδη ισχυρισμό του.

 

18.       Κατά την αξιολόγηση κινδύνου, στη βάση του μόνο αποδεκτού ισχυρισμού του Αιτητή, ήτοι ότι πρόκειται για νιγηριανό υπήκοο και δεδομένου του προφίλ του Αιτητή νέου, άρρενος, υγιούς, χωρίς εξαρτώμενα πρόσωπα, με ικανοποιητικό επίπεδο μόρφωσης χωρίς να έχει οποιαδήποτε στοιχεία ευαλωτότητας, σε συνάρτηση με την κατάσταση ασφαλείας στον τόπο συνήθους διαμονής του ήτοι την Iyoba της πολιτεία Edo και μετά από περαιτέρω έρευνα για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, κρίθηκε ότι δεν υφίσταται εύλογη πιθανότητα αυτός να αντιμετωπίσει δίωξη ή κίνδυνο σοβαρής βλάβης. Προχωρώντας τέλος στη νομική ανάλυση, οι Καθ' ων η αίτηση διαπιστώνουν ότι δεν προκύπτει βάσιμος και δικαιολογημένος φόβος δίωξης του Αιτητού δυνάμει του άρθρου 3 του περί Προσφύγων Νόμου, αλλά ούτε και πραγματικός κίνδυνος σοβαρής βλάβης λόγω αδιάκριτης βίας δυνάμει του άρθρου 19(2)(α)(β)(γ).

 

19.       Στο πλαίσιο της παρούσας δικαστικής διαδικασίας ο Αιτητής προβάλλει ότι οι Καθ’ ων η αίτηση δεν διενήργησαν δέουσα έρευνα κατά την εξέταση της αίτησης του για διεθνή προστασία. Στην γραπτή του αγόρευση επισημαίνει ότι οι Καθ’ ων η αίτηση  διενήργησαν λανθασμένως έρευνα, καθώς αναζήτησαν την αναφερόμενη από τον Αιτητή οργάνωση με λανθασμένη γραφή, ήτοι «ΕΥΕ» αντί «ΕΥΙΕ».

 

20.       Προχωρώντας στην de novo και ex nunc εξέταση των ενώπιόν μου δεδομένων, όπως υπαγορεύουν τα εδάφια (3) και (4) του άρθρου 11 του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμου, με βάση τα ενώπιόν μου δεδομένα, αρχικά συντάσσομαι με το εύρημα των Καθ’ ων η αίτηση περί αξιοπιστίας του πρώτου ουσιώδους ισχυρισμού.

 

21.       Ως προς τον δεύτερο ισχυρισμό, περί απειλών από μέλη της οργάνωσης «ΕΙΥΕ», λόγω του ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας δολοφονίας, συντάσσομαι επίσης με τα ευρήματα αναξιοπιστίας αυτού. Επιπροσθέτως, επισημαίνονται τα πιο κάτω: Ως προς την εσωτερική αξιοπιστία του συναφούς ισχυρισμού, παρατηρείται ότι η αφήγηση του Αιτητή δεν ήταν επαρκώς λεπτομερής και επίσης παρατηρείται έλλειψη περιγραφικότητας όπως επίσης δεν προκύπτουν βιωματικά στοιχεία κατά την αφήγησή του ως αυτόπτη μάρτυρα σε δολοφονία. Ακόμα, διαπιστώνεται ότι πράγματι οι απαντήσεις του Αιτητή στα επιμέρους διερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν προς τον Αιτητή ήταν γενικές και αόριστες. Ως  προς τις κατ’ ισχυρισμό απειλές που δέχτηκε, οι αναφορές του κρίνονται επίσης ως γενικές και αόριστες (δεν αναφέρεται στο χρόνο, τον τόπο, τα πρόσωπα). Παρατηρείται ότι δόθηκε η ευκαιρία στον Αιτητή να απαντήσει για το τί είδους απειλές δέχτηκε και αυτός αρκέστηκε στην πολύ γενική απάντηση ότι τον απείλησαν ότι αν μαρτυρήσει τα όσα είδε θα τον σκοτώσουν, ότι αυτό συνέβη περισσότερο από τέσσερις φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ωστόσο, θα διαφωνήσω με τους Καθ’ ων η αίτηση στο συμπέρασμά τους ως προς τις μη λεπτομερείς πληροφορίες που παρείχε αναφορικά με την οργάνωση «ΕΙΥΕ». Παρατηρείται ότι ο Αιτητής δήλωσε όσα γνωρίζει για την εν λόγω οργάνωση, ήτοι για την εγκληματική τους δράση σε ολόκληρη τη χώρα, τη στολή αλλά και το έμβλημά τους, πληροφορίες αρκούντως ικανοποιητικές, δεδομένης της μη εμπλοκής του  αυτήν. Παρά την πιο πάνω διαπίστωσή, δεν κρίνεται, εν προκειμένω, καταλυτικής σημασίας θετική αξιολόγηση της αξιοπιστίας του, καθώς πρόκειται για πληροφορίες γενικές που ευλόγως θα μπορούσε να γνωρίζει οποιοσδήποτε διαβιεί στην ίδια περιοχή με τον Αιτητή.

 

22.       Ως προς την εξωτερική αξιοπιστία του ισχυρισμού κατόπιν έρευνας του παρόντος Δικαστηρίου σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ως προς τις μυστικιστικές φοιτητικές αδελφότητες («cults») σημειώνονται τα κάτωθι: Οι φοιτητικές αιρέσεις ή αδελφότητες εμφανίστηκαν το 1950 στα πανεπιστήμια των νότιων επαρχιών της Νιγηρίας και, παρόλο που στην αρχή ξεκίνησαν σαν ειρηνικές ομάδες, τα έτη 1994-5 εξελίχθηκαν σε συμμορίες με τρομοκρατικές δράσεις (ένοπλες συγκρούσεις, απαγωγές, δολοφονίες) εντός του χώρου των πανεπιστημίων αλλά και εμπλοκή σε οργανωμένο έγκλημα (εμπορία ανθρώπων, εμπόριο ναρκωτικών). Οι διάφορες αιρέσεις/αδελφότητες διακρίνονται από τα σύμβολά τους, το ντύσιμο, το χρώμα του μπερέ τους, του συνθηματικού τρόπου ομιλίας και χαιρετισμών, των τατουάζ και των piercing. Οι νιγηριανές μυστικιστικές ομάδες είχαν εθνοτική βάση, κυρίως μεταξύ των Yoruba, Efik, Igbo, Ogoni και Isoko, στη Νοτιοδυτική και Νοτιοανατολική Νιγηρία.[1] H δράση τους είναι έντονη στην νότια Νιγηρία και κυρίως στις περιοχές Rivers, Bayelsa, Delta και Edo[2].

 

23.       Από έκθεση της OFPRA μετά από αποστολή με σκοπό την επιτόπια έρευνα, φαίνεται ότι οι εν λόγω ομάδες έχουν δομή, οργάνωση και ιεραρχία καθώς υπάρχει ο ηγέτης o οποίος προεδρεύει και κατέχει την απόλυτη εξουσία, ο αρχιερέας (πνευματικός ηγέτης), ο πρόεδρος προεδρεύει των συνεδριάσεων και εκτελεί χρέη γραμματέα, ο επικεφαλής «butcher» (Υπουργός Άμυνας) είναι επιφορτισμένος με την ηγεσία των επιχειρήσεων, οι πρεσβύτεροι είναι οι σύμβουλοι και το «μάτι» (Υπουργός Πληροφοριών) επιβλέπει τις επιχειρήσεις και ενημερώνει τον υπουργό άμυνας για δυνητικούς στόχους.[3] Πιο πρόσφατο δημοσίευμα του BBC News αναφέρει τον Οκτώβριο του 2023 ότι οι μυστικιστικές οργανώσεις έχουν μια αλυσίδα διοίκησης παρόμοια με τις ομάδες πολιτοφυλακών, χρησιμοποιούν κώδικες και έχουν ως διακριτικά να φέρουν το αγαπημένο όπλο της οργάνωσης, μαζί με το χρώμα της.[4]

 

24.       Ειδικά ως προς την οργάνωση που αναφέρει ο Αιτητής, σύμφωνα με εκθέσεις του United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) του 2014 η Eiye και Aye έχουν δράση και στην Ευρώπη, στην Ισπανία από το 2007 και στην Ιταλία από το 2008.[5] Η  Aye ή Black Axe είναι μία από αυτές τις οργανώσεις, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια στην πόλη Benin της πολιτείας Edo. Η Aye, γνωστή και ως Black Axe[6] επιδίδεται σε εγκληματικές ενέργειες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η εμπορία ανθρώπων, οι διαδικτυακές απάτες και οι δολοφονίες ενώ είναι δύσκολο να διωχθούν λόγω της εμπλοκής πολιτικών και αστυνομικών.[7]

 

25.       Ιστορικά, όταν οι εκλογές ήταν πολύ ανταγωνιστικές, μυστικιστικές συμμορίες όπως οι Greenlanders, Icelanders, οι Deybam, οι Deywell και άλλοι έχουν εμπλακεί στην πολιτική βία. Αυτές οι ομάδες στρατιωτικοποιήθηκαν κατά την περίοδο της αναταραχής και του ανταρτοπόλεμου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είναι βαθιά εδραιωμένες στην πολιτική οικονομία του Δέλτα του Νίγηρα.[8] Επιπλέον, πολιτικοί χρησιμοποιούν μέλη της Aye ή Black Axe προκειμένου να επιτεθούν στους πολιτικούς τους αντιπάλους ή για να προκληθούν περιστατικά βίας κατά τις εκλογές.[9] Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, καθώς πολιτικά πρόσωπα απασχόλησαν μυστικιστικές οργανώσεις/συμμορίες για να πραγματοποιήσουν βίαιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια εκλογών στην πολιτεία Rivers.[10] Μεταξύ αυτών των μισθωμένων συμμοριών είναι επίσης μυστικιστικές ομάδες και φοιτητικές αδελφότητες που εδρεύουν εκτός πανεπιστημιουπόλεων[11].

 

26.       Οι άκρως οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, μερικές φορές συνδεδεμένες με νιγηριανές μυστικιστικές οργανώσεις ή αδελφότητες, είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη. Εγκληματικά στοιχεία στρατολογούν αλλοδαπούς για σωματεμπορία εντός της χώρας.[12] Αυτό επιβεβαιώνεται από έτερη πηγή. Οι μυστικιστικές οργανώσεις εμπλέκονται σε έναν ιστό εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του εκβιασμού και της εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών, συχνά συγκρούονται με άλλες εγκληματικές οργανώσεις και διεξάγουν επιθέσεις εναντίον πρώην ή άλλων μελών της ομάδας. Περιλαμβάνουν ομάδες όπως το Black Axe, το Eiye ή Aye, τους Icelanders, Greenlanders, και τους Vikings[13].

 

27.       Επιπρόσθετα, ανευρέθηκαν τα ακόλουθα περιστατικά: στην πολιτεία Lagos, μέλη της Black Axe συγκρούστηκαν με μέλη της Eiye την 1η Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς οι μάχες εξαπλώθηκαν από το Etegbin στο Ajangbadi στην τοπική αυτοδιοίκηση Ojo[14]. Στις 2 Ιανουαρίου 2023, πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου στρατηγού της πόλης Obosi, κοντά στην εμπορική πόλη Onitsha στην πολιτεία Anambra, σκοτώθηκαν σε αυτό που η πολιτειακή κυβέρνηση περιέγραψε ως «δολοφονίες που σχετίζονται με τη μυστικιστική λατρεία»[15].

 

28.       Παρά την επιβεβαίωση της δράσης της εν λόγω οργάνωσης στον τόπο τελευταίας συνήθους διαμονής του Αιτητή,  ήτοι το Edo State, εντούτοις ο Αιτητής δεν κατόρθωσε να στοιχειοθετήσει την εσωτερική αξιοπιστία των λεγομένων του περί του ότι υπήρξε μάρτυρας σε περιστατικό φόνου από την εν λόγω οργάνωση και ότι δέχεται έκτοτε απειλές. Ως εκ τούτου, ο δεύτερος ουσιώδης ισχυρισμός απορρίπτεται στο σύνολό του.

 

29.       Προχωρώντας στην αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχει ο Αιτητής, στη βάση του μόνου αξιόπιστου ισχυρισμού του Αιτητή, ήτοι το προφίλ, την ταυτότητα και τη χώρα καταγωγής του Αιτητή, επισημαίνονται τα κάτωθι: Το Δικαστήριο θα προχωρήσει σε έρευνα σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης σχετικά με την γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στην χώρα καταγωγής του Αιτητή και ειδικότερα στην περιοχή διαμονής του Αιτητή, ήτοι στην πολιτεία Edo, ώστε να διερευνηθεί εάν συντρέχει εύλογη πιθανότητα ο Αιτητής βάσει αυτών των πληροφοριών σε συνδυασμό με τις ατομικές του περιστάσεις να υποστεί δίωξη ή σοβαρό κίνδυνο βλάβης σε περίπτωση επιστροφής του εκεί.

 

30.       Κατόπιν ανεξάρτητης έρευνας που διενεργήθηκε από το παρόν Δικαστήριο, ως προς την γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στη Νιγηρία σύμφωνα με το Portal RULAC (Rule of Law in Armed Conflict) της Ακαδημίας της Γενεύης, η Νιγηρία είναι αναμεμειγμένη σε δύο παράλληλες μη διεθνείς ένοπλες συρράξεις ενάντια στις μη κρατικές ένοπλες ομάδες Boko Haram και ISWAP (Islamic State in West Africa Province)[16].

 

31.       Στην πολιτεία Edo, τόπος ο οποίος υπάγεται το χωριό του Αιτητή στο οποίο ο ίδιος ανέφερε ότι διέμενε κατά το σύνολο της ζωής του αναπτύσσοντας πλήθος των βιοτικών του συμφερόντων  οι κύριοι παράγοντες των συγκρούσεων και των ζητημάτων ασφάλειας είναι η εγκληματική βία, οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών/αδελφοτήτων, οι συγκρούσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών για διαφορές γης, η αυτοδικία από πολιτοφυλακές επαγρύπνησης/εκδίκησης, οι αναταραχές που λαμβάνουν χώρα σε συνθήκες όχλου, οι βίαιες διαμαρτυρίες/διαδηλώσεις και οι επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων που είναι γνωστές ως #EndSars, σύμφωνα με πλήθος πηγών μεταξύ των οποίων και η International Crisis Group.[17] Εξ αυτών, το βασικότερο ζήτημα ασφάλειας στο κρατίδιο Edo το έτος 2020 ήταν η εγκληματικότητα. Η εγκληματική βία περιλάμβανε κυρίως ένοπλες ληστείες, απαγωγές, λιντσαρίσματα όχλου, καθώς επίσης συγκρούσεις μεταξύ εγκληματιών και προσωπικού ασφαλείας.[18] Τέλος, η πόλη του Benin, η πρωτεύουσα της πολιτείας Edo, εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός κόμβος εμπορίας ανθρώπων στην Αφρική, αλλά οι αυξημένες προσπάθειες επιβολής μπορεί να έχουν κάνει ορισμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες περιοχές της νότιας Νιγηρίας[19].

 

32.       Η απάντηση που ετοίμασε η EUAA σε ερώτημα αναφορικά με τη δράση εγκληματικών ομάδων και ομάδων επαγρύπνησης στην Πολιτεία Edo το διάστημα Ιανουαρίου 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2023[20] αναφέρει τα εξής: Μια εργασία για τις ομάδες επαγρύπνησης στη Νιγηρία από τον Δρ. Felix Oyosoro, ερευνητή στο Τμήμα Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Veritas, στην Abuja,[21] προσδιόρισε τις ομάδες επαγρύπνησης ως σημαντικούς μη κρατικούς παράγοντες στη χώρα. Ο Δρ Oyosoro περιέγραψε τις ομάδες επαγρύπνησης ως «εγγενώς αδόμητες, μονοεθνικές, μη στρωματοποιημένες και [έχουν] συχνά την ίδια πολιτική ιδεολογία»[22]. Οι ομάδες επαγρύπνησης στη Νιγηρία δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας και του εξτρεμισμού, και απολαμβάνουν ποικίλης υποστήριξης από τις αρχές σε όλη τη χώρα[23]. Ορισμένες ομάδες επαγρύπνησης έχουν συμβόλαιο με τις τοπικές κυβερνήσεις, άλλες με ιδιώτες, ενώ άλλες αποτελούνται από εθελοντές[24]. Άρθρο που δημοσιεύτηκε από την International Crisis Group σημείωσε ότι οι ομάδες επαγρύπνησης στη Νιγηρία «κυμαίνονται από την φρούρηση της γειτονιάς έως τη δράση σε όλη τη χώρα». Οι ομάδες επαγρύπνησης πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε».[25] Σύμφωνα με μια έκθεση για την επαγρύπνηση στη Νιγηρία από την International Crisis Group που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, υπάρχουν «χιλιάδες» ομάδες επαγρύπνησης σε ολόκληρη τη χώρα και δεν υπάρχει καμία βάση δεδομένων, καθιστώντας δυνατό να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους. Είναι διαφορετικοί και έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και σχέση με τις αρχές[26]

 

33.       Πηγές ανέφεραν ότι η επίσημα αναγνωρισμένη ομάδα επαγρύπνησης στην πολιτεία Edo ονομάζεται Edo State Security Vigilante Network ESSVN)[27]. Επιπλέον, μια ερευνητική εργασία για τις ομάδες επαγρύπνησης στη Νιγηρία από τον Δρ. Oyosoro σημείωσε την «Ενσωματωμένη υπηρεσία επαγρύπνησης του Edo State» ή ESIVS, ως έναν μη κρατικό παράγοντα υπεύθυνο για την διατήρηση της ασφάλειας στην πολιτεία Edo που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και την «Vigilante Group of Nigeria» ή VGN, μια ομάδα που είναι παρούσα στην πολιτεία Edo που χρηματοδοτείται από ιδιώτες.[28] Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε ότι «ομάδες επαγρύπνησης ξεπηδούν όπου υπάρχει ανάγκη από τις κοινότητες. Ως εκ τούτου, υπάρχουν άτυπες ομάδες επαγρύπνησης που δεν είναι εγγεγραμμένες στην Ομάδα Επαγρύπνησης της Νιγηρίας.[29] Το VGN δραστηριοποιείται σε όλη τη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένου του νότου.[30]

 

34.       Ως προς την διαθέσιμη προστασία, η ίδια ως άνω πηγή συνεχίζει: Τον Ιανουάριο του 2023, το The Guardian Nigeria News ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της πολιτείας Edo έχει αναθέσει στους πράκτορες του State Security Vigilante Network να διασφαλίσουν την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας, να αποφύγουν τη βία και να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο των νόμων».[31] Τον Αύγουστο του 2023, 1.500 μέλη των ομάδων επαγρύπνησης έλαβαν εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία του Μπενίν.[32] Μετά την εκπαίδευση, τα εκπαιδευμένα μέλη του ESSVN αναμενόταν να εργαστούν στη «συγκέντρωση πληροφοριών και την κοινοτική αστυνόμευση».[33] Στις 31 Αυγούστου 2023, το Punch ανέφερε ότι η ESSVN έλαβε 150 μοτοσικλέτες από την κυβέρνηση της Πολιτείας Edo για να «ενισχύει τις δραστηριότητές της για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και περιουσιών σε ολόκληρη την πολιτεία».[34]

 

35.       Αναφορικά με τα περιστατικά ασφαλείας, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της βάσης δεδομένων ACLED (The Armed Conflict Location & Event Data Project), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έργο τη συλλογή, ανάλυση και χαρτογράφηση δεδομένων σχετικά με τις ημερομηνίες, τους δρώντες, τις τοποθεσίες, τους θανάτους και τους τύπους όλων των καταγεγραμμένων  γεγονότων πολιτικής βίας και διαμαρτυρίας σε παγκόσμια κλίμακα, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 9.2.2023 μέχρι και 9.2.2024 κατέγραψε στην πολιτεία Edo 54 περιστατικά ασφαλείας από τα οποία προέκυψαν 53 απώλειες. Εξ αυτών των περιστατικών 12 καταχωρήθηκαν ως «μάχες» (“battles”) και οδήγησαν σε 24 απώλειες, 37 καταχωρήθηκαν ως «βία κατά πολιτών» («violence against civilians»)και οδήγησαν σε 26 απώλειες, 5 καταχωρήθηκαν ως «αναταραχές» (“riots”) και οδήγησαν σε 3 απώλειες και τέλος δεν καταχωρήθηκαν περιστατικά ως «έκρηξη ή απομακρυσμένη βία» (“explosions/remote violence”)[35][36] Ο συνολικός πληθυσμός της πολιτείας Edo είναι περί τα 3.2 εκατομμύρια κατοίκους.[37]

 

36.       Ως εκ των ανωτέρω ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων σε σχέση με την πολιτεία Edo περιοχή τελευταίας διαμονής του Αιτητή, δεν προκύπτει ότι σε περίπτωση επιστροφής του αυτός θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνθήκες αδιάκριτης βίας λόγω ένοπλης σύρραξης οι οποίες να θέτουν σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας μόνο εκ της παρουσίας του στο έδαφος της συγκεκριμένης περιοχής εντός της έννοιας του άρθρου 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου[38]. Αλλά και όλως επικουρικώς των ανωτέρω, δεν εντοπίζω οποιοδήποτε παράγοντα επίτασης κινδύνου εξετάζοντας τις προσωπικές περιστάσεις του Αιτητή, διαπιστώνοντας ότι αυτός είναι, σε κάθε περίπτωση, νέος, υγιής ενήλικας άνδρας, ο οποίος έχει διαβιώσει για μακρό διάστημα στον τόπο τελευταίας διαμονής του, κατέχοντας συνεπώς γνώση αυτού, έχοντας εργασθεί εκεί.

 

37.       Η πιο πάνω ανάλυση και συμπέρασμα επιβεβαιώνει το Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών ημερομηνίας 26.5.2023 (Κ.Δ.Π. 166/2023) δυνάμει του οποίου η χώρα καταγωγής του Αιτητή ορίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα.

 

38.       Βάσει όλων των ανωτέρω και από τα στοιχεία του φακέλου κρίνεται ότι δεν δικαιολογείται η υπαγωγή του Αιτητού στο καθεστώς του πρόσφυγα καθώς δεν τεκμηριώθηκε η συνδρομή βάσιμου φόβου δίωξης για τους λόγους που εξαντλητικά αναφέρονται στο άρθρο 3 του περί Προσφύγων Νόμου. Φόβος δίωξης δεν προκύπτει καθαυτός από τα προσωπικά στοιχεία του Αιτητού τα οποία και έχουν γίνει αποδεκτά.

 

39.       Ούτε επίσης τεκμηριώνεται, επικουρικώς, η υπαγωγή του στο καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου), καθώς ο Αιτητής δεν τεκμηριώνει αλλά και από τα ενώπιόν μου στοιχεία δεν προκύπτει ότι εάν επιστρέψει στη χώρα ιθαγένειάς του, θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη.

 

40.        Ειδικότερα, στην προκείμενη περίπτωση από το προαναφερόμενο ιστορικό του Αιτητού δεν προκύπτει, ότι ενόψει των προσωπικών του περιστάσεων, πιθανολογείται να εκτεθεί σε κίνδυνο βλάβης συγκεκριμένης μορφής [βλ. απόφαση της 17.2.2009, C-465/07, ECLI:EU:C:2009:94, Elgafaji, σκέψη 32)] ότι αυτός διατρέχει κίνδυνο σοβαρής βλάβης, λόγω θανατικής καταδίκης ή εκτέλεσης, βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του [βλ. άρθρο 19(2)(α) και (β)]. Παρατηρείται ότι  ο Αιτητής, δεν έθεσε υπόψη των Καθ' ων η αίτηση τα πραγματικά περιστατικά εκείνα που θα επέτρεπαν να αντληθούν τέτοια συμπεράσματα.

 

41.       Ούτε εξάλλου, προκύπτει ότι συντρέχει αδιακρίτως ασκούμενη βία στον τελευταίο τόπο διαμονής του Αιτητού ο βαθμός της οποίας να είναι τόσο υψηλός, ώστε να υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να εκτιμηθεί ότι ο Αιτητής, ακόμα κι αν ήθελε υποτεθεί ότι θα επιστρέψει στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, θα αντιμετωπίσει, λόγω της παρουσίας του και μόνον στο έδαφος αυτής της περιοχής, πραγματικό κίνδυνο να εκτεθεί στην εν λόγω απειλή [βλ. απόφαση της 17.2.2009, C-465/07, ECLI:EU:C:2009:94 Elgafaji, σκέψη 43].

 

42.        Επισημαίνεται ότι «το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, αναγνωρίζεται σε οποιοδήποτε Αιτητή, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας ή σε οποιοδήποτε Αιτητή του οποίου η αίτηση σαφώς δε βασίζεται σε οποιουσδήποτε από τους λόγους του εδαφίου (1) του άρθρου 3, αλλά σε σχέση με τον οποίο υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι, εάν επιστρέψει στη χώρα ιθαγένειάς του, θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη και δεν είναι σε θέση ή, λόγω του κινδύνου αυτού, δεν είναι πρόθυμος, να θέσει τον εαυτό του υπό την προστασία της χώρας αυτής». Ως  «σοβαρή» ή «σοβαρή και αδικαιολόγητη βλάβη» ορίζεται δυνάμει του άρθρου 19(2)(γ) ως «σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου, λόγω αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης».

 

43.       Ως προς τους παράγοντες που δύνανται να ληφθούν υπόψιν ως προς την αξιολόγηση του συστατικού στοιχείου της αδιάκριτης βίας, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: το ΔΕΕ) επεσήμανε σε πρόσφατη απόφασή του ότι συνιστούν «[.]μεταξύ άλλων, η ένταση των ενόπλων συγκρούσεων, το επίπεδο οργάνωσης των εμπλεκομένων ενόπλων δυνάμεων και η διάρκεια της σύρραξης ως στοιχεία λαμβανόμενα υπόψη κατά την εκτίμηση του πραγματικού κινδύνου σοβαρής βλάβης, κατά την έννοια του άρθρου 15, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 2011/95 (πρβλ. απόφαση της 30ής Ιανουαρίου 2014, Diakité, C‑285/12, EU:C:2014:39, σκέψη 35), καθώς και άλλα στοιχεία όπως η γεωγραφική έκταση της κατάστασης αδιάκριτης άσκησης βίας, ο πραγματικός προορισμός του αιτούντος σε περίπτωση επιστροφής στην οικεία χώρα ή περιοχή και οι τυχόν εκ προθέσεως επιθέσεις κατά αμάχων εκ μέρους των εμπόλεμων μερών» (ΔΕΕ, C-901/19, ημερομηνίας 10.6.2021, CF, DN κατά Bundesrepublic Deutschland, σκέψη 43).

 

44.        Περαιτέρω, ως προς τον προσδιορισμό του επιπέδου της ασκούμενης αδιάκριτης βίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (στο εξής: το ΕΔΔΑ) στην απόφασή του Sufi and Elmi (ΕΔΔΑ, απόφαση επί των προσφυγών  8319/07 and 11449/07, ημερομηνίας 28.11.2011) αξιολόγησε, διευκρινίζοντας ότι δεν κατονομάζονται εξαντλητικά, τη χρήση μεθόδων και τακτικών πολέμου εκ μέρους των εμπόλεμων πλευρών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αμάχων θυμάτων ή ευθέως στοχοποιούν αμάχους, εάν η χρήση αυτών είναι διαδεδομένη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, και, τελικά, τον αριθμό των αμάχων που έχουν θανατωθεί, τραυματιστεί και εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

 

45.        Επιπλέον, όπως διευκρίνισε το ΔΕΕ, «ο όρος «προσωπική» πρέπει να νοείται ως χαρακτηρίζων βλάβη προξενούμενη σε αμάχους, ανεξαρτήτως της ταυτότητάς τους, όταν ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας που χαρακτηρίζει την υπό εξέλιξη ένοπλη σύρραξη και λαμβάνεται υπόψη από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, οι οποίες επιλαμβάνονται των αιτήσεων περί επικουρικής προστασίας ή από τα δικαστήρια κράτους μέλους ενώπιον των οποίων προσβάλλεται απόφαση περί απορρίψεως τέτοιας αιτήσεως είναι τόσο υψηλός, ώστε υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να εκτιμάται ότι ο άμαχος ο οποίος θα επιστρέψει στην οικεία χώρα ή, ενδεχομένως, περιοχή, θα αντιμετωπίσει, λόγω της παρουσίας του και μόνον στο έδαφος αυτής της χώρας ή της περιοχής, πραγματικό κίνδυνο να εκτεθεί σε σοβαρή απειλή κατά το άρθρο 15, στοιχείο γ΄, της οδηγίας» (Βλ. Απόφαση στην υπόθεση C-465/07, Meki Elgafaji, Noor Elgafaji κ. Staatssecretaris van Justitie, ημερ.17.2.2009). Ιδίως ως προς την εφαρμογή της αναπροσαρμοζόμενης κλίμακας, το ΔΕΕ στην ως άνω απόφαση διευκρίνισε ότι «όσο περισσότερο ο αιτών είναι σε θέση να αποδείξει ότι θίγεται ειδικώς λόγω των χαρακτηριστικών της καταστάσεώς του, τόσο μικρότερος θα είναι ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας που απαιτείται προκειμένου ο αιτών να τύχει της επικουρικής προστασίας».

 

46.       Επί τη βάσει των πληροφοριών από τις εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ως αυτές παρατέθηκαν ανωτέρω κατά την αξιολόγηση του κινδύνου και λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των περιστατικών ασφαλείας σε σχέση και με το συνολικό πληθυσμό στις εν λόγω περιοχές, συνδυαστικά με τη φύση των εν λόγω περιστατικών, δεν προκύπτει ότι η αδιάκριτη βία, η οποία προκύπτει εκ της ως άνω σύρραξης στις περιοχές αυτές να εξικνείται στο επίπεδο ώστε μόνη η παρουσία του Αιτητού εκεί να τον θέσει αντιμέτωπο με πραγματικό κίνδυνο σοβαρής απειλής κατά το άρθρο 19(2)(γ) του περί Προσφύγων νόμου.

 

47.       Όλως επικουρικώς και παρά το εύρημα αναξιοπιστίας του δεύτερου ουσιώδους ισχυρισμού του Αιτητή, καθώς αυτός κατάγεται από ασφαλή χώρα ιθαγένειας  και εφόσον οι κατ' ισχυρισμό φορείς δίωξής του είναι ιδιώτες, θα μπορούσε ο Αιτητής, λαμβάνοντας υπόψη και το προφίλ του ως νέος, υγιής, μονήρης, με ικανοποιητική μόρφωση με επαγγελματική πείρα, θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε μια άλλη πολιτεία μακριά από τους κατ' ισχυρισμό διώκτες του. Σημειώνεται ότι η Νιγηρία αριθμεί περί 225 εκατομμύρια κατοίκους[39]. Περαιτέρω, ο Αιτητής, καταγόμενος από τη Νιγηρία, εάν ήθελε προκύψει οποιοσδήποτε κίνδυνος για τον Αιτητή από οποιοδήποτε μη κρατικό φορέα δίωξης αυτός θα μπορούσε να ζητήσει τη συνδρομή των αρχών της χώρας καταγωγής του, η οποία συγκαταλέγεται στις ασφαλείς χώρες ιθαγένειας και συνεπώς υφίσταται ανάλογο τεκμήριο ικανότητας των αρμοδίων κρατικών αρχών να τον συνδράμουν. Υπενθυμίζεται σχετικώς, ότι η διεθνής προστασία αποτελεί προστασία δευτερεύουσα εκείνης της χώρας καταγωγής[40].

 

48.       Επομένως, δε συντρέχει περίπτωση υπαγωγής του Αιτητού στο καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας στη βάση του άρθρου 19(2)(γ).

 

49.        Ενόψει της πιο πάνω ανάλυσης και διαπίστωσης, η εξέταση των  ισχυρισμών του Αιτητού περί έλλειψης δέουσας έρευνας και αιτιολογίας καθίσταται αλυσιτελής, ιδίως δεδομένης της δικαιοδοσίας του παρόντος Δικαστηρίου και της έκτασης του ελέγχου που ασκεί στην επίδικη πράξη.

 

Ως εκ τούτου, η παρούσα προσφυγή απορρίπτεται και η προσβαλλόμενη απόφαση τροποποιείται ως ανωτέρω, με €1000 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ' ων η αίτηση.

Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 



[1] EASO, Nigeria, Targeting of Individuals, November 2018, pp. 45-46, available at: https://coi.easo.europa.eu/administration/easo/PLib/2018_EASO_COI_Nigeria_TargetingIndividuals.pdf  ; Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands, Country of origin information report Nigeria, March 2021, p.31, available at: https://www.ecoi.net/en/file/local/2054389/03_2021_MinBZ_NL_COI_Nigeria.pdf  ; DFAT, Country Information Report Nigeria, 3 December 2020, p. 44, available at: https://www.dfat.gov.au/sites/default/files/dfat-country-information-report-nigeria-3-december-2020.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[2] France, OFPRA, Rapport de mission en République fédérale du Nigeria, du 9 au 21 septembre 2016, December 2016 https://www.ofpra.gouv.fr/sites/default/files/atoms/files/1612_nig_ffm_sp.pdf ,p. 48 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[3] France, OFPRA, Sociétés secrètes traditionnelles et confraternités étudiantes au Nigeria, 27 February 2015, https://www.ofpra.gouv.fr/sites/default/files/atoms/files/didr_note_nigeria_societes_secretes_traditionnelles_et_confraternites_etudiantes_ofpra_27.02.2015.pdf, p. 12. (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[4] BBC News (Author): Nigerian police: Lagos blacksmith's illegal gun factory busted, 18 October 2023

https://www.bbc.co.uk/news/world-africa-67142552?at_medium=RSS&at_campaign=KARANGA(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[5] UNODC, Global Report on Trafficking in Persons 2014, November 2014, https://www.unodc.org/documents/human-trafficking/2014/GLOTIP_2014_full_report.pdf , pp. 56-57(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[6] EASO, Nigeria, Security Situation, June 2021, p. 249, available at: https://coi.easo.europa.eu/administration/easo/PLib/2018_EASO_COI_Nigeria_TargetingIndividuals.pdf ; BBC Africa Eye, The ultra-violent cult that became a global mafia, 13 December 2021, available at: https://www.bbc.com/news/world-africa-59614595 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[7] BBC Africa Eye, The ultra-violent cult that became a global mafia, 13 December 2021, available at: https://www.bbc.com/news/world-africa-59614595(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[8] FFP – Fund for Peace, PIND - Foundation for Partnership Initiatives in the Niger Delta (Author): Niger Delta Election Conflict Early Warning Brief; Three Possible Election Scenarios, February 2023

https://fundforpeace.org/wp-content/uploads/2023/02/Niger-Delta-Election-Early-Warning-Brief-2023-General-Elections-Scenarios-1.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[9] EASO, Nigeria, Targeting of Individuals, November 2018, p. 46, available at: https://coi.easo.europa.eu/administration/easo/PLib/2018_EASO_COI_Nigeria_TargetingIndividuals.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[10] GITOC - Global Initiative Against Transnational Organized Crime (Author), published by ReliefWeb: 'Do not come out to vote'; Gangs, elections, political violence and criminality in Kano and Rivers, Nigeria, 10 October 2023

https://reliefweb.int/attachments/7944edca-9acc-435c-8f4a-419b28a52348/Kingsley-Madueke-et-al-Do-not-come-out-to-vote-political-violence-and-criminality-in-Kano-and-Rivers-Nigeria-GI-TOC-October-2023.pdf

[11] ACLED – Armed Conflict Location & Event Data Project (Author), published by ReliefWeb: Election Watch; Political Violence and the 2023 Nigerian Election, 22 February 2023

https://reliefweb.int/attachments/98aea690-853c-46bb-8a2e-9b46e5e51865/Political%20Violence%20and%20the%202023%20Nigerian%20Election.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[12] USDOS – US Department of State (Author): 2023 Trafficking in Persons Report: Nigeria, 15 June 2023

https://www.ecoi.net/en/document/2093646.html(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[13] ACLED – Armed Conflict Location & Event Data Project (Author), published by ReliefWeb: Election Watch; Political Violence and the 2023 Nigerian Election, 22 February 2023

https://reliefweb.int/attachments/98aea690-853c-46bb-8a2e-9b46e5e51865/Political%20Violence%20and%20the%202023%20Nigerian%20Election.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[14] ACLED – Armed Conflict Location & Event Data Project (Author), published by ReliefWeb: Nigeria Election Violence Tracker, Situation Summary: 1-13 February 2023, 16 February 2023

https://reliefweb.int/attachments/18f6509a-7ac1-41a6-bd4a-6eda5bc1f93d/Nigeria%20Election%20Violence%20Tracker%20Situation%20Summary_%201-13%20February%202023.pdf(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[15] BBC News (Author): Biafra quest fuels Nigeria conflict: Too scared to marry and bury bodies, 9 January 2023

https://www.bbc.co.uk/news/world-africa-64110852?at_medium=RSS&at_campaign=KARANGA ((ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 27/11/2023)

[16] https://www.rulac.org/browse/countries/nigeria#collapse1accord 

[17] PIND, Niger Delta Annual Conflict Report: JanuaryDecember 2020, 9 February 2021, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://pindfoundation.org/niger-delta-annual-conflict-report-january-december-2020/, σελ. 1-10; International Crisis Group, Crisis Watch, Tracking Conflict Worldwide, Nigeria, January 2020 – December 2020, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.crisisgroup.org/crisiswatch/database?location%5B%5D=28&date_range=custom&from_month=01&from_year=2020&to_month=12&to_year=2020 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[18] PIND, Niger Delta Annual Conflict Report: JanuaryDecember 2020, 9 February 2021, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://pindfoundation.org/niger-delta-annual-conflict-report-january-december-2020/, σελ. 5-10 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[19] USDOL – US Department of Labor (Author): 2022 Findings on the Worst Forms of Child Labor: Nigeria, 26 September 2023 https://www.ecoi.net/en/document/2098534.html 

[20] EUAA – European Union Agency for Asylum (formerly: European Asylum Support Office, EASO) (Author): Nigeria; Information on Vigilante anti-crime group in Edo State, including structure and activities; whether membership included former Black Axe members; incidents of targeting by state and non-state actors, including Black Axe or other criminal groups; availability of state protection [Q42-2023], 29 September 2023

https://www.ecoi.net/en/file/local/2098005/2023_09_EUAA_COI_Query_Response_Q42_Nigeria_Vigilante_anti-crime_group.pdf(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[21] Veritas University, Veritas University Staff Directory, n.d. https://www.veritas.edu.ng/staff_profile.php?id=190

[22] Oyosoro, F. I., Alternative security sources in Nigeria: the ambiguity of Vigilante groups, 2021, https://osf.io/c6ygk/download/?format=pdf, σελ. 3 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[23] ADF, The Vigilantes of Nigeria, 24 August 2022, https://adf-magazine.com/2022/08/the-vigilantes-of-nigeria/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[24] Oyosoro, F. I., Alternative security sources in Nigeria: the ambiguity of Vigilante groups, 2021, https://osf.io/c6ygk/download/?format=pdf, σελ. 4 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[25] USDOS, 2022 Country Report on Human Rights Practices: Nigeria, 20 March 2023, https://www.state.gov/wp-content/uploads/2023/03/415610_NIGERIA-2022-HUMAN-RIGHTS-REPORT.pdf , p. 38(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[26] 7 International Crisis Group, Managing Vigilantism in Nigeria: A Near-term Necessity, 21 April 2022, https://icg-prod.s3.amazonaws.com/308-vigilantism-in-nigeria.pdf , pp. 8-9 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[27] Edo Updates, Impersonation: Edo govt bans use of unauthorized vigilante uniforms, reveals authentic inscription 21 November 2022, https://edoupdates.com/security/impersonation-edo-govt-bans-use-of-unauthorized-vigilante-uniforms-reveals-authentic-inscription/  (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[28] Oyosoro, F. I., Alternative security sources in Nigeria: the ambiguity of Vigilante groups, 2021, https://osf.io/c6ygk/download/?format=pdf, σελ. 6 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[29] Οπ΄. Π.

[30] Felbab-Brown, V., The Greatest Trick the Devil Played was Convincing Nigeria He Could Protect Them: Vigilante Groups & Militias in Southern Nigeria, in: United Nations University, 2021, http://collections.unu.edu/eserv/UNU:8285/UNU_SouthernNigeriaVigilantes.pdf , pp. 16-17 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[31] Guardian Nigeria News (The), Edo charges vigilante network to enhance security of life, property, 19 January

2023, https://guardian.ng/news/edo-charges-vigilante-network-to-enhance-security-of-life-property/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[32] Punch, Edo trains 1,500 vigilantes in weapon handling, 2 August 2023, https://punchng.com/edo-trains-1500-vigilantes-in-weapon-handling/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[33] Edo Updates, Edo graduates 1,500 security personnel to strengthen intelligence gathering, community policing, 10 August 2023, https://edoupdates.com/security/edo-graduates-1500-security-personnel-to-strengthen-intelligence-gathering-community-policing/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[34] Punch, Obaseki donates 150 motorcycles to Edo Vigilante Security Network, 31 August 2023, https://punchng.com/obaseki-donates-150-motorcycles-to-edo-vigilante-security-network/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 27/11/2023)

[35] Προσαρμοσμένη έρευνα στη βάση δεδομένων ACLED, διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://acleddata.com/dashboard/#/dashboard

[36] Η κατηγορία «μάχες» περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες «ένοπλη σύγκρουση», «ανάκτηση εδαφών από τη κυβέρνηση», «κατάκτηση περιοχής από μη κυβερνητικό φορέα». Η κατηγορία «βία κατά πολιτών» περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες «απαγωγή/εξαναγκασμένη εξαφάνιση», «επίθεση», «σεξουαλική βία». Η κατηγορία «έκρηξη/απομακρυσμένη βία» περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες «επίθεση από αέρος/επίθεση με drone», «χρήση χημικών όπλων», «χρήση χειροβομβίδας», «απομακρυσμένη έκρηξη, ενεργοποίηση ναρκών, ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», «επίθεση με οβίδες/πυροβολικό/πύραυλο», «επίθεση αυτοκτονίας». Η κατηγορία «αναταραχές» περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες «βία σε κατάσταση οχλοκρατίας» και «βίαιη διαδήλωση».

[37] https://edostate.gov.ng/edo/

[38] Αξιολογώντας τα ως άνω δεδομένα συμφωνώ με το συμπέρασμα του Οδηγού Χώρας (Country Guidance) της Νιγηρίας, εκδοθέντος από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ο οποίος δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο, οφείλει ωστόσο να λαμβάνεται υπόψιν από τα κράτη-μέλη EASO, 'Country GuidanceNigeria' (2021), 8, 126 διαθέσιμο σε https://euaa.europa.eu/sites/default/files/publications/2022-01/Country_Guidance_Nigeria_2021.pdf

[39] https://www.worldometers.info/world-population/nigeria-population/

[40] European Asylum Support Office (EASO), 'Practical Guide: Qualification for International Protection' (2018), 36 διαθέσιμο σε https://euaa.europa.eu/sites/default/files/easo-practical-guide-qualification-for-international-protection-2018.pdf


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο