ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

                                                                     Νομική Αρωγή αρ. 13/2024

13 Μαΐου, 2024

[Ε. ΡΗΓΑ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2002,

Ν. 168(Ι)/2002 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΑΡ.1) ΤΟΥ 2003

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ:

                            B.F.K.

        από Καμερούν

                                               Αιτητής

 

Ο Αιτητής εμφανίζεται προσωπικά

Για τους Καθ' ων η αίτηση : Π. Δημητρίου (κα) για Α. Φιλίππου (κ), Δικηγόρος της Δημοκρατίας,

[Ραφαήλ Ευαγγέλου - Διερμηνέας,  για διερμηνεία από την ελληνική στην αγγλική και αντίστροφα]

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(Ex Tempore)

 

E. ΡΗΓΑ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Ο Αιτητής με την αίτησή του ημερομηνίας 26.01.2024, αιτείται την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, έτσι ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να διορίσει δικηγόρο, προκειμένου να χειριστεί την προσφυγή που έχει ήδη καταχωρίσει εναντίον της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου, ημερ. 30.11.2023, με την οποίαν απορρίπτεται η αίτησή του για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας δυνάμει του περί Προσφύγων Νόμου του 2000, Ν. 6(Ι)/2000, ως έχει τροποποιηθεί (στο εξής αναφερόμενος ως «ο περί Προσφύγων Νόμος»).

 

Με ενδιάμεση απόφαση μου ημερομηνίας 18.04.2024, έκρινα ότι η περίπτωση του Αιτητή εμπίπτει στις πρόνοιες του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, Ν.165(Ι)/2002 (στο εξής αναφερόμενος ως «ο περί Νομικής Αρωγής Νόμος») και διατάχθηκε η κατάθεση στο Πρωτοκολλητείο, σχετικής κοινωνικοοικονομικής έκθεσης, προκειμένου αυτή να συνεκτιμηθεί για να αποφασίσω κατά πόσο θα δοθεί στον Αιτητή το ευεργέτημα της Νομικής Αρωγής.

 

Ακολούθως, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, κατέθεσαν σχετική έκθεση στο Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου, την οποία και έχω σήμερα ενώπιόν μου προς εξέταση. 

 

Από το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής, προκύπτει ότι ο Αιτητής ο οποίος κατάγεται από το Καμερούν είναι άγαμος, προερχόμενος από πολύτεκνη οικογένεια. Ως ο ίδιος δήλωσε κατά την έρευνα του τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, ο πατέρας του δεν είχε ενεργό ρόλο στη ζωή του αφού δεν παντρεύτηκε με τη μητέρα του και δε ζούσαν μαζί. Η μητέρα και η αδελφή του ζουν στη Γερμανία ως αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, ενώ έχει ακόμα ένα αδελφό ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αμερική. Ο Αιτητής διαμένει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στη Λευκωσία μαζί με ακόμα δύο άτομα με το συνολικό κόστος ενοικίου να ανέρχεται σε €550, ποσό το οποίο επιμερίζεται μαζί με τους συγκατοίκους του με το δικό του μερίδιο να ανέρχεται στο ποσό των €183. Από αυτό, το ποσό των €96,66 καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το υπόλοιπο ποσό των €86,34 καταβάλλεται από τον ίδιο. Ο Αιτητής δεν κατέχει οποιανδήποτε κινητή ή ακίνητη περιουσία, λαμβάνει από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας το ποσό των €261 ως Υλικές Συνθήκες Υποδοχής ενώ δεν έχει οποιαδήποτε άλλα εισοδήματα αλλά ούτε και αποταμιεύσεις. Περαιτέρω, έχει αποταθεί και εγγραφεί στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση εργασίας, ωστόσο στο παρόν στάδιο παραμένει άνεργος.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα ενώπιόν μου δεδομένα και υπό το φως των προλεχθέντων, είναι εμφανές ότι ο Αιτητής δεν έχει οποιαδήποτε περιουσία, οικονομικό πόρο ή εισοδήματα και ότι συνεπώς στερείται της οικονομικής  δυνατότητας να ανταπεξέλθει στα έξοδα της δίκης και στον διορισμό δικηγόρου .

 

Συνεκτιμώντας τις προαναφερόμενες κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους και με γνώμονα τα όσα προβλέπονται στο Νόμο, αποφασίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έκδοση Νομικής Αρωγής  και συνεπώς η αίτησή του Αιτητή εγκρίνεται. Εντέλλεται το αρμόδιο Πρωτοκολλητείο να προχωρήσει στις νενομισμένες διαδικασίες για διορισμό δικηγόρου σύμφωνα με τον Διαδικαστικό Κανονισμό, δυνάμει του σχετικού Νόμου.  Τα έξοδα του Διερμηνέα όπως προέκυψαν στις προηγούμενες διαδικασίες και σήμερα, να καταβληθούν από τη Δημοκρατία.

 

 

 

Ε. Ρήγα, ΔΔΔΔΠ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο