ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

    Υπόθεση Αρ.: 5706/22

 

14 Φεβρουαρίου, 2024

 

[Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

 

Μεταξύ:

R. H.

Αιτητού

 

και

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου

 

 

Καθ’ ων η αίτηση

 ……………………

 

O Αιτητής εμφανίζεται προσωπικά  

 

Ε. Προκοπίου (κα), για Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

 

(κ.) KZada Rahmanollah μεταφραστής για πιστή μετάφραση από φαρσί σε ελληνική και αντίστροφα

 

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Ο Αιτητής με την παρούσα προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης των Καθ’ ων η αίτηση ημερομηνίας 19.8.2022, με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή του για διεθνή προστασία καθώς κρίθηκε ως απαράδεκτη δυνάμει των άρθρων 16Δ και 12Βτετράκις(2)(δ) των περί Προσφύγων Νόμων 2000 έως 2022 (στο εξής: o περί Προσφύγων Νόμος).

 

Γεγονότα

1.             Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως ακολούθως: Ο Αιτητής κατάγεται από το Ιράν. Περί τις 16.12.2019, υπέβαλε αίτηση διεθνούς προστασίας. Στις 19.8.2020, απέσυρε το αίτημα του για διεθνή προστασία. Την ίδια ημέρα, ο Προϊστάμενος προχώρησε σε απόρριψη της αίτησης ασύλου, δια της εγκρίσεως σχετικού σημειώματος. Στις 25.05.2021, υποβλήθηκε αίτημα για επανάνοιγμα του φακέλου της αίτησής του, το οποίο εγκρίθηκε από τον Προϊστάμενο, δια της εγκρίσεως σχετικού σημειώματος. Στις 12.7.2021 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη του Αιτητή. Στις 22.7.2021, ο Προϊστάμενος ενέκρινε εισήγηση για απόρριψη της αίτησής του για άσυλο. Στις 28.1.2022, ο Αιτητής υπέβαλε δεύτερη μεταγενέστερη αίτηση, η οποία απορρίφθηκε από τον Προϊστάμενο στις 19.8.2022. Η εν λόγω απορριπτική απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε στον Αιτητή στις 30.8.2022, αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας προσφυγής. 

 

Νομικοί Ισχυρισμοί

2.             Ο Αιτητής στο εισαγωγικό δικόγραφο της προσφυγής, αναφέρει ότι κινδυνεύει η ζωή του λόγω της θρησκείας του και ότι καταδιώκεται. Στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, ανέφερε ότι είχε προβλήματα με την πρώην σύζυγο του και την οικογένεια της λόγω της θρησκείας του. Τα προβλήματα μεταξύ τους αυξήθηκαν όταν τα αδέλφια της πρώην συζύγου του βρήκαν τη Βίβλο στην οικία τους. Ο Αιτητής αναφέρθηκε, επιπλέον και στο θέμα της προίκας της πρώην συζύγου του. Περαιτέρω, δήλωσε ότι αποχώρησε από τη χώρα καταγωγής του και παρέμεινε στη Τουρκία για διάστημα ενάμισι έτους, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει λόγω της ασθένειας τους πατέρα του. Αναφέρθηκε στη γνωριμία του με μια γυναίκα και ότι επιθυμούσε να την παντρευτεί, όμως τελικά δεν τους άφησε ο πατέρας της. Τέλος, αναφέρθηκε στη γενική κατάσταση της χώρας καταγωγής του. 

 

3.             Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, ο Αιτητής δήλωσε ότι ένα έτος πριν να αποχωρήσει από τη χώρα του μεταστράφηκε στο χριστιανισμό. Ανέφερε ότι πρώτα πήγε στην Τουρκία για να μάθει για τον χριστιανισμό και ότι βαπτίστηκε στη Δημοκρατία.  Επανέλαβε τα προβλήματα με την πρώην σύζυγό του και τα αδέλφια της. Ανέφερε ότι όταν επέστρεψε στο Ιράν το 2020 λόγω της ασθένειας του πατέρα του, τον συνέλαβαν και τον κράτησαν για περίοδο τριών ημερών διότι βαπτίστηκε στη Δημοκρατία και το γεγονός καλύφθηκε τηλεοπτικά από σταθμό της Αμερικής και μεταδόθηκε στη χώρα καταγωγής του. Δήλωσε ότι βαπτίστηκε στην προτεσταντική εκκλησία του Αγίου Εμμανουήλ στην επαρχία Λεμεσού και απέκτησε το όνομα «Ντάκης». Ισχυρίστηκε ότι οι γονείς του δεν γνωρίζουν ότι βαπτίστηκε χριστιανός. Ο Αιτητής κατά την ακροαματική διαδικασία προσκόμισε δέσμη εγγράφων.

 

4.             Από την πλευρά τους οι Καθ' ων η αίτηση υπεραμύνονται της επίδικης πράξης,  υποστηρίζοντας ότι οι περιστάσεις του Αιτητή δεν δικαιολογούν την υπαγωγή του σε καθεστώς διεθνούς προστασίας ούτε και το αίτημα του περί ανατροπής της απόφασης επί της μεταγενέστερης αιτήσεώς του.

 

 

 

To νομικό πλαίσιο

5.             Ο Κανονισμός 2 των περί της Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Διαδικαστικών Κανονισμών του 2019 έχει ως ακολούθως (η υπογράμμιση είναι του παρόντος δικαστηρίου):

«Ο Διαδικαστικός Κανονισμός του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου 1962, και οι περί της Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου  (Αρ.1) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2015, τυγχάνουν εφαρμογής σε όλες τις προσφυγές που καταχωρούνται στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας από 18.6.2019, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις που αναφέρονται στη συνέχεια και κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των δικονομικών κανόνων και πρακτικής που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου προσφυγές εκτός αν ήθελε άλλως ορίσει το Δικαστήριο.».

 

6.             Το άρθρο 11 των περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμων του 2018 και 2020 (Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμος) καθορίζει τη δικαιοδοσία του παρόντος Δικαστηρίου.

 

7.             Το άρθρο 3 του περί Προσφύγων Νόμου καθορίζει τις προϋποθέσεις αναγνώρισης προσώπου ως πρόσφυγα.

 

8.             Το άρθρο 16 του περί Προσφύγων Νόμου ορίζει τα εξής:

«Υποχρεώσεις αιτητή κατά την εξέταση της αίτησης και συναφής υποχρέωση αρμόδιων αρχών

16.-(1) Κατά την εξέταση της αίτησής του, ο αιτητής οφείλει να συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ασύλου με σκοπό την εξακρίβωση της ταυτότητάς του και των υπόλοιπων στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο (α) του εδαφίου (2).

(2) Ιδίως, ο αιτητής οφείλει-

(α) να υποβάλει το συντομότερο δυνατό όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της αίτησης, τα οποία στοιχεία συνίστανται σε δηλώσεις του αιτητή και σε όλα τα έγγραφα που έχει ο αιτητής στη διάθεσή του σχετικά με την ηλικία του, το προσωπικό του ιστορικό, καθώς και το ιστορικό των οικείων συγγενών του, την ταυτότητα, την ιθαγένεια, τη χώρα και το μέρος προηγούμενης διαμονής του, τις προηγούμενες αιτήσεις ασύλου, το δρομολόγιο που ακολούθησε, το δελτίο ταυτότητας και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και τους λόγους για τους οποίους ζητεί διεθνή προστασία∙

 […]

(3) Η Υπηρεσία Ασύλου αξιολογεί, σε συνεργασία με τον αιτητή, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο (α) του εδαφίου (2) στοιχεία.».

9.             Το άρθρο 12Βτετράκις του περί Προσφύγων Νόμου προβλέπει τα ακόλουθα:

«Απαράδεκτες αιτήσεις

12Βτετράκις.-(1) Χωρίς επηρεασμό των περιπτώσεων κατά τις οποίες μια αίτηση δεν εξετάζεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 604/2013, σε περίπτωση που αίτηση θεωρείται απαράδεκτη δυνάμει του εδαφίου (2), ο Προϊστάμενος κλείνει το φάκελο και διακόπτει τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης με απόφασή του την οποία λαμβάνει και καταχωρίζει στον φάκελο χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 12Δ και 13 και επί της οποίας απόφασης εφαρμόζονται οι διατάξεις των εδαφίων (7) μέχρι (7Ε) του άρθρου 18.

(2) Με την επιφύλαξη της Σύμβασης, η Υπηρεσία Ασύλου δύναται να θεωρήσει αίτηση ως απαράδεκτη μόνον εάν-

(α) [...]

(β) [...]

(γ) [...]

(δ) η αίτηση είναι μεταγενέστερη αίτηση στο πλαίσιο της οποίας δεν υποβλήθηκαν από τον αιτητή ή δεν προέκυψαν νέα στοιχεία ή πορίσματα σχετικά με την εξέταση του κατά πόσο ο αιτητής πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως δικαιούχος διεθνούς προστασίας∙ ή

(ε) [...]».

10.          Το άρθρο 16Δ του του περί Προσφύγων Νόμου ορίζει τα εξής:

«Υποβολή νέων στοιχείων ή πορισμάτων ή μεταγενέστερης αίτησης

16Δ.-(1)(α) Σε περίπτωση που αιτητής υποβάλει στον Προϊστάμενο -

(i) Μεταγενέστερη αίτηση, ή

(ii) νέα στοιχεία ή πορίσματα κατά ή μετά την ημερομηνία στην οποία καθίσταται εκτελεστή απόφαση του Προϊσταμένου επί πρότερης αίτησης του αιτητή,

ο Προϊστάμενος εξετάζει το συντομότερο δυνατό οτιδήποτε ούτως υποβληθέν σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

(β) Στην παράγραφο (α), ο όρος «απόφαση» περιλαμβάνει απόφαση που λαμβάνεται από τον Προϊστάμενο δυνάμει του άρθρου 16Β ή 16Γ.

(2) Σε περίπτωση που αιτητής υποβάλει στον Προϊστάμενο είτε μεταγενέστερη αίτηση είτε νέα στοιχεία ή πορίσματα, σύμφωνα με το εδάφιο (1), ο Προϊστάμενος δεν μεταχειρίζεται οτιδήποτε υποβληθέν ως νέα αίτηση αλλά ως περαιτέρω διαβήματα στα πλαίσια της αποφασισθείσας αίτησης. Ο Προϊστάμενος λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία των προαναφερόμενων περαιτέρω διαβημάτων χωρίς να πραγματοποιηθεί συνέντευξη.

(3)(α) Κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με το παραδεκτό της αίτησης σύμφωνα με την παράγραφο (δ) του εδαφίου (2) του άρθρου 12Βτετράκις, ο Προϊστάμενος προβαίνει σε προκαταρτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο προέκυψαν ή υποβλήθηκαν από τον αιτητή νέα στοιχεία ή πορίσματα τα οποία ο Προϊστάμενος δεν έλαβε υπόψη κατά την έκδοση της εκδοθείσας απόφασής του, σχετικά με την εξέταση του κατά πόσο ο αιτητής πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό του ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας:

  Νοείται ότι, σε περίπτωση που ο Προϊστάμενος διαπιστώσει ότι ο αιτητής δεν έχει προσκομίσει νέα στοιχεία ή πορίσματα, η μεταγενέστερη αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη, με βάση την αρχή του δεδικασμένου, χωρίς να πραγματοποιηθεί συνέντευξη.

(β) Σε περίπτωση που ο Προϊστάμενος διαπιστώνει ότι προέκυψαν ή υποβλήθηκαν τα προαναφερόμενα στην παράγραφο (α) νέα στοιχεία ή πορίσματα, προβαίνει σε ουσιαστική εξέτασή τους, αφού προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τον αιτητή, και εκδίδει νέα εκτελεστή απόφαση, μόνο εφόσον -

(i) Τα εν λόγω στοιχεία ή πορίσματα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες χορήγησης στον αιτητή διεθνούς προστασίας∙ και

(ii) ικανοποιείται πως ο αιτητής, άνευ δικής του υπαιτιότητας, αδυνατούσε να υποβάλει τα εν λόγω στοιχεία ή πορίσματα κατά την προηγούμενη διαδικασία και ιδίως μέσω της προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος.

(γ) Επί της νέας εκτελεστής απόφασης που αναφέρεται στην παράγραφο (β) εφαρμόζονται τα εδάφια (7) μέχρι (7Ε) του άρθρου 18.

(δ) Σε περίπτωση που μεταγενέστερη αίτηση δεν εξετάζεται περαιτέρω δυνάμει του παρόντος άρθρου, αυτή θεωρείται απαράδεκτη σύμφωνα με την παράγραφο (δ) του εδαφίου (2) του άρθρου 12Βτετράκις και σε τέτοια περίπτωση ο Προϊστάμενος εκδίδει σχετική απόφαση επί της οποίας εφαρμόζονται κατ' αναλογία τα εδάφια (7) και (7Ε) του άρθρου 18. Η εν λόγω απόφαση παραθέτει την αιτιολογία της και ενημερώνει τον αιτητή για το δικαίωμα που έχει να την προσβάλει στο Διοικητικό Δικαστήριο δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος, καθώς και για την προθεσμία άσκησης τέτοιας προσφυγής[...]».

11.          Το άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης  καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας.

 

Κατάληξη

12.          Είναι κρίσιμο και απαραίτητο να καταστεί αντιληπτό ότι, το παρόν Δικαστήριο ως Δικαστήριο ουσίας δικάζει την υπόθεση που άγεται ενώπιόν του εξ υπαρχής, κατά το νόμο και κατά την ουσία, δεν περιορίζεται μόνο στην εξέταση της διαδικασίας και των στοιχείων κρίσης της διοικητικής αρχής που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, αλλά προχωρεί παραπέρα και εξετάζει την ουσιαστική ορθότητα της επίδικης πράξεως. Ο Αιτητής αναμένεται να προβάλει, στο πλαίσιο της διοικητικής ή και της παρούσας δικαστικής διαδικασίας, τέτοιους συγκεκριμένους και ειδικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι εν δυνάμει θα δικαιολογούσαν την υπαγωγή του στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και εν προκειμένω στην αξιολόγηση της μεταγενέστερης αίτησής του ως παραδεκτής.

 

13.          Επισημαίνεται ότι η επίδικη πράξη αποτελεί απόφαση εκδιδόμενη δυνάμει της παραγράφου (δ) του εδαφίου (2) του άρθρου 12Βτετράκις του περί Προσφύγων Νόμου. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, ο Προϊστάμενος κλείνει το φάκελο και διακόπτει τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 12Δ (ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων) και 13 (κανονική διαδικασία εξέτασης αιτήσεων), όταν η αίτηση είναι μεταγενέστερη αίτηση στο πλαίσιο της οποίας δεν υποβλήθηκαν από τον Αιτητή ή δεν προέκυψαν νέα στοιχεία ή πορίσματα σχετικά με την εξέταση του κατά πόσο ο Αιτητής πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως δικαιούχος διεθνούς προστασίας.

 

14.          Το ζήτημα της εξέτασης των μεταγενέστερων αιτήσεων και ειδικότερα της έννοιας των νέων στοιχείων και πορισμάτων εξετάστηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ της 9ης Σεπτεμβρίου 2021 στην υπόθεση C‑18/20, XY κατά Bundesamt für Fremdenwesen und AsylECLI:EU:C:2021:710, σκέψεις 31 έως 44. Η εξέταση των μεταγενέστερων αιτήσεων διενεργείται  σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο, προκαταρκτικής φύσεως, έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο του παραδεκτού των αιτήσεων αυτών, ενώ το δεύτερο στάδιο αφορά την επί της ουσίας εξέταση των εν λόγω αιτήσεων [Βλ.επίσης απόφαση της 10ης Ιουνίου 2021, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (Νέα στοιχεία ή πορίσματα), C‑921/19, EU:C:2021:478, σκέψη 34].

 

15.          Οι προϋποθέσεις παραδεκτού της αίτησης, συνεπώς, οι οποίες ανήκουν στο πρώτο στάδιο εξέτασης μίας μεταγενέστερης αίτησης, όπως μεταφέρθηκαν στην εθνική έννομη τάξη είναι οι ακόλουθες:

 

16.          Πρώτον, καθορίζεται εάν προέκυψαν ή υποβλήθηκαν από τον αιτούντα νέα στοιχεία ή πορίσματα σχετικά με την εξέταση του εάν ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το χαρακτηρισμό του ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας.

 

17.          Δεύτερον, εάν τα νέα στοιχεία ή πορίσματα που έχουν προκύψει ή υποβληθεί από τον αιτούντα  αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες χαρακτηρισμού του αιτούντος ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας.

 

18.          Τρίτον, εάν ο συγκεκριμένος αιτών, χωρίς δική του υπαιτιότητα,  δεν μπόρεσε να επικαλεσθεί τα εν λόγω νέα στοιχεία ή πορίσματα κατά την προηγούμενη διαδικασία, που αφορούσε την εξέταση της αίτησής του. Οι πιο πάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά.  

 

19.          Ως εκ τούτου, σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου δεν υφίσταται ουσιαστική κρίση επί της βασιμότητας της αίτησης ασύλου, αλλά κρίση επί του παραδεκτού της μεταγενέστερης αίτησης για διεθνή προστασία, το Δικαστήριο καλείται να εξετάσει μόνο κατά πόσον ευλόγως η αρμόδια αρχή έκρινε ως απαράδεκτο το αίτημα του Αιτητή για επανάνοιγμα της υπόθεσής του. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η διαδικασία ουσιαστικής εξέτασης της μεταγενέστερης αίτησης επαφίεται πλέον στην δικονομική αυτονομία των κρατών μελών.

 

20.          Εν προκειμένω, ο Αιτητής στο έντυπο της πρώτης αίτησής του για άσυλο, καταγράφει ότι πάντα είχε πρόβλημα με την θρησκεία του και σκεφτόταν να αλλάξει τη πίστη του. Άρχισε να μαθαίνει για τον χριστιανισμό και είχε την πρόθεση να προσηλυτιστεί. Να σημειωθεί ότι στις 19.08.2020, ο Αιτητής απέσυρε την αίτηση του, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του και ερωτηθείς εάν θα αντιμετωπίσει οιονδήποτε πρόβλημα κατά την επιστροφή του απάντησε αρνητικά και ότι είναι ασφαλής.

 

21.          Στην πρώτη μεταγενέστερη αίτηση (25.5.2021), ο Αιτητής κατέγραψε λακωνικώς ότι αντιμετωπίζει προβλήματα διότι είναι χριστιανός. Η μεταγενέστερη αίτηση κρίθηκε παραδεκτή και οι Καθ΄ ων η αίτηση προχώρησαν σε εξέταση επί της ουσίας του αιτήματος του Αιτητή. Κατά το κρίσιμο στάδιο της συνέντευξης του, δήλωσε ότι είναι κάτοχος διπλώματος μηχανολογίας, ενώ ως προς την επαγγελματική του ιδιότητα δήλωσε πως εργαζόταν ως διευθυντής πωλήσεων. Ως προς την πατρική του οικογένεια, δήλωσε ότι οι γονείς του και τα τρία αδέρφια του βρίσκονται στο Ιράν, συγκεκριμένα στην Τεχεράνη, και πως υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ τους. Ως προς την οικογενειακή του κατάσταση δήλωσε διαζευγμένος, χωρίς τέκνα. Δήλωσε ότι αποχώρησε από τη χώρα καταγωγής του στις 5.12.2019, νόμιμα, με προορισμό την Τουρκία, όπου παρέμεινε δυο ημέρες και ακολούθως εισήλθε στις μη ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές της Δημοκρατίας. Ανέφερε περαιτέρω, ότι απέσυρε την πρώτη αίτηση οικειοθελώς και ότι στις 21.8.2020 επέστρεψε στη χώρα καταγωγής του, προκειμένου να νυμφευτεί αλλά εν τέλει χώρισε και αποχώρησε εκ νέου από τη χώρα του.

 

22.          Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε το Ιράν, ο Αιτητής δήλωσε ότι ήταν Σιίτης μουσουλμάνος και ότι από τον Φεβρουάριο του 2018 έγινε χριστιανός. Λόγω της μεταστροφής του λάμβανε απειλές από την οικογένεια της πρώην συζύγου του και τη δεύτερη φορά από τους θείους της γυναίκας που θα νυμφευόταν. Επιπλέον, δήλωσε ότι μόνο ο μικρότερος αδελφός του γνωρίζει για την μεταστροφή του στο χριστιανισμό. Στη συνέχεια, ο Αιτητής, δήλωσε ότι είναι προτεστάντης και ότι έμαθε για την ορθοδοξία μια εβδομάδα πριν από τη συνέντευξη του, μέσω ενός Ιρανού άνδρα. Ερωτηθείς, πως απειλήθηκε, δήλωσε ότι στο Ιράν δεν είναι αποδεκτό να αλλάζεις θρησκεία, χωρίς να προσθέσει οτιδήποτε. Ερωτηθείς ποια τα μελλοντικά του σχέδια αναφορικά με τη θρησκεία, δήλωσε ότι εάν πειστεί θα γίνει ορθόδοξος, διαφορετικά θα παραμείνει προτεστάντης και εάν παραμείνει προτεστάντης θα διδάσκει αυτή τη θρησκεία.

 

23.          Αξιολογώντας τους ισχυρισμούς του Αιτητή, οι Καθ’ ων η αίτηση σχημάτισαν τρείς ουσιώδεις ισχυρισμούς, ο μεν πρώτος ως προς τα προσωπικά στοιχεία του Αιτητή, την ταυτότητα και τη χώρα καταγωγής, ο δε δεύτερος ως προς την κατ’ ισχυρισμό ιδιότητα του ως προσηλυτισμένος ορθόδοξος χριστιανός και ο τρίτος ως προς τον κατ’ ισχυρισμό φόβο δίωξης του λόγω της ιδιότητας του ως προσηλυτισμένος χριστιανός. Οι Καθ΄ων η αίτηση αποδέχτηκαν μόνο τον πρώτο ισχυρισμό, αναφορικά με τα προσωπικά του στοιχεία και απέρριψαν τους άλλους ισχυρισμούς ως μη ευλογοφανείς, αντιφατικούς, υποδεικνύοντας άγνοια σε βασικά θέματα που άπτονται στο θέμα της θρησκείας. Στη βάση του ισχυρισμού περί των προσωπικών στοιχείων του Αιτητή, ο οποίος αποτελεί και τον μοναδικό ισχυρισμό που έγινε αποδεκτός από τους Καθ' ων η αίτηση, αξιολογήθηκε πως δεν προκύπτει πραγματικός κίνδυνος σοβαρής βλάβης σε περίπτωση επιστροφής του Αιτητή, στην Τεχεράνη. Προχωρώντας στη νομική ανάλυση, οι Καθ' ων η αίτηση διαπιστώνουν ότι δεν προκύπτει βάσιμος και δικαιολογημένος φόβος δίωξης του Αιτητή βάσει του άρθρου 3 του περί Προσφύγων Νόμου, αλλά ούτε και πραγματικός κίνδυνος σοβαρής βλάβης αυτού δυνάμει του άρθρου 19 του περί Προσφύγων Νόμου. Εναντίον της απορριπτικής απόφασης των Καθ’ ων η αίτηση, ημερομηνίας 22.07.2021, ο Αιτητής δεν καταχώρησε προσφυγή.

 

24.          Στο πλαίσιο της επίδικης μεταγενέστερης αίτησής του για διεθνή προστασία (28.1.2022), ο Αιτητής επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς περί αλλαγής της θρησκείας του. Δήλωσε ότι η πρώην σύζυγός του, η οικογένεια της και ορισμένοι φίλοι του, του δημιουργούσαν προβλήματα. Προσέθεσε, ότι οι ιρανικές αρχές σκοτώνουν του ανθρώπους που προσηλυτίζονται σε άλλες θρησκείες και αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του προκειμένου να είναι ασφαλής. Τέλος, κατέγραψε ότι εγκατέλειψε τη χώρα του πριν του συμβεί οτιδήποτε.

 

25.          Αξιολογώντας τα ανωτέρω, οι Καθ’ ων η αίτηση απέρριψαν τη μεταγενέστερη αίτησή του, διαπιστώνοντας ότι οι ισχυρισμοί του Αιτητή δεν αποτελούν νέα στοιχεία και επιπλέον δεν αυξάνουν τις πιθανότητες αναγνώρισης καθεστώς διεθνούς προστασίας. Ως προς τις αναφορές του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την πρώην σύζυγο του και τους φίλους του, οι Καθ’ ων η αίτηση σημείωσαν ότι δεν ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνέντευξης του λόγω δικής του υπαιτιότητας, ενώ εν πάση περιπτώσει αναφέρεται αόριστα σε αυτά

 

26.          Στη βάση των ενώπιον το παρόντος Δικαστηρίου δεδομένων κρίνεται ότι οι ισχυρισμοί που προέβαλε  ο Αιτητής στο πλαίσιο της μεταγενέστερης αίτησής του όντως δεν αποτελούν εν μέρει νέα στοιχεία καθώς ήδη εξετάστηκε ο ισχυρισμός του περί μεταστροφής του στο χριστιανισμό. Όσον αφορά στις αναφορές του περί προβλημάτων με την πρώην σύζυγο του, την οικογένεια της και ορισμένους φίλους του παρατηρώ ότι δεν αποτελούν νέα στοιχεία καθότι ο Αιτητής αναφέρθηκε σε αυτά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνέντευξης του (βλ. ερυθρά 52-2χ,51 του Δ.Φ.). Περαιτέρω, οι δηλώσεις του κατά την ακροαματική διαδικασία πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του Αιτητή, καθότι έρχονται σε αντίφαση με  προηγούμενες δηλώσεις του κατά τη συνέντευξή του. ενώπιον της διοίκησης Ο Αιτητής δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ισχυριζόμενη παραμονή του επί ένα έτος στην Τουρκία, όπου παρακολουθούσε μαθήματα χριστιανισμού, ούτε στη σύλληψη του στο αεροδρόμιο, όταν επέστρεψε στο Ιράν το έτος 2020. Ο Αιτητής κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη διότι βαπτίστηκε και ότι το γεγονός προβλήθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής. Εντούτοις, η εν λόγω αναφορά έρχεται σε αντίφαση με τις δηλώσεις του, κατά την προηγούμενη συνέντευξη, όπου ανέφερε ότι ουδέποτε συνελήφθη ή κρατήθηκε στη χώρα καταγωγής του (βλ. ερυθρό 50-2χ του Δ.Φ.), αλλά και με βάση το πιστοποιητικό βάπτισης, το όποιο ο ίδιος προσκόμισε, όπου καταγράφεται ως ημερομηνίας βάπτισης η 4η Σεπτεμβρίου 2022.  

 

27.          Αναφορικά με τα έγγραφα που προσκόμισε ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, (ανεξαρτήτως του απαραδέκτου ή μη της προσαγωγής τους), ήτοι πιστοποιητικό βάπτισης ημερομηνίας 4.9.2022, παρατηρείται ότι αυτή έλαβε χώρα μετά την καταχώρηση της δεύτερης μεταγενέστερης αίτησης του, ως εκ τούτου οι, ενώπιον του Δικαστηρίου αναφορές του, ότι το παρέδωσε στην Υπηρεσία Ασύλου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εξάλλου, ο Αιτητής, δεν κατάφερε να πείσει με τις δηλώσεις του ως προς τις αληθινές προθέσεις του περί μεταστροφής, καθότι δεν γνωρίζει βασικές πληροφορίες αναφορικά με τη θρησκεία που ακολουθεί, ως εκ τούτου, το πιστοποιητικό βάπτισης δεν αποδεικνύει από μόνο του τον ισχυρισμό ότι έχει ασπαστεί τον χριστιανισμό. Επιπλέον, η αιτιολόγηση που δίδει για τη μη μεταστροφή του στην Ορθοδοξία, ήτοι ότι δεν καταλάβαινε ελληνικά, δεν καταδεικνύουν ένα άτομο που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο εξαιτίας γνήσιας επιθυμίας του να μεταστραφεί και να ακολουθήσει μία νέα θρησκεία. Όσον αφορά στα άλλα έγγραφα που προσκόμισε ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι στάλθηκαν από το δικηγόρο του στις 9 Μαΐου παρατηρούνται τα εξής. Το ένα έγγραφο, ως ανέφερε, το έστειλε η κυβέρνηση και το δεύτερο έγγραφο αφορά μια ιστοσελίδα αναφορικά με πρόστιμα. Ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να περιγράψει τα εν λόγω έγγραφα, πώς τα παρέλαβε ο αποστολέας τους, γιατί αυτό περιήλθε στην κατοχή του τόσο καιρό μετά την έκδοσή του (φέρει ημερομηνία 2 Σεπτέμβριου 2020). Επιπλέον, δεν μπορεί να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα των εν λόγω εγγράφων ιδίως του εγγράφου ημερομηνίας 2.9.2020 και κυρίως πώς και γιατί αυτό εκδόθηκε μετά την έξοδό του από τη χώρα, αφ’ ης στιγμής ο ίδιος δεν δηλώνει με οποιοδήποτε τρόπο έμπρακτη εξάσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων. Χρονική αντίφαση παρατηρείται εξάλλου σε σχέση με το πιστοποιητικό βάπτισής του καθώς αυτό φέρει ημερομηνία 4.9.2022 και ο ίδιος αναφέρει ότι με την επιστροφή του στη χώρα του (τον Αύγουστο του 2020) συνελήφθη διότι βαπτίστηκε (βλ. πρακτικό ημερ. 5.5.2023, σελ. 7). Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι ο Αιτητής ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2020 επέστρεψε στη χώρα του με σκοπό να παντρευτεί (βλ. ερυθρό 53 του διοικητικού φακέλου), γεγονός που επίσης καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται μέχρι και εκείνη την περίοδο οποιοσδήποτε φόβος δίωξής του στη χώρα του. Σημειώνεται εξάλλου, ότι ένα έτος πριν εγκαταλείψει τη χώρα του ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν χριστιανός, χωρίς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε πράξη δίωξης εναντίον του ενώ επέστρεψε εκ νέου σε αυτήν το Αύγουστο του 2020 χωρίς ο ίδιος να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την έξοδό του από την χώρα.

 

28.          Ως προς την εξωτερική αξιοπιστία των δηλώσεων του Αιτητή, πέραν των εγγράφων που αυτός προσκόμισε, επιβεβαιώνεται ότι η μεταστροφή μουσουλμάνων στο Ισλάμ αποτελεί πράξη κολάσιμη.

 

29.          Ειδικότερα, οι Χριστιανοί στο Ιράν είναι μία από τις τρείς αναγνωρισμένες θρησκευτικές μειονότητές μαζί με τους Ζωροαστριστές, και τους Εβραίους, στους οποίους σύμφωνα με Άρθρο 13 του Συντάγματος αναγνωρίζεται το δικαίωμα τους στην θρησκευτική λατρεία.[1]

 

30.          Το κυβερνητικό στατιστικό κέντρο του Ιράν αναφέρει, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022 για το έτος 2021, ότι υπάρχουν 117.700 δηλωμένοι χριστιανοί στη χώρα ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι. Σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων Παγκόσμιας Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης για το 2020, υπάρχουν περίπου 579.000 Χριστιανοί στο Ιράν. Η ΜΚΟ Open Doors USA υπολογίζει ότι ο αριθμός είναι 800.000 και το Elam Ministries, μια χριστιανική οργάνωση, εκτιμά ότι μπορεί να είναι μεταξύ 300.000 και 1 εκ..[2]

 

31.          Ωστόσο όσοι χριστιανοί προέρχονται από μουσουλμάνους γονείς και αποφάσισαν να μεταστραφούν στον χριστιανισμό, θεωρούνται αποστάτες και δύναται να τους επιβληθούν αυστηρές ποινές στη βάση του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα. Η μόνη αποδεκτή μεταστροφή θρησκείας είναι από άλλη θρησκεία στο Ισλάμ, όπως επιβεβαιώνει πλήθος πηγών.[3]

 

32.          Συνεπώς, σύμφωνα με έκθεση της LandInfo του 2017, όχι μόνο δεν μπορούν να εγγραφούν και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αναγνωρισμένα μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων αλλά ουσιαστικά η οποιαδήποτε άσκηση της θρησκευτικής τους πίστης αποτελεί παράνομη πράξη που δύναται  να τιμωρηθεί ακόμα και με την θανατική ποινή ή να έχει συνέπειες επί των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Landinfo η μεταστροφή «μπορεί να έχει συνέπειες όσον αφορά την απασχόληση, τη σύνταξη, το γάμο, το διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών και την κληρονομιά».[4] Σε έκθεση του Γραφείου Μετανάστευσης της Δανίας του 2018 αναφορικά με τη μεταστροφή στο Ιράν, καταγράφεται ότι το βάπτισμα από μόνο του δεν έχει σημασία, εφόσον είναι αμφίβολο εάν θα είχε διαφορά για τις αρχές εάν αυτός που μεταστράφηκε έχει βαφτιστεί, αν και θεωρείται ότι η βάφτιση, η οποία είναι τεκμηριωμένη, θα μπορούσε να θέσει σε επαγρύπνηση τις αρχές και προκαλέσει προβλήματα.[5]

 

33.          Με βάση τα ανωτέρω, το σύνολο των ισχυρισμών του ως προς τους κινδύνους που αυτός ενδέχεται να αντιμετωπίσει, εκ της γενικότητάς τους (-δεν προκύπτει κατά τρόπο σαφή με ποιο τρόπο κινδυνεύει ούτε και δίδει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες της κατ΄ισχυρισμό δίωξης του, φορείς δίωξης, κ.ο.κ.-) και των έντονων αντιφάσεων που παρουσιάζουν, δεν καθιστούν τον ισχυρισμό του Αιτητή περί μεταστροφής του στον Χριστιανισμό αξιόπιστο και κατ΄επέκταση, πέραν του γεγότος ότι ήδη έχουν εξεταστεί, δεν αυξάνουν με οποιοδήποτε τρόπο τις πιθανότητες υπαγωγής του Αιτητή σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, ώστε να συνάγεται κατά τρόπο αντικειμενικό φόβος δίωξης ή πραγματικής του βλάβης.

 

34.          Επιπλέον, το Δικαστήριο ανέτρεξε σε πρόσφατες πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράν, ήτοι στον τόπο καταγωγής του Αιτητή. Σύμφωνα με το RULAC, μια πρωτοβουλία της «Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights» για τον προσδιορισμό και την καταγραφή των ενόπλων συγκρούσεων,  το Ιράν δεν βρίσκεται υπό ένοπλη σύρραξη[6]. Ο θάνατος της Mahsa Amini από την αστυνομία "ηθικής" του Ιράν στις 16.9.2022 προκάλεσε πανεθνική εξέγερση που συνεχίστηκε το υπόλοιπο του έτους, με τις ιρανικές αρχές να σκοτώνουν εκατοντάδες και να συλλαμβάνουν χιλιάδες διαδηλωτές.  Οι ιρανικές αρχές περιόρισαν αυστηρά τις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ακτιβιστές, δικηγόρους, δημοσιογράφους, φοιτητές και καλλιτέχνες. Από τα τέλη Ιουλίου 2023, τουλάχιστον 29 καθηγητές πανεπιστημίων που άσκησαν κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές απολύθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν ή δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους και από τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 161 φοιτητές αντιμετώπισαν πειθαρχικές διώξεις λόγω δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με διαμαρτυρίες[7].

 

35.          Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), για το διάστημα από 2/2/2023 έως 2/2/2024, σημειώθηκαν στην επαρχία Τεχεράνης συνολικά 16 περιστατικά ασφαλείας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1 ανθρώπου. Μεταξύ αυτών, 12 περιστατικά συνίσταντο σε εξεγέρσεις/ταραχές και 4 περιστατικά βίας κατά αμάχων.[8] Σημειώνεται δε ότι ο συνολικός πληθυσμός της επαρχίας Τεχεράνης ανέρχεται σε 8,693,706, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής που έλαβε χώρα το έτος 2016.[9] Τα πιο πάνω δεδομένα δεν καταδεικνύουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Τεχεράνη αγγίζει το επίπεδο της αδιάκριτης βίας κατά αμάχου. 

 

36.          Συνεπώς, με βάση τα ενώπιον του Δικαστηρίου δεδομένα, δεν πληρούνται οι εκ του νόμου προϋποθέσεις παραδεκτού της μεταγενέστερης αίτησής του.

 

Ως εκ τούτου, η παρούσα προσφυγή απορρίπτεται και η προσβαλλόμενη απόφαση τροποποιείται ως ανωτέρω, με €500 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ’ ων η αίτηση.                                                                                            

 Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 



[1] Μεταφρασμένη έκδοση του Συντάγματος στα Αγγλικά από την Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) (https://wipolex.wipo.int/en/text/332330) (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 28/03/2023)

[2] USDOS – US Department of State: 2021 Report on International Religious Freedom: Iran, 2 June 2022

https://www.ecoi.net/en/document/2073955.html (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 28/03/2023)

[3] The Australian Institute of International Affairs ‘Study Tour Report, April 2018 (https://www.internationalaffairs.org.au/wp-content/uploads/2018/06/2018-Iran-Study-Tour-Report.pdf  ;  USDOS, 2021 Report on International Religious Freedom: Iran, 2 June 2022, available at: https://www.ecoi.net/en/document/2073955.html ; Article 18, Annual Report 2021: Rights violations Against Christians in Iran’, January 2022, p. 7, available at: https://articleeighteen.com/wp-content/uploads/2022/01/AnnualReport-2021-1.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 28/03/2023)

[4] Landinfo, ‘Iran: Christian converts and house churches (1)’, 27 November 2017, par. 4.2, pp. 22 (https://landinfo.no/wp-content/uploads/2018/04/Iran-Christian-converts-and-house-churches-1-prevalence-and-conditions-for-religious-practice.pdf) (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 28/03/2023)

[5] Danish Immigration Service and Danish Refugee Council, IRAN – House Churches and Converts, February 2018, Link: https://coi.euaa.europa.eu/administration/denmark/PLib/Report_-_House_churches_and_Converts_-_220218.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 28/03/2023)

[6] RULAC, Geneva Academy, map, available at: https://www.rulac.org/browse/map (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 09/02/2024)

[7] HRW - Human Rights Watch: World Report 2024 - Iran, 11 January 2024, available at: https://www.hrw.org/world-report/2024/country-chapters/iran    (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 09/02/2024)

[8] Διαθέσιμο σε: https://acleddata.com/dashboard/#/dashboard, (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 09/02/2024)

[9] City Population, IRAN, Tehrān, https://www.citypopulation.de/en/iran/cities/  (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 30.01.2024)


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο