AΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

                                                                     Νομική Αρωγή αρ: 133/2023

04 Απριλίου, 2024

[Ε. ΡΗΓΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΣ, Δ.Δ.Δ.Π.]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2002,

Ν. 168(Ι)/2002 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΑΡ.1) ΤΟΥ 2003

 

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ:

A.S.

                από Αφγανιστάν

                                                           Αιτητής

  

Ο Αιτητής εμφανίσθηκε αυτοπροσώπως

Για τους Καθ' ων η αίτηση : Ν. Τζιρτζιπή για Μ. Τρεμούρη (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας,

[Rahmanollah Khan Zada (κος), Διερμηνέας για διερμηνεία από τα φαρσί στην ελληνική και αντίστροφα]

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Ex Tempore)

 

E. ΡΗΓΑ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Ο Aιτητής με την αίτησή του ημερομηνίας 02.10.2023, αιτείται την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, έτσι ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να διορίσει δικηγόρο, προκειμένου να χειριστεί την προσφυγή που έχει ήδη καταχωρίσει εναντίον της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου, ημερ. 14.07.2023, με την οποίαν απορρίπτεται η αίτησή του για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας δυνάμει του περί Προσφύγων Νόμου του 2000, Ν. 6(Ι)/2000, ως έχει τροποποιηθεί (στο εξής αναφερόμενος ως «ο περί Προσφύγων Νόμος»).

 

Με προηγούμενη απόφαση μου ημερομηνίας 07.03.2024, έκρινα ότι η περίπτωση του Αιτητή εμπίπτει στις πρόνοιες του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, Ν.165(Ι)/2002 (στο εξής αναφερόμενος ως «ο περί Νομικής Αρωγής Νόμος») και διατάχθηκε η κατάθεση στο Πρωτοκολλητείο, σχετικής κοινωνικοοικονομικής έκθεσης, προκειμένου αυτή να συνεκτιμηθεί για να αποφασίσω κατά πόσο θα δοθεί στον Αιτητή το ευεργέτημα της Νομικής Αρωγής.

 

Ακολούθως, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, κατέθεσαν σχετική έκθεση στο Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου, την οποία και έχω σήμερα ενώπιόν μου προς εξέταση. 

 

Από το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής, προκύπτει ότι ο Αιτητής ο οποίος κατάγεται από το Αφγανιστάν, προέρχεται από πολυμελή οικογένεια και είναι το μικρότερο ηλικιακά από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του. Ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανοδηγός και η μητέρα του ασχολείτο με το νοικοκυριό. Ο Αιτητής, ως δήλωσε, μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ενεγράφη σε Πανεπιστήμιο στον κλάδο της Δημοσιογραφίας, στη χώρα καταγωγής του, ωστόσο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του. Τον Φεβρουάριο του 2023 ήλθε στην Κύπρο ως αιτητής ασύλου. Αρχικά φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα όπου παρέμεινε για τρεις περίπου μήνες και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Αγία Νάπα όπου του παρείχαν διαμονή φίλοι ομοεθνής του. Εργάστηκε για τρεις μήνες περίπου σε κουζίνα εστιατορίου ωστόσο πλέον είναι άνεργος. Περί τα τέλη Φεβρουαρίου μετακινήθηκε στην Λεμεσό όπου και συνεχίζει να διαμένει μέχρι σήμερα σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με άλλα τρία άτομα ομοεθνή του, ενώ ως ανέφερε, τις βασικές του ανάγκες καλύπτουν τα φιλικά του πρόσωπα με τα οποία διαμένει μαζί, λόγω του ότι ο ίδιος δεν έχει εισοδήματα. Ως ο ίδιος ανέφερε δεν κατέχει οποιανδήποτε κινητή ή ακίνητη ιδιοκτησία ούτε αποταμιεύσεις ενώ δεν έχει καθόλου εισοδήματα.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα ενώπιόν μου δεδομένα και υπό το φως των προλεχθέντων, είναι εμφανές ότι ο Αιτητής δεν έχει οποιαδήποτε περιουσία, οικονομικό πόρο ή εισοδήματα και ότι συνεπώς στερείται της οικονομικής  δυνατότητας να ανταπεξέλθει στα έξοδα της δίκης και στον διορισμό δικηγόρου .

 

Συνεκτιμώντας τις προαναφερόμενες κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους και με γνώμονα τα όσα προβλέπονται στο Νόμο, αποφασίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έκδοση Νομικής Αρωγής  και συνεπώς η αίτησή του Αιτητή εγκρίνεται. Εντέλλεται το αρμόδιο Πρωτοκολλητείο να προχωρήσει στις νενομισμένες διαδικασίες για διορισμό δικηγόρου σύμφωνα με τον Διαδικαστικό Κανονισμό, δυνάμει του σχετικού Νόμου.  Τα έξοδα του Διερμηνέα όπως προέκυψαν στις προηγούμενες διαδικασίες και σήμερα, να καταβληθούν από τη Δημοκρατία.

 

 

 

Ε. Ρήγα, ΔΔΔΔΠ

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο