ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

                                                                                Υπόθεση αρ.: 996/23

 

12 Μαΐου, 2023

 

[Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

Μεταξύ:

  Μ. S.

                                                                                                                        Αιτητού

και

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου

                                                                                                            Καθ’ ων η αίτηση

 

Αιτητής, εμφανίζεται αυτοπροσώπως

 

Λ. Μιχαϊλίδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Καθ’ ων η αίτηση.

S. Dawoodia) – μεταφράστρια για πιστή μετάφραση από πουντζάμπι σε αγγλικά και αντίστροφα.

Ρ. Ευαγγέλου (κ.) - μεταφραστής για πιστή μετάφραση από αγγλικά σε ελληνικά και αντίστροφα.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(ex tempore)

Με την παρούσα προσφυγή ο Αιτητής προσβάλλει την απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου, ημερομηνίας 29.6.2021, με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή του για διεθνή προστασία.

Εγείρεται προδικαστική ένσταση από πλευράς των Καθ’ ων η αίτηση ότι η παρούσα προσφυγή είναι εκπρόθεσμη, καθώς δεν καταχωρίστηκε εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 146 του Συντάγματος και το άρθρο 12Α του περί Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμου, ήτοι τριάντα ημέρες (30) ημέρες.

Πράγματι, στη βάση των ενώπιόν μου δεδομένων, παρατηρώ ότι η παρούσα προσφυγή είναι εκπρόθεσμη για τους εξής λόγους: η επίδικη απόφαση κοινοποιήθηκε στον Αιτητή στις 16.7.2021. Στην επιστολή κοινοποίησης προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε η μεταγενέστερη αίτηση, καθώς και η προθεσμία προσβολής της, ήτοι τριάντα (30) ημέρες. Ο Αιτητής καταχώρισε την παρούσα προσφυγή στις 4.4.2023, δηλαδή περί τα δύο έτη αργότερα. Ενώπιον του Δικαστηρίου δεν προβάλλει οποιαδήποτε εύλογη δικαιολογία για αυτήν την καθυστέρηση, πολλώ μάλλον αιτιολογία, η οποία να ανάγεται σε λόγους ανωτέρας βίας. Παρατηρώ εξάλλου ότι, ο Αιτητής κατάγεται από ασφαλή χώρα καταγωγής, ενώ στο πλαίσιο της αίτησή του επικαλέστηκε εκπαιδευτικής και οικονομικής φύσεως κίνητρα εγκατάλειψής της χώρας του Η  αίτησή του απορρίφθηκε, καθότι διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται βάσιμο φόβο δίωξης (άρθρο 3 το περί Προσφύγων Νόμου) ή κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη (άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου). 

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις της υπό εξέταση υπόθεσης και κυρίως το εκπρόθεσμο καταχώρισης της παρούσας προσφυγής, χωρίς να προβάλλονται επαρκείς λόγοι προς τούτου και δεδομένου ότι η προθεσμία καταχώρισης της προσφυγής είναι καταλυτικής φύσεως, σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου[Βλ. ενδεικτικώς Α.Ε. Αρ. 159/2006, Μάρκος Γανωμάτης ν. Δημοκρατίας, ημερ. 26.3.2008, (2008) 3 Α.Α.Δ. 133, Α.Ε. αρ. 346, Potamitis v. Water Board of Limassol, (1985) 3 C.L.R. 260 και Γανωματής ν. Δημοκρατίας], η παρούσα προσφυγή απορρίπτεται ως εκπρόθεσμη, με 300 ευρώ εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ ‘ ων η αίτηση.

 

Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο