ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Υπόθεση Αρ.: 3959/23

 

18 Απριλίου 2024

 

[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

 

O A A

Αιτητή

 

-και-

 

 

Υπηρεσία Ασύλου

Καθ’ ων η αίτηση

 

                                                                                                                                                             

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΧ TEMPORE

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Με την παρούσα προσφυγή προσβάλλεται η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ημερομηνίας 29.8.2023, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα το Αιτήτη για διεθνή προστασία.

 

Τα γεγονότα προκύπτουν από την Ένσταση των Καθ’ων η Αίτηση και σήμερα κατατέθηκε και ο σχετικός Διοικητικός Φάκελος.

 

Η συνήγορος του Αιτητή προβάλει με την γραπτή της αγόρευση ισχυρισμούς περί μη δέουσας έρευνας πλάνης περί τα πράγματα και μη επαρκούς αιτιολόγησης, ισχυρισμούς που δεν εξειδικεύει με αναφορά στα πραγματικά περιστατικά που προέβαλε ο Αιτητής προς τεκμηρίωση του αιτήματος του. Κατά τις διευκρινήσεις σήμερα η συνήγορος του Αιτητή ανέφερε ότι τα πρόσωπα που προέρχονται από την Νιγηρία και αντιμετωπίζουν απειλές ακόμα και λόγω περιουσιακών διαφορών θεωρούνται ευάλωτα. Η συνήγορος των Καθ’ων η Αίτηση αγορεύοντας προφορικά, παρέπεμψε στην ανάλυση της έκθεσης του αρμόδιου λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου, από όπου προκύπτει ότι διεξήχθη δέουσα έρευνα και η επίδικη απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη.

 

Έχω εξετάσει τα στοιχεία ενώπιων μου και ιδιαίτερη έμφαση θα δώσω στην έκθεση του λειτουργού, η οποία αποτελεί και την βάση έκδοσης της επίδικης απόφασης. Από αυτήν προκύπτει ο ισχυρισμός του Αιτητή περί απειλών του από μέλη της οικογένειας του λόγω περιουσιακών διαφορών δεν έγινε δεκτός αφού παρατηρήθηκε έλλειψη συνοχής, αοριστολογίες, έλλειψη συνάφειας και μη ευλογοφάνειας στα λεγόμενα του. Στην έκθεση εισήγηση καταγράφονται με λεπτομέρεια οι απαντήσεις του Αιτητή οι οποίες οδήγησαν τον λειτουργό στην κατάληξη του περί μη στοιχειοθέτησης της αξιοπιστίας του Αιτητή.

 

Η έρευνα στην οποία είχε προβεί ο λειτουργός ήταν ενδελεχής και δεν βρίσκω έρεισμα ώστε να επέμβω στα ευρήματα του με οποιοδήποτε τρόπο. Επιπρόσθετα σε σχέση με το προφίλ του Αιτητή και την χώρα καταγωγής του διαφαίνεται ότι έγινε έρευνα σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης και κρίθηκε ότι δεν παρατηρούνται σε αυτή συνθήκες ένοπλων συγκρούσεων.

 

Με βάση τα προαναφερόμενα κρίνω ότι ορθώς ο λειτουργός απέρριψε το αίτημα του Αιτητή αφού δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 3 ή 19 του περί Προσφύγων Νόμου ώστε να του παραχωρηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας. Στην βάση των προαναφερθέντων κρίνω ότι ο Αιτητής δεν κατάφερε να αποδείξει ότι πάσχει η ορθότητα και νομιμότητα της επίδικης απόφασης ως εκ τούτου η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με €800 έξοδα υπέρ των Καθ’ων η Αίτηση. Η επίδικη απόφαση επικυρώνεται.

 

 

 

 

 (Υπ.) Μ. Παπαντωνίου, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 

Πιστό αντίγραφο  

 

Πρωτοκολλητής  

 

/πα 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο