ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπόθεση Αρ.:  2780/ 2023

                                          11 Ιουνίου 2024

[Β.ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΟΥ ΚΑΡΛΕΤΤΙΔΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

Μεταξύ:

                                        V.K. από τη Νιγηρία

                                                                                          Αιτητής

και

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Υπηρεσίας Ασύλου

                                                                                    Καθ' ων η Αίτηση

 

Ο Αιτητής εμφανίζεται προσωπικά.

Α. Καρλσιάδου (κα) για Π. Δημητρίου (κος) , Δικηγόροι  για τους Καθ' ων η Αίτηση.

[Ηλίας Φανούς , Διερμηνέας, παρών για πιστή μετάφραση από την Ελληνική στη Αγγλική και αντίστροφα.]

 

Α Π Ο Φ Α ΣΗ

Ο Αιτητής με την παρούσα προσφυγή προσβάλλει τη νομιμότητα  της απόφασης των Καθ' ων η Αίτηση ημερομηνίας 16/6/23, με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή του για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο Αιτητής, είναι υπήκοος Νιγηρίας. Εισήλθε στη Δημοκρατία παράνομα στις 21/02/2021 και υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία στις 11/03/2021, και παρέλαβε τη βεβαίωση υποβολής αιτήματος 18/04/2021. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες (14/01/2022- 19/01/2022), δεν κατέστη δυνατό να ειδοποιηθεί τηλεφωνικώς στον αριθμό που είχε δηλώσει για τη συνέντευξή του. Στις  26/01/2022 εστάλη ταχυδρομική επιστολή στη δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας του με κλήση να παρασταθεί σε συνέντευξη στις 25/02/2022, στην οποία δεν παρουσιάστηκε. Στις 09/03/2022 μετά από σχετική εισήγηση, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου προχώρησε σε κλείσιμο του φακέλου/διακοπή της διαδικασίας λόγω σιωπηρής απόσυρσης ή υπαναχώρησης του Αιτητή. Στις 27/04/2022 απεστάλη η ανωτέρω απόφαση στη δηλωθείσα διεύθυνση αλληλογραφίας του. Στις 20/07/2022 ο Αιτητής αιτήθηκε το επανάνοιγμα του φακέλου του, το οποίο στις 21/09/2022 έγινε αποδεκτό.

 Στη 01/06/2023 διεξήχθη συνέντευξη στον Αιτητή από αρμόδιο Λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου. Στις 12/06/2023 ο αρμόδιος λειτουργός ετοίμασε έκθεση / εισήγηση με την οποία εισηγείτο την απόρριψη του αιτήματος του Αιτητή για παροχή διεθνούς προστασίας. Ο εξουσιοδοτημένος από τον Υπουργό Εσωτερικών λειτουργός της Υπηρεσίας Ασύλου ενέκρινε την εισήγηση στις 16/06/2023. Στις 04/08/2023 η Υπηρεσία Ασύλου εξέδωσε απορριπτική επιστολή μαζί με αιτιολόγηση της απόφασης σχετικά με το αίτημα του Αιτητού, η οποία παραλήφθηκε και υπογράφηκε ιδιοχείρως από τον Αιτητή στις 09/08/2023. Στις 21/08/2023 ο Αιτητής κατέθεσε την ένδικη προσφυγή του στο Δ.Δ.Δ.Π.

Ο Αιτητής  είναι υπήκοος Νιγηρίας, γεννημένος στη πόλη Idumuseh ή Idumuesah της Πολιτείας Delta της Νιγηρίας, γεννηθείς στις 23/03/1990 .Είναι κάτοχος του με αριθμό Α 0895ΧΧΧΧΧ Νιγηριανού διαβατηρίου το οποίο κατέθεσε στην υπηρεσία ασύλου κατά την υποβολή του αιτήματος διεθνούς προστασίας και, το οποίο, εκδόθηκε στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 23/01/2018 και είναι σε ισχύ μέχρι τις 22/01/2023. Αμέσως μετά τη γέννησή του, διέμεινε με την οικογένειά του στην πόλη Benin της Πολιτείας Edo όπου φοίτησε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι το 2009 και στη συνέχεια πήγε στην πόλη Kano της ομώνυμης Πολιτείας για πανεπιστημιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Bayaro κατά τα έτη 2009 έως 2013. Το 2013 έως το 2015 έζησε στο Lagos και το 2016 μέχρι και το 2020 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι άγαμος και Χριστιανός, εθνοτικής καταγωγής Igbo, καθολικός στο θρήσκευμα και μιλάει Αγγλικά και τη τοπική διάλεκτο Agbor. Τέλος, δήλωσε ότι δεν εργάστηκε ποτέ στη Νιγηρία.

Ο Αιτητής, στο πλαίσιο του αιτήματός του για άσυλο, δήλωσε ότι διώκεται από τις αρχές της χώρας του επειδή ήταν μέλος της παραστρατιωτικής πτέρυγας ESN (Eastern Security Network) της αποσχιστικής οργάνωσης  IPOB (Indigenous People of Biafra- Αυτόχθονες της Biafra). Ότι ζούσε στην πόλη Orlu της Πολιτείας Imo με την οικογένειά του κι ότι ήταν μέλος του ESN που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τους αθώους πολίτες των ανατολικών περιοχών, να παρακολουθεί τη δραστηριότητα και να μάχεται κατά των κτηνοτρόφων Fulani , της ισλαμιστικής οργάνωσης Boko Haram και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Κατά τον ισχυρισμό του, την 22α Ιανουαρίου 2021 οι νιγηριανές κυβερνητικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Orlu καίγοντας σπίτια, δολοφονώντας ανθρώπους, μεταξύ αυτών και συντρόφων του στο ESN  και ο ίδιος διέφυγε οριακώς. Έκτοτε είναι καταζητούμενος στη χώρα καταγωγής του.

Περαιτέρω στο πλαίσιο της συνέντευξης ασύλου που διενεργήθηκε, ισχυρίστηκε ότι διώκεται επειδή είναι μέλος της παραστρατιωτικής πτέρυγας ESN της οργάνωσης IPOB. Αναφέρθηκε εκ νέου στο ανωτέρω περιστατικό (της 22ας Ιανουαρίου 2021) της εισβολής του νιγηριανού στρατού στο συγκρότημα κατοικιών όπου κατοικούσε, της πυρπόλησης  κατοικιών και του θανάτου δυο συντρόφων του στο ESN κι ότι έκτοτε τον καταζητείται από τον στρατό. Πρόσθεσε ότι έγινε μέλος μόλις στις 6 Δεκεμβρίου 2020, ότι εκπαιδεύθηκε για δυο εβδομάδες και απασχολήθηκε στη συλλογή πληροφοριών κι ότι δεν πέρασε κάποιου είδους διαλογή επειδή διέθετε εκπαίδευση ασφαλείας από τo Dubai.

Ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, ο Αιτητής στην εναρκτήρια αίτηση του κατέγραψε ότι η αίτησή του δεν εξετάστηκε όπως θα έπρεπε, ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στη Νιγηρία γιατί καταζητείται από τον στρατό της χώρας λόγω συμμετοχής του σε παραστρατιωτική οργάνωση.

Εκ προοιμίου, παρατηρώ ότι ο Αιτητής αναφέρει στο πλαίσιο του εισαγωγικού δικογράφου της παρούσας διαδικασίας την επιθυμία του να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει λόγω της φερόμενης συμμετοχής του στην παραστρατιωτική οργάνωση ESM. Περαιτέρω δεν υποδεικνύει στο εισαγωγικό δικόγραφο της διαδικασίας οποιαδήποτε πλημμέλεια της επίδικης απόφασης.

Ωστόσο, δεδομένου του γεγονότος ότι ο Αιτητής εμφανίζεται ενώπιον του Δικαστηρίου άνευ συνηγόρου, ο Κανονισμός 7 του Διαδικαστικού Κανονισμού του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου 1962 δεν τυγχάνει εφαρμογής στην περίπτωσή του. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Αιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να θέσει με την προσφυγή του τα νομικά σημεία επί των οποίων αυτή στηρίζεται και να τα αιτιολογήσει πλήρως.

Οι Καθ' ων η αίτηση προβάλλουν ότι η προσβαλλόμενη με την παρούσα προσφυγή απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου είναι ορθή, νόμιμη, δεόντως αιτιολογημένη, λήφθηκε δε σύμφωνα με το το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη σχετική νομοθεσία και με τους βάσει αυτής εκδοθέντες Κανονισμούς καθώς και με τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης, τις Γενικές Αρχές του Διοικητικού Δικαίου, μετά από δέουσα έρευνα και ορθή ενάσκηση της διακριτικής εξουσίας των Καθ' ων η Αίτηση, αφού λήφθηκαν υπόψη όλα τα ουσιώδη στοιχεία, γεγονότα και περιστατικά της υπόθεσης. Ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, υποστήριξαν ότι ο Αιτητής δεν έχει κατορθώσει να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του ούτε κατά το στάδιο της διοικητικής ούτε κατά το στάδιο της δικαστικής διαδικασίας. 

KΑΤΑΛΗΞΗ

Έχω εξετάσει την προσβαλλόμενη απόφαση υπό το πρίσμα όλων των στοιχείων που τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, κυρίως των όσων o Αιτητής δήλωσε με την αίτηση του για διεθνή προστασία όσο και κατά την διάρκεια της συνέντευξης του ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και όσων δήλωσε ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου.

Ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι αφίχθηκε  στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής του εξαιτίας του ότι καταζητείται από τον νιγηριανό στρατό για τη συμμετοχή του στην παραστρατιωτική πτέρυγα ESN.

Κατά την διάρκεια του αφηγήματος του, ο Αιτητής ανέφερε ότι ο κύριος λόγος που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του ήταν εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε από την κυβέρνηση της Νιγηρίας, λόγω της συμμετοχής του στην παραστρατιωτική πτέρυγα ESN της αποσχιστικής οργάνωσης ΙΡΟΒ. Ο Αιτητής ανέφερε  ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας και ειδικότερα ο στρατός της χώρας τον καταδιώκει  και σκοπό έχει να τον  σκοτώσει επειδή είναι μέλος του ESN της IPOB.

Ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι είχε συμμετάσχει σε παραστρατιωτική ομάδα γνωστή ως ESN (Eastern Security Network) ως στέλεχος (ερυθρ. 54 Δ.Φ.). Ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι στις 22 Ιανουαρίου 2021 ο νιγηριανός στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση επίθεσης για την αναζήτηση μελών του ESN στο Orlu της πολιτείας Imo και δυο σύντροφοί του σκοτώθηκαν (ερ. 54 Δ.Φ.). Επιπλέον, όταν ο εν λόγω Αιτητής ρωτήθηκε τι φοβάται σε περίπτωση επιστροφής του στη Νιγηρία σήμερα, ισχυρίστηκε ότι φοβάται το θάνατο επειδή τον ψάχνει ο στρατός (ερ. 54 Δ.Φ.), ενώ όταν ρωτήθηκε αν αντιμετώπισε ποτέ προσωπικά κάποιον κίνδυνο ή περιστατικό από τις αρχές της Νιγηρίας ισχυρίστηκε ότι ο στρατός από το στρατώνα OBINZE ήρθε να τον ψάξει στο σπίτι του τέσσερις φορές (ερ. 50 Δ.Φ.).

Οι δηλώσεις του Αιτητή σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή του στην παραστρατιωτική ομάδα ESN ήταν αόριστες και μη λεπτομερείς. Δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει με επαρκή λεπτομέρεια τα κίνητρα που τον οδήγησαν ή τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει για να ενταχθεί στο ESN. Ούτε ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή ρόλο του εντός του ESN. Επιπλέον, δεν ήταν σε θέση να αναλύσει με επαρκείς λεπτομέρειες την εκπαίδευση που ισχυρίστηκε ότι παρακολούθησε ή το στρατόπεδο όπου εκπαιδεύτηκε.

 

Όταν ζητήθηκε από τον προσφεύγοντα να διευκρινίσει τα κίνητρά του για να ενταχθεί στο ESN, δήλωσε με μη λεπτομερή τρόπο ότι ως αυτόχθονες της Biafra αγωνίζονται για ένα ξεχωριστό κράτος από τη Νιγηρία (ερ. 54 Δ.Φ.). Αν και κλήθηκε διαδοχικά να αναπτύξει τη διαδικασία που ακολούθησε για να ενταχθεί στο ESN, ο Αιτητής δήλωσε με μη λεπτομερή τρόπο ότι δεν ακολούθησε καμία διαδικασία για να ενταχθεί, αλλά συνάντησε έναν διοικητή και του εξέφρασε την πρόθεσή του να ενταχθεί, έγινε δεκτός και πέρασε από στρατιωτική εκπαίδευση (ερ.53 Δ.Φ.). Όταν του ζητήθηκε να αναλύσει λεπτομερώς τα καθήκοντα και τις εργασίες του στο ESN, ο αιτών δήλωσε με μη λεπτομερή και μη συγκεκριμένο τρόπο ότι συγκέντρωνε πληροφορίες σχετικά με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Καθώς η εξιστόρηση του Αιτητή δεν ήταν λεπτομερής, του δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία να γίνει λεπτομερής και συγκεκριμένος όταν του ζητήθηκε να περιγράψει μια τυπική ημέρα υπηρεσίας του εντός του ESN, αλλά δήλωσε και πάλι με μη λεπτομερή και μη συγκεκριμένο τρόπο ότι έπαιρναν πληροφορίες και ότι είχαν διεισδύσει στον νιγηριανό στρατό.

Οι δηλώσεις του Αιτητή σχετικά με το υποτιθέμενο στρατόπεδο στο οποίο παρακολούθησε την εκπαίδευση ήταν ασυνάρτητες και μη λεπτομερείς. Όταν του ζητήθηκε να αναφέρει το συγκεκριμένο όνομα και τη θέση του στρατοπέδου όπου παρακολούθησε την εκπαίδευση, δήλωσε με ασυνάρτητο τρόπο ότι επρόκειτο για το στρατόπεδο του στρατιωτικού στρατώνα πίσω από την 34η Ταξιαρχία (ερ. 53 Δ.Φ.). Καθώς θεωρείται ασυνάρτητο ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν μέσα σε στρατόπεδο στρατιωτικού στρατώνα, ζητήθηκε από τον προσφεύγοντα να διευκρινίσει την ασυνέπεια στις δηλώσεις του σχετικά με τη θέση και το όνομα του στρατοπέδου, αλλά δήλωσε ακόμα με ασυνάρτητο τρόπο ότι το στρατόπεδο ήταν μυστικό και ότι ο στρατός δεν ανέμενε ότι υπήρχε στρατόπεδο αυτονομιστών κοντά σε στρατιωτικό στρατώνα (ερ. 53 Δ.Φ.). Αναμενόταν ότι ο Αιτητής θα μπορούσε να αναπτύξει με επαρκείς λεπτομέρειες τα κίνητρά του, τη διαδικασία που ακολούθησε και το ρόλο του εντός του ESN, εκτός από το στρατόπεδο εκπαίδευσης στο οποίο πέρασε δύο εβδομάδες, αντίθετα δεν ήταν σε θέση να το κάνει και οι γνώσεις του για τα προαναφερθέντα θέματα ήταν απλώς επιφανειακές και γενικές.

Οι δηλώσεις του Αιτητή σχετικά με την επιχείρηση επίθεσης του νιγηριανού στρατού για την αναζήτηση μελών του ESN στο Orlu της πολιτείας Imo στις 22 Ιανουαρίου 2021 δεν ήταν λεπτομερείς και δεν ήταν συγκεκριμένες. Δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση ή την υποτιθέμενη δολοφονία των δύο συντρόφων του. Πράγματι, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει σχετικά με την επίθεση του στρατού, ο Αιτητής δήλωσε με μη λεπτομερή τρόπο ότι ο στρατός βάδιζε και καλούσε τα μέλη του ESN να παραδοθούν και όταν προσπάθησε να παρακολουθήσει έξω, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο συντρόφους του, οπότε έφυγε από το πίσω παράθυρο (ερ. 49 Δ.Φ.). Αν και του ζητήθηκε διαδοχικά να διευκρινίσει σχετικά με την υποτιθέμενη δολοφονία των δύο συντρόφων του, ο Αιτητής δήλωσε με αόριστο και μη λεπτομερή τρόπο ότι βρισκόταν στο δωμάτιό του εκείνη τη στιγμή. Ερωτηθείς αν είναι μάρτυρας της δολοφονίας των δύο συντρόφων του, ο Αιτητής δήλωσε πάλι με αόριστο τρόπο ότι όταν παρακολουθούσε από το παράθυρο, είδε τον νιγηριανό στρατό έξω (ερ. 48 Δ.Φ.). Ο Αιτητής αναμενόταν να είναι σε θέση να αναπτύξει με επαρκείς λεπτομέρειες την επίθεση του νιγηριανού στρατού, τις συνθήκες στις οποίες βρισκόταν τη στιγμή της επίθεσης και τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται να σκοτώθηκαν οι σύντροφοί του, αλλά δεν ήταν σε θέση να το πράξει και η αφήγησή του ήταν γενική και όχι λεπτομερής. Επιπλέον, οι δηλώσεις του Αιτητή σχετικά με την έρευνά του από τον στρατό της Νιγηρίας ήταν απροσδιόριστες, μη λεπτομερείς και ασυνάρτητες.

Δεν ήταν σε θέση να είναι συγκεκριμένος όσον αφορά τα στοιχεία που τον οδήγησαν να γνωρίζει ότι τον έψαχνε ο νιγηριανός στρατός και οι απαντήσεις του σχετικά με το πότε έμαθε ότι τον έψαχναν ήταν ασυνάρτητες και αντιφατικές. Πράγματι, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει σχετικά με τα στοιχεία/ πληροφορίες ότι τον έψαχνε ο νιγηριανός στρατός, ο Αιτητής δήλωσε με αόριστο τρόπο ότι ενημερώθηκε από άνδρες του ESN ότι καταζητείτο από τον νιγηριανό στρατό ενώ κρυβόταν στην πόλη Μπενίν.

Επειδή ο Αιτητής δήλωσε νωρίτερα κατά την προσωπική συνέντευξη ότι γνώριζε ότι καταζητείτο ενώ βρισκόταν στην πόλη Μπενίν, του ζητήθηκε από τον λειτουργό να γίνει πιο συγκεκριμένος, αλλά δήλωσε με ασυνάρτητο τρόπο ότι μετά τη στρατιωτική επίθεση στο Orlu στις 22 Ιανουαρίου 2021, εγκατέλειψε τη Νιγηρία για να πάει στην πόλη Μπενίν και εκεί ενημερώθηκε από τους συντρόφους του ότι το όνομά του εμφανιζόταν ως καταζητούμενο από τον στρατό (ερ. 50 Δ.Φ.).

Επιπλέον, καθώς ο Αιτητής δήλωσε ότι γνώριζε ότι το όνομά του εμφανιζόταν ως καταζητούμενο από τον στρατό ενώ βρισκόταν στην πόλη Μπενίν, κλήθηκε να εξηγήσει πώς κατάφερε να ταξιδέψει με το διαβατήριό του από το αεροδρόμιο της Abuja χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, και δήλωσε με ασυνάρτητο τρόπο ότι πέρασε τον έλεγχο στο αεροδρόμιο της Abuja χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στις 19/02/2021, όταν έφυγε από τη Νιγηρία για να ταξιδέψει στην Κύπρο, επειδή το όνομά του δεν είχε ακόμη δημοσιευθεί μεταξύ των καταζητουμένων (ερ. 48 Δ.Φ.). Αναμενόταν ο Αιτητής να δώσει συγκεκριμένη εξήγηση και να είναι σε θέση να παραθέσει λεπτομέρειες εν σχέσει με την καταδίωξή του από τον στρατό της Νιγηρίας, εκτός από το να είναι συνεπής στην εξιστόρησή του σχετικά με την περίοδο και τον τρόπο με τον οποίο γνώριζε ότι είχε κηρυχθεί καταζητούμενος, αλλά δεν ήταν σε θέση να το πράξει.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι, όταν ο Αιτητής ρωτήθηκε αν είχε ποτέ αντιμετωπίσει προσωπικά κάποιον κίνδυνο ή περιστατικό από τις νιγηριανές αρχές, δήλωσε ότι στρατιώτες από το στρατόπεδο OBINZE ήρθαν τέσσερις φορές στο σπίτι του για να τον αναζητήσουν. Η συγκεκριμένη δήλωση του Αιτητή κρίθηκε αόριστη και βασισμένη σε φήμες. Πράγματι, παρόλο που του ζητήθηκε διαδοχικά να διευκρινίσει σχετικά με τις υποτιθέμενες τέσσερις επισκέψεις του στρατού στο σπίτι του, ο Αιτητής δήλωσε με μη λεπτομερή και μη συγκεκριμένο τρόπο ότι οι γείτονές του του είπαν ότι ο στρατός ήρθε να τον αναζητήσει στο σπίτι του τέσσερις φορές. Όταν ρωτήθηκε γιατί ο στρατός ήρθε να τον αναζητήσει στο σπίτι του, ο Αιτητής δήλωσε αόριστα ότι ο στρατός έμαθε ότι ήταν πληροφοριοδότης του ESN (ερ. 48 και 49 Δ.Φ.). Όταν ρωτήθηκε πώς γνώριζε ο στρατός ότι ήταν πληροφοριοδότης του ESN, ο Αιτητής δήλωσε αόριστα και γενικόλογα ότι ο στρατός έχει τις πληροφορίες του και ότι επειδή ήρθαν να τον αναζητήσουν στο σπίτι του, πιθανώς γνώριζαν το όνομά του (ερ.41 Δ.Φ.). Αναμενόταν ότι ο Αιτητής θα μπορούσε να είναι συγκεκριμένος και επαρκώς λεπτομερής όσον αφορά την υποτιθέμενη καταδίωξή του από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας, αλλά δεν ήταν σε θέση να το πράξει.

Δεδομένου ότι οι δηλώσεις του Αιτητή σχετικά με το ανωτέρω ουσιώδες γεγονός ήταν ασυνάρτητες, μη συγκεκριμένες και χωρίς λεπτομέρειες, κρίθηκε πως η εσωτερική αξιοπιστία του δεν τεκμηριώνεται.

Μετά από έρευνα του λειτουργού σε διεθνείς πηγές, διαπιστώθηκε ότι  διεξήχθη επιχείρηση του νιγηριανού στρατού εναντίον των μελών του ESN τον Ιανουάριο του 2021 στο Orlu της πολιτείας Imo, πιο συγκεκριμένα, ένα online ειδησεογραφικό άρθρο της εφημερίδας Daily Post, που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου και είχε τίτλο [2021 Eastern Security Network: Igbo group condemns military operations in Orlu] ανέφερε ότι: «Η σύγκρουση φέρεται να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην κοινότητα που θεωρείται ότι είναι η επιχειρησιακή βάση του ESN, που δημιούργησε ο υπό την ηγεσία του Mazi Nnamdi Kanu της οργάνωσης Indigenous People of Biafra(IPОВ).

Αν και οι εξωτερικές πηγές φαίνεται να επιβεβαιώνουν εν μέρει τις δηλώσεις του Αιτητή, δεδομένου ότι η εσωτερική αξιοπιστία του αιτούντος δεν τεκμηριώθηκε, εκτιμάται συνεπώς ότι η εξωτερική αξιοπιστία δεν τεκμηριώνεται και ο σχετικός ισχυρισμός απορρίφθηκε.

 

Σχετικά με αυτό το μέρος του αιτήματος, ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να δώσει ικανοποιητικές και επαρκείς πληροφορίες σε θέματα που άπτονται στην υπό ισχυρισμό δίωξη του. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί του παρουσιάζονται με επιπολαιότητα, γενικότητα και αοριστία και κρίνονται ως μη βιωματικές . Καταλήγω επομένως ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γεγονότα που περιγράφει  και που αποτελεί τη βάση του ισχυρισμού του Αιτητή για τον οποίο έφυγε από τη χώρα του, θα αναμενόταν ότι ο Αιτητής θα ήταν σε θέση να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει από τις αρχές και ότι σκοπό έχουν να τον σκοτώσουν . Αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δόθηκε στον Αιτητή η δυνατότητα να επεξεργαστεί τις δηλώσεις του και να διευκρινίσει τις αντιφάσεις και τις ασυνέπειες, ιδίως σε σχέση με το γεγονός ότι παρότι υποτίθεται ότι διώκεται και καταζητείται από τις αρχές της χώρας καταγωγής του, ειδικότερα από τον στρατό, δεν κατάφερε να εξηγήσει πειστικώς αφενός πώς κατάφερε να εξέλθει κανονικώς με το διαβατήριό του και μάλιστα από διεθνές αεροδρόμιο, ων καταζητούμενος, αφετέρου πώς ενώ ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του την 10η Ιανουαρίου 2021, όπως ο ίδιος αναφέρει, με συμμετοχή μόλις 12 ημερών στην οργάνωση, τον αναζήτησε ο στρατός στις 22 Ιανουαρίου 2021. Επίσης στη συνέντευξή του κάνει λόγο για δεκαπενθήμερη εκπαίδευση στην αμέσως επόμενη ερώτηση αναφέρει ως διάστημα εκπαίδευσης την 6η Δεκεμβρίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021, ήτοι περίπου έναν μήνα (ερ.53 Δ.Φ.)

Συνολικώς, οι εξηγήσεις του όπως αξιολογήθηκαν παραπάνω βρέθηκαν αναποτελεσματικές για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Περαιτέρω, ορθά κρίθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου ότι  σε περίπτωση επιστροφής στην Νιγηρία ο Αιτητής  δεν θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου, λόγω αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης, ως το άρθρο 19 (2) (γ) προνοεί, αφού η χώρα καταγωγής του δεν βρίσκεται σε συνθήκες διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης. Με βάση τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στην περιοχή όπου ο Αιτητής  αναμένεται να επιστρέψει, δηλαδή στην πόλη Lagos της Πολιτείας Lagos, δεν παρατηρούνται συνθήκες ενόπλων συγκρούσεων υπό την έννοια του άρθρου 19(γ) της οδηγίας, η οποία αποτελεί βασική πρόνοια ώστε να εξετάζεται το παρόν αίτημα υπό τις προϋποθέσεις του εν λόγω άρθρου (Π.Β. ερ.3810).

Σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση ασφαλείας σύμφωνα με το portal RULAC (Rule of Law in Armed Conflict) της Ακαδημίας της Γενεύης για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Νιγηρία είναι αναμεμειγμένη σε δύο παράλληλες μη διεθνείς ένοπλες συρράξεις κατά των μη κρατικών ένοπλων ομάδων Boko Haram και ISWAP (Islamic State in West Africa Province). Ωστόσο, καμία εκ των δύο συγκρούσεων δεν λαμβάνει χώρα στην δυτική Νιγηρία και δη στην πόλη Lagos.[1]

Σύμφωνα με εμπιστευτική πηγή της αναφοράς του Υπουργείου Εξωτερικών των Κάτω Χωρών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πολιτείες έδωσαν προτεραιότητα ως προς την κατάσταση ασφαλείας στα πολιτικά κέντρα της χώρας, μεταξύ των οποίων το Lagos.[2]

Ειδικά ως προς το σκέλος της διακινδύνευσης του Αιτητή σε περίπτωση επιστροφής του στο Lagos λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης, από τα στοιχεία της ιστοσελίδας ACLED κατά το τελευταίο έτος εντοπίστηκαν στο σύνολο 107 περιστατικά ασφαλείας και 51 θάνατοι εκ των οποίων 21 μάχες (22 θάνατοι), 53 περιστατικά βίας εναντίον αμάχων (24 θάνατοι), 0 εκρήξεις / απομακρυσμένη βία και 33 εξεγέρσεις (5 θάνατοι)[3] με συνολικό πληθυσμό της πόλης να ανέρχεται περίπου στα 12 εκατομμύρια.[4]

Στην τελευταία έκδοση καθοδηγητικής έκθεσης (Country Guidance) για τη Νιγηρία διαπιστώνεται ότι στην πολιτεία Lagos, ως έχει κατηγοριοποιηθεί, δεν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος για έναν πολίτη να επηρεαστεί προσωπικά από περιστατικά που συνιστούν απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του, λόγω αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης[5]. Υπό το φως των πιο πάνω κρίνω  ότι η Υπηρεσία Ασύλου εξέτασε ενδελεχώς όλα τα κρίσιμα στοιχεία και στη βάση εμπεριστατωμένης έκθεσης του αρμόδιου λειτουργού της κατέληξε ορθά στη δική της κρίση.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, στην περίπτωση του Αιτητή, δεν μπορούσε να θεμελιωθεί βάσιμος φόβος δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, ιθαγένειας ή ιδιότητας μέλους συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου ή πολιτικών αντιλήψεων και, συνακόλουθα, δε συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του άρθρου 3 του του περί Προσφύγων Νόμου Νόμος 6(Ι)/2000, ούτως ώστε να παρασχεθεί σε αυτόν το καθεστώς του πρόσφυγα. Περαιτέρω, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, ούτε οποιοσδήποτε λόγος συνέτρεχε για να αναγνωρισθεί στον Αιτητή το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει του άρθρου 19(1) του περί Προσφύγων Νόμου, εφόσον δεν αποδείχθηκε να υφίσταται κίνδυνος να υποστεί σοβαρή και αδικαιολόγητη βλάβη σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα του.

Ως εκ των ανωτέρω, και δεδομένου ότι οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν αποδεκτοί, δεν προκύπτει η ύπαρξη ουσιωδών λόγων να πιστεύεται ότι εάν επιστρέψει στη Νιγηρία, ο Αιτητής θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη υπό την έννοια του άρθρου 19 (2) (α) και (β) του Περί Προσφύγων Νόμου. Περαιτέρω δεν προκύπτει ότι σε περίπτωση επιστροφής του τόπο συνήθους διαμονής του , υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι αυτός θα έλθει αντιμέτωπος με σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας, λόγω αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης, υπό την έννοια του άρθρου 19 (2) (γ) του περί Προσφύγων Νόμου.

Με βάση το σύνολο των στοιχείων που τέθηκε ενώπιον μου και αφού εξέτασα τόσο τη νομιμότητα, όσο και την ουσία της παρούσης, καταλήγω ότι εύλογα η Διοίκηση απέρριψε την αίτηση για διεθνή προστασία.

Ορθώς η Διοίκηση, κατέληξε ότι τα γεγονότα της υπό εξέτασης περίπτωσης δεν στοιχειοθετούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί στον Αιτητή το καθεστώς του πρόσφυγα, ως προβλέπεται στα άρθρα 3-3Δ του Νόμου, αφού δεν τεκμηριώθηκε βάσιμος φόβος δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, ιθαγένειας ή ιδιότητας μέλους συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου ή πολιτικών αντιλήψεων, ούτε το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας που προβλέπεται στο άρθρο 19 του Νόμου, αφού αυτός «δεν κατάφερε να αποδείξει βάσιμο φόβο ότι θα υποστεί σοβαρή και αδικαιολόγητη βλάβη» ως καθορίζεται στο άρθρο 19(2).

 Τέλος, λαμβάνω υπόψη ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, στα πλαίσια των εξουσιών του άρθρου 12Βτρις του περί Προσφύγων Νόμου, καθόρισε με την Κ.Δ.Π. 166/2023 ημερ. 26/05/2023 τη χώρα καταγωγής του Αιτητή, τη Νιγηρία, ως ασφαλή χώρα ιθαγένειας.

Επί τη βάσει όλων όσων παρατέθηκαν στην παρούσα απόφαση, το Δικαστήριο κρίνει ότι το αίτημα του Αιτητή για διεθνή προστασία εξετάστηκε επιμελώς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ήταν το αποτέλεσμα δέουσας έρευνας και ορθής αξιολόγησης όλων των στοιχείων και δεδομένων, είναι επαρκώς αιτιολογημένη και λήφθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προσφύγων Νόμου, το Σύνταγμα και τις Γενικές Αρχές του Διοικητικού Δικαίου.

Υπό το φως των πιο πάνω η  προσφυγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη με €1000 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ' ων η Αίτηση.                                        

 

 

 

 

 

 

                                                Β. Κουρουζίδου - Καρλεττίδου, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 



[1] RULAC, διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/browse/countries/nigeria  (ημερομηνία πρόσβασης 26/05/2024).

[2] Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands 'General Country of Origin Information Report Nigeria' (2023), 31 διαθέσιμο σε https://coi.euaa.europa.eu/administration/netherlands/PLib/20231_EN_AAB_Nigeria.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 13/05/2024)

[3] ACLED dashboard, Nigeria, Lagos, 02/02/23-02/02/24, https://acleddata.com/dashboard/#/dashboard (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 26/03/2024).

[4] African Cities Research Consortium, 'Lagos', https://www.african-cities.org/lagos/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 13/05/2024).

[5] EASO, Country Guidance: Nigeria Common analysis and guidance note, October 2021, σ. 31-32 https://euaa.europa.eu/country-guidance-nigeria-2021 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 13/05/2024). 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο