ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Υπoθ. Αρ.: Τ2205/2023 

 

10 Ιουνίου 2024 

[Α.Α.ΑΓΡΟΤΗ, ΔΔΔΔΠ.] 

 

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος 

Μεταξύ: 

Α.S.

Αιτητής 

-και- 

Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω

Υπηρεσίας Ασύλου 

Καθ' ων η Αίτηση 

 

Α. Ιωάννου (κος), για τον Αιτητή

Ο Αιτητής παρών

Στην απουσία των Καθ' ων η αίτηση δυνάμει των περί της Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Διαδικαστικών Κανονισμών του 2019 (3/2019)

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η 

 

Α.Α.ΑΓΡΟΤΗ Δ. ΔΔΔΠ: Με την παρούσα προσφυγή, ο Αιτητής προσβάλλει την απόφαση των Καθ΄ ων η αίτηση που περιέχεται σε επιστολή ημερομηνίας 11/01/2023 σύμφωνα με την οποία η μεταγενέστερη αίτησή του κρίθηκε ως απαράδεκτη δυνάμει των άρθρων 12Βτετράκις(2)(δ) και 16Δ(3)(δ) του Περί Προσφύγων Νόμου Ν.6(Ι)/2000 ως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και καλεί το Δικαστήριο όπως κηρύξει αυτήν άκυρη παράνομη και χωρίς έννομο αποτέλεσμα.

 

Η υπό εξέταση προσφυγή ορίστηκε απευθείας για Ακρόαση σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 3 των περί της Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Διαδικαστικών Κανονισμών του 2019 (3/2019), αφού εν τω μεταξύ υποβλήθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου Υπόμνημα συνοδευόμενο από το σχετικό διοικητικό φάκελο. Μελετώντας αυτόν, το Δικαστήριο, ασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια δεν έκρινε σκόπιμη την παρουσία των Καθ' ων η αίτηση και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στην παρουσία του Αιτητή, ο οποίος εκπροσωπείται από δικηγόρο.

 

Όπως προκύπτει από τον ενώπιον μου διοικητικό φάκελο πρόκειται για ενήλικα, υπήκοο Σιέρρα Λεόνε, κάτοχος έγκυρου διαβατηρίου, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του σύμφωνα με δική του δήλωση την 21/05/2021, εισήλθε δε παράτυπα στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 09/06/2021 μέσω των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, όπου την 02/07/2021 υπέβαλε αίτηση διεθνούς προστασίας.

 

Την 10/08/2022 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη στον Αιτητή από λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου ο οποίος στη συνέχεια συνέταξε εισηγητική έκθεση προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος του Αιτητή καθότι κρίθηκε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 19 του Περί Προσφύγων Νόμου, Ν. 6(Ι)/2000 για χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος ή καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας. Η εισήγηση έτυχε της έγκρισης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου στις 22/08/2022 ο οποίος απέρριψε την αίτηση του Αιτητή.

 

Εναντίον της απορριπτικής απόφασης των Καθ' ων η αίτηση, ο Αιτητής εξάσκησε το δικαίωμά του σε πραγματική προσφυγή, καταχωρώντας την υπ' αριθμό 6346/22 προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας η οποία στις 02/05/2023 απορρίφθηκε λόγω της μη προώθησής της από τον ίδιο, η δε απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου κατέστη τελεσίδικη.

 

Την 12/07/2023 ο Αιτητής συμπλήρωσε μεταγενέστερο αίτημα ασύλου αιτούμενος το επανάνοιγμα του φακέλου του, ισχυριζόμενος ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην χώρα καταγωγής του ενόψει δίωξής του τόσο από την Poro society όσο και από την οικογένεια του λόγω της μεταστροφής του στο χριστιανισμό. Δήλωσε ότι ο ίδιος ασπάστηκε τον χριστιανισμό, ενώ η οικογένεια του είναι μουσουλμάνοι και λόγω της διαφωνίας του να ακολουθήσει τον μουσουλμανισμό, ισχυρίζεται ότι τον ψάχνουν για να τον σκοτώσουν. Επιπλέον κατέγραψε ότι η οικογένεια του τον κήρυξε καταζητούμενο και απειλήθηκε ότι θα τον σκοτώσουν όπως φαίνεται σε εφημερίδα της Σιέρρα Λεόνε. Τέλος, δήλωσε ότι βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος σε εκκλησία της Έγκωμης, προσκομίζοντας πιστοποιητικό βάπτισης και γραπτή δήλωση του ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Έγκωμης, ημερομηνίας 01/04/2023. Όσον αφορά τα προσκομισθέντα έγγραφα, διευκρίνισε, σε σχέση με το αντίγραφο της εφημερίδας ότι του το έστειλε κάποιος φίλος του με τον οποίο επικοινώνησε εφόσον κατά το ταξίδι του στην Κύπρο απώλεσε το κινητό του και άλλα έγγραφα. Αναφορικά με τα έγγραφα βάπτισης του, δήλωσε ότι βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος τον Απρίλιο του 2023 και ότι τα έγγραφα τα έλαβε από τον ιερέα που τον βάπτισε. 

 

Την 12/07/2023 ο αρμόδιος λειτουργός, εξετάζοντας την μεταγενέστερη αίτηση του Αιτητή εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης του ως απαράδεκτη καθότι ως κρίθηκε ο Αιτητής «δεν προέβαλε νέους ισχυρισμούς (αλλά επανέλαβε τους ίδιους)». Κρίθηκε ότι οι ισχυρισμοί του Αιτητή, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα ο ίδιος ανέφερε κατά την προσωπική του συνέντευξη στα πλαίσια της κατ' ουσία εξέτασης της αίτησής του για διεθνή προστασία, δεν αποτελούν νέα στοιχεία. Κατά το στάδιο εξέτασης της υπαιτιότητας, οι Καθ’ ων η αίτηση έκριναν ότι «Ο Αλλοδαπός σε προγενέστερη εξέταση της αίτησής του, δεν προσκόμισε οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το γεγονός ότι προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, του δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσει τις διαδικασίες με τις οποίες προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό και ο αλλοδαπός είχε απατήσει με γενικότητα, ότι πήγε σε μια εκκλησία με το φίλο του και εκεί αποφάσισε να αλλάξει τη θρησκεία του, χωρίς να αναφερθεί σε τέλεση βάπτισης. Επίσης είχε αναφέρει ότι δεν του δόθηκε πιστοποιητικό βάπτισης καθώς αναμένει τα πιστοποιητικά να εκδοθούν (ΠΒ ερυθ 34-23). Ο αλλοδαπός προσκόμισε υποστηρικτικά έγγραφα σχετικά με τη μεταγενέστερη αίτησή του, τα οποία έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, ωστόσο ο αλλοδαπός θα μπορούσε να τα προσκομίσει σε προηγούμενο στάδιο εξέτασης της αίτησής του, δεδομένου ότι η συνέντευξη του έλαβε χώρα στις 10/08/2022 και τα έγγραφα του αλλοδαπού, σχετικά με το γεγονός ότι αποτελεί καταζητούμενο άτομο φέρει ημερομηνία 15/03/2021 και το πιστοποιητικό του προσηλυτισμού του σε χριστιανό φέρει ημερομηνία 01/04/2023. Επίσης, σύμφωνα με το πιστοποιητικό προσηλυτισμού του σε Χριστιανό από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης, ο αλλοδαπός είχε βαπτιστεί λίγο πριν το Πάσχα του τρέχοντος έτους, ωστόσο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του που έλαβε χώρα ένα χρόνο πριν, ο αλλοδαπός είχε δηλώσει ότι βαπτίστηκε, χωρίς να προσκομίσει οποιαδήποτε υποστηρικτικό έγγραφο (Π.Β. ερυθ 74-70). Με τη μεταγενέστερη αίτησή του, ο αλλοδαπός ισχυρίστηκε ότι υπέβαλε την αίτησή του καθώς κηρύχθηκε καταζητούμενος και η οικογένεια του, τον απείλησε να τον σκοτώσει, όπως φαίνεται στην εφημερίδα της Σιέρα Λεόνε. Ακόμα ο αλλοδαπός δήλωσε ότι έχει βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος και έχει προσκομίσει επιστολή για αυτό (Π Β ερυθ. 76) χωρίς να επικαλεστεί τους λόγους για τους οποίους δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα στοιχεία κατά την προηγούμενη αίτηση του. επομένως, λόγω δικής τους υπαιτιότητας δεν υποβλήθηκαν τα εν λόγω στοιχεία ή πορίσματα».

 

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου μετά από εξέταση της εισηγητικής έκθεσης, την 12/07/2023 αποφάσισε την απόρριψή της του αιτήματος του Αιτητή ως απαράδεκτης σύμφωνα με το άρθρο 12Βτετράκις και 16Δ.

 

Η απορριπτική απόφαση των Καθ' ων η αίτηση περιέχεται σε επιστολή ημερομηνίας 12/07/2023 την οποία ο Αιτητής παρέλαβε αυθημερόν, θέτοντας την υπογραφή του, μετά από πλήρη επεξήγηση του περιεχομένου της σε γλώσσα πλήρως κατανοητή για τον ίδιο.

 

Αντικείμενο της παρούσας αφορά η αυτή απορριπτική απόφαση των Καθ' ων η αίτηση.

 

Ενώπιον του Δικαστηρίου ο συνήγορος του Αιτητή ουσιαστικά προβάλλει ισχυρισμό περί μη δέουσας έρευνας από πλευράς των Καθ' ων η αίτηση. Ειδικότερα, ισχυρίστηκε ότι τα προσκομισθέντα έγγραφα ως προς την μεταστροφή του Αιτητή αποτελούν νέα στοιχεία, τα οποίο ο αρμόδιος λειτουργός θα έπρεπε να αξιολογήσει και περαιτέρω υποστήριξε ότι το λανθασμένο λεκτικό στην Έκθεση/Εισήγηση του λειτουργού ως προς την αξιολόγηση των εν λόγω εγγράφων καταδεικνύει πλάνη.

 

Με βάση τα άρθρα 12τετράκις(2) και 16Δ του Περί Προσφύγων Νόμου, με την υποβολή μεταγενέστερου αιτήματος από Αιτητή ασύλου, ο Προϊστάμενος προβαίνει σε προκαταρκτική εξέταση επί του παραδεκτού της μεταγενέστερης αίτησης, με σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσο προέκυψαν ή υποβλήθηκαν από τον Αιτητή νέα στοιχεία ή πορίσματα, τα οποία δεν λήφθηκαν υπόψη στα πλαίσια εξέτασης της αρχικής αίτησης αυτού. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υποβλήθηκαν νέα στοιχεία ή πορίσματα, τότε η αίτηση κρίνεται απαράδεκτη χωρίς επί της ουσίας εξέταση. Αντίθετα εάν διαπιστωθεί από τον Προϊστάμενο ότι υποβλήθηκαν νέα στοιχεία ή πορίσματα, προβαίνει σε ουσιαστική εξέταση της μεταγενέστερης αίτησης και εκδίδει νέα εκτελεστή απόφαση μόνο εφόσον τα υποβληθέντα από τον Αιτητή νέα στοιχεία αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας και εφόσον ο Προϊστάμενος ικανοποιείται ότι ο Αιτητής αδυνατούσε να υποβάλει τα συγκεκριμένα στοιχεία κατά τη προηγούμενη διαδικασία και ιδίως μέσω της προσφυγής στο Δικαστήριο.

 

Είναι απολύτως αντιληπτό ότι η μεταγενέστερη αίτηση εξετάζεται ως ένα μεταγενέστερο διάβημα, στα πλαίσια της αρχικής αίτησης που αποφασίστηκε ήδη από το αρμόδιο όργανο. Ο Προϊστάμενος, εν πρώτοις, έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη του όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν και να προβεί σε μια συγκριτική εξέταση της αρχικής αίτησης του Αιτητή με την μεταγενέστερή του αίτηση ώστε να διαφανεί εάν με την υποβολή της μεταγενέστερης αίτησης ο Αιτητής για πρώτη φορά προβάλλει τέτοια στοιχεία ή ισχυρισμούς τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

 

Σχετικά με τον προβαλλόμενο λόγο ακυρώσεως του Αιτητή περί έλλειψης δέουσας έρευνας, θεωρώ χρήσιμο όπως καταγραφούν όλοι οι ισχυρισμοί που αυτός προέβαλε σε όλα τα στάδια εξέτασης του αιτήματός του, προκειμένου να εξετάσω την ορθότητα της προσβαλλόμενης απόφασης αλλά και για να διαφανεί εάν οι Καθ' ων η αίτηση αποφάσισαν μετά από δέουσα έρευνα, ορθά, νόμιμα και εντός των πλαισίων της διακριτικής τους ευχέρειας, εξετάζοντας παράλληλα τους λοιπούς νομικούς ισχυρισμούς του Αιτητή.

 

Με την αρχική αίτησή του για παροχή διεθνούς προστασίας, ο Αιτητής ανέφερε ότι εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του διότι διωκόταν από μέλη της της ομάδας Poro society, προκειμένου να ενταχθεί στην οργάνωση τους. Στην προσπάθεια του να εγκαταλείψει το χωριό του, μέλη της ομάδας του επιτέθηκαν και τον κράτησαν για δυο μέρες μέχρι που διέφυγε διότι ήταν ενάντια στη πίστη του και δεν ήθελε να ενταχθεί. Δήλωσε ότι τον έψαχναν και υποσχέθηκαν ότι θα τον σκότωναν.

 

Κατά το στάδιο της συνέντευξης του, ο Αιτητής ισχυρίστηκε ότι εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του λόγω φόβου δίωξης από την οικογένεια του και μέλη της μυστικής κοινότητας εξαιτίας της μεταστροφής του στο χριστιανισμό. Δήλωσε ότι όταν η οικογένεια του έμαθε για την μεταστροφή του έστειλε άνδρες για να τον τραυματίσουν και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία όπου κατάφερε να διαφύγει την ίδια ημέρα. Προσέθεσε ότι την ίδια ημέρα του επιτέθηκαν με πέτρες στην οικία του αλλά κατάφερε να διαφύγει. Δεν προσδιόρισε πότε πραγματοποιήθηκαν τα εν λόγω περιστατικά. Δήλωσε ότι μετά την διαφυγή του διέμενε στον πάστορα του για περίπου 2 μήνες και 15 μέρες και με την βοήθεια του εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του. Ισχυρίστηκε ότι ο θείος του τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει με μαύρη μαγεία. Ως προς την μεταστροφή του στο χριστιανισμό δήλωσε ότι βαπτίστηκε στην χώρα καταγωγής του και στην εκκλησία UCKG Universal Church of Kingdom of God στην Λευκωσία,  αλλά δεν γνωρίζει ημερομηνία, ούτε το όνομα του ιερέα ούτε του δόθηκε πιστοποιητικό βάπτισης.

 

Στη βάση των ανωτέρω, σχηματίστηκαν από τους Καθ' ων η αίτηση, δυο ουσιώδεις ισχυρισμοί, ο πρώτος ως προς τα προσωπικά του στοιχεία και τη χώρα καταγωγής του, ο δε δεύτερος ως προς τον ισχυριζόμενο φόβο δίωξης του από την οικογένεια του λόγω της μεταστροφής του στο χριστιανισμό. Ο πρώτος ισχυρισμός του κρίθηκε αποδεκτός, ενώ ο δεύτερος ισχυρισμός απορρίφθηκε από τον αρμόδιο λειτουργό καθότι ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να δώσει επαρκείς και ικανοποιητικές πληροφορίες ως προς την δίωξη του από τον θείο του, υπέπεσε σε ασάφειες και μη ευλογοφανείς ισχυρισμούς. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος λειτουργός κατέληξε ότι από μόνος του ο ισχυρισμός για την ταυτότητα του Αιτητή και τη χώρα καταγωγής του, δεν δύναται να αποτελέσει λόγο για παραχώρηση προσφυγικού καθεστώτος και του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας όπως προνοείται στα άρθρα 3 και 19(1) και (2) του Περί Προσφύγων Νόμου, Ν 6(Ι)/2000, το δε αρμόδιο, εξουσιοδοτημένο από τον Υπουργό Εσωτερικών, πρόσωπο να εκτελεί καθήκοντα Προϊστάμενου, υιοθέτησε την Έκθεση/Εισήγηση και απέρριψε το αίτημα του Αιτητή.

 

Εναντίον της απορριπτικής απόφασης των Καθ' ων η αίτηση, ο Αιτητής καταχώρησε, όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω, προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας η οποία απορρίφθηκε εφόσον ο ίδιος δεν την προώθησε στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη, καθιστώντας την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου τελεσίδικη.

Ακολούθως, με την μεταγενέστερη του αίτηση, ο Αιτητής επανέλαβε τον ισχυρισμό περί φόβου δίωξης από την οικογένεια του και την μυστική ομάδα Poro society λόγω προσηλυτισμού του στο χριστιανισμό. Προς υποστήριξη της αιτησής του ο Αιτητής υπέβαλε στην Υπηρεσία Ασύλου, αντίγραφο της εφημερίδας The Time SL, ημερομηνίας 15/03/2021 στην οποία περιέχεται άρθρο σε σχέση με τον ίδιο καθώς επίσης και Πιστοποιητικό Βάπτισης ημερομηνίας 01/04/2023. Εξετάζοντας την μεταγενέστερη αίτηση του Αιτητή, ο αρμόδιος λειτουργός εισηγήθηκε την απόρριψή της ως απαράδεκτης, δυνάμει του άρθρου 16Δ του περί Προσφύγων Νόμου, δεδομένου ότι τα στοιχεία που υπέβαλε το Αιτητής δεν αποτελούν νέα στοιχεία και ότι τα έγγραφα που προσκόμισε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, ωστόσο θα μπορούσε να τα προσκομίσει σε προγενέστερο στάδιο εξέτασης της αίτησης του, καταλήγοντας ότι λόγω δικής του υπαιτιότητας δεν υποβλήθηκαν τα εν λόγω στοιχεία ή πορίσματα. Το αρμόδιο, εξουσιοδοτημένο από τον Υπουργό Εσωτερικών, πρόσωπο να εκτελεί καθήκοντα Προϊστάμενου, υιοθέτησε την Έκθεση/Εισήγηση και απέρριψε το αίτημα του Αιτητή στις 12/07/2023.

 

Επαναλαμβάνεται ότι με την υποβολή μεταγενέστερου αιτήματος από Αιτητή ασύλου, ο Προϊστάμενος προβαίνει σε προκαταρκτική εξέταση αυτού και εκδίδει νέα εκτελεστή απόφαση μόνο εφόσον τα υποβληθέντα από τον Αιτητή νέα στοιχεία αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας και εφόσον ο Προϊστάμενος ικανοποιείται ότι ο Αιτητής αδυνατούσε να υποβάλει τα συγκεκριμένα στοιχεία κατά τη προηγούμενη διαδικασία και ιδίως μέσω της προσφυγής στο Δικαστήριο.

 

Οι δύο αυτές προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να συνεχιστεί η εξέταση της μεταγενέστερης αίτησης, ωστόσο είναι διακριτές.

 

Παραπέμπω στην απόφαση C-18/20, XY κατά Bundesamt für Fremdenwesen und Asyl, ημερομηνίας 09/09/2021, στην οποία το ΔΕΕ προβαίνοντας σε ερμηνεία των άρθρων 40(2) και (3) της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, διευκρίνισε ότι «η έννοια «νέα στοιχεία ή πορίσματα» τα οποία «έχουν προκύψει ή υποβληθεί από τον αιτούντα», κατά τη διάταξη αυτή, περιλαμβάνει τα στοιχεία ή τα πορίσματα που προέκυψαν μετά την οριστική περάτωση της διαδικασίας που είχε ως αντικείμενο προγενέστερη αίτηση διεθνούς προστασίας, καθώς και τα στοιχεία ή τα πορίσματα τα οποία υφίσταντο μεν ήδη πριν από την περάτωση της διαδικασίας, αλλά δεν προβλήθηκαν από τον αιτούντα».

 

Στην υπο εξέταση περίπτωση, διαπιστώνω ότι οι Καθ’ ων η αίτηση προχώρησαν σε ταυτόχρονη εξέταση των προϋποθέσεων που τίθενται από το άρθρο 16Δ(3)(α) και 16Δ(3)(β). Ως έχει αναλυθεί ανωτέρω, η προκαταρκτική εξέταση του παραδεκτού χωρίζεται σε δυο στάδια και σε περίπτωση αποδοχής του πρώτου, προχωρεί η εξέταση του δεύτερου σταδίου. Παρατηρώ ότι οι Καθ’ ων η αίτηση προχώρησαν σε εξέταση της προϋπόθεσης της παραγράφου (ιι) του άρθρου 16Δ(3)(β) του περί Προσφύγων Νόμου, ήτοι «άνευ δικής του υπαιτιότητας, αδυνατούσε να υποβάλει τα εν λόγω στοιχεία ή πορίσματα κατά την προηγούμενη διαδικασία και ιδίως μέσω της προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος», για την οποία έκριναν ότι δεν πληρείται, ενώ είχαν κρίνει ότι τα εν λόγω στοιχεία που υπέβαλε δεν αποτελούν νέα στοιχεία. Επομένως, η αιτιολόγηση που παραθέτουν οι Καθ’ ων η αίτηση είναι λανθασμένη και αντιφατική και η αξιολόγηση συνιστά λανθασμένη εφαρμογή του Νόμου.

 

Παραπέμπω στο σύγγραμμα του Ν. Χαραλάμπους «Εγχειρίδιο Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου», 2013, στη σελ. 274 όπου λέχθηκαν τα εξής:

 

«Όταν η πλάνη στρέφεται σε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου ή σε κακή εφαρμογή κριτηρίων που τάσσει ο νόμος, η πράξη της διοίκησης θα ακυρωθεί για παράβαση νόμου διότι η πλάνη ανάγεται σε εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου.»

 

Διαπιστώνω ότι, ο Αιτητής καίτοι επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι διώκεται από την οικογένεια του λόγω προσηλυτισμού στο χριστιανισμό, εντούτοις προσκόμισε νέα στοιχεία ώστε να αποδείξει τον ισχυρισμό που προώθησε στην συνέντευξη και δεν έγινε αποδεκτός. Τα γεγονότα ως περιγράφονται στα έγγραφα που προσκόμισε ο Αιτητής, ήτοι το πιστοποιητικό βάπτισης και η σχετική επιστολή ιερέα, έλαβαν χώρα μετά την απόρριψη της πρώτης αίτησης από την Υπηρεσία Ασύλου και πριν την παρούσα μεταγενέστερη αίτηση. Συνιστούν, ως εκ τούτου, νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά από την οριστική περάτωση της διαδικασίας επί της αρχικής αίτησης. Επομένως, η αιτιολογία του λειτουργού επί της Έκθεσης/Εισήγησης ότι δεν αναφέρθηκε σε αυτά κατά την προηγούμενη αίτηση του λόγω δικής του υπαιτιότητας είναι λανθασμένη.  Οι Καθ΄ων η αίτηση όφειλαν σε πρώτο στάδιο να αξιολογήσουν τα προσκομησθέντα έγγραφα κυρίως δε το πιστοποιητικό βάπτισης το οποίο φέρει ημερομηνία μεταγενέστερη της απόρριψης της αρχικής του αίτησης, σε συνάρτηση με τον πυρήνα του αιτήματος του Αιτητή και ακολούθως να καταλήξουν σε κρίση κατά πόσο αυτά αποτελούν ή όχι νέα στοιχεία.

 

Ως εκ τούτου, η νομιμότητα της επίδικης απόφασης πάσχει λόγω νομικής πλάνης, μη δέουσας έρευνας των στοιχείων του φακέλου και λανθασμένης αιτιολογίας που επικαλέστηκαν οι Καθ' ων η Αίτηση για την έκδοση της.

 

Ωστόσο, ενόψει της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για έλεγχο της ορθότητας της απόφασης των Καθ' ων η Αίτηση, θα προχωρήσω σε εξέταση του κατά πόσο η κατάληξη της αρμόδιας αρχής ως προς το απαράδεκτο της μεταγενέστερης αίτησης του αιτητή είναι ορθή, στη βάση των προϋποθέσεων που τίθενται από το άρθρο 16Δ(3)(β) του περί Προσφύγων Νόμου. 

 

Θα προχωρήσω σε εξέταση της πρώτης προϋπόθεσης που τίθεται από το άρθρο 16Δ(3)(β) του περί Προσφύγων Νόμου, εάν με την υποβολή των νέων στοιχείων αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες χορήγησης στο Αιτητή διεθνούς προστασίας. Ενόψει του δεδομένου ότι οι δύο προϋποθέσεις του άρθρου 16Δ(3)(β) τίθενται σωρευτικά και όχι διαζευκτικά, σε περίπτωση που δεν πληρείται μια εκ των δύο, δεν χρίζει ανάλυσης η δεύτερη. 

 

Ως προς τον προσκομισθέν αντίγραφο εφημερίδας (βλ. ερυθρά 74-72), παρατηρώ ότι το εν λόγω έγγραφο φέρει ημερομηνία 15/03/2021, επομένως προϋπήρχε του αιτήματός του και ο Αιτητής είχε την δυνατότητα να το προσκομίσει και δεν το έπραξε. Το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί αντίγραφο, δεν προκύπτει από πουθενά η αυθεντικότητα του και όσον αφορά το περιεχόμενο του βρίσκεται σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε ο αιτητής κατά την συνέντευξή του. Σε κάθε περίπτωση ο Αιτητής είχε την ευκαιρία εάν επιθυμούσε να το προβάλει με τη σωστή διαδικασία στα πλαίσια εξέτασης της προσφυγής του ενώπιον του Δικαστηρίου.

 

Ως προς τα έγγραφα που αφορούν τον προσηλυτισμό του στο χριστιανισμό (βλ. ερυθρά 71-70), ήτοι το πιστοποιητικό βάπτισης και δήλωση ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Έγκωμης, σημειώνω τα εξής. Ως προς το πιστοποιητικό βάπτισης παρατηρώ ότι δεν αναγράφεται η ημερομηνία βάπτισης του Αιτητή, ούτε ο συντάκτης. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω έγγραφο φέρει υπογραφή, δεν προκύπτει ούτε το όνομα προσώπου που υπογράφει αλλά ούτε και η θέση αυτού. Ως προς το έγγραφο – δήλωση του ιερέα, παρατηρώ ότι ο αριθμός διαβατηρίου του Αιτητή είναι λανθασμένος, δεν προσδιορίζεται η ημερομηνία βάπτισης, ούτε επαληθεύεται η ταυτότητα του προσώπου που υπογράφει το έγγραφο. Επ’ αυτού παρατηρώ ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη εκκλησία στη Λευκωσία όπου βαπτίστηκε, προσδιορίζοντας ότι η βάπτιση πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν την συνέντευξη, ενώ όσον αφορά το χριστιανικό του όνομα δήλωσε ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει αλλαγή του ονόματος.

 

Πέραν τούτων το Δικαστήριο, εξετάζοντας κατά πόσο τα προσκομησθέντα έγγραφα αυξάνουν τις πιθανότητες χαρακτηρισμού του Αιτητή ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας, προχώρησε σε σχετική έρευνα εκ της οποίας ανευρέθη έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Σιέρρα Λεόνε το 2022, η οποία αναφέρει ότι το σύνταγμα και άλλοι νόμοι και πολιτικές προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία και η κυβέρνηση γενικά επιβάλλει στην πράξη αυτές τις προστασίες. Η κυβέρνηση γενικά σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία στο νόμο και στην πράξη και δεν υπάρχουν αναφορές για κοινωνική κακοποίηση ή διακρίσεις λόγω θρησκείας. Το σύνταγμα της χώρας προβλέπει επίσης την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της σκέψης και της θρησκείας, με την επιφύλαξη των συμφερόντων της άμυνας, της δημόσιας ασφάλειας, της τάξης, της ηθικής και της υγείας, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων προσώπων.  Ο νόμος απαγορεύει τις θρησκευτικές διακρίσεις και επιτρέπει σε όλα τα άτομα να τηρούν τις δικές τους θρησκευτικές συνήθειες και να αλλάζουν θρησκεία χωρίς παρέμβαση από την κυβέρνηση ή μέλη άλλων θρησκευτικών ομάδων. Η δε πρεσβεία των ΗΠΑ συνεργάστηκε με θρησκευτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως το IRC και το Ηνωμένο Συμβούλιο Ιμάμηδων (UCI), και υποστήριξε δραστηριότητες για την προώθηση της ελεύθερης, ειρηνικής και πλουραλιστικής έκφρασης μεταξύ όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων[1].

 

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι  Σιέρα Λεόνε, μια χώρα σήμερα με μουσουλμανική πλειοψηφία (78,6%), έχει υποστεί μια έντονη διαδικασία χριστιανικής θρησκευτικής μεταστροφής. Ο Χριστιανισμός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σιέρα Λεόνε το 1792. Σήμερα, το 20,4% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, με πλειοψηφία τους «Αναγεννημένους» ή τους προτετάντες, οι οποίοι ξεπερνούν τις προηγούμενες εθνικές ιστορικές ονομασίες του Καθολικισμού, των Πεντηκοστιανών, των Αγγλικανών, των Βαπτιστών, των Μαρτύρων του Ιεχωβά και του Αποστολισμού. Οι εκκλησίες των «Αναγεννημένων» είναι ένα ρεπερτόριο θρησκευτικών ηγετών από τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε, που διδάσκονται από Νιγηριανούς θεοκράτες που ονομάζονται λυτρωμένοι χριστιανοί ηγέτες[2].

 

Αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, το Δικαστήριο εντόπισε πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί σε μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής έχουν μακρά ιστορία θρησκευτικής ανεκτικότητας. Ιδιαίτερα η Σιέρα Λεόνε ξεχωρίζει ως θετικό παράδειγμα. Οι δύο θρησκείες έχουν ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης παρά τον εμφύλιο πόλεμο του 1991-2002 που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους στο έθνος της Δυτικής Αφρικής. Μία έρευνα του 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Freetown από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων και Περιφερειακών Μελετών (GIGA) στο Αμβούργο. Εκ της συγκεκριμένης έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι του Freetown είχαν πολλούς «στενούς κοινωνικούς δεσμούς» με ανθρώπους άλλων θρησκειών, κάτι που είναι «αρκετά ασυνήθιστο», δήλωσε η διδακτορική ερευνήτρια Julia Köbrich, η οποία εργάστηκε στη μελέτη. Οι άνθρωποι ζουν σε διαθρησκευτικές οικογένειες όπου ίσως ο πατέρας και η μητέρα τηρούν διαφορετικές θρησκείες. Έχουν φίλους από διάφορες θρησκείες, συχνά επειδή πήγαν στο ίδιο σχολείο και έκαναν φίλους εκεί. Αλλά και σε άλλα μέρη, υπάρχει μεγάλη διαθρησκευτική ανάμειξη. Οι κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε δείχνουν επίσης μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, τόσο για το πώς συμπεριφέρονται απέναντί ​​τους όσο και για το πώς μιλούν για αυτούς[3].

 

Από τις αντληθείσες πληροφορίες προκύπτει ότι στη Σιέρα Λεόνε Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ειρηνικά, ενώ στις πηγές που διερευνήθηκαν από το Δικαστήριο δεν προέκυψαν στοιχεία και/ή πληροφορίες ως προς τη στοχοποίηση των μετεστραφέντων στο Χριστιανισμό Μουσουλμάνων.

 

Από την αξιολόγηση των προσκομισθέντων εγγράφων ως νέων στοιχείων και την σύγκρισή τους με τις δηλώσεις του Αιτητή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, προκύπτει ότι δεν έχουν κάποια αποδεικτική αξία καθώς φέρουν σημαντικές αντιφάσεις και ανακρίβειες αλλά και από την πιο πάνω έρευνα κρίνεται ότι τα προσκομισθέντα έγγραφα δεν αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της αίτησής του Αιτητή.

 

Με βάση όλα τα πιο πάνω, η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται. Ως προς τα έξοδα και δεδομένης της ελλιπούς έρευνας που διεξήχθη από τους Καθ’ ων η αίτηση, δεν επιδικάζονται έξοδα. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται ως προς την κατάληξή της, ήτοι ότι η μεταγενέστερη αίτηση του Αιτητή είναι απαράδεκτη.

 

A.   AΓΡΟΤΗ, Δ. ΔΔΔΠ

 



[1] Όπ. π.

[2] Reseasch Gate, Christian Historical Heterogeneity in Sierra Leone: A Sociological Prospect and Interpretation, January 2023, διαθέσιμο σε https://www.researchgate.net/publication/366801223_Christian_Historical_Heterogeneity_in_Sierra_Leone_A_Sociological_Prospect_and_Interpretation, (ημερομηνία πρόσβασης 06/06/2024).

[3] The Sierra Leone Telegrpafh, Sierra Leone leads the way in religious tolerance, March 2024, διαθέσιμο σε https://www.thesierraleonetelegraph.com/sierra-leone-leads-the-way-in-religious-tolerance/, (ημερομηνία πρόσβασης 06/06/2024).


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο