ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπόθ. Αρ.: 5569/2022

30 Μαΐου, 2024

[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

Μεταξύ:

E. N.

Αιτητής

-και-

 

Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Υπηρεσίας Ασύλου

Καθ’ ων η αίτηση

 

Γ. Βασιλόπουλος (κος), Δικηγόρος για τον Αιτητή

Μ. Παραδεισιώτη (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας για τους Καθ' ων η αίτηση.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Ο Αιτητής με την παρούσα προσφυγή αιτείται την έκδοση απόφασης από το παρόν Δικαστήριο με την οποία να κηρύσσεται η απόφαση των Καθ’ ων η αίτηση ημερομηνίας 01/08/2022, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση διεθνούς προστασίας του Αιτητή, ως άκυρη και/ή παράνομη και/ή αντισυνταγματική και/ή στερημένη οποιουδήποτε έννομου αποτελέσματος και αποτέλεσμα πλάνης και κακής εφαρμογής του Νόμου.

 

Γεγονότα

 

Τα ουσιώδη γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, ως έχουν εκτεθεί στην Ένσταση των Καθ' ων η αίτηση και υποστηρίζονται από τον διοικητικό φάκελο, έχουν ως ακολούθως:

 

Ο Αιτητής είναι υπήκοος του Ιράν που αναχώρησε από τη χώρα του περί τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2019 και αφίχθηκε στις μη ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές από όπου πέρασε παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές στις 03/04/2021 και στις 5/04/2021 υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία.

 

Στις 02/06/2022, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη του Αιτητή από λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου της Ε.Ε. (εφεξής «EUAA»). Στις 25/07/2022, o εν λόγω λειτουργός συνέταξε Εισηγητική Έκθεση προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου όπως απορριφθεί το αίτημα του Αιτητή για διεθνή προστασία. Εξουσιοδοτημένος από τον Υπουργό Εσωτερικών ως ο νόμος ορίζει, αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας Ασύλου ενέκρινε την εν λόγω εισήγηση και αποφάσισε την απόρριψη της αίτησης ασύλου του Αιτητή στις 01/08/2022.

 

Στις 08/08/2022, η Υπηρεσία Ασύλου εξέδωσε απορριπτική επιστολή μαζί με την αιτιολόγηση της απόφασης της σχετικά με το αίτημα του Αιτητή, η οποία παρελήφθη ιδιοχείρως από τον Αιτητή στις 09/08/2022. Η εν λόγω απορριπτική απόφαση αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας προσφυγής, η οποία καταχωρήθηκε στις 05/09/2022.

 

Νομικοί Ισχυρισμοί

 

Ο Αιτητής, δια της γραπτής αγόρευσης του συνηγόρου του, προώθησε διάφορους λόγους ακυρώσεως, τους οποίους απέσυρε μερικώς κατά τις διευκρινήσεις, εμμένοντας στους λόγους ακυρώσεως που αφορούν την έλλειψη δέουσας έρευνας και επαρκούς αιτιολόγησης της επίδικης απόφασης και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν έγινε ορθή αξιολόγηση των ισχυρισμών του Αιτητή. Επίσης, ο συνήγορος του Αιτητή υποστήριξε ότι οι Καθ’ων η Αίτηση παρέλειψαν να εξετάσουν κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας στον Αιτητή, παραπέμποντας στο άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου και σε δημοσιεύματα που αφορούν καταδίκες σε αθλητές στο Ιράν, υποβάλλοντας παράλληλα ότι ο Αιτητής είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αποκλείστηκε από την ιδιότητα αυτή για πέντε έτη λόγω υβριστικής συμπεριφοράς.

 

Με τη γραπτή της αγόρευση η συνήγορος των Καθ’ ων η αίτηση αναφέρει ότι ως εμφανώς αποδεικνύεται από το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου, το αίτημα του Αιτητή για παραχώρηση διεθνούς προστασίας εξετάστηκε επιμελώς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αποτέλεσμα δέουσας έρευνας και ορθής αξιολόγησης όλων των στοιχείων και δεδομένων, είναι επαρκώς αιτιολογημένη και λήφθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προσφύγων Νόμου, το Σύνταγμα και τις Γενικές Αρχές του Διοικητικού Δικαίου.  Η συνήγορος των Καθ’ων η Αίτηση τόνισε κατά τις διευκρινήσεις ότι από το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου προκύπτει ότι ο Αιτητής εγκατέλειψε τη χώρα του επειδή η  ιρανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου του είχε επιβάλει απαγόρευση να παίξει ποδόσφαιρο εκεί για 5 χρόνια και ότι  οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο στη χώρα ιθαγένειάς του και ότι αν μπορούσε να συνεχίσει να παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο στη χώρα του θα επέστρεφε χωρίς επιφυλάξεις.

 

Αξιολόγηση

 

Θα προχωρήσω με την εξέταση των ισχυρισμών που προώθησε ο συνήγορος του Αιτητή, ήτοι περί έλλειψης έρευνας και/ή μη δέουσας έρευνας, αναιτιολόγητης απόφασης και παράλειψης εξέτασης των προϋποθέσεων για συμπληρωματική προστασία, ενόψει και της υποχρέωσης που έχει το παρόν Δικαστήριο να προβαίνει σε έλεγχο, εκτός της νομιμότητας, και της ορθότητας κάθε προσβαλλόμενης απόφασης, εξετάζοντας πλήρως και από τούδε και στο εξής τα γεγονότα και τα νομικά ζητήματα που τη διέπουν, καθώς και την ανάγκη χορήγησης διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Προσφύγων Νόμου (βλ. άρθρο 11(3) του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμου του 2018, Ν. 73(I)/2018).

 

Περί τούτου, κρίνω σκόπιμη την παράθεση αρχικά των ισχυρισμών του Αιτητή, ως αυτοί προβλήθηκαν καθ' όλη τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματός του και οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου (από τούδε και στο εξής, «.Δ.Φ.»).

 

Στο πλαίσιο της αίτησής του για διεθνή προστασία (βλ. μετάφραση στα ερ. 8-6 του Δ.Φ.), ο Αιτητής δήλωσε καταρχάς, ως προς το θρήσκευμά του, ως Χριστιανός, ενώ επιπλέον, κατέγραψε ως λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του ότι συνήθιζε να παρακολουθεί μαθήματα και συνεδρίες για τον Χριστιανισμό στο Ιράν, ενώ μια μέρα πληροφορήθηκε ότι όλοι οι φίλοι του που παρακολουθούσαν μαθήματα για τον Χριστιανισμό είχαν συλληφθεί από τις Ιρανικές αρχές, και για το λόγο αυτό ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα προτού τον συλλάβουν. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι αρχικά πήγε στο χωριό του και παρέμεινε κρυμμένος εκεί, ενώ ακολούθως, αφού πέρασαν κάποιες μέρες, ο θείος του τον συμβούλευσε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή κινδύνευε και οι αρχές εκτελούν άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις. Κατέγραψε επίσης ότι, ως εκ τούτου, εγκατέλειψε τη χώρα του, όμως μετά από λίγο καιρό συνέλαβαν τον αδελφό του εκλαμβάνοντας τον για τον ίδιο, ενώ όταν μετέπειτα διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τον αδελφό του και όχι για τον ίδιο, άφησαν τον αδελφό του ελεύθερο. Τέλος, κατέγραψε ότι βρίσκεται στην Κύπρο διότι κινδυνεύει η ζωή του στο Ιράν και αυτός είναι και ο λόγος που αιτήθηκε άσυλο.

 

Κατά τη συνέντευξη του ενώπιον του λειτουργού της EUAA (βλ. ερ. 45-25 του Δ.Φ.), ως προς τις προσωπικές του περιστάσεις, ο Αιτητής δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε ιατρικό ζήτημα ή πρόβλημα υγείας και ούτε λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή (βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 42 του Δ.Φ.), ότι ο ίδιος προέβη στη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου του στην πόλη Isfahan στο Ιράν, χωρίς να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα, καθώς και ότι ταξίδευσε με το εν λόγω διαβατήριο (βλ. σημείο 4Χ στο ερ. 42 του Δ.Φ.). Ερωτηθείς αναφορικά με το ποια είναι η θρησκεία του, ο Αιτητής δήλωσε ότι πιστεύει στον Χριστιανισμό και ότι ακολουθεί την Ορθοδοξία (βλ. σημείο 5Χ στο ερ. 42 του Δ.Φ.), ενώ σε παρόμοιο ερώτημα αναφορικά με τη θρησκεία της οικογένειας του, ο Αιτητής απάντησε ότι είναι Χριστιανοί (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 41 του Δ.Φ.). Αναφορικά με τη μόρφωση του, δήλωσε ότι είναι απόφοιτος σχολής μέσης εκπαίδευσης (βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 41 του Δ.Φ.). Όσον αφορά την οικογενειακή του κατάσταση, δήλωσε ότι είναι ελεύθερος και δεν έχει παιδιά, ενώ για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του δήλωσε ότι έχει έναν αδελφό που ζει στο Ιράν, ως επίσης και οι γονείς του ζουν στο Ιράν (βλ. σημείο 4Χ στο ερ. 41 καθώς και σημείο 1Χ στο ερ. 40 του Δ.Φ.).

 

Στη συνέχεια, κατόπιν σειράς ερωτήσεων που του τέθηκαν αναφορικά με την ενασχόληση του στη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής δήλωσε ότι στο Ιράν ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και συμμετείχε και σε μια ομάδα άρσης βαρών, αναφέροντας επιπλέον ότι μεταξύ του 2017-2018 έπαιξε ποδόσφαιρό σε μια ομάδα του Αζερμπαϊτζάν (την οποία κατονόμασε) (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 40 του Δ.Φ.), ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν (την οποία κατονόμασε), λέγοντας πως ήταν η τελευταία ομάδα με την οποία αγωνιζόταν και η οποία βρισκόταν στο Isfahan (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 40 του Δ.Φ.) [ο τόπος τελευταίας συνήθους διαμονής του Αιτητή εντοπίζεται εντός της περιφέρειας Isfahan του Ιράν (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 39 του Δ.Φ.)].

 

Ακολούθως, κληθείς να αναφερθεί με λεπτομέρεια στους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής δήλωσε πως είχε κληθεί για να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν και συμμετείχε στις προπονήσεις, ενώ μια μέρα που είχε πάει μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές σε εκδήλωση προς τιμή ενός ‘μάρτυρα’ της χώρας του, ο ίδιος συζητώντας με έναν φίλο του αστειεύτηκε για την εκδήλωση (με κακόγουστο τρόπο) και κάποιος τρίτος παρευρισκόμενος τον άκουσε και άρχισε να συζητά μαζί του με έντονο ύφος, αναφέροντας του ότι είναι γνωστό πρόσωπο και απειλώντας τον Αιτητή ότι θα του ‘δώσει ένα μάθημα’ (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 37 του Δ.Φ.). Ακολούθως, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι την επόμενη ημέρα όταν πήγε στην προπόνηση, ο προπονητής του τον έδιωξε λέγοντας του ότι τον απέκλεισαν και δεν επιτρέπεται πλέον να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα, λόγω του περιστατικού που έγινε με το τρίτο άτομο κατά την εκδήλωση την προηγούμενη ημέρα, ενώ όταν επέστρεψε στην (τοπική) ποδοσφαιρική του ομάδα ενημερώθηκε ότι κλήθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στην Τεχεράνη (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 37 του Δ.Φ.).

 

Στην εν λόγω επιτροπή που πήγε περί τα μέσα του 2018, τον είχαν ανακρίνει, όπως ισχυρίστηκε, για τη θρησκεία και την πίστη του στην πατρίδα λόγω του ότι πρόσβαλε έναν ‘μάρτυρα’ της χώρας του και δεν σεβάστηκε την θρησκεία του ισλάμ, και επίσης του ανέφεραν ότι γνωρίζουν για τον σταυρό που έχει στο τατουάζ στο πίσω μέρος του αυχένα του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 37 του Δ.Φ.). Κατόπιν, αφού πέρασαν δύο εβδομάδες, ο Αιτητής ενημερώθηκε ότι λόγω της πράξης του, η επιτροπή δεοντολογίας του απαγόρευσε να παίζει ποδόσφαιρο για 5 χρόνια, ενώ ο ίδιος προέβη σε γραπτή ένσταση προς την εν λόγω επιτροπή κατόπιν συμβουλής από τον υπεύθυνο της ομάδας του και ενόσω ανέμενε την απάντηση στην επιστολή του, ο ποδοσφαιρικός του ατζέντης τον συμβούλευσε να φύγει από τη χώρα και να πάει να παίξει ποδόσφαιρο στο εξωτερικό (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 37 του Δ.Φ.).

 

Ακολούθως, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι λίγο προτού εγκαταλείψει τη χώρα του εντός του 2019, όταν ο ίδιος απουσίαζε, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και πήραν τον φορητό του υπολογιστή, ενώ έπειτα που ήρθε στην Κύπρο, ενημερώθηκε ότι ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν κληθεί στο τμήμα πληροφοριών στο Ιράν όπου εκεί τους έδειξαν κάποιες φωτογραφίες του ιδίου και τους έκαναν ερωτήσεις για τον ίδιο, λέγοντας τους ότι τον αναζητούν ώστε να επιστρέψει για να επιλύσουν ένα ζήτημα που προέκυψε με τον ίδιο, λόγω του ότι, όπως είπαν, είχε έρθει σε επαφή με μια ομάδα κατασκόπων από το Ισραήλ ενόσω βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν, προειδοποιώντας τους ότι θα λάβουν νομικά μέτρα εναντίον του σε αντίθετη περίπτωση (βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 37 και σημείο 1Χ στο ερ. 36 του Δ.Φ.).

 

Σε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων που ακολούθησαν, ο Αιτητής επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε το Ιράν λόγω του ότι του είχαν απαγορεύσει να παίζει ποδόσφαιρο για πέντε χρόνια, ενώ ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που επιστρέψει στη χώρα του, οι συνέπειες προσωπικά για τον ίδιο θα είναι η κράτηση του μέχρι να αποδείξει ότι ο ίδιος δεν έχει έρθει σε επαφή με κατασκόπους του Ισραήλ ενόσω ήταν στο Αζερμπαϊτζάν, και φοβάται να επιστρέψει στη χώρα του, αποκλειστικά και μόνο, λόγω των κατηγοριών εναντίον του περί κατασκοπίας, εφόσον ως επιβεβαίωσε, δεν κινδυνεύει από οτιδήποτε άλλο στη χώρα καταγωγής του, ούτε αντιμετωπίζει προσωπικά κάποιο άλλο πρόβλημα εκεί (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 36 του Δ.Φ.).

 

Ερωτηθείς στη συνέχεια αναφορικά με τη θρησκεία του, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι έχει πίστη προς τον Χριστιανισμό, καθώς και ότι οι γονείς του είναι Χριστιανοί, ενώ ο ίδιος είχε αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον Χριστιανισμό κατά την ηλικία των 12/13 ετών (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 35 του Δ.Φ.), λόγω των όσων του είχαν πει οι γονείς του αναφορικά με το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 35 του Δ.Φ.). Ανέφερε επίσης ότι το ενδιαφέρον του για τον Χριστιανισμό άρχισε όταν οι γονείς του έβλεπαν ταινίες με τον Ιησού, ενώ σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι στην Χριστιανοσύνη θυσιάστηκε ο Ιησούς για τη σωτηρία της ανθρωπότητας ενώ άλλες θρησκείες προωθούν τον πόλεμο και τους σκοτωμούς ανθρώπων απλά για να οδηγήσουν άτομα στον ισλαμισμό, και αυτό τον απώθησε από το Ισλάμ (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 34 του Δ.Φ.).

 

Δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει στο Ισλάμ και αποφάσισε να ακολουθήσει τον Χριστιανισμό λόγω των όσων, σχετικά με τη θρησκεία, του ανέφεραν οι γονείς του, αλλά και λόγω έρευνας που έκανε και της πίστης που είχε (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 34 του Δ.Φ.). Επιπλέον, δήλωσε πως τον ίδιο προσωπικά τον ενδιέφερε το ποδόσφαιρο (βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 34 του Δ.Φ.), ενώ δεν ασχολείτο ιδιαίτερα με την εξάσκηση της πίστης του Χριστιανισμού και ούτε το μοιραζόταν αυτό με οποιονδήποτε, αλλά ήταν κάτι που παρέμεινε μεταξύ του ιδίου και της οικογένειας του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.). Ερωτηθείς αναφορικά με το τι συγκεκριμένα τον έπεισε για να ακολουθήσει τον Χριστιανισμό, ο Αιτητής αποκρίθηκε ότι ήταν τα όσα άκουγε από την οικογένεια του σχετικά με τα γραφόμενα στην Αγία Γραφή που τον ώθησαν προς τον Χριστιανισμό, ως επίσης στην Κύπρο ένας ιερέας του είπε κάποια πράγματα επιπλέον για τον γνήσιο Χριστιανισμό (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.).

 

Κληθείς να αναφέρει τα βήματα που ακολούθησε προς την Χριστιανική πίστη από την ηλικία των 13 μέχρι τα 19 του (που έφυγε από το Ιράν), ο Αιτητής σχολίασε ότι προσωπικά τον ίδιο τον ενδιέφερε (μόνο) η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στην οποία παρέμεινε προσηλωμένος κατά την πιο πάνω περίοδο, και παράλληλα, άκουγε διάφορα πράγματα από τη μητέρα του όσον αφορά τον Χριστιανισμό, ενώ διδάχθηκε κάποια επιπλέον πράγματα για τον Χριστιανισμό αφότου ήρθε στην Κύπρο (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.). Ακολούθως, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι κάποιοι φίλοι των γονιών του γνωρίζουν ότι εκείνοι είναι Χριστιανοί (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.), ενώ ο πατέρας του είχε συλληφθεί μια φορά περί το 2017 και τελούσε υπό κράτηση για ζητήματα που αφορούσαν την θρησκεία, αλλά και λόγω κάποιου παλαιότερου πολιτικού ζητήματος στο οποίο εμπλεκόταν και ο θείος του το 2012, έπειτα όμως αφέθηκε ελεύθερος (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.). Σε σχετικό ερώτημα, ο Αιτητής δήλωσε ότι δεν έχει βαπτισθεί καθώς ο ίδιος είχε παρακολουθήσει μαθήματα μόνο για δύο μήνες ενώ κάποιος ιερέας του είπε ότι χρειάζεται να ολοκληρώσει μαθήματα έξι μηνών ώστε να μπορεί να βαπτιστεί (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 33 και σημείο 1Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.). Ερωτηθείς αναφορικά με το πως ο ίδιος ασκεί την Χριστιανική πίστη στην Κύπρο, ο Αιτητής είπε ότι επισκέπτεται την εκκλησία κάθε βδομάδα όπου ένας ιερέας τους μιλά για διάφορα θέματα που αφορούν την εκκλησία (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.).

 

Ερωτηθείς στη συνέχεια αναφορικά με την τελευταία ομάδα στην οποία έπαιζε ποδόσφαιρο στη χώρα του, ο Αιτητής αναφέρθηκε στην κατηγορία πρωταθλήματος στην οποία αγωνίζεται η εν λόγω ομάδα, καθώς και στην έδρα της στην περιοχή Chadegan στην περιφέρεια Isfahan (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.). Κληθείς να αναφέρει την ηλικιακή ομάδα στην οποία επιλέχθηκε να αγωνιστεί για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν, ο Αιτητής δήλωσε ότι αυτή αφορούσε την κατηγορία κάτω των 19 ετών (Κ19), ενώ σε άλλο σχετικό ερώτημα, ο Αιτητής κατονόμασε και το άτομο που είχε τότε ως προπονητή στην εθνική ομάδα της χώρας του (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.).

 

Στη συνέχεια, ο Αιτητής κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων αναφορικά με το συμβάν που οδήγησε στον ποδοσφαιρικό του αποκλεισμό, στις οποίες αποκρίθηκε αναφέροντας ότι είχε κληθεί στην Τεχεράνη για να συμμετέχει στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν, ενώ ανέφερε επίσης το όνομα του ξενοδοχείου όπου διέμεναν τα μέλη της εθνικής ομάδας, δίνοντας και κάποιες λεπτομέρειες για το τι αφορούσε η εν λόγω εκδήλωση στην οποία συμμετείχε, καθώς και περιέγραψε το αστείο που έκανε ο ίδιος αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν και σχετικά με το άτομο που ‘ενοχλήθηκε’ από το αστείο του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 31 του Δ.Φ.). Έπειτα ανέφερε ότι εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής δεοντολογίας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Ιράν, όπου εξήγησε την εν λόγω πράξη του, λέγοντας πως εν τέλει του είπαν ότι αυτό που έκανε αποτελούσε εξύβριση της θρησκείας και του Ισλάμ, και έλλειψη σεβασμού προς τους ‘μάρτυρες’ της χώρας  (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 31 του Δ.Φ.), ως επίσης ότι δεν του αξίζει να φοράει τη φανέλα της εθνικής ομάδας, ενώ ως ισχυρίστηκε επιπλέον, αναφέρθηκαν και στο τατουάζ που ο ίδιος είχε πάνω του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.).

 

Ερωτηθείς σχετικά με το εν λόγω τατουάζ, ο Αιτητής ανέφερε ότι αυτό παρομοιάζει με έναν σταυρό, ενώ ισχυρίστηκε ότι το τατουάζ αυτό το έκανε όταν άρχισε να πιστεύει στον Χριστιανισμό, και επίσης αναφέρθηκε (ονομαστικά) σε συγκεκριμένους (διεθνείς) ποδοσφαιριστές που έχουν το ίδιο τατουάζ, λέγοντας περαιτέρω ότι ο ίδιος είχε πει στον ξάδελφό του (που ασχολείται με την τέχνη του τατουάζ) ότι θέλει να κάνει ένα τατουάζ και έτσι το έκανε, ενώ διευκρίνισε ότι το εν λόγω τατουάζ το έκανε στην ηλικία των 16 ετών (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.). Ερωτηθείς κατά πόσο το τατουάζ του είναι ορατό όταν είναι ντυμένος, ο Αιτητής απάντησε ότι όντως με ορισμένα ρούχα μπορεί να είναι εμφανές, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τη φανέλα (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.). Ερωτηθείς ακολούθως κατά πόσο του είχε ζητηθεί από την επιτροπή δεοντολογίας να δουν το τατουάζ του, ο Αιτητής είπε ότι δεν του ζήτησαν κάτι τέτοιο, αλλά απλά του ανέφεραν ότι φέρει κάποιο τατουάζ στον αυχένα του και ότι γνωρίζουν πως αυτό συμβολίζει έναν σταυρό (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.).

 

Κληθείς να εξηγήσει το λόγο που η επιτροπή δεοντολογίας τον κατηγόρησε για βλασφημία μόνο λόγω του αστείου που έκανε, ενώ δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με το ότι ο ίδιος είχε για τατουάζ έναν σταυρό, ο Αιτητής αποκρίθηκε αναφέροντας πως πιστεύει ότι το όλο ζήτημα μαζί του άρχισε από κάποια προβλήματα που είχε στο παρελθόν επειδή, όταν σκόραρε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, κατά τον πανηγυρισμό του παρέλειψε να επιδείξει μια συγκεκριμένη μπλούζα που του έδωσαν για να φορέσει κάτω από τη φανέλα της ομάδας (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.). Ερωτηθείς κατά πόσο αντιμετώπισε οποιοδήποτε πρόβλημα στο Ιράν λόγω του συγκεκριμένου τατουάζ, ο Αιτητής απάντησε αρνητικά, ενώ επιβεβαίωσε ότι έφερε επάνω στο σώμα του το εν λόγω τατουάζ για περίπου τρία χρόνια μέχρι να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 29 του Δ.Φ.).

 

Κληθείς να αναφέρει το λόγο που επέλεξε να φύγει από τη χώρα του δεδομένου ότι πέραν του ποδοσφαιρικού αποκλεισμού του τίποτα (άλλο) δεν συνέβη στον ίδιο στο Ιράν και εφόσον ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος κατά πόσο οι αρχές τον καταζητούσαν, ο Αιτητής δήλωσε ότι η πρώτιστη προτεραιότητα του ήταν το ποδόσφαιρο, αναφέροντας επίσης ότι εάν ένας ποδοσφαιριστής δεν αγωνίζεται τακτικά, τότε το σώμα του θα καταστραφεί και ο ίδιος, όπως είπε, είχε αποκλειστεί από όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.). Σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με το λόγο του ποδοσφαιρικού αποκλεισμού του ως είχε κοινοποιηθεί στον ίδιο, ο Αιτητής δήλωσε ότι, όπως τον ενημέρωσε ο υπεύθυνος της ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνιζόταν, ο εν λόγω αποκλεισμός του ήταν λόγω της συμπεριφοράς του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ.).

 

Στην εισηγητική έκθεση ημερομηνίας 25/07/2022 (βλ. ερ. 80-66 του Δ.Φ.), ο λειτουργός της EUAA έκανε αποδεκτό τον ισχυρισμό του Αιτητή ως προς την ταυτότητα, το προφίλ, το επάγγελμα καθώς και την χώρα καταγωγής του (βλ. ερ. 78-76 του Δ.Φ.), καθώς και τον ισχυρισμό του Αιτητή ότι του είχε επιβληθεί από την επιτροπή δεοντολογίας της εθνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Ιράν, ποινή αποκλεισμού από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις για πέντε έτη (βλ. ερ. 73-71 του Δ.Φ.), εφόσον και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις, ο εν λόγω λειτουργός έκρινε ικανοποιητική την αξιοπιστία των σχετικών με τα πιο πάνω δηλώσεων του Αιτητή, ως επίσης διαπίστωσε πως οι εν λόγω δηλώσεις του Αιτητή συνάδουν με τα έγγραφα που ο ίδιος προσκόμισε και επίσης, επιβεβαιώνονται από πληροφορίες σε εξωτερικές πηγές.

 

Αξιολογώντας τον ισχυρισμό του Αιτητή περί μεταστροφής του από τον Ισλαμισμό στον Χριστιανισμό, ο λειτουργός της EUAA δεν τον αποδέκτηκε, καθότι ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες και ικανοποιητικές λεπτομέρειες ώστε να υποστηρίξει τον εν λόγω ισχυρισμό του (βλ. ερ. 76-73 του Δ.Φ.). Ειδικότερα, ο Αιτητής απάντησε, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς και με ικανοποιητικές λεπτομέρειες το αρχικό κίνητρο για τη μεταστροφή του, αφού εύλογα θα αναμενόταν από τον ίδιο να είναι σε θέση να εξηγήσει με λεπτομέρεια τα όσα βασικά τον οδήγησαν στο να αποφασίσει να αλλάξει την θρησκεία του, εντούτοις αόριστα δήλωσε ότι άρχισε να έχει μια κλήση προς τον Χριστιανισμό όταν ήταν στην ηλικία των 12/13 ετών (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 35 του Δ.Φ.). Ως προς το τι παρακίνησε το ενδιαφέρον του προς άλλες θρησκείες διαφορετικές από το Ισλάμ, ο Αιτητής αναφέρθηκε μόνο στο ότι του μιλούσαν για τον Χριστιανισμό οι γονείς του (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 34 του Δ.Φ.), χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τα όσα οδήγησαν τους γονείς του στον Χριστιανισμό, παρά μόνο ότι κατόπιν που διάβασαν το Κοράνι συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν η ‘ορθή’ θρησκεία (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 35 του Δ.Φ.). Ούτε ήταν σε θέση  να δώσει συγκεκριμένες και ικανοποιητικές λεπτομέρειες σχετικά με την εσωτερική διαδικασία σκέψης του που τον οδήγησε στην απόφαση να μεταστραφεί στον Χριστιανισμό, αναφέροντας απλά ότι δεν είχε αισθήματα ή πίστη για τον Ισλαμισμό (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 34 του Δ.Φ.).

 

Επιπλέον, δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες και ικανοποιητικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ενέργειες που έκανε ώστε να μάθει καλύτερα την Χριστιανική πίστη, αναφέροντας απλά ότι δεν έκανε οτιδήποτε αξιόλογο αλλά αντλούσε πληροφορίες από τα όσα άκουγε από την οικογένεια του και από τα όσα καταγράφονται στην Αγία Γραφή, ενώ κληθείς και πάλι να αναφέρει τα βήματα που ακολούθησε ώστε να μάθει καλύτερα την Χριστιανική πίστη, ο Αιτητής αποκρίθηκε δηλώνοντας ότι ήταν επικεντρωμένος στην ποδοσφαιρική του καριέρα (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.).

 

Αναφορικά με το τατουάζ που ανέφερε ότι είχε στο πίσω μέρος του αυχένα του, το οποίο φέρει το σύμβολο του σταυρού, ο λειτουργός της EUAA διαπίστωσε πως εντοπίστηκαν ασυνέπειες στις πληροφορίες που παρέθεσε ο Αιτητής σχετικά με τους λόγους που επέλεξε το συγκεκριμένο τατουάζ με το σύμβολο του σταυρού, όπου αρχικά δήλωσε πως το εν λόγω τατουάζ το έκανε εξαιτίας του ενδιαφέροντος που είχε προς τον Χριστιανισμό, όμως χωρίς συνέπεια δήλωσε πως διάσημοι (διεθνείς) ποδοσφαιριστές έχουν πανομοιότυπο τατουάζ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συμπαίκτες του, του είπαν πως αντιγράφει συγκεκριμένο διεθνή ποδοσφαιριστή λόγω του τατουάζ αυτού που έχει (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 30 και στο ερ. 29 του Δ.Φ.). Επιπλέον, ο λειτουργός της EUAA διέκρινε ότι ο Αιτητής δήλωσε πως κατά τα τρία χρόνια που είχε το εν λόγω τατουάζ στο Ιράν, δεν αντιμετώπισε ο ίδιος οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω του τατουάζ του, ενώ το εν λόγω τατουάζ είναι εμφανές μόνο με συγκεκριμένη ενδυμασία (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 30 και σημείο 1Χ στο ερ. 29 του Δ.Φ.).

 

Ο λειτουργός επίσης κατέγραψε ότι ο Αιτητής δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις αναφορικά με το περιστατικό για το οποίο ισχυρίστηκε ότι συνέλαβαν τον πατέρα του λόγω θρησκείας, ενώ ασυνεπώς δήλωσε πως δεν γνώριζε κατά πόσο συνέλαβαν τον πατέρα του για τη θρησκεία του, αφού αναφέρθηκε σε κάποιο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο θείος του στο παρελθόν (βλ. σημεία 1Χ και 2Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.). Καταλήγοντας, ο λειτουργός της EUAA σημείωσε ότι, ενώ ο Αιτητής ξεκάθαρα προσδιόρισε τον εαυτό του ως Χριστιανός, δηλώνοντας πως στο Ιράν πίστευε στον Χριστιανισμό και ότι τότε δεν ακολουθούσε ο ίδιος κάποιο συγκεκριμένο δόγμα, αλλά ήταν με την ιδέα ότι οι γονείς του ακολουθούσαν τον Προτεσταντισμό (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.), εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή που είχε από τους γονείς του στην απόφαση του ιδίου να ακολουθήσει την Χριστιανική πίστη, δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω δόγμα των γονιών του όταν ερωτήθηκε σχετικά (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.).

 

Πέραν των πιο πάνω, ο λειτουργός της EUAA ανέτρεξε σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, καταγράφοντας πως, παρά το ότι η κατ’ ισχυρισμό μεταστροφή του Αιτητή στον Χριστιανισμό αφορά προσωπικές εμπειρίες το ιδίου, οι διαθέσιμες πηγές αναφέρουν ότι διάσημοι ποδοσφαιριστές φέρουν τατουάζ με παρόμοιο σχέδιο με το τατουάζ του Αιτητή, ενώ παρά το γεγονός ότι εξωτερικές πηγές αναφέρουν επίσης πως ο Χριστιανισμός είναι γρήγορα αυξανόμενος στο Ιράν, εντούτοις οι σχετικές δηλώσεις του Αιτητή στερούνταν λεπτομερειών, ήταν αόριστες και περιείχαν αρκετές ασάφειες (βλ. ερ. 74-73 του Δ.Φ.).

 

Αξιολογώντας τον ισχυρισμό του Αιτητή, περί του ότι καταζητείται από τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών στην χώρα καταγωγής του, ο λειτουργός της EUAA επίσης δεν τον αποδέχτηκε, καθότι ο Αιτητής και πάλι δεν ήταν σε θέση να δώσει ικανοποιητικές πληροφορίες και λεπτομέρειες ώστε να υποστηρίξει επαρκώς τον εν λόγω ισχυρισμό του (βλ. ερ. 71-69 του Δ.Φ.). Πιο συγκεκριμένα, ο Αιτητής ανέφερε με γενικότητα ότι τρεις ημέρες προτού φύγει από το Ιράν, μπήκε στο σπίτι του η αστυνομία και του κατάσχεσαν τον φορητό του υπολογιστή και συνέλαβαν τον αδελφό του, θέτοντας τον υπό κράτηση για 2 ημέρες (βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 37 και σημείο 1Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.), ενώ όταν κλήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό με την αστυνομία, ο Αιτητής απέτυχε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και επανέλαβε ότι γνωρίζει μόνο τα όσα ανέφερε τα οποία του είπε ο πατέρας του, ούτε δε, ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο η αστυνομία αναζητούσε τον ίδιο (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.).

 

Επίσης, ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να παραθέσει ικανοποιητικές πληροφορίες που να καταδεικνύουν ότι οι αρχές ασφαλείας του Ιράν τον καταδίωκαν, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως πέραν της επιτροπής δεοντολογίας τη εθνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Ιράν, καμία άλλη αρχή δεν ζήτησε εξηγήσεις αναφορικά με το (προσβλητικό) αστείο που έκανε στην εκδήλωση όπου παρευρέθηκε (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 29 του Δ.Φ.), ούτε συνέβη οτιδήποτε στον ίδιο έκτοτε και μέχρι να φύγει από το Ιράν (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.), αλλά και ούτε αντιμετώπισε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με τις αρχές πριν το κατ’ ισχυρισμό περιστατικό με την αστυνομία που μπήκε στο σπίτι του, πέραν του ποδοσφαιρικού του αποκλεισμού (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.).

 

Επιπλέον, ο Αιτητής ανέφερε με γενικότητα ότι εννέα ημέρες αφού έφυγε από το Ιράν και ενόσω ήταν στην Κύπρο, οι αρχές πληροφοριών του Ιράν ζήτησαν από τον πατέρα του και τον αδελφό του πληροφορίες ώστε να μάθουν που βρίσκεται ο ίδιος, καθότι ήθελαν να τον ανακρίνουν σχετικά με πιθανή σχέση του με Ισραηλινούς κατασκόπους όταν βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν (βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 37 και σημείο 1Χ στο ερ. 36 του Δ.Φ.). Κληθείς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα πιο πάνω, ο Αιτητής απλά επανέλαβε τα ίδια που είχε ήδη δηλώσει (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ.), ενώ δεν ήταν σε θέση να δώσει ικανοποιητικές λεπτομέρειες και πληροφορίες που να καταδεικνύουν ότι οι αρχές πληροφοριών του Ιράν τον αναζητούσαν ώστε να τον ανακρίνουν σχετικά με τη παραμονή του στο Αζερμπαϊτζάν, εφόσον ως δήλωσε, έφυγε από το Αζερμπαϊτζάν κατά το τέλος του 2017 και μέχρι να φύγει έπειτα από το Ιράν όπου βρισκόταν έκτοτε, ήτοι περί τον Ιούλιο του 2019, ουδέποτε αντιμετώπισε οποιαδήποτε προβλήματα με τις αρχές πληροφοριών του Ιράν (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ.).

 

Πέραν των πιο πάνω, ο λειτουργός της EUAA ανέτρεξε σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, καταγράφοντας πως, παρά το ότι ο ισχυρισμός του Αιτητή περί του ότι καταζητείται από τις αρχές πληροφοριών στο Ιράν αφορά προσωπικές εμπειρίες το ιδίου, διαθέσιμες πηγές αναφέρουν ότι πολίτες μπορεί να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για διασύνδεσή τους με τις Ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, εντούτοις, οι σχετικές δηλώσεις του Αιτητή στερούνταν λεπτομερειών, ήταν αόριστες και περιείχαν αρκετές ασάφειες (βλ. ερ. 70-69 του Δ.Φ.).

 

Προβαίνοντας σε αξιολόγηση του κινδύνου που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Αιτητής με την επιστροφή του στη χώρα καταγωγής του με βάση τους ισχυρισμούς του που έγιναν αποδεκτοί (ήτοι η ταυτότητα, το προφίλ, το επάγγελμα και η χώρα καταγωγής, καθώς και ότι ο Αιτητής είχε αποκλειστεί από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στη χώρα του για πέντε χρόνια), ο λειτουργός της EUAA, λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες από εξωτερικές πηγές αναφορικά με τη γενική κατάσταση ασφαλείας στο Ιράν (βλ. ερ. 69-68 του Δ.Φ.), καθώς και το προσωπικό προφίλ του Αιτητή, αλλά και τις ιδιαίτερες του περιστάσεις (σημειώνοντας ότι πέραν του ποδοσφαιρικού του αποκλεισμού, ο Αιτητής προσωπικά δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα από οποιαδήποτε (άλλη) αρχή και ούτε συνέβη οτιδήποτε στον ίδιο, ενόσω βρισκόταν στο Ιράν), διαπίστωσε πως δεν υπάρχει εύλογος βαθμός πιθανότητας να υποστεί ο Αιτητής μεταχείρισης που ενδεχομένως ισοδυναμεί με δίωξη ή σοβαρή βλάβη σε περίπτωση επιστροφής του στον τόπο συνήθους διαμονής του, ήτοι την πόλη Shahin Shahr της περιφέρειας Isfahan στο Ιράν (βλ. ερ. 68 του Δ.Φ.).

 

Προχωρώντας στη νομική ανάλυση των ισχυρισμών του Αιτητή, ο λειτουργός της EUAA εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος του για διεθνή προστασία (βλ. ερ. 66 του Δ.Φ.), καθώς δεν διαπιστώθηκε βάσιμος και δικαιολογημένος φόβος δίωξης για κάποιον από τους λόγους που αναφέρονται (εξαντλητικά) στο άρθρο 3(1) του περί Προσφύγων Νόμου, ούτε διαπιστώθηκε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/95/ΕΕ (αντίστοιχο άρθρο 19(2) του περί Προσφύγων Νόμου), ώστε να του παραχωρηθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (βλ. ερ. 68-67 του Δ.Φ.).

 

Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι στα πλαίσια του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, ως προβλέπεται και από το άρθρο 46(3) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32/ΕΕ, το Δικαστήριο ενώπιον του οποίου προσβάλλεται η απόφαση επί της αίτησης διεθνούς προστασίας, έχει υποχρέωση να πραγματοποιεί «πλήρη και ex nunc εξέταση τόσο των πραγματικών όσο και των νομικών ζητημάτων, ιδίως, κατά περίπτωση, εξέταση των αναγκών διεθνούς προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 2011/95/ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό, η έκφραση ‘ex nunc’ αναδεικνύει την υποχρέωση του δικαστή, κατά την εκτίμηση που πραγματοποιεί, να λαμβάνει υπόψη τυχόν νέα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει μετά την έκδοση της απόφασης που αποτελεί το αντικείμενο της προσφυγής. Περαιτέρω, η χρήση του επιθέτου «πλήρης» στο άρθρο 46, παράγραφος 3, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32/ΕΕ, επιβεβαιώνει ότι ο δικαστής οφείλει να εξετάζει τόσο τα στοιχεία που έλαβε ή θα μπορούσε να λάβει υπόψη η αποφαινόμενη αρχή όσο και τα στοιχεία που αφορούν το διάστημα μετά την έκδοση της απόφασης της αρχής αυτής (βλ. σχετικά και την απόφαση του ΔΕΕ C-585/16, Serin Alheto, ημερ. 25/07/18).

 

Εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του Αιτητή, καθώς και τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου, θα συμφωνήσω με την κατάληξη των Καθ' ων η αίτηση ότι ο Αιτητής δεν τεκμηρίωσε το αίτημά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, αφού δεν ανέφερε, με τρόπο αξιόπιστο, λόγους που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3(1) του περί Προσφύγων Νόμου και του Άρθρου 1Α(2) της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, ως απαιτείται για αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα.

 

Από τα ενώπιον μου δεδομένα κρίνω ότι ο Αιτητής δεν αντεπεξήλθε στο βάρος απόδειξης των ισχυρισμών του περί μεταστροφής του στον Χριστιανισμό ή/και περί δίωξης του από τις αρχές του Ιράν. Η καταγραφή του δεν πληροί τον αναμενόμενο και ενδεδειγμένο βαθμό σαφήνειας και επάρκειας πληροφοριών, ώστε να συνάγεται με ασφάλεια η απόδειξη των κρίσιμων βιωματικών γεγονότων.

 

Καταρχάς, στις δηλώσεις του Αιτητή αναφορικά με την ενασχόληση του με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην χώρα καταγωγής του εντοπίζονται κάποιες αντιφάσεις/ασάφειες όσον αφορά το επίπεδο/εμβέλεια και την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Συγκεκριμένα, ο Αιτητής δήλωσε πως κατά την περίοδο 2017-2018 έπαιζε ποδόσφαιρό σε μια ομάδα του Αζερμπαϊτζάν (την οποία κατονόμασε), αλλά παρόλο που αρχικά διευκρίνισε ότι διέμενε στο Ιράν κατά την εν λόγω περίοδο (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 40 του Δ.Φ.), εντούτοις μετέπειτα δήλωσε για την ίδια πιο πάνω περίοδο ότι είχε μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν όταν έπαιζε ποδόσφαιρό εκεί στην εν λόγω ομάδα που προανέφερε (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 39 του Δ.Φ.), όπου και παρέμεινε μέχρι τα τέλη του 2017 που επέστρεψε στο Ιράν (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ.). Επιπλέον, από έρευνα σε εξωτερικές πηγές[1], παρατηρείται πως κατά την περίοδο 2017-2018, στη μοναδική κατηγορία επαγγελματικού ποδοσφαίρου στο Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρχε τέτοια ομάδα ως η πιο πάνω που δήλωσε ο Αιτητής ότι έπαιζε ποδόσφαιρό για αυτή.

 

Πέραν των πιο πάνω, αναλύοντας τα όσα καταγράφονται στο βιογραφικό που προσκόμισε ο Αιτητής στην Υπηρεσία Ασύλου (βλ. ερ. 20 του Δ.Φ.) και τις σχετικές του δηλώσεις κατά τη συνέντευξή του, προκύπτουν ορισμένες αποκλίσεις/διαφορές. Συγκεκριμένα, σχετικά με την ομάδα στην οποία ο Αιτητής έπαιζε (επαγγελματικό) ποδόσφαιρο στη χώρα του κατά την περίοδο 2013-2015 (ως καταγράφεται στο εν λόγω βιογραφικό του), από έρευνα σε εξωτερικές πηγές, προκύπτει ότι στα εγχώρια πρωταθλήματα του Ιράν για την εν λόγω περίοδο[2], υπήρχαν 4 ομάδες με μικρές παραλλαγές του ονόματος που έδωσε ο Αιτητής, των οποίων οι έδρες εντοπίζονται σε διαφορετικές περιφέρειες του Ιράν (μία στην Τεχεράνη[3], δύο στην περιφέρεια Khuzestan[4] και μία στην περιφέρεια Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad[5]), ενώ η πόλη Shahin Shahr που δήλωσε ο Αιτητής ότι βρισκόταν κατά την πιο πάνω περίοδο (που ήταν και ο τόπος τελευταίας συνήθους διαμονής του Αιτητη στο Ιράν) εντοπίζεται εντός της περιφέρειας Isfahan του Ιράν (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 39 του Δ.Φ.).

 

Αναφορικά με την ομάδα στην οποία ο Αιτητής έπαιζε (επαγγελματικό) ποδόσφαιρο στη χώρα του κατά την περίοδο 2015-2017 (ως καταγράφεται στο εν λόγω βιογραφικό του), από έρευνα σε εξωτερικές πηγές, επιβεβαιώνεται ότι κατά την εν λόγω περίοδο η ομάδα αυτή αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία στο εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Ιράν[6], ως επίσης, είχε ως έδρα της την πόλη Ahvaz[7], περιοχή στην οποία βρισκόταν τότε ο Αιτητής με βάση τις δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 39 του Δ.Φ.). Ομοίως, όσον αφορά την τελευταία ποδοσφαιρική ομάδα (την οποία κατονόμασε), στην οποία όπως είπε αγωνιζόταν (σε επαγγελματικό επίπεδο) κατά την περίοδο 2018-2019, ήτοι κατόπιν που επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Shahin Shahr στο Isfahan του Ιράν (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 39 και σημείο 2Χ στο ερ. 40 του Δ.Φ.), από έρευνα σε εξωτερικές πηγές, διαφαίνεται ότι η εν λόγω ομάδα αγωνίζεται σε εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε περιφερειακό επίπεδο (συγκεκριμένα, της περιφέρειας Isfahan)[8]. Ειδικότερα, η εν λόγω ομάδα, ως ανέφερε και ο Αιτητής (και ως φαίνεται από το πλήρες όνομά της), έχει ως έδρα της την περιοχή Chadegan (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.), η οποία βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την πόλη Shahin Shahr όπου διέμενε τότε ο Αιτητής σύμφωνα με τα λεγόμενά του (βλ. σχετική αναφορά ανωτέρω)[9].

 

Αναφορικά δε, με τους ισχυρισμούς του Αιτητή περί κλήσης του περί τα μέσα του 2018 για να ενταχθεί στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν στην κατηγορία κάτω των 19 ετών (Κ19), παρατηρείται ότι ενώ ο ίδιος με την απάντηση του σε σχετική ερώτηση έδωσε συγκεκριμένο όνομα για τον προπονητή που είχε τότε στην εθνική ομάδα (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.), εντούτοις από εξωτερικές πηγές διαπιστώνεται ότι το εν λόγω άτομο (που κατονόμασε ο Αιτητής) διετέλεσε ως προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου (Κ19) του Ιράν για την ποδοσφαιρική περίοδο 2018/2019, με συμβόλαιο όμως μεταξύ Δεκεμβρίου του 2018 και Ιουνίου του 2020[10] (ήτοι, ανέλαβε την εν λόγω εθνική ομάδα αρκετούς μήνες μετά από τον ποδοσφαιρικό αποκλεισμό του Αιτητή).

 

Πέραν τούτων, επισημαίνεται ότι ουδέποτε συνέβη οτιδήποτε στον Αιτητή, πέραν του εν λόγω ποδοσφαιρικού αποκλεισμού του μέχρι που εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του (περί τον Ιούλιο του 2019), ως ο ίδιος δήλωσε (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.). Ούτε αντιμετώπισε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα με τις αρχές του Ιράν, ως επίσης προκύπτει από τις σχετικές του δηλώσεις (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.). Όταν δε, του ζητήθηκε να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να φύγει από τη χώρα του δεδομένων των πιο πάνω, ο Αιτητής απλά ανέφερε ότι η πρώτιστη προτεραιότητα του είναι το ποδόσφαιρο και ως φαίνεται από τα λεγόμενά του, ο ίδιος δεν επιθυμούσε να παραμείνει στη χώρα του και να είναι ποδοσφαιρικά ‘αδρανής’ λόγω του αποκλεισμού του από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της χώρας του (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 28 του Δ.Φ.).

 

Σε κάθε περίπτωση δε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι ένα τέτοιο μέτρο, όπως ο αποκλεισμός ποδοσφαιριστή από τις επίσημες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της χώρας, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή (ενδεχομένως) κανονιστικού αδικήματος, ως ποινή που επιβάλλει αρμόδια επιτροπή της εθνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, λειτουργώντας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της (νοουμένου ότι η ποινή που επιβάλλεται δεν είναι δυσανάλογη ή μεροληπτική ή αποτέλεσμα δυσμενούς διάκρισης), συνιστά ή ανάγεται σε (προσωπική) δίωξη ή σοβαρή βλάβη εναντίον του εν λόγω προσώπου, ως προβλέπεται από το άρθρο 3 και 3Γ του περί Προσφύγων Νόμου[11]. Έστω για την παρούσα περίπτωση, όσον αφορά την ποινή που εικάζεται ο Αιτητής ότι του είχε επιβληθεί στη χώρα καταγωγής του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ.), πέραν του ότι αυτή αφορούσε τον αποκλεισμό του αποκλειστικά και μόνο από τις (επίσημες) ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στη χώρα του, η (πενταετής) χρονική διάρκεια της έχει πλέον παρέλθει εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς δε, να προκύπτει ότι ο Αιτητής αντιμετώπισε οποιεσδήποτε δυσχερείς καταστάσεις λόγω της ποινής αυτής ή του αποκλεισμού του (που ενδεχομένως να αποτελούν σώρευση διαφόρων μέτρων), ώστε να υπάρχουν λόγοι που να καθιστούν επιτακτική την ανάγκη χορήγησης διεθνούς προστασίας[12]. Εξάλλου, ο Αιτητής είχε την ευχέρεια όπως επιλέξει να ακολουθήσει ένα ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, ή να αναζητήσει άλλη ομάδα σε τρίτη χώρα για παίξει εκεί ποδόσφαιρο, ή (ενδεχομένως) να εξεύρει κάποια άλλη εργασία/ενασχόληση στη χώρα του, κατά το πιο πάνω διάστημα (χωρίς να προκύπτει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που απέτρεπε τον Αιτητή να πράξει τούτα).

 

Όσον αφορά την κατ’ ισχυρισμό μεταστροφή του στον Χριστιανισμό, παρατηρείται ότι ο Αιτητής υπέπεσε σε διαδοχικές αντιφάσεις σε ότι αφορά την πίστη/θρησκεία του. Συγκεκριμένα, στην αρχική του αίτηση για διεθνή προστασία δήλωσε ως Χριστιανός (βλ. μετάφραση στο ερ. 8 του Δ.Φ.), κάτι που επιβεβαίωσε στην αρχή της συνέντευξης του (δηλώνοντας επιπλέον ότι είναι Ορθόδοξος – βλ. σημείο 5Χ στο ερ. 42 του Δ.Φ.), ενώ έπειτα κατά την εν λόγω συνέντευξη του αναφέρθηκε στους γονείς/οικογένεια του λέγοντας πως είναι Χριστιανοί (αργότερα διευκρίνισε ότι ακολουθούν τον Προτεσταντισμό – βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 41 και σημείο 2Χ στο ερ. 32 του Δ.Φ.), αλλά ανακόλουθα (και χωρίς συνέπεια) με τα όσα δήλωσε αρχικά, τα όσα έπειτα ισχυρίστηκε όσον αφορά τον ίδιο καταδεικνύουν απλά μια αδιαφορία του Αιτητή ως προς τις πρακτικές του Ισλάμ και ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τον Χριστιανισμό (που εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι παραπέμπουν σε μεταστροφή του στον Χριστιανισμό που ενδεχομένως προσπάθησε να υποστηρίξει ο Αιτητής με βάση τα όσα ο ίδιος αρχικά δήλωσε ως προς το θρήσκευμά του).

 

Πιο συγκεκριμένα, ενώ αρχικά ισχυρίστηκε ότι πιστεύει στον Χριστιανισμό και ακολουθεί την εν λόγω θρησκεία, έπειτα δήλωσε ότι ο ίδιος είχε αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον Χριστιανισμό κατά την ηλικία των 12/13 ετών (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 35 του Δ.Φ.), ενώ ακολούθως, είπε ότι προσωπικά τον ίδιο (τότε) τον ενδιέφερε η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής (βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 34 του Δ.Φ.), και παρέμεινε επικεντρωμένος σε αυτή, ενώ δεν φαίνεται να ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εξάσκηση της πίστης του Χριστιανισμού (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.) και ούτε φαίνεται να μετείχε σε πράξεις που αφορούν τον Χριστιανισμό ως θρησκεία/πίστη, πέραν (απλά) της παρουσίας του σε κάποιες συναθροίσεις που έκαναν οι γονείς του με φίλους τους στο σπίτι (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ.).

 

Πέραν τούτων, από τα λεγόμενα του Αιτητή δεν τεκμηριώνεται η γνησιότητα του αιτήματός του περί του ότι (πλέον) ασπάζεται τον Χριστιανισμό[13]. Ειδικότερα, κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένα το τι τον έπεισε για να ακολουθήσει τον Χριστιανισμό καθώς και τα βήματα που ακολούθησε προς την εν λόγω πίστη, ο Αιτητής ανέφερε απλώς ότι τα όσα άκουγε από την οικογένεια του σχετικά με τα γραφόμενα στην Αγία Γραφή τον ώθησαν στον Χριστιανισμό, ως επίσης ότι του μίλησε ένας ιερέας στην Κύπρο για τον Χριστιανισμό (χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία ή σε οτιδήποτε περαιτέρω), ενώ καταλήγοντας, δήλωσε ότι ο ίδιος είχε αφοσιωθεί (τότε) στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε ήδη αναφέρει, ήτοι ότι άκουγε διάφορα πράγματα από τη μητέρα του όσον αφορά τον Χριστιανισμό και ότι διδάχθηκε κάποια επιπλέον πράγματα για τον Χριστιανισμό αφότου ήρθε στην Κύπρο (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.).

 

Περαιτέρω, με βάση τα λεγόμενα του Αιτητή, προκύπτει ότι τόσο ο ίδιος (προσωπικά), όσο και η οικογένεια του (γενικότερα) δεν αντιμετώπισαν κάποια παρελθούσα δίωξη στο Ιράν λόγω θρησκείας, ενώ σε κάθε περίπτωση, ούτε διαπιστώνεται κάποια προσωπική εμπλοκή/σχέση του Αιτητή με τα όσα σχετικά ανέφερε περί μεταστροφής της οικογένειας του στον Χριστιανισμό (ο Αιτητής αναφέρθηκε μόνο σε κάποιες συναθροίσεις που ως ισχυρίστηκε διοργάνωναν οι γονείς του στο σπίτι ενόσω βρισκόταν και εκείνος εκεί – βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 34 και σημείο 2Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ., καθώς και σε μια περίπτωση όπου είχαν συλλάβει τον πατέρα του, τον οποίο άφησαν μετά ελεύθερο χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε – βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 33 του Δ.Φ.). Η αναφορά του δε, ότι απλά μετέχει σε κάποιες από τις δραστηριότητες της Χριστιανικής Εκκλησίας στην Κύπρο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια (ειδική) περίσταση που να θεμελιώνει (επαρκώς) αίτημα διεθνούς προστασίας[14].

 

Αναφορικά με το τατουάζ που φέρει ο Αιτητής (στο πίσω μέρος του αυχένα του), το οποίο φαίνεται να συμβολίζει έναν σταυρό με φτερά (βλ. σχετικό σκίτσο που έφτιαξε ο ίδιος ο Αιτητής, όταν του ζητήθηκε να ζωγραφήσει το εν λόγω τατουάζ του – ερ. 19 του Δ.Φ.), με βάση τα λεγόμενα του ιδίου προκύπτει ότι για αυτό γνώριζε μόνο η επιτροπή δεοντολογίας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στη χώρα του (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 29 του Δ.Φ.), η οποία ουδέν επιπλέον μέτρο φαίνεται να έλαβε εναντίον του Αιτητή για αυτό το ζήτημα (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.) και ούτε (ενδεχομένως) προέβη σε σχετική κατηγορία/καταγγελία εναντίον του σε κάποια άλλη αρχή του Ιράν, είτε για το αστείο που ήταν η (κύρια) αιτία/αφορμή του αποκλεισμού του από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της χώρας του, είτε για το εν λόγω τατουάζ του (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 29 του Δ.Φ.). Εξάλλου, στις απαντήσεις που έδωσε ο Αιτητής σε ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους που προέβη σε αυτή του την ενέργεια (ήτοι, να κάνει το συγκεκριμένο τατουάζ στο σώμα του), εντοπίζονται αρκετές αντιφάσεις και ασάφειες, εφόσον αρχικά, λέγοντας ότι το τατουάζ αυτό παρομοιάζει με έναν σταυρό, ισχυρίστηκε ότι το έκανε όταν άρχισε να πιστεύει στον Χριστιανισμό, ενώ ταυτόχρονα, αναφέρθηκε επίσης (ονομαστικά) σε συγκεκριμένους (διεθνείς) ποδοσφαιριστές που έχουν το ίδιο τατουάζ, αλλά εν τέλει, δήλωσε πως ο ίδιος είχε πει στον ξάδελφό του (που ασχολείται με την τέχνη του τατουάζ) ότι θέλει (γενικά) να κάνει ένα τατουάζ (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.).

 

Επιπλέον, μετέπειτα, ο Αιτητής δήλωσε ότι οι συμπαίκτες του γνώριζαν για το εν λόγω τατουάζ που έχει, επισημαίνοντας (ο ίδιος) ότι εκείνοι τον ‘πείραζαν’ αστειευόμενοι ότι ‘αντιγράφει’ έναν συγκεκριμένο (διεθνώς διάσημο) ποδοσφαιριστή που έχει παρόμοιο τατουάζ, ενώ όταν ρωτήθηκε κατά πόσο επέλεξε το εν λόγω τατουάζ λόγω του ότι το είχαν ήδη κάνει κάποιοι διάσημοι ποδοσφαιριστές, ο Αιτητής αποκρίθηκε με ασάφεια, αναφέροντας ότι σε γενικές γραμμές είχε μια επιθυμία προς τον Χριστιανισμό και κατόπιν έρευνας που έκανε στο διαδίκτυο βρήκε το εν λόγω τατουάζ που έκανε (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 29 του Δ.Φ.). Παράλληλα, ως διαφαίνεται από τις σχετικές δηλώσεις του ιδίου, το εν λόγω τατουάζ δεν βρίσκεται σε κάποιο (άμεσα) εμφανές σημείο του σώματός του (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 30 του Δ.Φ.), ενώ ουδέποτε αντιμετώπισε ο ίδιος οποιοδήποτε πρόβλημα στη χώρα του λόγω του συγκεκριμένου τατουάζ, το οποίο είχε για περίπου τρία χρόνια προτού εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του (βλ. σημείο 1Χ στο ερ. 29 του Δ.Φ.). Αυτή του δε, η πράξη (ήτοι, το τατουάζ με το σύμβολο του σταυρού που έχει), ουδόλως μπορεί μεμονωμένα να αποτελέσει υποστηρικτικό στοιχείο, που να μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια του κατ’ ισχυρισμό ενδιαφέροντος του Αιτητή στον Χριστιανισμό και ούτε δε, εξ όσων φαίνεται, συνδέεται με την κατ’ ισχυρισμό μεταστροφή του στον Χριστιανισμό.

 

Σε κάθε περίπτωση, από σχετικά άρθρα σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προκύπτει ότι η τέχνη του τατουάζ υπάρχει ως ενασχόληση από άτομα/καλλιτέχνες στο Ιράν, ενώ παράλληλα διαφαίνεται ότι η εν λόγω τέχνη έχει πλέον μια αναπτυσσόμενη τάση και τυγχάνει μιας αυξανόμενης αποδοχής από τους πολίτες της χώρας[15]. Επιπλέον, από τις εν λόγω πηγές προκύπτει ότι η τέχνη του τατουάζ μπορεί να τύχει επίκρισης από άτομα της οικογένειας ή/και ορισμένους πολίτες στο Ιράν που δεν συμφωνούν με την πρακτική αυτή, ή/και από τις αρχές της χώρας (ειδικότερα, για αυτή την τελευταία περίπτωση, όταν άτομα προβαίνουν σε άσεμνα τατουάζ ή προβάλλουν με προκλητικό τρόπο αυτά)[16]. Συγκεκριμένα, στις πιο πάνω πηγές καταγράφεται ότι «Το τατουάζ δεν απαγορεύεται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προωθεί τον μη ισλαμικό πολιτισμό.»[17], ως επίσης ότι τα τατουάζ δεν «απαγορεύονται από τον ισλαμικό νόμο, εκτός εάν απεικονίζουν ‘άσεμνες’ εικόνες»[18]. Επιπλέον, αναφέρονται δύο συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν αθλητές με τατουάζ, όπου «η ομοσπονδία βόλεϊ του Ιράν δήλωσε ότι οι παίκτες πρέπει να καλύπτουν τυχόν τατουάζ, διαφορετικά κινδυνεύουν να μην συμμετέχουν στη σεζόν 2022-2023», καθώς και ότι «Αρκετοί εξέχοντες ποδοσφαιριστές αντιμετώπισαν κλήσεις στην επιτροπή αθλητικής δεοντολογίας του Ιράν τα τελευταία χρόνια για εμφάνιση των τατουάζ τους.»[19]. Τέλος, διακρίνεται ότι «παρά όλους τους περιορισμούς και το στίγμα, τα τατουάζ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο Ιράν, ειδικά μεταξύ των δεκάδων εκατομμυρίων ατόμων κάτω των 30 ετών, και περισσότεροι καλλιτέχνες καταλαμβάνουν επίσης το μελάνι ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση.»[20].

 

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του Αιτητή περί του ότι καταζητείται από τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών του Ιράν για δήθεν επαφή του με ομάδα κατασκόπων από το Ισραήλ ενόσω έπαιζε ποδόσφαιρό σε ομάδα του Αζερμπαϊτζάν κατά την περίοδο 2017/2018 (σημείο για το οποίο, ως αναλύεται ανωτέρω, προέκυψαν ασάφειες από τα λεγόμενα του Αιτητή αναφορικά με την εν λόγω ομάδα που δήλωσε ότι αγωνιζόταν, καθώς και σχετικά με τον τόπο όπου διέμενε κατά την εν λόγω περίοδο), διακρίνεται ότι αυτοί ουδόλως τεκμηριώνονται και δη, παρέμειναν ως εικασίες του Αιτητή. Ειδικότερα, παρατηρείται ότι κατά τη συνέντευξή του, ο Αιτητής ισχυρίστηκε πως έφυγε από το Αζερμπαϊτζάν περί τα τέλη του 2017 και ότι εκεί ήταν σε επαφή μόνο με κάποιους Ιρανούς, ενώ (εξάλλου) δήλωσε επιπλέον ότι, ουδέποτε ο ίδιος είχε οποιαδήποτε προβλήματα με τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών του Ιράν έκτοτε που επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν (βλ. σημείο 2Χ στο ερ. 27 του Δ.Φ.).

 

Εξάλλου δε, διακρίνεται ότι ο Αιτητής ταξίδεψε επίσημα και με το διαβατήριο του, το οποίο εξασφάλισε ο ίδιος χωρίς να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ζητήματα κατά την έκδοση του (βλ. σημείο 4Χ στο ερ. 42 του Δ.Φ.), ενώ το εν λόγω διαβατήριο του εκδόθηκε τον Μάϊο του 2018 από την Αστυνομία Μετανάστευσης & Διαβατηρίων του Ιράν (βλ. εν λόγω διαβατήριο στο ερ. 17 του Δ.Φ.), ήτοι κατόπιν που επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν περί τα τέλη του 2017. Επιπλέον, ο ίδιος εγκατέλειψε (νόμιμα) τη χώρα καταγωγής του, ενάμιση χρόνο μετέπειτα που επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν όπου κατ’ ισχυρισμό έλαβαν χώρα τα εν λόγω γεγονότα για τα οποία, ως ανέφερε, τον κατηγορούν.

 

Από έγκυρη πηγή δε, διακρίνεται για τα ταξίδια στο εξωτερικό ότι «η κυβέρνηση [του Ιράν] απαιτούσε άδειες εξόδου για όλους τους πολίτες» ενώ «περιόρισε τα ταξίδια στο εξωτερικό ορισμένων θρησκευτικών ηγετών, μελών θρησκευτικών μειονοτήτων και επιστημόνων σε ευαίσθητους τομείς», ως επίσης, ότι «Πολλοί δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, και καλλιτέχνες παρέμειναν υπό ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στο εξωτερικό και είχαν κατασχεθεί τα διαβατήρια τους.»[21] (σημειώνεται ότι ως ο Αιτητής δήλωσε, ο ίδιος έφυγε από τη χώρα του οδικώς δια μέσω του σημείου ελέγχου στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας – βλ. σημείο 3Χ στο ερ. 39 του Δ.Φ). Επιπλέον, στην ίδια πηγή καταγράφεται ότι «πολλές από τις διατάξεις του νόμου δεν εφαρμόστηκαν και η κυβέρνηση συνέχισε να συλλαμβάνει και να κατηγορεί φοιτητές, δημοσιογράφους, δικηγόρους, πολιτικούς ακτιβιστές, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, καλλιτέχνες και μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων για εγκλήματα ‘εθνικής ασφάλειας’ που δεν εμπίπτουν στον νόμο για τα πολιτικά εγκλήματα.», ως επίσης ότι «Οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι λόγοι φυλάκισης ήταν ‘υποστήριξη σε παράνομες ομάδες αντιπολίτευσης’, ‘φερόμενη εξέγερση’, ‘θρησκευτική πρακτική’ και ‘πολιτικός ακτιβισμός’.» ενώ «Οι εισαγγελείς επέβαλαν αυστηρές ποινές στους επικριτές της κυβέρνησης για μικρές παραβιάσεις.»[22].

 

Συνεπώς, υπό το φως όλων των πιο πάνω και των ασαφειών που εντοπίστηκαν τόσο από την Υπηρεσία Ασύλου αλλά και κατόπιν εξέτασης των ισχυρισμών του Αιτητή από το Δικαστήριο, κρίνω πως ότι ορθά η Υπηρεσία Ασύλου κατέληξε στο εύρημα περί γενικής αναξιοπιστίας του Αιτητή. Ο Αιτητής αρκέστηκε σε γενικότητες και αοριστολογίες, ενώ υπέπεσε και σε αντιφάσεις, και δεν θεμελίωσε επαρκώς και με τον ενδεδειγμένο βαθμό σαφήνειας και λεπτομερειών τον ισχυρισμό του περί δίωξής του στην χώρα καταγωγής του, ώστε να του αναγνωριστεί το προσφυγικό καθεστώς. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός του Αιτητή περί μη δέουσας έρευνας και μη επαρκούς αιτιολόγησης της απόφασης απορρίπτεται.

 

Αναφορικά με την αξιολόγηση παροχής στον Αιτητή συμπληρωματικής προστασίας, παραπέμπω στο άρθρο 19, εδάφια (1) και (2), του περί Προσφύγων Νόμου.

 

Εν προκειμένω, ο Αιτητής δεν προσκόμισε οποιαδήποτε στοιχεία στο Δικαστήριο. Παράλληλα, οι αναφορές του κατά την συνέντευξη του δεν παραπέμπουν σε κάποια συγκεκριμένη στοχοποίηση του από κρατικούς ή μη κρατικούς φορείς στη χώρα καταγωγής του λόγω των προσωπικών του περιστάσεων[23].

 

Επιπρόσθετα δε, από έγκυρες πηγές πληροφόρησης, διακρίνονται τα ακόλουθα:

-       Σε σχετική έκθεση του Danish Immigration Service (DIS) αναφορικά με τις διαδηλώσεις/εξεγέρσεις που ξέσπασαν στο Ιράν κατά τον Σεπτέμβριο του 2022 και συνεχίστηκαν εντός του 2023, καταγράφεται ότι «ελάχιστες πληροφορίες ανευρέθηκαν σχετικά με αλλαγές στις διαδικασίες στα χερσαία σύνορα και τα αεροδρόμια από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Σεπτέμβριο του 2022» και ομοίως, «ελάχιστες πληροφορίες ανευρέθηκαν σχετικά με το εάν τα τηλέφωνα ή οι δραστηριότητες κοινωνικών μέσων των επαναπατριζόμενων εξετάζονται κατά την επιστροφή ή εάν έχει επιβληθεί ενισχυμένη ανάκριση για τους επιστρέφοντες».[24]

-       Στην πιο πάνω πηγή καταγράφεται επίσης ότι σύμφωνα με σχετική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας, «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις διαδικασίες εισόδου για Ιρανούς που εισέρχονται στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2022», ενώ η εν λόγω δήλωση αφορούσε και «Ιρανούς που επέστρεψαν στο Ιράν, π.χ. μετά την άρνηση χορήγησης ασύλου στις ευρωπαϊκές χώρες».[25]

-       Σε άλλη έγκυρη πηγή, αναφορικά με τη μεταχείριση από τις αρχές του Ιράν των πολιτών της χώρας που επιστρέφουν εκεί, καταγράφεται ότι «Οι εθελούσιες επιστροφές είναι δυνατές και μερικές φορές συνεπικουρούνται από τις κυβερνήσεις [υποδοχής] ή τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σε περιπτώσεις που μια ιρανική διπλωματική αποστολή έχει εκδώσει προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα, οι αρχές θα προειδοποιηθούν για την επικείμενη επιστροφή του ατόμου.», ενώ από την ίδια την εν λόγω πηγή, δεν εντοπίστηκε «κανένα νομοθετικό ή κοινωνικό εμπόδιο για τους όσους επιστρέφουν εθελούσια στο να βρουν εργασία ή καταφύγιο στο Ιράν, ούτε κανένα συγκεκριμένο εμπόδιο που να εμποδίζει όσους επιστρέφουν εθελούσια από του να επιστρέψουν στην περιοχή καταγωγής τους».[26]

-       Στην πιο πάνω πηγή, καταγράφεται επίσης ότι «γενικά, οι αρχές [του Ιράν] δίνουν ελάχιστη προσοχή στους αποτυχημένους αιτούντες άσυλο κατά την επιστροφή τους στο Ιράν», ενώ η ίδια η εν λόγω πηγή εκτιμά επιπλέον «ότι οι ενέργειές τους (συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με δραστηριότητες επιτόπου) δεν διερευνώνται τακτικά από τις αρχές».[27] Επιπλέον, στην ίδια πηγή αναφέρεται ότι «όσοι επιστρέφουν με [(ειδικό) ταξιδιωτικό έγγραφο] ανακρίνονται από την Αστυνομία Μετανάστευσης [στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ιράν στην Τεχεράνη] σχετικά με τις συνθήκες αναχώρησής τους και τους λόγους για τους οποίους ταξιδεύουν με [το εν λόγω ταξιδιωτικό έγγραφο]», όμως «η σύλληψη και η κακομεταχείριση δεν συνηθίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».[28]

-       Τέλος, στην πιο πάνω πηγή καταγράφεται (καταληκτικά) πως η ίδια η εν λόγω πηγή εκτιμά ότι «εκτός και αν έτυχαν αρνητικής προσοχής επίσημα πριν από την αναχώρηση τους από το Ιράν (π.χ. για τον πολιτικό τους ακτιβισμό), οι επαναπατριζόμενοι είναι απίθανο να τραβήξουν την προσοχή από τις αρχές και αντιμετωπίζουν χαμηλό κίνδυνο ελέγχου, κακομεταχείρισης ή άλλων μορφών επίσημης διάκρισης».[29]

 

Ενόψει των πιο πάνω, καθώς και της κατάληξης μου ότι η έρευνα των Καθ’ ων η αίτηση ήταν επαρκής και ορθώς ο Αιτητής κρίθηκε επί της αξιοπιστίας του, τότε και σε σχέση με το άρθρο 19(1) και 19(2) (α) και (β) του περί Προσφύγων Νόμου, δεν συντρέχει κανένας λόγος που να τεκμηριώνει ότι σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής θα υποστεί σοβαρή βλάβη, υπό την μορφή θανατικής ποινής ή εκτέλεσης, ή βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

 

Αναφορικά με την υπαγωγή του Αιτητή σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει του άρθρου 19(1) και 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου, το οποίο προϋποθέτει ουσιώδεις λόγους να πιστεύεται ότι ο Αιτητής θα υποστεί «σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής [του ακεραιότητας], λόγω αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης», σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του, υπάρχει ευρεία νομολογία τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου (βλ. Galina Bindioul v. Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, Υποθ. Αρ. 685/2012, ημερομηνίας 23/04/13 και Mushegh Grigoryan κ.α. v. Κυπριακή Δημοκρατία, Υποθ. Αρ. 851/2012, ημερομηνίας 22/9/2015), όσο και του ΔΕΕ (βλ. C-285/12, A. Diakité v. Commissaire général aux réfugiés et aux apatrides, 30/01/2014, και C-465/07, Meki Elgafaji and Noor Elgafaji v. Staatssecretaris van Justitie, 17/02/2009) καθώς επίσης και του ΕΔΔΑ (βλ. K.A.B. v. Sweden, 886/11, 05/09/2013 (final 17/02/2014), Sufi and Elmi v. the United Kingdom, 8319/07 and 11449/07, 28/11/2011), όπου ερμηνεύεται η έννοια της «αδιακρίτως ασκούμενης βίας» και της «ένοπλης σύρραξης» και τίθενται κριτήρια ως προς τη σοβαρότητα του κινδύνου που προϋποτίθεται για την αξιολόγηση των περιπτώσεων στις οποίες εξετάζεται η πιθανότητα παραχώρησης συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει του Άρθρου 15(γ) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/95/ΕΕ, το οποίο αντιστοιχεί στο άρθρο 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου.

 

Εν προκειμένω, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αιτητή και βάσει της αξιολόγησης της αξιοπιστίας των ισχυρισμών του ως παρατέθηκε ανωτέρω, η περιοχή της προηγούμενης συνήθους διαμονής του στη χώρα καταγωγής του βρίσκεται εντός της περιφέρειας Isfahan του Ιράν. Προκειμένου δε, να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι, σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη υπό την έννοια της σοβαρής και προσωπικής απειλής κατά της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας ως αμάχου, λόγω αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης, ως οι διατάξεις του άρθρου 19, εδάφια (1) και (2)(γ), του περί Προσφύγων Νόμου, το Δικαστήριο ανέτρεξε σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης για τη χώρα καταγωγής του Αιτητή, προς εξέταση της κατάστασης που επικρατεί σε αυτήν και ειδικότερα, στην περιφέρεια Isfahan, η οποία, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, θεωρείται η περιοχή της προηγούμενης συνήθους διαμονής του στο Ιράν.

 

Ειδικότερα, η διαδικτυακή πλατφόρμα CRISIS24 καταγράφει το επίπεδο επικινδυνότητας στο Ιράν ως ‘μεσαίο’, αναφέροντας συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων ότι «[.] η κυβέρνηση διατήρησε ιστορικά τη σταθερότητα και απολάμβανε ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη εξουσία μέσω της επιτυχούς καταστολής των μεταρρυθμιστικών στοιχείων. Διαμαρτυρίες είχαν λάβει χώρα στο παρελθόν γύρω από αμφιλεγόμενες εκλογές, αν και ο αυστηρός περιορισμός της αντιπολίτευσης έχει αποτρέψει την εμφάνιση οποιασδήποτε σημαντικής πρόκλησης.», ως επίσης ότι «Πολλές ομάδες μαχητών πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Ιράκ.» ενώ άλλες «εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) αποτελούν απειλή, ιδιαίτερα στην ταραχώδη περιφέρεια Sistan-Baluchestan, αν και έχουν διαπραχθεί επιθέσεις και στην πρωτεύουσα [του Ιράν].»[30]. Στην ίδια πηγή, όσον αφορά την ασφάλεια, καταγράφεται ότι «Υπάρχει μια χαμηλού επιπέδου ανησυχία για την απειλή από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αν και οι υψηλού επιπέδου δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων. Αρκετές μαχητικές ομάδες συμμετέχουν σε περιοδικές συγκρούσεις και επιθέσεις, κυρίως κατά των δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Ιράκ.», ως επίσης ότι «Αναταραχές συμβαίνουν για διάφορα κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και συχνά οδηγούνται από ομάδες πολιτικής αντιπολίτευσης. Οι διαδηλώσεις συχνά γίνονται βίαιες και αντιμετωπίζονται με σκληρή αστυνομική ανταπόκριση.»[31]. Τέλος, στην πιο πάνω πηγή καταγράφεται ότι (γενικότερα) «Η ιρανική κυβέρνηση είναι σταθερή, αν και οι εκλογές αποτελούν συχνά πηγή αντιπαραθέσεων και αναταραχών.»[32].

 

Περαιτέρω, ως προς τον αριθμό των περιστατικών ασφαλείας ειδικότερα για την περιφέρεια Isfahan του Ιράν, όπου βρίσκεται γεωγραφικά η περιοχή προηγούμενης συνήθους διαμονής του Αιτητή στη χώρα καταγωγής του (ήτοι η πόλη Shahin Shahr), παρατίθενται σχετικά αριθμητικά δεδομένα από τη βάση δεδομένων ACLED (The Armed Conflict Location & Event Data Project). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 16/02/2023 και 16/02/2024, στην εν λόγω περιφέρεια καταγράφηκαν στην πιο πάνω βάση δεδομένων συνολικά 194 περιστατικά ασφαλείας εκ των οποίων προέκυψε 1 ανθρώπινη απώλεια[33]. Πιο αναλυτικά, 193 εξ αυτών καταγράφηκαν ως διαμαρτυρίες (με καμία απώλεια) και 1 ως περιστατικό χρήσης βίας κατά αμάχων (με 1 απώλεια), ενώ δεν καταγράφηκαν περιστατικά μαχών, εκρήξεων / απομακρυσμένης χρήσης βίας και ταραχών/εξεγέρσεων[34]. Σημειώνεται δε, ότι ο πληθυσμός της περιφέρειας Isfahan του Ιράν καταγράφεται στους 5 480 000 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση για το 2023[35].

 

Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι, με βάση το προσωπικό προφίλ του Αιτητή, πρόκειται για ενήλικο άτομο, με επίπεδο μόρφωσης μέχρι και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς σημεία ευαλωτότητας ή ιδιαίτερα ζητήματα υγείας, με εργασιακή ικανότητα, καθώς και με υποστηρικτικό δίκτυο (οικογενειακούς δεσμούς) στην περιοχή συνήθους διαμονής του στο Ιράν όπου αναμένεται να επιστρέψει. Παράλληλα, από τα λεγόμενά του κατά τη συνέντευξη του στην Υπηρεσία Ασύλου, δεν προκύπτει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με κάποια κατηγορία ατόμων που στοχοποιούνται από τις αρχές του Ιράν, ως αναλύθηκε ανωτέρω.

 

Τέλος, κατόπιν έρευνας σε έγκυρη (διεθνή) πηγή πληροφόρησης, δεν προκύπτει ότι το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης[36].

 

Κατά συνέπεια, παρότι εκ των ανωτέρω πληροφοριών διαφαίνεται ότι, γενικότερα, η κατάσταση στο Ιράν παρουσιάζει (σε εσωτερικό κυρίως επίπεδο) ορισμένες αστάθειες (σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα), εντούτοις, η περιφέρεια Isfahan δεν φαίνεται να πλήττεται σε τέτοιο βαθμό από συγκρούσεις και περιστατικά βίας, τα οποία να ανάγονται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να θεωρούνται ότι πληρούν τις πρόνοιες του Άρθρου 15(γ) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/95/ΕΕ, ως αυτό ερμηνεύθηκε από το ΔΕΕ[37]. Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψιν και τις προσωπικές περιστάσεις του Αιτητή (ως αναφέρθηκαν ανωτέρω), θεωρώ ότι δεν εγείρονται ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι αυτός θα διατρέξει κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του και συγκεκριμένα στο Isfahan του Ιράν.

 

Ως εκ τούτου, με βάση το σύνολο των στοιχείων που τέθηκαν ενώπιον μου, καταλήγω ότι ο Αιτητής δεν κατάφερε να αποδείξει ότι πάσχει η ορθότητα και νομιμότητα της προσβαλλόμενης απόφασης, ούτε δε, ότι στο πρόσωπό του πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή του στο καθεστώς του πρόσφυγα ή την παραχώρηση συμπληρωματικής προστασίας σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προσφύγων Νόμου.

 

Βάσει των όσων ανέλυσα ανωτέρω, η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται. Επιδικάζονται €800 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ' ων η αίτηση. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται.

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.



[1] Βλ. Transfermarkt, εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου για την περίοδο 2017/2018 στο Αζερμπαϊτζάν – https://www.transfermarkt.com/wettbewerbe/national/wettbewerbe/13/plus/0?saison_id=2017, καθώς και ομάδες της πρώτης κατηγορίας στο εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για την περίοδο 2017/2018 στο Αζερμπαϊτζάν – https://www.transfermarkt.com/premyer-liqasi/startseite/wettbewerb/AZ1/saison_id/2017 [ημερ. πρόσβασης 19/02/2024]

[2] Βλ. Transfermarkt, κατάλογο ποδοσφαιρικών ομάδων που αγωνίζονταν στα δύο εγχώρια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στο Ιράν για την περίοδο 2013/2014 (https://www.transfermarkt.com/persian-gulf-pro-league/startseite/wettbewerb/IRN1/plus/?saison_id=2013 και https://www.transfermarkt.com/azadegan-league/startseite/wettbewerb/IRN2/plus/?saison_id=2013) και την περίοδο 2014/2015 (https://www.transfermarkt.com/persian-gulf-pro-league/startseite/wettbewerb/IRN1/plus/?saison_id=2014 και https://www.transfermarkt.com/azadegan-league/startseite/wettbewerb/IRN2/plus/?saison_id=2014) [ημερ. πρόσβασης 19/02/2024]

[3] Βλ. Transfermarkt, προφίλ της εν λόγω ποδοσφαιρικής ομάδας, https://www.transfermarkt.com/naft-novin-teheran/datenfakten/verein/32502 [ημερ. πρόσβασης 19/02/2024]

[4] Βλ. Transfermarkt, προφίλ των δύο εν λόγω ποδοσφαιρικών ομάδων (https://www.transfermarkt.com/naft-masjed-soleyman-fc/datenfakten/verein/42189 και https://www.transfermarkt.com/sanat-naft-fc/datenfakten/verein/20962), καθώς και γεωγραφικό χάρτη της περιφέρειας Khuzestan (https://www.google.com/maps/place/Khuzestan+Province,+Iran/@31.2597931,48.0472156,8.3z/data=!4m6!3m5!1s0x3fc65934dedce45d:0xb7af13cd9365cb72!8m2!3d31.4360149!4d49.041312!16zL20vMDI5bXpf?entry=ttu – από Google Maps), όπου εμπίπτουν οι δύο περιοχές (Masjed Soleyman και Abadan) όπου αγωνίζονται οι δύο εν λόγω ομάδες [ημερ. πρόσβασης 19/02/2024]

[5] Βλ. Transfermarkt, προφίλ της εν λόγω ποδοσφαιρικής ομάδας, https://www.transfermarkt.com/naft-gachsaran-fc/datenfakten/verein/42188, καθώς και γεωγραφικό χάρτη της περιφέρειας Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad (https://www.google.com/maps/place/Gachsaran,+Kohgiluyeh+and+Boyer-Ahmad+Province,+Iran/@30.4107603,50.497903,9.7z/data=!4m6!3m5!1s0x3fb770e372d9d753:0xeb7fac4ea3761dbc!8m2!3d30.3659761!4d50.7936301!16zL20vMDYxM3Fi?entry=ttu – από Google Maps), όπου εμπίπτει η περιοχή Gachsaran όπου αγωνίζεται η εν λόγω ομάδα [ημερ. πρόσβασης 19/02/2024]

[6] Βλ. Transfermarkt, κατάλογο ποδοσφαιρικών ομάδων που αγωνίζονταν στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στο Ιράν για την περίοδο 2015/2016 (https://www.transfermarkt.com/persian-gulf-pro-league/startseite/wettbewerb/IRN1/plus/?saison_id=2015) και την περίοδο 2016/2017 (https://www.transfermarkt.com/persian-gulf-pro-league/startseite/wettbewerb/IRN1/plus/?saison_id=2016) [ημερ. πρόσβασης 20/02/2024]

[7] Βλ. Transfermarkt, προφίλ της εν λόγω ποδοσφαιρικής ομάδας, https://www.transfermarkt.com/foolad-fc/datenfakten/verein/6076 [ημερ. πρόσβασης 20/02/2024]

[8] Βλ. Isfahan Province Football Board (μεταφρασμένη ιστοσελίδα στα αγγλικά από Google Translate), 2019, Isfahan Province 2023 League Table - Taraz Chadegan, https://the-faisf.com/ [ημερ. πρόσβασης 20/02/2024]

[9] Βλ. Google Maps, γεωγραφικό χάρτη της περιφέρειας Isfahan και οδικές αποστάσεις από το Chadegan στο Shahin Shahr

(https://www.google.com/maps/dir/Shahin+Shahr,+Isfahan+Province,+Iran/Chadegan,+Isfahan+Province,+Iran/@32.9318847,50.52742,8.96z/data=!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x3fbdc4f9439959f9:0xa1e8d5eb3724d5c8!2m2!1d51.5532972!2d32.8608728!1m5!1m1!1s0x3fbfcc522b24da05:0x210e927df578b4df!2m2!1d50.6248187!2d32.7708938?entry=ttu) [ημερ. πρόσβασης 20/02/2024]

[10] Βλ. Transfermarkt, προφίλ του εν λόγω προπονητή με ιστορικό των ομάδων όπου είχε υπηρετήσει υπό αυτή του την ιδιότητα, https://www.transfermarkt.com/naft-gachsaran-fc/datenfakten/verein/42188 [ημερ. πρόσβασης 20/02/2024]

[11] Βλ. (συναφώς) και EASO: Δικαστική ανάλυση – Προϋποθέσεις χορήγησης διεθνούς προστασίας (οδηγία 2011/95/ΕΕ) (2018), ενότητες ‘1.4.2.2 Νομικά, διοικητικά, αστυνομικά και/ή δικαστικά μέτρα [άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο β)]’ – σελ. 42, και ‘1.4.2.3 Δυσανάλογη ή μεροληπτική ποινική δίωξη ή επιβολή ποινής [άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο γ)]’ – σελ. 42-43

[12] Βλ. (συναφώς) EASO: Δικαστική ανάλυση – Προϋποθέσεις χορήγησης διεθνούς προστασίας (οδηγία 2011/95/ΕΕ) (2018), ενότητα ‘2.4.3.1 Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία - 2.4.3.1.2 Απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία’ – σελ. 123

[13] Βλ. (συναφώς) EASO: Δικαστική ανάλυση – Προϋποθέσεις χορήγησης διεθνούς προστασίας (οδηγία 2011/95/ΕΕ) (2018), ενότητα ‘1.5.2.2 Θρησκεία [άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο β)]’ – σελ. 53: «[.] Κατά το ΔΕΕ, βάσει της οδηγίας η έννοια της θρησκείας ενσωματώνει «το σύνολο των συνιστωσών της, δημόσιων ή ιδιωτικών, συλλογικών ή ατομικών». Η έννοια επεκτείνεται στον αθεϊσμό. Στις προτάσεις του στην υπόθεση Y και Z, ο γενικός εισαγγελέας Y. Bot επισήμανε ότι η θρησκευτική ελευθερία του ανθρώπου περιλαμβάνει την «ελευθερία του να ασπάζεται κάποια θρησκεία, να μην έχει θρησκεία ή να αλλάζει θρησκεία». Μολαταύτα, οι πράξεις του ενδιαφερομένου πρέπει να εκφράζουν πραγματικά τη σχετική πεποίθηση, ανεξάρτητα από το κατά πόσον υποκινούνται από αυτήν. [.]».

[14] Βλ. συναφώς, παρ. 73 (σελ. 25) στο Εγχειρίδιο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σχετικά με τις διαδικασίες και τα κριτήρια καθορισμού του καθεστώτος των προσφύγων (ΣΤ΄ Έκδοση, 2009): «73. Η απλή συμμετοχή σε ιδιαίτερη θρησκευτική κοινότητα δεν επαρκεί συνήθως για να θεμελιώσει αίτηση προς αναγνώριση του καθεστώτος πρόσφυγα. Είναι ωστόσο δυνατόν, υπό ειδικές συνθήκες, η απλή συμμετοχή να αποτελεί επαρκή θεμελίωση.».

Βλ. επιπλέον, σχετικό απόσπασμα από το πρωτότυπο κείμενο (στην αγγλική γλώσσα) στην απόφαση ημερ. 20/02/2020 του Upper Tribunal (Immigration and Asylum Chamber) του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπόθεση PS (IRAN) and THE SECRETARY OF STATE FOR THE HOME DEPARTMENT [PS (Christianity - risk) Iran CG [2020] UKUT 46 (IAC)]: «10. That leads to our second point: what we mean by 'Christian convert'. It is not possible to make windows into men's souls. Whether someone is, or is not, a Christian is a matter of fact that is impossible to objectively verify. For example, an individual may pay very little attention to scripture or sermon but might fervently believe that Jesus Christ is the son of God; Christians with a long-held and deep belief can still face a crisis of faith at any given moment. It is no doubt for that reason that the Tribunal in Ali Dorodian v Secretary of State for the Home Department (01/TH/1537) preferred to focus on the externally observable: "as we have said, it is church membership rather than mere belief, which may lead to risk". This difficulty means that in this jurisdiction decision makers must rely largely on the observations of others to determine whether someone is, or is not, a 'genuine' Christian. A further complexity arises. There is no doubt for many a path to wholehearted belief, with gradations marked by life events and a deepening understanding. At what point along that path an individual might become a 'Christian' is not clearly signposted. There is certainly no theological consensus on the matter; baptism is an indicator, but it should not be regarded as determinative. The terminology used in this decision must therefore be read with that caveat in mind. For our purposes we are primarily concerned with those whom the Iranian state regard as 'Christians'.».

[15] Βλ. σχετικά ακόλουθες πηγές:

-          ALJAZEERA, ‘Young Iranians defy tattoo taboo’ – by Maziar Motamedi, 8 Mar 2021, https://www.aljazeera.com/news/2021/3/8/dangerous-irans-tattoo-artists [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

-          Agence France-Presse: VOA NEWS ON IRAN, ‘'Ink Me Up': Iran Tattoo Artists Aim to Leave Mark’, December 04, 2023, https://www.voanews.com/a/ink-me-up-iran-tattoo-artists-aim-to-leave-mark-/7384569.html [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[16] Ibid. [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[17] Agence France-Presse: VOA NEWS ON IRAN, ‘'Ink Me Up': Iran Tattoo Artists Aim to Leave Mark’, December 04, 2023, https://www.voanews.com/a/ink-me-up-iran-tattoo-artists-aim-to-leave-mark-/7384569.html [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[18] ALJAZEERA, ‘Young Iranians defy tattoo taboo’ – by Maziar Motamedi, 8 Mar 2021, https://www.aljazeera.com/news/2021/3/8/dangerous-irans-tattoo-artists [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[19] Agence France-Presse: VOA NEWS ON IRAN, ‘'Ink Me Up': Iran Tattoo Artists Aim to Leave Mark’, December 04, 2023, https://www.voanews.com/a/ink-me-up-iran-tattoo-artists-aim-to-leave-mark-/7384569.html [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[20] ALJAZEERA, ‘Young Iranians defy tattoo taboo’ – by Maziar Motamedi, 8 Mar 2021, https://www.aljazeera.com/news/2021/3/8/dangerous-irans-tattoo-artists [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[21] USDOS – US Department of State, 2022 Country Report on Human Rights Practices: Iran, 20 March 2023, διαθέσιμο στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο https://www.ecoi.net/en/document/2089063.html (βλ. ενότητα ‘Section 2. Respect for Civil Liberties – d. Freedom of Movement and the Right to Leave the Country – Foreign Travel’) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[22] Ibid. (βλ. ενότητα ‘Section 1. Respect for the Integrity of the Person – e. Denial of Fair Public Trial – Political Prisoners and Detainees’) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[23] Βλ. (συναφώς) EASO: Δικαστική ανάλυση – Προϋποθέσεις χορήγησης διεθνούς προστασίας (οδηγία 2011/95/ΕΕ) (2018), ενότητα ‘2.4.2.2 Εκτέλεση’ – σελ. 120: «[…] Επομένως, φαίνεται απαραίτητο να απαιτείται τουλάχιστον ένα στοιχείο ηθελημένης επισημοποιημένης τιμωρίας από κρατικούς ή μη κρατικούς φορείς και όχι απλός κίνδυνος να καταστεί ο ενδιαφερόμενος θύμα εξωδικαστικής βίας. […]», καθώς και ενότητα ‘2.4.3 Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία του αιτούντος στη χώρα καταγωγής του [άρθρο 15 στοιχείο β)]’ – σελ. 120: «[…] Συγκεκριμένα, το άρθρο 6 της ΟΕΑΑ (αναδιατύπωση) απαριθμεί τους φορείς σοβαρής βλάβης, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι βλάβες αυτές πρέπει να απορρέουν από συμπεριφορά τρίτου… […]»

[24] DIS – Danish Immigration Service, COUNTRY OF ORIGIN INFORMATION (COI) BRIEF REPORT: Iran Protests 2022-2023, March 2023, https://coi.euaa.europa.eu/administration/denmark/PLib/coi_brief_report_iran-protests-2022-2023.pdf (βλ. ενότητα ‘4. Treatment of returnees from Europe in the wake of the protests’ – σελ. 26) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[25] Ibid. [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[26] DFAT - Department of Foreign Affairs and Trade (Australia), DFAT COUNTRY INFORMATION REPORT: IRAN, 24 JULY 2023, https://www.ecoi.net/en/file/local/2095685/country-information-report-iran.pdf (βλ. ενότητα ‘TREATMENT OF RETURNEES’, παρ. 2.202 – σελ. 39) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[27] Ibid. (βλ. ενότητα ‘TREATMENT OF RETURNEES’, παρ. 2.203 – σελ. 40) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[28] Ibid. [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[29] Ibid. (βλ. ενότητα ‘TREATMENT OF RETURNEES’, παρ. 2.204 – σελ. 40) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[30] Βλ. CRISIS24, Iran Country Report, https://crisis24.garda.com/insights-intelligence/intelligence/country-reports/iran (βλ. ενότητα υπό εισαγωγικό κείμενο, Last update: August 24, 2023) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[31] Ibid. (βλ. ενότητα ‘Security’, Last update: October 2, 2023) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[32] Ibid. (βλ. ενότηταPolitical’, Last update: March 25, 2022) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[33] ACLED - DISAGGREGATED DATA COLLECTION - ANALYSIS & CRISIS MAPPING PLATFORM, The Armed Conflict Location & Event Data Project, 2023, https://acleddata.com/dashboard/#/dashboard (βλ. πλατφόρμα Dashboard, με στοιχεία ανάλυσης ως εξής: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ – 16/02/2023 - 16/02/2024, ΤΥΠΟΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ Battles / Violence against civilians / Explosions/Remote violence / Riots / Protests και ΠΕΡΙΟΧΗ Middle East - Iran - Isfahan) [ημερ. πρόσβασης 27/05/2024]

[34] Ibid. [ημερ. πρόσβασης 27/05/2024]

[35] βλ. WWW.CITYPOPULATION.DE, 24/04/2023, υπό Asia IRAN: Provincial Division – Provinces – Eṣfahān [Isfahan], https://www.citypopulation.de/en/iran/prov/admin/ [ημερ. πρόσβασης 27/05/2024]

[36] Βλ. (ενδεικτικά) ακόλουθες πηγές:

-          Council on Foreign Relations (CFR): Center for Preventive Action (CPA) – Global Conflict Tracker, βλ. σχετικό χάρτη με συρράξεις ανά το παγκόσμιο (https://www.cfr.org/global-conflict-tracker#) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

-          Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights – RULAC (Rule of Law in Armed Conflicts), βλ. σχετικό χάρτη με συρράξεις ανά το παγκόσμιο (https://www.rulac.org/browse/map) [ημερ. πρόσβασης 26/02/2024]

[37] Βλ. C-285/12, A. Diakité v. Commissaire général aux réfugiés et aux apatrides, 30/01/2014 (ECLI:EU:C:2014:39) <https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=7D51FCB3643AB74C3255F23E04E1BA4A?text=&docid=147061&pageIndex=0&doclang=EL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=1100979>, καθώς και C-465/07, Meki Elgafaji and Noor Elgafaji v. Staatssecretaris van Justitie, 17/02/2009 (ECLI:EU:C:2009:94) <https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=76788&pageIndex=0&doclang=EL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=1101316>


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο