ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπόθ. Αρ.: 734/2024

18 Απριλίου, 2024

[Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

Μεταξύ:

M.S.M.

Αιτήτρια

-και-

 

Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Υπηρεσίας Ασύλου

Καθ' ων η Αίτηση

Εμφανίσεις:

Η Αιτήτρια παρούσα

Σ. Σταύρου (κα) για Ι. Χαραλάμπους (κα), Δικηγόρος για Γενικό Εισαγγελέα, Δικηγόρος για τους Καθ' ων η Αίτηση.

Ε. Ηρακλέους (κα) για πιστή μετάφραση από Γαλλικά στα Ελληνικά και αντίστροφα.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Με την παρούσα προσφυγή η Αιτήτρια προσβάλλει την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, επιστολής ημερομηνίας 22/02/24, η οποία της κοινοποιήθηκε αυθημερόν, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της για παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η Αιτήτρια υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία στις 07/12/23, στις 10/01/24 πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη της, ακολούθησε έκθεση/εισήγηση λειτουργού ημερ.06/02/24 και ο εξουσιοδοτημένος από τον Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιος λειτουργός αποφάσισε την απόρριψη της αίτησης στις 07/02/24, απόφαση που αποτελεί και το αντικείμενο της παρούσας προσφυγής.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Η Αιτήτρια κατά την ενώπιον του Δικαστηρίου διαδικασία υιοθέτησε τους λόγους που ανέφερε στην αίτηση ασύλου της και στην προσφυγή της - ήτοι ότι εγκατέλειψε την χώρα της, λόγω βίας που άσκησε εναντίον της ο πατέρας της όταν χώρισε με τη μητέρα της και επειδή ο πατέρας της θέλει να την πάρει με τη βία να ζήσει μαζί του.

 

Οι Καθ' ων η αίτηση παρέπεμψαν στα στοιχεία της Ένστασης και στο περιεχόμενο της έκθεσης/εισήγησης του λειτουργού και ανέφεραν ότι δεν αντιμετώπισε οποιοδήποτε πρόβλημα στη χώρα της, διέμενε για τέσσερα έτη στις μη ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, αφίχθηκε στη Κύπρο με τον σύντροφό της ο οποίος είναι επίσης αιτούντας άσυλο (απορρίφθηκε η αίτηση του) και προκύπτει ότι οι λόγοι που εγκατέλειψε την χώρα της ήτο οικονομικοί.

 

ΚΑΤΑΛΗΞΗ

Το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα όσα υποστηρίζονται από την Αιτήτρια, αυτά που απάντησαν οι Καθ΄ ων η αίτηση, του περιεχομένου του διοικητικού φακέλου (στο εξής «ΔΦ») και αντλώντας τις εξουσίες που ορίζονται στο Άρθρο 11 του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμων του 2018 έως 2023 (Ν. 73(I)/2018), προχωρεί να εξετάσει την ουσία του αιτήματος της.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επανέλαβε τους ίδιους λόγους που κατέγραψε στην αίτηση ασύλου ημερομηνίας 07/12/23 ήτοι ότι εγκατέλειψε τη χώρα της και έφθασε στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία με φοιτητική βίζα με σκοπό να σπουδάσει. Όμως, το άτομο που τη στήριζε οικονομικά από την χώρα καταγωγής της απεβίωσε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Στη συνέχεια έμεινε έγκυος και εισήλθε στις ελεγχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας για οικονομικούς λόγους (ερυθρά 88, 36-χ14-χ15, 35-χ1 ΔΦ). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της ισχυρίστηκε επιπρόσθετα ότι φοβάται να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της, καθότι ο πατέρας της θα την εξαναγκάσει σε έκτρωση επειδή έμενε έγκυος εκτός γάμου(ερυθρά 88, 35-χ3-χ4 ΔΦ).

Μετά από αξιολόγηση των πρακτικών της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι η Αιτήτρια κρίθηκε ως υψηλής ευαλωτότητας ως εγκυμονούσα (ερυθρά 13-26 ΔΦ) και διαπιστώθηκε ότι παρασχέθηκε η κατάλληλη στήριξη και είχε πραγματική πρόσβαση σε όλες τις απαιτούμενες διαδικαστικές εγγυήσεις όπως πρόσβαση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Υπηρεσίας και ιατρικές υπηρεσίες. Ο εξεταστής της υπόθεσης – λειτουργός ενημέρωσε την Αιτήτρια για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της (ερυθρά 39-38 ΔΦ) και κατά την διάρκεια της συνέντευξης της έθεσε διάφορα ερωτήματα για να καλύψει τους λόγους που την οδήγησαν να εγκαταλείψει την χώρα της και να υποβάλει αίτηση ασύλου. Της παρασχέθηκε δωρεάν διερμηνέας, της διαβάστηκαν όσα καταγράφηκαν στη συνέντευξη και επιβεβαίωσε πως όσα καταγράφηκαν αντικατοπτρίζουν επακριβώς τις δηλώσεις της (ερυθρό 33 ΔΦ). Από τις απαντήσεις της έγινε αποδεκτό ότι είναι υπήκοος Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό με τελευταία περιοχή διαμονής την περιοχή Kintambo commune, στην πόλη Κινσάσα, όπου μετεγκαταστάθηκε από την πόλη καταγωγής της, την περιοχή Lubumbashi, Katanga Region (ερυθρά 92-89, 41-x1,x5-x7 ΔΦ). Επίσης αποδεκτός έγινε και ο ισχυρισμός της ότι εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής της για λόγους οικονομικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου (ερυθρό 33 ΔΦ). Συγκεκριμένα η Αιτήτρια ισχυρίστηκε ότι εγκατέλειψε τη χώρα της και έφθασε στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία με φοιτητική βίζα με σκοπό να σπουδάσει. Όμως το άτομο από την χώρα καταγωγής της που τη στήριζε οικονομικά απεβίωσε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Στη συνέχεια έμεινε έγκυος και εισήλθε με τον σύντροφο της στις ελεγχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας για οικονομικούς λόγους (ερυθρά 88, 36-χ14-χ15, 35-χ1 ΔΦ). Απορρίφθηκε όμως ο ισχυρισμός της για φόβο δίωξης από τον πατέρα της ο οποίος σε περίπτωση επιστροφής της στην χώρα καταγωγής της θα την εξαναγκάσει σε έκτρωση επειδή έμεινε έγκυος εκτός γάμου ως εσωτερικά αναξιόπιστος (ερυθρά 88, 35-χ3-χ4 ΔΦ). Ο λειτουργός στην εισήγηση/έκθεση έκρινε ότι η Αιτήτρια δεν ήταν σε θέση να δώσει ικανοποιητικές και επαρκείς πληροφορίες σε θέματα που άπτονται του πυρήνα του αιτήματος της και οι ισχυρισμοί της παρουσίαζαν αντιφάσεις, ασυνέχεια και παραλείψεις (ερυθρά 88 -85 ΔΦ). Ειδικότερα η Αιτήτρια:

- σε διευκρινιστική ερώτηση στην αναφορά της ότι αυτή και το αγόρι της με το οποίο είναι μαζί σχεδόν πέντε χρόνια και ο οποίος στηρίζει την εγκυμοσύνη της σχεδιάζουν να παντρευτούν κατά πόσο θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τον πατέρα της σε περίπτωση που επιστρέψει στην χώρα καταγωγής της, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και όλα θα είναι καλά (ερυθρά 37-χ4,35-χ2,35-χ13-χ15 ΔΦ),

 - δεν ήταν σε θέση να δώσει ικανοποιητική απάντηση όταν της επισημάνθηκε η αντίφαση στον ισχυρισμό της ότι δεν διατηρεί επικοινωνία με τον πατέρα της, ο οποίος διαμένει σε άλλη πόλη και ότι έχει να τον δει από το 2005, υποστηρίζοντας ότι θα το ανακαλύψει επειδή είναι πρώην στρατιωτικός χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες (ερυθρά 38-χ10, 35-χ5-χ6 ΔΦ),

- υπήρξε αντιφατική στους ισχυρισμούς της χωρίς να είναι σε θέση να παρέχει ικανοποιητικές εξηγήσεις. Από τη μία ισχυρίστηκε ότι η μητέρα της έφυγε από την πόλη Lubumbashi για να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με τον πατέρα της και από την άλλη ισχυρίστηκε ότι η μητέρα της την ενημέρωσε ότι αν επιστρέψει ο πατέρας της δεν θα της επιτρέψει να γεννήσει λόγω της ηλικίας της και επειδή πρόκειται για παιδί εκτός γάμου (ερυθρά 38-χ7,χ10, 35-χ3,χ7  ΔΦ),

- υπήρξε ασαφής και αναξιόπιστη στους ισχυρισμούς της καθότι σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας της δεν γνωρίζει για την εγκυμοσύνη της και συνεπώς ο φόβος της στηρίζεται σε εικασίες και προθέσεις της μητέρας της (ερυθρά 35- χ5,χ10-χ11, χ12  ΔΦ),

- δεν ήταν σε θέση να παρέχει ικανοποιητικές εξηγήσεις όταν ρωτήθηκε τον λόγο που δεν ανάφερε τον φόβο δίωξης από τον πατέρας της τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ευαλωτότητας όσο και στην αίτηση ασύλου της ισχυριζόμενη μόνο ότι δεν προέβη σε λεπτομέρειες σε αυτές τις συνεντεύξεις (ερυθρά 23, 1, 34-χ1- χ5 ΔΦ),

- όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της σε άλλη περιοχή της χώρας της, ανέφερε ότι δεν το σκέφτηκε ποτέ καθότι όλη της την ζωή έζησε στην περιοχή Kintambo, στην Κινσάσα και είναι το μέρος που έχει συνηθίσει, ανατρέποντας τον ισχυρισμό της για φόβο δίωξης από τον πατέρα της(ερυθρά 34-χ8- χ9 ΔΦ).

 

Το Δικαστήριο αφού διεξήλθε των λεπτομερειών της συνέντευξης διαπιστώνει, όπως και η εισήγηση του λειτουργού, ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό αυτό το μέρος της ιστορίας της. Οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί της δεν παρουσιάζουν συνέπεια, επαρκείς πληροφορίες και λεπτομέρειες που να παραπέμπουν σε βιωματικό περιστατικό. Υποχρεούτο δε να παρέχει κάθε διαθέσιμη βοήθεια στον εξεταστή για τη διαπίστωση των στοιχείων της υπόθεσής της και να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της με επαρκή λεπτομέρεια (Βλέπε Άρθρο 18 του περί Προσφύγων Νόμου 2000 έως 2023, (Ν.6(Ι)/2000), βλέπε επίσης Πρακτικός Οδηγός της ΕΑΣΟ: Αξιολόγηση των Αποδεικτικών Στοιχείων, Μάρτιος 2015, βλέπε επίσης Evidence and credibility assessment in the context of the Common European Asylum System της EUAA, February 2023, σελ.57-72, 103-112, 120-131). Σύμφωνα και με την § 205 του Εγχειριδίου για τις Διαδικασίες και τα Κριτήρια Καθορισμού του Καθεστώτος των Προσφύγων, του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, ο αιτών να βοηθά τον εξεταστή με κάθε δυνατό τρόπο με την τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, να κάνει προσπάθεια να υποστηρίξει τα λεγόμενά του με κάθε διαθέσιμο μέσο, να δώσει ικανοποιητική επεξήγηση για κάθε απουσία τεκμηρίων και να παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν τον εαυτό του και τις προγενέστερες εμπειρίες του με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για να καταστήσει ικανό τον εξεταστή να αποδείξει τους σχετικούς ισχυρισμούς. Λαμβάνοντας υπόψη και το μορφωτικό επίπεδο της Αιτήτριας θα αναμενόταν να είναι σε θέση να παραθέσει ένα συμπαγές αφήγημα το οποίο θα εμπεριείχε συνεκτικές και συνεπείς μεταξύ τους πληροφορίες. Αντίφαση προκύπτει και σε σχέση με τον ισχυρισμό που καταγράφεται στο δικόγραφο της προσφυγής της με την ουσία του αιτήματος της όπως αυτό προβλήθηκε κατά την διαδικασία στην Υπηρεσία Ασύλου.

 

Ούτε θα μπορούσε να τύχει του ευεργετήματος της αμφιβολίας το οποίο δίνεται μόνο όταν έχουν προσκομισθεί όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και όταν ο εξεταστής είναι γενικά ικανοποιημένος από την αξιοπιστία της Αιτήτριας. (Βλέπε §204 του Εγχειριδίου για τις Διαδικασίες και τα κριτήρια Καθορισμού του Καθεστώτος των Προσφύγων του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών). Τα γεγονότα της περίπτωσης της Αιτήτριας σε συνάρτηση με τα στοιχεία του φακέλου και τις αιτιάσεις της δεν προκύπτει να συντρέχουν στο πρόσωπο της εκείνα τα υποκειμενικά και αντικειμενικά κριτήρια που μπορούν να στοιχειοθετήσουν το γεγονός ότι εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής της και δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτή λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης (§37-38 του Εγχειριδίου για τις Διαδικασίες και τα Κριτήρια Καθορισμού του Καθεστώτος των Προσφύγων, του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών). Δεν έχει τεκμηριώσει ότι σε περίπτωση επιστροφής του θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα από τις αρχές της χώρας της και δεν έχει ούτε καταδικασθεί, συλληφθεί, ή καταζητείται και δεν έχει κακοποιηθεί ή διωχθεί. Επομένως, η κατάληξη της Υπηρεσίας Ασύλου είναι ορθή, καθότι από τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον της και από τις παραστάσεις της Αιτήτριας δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Άρθρου 3 του περί Προσφύγων Νόμου 2000 έως 2023, (Ν.6(Ι)/2000).

 

Ως προς το εάν η περίπτωση της Αιτήτριας εμπίπτει στις προϋποθέσεις παροχής καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας, ο λειτουργός εξέτασε κατά πόσο θα υπόκειτο σε περίπτωση επιστροφής της στην χώρα καταγωγής σε οποιαδήποτε τέτοια σοβαρή και αδικαιολόγητη βλάβη ως προσδιορίζεται στο Άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου 2000 έως 2023, (Ν.6(Ι)/2000) και κατέληξε ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται (ερυθρά 81 ΔΦ). Ουδείς εκ των ισχυρισμών που πρόβαλε τεκμηριώνει την ύπαρξη ουσιωδών λόγων ώστε να πιστεύεται ότι η ίδια προσωπικά, σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της, θα υποβληθεί σε κίνδυνο θανατικής ποινής ή εκτέλεσης ή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, βάσει του Άρθρου 15, εδάφια (α) και (β), της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/95/ΕΕ[1] που αντιστοιχεί στο Άρθρο 19(2), εδάφια (α) και (β), του περί Προσφύγων Νόμου2000 έως 2023, (Ν. 6(Ι)/2000). Ειδικά δε ως προς το σκέλος της διακινδύνευσης λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης, ο λειτουργός σημειώνει ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών από εξωτερικές πηγές πληροφόρησης επιβεβαιώνεται ότι στην περιοχή της Αιτήτριας δεν παρατηρούνται συνθήκες ένοπλων συγκρούσεων. Σημειώνεται ότι, η ίδια σε κανένα στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης της ανέφερε ότι κινδυνεύει λόγω ένοπλης σύρραξης στη χώρα της, ενώ από αναθεωρημένη έρευνα του Δικαστηρίου από τη βάση δεδομένων ACLED (The Armed Conflict Location & Event Data Project)  τα περιστατικά βίας που αφορούν συνολικά την επαρχία της Κινσάσα, πόλη Κινσάσα για το χρονικό διάστημα από 01/03/23 έως 01/03/24 έχουν καταγραφεί συνολικά μόνο 55 περιστατικά χρήσης βίας που έχουν μετρήσει συνολικά 69 θύματα. Πιο συγκεκριμένα, από τα 45 περιστατικά τα 7 είναι μάχες (με 20 θύματα), τα 22 είναι περιστατικά χρήσης βίας κατά αμάχων (με 48 θύματα) και τα 26 είναι εξεγέρσεις (με 1 θύμα).[2] Σύμφωνα με το ACLED, υπάρχει μείωση της τάξεως του 55.9% στα περιστατικά ασφαλείας του Μαρτίου του 2024 και μείωση της τάξεως του 100% στα θύματα κατά τον εν λόγω μήνα, συγκριτικά με έναν μέσο μήνα του προηγούμενου έτους. Δεδομένου δε ότι ο συνολικός πληθυσμός της επαρχίας της Κινσάσα ανέρχεται το 2023 σε περίπου 14.565.700 κατοίκους[3],  καθίσταται κατανοητό ότι ο ανωτέρω αναφερόμενος αριθμός θανάτων στην εν λόγω περιοχή από περιστατικά ασφαλείας δεν ανέρχεται σε τόσο υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της περιοχής, έτσι ώστε η κατάσταση στην εν λόγω περιοχή να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένοπλη σύρραξη επιφέρουσα συνθήκες αδιακρίτως ασκούμενης βίας. Βάσει των ανωτέρω ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών, δεν προκύπτει ότι στον τόπο τελευταίας διαμονής της Αιτήτριας λαμβάνει χώρα διεθνής ή εσωτερική ένοπλη σύρραξη εντός του πλαισίου του Άρθρου 19(2)(γ) του Περί Προσφύγων Νόμου 2000 έως 2023, (Ν.6(Ι)/2000) και ως εκ τούτου, παρέλκει περαιτέρω διερεύνηση των προσωπικών της περιστάσεων του για λόγους εφαρμογής της «αναπροσαρμοσμένης κλίμακας» όπως αυτή απορρέει από τη Νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης[4].

 

Με βάση όλα τα πιο πάνω καταλήγω ότι η Υπηρεσία Ασύλου μετά από ενδελεχή έρευνα, αιτιολογημένα απέρριψε την αίτηση της Αιτήτριας για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για να της αναγνωρισθεί η ιδιότητα πρόσφυγα και/ή το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του δικαιολογημένου φόβου δίωξης και/ή να υποστεί σοβαρή και αδικαιολόγητη βλάβη σύμφωνα με τα Άρθρα 3 και 19 του περί Προσφύγων Νόμου του 2000 έως 2023 (Ν.6(Ι)/2000).

 

Ως εκ των ανωτέρω, η παρούσα προσφυγή απορρίπτεται με €800 έξοδα εναντίον της Αιτήτριας και υπέρ των Καθ' ων η αίτηση. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται.

 

 

 

 

                          Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 

 

 

 

 

 

 

 



[1]του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας

[2] ACLED - DISAGGREGATED DATA COLLECTION - ANALYSIS & CRISIS MAPPING PLATFORM, The Armed Conflict Location & Event Data Project, 2024, διαθέσιμο στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο https://acleddata.com/dashboard/#/dashboard (βλ. πλατφόρμα Dashboard, με στοιχεία ανάλυσης ως εξής: COUNTRY VIEW- EVENT DATE – 01/03/23 – 01/03/24, EVENT TYPE - Battles / Violence against civilians / Explosions/Remote violence / Riots  και REGION - Middle Africa – DRC- Kinshasa)

[3] Macrotrends, Kinshasa Population, 2023, διαθέσιμο σε https://www.macrotrends.net/cities/20853/kinshasa/population,

[4] EASO, Άρθρο 15 στοιχείο γ) της οδηγίας για τις ελάχιστες απαιτήσεις ασύλου (2011/95/ΕΕ) Δικαστική Ανάλυση, Νοέμβριος 2014, σελ. 26 – 1.6.2. έννοια της «αναπροσαρμοζόμενης κλίμακας» (https://easo.europa.eu/sites/default/files/Article-15c-QD_a-judicial-analysis-EL.pdf)

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο