ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Υπόθεση Αρ.: 2889/23

 

19 Απριλίου 2024

 

[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

 

C B S E

Αιτητή

 

-και-

 

 

Υπηρεσία Ασύλου

Καθ’ ων η αίτηση

 

Ο Αιτητής εμφανίζεται αυτοπροσώπος.

                                                                                                                                                             

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΧ TEMPORE

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Με την παρούσα προσφυγή προσβάλλεται η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ημερομηνίας 28.7.23, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για διεθνούς προστασία. Έχει καταχωρηθεί ένσταση εκ μέρους των Καθ' ων και σήμερα και ο διοικητικός φάκελος.

 

Ο συνήγορος του αιτητή καταχώρησε γραπτή αγόρευση και σήμερα στις διευκρινήσεις του περιόρισε τους λόγους ακυρώσεως στο ότι πρόκειται για μη επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ισχυρισμό με τον οποίο διαφωνούν οι Καθ’ων η Αίτηση, οι οποίοι υπεραμύνονται της νομιμότητας της επίδικης απόφασης.

 

Έχω εξετάσει το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου από το οποίο προκύπτει ότι διεξήχθη συνέντευξη, τα πρακτικά της οποίας είναι κατατεθειμένα ως Ερυθρά 11 – 20 και κατά την οποία τέθηκαν ανοικτού τύπου ερωτήσεις και διευκρινιστικές ερωτήσεις στον Αιτητή ο οποίος προέβαλλε ως βασικό ισχυρισμό προς τεκμηρίωση του αιτήματος του, ότι ο θείος του αποζητούσε την κτηματική περιουσία του αποβιώσαντα πατέρα του.

 

Ο ισχυρισμός αυτός αξιολογήθηκε από τον αρμόδιο λειτουργό ο οποίος τον απέρριψε καθότι ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να παρέχει ενδελεχείς πληροφορίες, απαντούσε με ασάφειες και γενικολογίες και επίσης δεν φαίνεται ο φόβος του να είναι αρκούντως σοβαρός ως προς τη φύση ή την επανάληψή του. Ο αρμόδιος λειτουργός παρέπεμψε σε συγκεκριμένες απαντήσεις του Αιτητή καταλήγοντας ότι ο ισχυρισμός του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

 

Στη συνέχεια αποδεχόμενος την ταυτότητα και προσωπικά στοιχεία του Αιτητή προέβη σε νομική ανάλυση και κατάληξε ότι δεν μπορεί να του παραχωρηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας ούτε δυνάμει του Άρθρου 3 ούτε δυνάμει του Άρθρου 19 του περί Προσφύγων Νόμου. Η αξιολόγηση και η ανάλυση του αρμόδιου λειτουργού στην οποία στηρίχθηκε η επίδικη απόφαση ήταν πλήρως αιτιολογημένη και ως εκ τούτου απορρίπτεται ο νομικός ισχυρισμός που έχει προωθήσει ο δικηγόρος του Αιτητή. Κρίνω ότι ο Αιτητής δεν απέδειξε ότι πάσχει η oρθότητα και η νομιμότητα της επίδικης απόφασης και για τους λόγους που προανάφερα, η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με 500 ευρώ έξοδα υπέρ των Καθ' ων. Η επίδικη απόφαση επικυρώνεται. 

 

 

 

 

 (Υπ.) Μ. Παπαντωνίου, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 

Πιστό αντίγραφο  

 

Πρωτοκολλητής  

 

/πα 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο