ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ                                           

Νομική Αρωγή Αρ.  146/24

 

8 Αυγούστου, 2024 

[Κ.Κ. ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΡ.1 ΤΟΥ 2003, ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ

ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΜΕΧΡΙ 2019

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ:

 

                                                                    Ι. W. S. F.  

                                                                                                                                    Αιτητού

......................

 

Ο Αιτητής εμφανίζεται προσωπικά

 

 (κα) Ν. Τζιρτζιπή (κα), για Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

 

(κ.) Ρ. Χρυσάνθου για πιστή μετάφραση από γαλλικά σε ελληνικά και αντίστροφα 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

(ex tempore)

 

Κ. Κ. Κλεάνθους, ΔΔΔΔΠ.:  O Αιτητής με την αίτησή τoυ ημερομηνίας 6.8.2024, αιτείται την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής για την καταχώριση προσφυγής δυνάμει του άρθρου 146 του Συντάγματος, εναντίον του διατάγματος κράτησής της, το οποίο εκδόθηκε δυνάμει του άρθρου 9ΣΤ(2)(δ) των περί Προσφύγων Νόμων του 2000 έως 2023 (ο περί Προσφύγων Νόμος) από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ημερομηνίας 23.7.2024. 

 

Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας δεν προσκόμισε ως Τεκμήριο 1 το εισαγωγικό δικόγραφο της προσφυγής υπ’ αριθμό 2135/2024, την οποία άσκησε ο Αιτητής επί της απορριπτικής απόφασης επί της αιτήσεώς του για διεθνή προστασία και επιβεβαίωσε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι τη συνημμένο στην υπό εξέταση αίτηση του Αιτητή διάταγμα κράτησης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Εισηγείται δε τη μη παραχώρηση στον Αιτητή δωρεάν νομικής αρωγής, καθώς συντρέχουν θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω η οικονομική κατάσταση του Αιτητή.

 

Από τα ενώπιόν μου δεδομένα, προκύπτει ότι ο Αιτητής είναι αιτών διεθνούς προστασίας, καθώς εκκρεμεί εναντίον της απορριπτικής απόφασης επί της αιτήσεώς του εκκρεμεί προσφυγή και επιθυμεί να ασκήσει προσφυγή κατά διατάγματος κράτησής της δυνάμει του Άρθρου 9ΣΤ του περί Προσφύγων Νόμου, το οποίο έχει ως έννομο αποτέλεσμα την στέρηση της ελευθερίας του.

 

Αναφορικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του Αιτητή καίτοι δεν υποβλήθηκε σχετική έκθεση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να υποβάλει στον Αιτητή συναφή ερωτήματα, όντας ενώπιόν του. Ο Αιτητής, ο οποίος κατάγεται από το Καμερούν, δεν έχει οποιαδήποτε εισοδήματα, ή οποιανδήποτε άλλη ουσιώδη κινητή ή ακίνητη περιουσία στα οποία να έχει πρόσβαση κατά τη δήλωσή του. Παράλληλα βρίσκεται υπό κράτηση δυνάμει του προαναφερθέντος διατάγματος.

 

Δυνάμει του εδαφίου (7), του άρθρου του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, Ν.165(Ι)/2002, το Δικαστήριο κατά την εξέταση της αίτησης για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής σε περίπτωση κράτησης αιτητή διεθνούς προστασίας, εξετάζει κατά πόσο η προσφυγή που ασκείται ή θα ασκηθεί στρέφεται κατά διοικητικής πράξης, η οποία έχει ως έννομο αποτέλεσμα την κράτηση του αιτητή. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι η δωρεάν νομική αρωγή αφορά και καλύπτει μόνο στην πρωτοβάθμια εκδίκαση της εν λόγω προσφυγής ή της εν λόγω αίτησης, ανάλογα με την περίπτωση, και όχι την εκδίκαση έφεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά δικαστικής απόφασης που εκδίδεται στα πλαίσια της εν λόγω πρωτοβάθμιας εκδίκασης, ούτε άλλο ένδικο μέσο.

 

Περαιτέρω, δυνάμει του άρθρου 7 του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002, Ν.165(Ι)/2002, το Δικαστήριο προτού προχωρήσει στην έκδοση πιστοποιητικού για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, συνεκτιμά την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του αιτητή καθώς επίσης και τη σοβαρότητας της υπόθεσης ή άλλων περιστάσεων της υπόθεσης προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσον είναι επιθυμητό για το συμφέρον της δικαιοσύνης ο εκάστοτε αιτητής να τύχει δωρεάν νομικής αρωγής για την προετοιμασία και το χειρισμό της υπόθεσής του.

 

Δεδομένων των γεγονότων της παρούσας υπόθεσης, ότι δηλαδή ο Αιτητής της υπό εξέταση αίτησης είναι αιτών διεθνούς προστασίας και κρατείται δυνάμει του άρθρου 9(ΣΤ)(2)(δ) του περί Προσφύγων Νόμου, και δεδομένου ότι δεν διαθέτει επαρκείς πόρους προς εξασφάλιση νομικής αρωγής και υπό το φως των εφαρμοστέων νομικών διατάξεων που παρέθεσα ανωτέρω, αποφασίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση πιστοποιητικού Νομικής Αρωγής. Ως εκ τούτου εντέλλεται το αρμόδιο Πρωτοκολλητείο να προχωρήσει στις νενομισμένες διαδικασίες για διορισμό δικηγόρου σύμφωνα με τον περί Νομικής Αρωγής Διαδικαστικό Κανονισμό και δυνάμει του σχετικού Νόμου. 

 

Κ.Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο