ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Υπόθεση Αρ.: 3289/23

 

17 Ιουνίου 2024

 

[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

V N O

Αιτητή

 

-και-

 

Υπηρεσία Ασύλου

Καθ’ ων η αίτηση

 

Εμφανίσεις: 

Για Αιτήτρια: κα Αγγελική Πιάκα

Για τους Καθ’ ων η Αίτηση: κ. Νικόλας Νικολάου

Αιτήτρια: Παρούσα

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΧ TEMPORE

 

Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Με την παρούσα προσφυγή προσβάλλεται η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ημερομηνίας 26/4/2023, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της Αιτήτριας για διεθνή προστασία.

 

Σήμερα η συνήγορος της Αιτήτριας αγόρευσε προφορικά περιορίζοντας τους ισχυρισμούς που προβάλλει στην ουσία της υπόθεσης και συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν εξετάστηκε ορθά και μετά από δέουσα έρευνα ο ισχυρισμός της Αιτήτριας περί φόβου δίωξης από τον πρώην σύζυγο της. Ο συνήγορος των Καθ’ων η Αίτηση υποστήριξε ότι η επίδικη απόφαση είναι ορθή και νόμιμη παραπέμποντας σε ισχυρισμούς και στοιχεία από τον διοικητικό φάκελο, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο καταδεικνύουν ότι ορθώς κρίθηκε ότι πάσχει η αξιοπιστία της Αιτήτριας και απορρίφθηκε το αίτημα της για διεθνή προστασία.

 

Από τα στοιχεία που έχω ενώπιον μου διαφαίνεται ότι η Αιτήτρια κατέγραψε στην αίτηση της ότι κακοποιείτο από τον πρώην σύζυγο της και ότι όταν τον εγκατέλειψε αυτός την απείλησε ότι θα την σκοτώσει. Κατά την συνέντευξη της, τα πρακτικά της οποίας είναι κατατεθειμένα ως ερυθρά 23 μέχρι 39, πράγματι προέβαλε ως βασικό ισχυρισμό φόβο που αντιμετώπιζε από τον πρώην σύζυγο της και ανέφερε ορισμένα περιστατικά. Ο αρμόδιος λειτουργός στην έκθεση εισήγηση του σχημάτισε δύο ουσιώδεις ισχυρισμούς. Ο μεν 1ος αφορά το προφίλ της Αιτήτριας, ο οποίος έγινε δεκτός. Ο δε 2ος αφορά τον ισχυρισμό για τον φόβο δίωξης από τον πρώην σύζυγο της, ο οποίος δεν έγινε αποδεκτός.

 

Ειδικότερα ο αρμόδιος λειτουργός κατέγραψε τις αντιφάσεις, στις οποίες υπέπεσε η Αιτήτρια, αλλά επίσης και το γεγονός ότι ουδέποτε διαφάνηκε ότι μετά την αποχώρηση από το σπίτι και τον χωρισμό της από τον σύζυγο της, ο ίδιος την συνάντησε ή την έβλαψε και τονίζοντας όπως ανέφερε και ο ίδιος ο συνήγορος των Καθ΄ ων η Αίτηση σήμερα, ότι μέχρι να εγκαταλείψει την Νιγηρία το 2022 λάμβανε μόνο κάποιες απειλές μέσω τηλεφώνου. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον αρμόδιο λειτουργό η έλλειψη συγκεκριμένων περιστατικών δείχνει ότι δεν συνέβη οτιδήποτε απτό προς την ίδια και ότι δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο με την επιστροφή της στην χώρα της.

 

Στην συνέχεια ο αρμόδιος λειτουργός προχώρησε σε αξιολόγηση κινδύνου σε περίπτωση επιστροφής στην χώρα και περιοχή καταγωγής της και μετέπειτα σε νομική ανάλυση με παραπομπή στα άρθρα 3 και 19 του περί Προσφύγων Νόμου, εισηγούμενος ότι, ούτε νομικά με βάση την αποδεκτή μαρτυρία, μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα της για διεθνή προστασία. Εξουσιοδοτημένος από τον Υπουργό Εσωτερικών λειτουργός ενέκρινε την εν λόγο εισήγηση εκδίδοντας την επίδικη απόφαση στις 26/4/2023.

 

Από τα όσα προανέφερα διαφαίνεται ότι είχε γίνει δέουσα έρευνα πριν την έκδοση της επίδικης απόφασης και ο αρμόδιος λειτουργός εισηγήθηκε ορθώς την απόρριψη του αιτήματος της Αιτήτριας αφού η ίδια δεν κατάφερε να αποσείσει το βάρος απόδειξης που της αναλογεί και να προβάλει ισχυρισμούς που να τεκμηριώνουν το αίτημα της, σύμφωνα με το άρθρο 18 των περί Προσφύγων Νόμου. Η απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη και συμπληρώνεται από τα στοιχεία του διοικητικού φάκελου και ούτε στο Δικαστήριο προβλήθηκε οποιοσδήποτε ισχυρισμός που να καταδεικνύει σοβαρή πλημμέλεια στην εξέταση των ισχυρισμών της Αιτήτριας, αλλά ούτε και στοιχεία τα οποία να δείχνουν ότι η Αίτητρια μπορούσε να υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τον περί Προσφύγων Νόμο. Περαιτέρω, παρατηρώ ότι η χώρα καταγωγής της Αιτήτριας είναι ασφαλής σύμφωνα με Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα ΚΔΠ 191/24.

 

Με βάση τα όσα προανέφερα δεν έχει αποδειχτεί ότι πάσχει νομιμότητα της επίδικης απόφασης και ως εκ τούτου η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται με €700 έξοδα, υπέρ των Καθ’ ων η Αίτηση. Η επίδικη απόφαση επικυρώνεται.

 

 

 

 

(Υπ.) Μ. Παπαντωνίου, Δ.Δ.Δ.Δ.Π. 

Πιστό αντίγραφο  

 

Πρωτοκολλητής  

 

/πα 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο