ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

                                                                                      Νομική Αρωγή αρ.67/24

 

11 Απριλίου 2024

 

[Α. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΡ.1 ΤΟΥ 2003 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2002 (Ν. 165(Ι)/2002)

 

Αίτηση από:

 

Ν. Κ. C.

                                                                                                                                    Αιτήτρια

 

 

Αιτήτρια εμφανίζεται αυτοπροσώπως

Κα Α. Κίτσιου, Δικηγόρος για Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Κα Ε. Ηρακλέους - μεταφράστρια για πιστή μετάφραση από Ελληνικά σε Γαλλικά και αντίστροφα

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Δόθηκε Αυθημερόν)

 

Η αιτήτρια με την παρούσα αίτησή του ημ.09/04/24, αιτείται την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής προκειμένου να προβεί σε καταχώρηση προσφυγής δυνάμει του άρθρου 146 του Συντάγματος κατά του διατάγματος κράτησής βάσει του άρθρου 9ΣΤ (2) (β) και (δ) του περί Προσφύγων Νόμου, ημ.03/04/24, το οποίο εκδόθηκε από τον Διευθυντή Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Από την ευπαίδευτο συνήγορο για Γενικό Εισαγγελέα έχει αναφερθεί ότι το επισυνημμένο στην παρούσα αίτηση νομικής αρωγής διάταγμα κράτησης ημ.03/04/24 είναι όντως αυτό για την προσβολή του οποίου ζητείται δωρεάν νομική αρωγή και επιβεβαίωσε ότι διατηρεί την ιδιότητα της ατήτριας ασύλου αφού η αίτηση διεθνούς προστασίας που υπέβαλε, η οποία ήταν μεταγενέστερη αίτηση η οποία κρίθηκε παραδεκτή και εξετάστηκε επί της ουσίας, απορρίφθηκε προ ολίγων ημερών και δεν έχει ακόμα γίνει επίδοση αυτής στην αιτήτρια.

Ως προνοείται στο άρθρο 6Β, εδάφιο 7, του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, (ν.165(Ι)/2002), το Δικαστήριο, κατά την εξέταση της αίτησης για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής σε περίπτωση κράτησης, δεν υπεισέρχεται στην εξέταση οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης. Ορίζεται περαιτέρω ότι η παροχή δωρεάν νομικής αρωγής αφορά μόνο την πρωτοβάθμια εκδίκαση της εν λόγω προσφυγής ή της εν λόγω αίτησης, ανάλογα με την περίπτωση. Σε περιπτώσεις ως η παρούσα η μόνη προϋπόθεση που εξετάζεται είναι το κατά πόσο η διοικητική πράξη έχει ως έννομο αποτέλεσμα την κράτηση του αιτητή.

Περαιτέρω, ως προνοείται από το άρθρο 7 (1) του Περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει πιστοποιητικό για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής εφόσον κρίνει ότι η οικονομική κατάσταση του αιτητή «δεν του επιτρέπει να εξασφαλίσει νομική αρωγή, λαμβανομένων υπόψη των απολαβών του, πραγματικών και αναμενόμενων, οποιωνδήποτε άλλων εισοδημάτων, από εργασία ή άλλες πηγές, των εξόδων για τις βασικές ανάγκες του ιδίου και της οικογένειας του και άλλων υποχρεώσεων και αναγκών του» [αρ.7(1)(α)] και, περαιτέρω, ότι «λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ή άλλων περιστάσεων της υπόθεσης είναι επιθυμητό για το συμφέρον της δικαιοσύνης να τύχει δωρεάν νομικής αρωγής για την προετοιμασία και το χειρισμό της υπόθεσης» [αρ.7(1)(β)].

Από τον συμπληρωμένο ΤΥΠΟ 2 της αίτησης νομικής αρωγής προκύπτει ότι η αιτήτρια είναι από τη Λ. Δ. του Κονγκό, έχει δύο παιδία, τα οποία διαμένουν με την αδελφή της στη χώρα καταγωγής, και η ίδια δεν έχει οικονομικούς πόρους.

Επί τούτου υποβλήθηκαν από την ευπαίδευτη συνήγορο για Γενικό Εισαγγελέα σχετικές ερωτήσεις, οι απαντήσεις στις οποίες επιβεβαίωσαν τα όσα καταγράφονται στον ΤΥΠΟ 2 της αιτήσεως, ήτοι ότι η αιτήτρια δεν διατηρεί κινητή ή ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις, δεν εργάζεται και δεν έχει κανένα εισόδημα, είτε απολαβές είτε άλλα ωφελήματα.

Η συνήγορος για Γενικό Εισαγγελέα εισηγείται ότι πληρούνται εν προκειμένω οι εκ του νόμου προϋποθέσεις για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής.

Ενόψει των όσων ανωτέρω αναφέρω, ήτοι του γεγονότος ότι η αιτήτρια δεν έχει κανένα οικονομικό πόρο που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει νομική εκπροσώπηση και να καταχωρήσει προσφυγή εναντίον της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου, και κρίνοντας, στη βάση των όσων προβλέπονται στο Νόμο, ότι είναι επιθυμητό για το συμφέρον της δικαιοσύνης να τύχει δωρεάν νομικής αρωγής ένεκα της σοβαρότητας της υπόθεσης, η οποία επισημαίνεται ότι αφορά την ελευθερία της αιτήτριας, καταλήγω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έκδοση παροχή δωρεάν νομικής αρωγής.

Ως εκ τούτου εντέλλεται το αρμόδιο Πρωτοκολλητείο να προχωρήσει στις νενομισμένες διαδικασίες για το διορισμό δικηγόρου σύμφωνα με τον Διαδικαστικό Κανονισμό και τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Τα έξοδα του μεταφραστή να πληρωθούν από τη Δημοκρατία.

 

 

Α. Χριστοφόρου, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο