ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Υπόθεση Αρ.: 2479/23

 

19 Απριλίου 2024

 

[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

 

U C O

Αιτητή

 

-και-

 

 

Υπηρεσία Ασύλου

Καθ’ ων η αίτηση

 

Ο Αιτητής εμφανίζεται αυτοπροσώπος.

                                                                                                                                                             

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΧ TEMPORE

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Με την παρούσα προσφυγή προσβάλλεται η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ημερομηνίας 30.6.2023. Έχει κατατεθεί ένσταση από τους Καθ' ων και σήμερα κατατέθηκε και ο διοικητικός φάκελος που αφορά την υπόθεση. Ο συνήγορος του αιτητή έχει καταχωρίσει γραπτή αγόρευση, αλλά σήμερα προώθησε ως λόγο ακυρώσεως μόνο το ότι δεν διεξήχθη δέουσα έρευνα πριν την επίδικη απόφαση οι Καθ’ων η Αίτηση υιοθετήσαν τη δική τους αγόρευση.

 

Έχω εξετάσει το περιεχόμενο του φακέλου και από αυτό προκύπτει ότι διεξήχθη συνέντευξη, τα πρακτικά της οποίας είναι κατατεθειμένα ως ερυθρά 13 ‑ 24 του φακέλου. Κατά τη συνέντευξη τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις τόσο ανοικτού τύπου όσο και διευκρινιστικές. Οι ισχυρισμοί του αιτητή κατηγοριοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν από τον αρμόδιο λειτουργό και η βάση προς τεκμηρίωσης του αιτήματος του ήταν ότι δέχτηκε απειλές από την κοινότητα του λόγω απροθυμίας του να πάρει τη θέση του πατέρα του σε λατρευτικά καθήκοντα. Αυτός ο ισχυρισμός απορρίφθηκε λόγω έλλειψης εσωτερικής αξιοπιστίας, αφού ο αιτητής δεν ήταν σε θέση να δώσει επαρκείς και ικανοποιητικές πληροφορίες για το αίτημά του, και επιπλέον οι ισχυρισμοί του έπασχαν από έλλειψη ευλογοφάνειας.

 

Περαιτέρω έγινε έρευνα και σε άλλες εξωτερικές πήγες και ο αρμόδιος λειτουργός κατέγραψε ότι τα όσα ανάφερε ο αιτητής έρχονται σε αντίφαση με τις εν λόγω πληροφορίες.

 

Στη συνέχεια ο αρμόδιος λειτουργός προέβη σε εξέταση της κατάστασης ασφάλειας της πολιτείας απ΄ όπου προέρχεται ο αιτητής, και κατάληξε ότι δεν υφίσταται ένοπλη σύρραξη σε αυτήν και γενικά δεν υπάρχει κίνδυνος για τον αιτητή να επηρεαστεί προσωπικά σε περίπτωση επιστροφής του σε αυτήν.

 

Η κατάληξη του αρμόδιου λειτουργού ήταν ότι ο αιτητής δεν μπορεί να υπαχθεί σε κανένα καθεστώς διεθνούς προστασίας είτε δυνάμει του Άρθρου 3 και του Άρθρου 19 του περί Προσφύγων Νόμου και αυτή ήταν εύλογη, και αποτέλεσμα δέουσας έρευνας. Ως εκ τούτου απορρίπτω τον ισχυρισμό του συνηγόρου του αιτητή περί του ότι η επίδικη απόφαση λήφθηκε χωρίς δέουσα έρευνα.

 

Με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, ο αιτητής δεν έχει αποδείξει ότι πάσχει η ορθότητα και τη νομιμότητα της επίδικης απόφασης και η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με 600 ευρώ υπέρ των Καθ' ων η Αίτηση. Η επίδικη απόφαση επικυρώνεται.

 

 

 

 

 (Υπ.) Μ. Παπαντωνίου, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 

Πιστό αντίγραφο  

 

Πρωτοκολλητής  

 

/πα 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο