ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπόθ. Αρ.: 959/23

29 Μαΐου, 2024

[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΔΔΔΔΠ.]

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

Μεταξύ

T.D.A.

Αιτητής

-και-

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Προϊσταμένου Υπηρεσίας Ασύλου – Υπουργού Εσωτερικών

Καθ' ων η Αίτηση

 

Α. Ιωαννίδου (κα) για Νίκος Α. Χουβαρτάς & Ε. Λουκά, Δικηγόροι για τον Αιτητή

Ν. Τζιρτζιπή (κα) για Ν. Ιερωνυμίδης (κος), Δικηγόρος για τους Καθ' ων η Αίτηση

ΑΠΟΦΑΣΗ

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π:  Με την παρούσα προσφυγή ο Αιτητής προσβάλλει την απόφαση των Καθ' ων η Αίτηση, ημερομηνίας 04/03/2023, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για διεθνή προστασία ως άκυρη, παράνομη, στερημένη οποιουδήποτε νομικού αποτελέσματος και έχει ληφθεί καθ’ υπέρβαση και/ή χωρίς δικαιοδοσία και είναι αποτέλεσμα πλάνης και κακής εφαρμογής του Νόμου.

 

Τα ουσιώδη γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, ως έχουν τεθεί στην Ένσταση των Καθ' ων η Αίτηση, έχουν ως ακολούθως:

 

Ο Αιτητής είναι υπήκοος Καμερούν και στις  17/04/2021 υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία. Προς εξέταση του αιτήματός του διεξήχθη συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου στις 22/02/2023 από λειτουργό του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (εφεξής «EUAA»).

 

Στις 03/03/2023 ο/η αρμόδιος/α λειτουργός ετοίμασε έκθεση-εισήγηση προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία εγκρίθηκε την επομένη, ήτοι στις 04/03/2023. Στις 17/03/2023 ετοιμάστηκε επιστολή γνωστοποίησης της απορριπτικής απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου προς τον Αιτητή, μαζί με συνοδευτική επιστολή αιτιολόγησης της απόφασης.

 

Και οι δύο επιστολές παραδόθηκαν δια χειρός στον Αιτητή στις 17/03/2023. Στις 31/03/2023 καταχωρήθηκε η υπό κρίση προσφυγή.

 

Προς ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης, οι ευπαίδευτοι συνήγοροι για τον Αιτητή προέβαλαν, μέσω της γραπτής τους αγόρευσης πλείονες λόγους, οι οποίοι, καίτοι δεν ακολουθούν διακριτή δομή, σχετίζονται με την έλλειψη δέουσας έρευνας και αιτιολογίας. Όσον αφορά τους ουσιώδεις ισχυρισμούς αναφέρουν επίσης ότι σε περίπτωση που ο Αιτητής επιστρέψει στη χώρα του, κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα λόγω των πολιτικοθρησκευτικών πεποιθήσεων του οι οποίες δεν ταυτίζονται με την επικρατούσα κατάσταση στη χώρα του.

 

Ο συνήγορος των Καθ' ων η Αίτηση, με τη δική του αγόρευση, αναπτύσσει επιχειρηματολογία προς αντίκρουση των λόγων ακυρώσεως που προβάλλονται από τους συνήγορους του Αιτητή και εισηγείται ότι η επίδικη απόφαση έχει ληφθεί ορθά και νόμιμα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και των Νόμων, μετά από δέουσα έρευνα και σωστή ενάσκηση των εξουσιών που δίδει ο Νόμος στους Καθ΄ ων η Αίτηση και αφού λήφθηκαν υπόψη όλα τα σχετικά γεγονότα και περιστατικά της υπόθεσης και ότι η επίδικη απόφαση είναι επαρκώς και δεόντως αιτιολογημένη. Περαιτέρω, οι Καθ’ων η αίτηση ισχυρίζονται ότι οι λόγοι ακύρωσης που προβάλλει ο Αιτητής είναι γενικοί, αόριστοι και ατεκμηρίωτοι επισημαίνοντας ότι δεν εξειδικεύονται ρητώς και αιτιολογημένα και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τύχουν εξέτασης από το παρόν Δικαστήριο. Προσθέτουν ότι ο Αιτητής δεν κατάφερε να αποσείσει το βάρος απόδειξης των ουσιωδών ισχυρισμών του και ορθώς οι Καθ’ων τον έκριναν αναξιόπιστο λειτουργώντας στα πλαίσια της δέουσας έρευνας και αιτιολογώντας την απόφασή τους επαρκώς και σαφώς ώστε να καθίσταται εφικτός ο δικαστικός έλεγχος.

 

Κατά την απαντητική του γραπτή αγόρευση, ο Αιτητής διά των συνηγόρων του, επαναλαμβάνει τα όσα ήδη προέβαλε κατά την γραπτή του αγόρευση.

 

Καταρχάς παρατηρώ ότι η γραπτή αγόρευση που κατέθεσαν οι συνήγοροι του Αιτητή δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις των παραγράφων (α) και (β) του άρθρου 7 των περί Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Διαδικαστικών Κανονισμών του 2019 (3/2019) καθότι δεν χωρίζεται ευκρινώς σε παραγράφους που αναφέρονται στα νομικά σημεία που επιθυμούσε να προβάλλει. Επίσης, όπως έχει πολλάκις νομολογηθεί, η γραπτή αγόρευση δεν αποτελεί μέσο προσαγωγής μαρτυρίας, ενώ το επίδικο πλαίσιο περιορίζεται στα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο (Βλ. Χριστάκη Βασιλείου v. Δήμου Παραλιμνίου (1995) 4 Α.Α.Δ. 1275, Υπ. Αρ. 1061/94, Μαρία Νικολάου v. Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (2015), Υπ. Αρ. 1091/2012, ΑΝΤΕΝΝΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ν. Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (2013), 3 Α.Α.Δ. 12/04/2013).  Για αυτό το λόγο δεν μπορώ να αποδεχτώ τους ισχυρισμούς του Αιτητή ότι λόγω πολιτικών πεποιθήσεων αντίθετων με το καθεστώς δεν μπορούσε να βρει εργασία και αναγκάστηκε να φύγει από το Καμερούν, οι οποίοι τέθηκαν μόνο μέσω της γραπτής αγόρευσης του συνηγόρου του.

 

Επισημαίνω στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με τον περί Ίδρυσης και Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμο του 2018 (Ν. 73(Ι)/2018), το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας έχει την εξουσία να εξετάσει την παρούσα υπόθεση και επί της ουσίας και όχι μόνο ως ακυρωτικό Δικαστήριο. Με αυτό το δεδομένο, προχωρώ στην εξέταση της επίδικης απόφασης σε συνάρτηση με τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, όπως προκύπτουν από τον διοικητικό φάκελο της υπόθεσης.

 

Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης διεθνούς προστασίας ο Αιτητής  κλήθηκε να καταγράψει τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής του και τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτήν.  Στο σχετικό τμήμα της αίτησης (βλ. ερυθρό 1 του διοικητικού φακέλου) αναφέρθηκε στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί ως αποτέλεσμα της Αγγλόφωνης κρίσης, εξαιτίας της οποίας φοβάται για την ασφάλειά του. Πιο συγκεκριμένα ο Αιτητής κατάγεται από την νοτιο-δυτική επαρχία του Καμερούν και ο αρχηγός των αποσχιστικών ομάδων του χωριού του έδωσε εντολές όπως όλοι οι έφηβοι και νέοι άνδρες της περιοχής μεταξύ της ηλικίας των 15-25 ετών ενταχθούν στις αποσχιστικές ομάδες. Ο Αιτητής δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες και το συζήτησε με την μητέρα του, η οποία ήταν δασκάλα στην Mamfe. Δύο μέρες αργότερα, ο Καμερουνέζικος στρατός επιτέθηκε στους μαχητές των αποσχιστικών ομάδων (Ambazonians). Την επόμενη μέρα από αυτό το περιστατικό, ο Αιτητής έλαβε τηλεφώνημα από μαχητή των αποσχιστικών ομάδων, ο οποίος τον απειλούσε ότι θα τον σκοτώσουν αποκαλώντας τον ‘’black leg’’ γιατί θεωρούσαν ότι αυτός επικοινώνησε με τον Καμερουνεζικό στρατό. Η μητέρα του του έδωσε χρήματα για να πάει στην Ντουάλα για την ασφάλειά του. Οι αποσχιστές έκαψαν το σπίτι τους και δολοφόνησαν τον πατέρα του Αιτητή θεωρώντας και τον ίδιο ‘’black leg’’ και απειλώντας ότι θα σκοτώσουν και τον Αιτητή. Η μητέρα του πούλησε ένα αγροτεμάχιο στην Kumba και με αυτά τα χρήματα κάλυψε τα έξοδα για τον ταξίδι του Αιτητή καθώς φοβόταν ότι οι αποσχιστές όντως θα τον σκοτώσουν αν συνέχιζε να μένει εκεί.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του για διεθνή προστασία, ο Αιτητής δήλωσε πως γεννήθηκε στο χωριό Ntenmbang στη νοτιο-δυτική επαρχία του Καμερούν. Κατά τη διάρκεια φοίτησής του στο Γυμνάσιο διέμενε στην πόλη Kumba μέχρι το 2018, όταν αποφοίτησε και επέστρεψε στο χωριό του, όπου απασχολούνταν στο τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ο Αιτητής είναι Χριστιανός του Αποστολικού δόγματος, ανήκει στη φυλή Banyangi από τη πλευρά του πατέρα του και Bangwa από τη πλευρά της μητέρας του, και ομιλεί Αγγλικά και την διάλεκτο Banyangi. Οι γονείς του δεν ζουν ενώ τα δύο ανήλικα αδέρφια του διαμένουν στην θεία τους στην Γιαούντε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο Αιτητής αναχώρησε αεροπορικώς από την Ντουάλα  στις 06/02/2021 και αφίχθη στις μη ελεγχόμενες από τη Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές με ιδιότητα φοιτητή και ακολούθως στις 21/03/2021 εισήλθε παράνομα στις ελεγχόμενες.

 

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής του, επανέλαβε σε γενικές γραμμές τα όσα δήλωσε κατά την αίτησή του. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο αρχηγός των αποσχιστικών δυνάμεων του χωριού του, επ’ ονόματι Obi, έδωσε οδηγίες όλοι οι έφηβοι και νέοι άντρες να συμμετάσχουν στον ένοπλο αγώνα και ότι την ίδια μέρα θα επέστρεφε να τους πάρει. Ο Αιτητής μη επιθυμώντας να πάρει μέρος στις εχθροπραξίες, το συζήτησε με τον πατέρα του, ο οποίος συμφώνησε και τον συμβούλευσε να πάει στην μητέρα του στην Mamfe, όπου θα ήταν πιο ασφαλής, διασχίζοντας τον ποταμό Ashum επειδή θα μπορούσε να βρει εύκολα όχημα να τον μεταφέρει. Ωστόσο, το απόγευμα που περνούσαν οι αποσχιστές να μαζέψουν τους νέους, επιτέθηκε και ο Καμερουνεζικός στρατός. Επειδή ο Αιτητής ήταν ο μόνος που κατάφερε να διαφύγει, κάποιοι παιδικοί του φίλοι, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν ενταχθεί στους αποσχιστές, του τηλεφώνησαν κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Καμερούν και αποκαλώντας τον ‘’black leg’’. Του είπαν επίσης ότι θεωρούν προδότες όλη την οικογένεια εφόσον η μητέρα του εξακολουθεί να εργάζεται ως δασκάλα και το ίδιο βράδυ έκαψαν το σπίτι τους, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα ο πατέρας του, ο οποίος κάηκε.

 

Στη συνέχεια φίλοι του Αιτητή από την παιδική του ηλικία που εκείνη την περίοδο ήταν υποστηρικτές των αποσχιστών, δημοσίευσαν φωτογραφίες του Αιτητή στο facebook, τις οποίες υπέβαλε ως σχετικά έγγραφα, και λάμβανε απειλές μέσω ηχητικών μηνυμάτων στην εφαρμογή WhatsApp από τον αρχηγό Obi, ο οποίος του έλεγε ότι εφόσον εξαιτίας του σκοτώθηκαν στρατιώτες των αποσχιστικών ομάδων, θα τον σκοτώσουν όπως τον πατέρα του. Έκτοτε, ο Αιτητής σταμάτησε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή WhatsApp και να μιλάει με ομοεθνείς του. Ο Αιτητής έμαθε από τον ξάδερφό του ότι η μητέρα του ήταν μεταξύ των δασκάλων που απήγαγαν οι αποσχιστές στις 11/02/2021 αλλά έκτοτε δεν έμαθε τι συνέβη στη μητέρα του επειδή αποφάσισε να αλλάξει αριθμό τηλεφώνου και να μη χρησιμοποιεί πλέον το facebook καθότι οι άλλοι δύο ξάδερφοί του είναι μαχητές των αποσχιστικών ομάδων.

 

Ερωτηθείς αν τον είχαν προσεγγίσει οι αποσχιστές και στο παρελθόν προκειμένου να ενταχθεί στις ομάδες τους, ο Αιτητής αποκρίθηκε αρνητικά ενώ στα πλαίσια επόμενων διευκρινιστικών ερωτήσεων ο Αιτητής δήλωσε πως πιστεύει ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 ο αρχηγός των αποσχιστών έδωσε εντολή για υποχρεωτική στράτευση γιατί είχαν προηγηθεί πολυάριθμες απώλειες και χρειαζόταν στρατιώτες.  Κληθείς να περιγράψει τις δολοφονίες ατόμων που κατηγορούνται για συνεργασία με την κυβέρνηση του Καμερούν, ο Αιτητής ανέφερε ότι θυμάται έναν άνδρα που τον αποκεφάλισαν στο κέντρο του χωριού τον Αύγουστο του 2019.

 

Ερωτηθείς πως κατάφεραν με τον πατέρα του να διαμένουν στο χωριό τους το διάστημα 2018-2020 χωρίς να στηρίζουν τους αποσχιστές, ο Αιτητής απάντησε ότι όταν έδιναν οδηγίες για χρηματική συμβολή σε οπλισμό που χρειάζονταν και συνεισέφεραν με αυτό τον τρόπο.

Ερωτηθείς γιατί δεν είχε ήδη πάει στην Mamfe, όπου διέμενε η μητέρα του, ο Αιτητής απαντά ότι η ζωή στο χωριό ήταν πιο φθηνή, ήθελε να βοηθήσει τον πατέρα του και πριν από το περιστατικό που ανέφερε δεν ήταν υποχρεωτική η ένταξη στον ένοπλο αγώνα.

 

Ερωτηθείς πως αντέδρασαν οι υπόλοιποι άντρες του χωριού μετά την ανακοίνωση του αρχηγού Obi, ο Αιτητής απάντησε ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ερωτηθείς γιατί δεν κατήγγειλε στην αστυνομία τις τηλεφωνικές απειλές που έλαβε από τους αποσχιστές, ο Αιτητής απάντησε ότι φοβήθηκε.  Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να επιστρέψει και να ζήσει στη Ντουάλα, ο Αιτητής απαντά αρνητικά συμπληρώνοντας ότι οι μαχητές των αποσχιστών βρίσκονται πλέον σε όλο το Καμερούν και δεν εντοπίζονται εύκολα καθότι είναι ντυμένοι στα πολιτικά. 

    

Ο/Η αρμόδιος/α λειτουργός του EUAA στην εισηγητική του/της έκθεση διέκρινε δύο ουσιώδεις ισχυρισμούς, έναν αναφορικά με το προφίλ, ταυτότητα και ιθαγένεια του Αιτητή και έναν δεύτερο ισχυρισμό αναφορικά με την άρνηση του Αιτητή να ενταχθεί στις αποσχιστικές ομάδες με αποτέλεσμα τον εμπρησμό του σπιτιού τους, την δολοφονία του πατέρα του και την απαγωγή της μητέρας του. Ο πρώτος ουσιώδης ισχυρισμός έγινε δεκτός επί τη βάσει των εγγράφων που προσκόμισε ο Αιτητής, των αποκρίσεων του και κατόπιν διερεύνησης αυτών με εξωτερικές πηγές πληροφόρησης. Ο δεύτερος ουσιώδης ισχυρισμός δεν έγινε αποδεκτός καθώς δεν θεμελιώθηκε από τον Αιτητή η εσωτερική και εξωτερική αξιοπιστία αυτού.

 

Ειδικότερα, κρίθηκε πως ο Αιτητής δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες σε διάφορες δηλώσεις που έκανε, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τις εντολές του αρχηγού των αποσχιστών για ένταξη των νέων αντρών στις δυνάμεις τους και τις περιστάσεις υπό τις οποίες έλαβε αυτή την πληροφορία. Σύντομη και γενική ήταν κι απάντησή του αναφορικά με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων πολιτών στην εν λόγω ανακοίνωση. Περαιτέρω, παρόλο που ο Αιτητής ανέφερε ότι ο αρχηγός των αποσχιστών κατάγονταν από το ίδιο χωριό, δεν παρείχε επαρκείς λεπτομέρειες γι’ αυτόν. Ο Αιτητής δεν ήταν επίσης σε θέση να δώσει ακριβείς και συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πως κατάφερε να διαφύγει από το χωριό του, ενώ ανέφερε ότι η διαφυγή του ήταν εύκολη, κάτι το οποίο δεν κρίθηκε αληθοφανές δεδομένου ότι οι αποσχιστές είχαν τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ο Αιτητής δεν κατάφερε να εξηγήσει πως οι αποσχιστές βρήκαν τον αριθμό του τηλεφώνου του, λέγοντας ότι φίλοι από την παιδική του ηλικία είχαν ενταχθεί στις αποσχιστικές ομάδες, ενώ δεν έδωσε επαρκείς λεπτομέρειες σε σχέση με το περιεχόμενο των απειλών. Αναφορικά με τις φωτογραφίες τις οποίες υπέβαλε ως σχετικά έγγραφα, παρόλο που ανέφερε ότι τις δημοσίευσαν φίλοι από την παιδική του ηλικία, δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί τα ονόματά τους ενώ σε σχέση με το ηχητικό μήνυμα που περιέχει απειλές από τον αρχηγό Obi, ο/η λειτουργός κατέγραψε ότι δεν επαρκεί από μόνο του για να αντισταθμίσει τις λοιπές ελλείψεις.

 

Αναφορικά με την εξωτερική αξιοπιστία του ανωτέρω ισχυρισμού, ο/η αρμόδια λειτουργός ανέτρεξε σε πληροφορίες από εξωτερικές πηγές πληροφόρησης σχετικά με τον αρχηγό Obi, σύμφωνα με τις οποίες σκοτώθηκε από τον στρατό τον Ιούνιο του 2020 στο χωριό Ashum. Επιπλέον, ο/η λειτουργός αναφέρει ότι οι φωτογραφίες που κατέθεσε ο Αιτητής έχουν δημοσιευθεί από τον χρήση Obi Forest και όχι από τον Bisong William που ανέφερε ο Αιτητής.

 

Κατά το στάδιο της αξιολόγησης κινδύνου και επί τη βάσει του μοναδικού ισχυρισμού που έγινε αποδεκτός, ήτοι τα προσωπικά στοιχεία και τον τόπο τελευταίας συνήθους διαμονής του Αιτητή, ο/η λειτουργός έκρινε ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα εκείνος να αντιμετωπίσει κίνδυνο σοβαρής βλάβης σε περίπτωση επιστροφής της στην περιοχή διαμονής του στο Νοτιοδυτικό Καμερούν (χωριό Ntenmbang)  λόγω της επικρατούσας κατάστασης ασφαλείας στην εν λόγω περιοχή παραθέτοντας δε σχετικές πληροφορίες από εξωτερικές πηγές πληροφόρησης αναφορικά με τις συγκρούσεις και τα περιστατικά ασφαλείας που λαμβάνουν χώρα στην ανωτέρω περιοχή.  

 

Κατά το στάδιο της νομικής ανάλυσης, ο/η αρμόδια λειτουργός έκρινε αρχικά ότι o Αιτητής δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του περί Προσφύγων Νόμου για χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος. Επιπλέον, κατά την αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου για το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, ο/η αρμόδια λειτουργός έκρινε ότι ο κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Αιτητής κατά την επιστροφή του στο Καμερούν δεν συνιστά πραγματικό κίνδυνο θανατικής ποινής ή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 15 (α) της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως πραγματικός κίνδυνος βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας δυνάμει του άρθρου 15 (β) της ανωτέρω Οδηγίας.

 

Αναφορικά δε με το άρθρο 15(γ)  της ανωτέρω Οδηγίας, ο/η  αρμόδια λειτουργός έκρινε πως, επί τη βάσει πληροφοριών από εξωτερικές πηγές πληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή τελευταίας διαμονής του Αιτητή (στο χωριό Ntenmbang, Νοτιοδυτικό Καμερούν) σε συνδυασμό με τις ατομικές περιστάσεις αυτού, προκύπτει πως στην ανωτέρω ευρύτερη περιοχή (νοτιοδυτικό Καμερούν) όπου διέμενε ο Αιτητής λαμβάνει μεν χώρα αδιάκριτη βία λόγω εσωτερικής ένοπλης σύρραξης, αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο ώστε μόνη η παρουσία του  εκεί να τον θέσει αντιμέτωπο με πραγματικό κίνδυνο σοβαρής απειλής κατά το 15 (γ)  της ανωτέρω Οδηγίας.  Ως εκ τούτου, ο/η αρμόδια λειτουργός κατέληξε ότι ο Αιτητής δεν δικαιούται ούτε το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Τέλος, ο/η αρμόδια λειτουργός εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματός του περί χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

 

Υπό το φως των ανωτέρω σημείων που έχω αναλύσει, κρίνω ότι ορθά και εμπεριστατωμένα οι Καθ’ων η Αίτηση αξιολόγησαν το αίτημα του Αιτητή και κατέληξαν τόσο στα ευρήματα περί αναξιοπιστίας του όσο και στη μη υπαγωγή του σε προσφυγικό καθεστώς.  Η αιτιολόγηση των Καθ’ων ότι οι δηλώσεις του Αιτητή στερούνταν επαρκών λεπτομερειών αναφορικά με την διαταγή περί στρατολόγησης των νέων του χωριού του και την διαφυγή του ιδίου, ήταν πλήρης με παραπομπή στις απαντήσεις του Αιτητή και ορθά κρίθηκε ότι η ανεπάρκεια πληροφορικών ήταν σε τέτοιο βαθμό ώστε να εκλείπει ο βιωματικός χαρακτήρας.

 

Παρατηρώ επίσης ότι η πόλη Mamfe, όπου έμενε η μητέρα του και ισχυρίζεται ότι διέφυγε ο Αιτητής για ασφάλεια, βρίσκεται επίσης στη νοτιο-δυτική επαρχία του Καμερούν και επομένως, αν όντως κινδύνευε ο Αιτητής, θα αντιμετώπιζε και εκεί τον κίνδυνο να εντοπιστεί από τους αγγλόφωνους αυτονομιστές. Ωστόσο από τον Σεπτέμβρη του 2020 μέχρι και την ημερομηνία αναχώρησής του από τη χώρα 06/02/2021, ήτοι διάστημα περίπου 4-5 μηνών, ο Αιτητής δεν ανέφερε κανένα σχετικό περιστατικό. Παρομοίως δεν δύνανται να κριθούν εύλογες οι δηλώσεις του Αιτητή ότι ήταν η πρώτη φορά που οι αυτονομιστές προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν καθώς φαίνεται ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 ο Αιτητής ήταν περίπου 22 ετών, εφόσον η ημερομηνία γέννησής του είναι το έτος 1998 βάσει διαβατηρίου που προσκομίζει, και η αγγλόφωνη κρίση ξέσπασε το 2016. Ευλογοφανές δεν αξιολογείται και το ότι ήταν ο μόνος από τους νέους άντρες του χωριού του που αρνήθηκε την στρατολόγηση.

 

Όσον αφορά τις δημοσιεύσεις του facebook (ερ. 50-53 του Δ.Φ.), τις οποίες κατέθεσε ο Αιτητής προς επίρρωση των ισχυρισμών του ότι καταζητείται από τους αυτονομιστές, αυτές δεν έχουν αποδεικτική αξία καθότι δεν μπορεί να διασταυρωθεί η ταυτότητα του χρήστη που έκανε τις εν λόγω δημοσιεύσεις.

 

Παρατηρώ, τέλος, ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις μεταξύ των δηλώσεων του Αιτητή κατά την συμπλήρωση της αίτησης και των δηλώσεών του κατά τη συνέντευξη. Ειδικότερα, ενώ κατά την Αίτηση αναφέρει ότι ο αρχηγός των αποσχιστικών ομάδων κάλεσε τους έφηβους και νέους άντρες μεταξύ 15 – 25 ετών ενώ κατά την συνέντευξη αναφέρεται στις ηλικίες 15-35. Υπάρχουν επίσης κάποιες χρονικές αντιφάσεις, δηλαδή ενώ κατά την αίτηση αναφέρει ότι ο Καμερουνέζικος στρατός επιτέθηκε μετά από δύο μέρες από την εν λόγω ανακοίνωση, ενώ κατά την συνέντευξη ο Αιτητής δήλωσε ότι η επίθεση έλαβε χώρα την ίδια μέρα. Τέλος, ενώ στην αίτηση αναφέρει ότι επικοινώνησε με τη μητέρα του αμέσως μετά την ανακοίνωση για αναγκαστική στρατολόγηση, κατά την συνέντευξη δεν αναφέρει καμία επικοινωνία με την μητέρα του, παρά μόνο με τον πατέρα του.

 

Επιπλέον, μετά από έρευνα του παρόντος Δικαστηρίου σε αξιόπιστες πηγές προκύπτουν τα εξής:

Σχετικά με τις πρακτικές αναγκαστικής στρατολόγησης από τους Ambazonians υπήρξαν αναφορές για στρατολόγηση παιδιών από αυτονομιστικές ομάδες στο Καμερούν, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτή είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται κυρίως από την οργάνωση Boko Haram.[1] Η έκθεση του USDOS για τις Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλύπτει το έτος 2022, σημείωσε ότι υπήρχαν αναφορές για αγγλόφωνους αυτονομιστές που χρησιμοποιούν παιδιά ως μαχητές στις νοτιοδυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.[2]

 

Σύμφωνα με την OCHA τα αγόρια στην εφηβεία και οι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο από αυθαίρετες συλλήψεις και παράνομη κράτηση, αναγκαστική στρατολόγηση και σωματική βία. Νεαροί άνδρες από στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές του Καμερούν αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων καταγεγραμμένων περιστατικών βίας, αντιστοιχώντας σε 85 % - 95 %, όντας εκτεθειμένοι σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, κλοπή, εκβιασμό και αυθαίρετη ή παράνομη σύλληψη ή/και κράτηση. Οι άνδρες υφίστανται βία τόσο από τον στρατό όσο και από μη κρατικές ένοπλες ομάδες. Σύμφωνα με την OCHA, οι οικογένειες περιορίζουν τις εξωτερικές μετακινήσεις στους γιους τους για να τους προστατεύσουν από συλλήψεις και αναγκαστική στρατολόγηση.[3]

Σύμφωνα με το NORCAP του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC), άνδρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στην ένοπλη σύγκρουση μπορούν να θεωρηθούν ως κατάσκοποι και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενταχθούν, να κρυφτούν ή φύγουν από την κοινότητά τους.[4]

 

Από διάφορες πηγές φαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός ‘’black leg’’ έχει την έννοια του ‘’προδότη’’ και προκύπτει ότι χρησιμοποιείται από τα μέλη των αποσχιστικών ομάδων των Ambazonians για τον άμαχο πληθυσμό που δεν επιθυμούν να εμπλακούν στις δραστηριότητές τους[5]. Η συνεχής υποψία συνεργασίας πολιτών με κρατικές δυνάμεις ή η μη συμμόρφωση με την ατζέντα των αυτονομιστικών κινημάτων έχει αυξήσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν επιθέσεις, σωματική και σεξουαλική βία, βασανιστήρια, ακρωτηριασμό, απειλές, απαγωγές, πληρωμές λύτρων και δολοφονίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση τέτοιων επιθέσεων εναντίον αμάχων που θεωρούνται ύποπτοι προδότες κυρίως από αυτονομιστικά κινήματα, ένα φαινόμενο γνωστό ως ‘’black legs’’. Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Καμερούν από αυτονομιστικές ομάδες είναι έντονες από τότε που ξεκίνησε η κρίση στα τέλη του 2016 στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. Πολλοί ζουν σε άθλιες συνθήκες σε πρόχειρα καταφύγια στο δάσος. Άλλοι έχουν μετακομίσει σε πόλεις και ζουν στους δρόμους ή φιλοξενούνται σε οικογένειες σε υπερπλήρη και ανθυγιεινά περιβάλλοντα[6].

 

Με βάση τις ανευρεθείσες πληροφορίες, οι αυτονομιστικές ομάδες στο Καμερούν προβαίνουν σε πρακτικές εξαναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών και νεαρών αντρών. Ωστόσο, όπως τεκμηριώθηκε  πιο πάνω, οι δηλώσεις του Αιτητή κρίθηκαν αναξιόπιστες σε σχέση με την προσωπική του στοχοποίηση από τους Ambazonians, και επομένως κρίνω ότι ορθά οι Καθ' ων κατέληξαν ότι ο δεύτερος ισχυρισμός  πρέπει να απορριφθεί.

 

Ως εκ τούτου, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επίδικη απόφαση λήφθηκε ορθά και νόμιμα, και η αιτιολόγηση της συμπληρώνεται από τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου (βλ. άρθρο 29 του Ν. 158(Ι)/1999, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κ.α. ν. Δημοκρατίας (1990) 3 Α.Α.Δ. 1171 και Διογένους ν. Δημοκρατίας (1999) 4 Α.Α.Δ. 371 και Στέφανος Φράγκου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας (1998) 3 Α.Α.Δ. 270).  Η έρευνα που είχε προηγηθεί ήταν επαρκής και είχαν συλλεγεί και διερευνηθεί όλα τα ουσιώδη στοιχεία σε συνάρτηση πάντα με τους ισχυρισμούς που είχε προβάλει ο Αιτητής, όπως αναλύεται ανωτέρω. 

 

Αναφορικά με την υπαγωγή του Αιτητή σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει του άρθρου 19(1) και (2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου, το οποίο προϋποθέτει ουσιώδεις λόγους να πιστεύεται ότι ο Αιτητής θα υποστεί σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας, λόγω αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης, σε περίπτωση επιστροφής της στη χώρα καταγωγής του, υπάρχει ευρεία νομολογία τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου (βλ. Galina Bindioul v. Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, Υποθ. Αρ. 685/2012, ημερομηνίας 23/04/13 και Mushegh Grigoryan κ.α. v. Κυπριακή Δημοκρατία, Υποθ. Αρ. 851/2012, ημερομηνίας 22/9/2015, ECLI:CY:AD:2015:D619) όσο και του ΔΕΕ (βλ. C-285/12, A. Diakité v. Commissaire général aux réfugiés et aux apatrides, 30/01/2014, C-465/07, Meki Elgafaji and Noor Elgafaji v. Staatssecretaris van Justitie, 17/02/2009), καθώς επίσης και του ΕΔΔΑ (βλ. K.A.B. v. Sweden, 886/11, 05/09/2013 (final 17/02/2014), Sufi and Elmi v. the United Kingdom, 8319/07 and 11449/07, 28/11/2011) στις οποίες ερμηνεύεται η έννοια της αδιακρίτως ασκούμενης βίας και της ένοπλης σύρραξης και τίθενται κριτήρια ως προς τη σοβαρότητα του κινδύνου που προϋποτίθεται για την αξιολόγηση των περιπτώσεων στις οποίες εξετάζεται η πιθανότητα παραχώρησης συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει του άρθρου 15(γ) της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ, το οποίο αντιστοιχεί στο άρθρο 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου.

 

Εν προκειμένω, για την εξέταση του άρθρου 19(2)(γ) του Περί Προσφύγων Νόμου, έπειτα από ενδελεχή εξέταση του φακέλου, διαπιστώνω ότι ο/η αρμόδια λειτουργός προέβη σε δέουσα και ενδελεχή έρευνα, κάνοντας αναφορά σε αξιόπιστες πηγές σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη νοτιο-δυτική επαρχία του Καμερούν, όπου βρίσκεται και ο τόπος καταγωγής και συνήθους διαμονής του Αιτητή, δηλαδή το χωριό Ntenmbang. Επισημαίνω πως ορθώς προσδιορίστηκε το χωριό Ntenmbang, το οποίο υπάγεται στο Νοτιοδυτικό Καμερούν, ως ο τελευταίος τόπος διαμονής του Αιτητή καθόσον ως ο ίδιος δήλωσε διέμενε εκεί από τότε που γεννήθηκε έως και την αναχώρησή του από τη χώρα, εκτός του διαστήματος κατά το οποίο φοιτούσε στο Γυμνάσιο της Kumba, από το οποίο αποφοίτησε το 2018. Έκτοτε μέχρι και την αναχώρησή του το 2020 εξακολουθούσε να μένει στο χωριό Ntenmbang, όπου είχε αναπτύξει πλήθος εκ των βιοτικών  του συμφερόντων.

Από έρευνα σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης στην οποία προέβη το Δικαστήριο, σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στο Καμερούν αλλά και ιδίως τη νοτιο-δυτική επαρχία ("South-West Region") προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ως προς τη γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στο Καμερούν, παρατηρώ ότι βάσει του portal Rule of Law in Armed Conflict (RULAC), πρωτοβουλία της Ακαδημίας της Γενεύης για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα[7], κρίνοντας με κριτήρια διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου[8], αναφέρει ότι το κράτος είναι εμπλεκόμενο σε διεθνή ένοπλη σύρραξη κατά της Boko Haram στον Άπω Βορρά (Far North), ενώ στη Βορειοδυτική (Northwest) και Νοτιοδυτική περιφέρεια (Southwest) αγγλόφωνες αποσχιστικές ομάδες μάχονται κατά της κυβέρνησης για την ανεξαρτησία της περιοχής.[9] Πιο συγκεκριμένα, από το τέλος του 2017, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις με αριθμό ομάδων αποσχιστών οι οποίοι δρουν στη Βορειοδυτική και Νοτιοδυτική Περιφέρεια. Ως τέτοιες αποσχιστικές ομάδες αναφέρονται ιδίως, μεταξύ άλλων, οι Ambazonia Governing Council (AGC) και η Interim Government of Ambazonia (IG) καθώς και οι στρατιωτικές πτέρυγες αυτών.[10]

 

Αν και παρουσιάζει βαθύτερες προεκτάσεις, η απαρχή της αγγλόφωνης κρίσης εντοπίζεται το 2016, με την κυβερνητική καταστολή των αγγλόφωνων διαδηλωτών οι οποίοι διεκδικούσαν προστασία για το εκπαιδευτικό και δικαστικό σύστημα της Βορειοδυτικής και Νοτιοδυτικής περιοχής.[11] Οι ηγέτες της διαδήλωσης διεκδικούσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους την επιστροφή σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, μία μειοψηφία αυτών, ωστόσο, αποζητούσε την ανεξαρτησία και την ανακήρυξη του νέου κράτους της Αμπαζονίας. Η κρατική απάντηση στις διεδικήσεις αυτές υπήρξε βίαιη.[12] Η μονομερής συμβολική ανακήρυξη εκ μέρους αποσχιστικών δυνάμεων του ανεξάρτητου κράτους της Αμπαζονίας την πρώτη Οκτωβρίου 2017 σήμανε μία στροφή στην κρίση, με άμεση χρήση του στρατού στις αγγλόφωνες περιοχές, ενώ κατά το τέλος του Νοεμβρίου του 2017 έλαβε χώρα ριζοσπαστικοποίηση μέρους του κινήματος των διαδηλωτών ως απάντηση στις χρησιμοποιούμενες αυταρχικές μεθόδους.[13]

 

Αντιμαχόμενες δυνάμεις στην αγγλόφωνη κρίση συνιστούν δυνάμεις ασφαλείας του Καμερούν και  ένοπλες αποσχιστικές ομάδες. Ως προς το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αποσχιστικών δυνάμεων, σύμφωνα με το portal RULAC, αυτό παραμένει ασαφές, όπως εξάλλου και η δομή τους[14]. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένες ομάδες εμφανίζουν κάποια δομή σε τοπικό επίπεδο, και προσπαθούν αυξανόμενα να συντονιστούν.[15] Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής, ωστόσο, καταγράφεται η ύπαρξη συχνών συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων ομάδων αντίπαλων συμφερόντων.[16]

 

Περαιτέρω ως προς τις χρησιμοποιούμενες τακτικές, μεθόδους, μέσα και όπλα πολέμου επισημαίνεται ότι βάσει της αναφοράς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch για το 2022, οι δυνάμεις ασφαλείας του Καμερούν απάντησαν με υπερβολικό τρόπο στις επιθέσεις των αποσχιστών, συχνά στοχοποιώντας αμάχους στις αγγλόφωνες περιοχές.[17] Οι αποσχιστές, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, ευθύνονται για εγκλήματα σε βάρος του τοπικού πληθυσμού στις αγγλόφωνες περιοχές, όπως δολοφονίες, απαγωγές, βασανισμούς και καταστροφές κατοικιών. Έχουν στοχοποιήσει πρόσωπα τα οποία υποπτεύονται για συνεργασία με τις δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, καθώς και πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται ότι δε συμμορφώθηκαν με εντολές τις οποίες οι αυτονομιστές προσπάθησαν να επιβάλλουν.[18]

 

Ως προς τα χρησιμοποιούμενα όπλα, και ειδικά ως προς τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών οι οποίοι εκ φύσεως είναι δυνατό να επιφέρουν απώλειες αμάχων, οι πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής υποδεικνύουν την τάση αύξησης των επιθέσεων με τέτοια μέσα εκ μέρους των αυτονομιστών με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας από τις αρχές του έτους 2021, με αμάχους επίσης να αποβιώνουν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών. Η χρήση αυτών αναφέρεται ότι εξακολούθησε και το 2022.[19]

 

Σύμφωνα  επίσης με πρόσφατες πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής σχετικά με τη γεωγραφική έκταση της διένεξης, σε μεγάλο βαθμό οι βιαιότητες περιορίζονται εντός των αγγλόφωνων περιοχών. Είναι εντοπισμένες σε μεγαλύτερο βαθμό στη Βορειοδυτική Περιφέρεια παρά στη Νοτιοδυτική, ενώ οι αγροτικές ζώνες εμφανίζονται περισσότερο προσβεβλημένες συγκριτικά με τα αστικά κέντρα, τα οποία θεωρούνται περισσότερο ασφαλή, αν και προσβάλλονται κατά τρόπο απρόβλεπτο από τις βιαιοπραγίες.[20]

 

Ως προς τη δράση των ανθρωπιστικών δρώντων, επισημαίνω ότι βάσει αναφοράς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UN OCHA), οι ανθρωπιστικοί δρώντες παρείχαν συνδρομή σε περισσότερα από 700.000 πρόσωπα το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο Καμερούν.[21] Αναφέρεται, ωστόσο, ότι η πρόσβαση στις προσβεβλημένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Νοτιοδυτική περιοχή όπως καθίσταται εμφανές από το κείμενο, είναι δυσχερής, εξαιτίας της κατάστασης των δρόμων, φυσικών φαινομένων, γραφειοκρατικών εμποδίων, συνεχιζόμενων απαγορεύσεων κυκλοφορίας και περιορισμών ασφαλείας.[22]

 

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ACLED, κατά το διάστημα 01/03/2023- 01/03/2024 στη νοτιο-δυτική επαρχία του Καμερούν, όπου υπάγεται το χωριό Ntenmbang, καταγράφηκαν συνολικά 92 περιστατικά ασφαλείας από τα οποία υπήρξαν 178 θύματα. Πρόκειται συγκεκριμένα για 32 μάχες (71 θύματα), 38 περιστατικά βίας κατά αμάχων (97 θύματα), 6 έκρηξη (5 θύματα), 10 ταραχές (5 θύματα) και 6 διαδηλώσεις (0 θύματα).[23] Ο πληθυσμός της Νοτιοδυτικής Περιφέρειας καταγράφεται σε 1,153,125 κατοίκους.[24]

 

Η κατάσταση γενικευμένης βίας χαρακτηρίζεται από διαρκή, γενικά και παρατεταμένα επίπεδα βίας σε μια χώρα ή σε μια περιοχή. Δεν αρκεί για τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παραπάνω διάταξης η διαπίστωση σποραδικών και μεμονωμένων περιστατικών τρομοκρατικών ενεργειών ή άλλων βίαιων επεισοδίων ούτε αυξημένης εγκληματικότητας, η οποία αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της έννομης τάξης και των μέτρων για τη δημόσια ασφάλεια κάθε οργανωμένου κράτους.

 

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι - παρά τα φαινόμενα ένοπλης δράσης στη χώρα καταγωγής του Αιτητή-  δεν επικρατούν, στη περιοχή όπου κατοικούσε, συνθήκες γενικευμένης βίας (βίας ασκούμενης αδιακρίτως κατά αμάχων) υπό την έννοια της παραπάνω διάταξης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αξιολόγηση της συχνότητας, έντασης, έκτασης και διάρκειας πιθανών περιστατικών βίας ή τρομοκρατικών ενεργειών καθώς και οι διαπιστούμενες απώλειες αμάχων λόγω των πράξεων αυτών (αδιάκριτων πράξεων βίας, όπως επιθέσεων αυτοκτονίας ή εκρήξεων των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών) στη συγκεκριμένη περιοχή δεν οδηγούν το Δικαστήριο στον χαρακτηρισμό της κατάστασης ως κατάστασης γενικευμένης βίας, ούτε δημιουργούν σοβαρή προσωπική απειλή στον Αιτητή λόγω συνθηκών γενικευμένης βίας, κατά την έννοια της παραπάνω διάταξης.

 

 Περαιτέρω, ο Αιτητής δεν έχει αποδείξει ότι θίγεται ειδικώς λόγω των χαρακτηριστικών της κατάστασης του, ώστε να μπορεί να τύχει επικουρικής προστασίας ανεξάρτητα από τον ανωτέρω αναφερόμενο βαθμό της ασκούμενης βίας (βλ. C-465/07, Meki Elgafaji and Noor Elgafaji v. Staatssecretaris van Justitie, 17/02/2009). Εν προκειμένω, το προφίλ του Αιτητή δεν είναι τέτοιο ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη μικρότερου βαθμού αδιάκριτης βίας. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ενήλικο άντρα, υγιή και ικανό προς εργασία. Επιπλέον, δεν ήταν πολιτικά και/ή ακτιβιστικά ενεργός, δεν συμμετείχε ποτέ του σε εχθροπραξίες είτε από την πλευρά των αυτονομιστών είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν ήταν πρόσωπο με επιρροή και δεν ασκούσε επάγγελμα, από αυτά που συνήθως βρίσκονται στο στόχαστρο (π.χ. δάσκαλοι, ιατροί, δημοσιογράφοι κ.λπ.).  

 

Με βάση το σύνολο των στοιχείων που τέθηκαν ενώπιον μου, καταλήγω ότι ο Αιτητής δεν κατάφερε να αποδείξει ότι πάσχει η ορθότητα και νομιμότητα της προσβαλλόμενης απόφασης και ότι στο πρόσωπό του πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή του στο καθεστώς του πρόσφυγα ή την παραχώρηση συμπληρωματικής προστασίας σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προσφύγων Νόμου.

 

Βάσει των όσων ανέλυσα ανωτέρω, η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται.  Επιδικάζονται €800 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ' ων η Αίτηση. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται.

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 



[1] US DOS (2022), ' Country reports on Human Rights Practices: Cameroon', available at: https://www.state.gov/reports/2022-country-reports-on-human-rights-practices/cameroon/, ' ACAPS thematic report: Cameroon education crisis in the Northwest and Southwest regions', available at: https://www.acaps.org/fileadmin/Data_Product/Main_media/20210219_acaps_thematic_report_cameroon_education_crisis_north_west_south_west_regions.pdf (accessed on 05/03/2024)

[2] US DOS (2022), 'Cameroon', available at: https://www.state.gov/reports/2022-country-reports-on-human-rights-practices/cameroon/ (accessed on 05/03/2024)

[3] UN OCHA, Cameroon Humanitarian Needs Overview 2023, March 2023, available at: https://www.unocha.org/publications/report/cameroon/cameroon-humanitarian-needs-overview-2023-march-2023 (accessed on 05/03/2024)

[4] NRC, NORCAP, A more generous embrace: Why addressing the needs of adolescent boys and men is essential

to an effective humanitarian response in Cameroon’s North West and South West, July 2022, p. 11, available at: https://www.nrc.no/globalassets/_reports/a-more-generous-embrace/a-more-generous-embrace.pdf (accessed on 05/03/2024)

[5] Ambazonia Broadcasting Corporation - ABC Amba TV, WHO ARE THE BLACK LEGS IN THE AMBAZONIAN STRUGGLE?, 25 May 2022, available at: https://www.abcambatv.com/news/who-are-the-black-legs-in-the-ambazonian-struggle~230 ; Journal du Cameroon, Cameroon/Anglophone crisis: Accused of being “blackleg”, Treasure pays with her life, 06/08/2020, available at: https://www.journalducameroun.com/en/cameroon-anglophone-crisis-accused-of-being-blackleg-treasure-pays-with-her-life/ ; AFF Cameroon, Social Media’s role in promoting attacks on civilians in NW-SW Cameroon suspected to be traitors ‘’Black Legs,” or ‘Betraying the Struggle.’, available at: https://affcameroon.defyhatenow.org/social-medias-role-in-promoting-attacks-on-civilians-in-nw-sw-cameroon-suspected-to-be-traitors-black-legs-or-betraying-the-struggle/ (accessed on 05/03/2024)

[6] AFF Cameroon, Social Media’s role in promoting attacks on civilians in NW-SW Cameroon suspected to be traitors ‘’Black Legs,” or ‘Betraying the Struggle.’, available at: https://affcameroon.defyhatenow.org/social-medias-role-in-promoting-attacks-on-civilians-in-nw-sw-cameroon-suspected-to-be-traitors-black-legs-or-betraying-the-struggle/ (accessed on 05/03/2024)

[7] RULAC, ‘About RULAC’ (2022), διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/about (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[8] RULAC, ‘About RULAC’ (2022), διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/about#collapse2accord (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[9] RULAC, ‘Cameroon’ (2021), https://www.rulac.org/browse/countries/cameroon (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[10] RULAC, ‘Cameroon’ (2021), διαθέσιμο σε  https://www.rulac.org/browse/countries/cameroon#collapse1accord (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[11] International Crisis Group, ‘A Second Look at Cameroon’s Anglophone Special Status’ (2023),

Διαθέσιμο σε https://www.crisisgroup.org/africa/central-africa/cameroon/b188-second-look-cameroons-anglophone-special-status (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[12] Για όλα τα παραπάνω βλ. CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN  Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 6-7 διαθέσιμο σε https://coi.euaa.europa.eu/administration/belgium/PLib/COI_Focus_Cameroun_R%C3%A9gions_anglophones_Situation_s%C3%A9curitaire_20230220.pdf  (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[13] CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN  Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 7 διαθέσιμο σε https://coi.euaa.europa.eu/administration/belgium/PLib/COI_Focus_Cameroun_R%C3%A9gions_anglophones_Situation_s%C3%A9curitaire_20230220.pdf  (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

 

[14] RULAC,  διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/browse/conflicts/non-international-armed-conflict-in-cameroon#collapse2accord (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 05/03/2024)

[15] RULAC, ‘Non-International Armed Conflicts in Cameroon’ (last updated 2023), υπό Organization: Anglophone Separatist Groups, διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/browse/conflicts/non-international-armed-conflict-in-cameroon#collapse2accord (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 05/03/2024)

[16]  CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 13 διαθέσιμο σε https://www.cgrs.be/sites/default/files/rapporten/coi_focus_cameroun._regions_anglophones._situation_securitaire_20230220.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[17] HRW, ‘Cameroon Events of 2022’ (2023), υπό Violations by Government Forces διαθέσιμο σε https://www.hrw.org/world-report/2023/country-chapters/cameroon (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[18] AI, ‘WITH OR AGAINST US PEOPLE OF THE NORTH-WEST REGION OF CAMEROON CAUGHT BETWEEN THE ARMY, ARMED SEPARATISTS AND MILITIAS’ (2023), 24, διαθέσιμο σε https://www.ecoi.net/en/file/local/2094320/AFR1768382023ENGLISH.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[19] CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 16 διαθέσιμο σε https://www.cgrs.be/sites/default/files/rapporten/coi_focus_cameroun._regions_anglophones._situation_securitaire_20230220.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024).

 

[20] CGVS/ CGRA, ‘COI Focus CAMEROUN Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 37 διαθέσιμο σε https://www.cgrs.be/sites/default/files/rapporten/coi_focus_cameroun._regions_anglophones._situation_securitaire_20230220.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[21] UNOCHA, ‘Cameroon: Humanitarian Actors Provided Lifesaving and Protection Assistance to More than 700.000 People During the First Quarter of 2023’ (Ιούλιος 2023), διαθέσιμο σε https://reports.unocha.org/en/country/cameroon/card/7bLUaXZ1XD/ (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[22]  UNOCHA, ‘Cameroon: Humanitarian Actors Provided Lifesaving and Protection Assistance to More than 700.000 People During the First Quarter of 2023’ (Ιούλιος 2023), διαθέσιμο σε https://reports.unocha.org/en/country/cameroon/card/7bLUaXZ1XD/ (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

[23] ACLED - DISAGGREGATED DATA COLLECTION - ANALYSIS & CRISIS MAPPING PLATFORM, The Armed Conflict Location & Event Data Project, 2023, διαθέσιμο στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο https://acleddata.com/dashboard/#/dashboard (βλ. πλατφόρμα Dashboard, με στοιχεία ανάλυσης ως εξής: COUNTRY VIEW- EVENT DATE – 01.03.2023 - 01.03.2024, EVENT TYPE - Battles / Violence against civilians / Explosions/Remote violence / Riots / Protests και REGION - Middle Africa – Cameroon Sud - Ouest) (accessed on 05/03/2024)

[24] Embassy of the Republic of Cameroon in USA, ‘About Cameroon’ (χωρίς χρονολογία) διαθέσιμο σε https://www.cameroonembassyusa.org/mainFolder/present.html (ημερομηνία πρόσβασης 05/03/2024)

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο