ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπόθεση Αρ.:  NA 143/2023

 

12 Μαρτίου, 2024

[Ε. ΡΗΓΑ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2002,

Ν. 168(Ι)/2002 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΑΡ.1) ΤΟΥ 2003

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ:

 

  1. A.M.
  2. M.A.
  3. M.M. (ανήλικο τέκνο),

από Σενεγάλη

Αιτητές

 

Οι Αιτητές εμφανίζονται προσωπικά

Για τους Καθ' ων η αίτηση: Γ. Γεωργίου (κος) Δικηγόρος της Δημοκρατίας

[M. Σταύρου (κα), Διερμηνέας για διερμηνεία από την γαλλική στην ελληνική και αντίστροφα]

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Ex Tempore)

 

E. ΡΗΓΑ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Οι Αιτητές με την αίτησή τους ημερομηνίας 10.10.2023, αιτούνται την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διορίσουν δικηγόρο, προκειμένου να χειριστεί την προσφυγή που έχουν ήδη καταχωρίσει εναντίον της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου, ημερ. 05.10.2023, με την οποίαν απορρίπτεται η αίτησή τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας δυνάμει του περί Προσφύγων Νόμου του 2000, Ν. 6(Ι)/2000, ως έχει τροποποιηθεί (στο εξής αναφερόμενος ως «ο περί Προσφύγων Νόμος»).

 

Με προηγούμενη απόφαση μου ημερομηνίας 01.03.2024, έκρινα ότι η περίπτωση των Αιτητών εμπίπτει στις πρόνοιες του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, Ν.165(Ι)/2002 (στο εξής αναφερόμενος ως «ο περί Νομικής Αρωγής Νόμος») και διατάχθηκε η κατάθεση στο Πρωτοκολλητείο, σχετικής κοινωνικοοικονομικής έκθεσης, προκειμένου αυτή να συνεκτιμηθεί για να αποφασίσω κατά πόσο θα δοθεί στους Αιτητές το ευεργέτημα της Νομικής Αρωγής.

 

Ακολούθως, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, κατέθεσαν έκθεση στο Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου, την οποία και έχω σήμερα ενώπιόν μου προς εξέταση. 

 

Επισημαίνω ότι παρά το γεγονός ότι διατάχθηκε η κατάθεση κοινωνικοοικονομικής έκθεσης, εντούτοις οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, κατέθεσαν κοινωνική έρευνα, ως την κατονομάζουν. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 7 (1) (α) του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, η κοινωνικοοικονομική έκθεση ετοιμάζεται από το Γραφείο Ευημερίας για να έχει τη δυνατότητα το Δικαστήριο στα πλαίσια αίτησης για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, να κρίνει την οικονομική κατάσταση του αιτητή λαμβάνοντας υπόψη τις απολαβές του ή οποιαδήποτε άλλα εισοδήματα.  Στην βάση τούτου κρίνω ότι μπορώ να λάβω υπόψη μου την επονομαζόμενη από το Γραφείο Ευημερίας κοινωνική έκθεση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η οικονομική κατάσταση των Αιτητών.

 

Από το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής, προκύπτει ότι οι Αιτητές κατάγονται από τη Σενεγάλη, είναι γονείς τριών τέκνων, τα δύο εκ των οποίων διαμένουν στη Σενεγάλη με τη μητέρα της Αιτήτριας 2, ενώ το μικρότερο 2,5 ετών (Αιτήτρια 3) γεννήθηκε στη Δημοκρατία όπου και διαμένει μαζί με τους γονείς του (Αιτητές 1 και 2). Οι Αιτητές διαμένουν σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην επαρχία Λάρνακας, για το οποίο καταβάλουν μηνιαίο ενοίκιο ύψους €450. Ως δήλωσαν, είναι άνεργοι και δεν κατέχουν οποιανδήποτε κινητή ή ακίνητη περιουσία, αλλά ούτε και αποταμιεύσεις. Τα μηνιαία εισοδήματα της οικογένειας, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των €764 (€512 από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και €252 ως επίδομα ενοικίου). Ο Αιτητής 1 πάσχει από προβλήματα υγείας και πιο συγκεκριμένα έχει προβλήματα με την σπονδυλική του στήλη, έχει ήδη χειρουργηθεί τέσσερις (4) φορές ενώ αναμένεται να χειρουργηθεί ακόμη μία φορά εντός του 2024. Η Αιτήτρια 2 αντιμετωπίζει προβλήματα με το στομάχι της χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμη σαφή ιατρική διάγνωση.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα ενώπιόν μου δεδομένα, κρίνω ότι οι Αιτητές δεν κατέχουν οποιαδήποτε περιουσία, οικονομικό πόρο ή ουσιώδη εισοδήματα και ότι συνεπώς στερούνται της οικονομικής  δυνατότητας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της δίκης και στον διορισμό δικηγόρου.

 

Συνεκτιμώντας τις προαναφερόμενες κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους και με γνώμονα τα όσα προβλέπονται στο Νόμο, αποφασίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έκδοση Νομικής Αρωγής  και συνεπώς η αίτησή των Αιτητών εγκρίνεται. Εντέλλεται το αρμόδιο Πρωτοκολλητείο να προχωρήσει στις νενομισμένες διαδικασίες για διορισμό δικηγόρου σύμφωνα με τον Διαδικαστικό Κανονισμό, δυνάμει του σχετικού Νόμου.  Τα έξοδα της Διερμηνέως όπως προέκυψαν στις προηγούμενες διαδικασίες και σήμερα, να καταβληθούν από τη Δημοκρατία.

 

 

 

Ε. Ρήγα, ΔΔΔΔΠ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο