ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

                                                                                              Υπόθεση Αρ.: 16/2023

 

16 Αυγούστου 2024

 

[Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.]

 

Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος

 

Μεταξύ:

 

R. Μ. Ν.

                                                                                             Αιτητού,

και

 

Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Προϊσταμένου τη Υπηρεσίας Ασύλου

                                                                                Καθ' ων η αίτηση

........

 

Γ. Μιλτιάδου (κα), για τον Αιτητή 

 

Ε. Προκοπίου (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Καθ' ων η Αίτηση

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.: Ο Αιτητής με την παρούσα προσφυγή αιτείται την έκδοση απόφασης από το παρόν Δικαστήριο με την οποία να κηρύσσεται άκυρη, παράνομη και στερημένη οποιουδήποτε νομικού αποτελέσματος η απόφαση των Καθ' ων η αίτηση ημερομηνίας 24.10.2022 με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για διεθνή προστασία, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 19 των περί Προσφύγων Νόμων του 2000 έως 2020 (στο εξής: ο περί Προσφύγων Νόμος).

 

Γεγονότα

1.             Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως ακολούθως: Ο Αιτητής κατάγεται από το Καμερούν. Εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής, κατά δήλωσή του, στις 7.9.2019 και  στις 10.9.2019, ο Αιτητής υπέβαλε αίτηση διεθνούς προστασίας. Στις 7.9.2022, διενεργήθηκε συνέντευξη στον Αιτητή από λειτουργό της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support OfficeEASO, και πλέον Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, European Union Agency for Asylum- EUAA), ο οποίος στις 14.10.2022 υπέβαλε σχετική Έκθεση / Εισήγηση προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου (στο εξής ο Προϊστάμενος) για απόρριψη της αίτησης ασύλου του Αιτητή. Στις 24.10.2022, η εισήγηση για απόρριψη της αίτησης ασύλου του Αιτητή εγκρίθηκε από τον Προϊστάμενο. Στις 20.12.2022, η  απορριπτική αυτή απόφαση κοινοποιήθηκε στον Αιτητή και αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας προσφυγής.

 

Νομικοί Ισχυρισμοί

2.             Ο Αιτητής προωθεί ως λόγους προσφυγής την έλλειψη επαρκούς έρευνας και αιτιολογίας και υποστηρίζει ότι η επίδικη απόφαση εκδόθηκε υπό καθεστώς πλάνης. Ο Αιτητής αναφέρει ότι δεν κλήθηκε σε συνέντευξη παρά ταύτα προωθεί τους ισχυρισμούς όπως προκύπτουν από τα πρακτικά της συνέντευξής του. Προωθεί συγκεκριμένα ότι κινδυνεύει στη χώρα του ως υποστηρικτής του αποσχιστικού κινήματος στη χώρα του  χρηματοδότης αντίστοιχης οργάνωσης, ενώ η δράση του ως υποστηρίζει, συνεχίζεται και στη Δημοκρατία όπου δραστηριοποιείται ως μέλος της οργάνωσης Souther Cameroon. Υποστηρίζει ότι λανθασμένως κρίθηκε αναξιόπιστο ως προς το συναφή ισχυρισμό του.

 

3.             Από την πλευρά τους οι Καθ' ων υπεραμύνονται της επίδικης πράξης. Προωθούν ότι η επίδικη απόφαση έχει ληφθεί ορθά και νόμιμα, μετά από δέουσα έρευνα και ορθή ενάσκηση των εξουσιών που ο Νόμος δίνει στους Καθ' ων, κατ' εφαρμογή των αρχών του Διοικητικού Δικαίου και αφού λήφθηκαν υπόψιν όλα τα σχετικά γεγονότα και περιστατικά της υπόθεσης, είναι δε επαρκώς και/ή δεόντως αιτιολογημένη, ως υποστηρίζουν, παραπέμποντας στα ευρήματά τους ως προς την αξιολόγηση της αίτησής του Αιτητή για διεθνή προστασία όπως αποτυπώνονται στην έκθεση η οποία αποτέλεσε την αιτιολογική βάση της επίδικης απόφασης. 

 

 

To νομικό πλαίσιο

4.             Ο Κανονισμός 2 των περί της Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας  Διαδικαστικών Κανονισμών του 2019  έχει ως ακολούθως (η υπογράμμιση είναι δική μου):

 

«Ο Διαδικαστικός Κανονισμός του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου 1962, και οι περί της Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διαδικαστικοί Κανονισμοί (Αρ.1) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2015, τυγχάνουν εφαρμογής σε όλες τις προσφυγές που καταχωρούνται στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας  από 18.6.2019, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις που αναφέρονται στη συνέχεια και κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των δικονομικών κανόνων και πρακτικής που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις ενώπιον του Διοικητικού   Δικαστηρίου προσφυγές εκτός αν ήθελε άλλως ορίσει το Δικαστήριο.».

 

5.             Το άρθρο 11 των περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμων του 2018 και 2020 (Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμος) καθορίζει τη δικαιοδοσία του παρόντος Δικαστηρίου.

 

6.             Το άρθρο 3 του περί Προσφύγων Νόμου καθορίζει τις προϋποθέσεις αναγνώρισης προσώπου ως πρόσφυγα.

 

7.             Το άρθρο 16 του περί Προσφύγων Νόμου ορίζει τα εξής:

«Υποχρεώσεις αιτητή κατά την εξέταση της αίτησης και συναφής υποχρέωση αρμόδιων αρχών

16.-(1) Κατά την εξέταση της αίτησής του, ο αιτητής οφείλει να συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ασύλου με σκοπό την εξακρίβωση της ταυτότητάς του και των υπόλοιπων στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο (α) του εδαφίου (2).

(2)  Ιδίως, ο αιτητής οφείλει-

(α) να υποβάλει το συντομότερο δυνατό όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της αίτησης, τα οποία στοιχεία συνίστανται σε δηλώσεις του αιτητή και σε όλα τα έγγραφα που έχει ο αιτητής στη διάθεσή του σχετικά με την ηλικία του, το προσωπικό του ιστορικό, καθώς και το ιστορικό των οικείων συγγενών του, την ταυτότητα, την ιθαγένεια, τη χώρα και το μέρος προηγούμενης διαμονής του, τις προηγούμενες αιτήσεις ασύλου, το δρομολόγιο που ακολούθησε, το δελτίο ταυτότητας και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και τους λόγους για τους οποίους ζητεί διεθνή προστασία∙

 [.]

(3) Η Υπηρεσία Ασύλου αξιολογεί, σε συνεργασία με τον αιτητή, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο (α) του εδαφίου (2) στοιχεία.».

 

8.             Το άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας.

 

 

Κατάληξη

9.             Ως προς τους προωθούμενους από τον Αιτητή λόγους προσφυγής περί έλλειψης δέουσας έρευνας και αιτιολογίας και περί πλάνης είναι κρίσιμο και απαραίτητο να καταστεί αντιληπτό ότι η δικαιοδοσία του παρόντος δικαστηρίου διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο λυσιτελές της προβολής τέτοιων ισχυρισμών. Ειδικότερα, το παρόν Δικαστήριο ως δικαστήριο ουσίας δικάζει την υπόθεση που άγεται ενώπιον του εξ’ αρχής, κατά το νόμο και κατά την ουσία, δεν περιορίζεται μόνο στην εξέταση της διαδικασίας και των στοιχείων κρίσης της διοικητικής αρχής που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, αλλά προχωρεί παραπέρα και εξετάζει την ουσιαστική ορθότητα της επίδικης πράξεως (στο πλαίσιο πάντα που καθορίζουν οι ισχυρισμοί του εκάστοτε Αιτητή). Συνεπώς, η απλή επίκληση έλλειψης δέουσας έρευνας, πλάνης και δέουσας αιτιολογίας δεν επαρκούν από μόνοι τους για να ανατρέψουν την επίδικη απόφαση. Ο Αιτητής  αναμένεται να προβάλει, στο πλαίσιο της διοικητικής και της παρούσας δικαστικής διαδικασίας, τέτοιους συγκεκριμένους και ειδικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι εν δυνάμει θα δικαιολογούσαν την υπαγωγή του στο καθεστώς διεθνούς προστασίας. [Βλ. «Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου», Επαμεινώνδας Π. Σπηλιωτόπουλος, 14ης Έκδοση, Νομική Βιβλιοθήκη, σ. 260, υποσημ. 72, «Εισηγήσεις Διοικητικού Δικονομικού Δικαίου, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, 2η Έκδοση, Νομική Βιβλιοθήκη, σελ. 247 και Π.Δ. Δαγτόγλου, (Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο), σελ. 552.]. Συνεπώς, αυτό που εξετάζει πλέον το Δικαστήριο, υπογραμμίζω, στο πλαίσιο τον ισχυρισμών του εκάστοτε αιτητή, είναι κατά πόσον η εκτίμηση της διοίκησης ως προς την υπαγωγή του Αιτητή σε καθεστώς διεθνούς προστασίας είναι ορθή. Εν προκειμένω, ο Αιτητής, εκπροσωπούμενος δια συνηγόρου, έχει στη διάθεσή του όλα τα δικονομικά μέσα προς προβολή και τεκμηρίωση των ισχυρισμών που συνθέτουν τον πυρήνα της αίτησής του για διεθνή προστασία.  Ως αλυσιτελής χαρακτηρίζεται ο λόγος προσφυγής, ο οποίος, ακόμα και εάν γίνει δεκτός, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης [Βλ. Η προβολή ισχυρισμών στις διοικητικές διαφορές ουσίας,  Α. ΑΘ. Αρχοντάκη, Νομική Βιβλιοθήκη, σ. 100].

 

10.          Προχωρώντας στην εξέταση της ουσίας των ισχυρισμών του Αιτητή, επισημαίνω συναφώς τα ακόλουθα.

 

11.           Κατά την καταγραφή του αιτήματός του για άσυλο, ο Αιτητής δήλωσε ότι εγκατέλειψε το Καμερούν εξαιτίας του πολέμου στη χώρα του .

 

12.          Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε στην περιοχή Mankon, στην Bamenda στο Καμερούν το 1988, και ότι από το 2011 έζησε στην Douala μέχρι που εγκατέλειψε τη χώρα του, όπου διατηρούσε κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Ισχυρίστηκε ότι από το 2000 έως το 2011 έζησε στην περιοχή Limbe στο Καμερούν. Δήλωσε ότι είναι άγαμος και δεν έχει τέκνα. Ως προς την πατρική του οικογένεια, δήλωσε ότι ο πατέρας του διαμένει στην Νιγηρία, ενώ η μητέρα του στην περιοχή Mankon, στην Bamenda. Περαιτέρω δήλωσε ότι έχει πέντε αδέλφια, εκ των οποίων τα δύο διαμένουν στην Νιγηρία, ενώ τρία στην περιοχή Mankon, στην Bamenda. Επιπλέον δήλωσε ότι είναι απόφοιτος δημοτικού και ότι στην χώρα καταγωγής του εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων και ως πωλητής ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε κατάστημα που διατηρούσε ο ξάδελφός του. Τέλος, ανέφερε ότι εγκατέλειψε το Καμερούν, όντας κρυμμένος σε στρατιωτικό όχημα, μεταβαίνοντας οδικώς στην Νιγηρία.

 

13.          Ως προς τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του δήλωσε ότι στην περιοχή Mankon, υπάρχουν άτομα τα οποία προσπαθούν να υπερασπιστούν και να πολεμήσουν για την περιοχή τους. Ανέφερε ότι ο ίδιος ασχολείτο με τις επιχειρήσεις και ότι χρηματοδοτούσε και υποστήριζε τους μαχητές του χωριού του, δίνοντάς τους χρήματα και αγοράζοντας όπλα και όλα τα απαραίτητα για την κοινότητά του. Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση το ανακάλυψε, ενώ πυροβόλησαν έναν από τους μαχητές της κοινότητάς του. Όταν ο στρατός πυροβόλησε και συνέλαβε αυτόν τον μαχητή, εκείνος αποκάλυψε τα ονόματα των ανθρώπων που έδωσαν χρήματα για να αγοράσουν όπλα και όλα τα απαραίτητα. Έπειτα πληροφορήθηκε από κάποια άτομα ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του και έπρεπε να φύγει. Γι’ αυτό το λόγο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα καταγωγής του και μετέβη στην Νιγηρία. Τέλος, ανέφερε ότι σε περίπτωση επιστροφής του στο Καμερούν, θα τον συλλάβουν.

 

14.          Επιπλέον, προσκόμισε προς υποστήριξη των ισχυρισμών του, ταυτότητα από την χώρα καταγωγής του (ερυθρό 109), έγγραφο αναζήτησης καταζητούμενων, με τίτλο “AVIS DE RECHERCHE” (ερυθρό 24), πρωτότυπη κάρτα  μέλους στην Κυπριακή Κοινότητα «Southern Cameroon», βεβαίωση μέλους στην εν λόγω κοινότητα (ερυθρό 28), καθώς και απόδειξη κατάθεσης χρημάτων στην εν λόγω ομάδα (ερυθρό 27).

 

15.          Αξιολογώντας τους ισχυρισμούς του Αιτητή, οι Καθ’ ων η αίτηση σχημάτισαν τέσσερις ουσιώδεις ισχυρισμούς, ο μεν πρώτος ως προς την ταυτότητα και τη χώρα καταγωγής του Αιτητή, ο δεύτερος ως προς το ότι υποστηρίζει οικονομικά τις Δυνάμεις Άμυνας της Αμπαζονίας (ADF) από το 2016 έως σήμερα, ο τρίτος ως προς το ότι η Κυβέρνηση του Καμερούν αναζητά τον Αιτητή, διότι είναι υποστηρικτής των Δυνάμεων Άμυνας της Αμπαζονίας (ADF), ενώ ο τέταρτος ως προς το ότι ο Αιτητής είναι μέλος μιας κυπριακής κοινότητας που ονομάζεται «Southern Cameroons». Ο πρώτος και ο τέταρτος ισχυρισμός έγιναν αποδεκτοί, ενώ οι άλλοι δύο απορρίφθηκαν.

 

16.          Πιο συγκεκριμένα, ο δεύτερος ισχυρισμός του ότι υποστηρίζει οικονομικά τις Δυνάμεις Άμυνας της Αμπαζονίας (ADF) από το 2016 έως σήμερα, έτυχε απόρριψης. Συγκεκριμένα καταγράφεται ότι, ο Αιτητής δήλωσε γενικά ότι υποστηρίζει τις εν λόγω δυνάμεις από το 2016, δίνοντάς τους χρήματα για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται και για να φροντίσουν τους τραυματίες. Όταν ρωτήθηκε πώς γινόταν αυτή η συμφωνία, απάντησε ασαφώς ότι κάθε οικογένεια «έπρεπε να δώσει ένα αγόρι για να πολεμήσει». Όταν ρωτήθηκε ξανά πώς διευθέτησε τη χορηγία, επανέλαβε ότι όλοι έπρεπε να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία. Πρόσθεσε ότι πήγαινε στους καταυλισμούς των μαχητών, βρίσκοντας τον στρατηγό "Cross and Die" και τους έδινε χρήματα, αλλά δεν ήταν σαφής σχετικά με τη συχνότητα ή τις συνθήκες αυτών των επισκέψεων. Παρά το γεγονός ότι ανέφερε συγκεκριμένα τα ποσά χρημάτων που τους χορηγούσε, δεν μπορούσε να περιγράψει με σαφήνεια πώς χρησιμοποιούνταν αυτά τα χρήματα, αναφέροντας απλώς ότι τα χρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν όπλα, για φαγητό, ή για την φροντίδα των ίδιων και της οικογένειάς τους. Επιπλέον, κρίθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να περιγράψει την ομάδα που υποστήριζε με επαρκείς λεπτομέρειες, ούτε τον αριθμό των μαχητών που υποστήριζε ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με αυτούς. Δήλωσε ότι συνεχίζει να χορηγεί την ομάδα μέχρι σήμερα, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει με συνοχή πώς το κατορθώνει. Περαιτέρω, εξωτερικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των Δυνάμεων Άμυνας της Αμπαζονίας και τις δραστηριότητές τους, τον ρόλο του στρατηγού στο Ntanka, καθώς και ότι οι δυνάμεις βασίζονται σε χρηματοδοτήσεις από τη διασπορά. Ωστόσο, καταγράφεται ότι παρόλο που ορισμένες πληροφορίες από εξωτερικές πηγές επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του Αιτητή, η εσωτερική αξιοπιστία των δηλώσεών του δεν στοιχειοθετήθηκε επαρκώς.

 

17.          Ο τρίτος ισχυρισμός του Αιτητή ότι η Κυβέρνηση του Καμερούν τον αναζητά, διότι είναι υποστηρικτής των Δυνάμεων Άμυνας της Αμπαζονίας (ADF), επίσης δεν έγινε αποδεκτός. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το περιστατικό κατά το οποίο συνελήφθη ο μαχητής των αυτονομιστών, σημειώνεται ότι ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι συνέβη με επαρκείς λεπτομέρειες, καθώς ανέφερε μόνο ότι υπήρξε μια διαμάχη, τον συνέλαβαν και στη συνέχεια αποκάλυψε τα ονόματα των χορηγών στο στρατό. Συγκεκριμένα, ενώ δήλωσε ότι αυτή η διαμάχη έλαβε χώρα τον Μάιο του 2019 "στον δρόμο του αεροδρομίου στο Mankon", δεν μπόρεσε να προσθέσει περαιτέρω πληροφορίες για τη διαμάχη. Επιπλέον, ερωτηθείς να εξηγήσει πώς έμαθε αυτές τις πληροφορίες, ανέφερε γενικά ότι μιλάει με τους μαχητές και τον ενημέρωναν όποτε υπήρχε αντιπαράθεση με το στρατό. Σχετικά με τον τρόπο που ενημερώθηκε για την ύπαρξη του εντάλματος σύλληψης, ο Αιτητής ανέφερε χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες ότι τον κάλεσε ο φίλος του «C από το στρατό στις αρχές Αυγούστου. Ανέφερε χωρίς επαρκείς λεπτομέρειες ότι είδαν το όνομά του σε μια λίστα και του είπαν να δραπετεύσει. Όσον αφορά στο προφίλ αυτού του φίλου, ο Αιτητής δήλωσε απλώς το όνομά του και ότι μπορεί να είναι λοχίας στο στρατό, αλλά δεν γνωρίζει "πώς είναι οι βαθμοί".

 

18.          Επιπλέον, ερωτηθείς να περιγράψει την αντίδρασή του, δήλωσε γενικά ότι κάλεσε τον στρατηγό Cross and Die, ο οποίος επιβεβαίωσε τι συνέβη γιατί "έχει ανθρώπους στο στρατό" που του έλεγαν τί συμβαίνει. Επίσης, κρίθηκε ότι ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει με λεπτομέρειες και συνοχή πώς κατάφερε να λάβει βοήθεια από το στρατό της χώρας που τον αναζητούσε. Συγκεκριμένα, ανέφερε γενικά ότι ο φίλος του στο στρατό κανόνισε τη μεταφορά στα σύνορα "με τον αγγλόφωνο στρατό" που μετέβη με αυτοκίνητο και "τον έβαλε μέσα". Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του Αιτητή σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την κυβέρνηση ήταν ασυνεπείς και δεν ήταν επαρκώς λεπτομερείς και συγκεκριμένες.

 

19.          Στην έκθεση – εισήγηση σημειώνεται επιπλέον, ότι ο Αιτητής κατέθεσε αντίγραφο εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη γενική αντιπροσωπεία για την εθνική ασφάλεια της Δημοκρατίας του Καμερούν, το οποίο αναφέρει ότι ο Αιτητής μαζί με άλλα άτομα θεωρούνται τρομοκράτες επειδή χορήγησαν χρήματα στους "Amba boys", και προσπάθησαν να επηρεάσουν την ειρήνη της χώρας και τη δημόσια τάξη. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το έγγραφο δεν φέρει ημερομηνία έκδοσης και η αυθεντικότητά του αμφισβητήθηκε. Περαιτέρω, εξωτερικές πηγές αναφέρουν ότι το Καμερούν διώκει άτομα που συνεργάζονται με τους αποσχιστές, ωστόσο σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Αιτητή κρίθηκαν ως μη αξιόπιστες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε.

 

20.          Ο τέταρτος ισχυρισμός του Αιτητή ότι είναι μέλος μιας κυπριακής κοινότητας που ονομάζεται «Southern Cameroons» έγινε αποδεκτός. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι ο Αιτητής περιέγραψε λεπτομερώς τις δραστηριότητες της κοινότητας στη Δημοκρατία, όπως διαμαρτυρίες και υποστήριξη προς τους πρόσφυγες. Προσκόμισε επίσης αποδεικτικά έγγραφα, όπως απόδειξη δωρεάς και πιστοποιητικό μέλους. Τέλος, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της κοινότητας μέσω εξωτερικών πηγών, και ο Αιτητής προσκόμισε προσωπική κάρτα μέλους.

 

21.          Στη βάση των ισχυρισμών που έγιναν αποδεκτοί, ήτοι αυτού σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία του Αιτητή και του ισχυρισμού περί συμμετοχής του στην κοινότητα των «Southern Cameroons» στη Δημοκρατία, οι Καθ’ων η αίτηση προχώρησαν στην αξιολόγηση κινδύνου και κατέληξαν ότι δεν πιθανολογήθηκε βάσιμα και δικαιολογημένα ότι σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του, ο Αιτητής θα αντιμετωπίσει κάποια πράξη δίωξης ή άλλως θα κινδυνεύσει με σοβαρή βλάβη.

 

22.          Προχωρώντας στη νομική ανάλυση, οι Καθ’ ων η αίτηση κατέγραψαν ότι με βάση τις δηλώσεις του Αιτητή, το προσωπικό του προφίλ και την εκτίμηση κινδύνου, συνάγεται ότι κανένας φόβος δίωξης δεν καθορίστηκε με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, την ιδιότητα μέλους σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή την πολιτική γνώμη σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 1Α της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 και το άρθρο 3(1) του περί Προσφύγων Νόμου, ώστε να υπαχθεί στο προσφυγικό καθεστώς.

 

23.          Περαιτέρω, κατά την εξέταση παροχής καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας, ο λειτουργός έκρινε ότι δεν πληρούνται ούτε οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση συμπληρωματικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος ο Αιτητής να υποστεί σοβαρή και αδικαιολόγητη βλάβη ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση κατά την επιστροφή του στην Douala στο Καμερούν.

 

24.          Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, ο Αιτητής επαναλαμβάνει τους ως άνω ισχυρισμούς, οι οποίοι αναπτύχθηκαν κατά το στάδιο της συνέντευξης. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των ισχυρισμών του Αιτητή, όπως αυτοί αναπτύχθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της διοικητικής όσο και της παρούσας διαδικασίας, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου για πλήρη εξέταση και ex nunc του αιτήματος διεθνούς προστασίας.

 

25.          Αξιολογώντας τους ισχυρισμούς του Αιτητή, οι οποίοι συνδέονται με τον πυρήνα του αιτήματός του για άσυλο και την εκτίμηση που έτυχαν από τους Καθ’ ων η αίτηση, επισημαίνω τα εξής. Συντάσσομαι καταρχάς με την αποδοχή του πρώτου ουσιώδους ισχυρισμού σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία αυτού, καθώς παρατέθηκαν με την απαιτούμενη συνοχή και συνέπεια. Επιπλέον, συντάσσομαι και με την αποδοχή του τέταρτου ισχυρισμού του Αιτητή, περί συμμετοχής του στην κοινότητα των «Southern Cameroons» στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι δηλώσεις του παρατέθηκαν με την απαιτούμενη συνοχή και συνέπεια και επιβεβαιώνεται από τα προσκομισθέντα έγγραφα.

 

26.          Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εσωτερικής αξιοπιστίας του δεύτερου ισχυρισμού περί της οικονομικής υποστήριξης του Αιτητή προς τους Αμπαζόνιανς, συντάσσομαι με την κατάληξη των Kαθ’ ων η αίτηση ότι ο ισχυρισμός δεν γίνεται αποδεκτός. Αρχικά, συντάσσομαι με την κατάληξη των Καθ ‘ων ότι όταν ο Αιτητής ερωτηθείς πώς γινόταν αυτή η συμφωνία με την χρηματοδότηση, απάντησε αόριστα ότι κάθε οικογένεια «έπρεπε να δώσει ένα αγόρι για να πολεμήσει», ενώ σε επαναληπτική ερώτηση του λειτουργού πώς διευθέτησε τη χορηγία, επανέλαβε ότι όλοι έπρεπε να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία. Ερωτηθείς και πάλι να προσδιορίσει τον τρόπο που χρηματοδοτούσε την συγκεκριμένη ομάδα ανέφερε ότι πήγαινε στους καταυλισμούς των μαχητών, βρίσκοντας τον στρατηγό "Cross and Die" και τους έδινε χρήματα, αλλά δεν ήταν σαφής σχετικά τις συνθήκες αυτών των επισκέψεων. Περαιτέρω, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει με σαφήνεια πώς χρησιμοποιούνταν αυτά τα χρήματα, αναφέροντας απλώς ότι τα χρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν όπλα, για φαγητό, ή για την φροντίδα των ίδιων και της οικογένειάς τους. Το τελευταίο αυτό δεδομένο αποσπασματικά αξιολογούμενο δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη περί της αναξιοπιστίας του Αιτητή καθώς όντως μπορεί να μην ήταν σε θέση να γνωρίζει με λεπτομέρεια πώς αξιοποιούνταν οι πόροι που έδιδε στους αποσχιστές. Εντούτοις, εύλογα θα αναμενόταν από αυτόν να είναι σε θέση να παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις περιστάσεις των επισκέψεών του στον καταυλισμό των αποσχιστών και στις συναντήσεις που είχε με τον αρχηγό τους. Παρατηρείται ότι ο Αιτητής είναι εξαιρετικά λακωνικώς και παρουσιάζει οποιαδήποτε βιωματικής φύσεως λεπτομέρεια αν και ερωτηθείς σχετικά.  Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους χρηματοδότησης της εν λόγω ομάδας, αρκέστηκε στην γενική αναφορά του πολέμου που ξεκίνησε το 2016, κατά την διάρκεια του οποίοι σκοτώθηκαν πολλά άτομα και βιάστηκαν κορίτσια. Ενόψει της καθοριστικής σημασίας την οποία η εν λόγω οργάνωση διαδραμάτισε για τον Αιτητή και της κατ’ ισχυρισμό μακροχρόνιας χρηματοδότησής της, αναμενόταν από τον Αιτητή να είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προσωπικά του κίνητρα για χρηματοδότηση στην εν λόγω οργάνωση. Αυτό διαφαίνεται και από τις μετέπειτα δηλώσεις του, κατά τις οποίες, ερωτηθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω ομάδα, ανέφερε ότι οι Δυνάμεις της Αμπαζονίας, δραστηριοποιούνται  σε ολόκληρη την χώρα και ότι ο ίδιος χρηματοδοτεί αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χωριό του (ερυθρό 37). Περαιτέρω, το ίδιο γενικόλογες παρατηρείται ότι ήταν οι απαντήσεις του Αιτητή, ως προς τον σκοπό της συγκεκριμένης ομάδας, καθότι δήλωσε γενικά ότι μάχονται για την ελευθερία της Αμπαζονίας. Επιπλέον, ο Αιτητής παρατηρείται ότι δε ήταν σε θέση να διευκρινίσει το έργο τους, δηλώνοντας αόριστα ότι μάχονται ενάντια στον στρατό. Ερωτηθείς να προσδιορίζει, ποια ακριβώς ήταν τα μέλη της ομάδας, ο Αιτητής ανέφερε ότι δεν τους γνωρίζει όλους και ότι γνωρίζει μόνο τον επικεφαλής της ομάδας και τον στρατηγό. Ως προς τον αριθμό των μελών της ομάδας, παρατηρείται ότι ο Αιτητής, δεν μπορούσε να δώσει μια σαφή απάντηση, δηλώνοντας αόριστα ότι έχει πολλά μέλη, και ότι δεν είναι ο μόνος που τους υποστηρίζει οικονομικά από το χωριό του (ερυθρό 37). Κρίνεται ότι ο Αιτητής δεν αναμένεται να γνωρίζει και να ονοματίσει όλα τα μέλη της ομάδας, αλλά λόγω της κατ ισχυρισμό μακροχρόνιας υποστήριξής του στην ομάδα θα ήταν αναμενόμενο να μπορεί να προσδιορίζει πόσα μέλη έχει η εν λόγω ομάδα καθώς και να διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες το έργο τους.

 

27.          Αναφορικά με τον ισχυρισμό του ότι ακόμη υποστηρίζει την εν λόγω ομάδα, παρατηρείται ότι οι απαντήσεις του ήταν ασαφείς. Σε διευκρινιστική ερώτηση του λειτουργού να εξηγήσει περαιτέρω πώς υποστηρίζει μέχρι σήμερα την ομάδα, ανέφερε ότι πριν εγκαταλείψει το Καμερούν διέθεται χρήματα και έτσι σε περίπτωση που χρειάζονται κάτι, πηγαίνουν και λαμβάνουν τα χρήματα από την μητέρα του. Ερωτηθείς και πάλι να προσδιορίσει πως στέλνει τα χρήματα την παρούσα χρονική περίοδο, δήλωσε ότι τα χρήματα τα έχει η μητέρα του στο χωριό του. Ωστόσο, είναι άξιο απορίας πόσα χρήματα διέθεται ο Αιτητής κατά την εγκατάλειψη της χώρας καταγωγής του, ώστε να υποστηρίζει οικονομικά την εν λόγω ομάδα. Ερωτηθείς από το Δικαστήριο, πώς έβρισκε τους πόρους για να χορηγεί την εν λόγω ομάδα, ανέφερε ότι εργαζόταν σε συνεργεία και πωλούσε εξαρτήματα αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν κρίνονται ευλογοφανείς, διότι το κατάστημα, όπως δήλωσε κατά την συνέντευξή του, ήταν ιδιοκτησία του ξαδέλφου του και όχι του ιδίου, και σε κάθε περίπτωση είναι άξιο απορίας πώς τα χρήματα αυτά επαρκούν έως σήμερα για να προβαίνει σε χορηγίες. Περαιτέρω, ο ισχυρισμός ότι μέχρι σήμερα πωλεί ανταλλακτικά, δεν κρίνεται ευλογοφανείς, καθότι όπως δήλωσε, τον αναζητούν μέχρι σήμερα και σε περίπτωση επιστροφής του θα τον συλλάβουν. Επομένως, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα θα είχε γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση του Καμερούν, η οποία όπως ισχυρίζεται τον αναζητά μέχρι σήμερα, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει εκδοθεί

ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, ο Αιτητής δήλωσε ότι το Φεβρουάριο του 2019 (ερυθρό 32) ήδη η αστυνομία τους κάλεσε να καταθέσουν αναφορικά εμπόρευμα που εισήγαγαν από το εξωτερικό προκειμένου να εξακριβώσει εάν περιέχει οπλισμό. Ενώ στην ελεύθερή του αφήγηση επιχειρεί να διασυνδέσει την εν λόγω κλήση με την διερεύνηση της σχέσης του με τους αποσχιστές (ερυθρό 40, 2Χ), στην συνέχεια μετά την αναφορά του ότι το πρόσωπο που τους κατέδωσε συνελήφθη το Μάιο του 2019 (ερυθρό 36), ο Αιτητής διαφοποιώντας την αναφορά του διευκρίνισε ότι πριν από το Μάιο απλώς τον υποψιάζονταν διότι πηγαινοερχόταν στο χωριό του καθώς εκεί υπάρχει στρατιωτική βάση. Δεν είναι σαφές πώς ο Αιτητής εφόσον υπήρχε στο χωριό του στρατιωτική βάση και υποψία για τη δράση το ιδίου, εξακολουθούσε να πηγαινοέρχεται ως ισχυρίζεται στο χωριό και να επισκέπτεται τους αποσχιστές στο στρατόπεδό τους, με την ευκολία που περιγράφει. Οι υπό αναφορά δηλώσεις δεν παρίστανται ευλογοφανείς.

 

28.          Ως προς την εξωτερική αξιοπιστία του Αιτητή ως προς τον υπό εξέταση ισχυρισμό, παρατίθενται οι κατωτέρω πληροφορίες σύμφωνα με εξωτερικές πηγές αναφορικά με τις Δυνάμεις Άμυνας της Αμπαζονίας (ADF).  Σύμφωνα με τις πηγές, οι αντάρτες του Αγγλόφωνου Καμερούν, οι Ambazonians, αγωνίζονται από το 2017 για να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο, αγγλόφωνο κράτος με το όνομα Ambazonia, στις δυτικές περιοχές της εν γένει γαλλόφωνης χώρας.[1] Μερικές από αυτές τις ομάδες περιλαμβάνουν τους Ambazonia Defense Forces, Tigers, Red Dragons, Seven Karta, Ambazonia Restoration Forces (ARF). Μια πηγή αρίθμησε αυτές τις αυτονομιστικές ομάδες σε περίπου 20 και ονόμασε μια ομάδα ως AMF (Στρατιωτικές Δυνάμεις Ambazonia).[2]

 

29.          Αναφορικά με την ομάδα “Ambazonia Defence Forces” (ADF) πράγματι, από το Κέντρο για τη Διεθνή Ασφάλεια και Συνεργασία (CISAC) του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, επιβεβαιώνεται πως η ανωτέρω είναι αποσχιστική ένοπλη οργάνωση του Καμερούν και η πιο ενεργή και καταλυτική στην εμφύλια διαμάχη που μαίνεται στην χώρα, γνωστή ως «Αγγλόφωνη κρίση». Απώτερος στόχος του ADF είναι η δημιουργία ενός νέου κράτους, το οποίο αποκαλείται Αμπαζονία, για τους αγγλόφωνους του Καμερούν.[3] Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Lucas Cho Ayaba, ο οποίος είναι αυτονομιστής από τη δεκαετία του 1990 και ζει στο εξωτερικό εξόριστος από τον Απρίλιο του 2019. Για την επιδίωξη των στόχων της, η ADF χρησιμοποιεί τακτικές ανταρτοπόλεμου για να εμποδίσει την κυβέρνηση του Καμερούν να προβάλει την εξουσία στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές. Η ομάδα δεν διαθέτει εκτεταμένους πόρους, με αποτέλεσμα να στρέφεται στην παραδοσιακή μαγεία και τις δοξασίες που είναι γνωστές ως Odeshi και στις χρηματοδοτήσεις της διασποράς για υποστήριξη στον αγώνα της κατά της Yaounde. Θεωρείται ότι είναι η πιο δραστήρια από τις αγγλόφωνες αυτονομιστικές μαχητικές οργανώσεις και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τις ομοειδείς της. Η οργάνωση ADF θεωρείται η ένοπλη παράταξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου της Αμπαζονίας, το οποίο ενεργεί μαχητικά από τον Σεπτέμβριο του 2017. Η πρώτη καταγεγραμμένη δραστηριότητα έλαβε χώρα το έτος 2017, όπως και πρώτη επίθεση στο στρατιωτικό καμπ στην περιοχή Besongabang, στο νότιο-δυτικό Καμερούν, στην οποία τρία (3) άτομα σκοτώθηκαν.

 

30.          Περαιτέρω, επιβεβαιώνεται από τις εξωτερικές πηγές πληροφόρησης η ύπαρξη του στρατηγού Cross and Die, σύμφωνα με τις οποίες έχασε την ζωή του στην Bamenda, το 2021[4].

 

31.           

32.          Αξιολογώντας τον ουσιώδη ισχυρισμό υπό το φως του συνόλου των ενδείξεων, παρατηρείται ότι παρότι οι γενικές πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής υποδεικνύουν ότι η Ambazonia Defence Forces” (ADF) είναι η πιο ενεργή ομάδα στην διαμάχη που μένεται στην χώρα και ότι η ομάδα δεν διαθέτει εκτεταμένους πόρους, με αποτέλεσμα να στρέφεται στις χρηματοδοτήσεις της διασποράς για την υποστήριξη στον αγώνα της, λόγω της μη στοιχειοθέτησης της εσωτερικής αξιοπιστίας του ισχυρισμού, αυτός οφείλει να τύχει απόρριψης.

 

33.          Προβαίνοντας σε αξιολόγηση του τρίτου ισχυρισμού στον οποίο προχωρά το παρόν Δικαστήριο, ήτοι ότι η Κυβέρνηση του Καμερούν τον αναζητά, διότι είναι υποστηρικτής των Δυνάμεων Άμυνας της Αμπαζονίας (ADF), επισημαίνεται ότι αυτός συνδέεται αναπόδραστα με τον προηγούμενο. Ενόψει της ανωτέρω σύνδεσης, ο ισχυρισμός οφείλει να τύχει απόρριψης, αν και εντοπίζονται περαιτέρω ενδείξεις έλλειψης αξιοπιστίας αυτού.

34.          Συγκεκριμένα, αναφορικά με το περιστατικό κατά το οποίο συνελήφθη ένας μαχητής των αυτονομιστών, συντάσσομαι με τα ευρήματα των Καθ ‘ων η αίτηση, ότι ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι συνέβη με επαρκείς λεπτομέρειες, καθώς αρχικά ανέφερε μόνο ότι υπήρξε μια διαμάχη, τον συνέλαβαν και ότι στην συνέχεια αποκάλυψε τα ονόματα των χορηγών στο στρατό. Περαιτέρω, ούτε ως προς το χρονικό πλαίσιο που έλαβε χώρα το περιστατικό ο Αιτητής ήταν σαφής, δηλώνοντας γενικά ότι έλαβε χώρα γύρω στον Μάιο του 2019, αλλά ούτε και ως προς την περιγραφή του τόπου τέλεσης, δηλώνοντας ότι έλαβε χώρα "στον δρόμο του αεροδρομίου στο Mankon", ενώ παρατηρείται ότι δεν μπόρεσε να προσθέσει περαιτέρω πληροφορίες για τη διαμάχη. Επιπλέον, ερωτηθείς να εξηγήσει πώς έμαθε αυτές τις πληροφορίες, ανέφερε γενικά ότι μιλάει με τους μαχητές και τον ενημέρωναν όποτε υπήρχε αντιπαράθεση με το στρατό.

 

35.          Αναφορικά με τον τρόπο που ενημερώθηκε για την ύπαρξη του εντάλματος σύλληψης, ο Αιτητής ανέφερε χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες ότι στις αρχές Αυγούστου τον κάλεσε ο φίλος του «C.», ο οποίος εργάζεται στον στρατό. Αρχικά, παρατηρείται ότι παρήλθε σημαντικό χρονικό διάστημα από τότε που έλαβε χώρα το περιστατικό του τραυματισμού του μαχητή (γύρω στον Μάιο του 2019 όπως είχε δηλώσει) και επομένως της αποκάλυψης του ονόματος του Αιτητή, μέχρι την είδηση της ύπαρξης του εντάλματος σύλληψης, ήτοι τον Αύγουστο του 2019. Θα αναμενόταν ο  Αιτητής να είχε πληροφορηθεί νωρίτερα ότι τον αναζητούν, εφόσον το όνομά του είχε αποκαλυφθεί ήδη από τον Μάιο. Περαιτέρω, ερωτηθείς για το τί ακριβώς αναγράφεται στο συγκεκριμένο έγγραφο, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει διότι είναι συνταγμένο στα γαλλικά και ότι γνωρίζει μόνο πώς αναγράφει ότι ήταν χρηματοδότης των Αμπαζόνιανς. Ωστόσο, παρόλο που το έγγραφο είναι σε γλώσσα την οποία δεν γνωρίζει ο Αιτητής, καθότι όπως δήλωσε, γνωρίζει λίγα γαλλικά, αναμένεται να ήταν σε θέση να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του, εφόσον ο ισχυρισμός του βασίζεται σε αυτό.  Επιπλέον,  ο Αιτητής ανέφερε χωρίς επαρκείς λεπτομέρειες ότι είδαν το όνομά του σε μια λίστα και του είπαν να δραπετεύσει. Οι απαντήσεις του Αιτητή, παρουσιάζονται γενικές, ενώ δεν παραπέμπουν σε βιωματικό περιστατικό. Θα αναμενόταν από τον ίδιο να προβάλει περισσότερες λεπτομέρειες, αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό, εφόσον ήταν τόσο κρίσιμο για την ζωή του και εφόσον αποτέλεσε κίνητρο να εγκαταλείψει την χώρα καταγωγής του. Περαιτέρω, συντάσσομαι με την κρίση των Καθ’ ων η αίτηση αναφορικά με το προφίλ του φίλου του, ότι ο Αιτητής παρείχε γενικές πληροφορίες, δηλώνοντας το όνομά του, ότι πολεμάει εναντίον της Boko Haram και ότι μπορεί να είναι λοχίας στο στρατό, αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς πώς είναι οι βαθμοί στον στρατό (ερυθρό 34).

 

36.          Αναφορικά με τον τρόπο που κατάφερε να εγκαταλείψει το Καμερούν, δήλωσε γενικά ότι ο φίλος του στο στρατό κανόνισε "με τον αγγλόφωνο στρατό" τη μεταφορά του με στρατιωτικό όχημα στα σύνορα, ωστόσο ερωτηθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό δεν ήταν σε θέση (ερυθρό 33), ούτε μπόρεσε να διευκρινίσει πώς κατάφερε να λάβει βοήθεια από το στρατό της χώρας που τον αναζητούσε. Ως εκ τούτου, συντάσσομαι με την κρίση των Καθ’ ων, ότι οι δηλώσεις του Αιτητή σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την κυβέρνηση ήταν ασυνεπείς και δεν ήταν επαρκώς λεπτομερείς και συγκεκριμένες.

 

37.          Στο πλαίσιο της εξωτερικής αξιοπιστίας του ισχυρισμού, αξιολόγησης οφείλει να τύχει επιπλέον το προσκομισθέν από τον Αιτητή έγγραφο το οποίο, ως ισχυρίζεται, έχει εκδοθεί από τις αρχές του Καμερούν (ερυθρό 24).

 

38.          Αρχικά, ως προς τα έγγραφα που προσκόμισε ο Αιτητής επισημαίνεται ότι το Δικαστήριο εκ προοιμίου, δεν έχει αρμοδιότητα καταρχήν να αποφανθεί επί της γνησιότητας ενός εγγράφου, τόσο διότι κατά πάγια νομολογημένη αρχή ο δικαστής δεν υποχρεούται να αποφασίζει επί τεχνικών θεμάτων, όπως εν προκειμένω η γνησιότητα ενός εγγράφου, αλλά ούτε έχει τη δυνατότητα προς τούτο αφού δεν έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να προβεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα (βλ. και Λάμπρου Λάμπρος v. Κυπριακής Δημοκρατίας και Άλλου, (2009) 3 Α.Α.Δ. 79). Εξάλλου, δεδομένης της απαγόρευσης συνεργασίας με τις αρχές της χώρας καταγωγής, ακόμα κι αν υπάρχουν δημόσια έγγραφα που στηρίζουν τους ισχυρισμούς, αυτά θα είναι κατά κανόνα αμετάφραστα και ανεπικύρωτα. Αξιολογήσεις περί γνησιότητας ή πλαστότητας είναι συνεπώς δυσχερείς. Τελικώς ακόμα και εάν η γνησιότητα των εγγράφων διασταυρωθεί μέσω των προφορικών ισχυρισμών, αυτά θα ενισχύσουν προφορικούς ισχυρισμούς αλλά δεν επαρκούν αφ’ εαυτών για να τους αποδείξουν (βλ. Βλ. Κωνσταντίνος Δ. Φαρμακίδης – Μάρκου, Προσφυγικό Δίκαιο, Ερμηνευτική προσέγγιση και πρακτική διάσταση, Νομική Βιβλιοθήκη, 2021, σελ. 31.). Τούτων λεχθέντων, η αξιολόγηση των προσκομισθέντων εγγράφων θα λάβει χώρα υπό το φως της ανωτέρω παραμέτρου και θα εκτιμηθεί ελεύθερα από το Δικαστήριο.

 

39.          Καταρχάς η γνησιότητα του εν λόγω εγγράφου με τίτλο “AVIS DE RECHERCHE” (ερυθρό 24) είναι αμφίβολη, καθότι δεν προσκομίστηκε το πρωτότυπο έγγραφο, αλλά αντίγραφο, το οποίο ο Αιτητής, είχε προσκομίσει κατά την συνέντευξή του ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου.

 

40.          Περαιτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έγγραφο, δεν συνιστά ένταλμα σύλληψης (warrant for arrest), όπως λανθασμένα αναγράφεται στην έκθεση – εισήγηση από τον αρμόδιο λειτουργό και όπως το ονομάτισε ο Αιτητής κατά την προσκόμισή του. Το έγγραφο αποτελεί διαταγή αναζήτησης, το οποίο φέρεται να έχει εκδοθεί από τις αρχές της χώρας καταγωγής του και συγκεκριμένα από την Αντιπροσωπεία της Εθνικής Ασφάλειας του Καμερούν. Στο έγγραφο αναγράφεται ότι αναζητούνται με ένταλμα σύλληψης και εξουδετέρωσης σε όλη την εθνική επικράτεια οι χορηγοί της εγχώριας τρομοκρατίας, υπεύθυνοι για τις παρακάτω πράξεις: - Διατάραξη της δημόσιας τάξης, - Χρηματοδότηση τρομοκρατών (Amba Boys), - Αποσταθεροποίηση της κυριαρχίας της χώρας. Περαιτέρω, αναγράφεται ότι το άτομο που εμφανίζεται στη φωτογραφία είναι ο χορηγός τρομοκρατικών ενεργειών στο Βορειοδυτικό και Νοτιοδυτικό μέρος της χώρας, με στόχο την αποσταθεροποίηση της ειρήνης και τη δυσχέρανση πολλών οικογενειών στις περιοχές αυτές.

 

41.          Παρατηρείται επιπλέον, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση – εισήγησή, ότι το έγγραφο δεν φέρει ημερομηνία έκδοσης, παρά μόνο τον τόπο έκδοσης. Επισημαίνεται ότι δεν αναμένεται από τις δημόσιες αρχές να εκδίδουν έγγραφα χωρίς ημερομηνία έκδοσης. Επιπλέον, παρατηρείται ότι το έγγραφο έχει σημείωση ότι: Το παρόν έγγραφο δεν πρέπει να παρουσιάζει καμία ανακολουθία και πρέπει να εκτελεστεί από την ημερομηνία υπογραφής του (La present document ne souffre daucune contre facon et doit etre execute des la date de sa signature). Ωστόσο παρόλο που φέρει σφραγίδα, δεν φέρει ουδεμία ημερομηνία έκδοσης και υπογραφής.  Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου το γεγονός ότι δεν γίενται οποιαδήποτε αναφορά σε συναφή νομοθετική διάταξη. Ο Αιτητής δεν επεξηγεί πώς ο αποστολέας του κατόρθωσε να εξασφαλίσει το εν λόγω έγγραφο. Επιπλέον, ερωτηματικά εγείρονται ως προς το γεγονός ότι στο ίδιο έγγραφο περιλαμβάνεται ένας κατάλογος ονομάτων και άλλων προσώπω, ωστόσο γίνεται ειδική αναφορά στον Αιτητή και η φωτογραφία μόνο του τελευταίου φέρεται να περιλαμβάνεται στο εν λόγω έγγραφο. Ως εκ των ανωτέρω, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα του εν λόγω εγγράφου και η αποδεικτική του αξία δεν μπορεί παρά να είναι μειωμένη ως προς το συναφή ισχυρισμό.

 

42.          Εξετάζοντας τον ισχυρισμό υπό το φως του συνόλου των ενδείξεων, καταλήγω ότι η εσωτερική αξιοπιστία του ισχυρισμού δεν έχει στοιχειοθετηθεί, το δε προσκομισθέν έγγραφο, διαθέτει μειωμένη αποδεικτική αξία για τους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω.

Περαιτέρω το Δικαστήριο, προχώρησε σε έρευνα σε εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, αναφορικά με διώξεις της Κυβέρνησης ενάντια σε άτομα που συνεργάζονται με τους αποσχιστές. Αρχικά, ως προς την κορύφωση της κρίσης, σημειώνεται ότι από το 2017, οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Καμερούν και των ένοπλων αυτονομιστών είχαν ως αποτέλεσμα να μαίνεται ένοπλη σύγκρουση και στις δύο αγγλόφωνες περιοχές. Η ένοπλη βία είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, με εξάρσεις γύρω από γεγονότα- σύμβολα όπως εκλογές, η έναρξη της σχολικής χρονιάς, η εθνική εορτή του Καμερούν, η επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της περιοχής «Ambazonia» και οι αθλητικές εκδηλώσεις. Τέτοια γεγονότα οδηγούν σε ιδιαίτερα θανατηφόρα επεισόδια.

43.          Εξετάζοντας τον ισχυρισμό υπό το φως του συνόλου των ενδείξεων αυτού, επισημαίνεται ότι παρότι λάμβαναν χώρα κατά την εποχή εκείνη διαμάχες στις αγγλόφωνες περιοχές και υφίσταντο διώξεις των αυτονομιστών από τον στρατό, η εσωτερική αξιοπιστία του ισχυρισμού δεν έχει στοιχειοθετηθεί, ενώ επιπλέον προσδίδεται μειωμένη αποδεικτική αξία στα προσκομισθέντα από τον Αιτητή έγγραφα. Ενόψει όλων των ανωτέρω, ο ισχυρισμός οφείλει να τύχει απόρριψης.

 

44.          Προχωρώντας στην αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχει ο Αιτητής, στη βάση των ισχυρισμών οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί, έχοντας ενώπιόν μου τον διοικητικό φάκελο της υπόθεσης καθώς και την ίδια την επίδικη απόφαση, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι δεν προκύπτει βάσιμος και δικαιολογημένος φόβος δίωξής του στη χώρα καταγωγής του για έναν από τους πέντε λόγους που εξαντλητικά αναφέρονται στο άρθρο 3 του περί Προσφύγων Νόμου. Αρχικά, φόβος δίωξης δεν προκύπτει καθαυτός από τα προσωπικά στοιχεία του Αιτητή τα οποία και έχουν γίνει αποδεκτά.[5] Αλλά ούτε προκύπτει και φόβος δίωξης λόγω της υποστήριξης της ομάδας «Southern Cameroons” στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται αρχικά ότι ο Aιτητής, όπως ισχυρίστηκε έγινε μέλος της εν λόγω ομάδας στη Δημοκρατία, αναφέροντας ότι πέρα από την οικονομική ενίσχυση της ομάδας, δεν έχει κάποια άλλη δραστηριότητα. Ανέφερε επιπλέον, ότι μέσω της ομάδας, παρέχεται βοήθεια σε πρόσφυγες στην Νιγηρία και ότι οργανώνονται κάποιες διαμαρτυρίες στην Ευρώπη και την Αμερική. Ερωτηθείς εάν, ο ίδιος πέρα από την οικονομική ενίσχυση, συμμετέχει στην ομάδα, απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι έχει λάβει μέρος σε μια διαμαρτυρία, η οποία έλαβε χώρα στην Λευκωσία το 2022. Περαιτέρω, ο Αιτητής όπως δήλωσε, ξεκίνησε να ενισχύει την εν λόγω ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται στη Δημοκρατία. Μάλιστα, ο ίδιος δεν ανέφερε ότι στην χώρα καταγωγής του ενίσχυε ή υπήρξε μέλος της αντίστοιχης ομάδας εκεί. Από τα λεγόμενα του Αιτητή, δεν διαφαίνεται ότι έχει στοχοποιηθεί ο ίδιος προσωπικά, λόγω της οικονομικής ενίσχυσής του στην εν λόγω ομάδα στη Δημοκρατία, ούτε διαφαίνεται ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι σε περίπτωση επιστροφής του στο Καμερούν, θα στοχοποιηθεί και θα κινδυνεύσει εξαιτίας αυτής του της δράσης. Δεν είναι ειδικότερα σαφές με ποιο τρόπο οι αρχές της χώρας του θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν αυτή του τη δράση και κατ’ επέκταση να υποστεί δίωξη ένεκα αυτής.

 

45.          Ούτε επίσης τεκμηριώνεται υπαγωγή τoυ στο καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (άρθρο 19 του περί Προσφύγων Νόμου), καθώς ο Αιτητής δεν επικαλείται κατά βάσιμο τρόπο, αλλά και από τα ενώπιόν μου στοιχεία δεν προκύπτει ότι εάν επιστρέψει στη χώρα ιθαγένειάς του, θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη.

 

 

46.          Ειδικότερα, στην προκείμενη περίπτωση από το προαναφερόμενο ιστορικό του Αιτητή δεν προκύπτει, ότι ενόψει των προσωπικών του περιστάσεων, πιθανολογείται να εκτεθεί σε κίνδυνο βλάβης συγκεκριμένης μορφής [βλ. απόφαση της 17.2.2009, C-465/07, ECLI:EU:C:2009:94, Elgafaji, σκέψη 32)], ήτοι ότι αυτός διατρέχει κίνδυνο σοβαρής βλάβης, λόγω θανατικής καταδίκης ή εκτέλεσης, βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του [βλ άρθρο 19(2)(α) και (β)].

 

47.          Ως προς την υπαγωγή του Αιτητή στο άρθρο 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου, επισημαίνω τα κατωτέρω. Ιδίως ως προς τους παράγοντες που δύνανται να ληφθούν υπόψιν κατά την αξιολόγηση του συστατικού στοιχείου της αδιάκριτης βίας, το ΔΕΕ επεσήμανε σε πρόσφατη απόφασή του ότι λαμβάνονται υπόψη «[…]μεταξύ άλλων, η ένταση των ενόπλων συγκρούσεων, το επίπεδο οργάνωσης των εμπλεκομένων ενόπλων δυνάμεων και η διάρκεια της σύρραξης ως στοιχεία λαμβανόμενα υπόψη κατά την εκτίμηση του πραγματικού κινδύνου σοβαρής βλάβης, κατά την έννοια του άρθρου 15, στοιχείο γʹ, της οδηγίας 2011/95 (πρβλ. απόφαση της 30ής Ιανουαρίου 2014, Diakité, C‑285/12, EU:C:2014:39, σκέψη 35), καθώς και άλλα στοιχεία όπως η γεωγραφική έκταση της κατάστασης αδιάκριτης άσκησης βίας, ο πραγματικός προορισμός του αιτούντος σε περίπτωση επιστροφής στην οικεία χώρα ή περιοχή και οι τυχόν εκ προθέσεως επιθέσεις κατά αμάχων εκ μέρους των εμπόλεμων μερών.» (ΔΕΕ, C-901/19, ημερομηνίας 10.6.2021, CF, DN κατά Bundesrepublic Deutschland, σκέψη 43).

 

48.          Περαιτέρω, ως προς τον προσδιορισμό του επιπέδου της ασκούμενης αδιάκριτης βίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ( στο εξής: το ΕΔΔΑ) στην απόφασή του Sufi and Elmi (ΕΔΔΑ, απόφαση επί των προσφυγών  8319/07 and 11449/07, ημερομηνίας 28.11.2011) αξιολόγησε, διευκρινίζοντας ότι δεν κατονομάζονται εξαντλητικά, τη χρήση μεθόδων και τακτικών πολέμου εκ μέρους των εμπόλεμων πλευρών οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αμάχων θυμάτων ή ευθέως στοχοποιούν αμάχους, εάν η χρήση αυτών είναι διαδεδομένη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, και, τελικά, τον αριθμό των αμάχων που έχουν θανατωθεί, τραυματιστεί και εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

 

49.          Περαιτέρω, όπως διευκρίνισε το ΔΕΕ «ο όρος «προσωπική» πρέπει να νοείται ως χαρακτηρίζων βλάβη προξενούμενη σε αμάχους, ανεξαρτήτως της ταυτότητάς τους, όταν ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας που χαρακτηρίζει την υπό εξέλιξη ένοπλη σύρραξη και λαμβάνεται υπόψη από τις αρμόδιες εθνικές αρχές οι οποίες επιλαμβάνονται των αιτήσεων περί επικουρικής προστασίας ή από τα δικαστήρια κράτους μέλους ενώπιον των οποίων προσβάλλεται απόφαση περί απορρίψεως τέτοιας αιτήσεως είναι τόσο υψηλός, ώστε υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να εκτιμάται ότι ο άμαχος ο οποίος θα επιστρέψει στην οικεία χώρα ή, ενδεχομένως, περιοχή θα αντιμετωπίσει, λόγω της παρουσίας του και μόνον στο έδαφος αυτής της χώρας ή της περιοχής, πραγματικό κίνδυνο να εκτεθεί σε σοβαρή απειλή κατά το άρθρο 15, στοιχείο γ΄, της οδηγίας.» (απόφαση στην υπόθεση C-465/07, Meki Elgafaji, Noor Elgafaji κ. Staatssecretaris van Justitie, ημερ.17.2.2009) Ιδίως ως προς την εφαρμογή της αναπροσαρμοζόμενης κλίμακας, το ΔΕΕ στην ως άνω απόφαση διευκρίνισε ότι «ότι όσο περισσότερο ο αιτών είναι σε θέση να αποδείξει ότι θίγεται ειδικώς λόγω των χαρακτηριστικών της καταστάσεώς του, τόσο μικρότερος θα είναι ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας που απαιτείται προκειμένου ο αιτών να τύχει της επικουρικής προστασίας.».

 

50.          Επισημαίνεται στο πλαίσιο αυτό, ως προς τη γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στη χώρα καταγωγής, ότι βάσει της ιστοσελίδας RULAC, πρωτοβουλία της Ακαδημίας της Γενεύης για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα[6], κρίνοντας με κριτήρια διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου[7], αναφέρει ότι το κράτος είναι εμπλεκόμενο σε διεθνή ένοπλη σύρραξη κατά της Boko Haram στον Άπω Βορρά (Far North), ενώ στη Βορειοδυτική (Northwest) και Νοτιοδυτική περιφέρεια (Southwest) αγγλόφωνες αποσχιστικές ομάδες μάχονται κατά της κυβέρνησης για την ανεξαρτησία της περιοχής.[8] Πιο συγκεκριμένα, από το τέλος του 2017, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις με αριθμό ομάδων αποσχιστών οι οποίοι δρουν στη Βορειοδυτική και Νοτιοδυτική Περιφέρεια. Ως τέτοιες αποσχιστικές ομάδες αναφέρονται ιδίως, μεταξύ άλλων, οι Ambazonia Governing Council (AGC) και η Interim Government of Ambazonia (IG) καθώς και οι στρατιωτικές πτέρυγες αυτών.[9]

 

51.          Αν και παρουσιάζει βαθύτερες προεκτάσεις, η απαρχή της αγγλόφωνης κρίσης εντοπίζεται το 2016, με την κυβερνητική καταστολή των αγγλόφωνων διαδηλωτών οι οποίοι διεκδικούσαν προστασία για το εκπαιδευτικό και δικαστικό σύστημα της Βορειοδυτικής και Νοτιοδυτικής περιοχής.[10] Οι ηγέτες της διαδήλωσης διεκδικούσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους την επιστροφή σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, μία μειοψηφία αυτών, ωστόσο, αποζητούσε την ανεξαρτησία και την ανακήρυξη του νέου κράτους της Αμπαζονίας. Η κρατική απάντηση στις διεκδικήσεις αυτές υπήρξε βίαιη.[11] Η μονομερής συμβολική ανακήρυξη εκ μέρους αποσχιστικών δυνάμεων του ανεξάρτητου κράτους της Αμπαζονίας την πρώτη Οκτωβρίου 2017 σήμανε μία στροφή στην κρίση, με άμεση χρήση του στρατού στις αγγλόφωνες περιοχές, ενώ κατά το τέλος του Νοεμβρίου του 2017 έλαβε χώρα ριζοσπαστικοποίηση μέρους του κινήματος των διαδηλωτών ως απάντηση στις χρησιμοποιούμενες αυταρχικές μεθόδους.[12]

 

 

52.          Αντιμαχόμενες δυνάμεις στην αγγλόφωνη κρίση συνιστούν δυνάμεις ασφαλείας του Καμερούν και  ένοπλες αποσχιστικές ομάδες. Ως προς το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αποσχιστικών δυνάμεων, σύμφωνα με το portal RULAC, αυτό παραμένει ασαφές, όπως εξάλλου και η δομή τους[13]. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένες ομάδες εμφανίζουν κάποια δομή σε τοπικό επίπεδο, και προσπαθούν αυξανόμενα να συντονιστούν.[14] Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής, ωστόσο, καταγράφεται η ύπαρξη συχνών συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων ομάδων αντίπαλων συμφερόντων.[15]

 

53.          Περαιτέρω ως προς τις χρησιμοποιούμενες τακτικές, μεθόδους, μέσα και όπλα πολέμου επισημαίνεται ότι βάσει της αναφοράς της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch για το 2023 οι δυνάμεις ασφαλείας αποκρίθηκαν στις επιθέσεις των αυτονομιστών με επιχειρήσεις, οι οποίες «συχνά αποτύγχαναν να προστατεύσουν τους πολίτες ή τους στόχευσαν ευθέως».[16] Αναφέρονται από την ίδια πηγή περιστάσεις στις οποίες τα θύματα βρήκαν το θάνατο όταν διέφευγαν της μάχης, ενώ «στρατιωτικές επιδρομές κατά καταχρηστικό τρόπο και δολοφονίες πολιτών ενδέχεται να πραγματοποιήθηκαν σε βάρος ιδιωτών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι συνιστούν αποσχιστές ή σε αντίποινα για επιθέσεις έναντι στρατιωτικών θέσεων».[17] Οι αποσχιστές, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, ευθύνονται για εγκλήματα σε βάρος του τοπικού πληθυσμού στις αγγλόφωνες περιοχές, όπως δολοφονίες, απαγωγές, βασανισμούς και καταστροφές κατοικιών. Έχουν στοχοποιήσει πρόσωπα τα οποία υποπτεύονται για συνεργασία με τις δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, καθώς και πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται ότι δε συμμορφώθηκαν με εντολές τις οποίες οι αυτονομιστές προσπάθησαν να επιβάλλουν.[18]

 

54.          Ως προς τα χρησιμοποιούμενα όπλα, και ειδικά ως προς τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών οι οποίοι εκ φύσεως είναι δυνατό να επιφέρουν απώλειες αμάχων, οι πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής υποδεικνύουν την τάση αύξησης των επιθέσεων με τέτοια μέσα εκ μέρους των αυτονομιστών με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας από τις αρχές του έτους 2021, με αμάχους επίσης να αποβιώνουν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών. Η χρήση αυτών αναφέρεται ότι εξακολούθησε και το 2022.[19] Σε πρόσφατο δημοσίευμα στην ειδησεογραφική πλατφόρμα  Africanews[20], αναφέρεται στην περιοχή Nkambe έκρηξη βόμβας με τουλάχιστον ένα θάνατο και σαράντα τραυματισμούς.[21]

 

55.          Σύμφωνα  επίσης με πρόσφατες πληροφορίες από τη χώρα καταγωγής σχετικά με τη γεωγραφική έκταση της διένεξης, σε μεγάλο βαθμό οι βιαιότητες περιορίζονται εντός των αγγλόφωνων περιοχών. Είναι εντοπισμένες σε μεγαλύτερο βαθμό στη Βορειοδυτική Περιφέρεια παρά στη Νοτιοδυτική, ενώ οι αγροτικές ζώνες εμφανίζονται περισσότερο προσβεβλημένες συγκριτικά με τα αστικά κέντρα, τα οποία θεωρούνται περισσότερο ασφαλή, αν και προσβάλλονται κατά τρόπο απρόβλεπτο από τις βιαιοπραγίες.[22]

56.          Ειδικά, ως προς την κατάσταση ασφαλείας στην Douala, τελευταίο τόπο συνήθους διαμονής του Αιτητή, σημειώνονται τα εξής: Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Factbook της CIA, ο πληθυσμός της Douala το 2023 ανέρχεται σε 4.063 εκ..[23] Ως προς τα γενικά στοιχεία για την χώρα και την περιοχή, η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις γενικά είναι αποτελεσματικές αλλά περιορισμένες. Οι σιδηροδρομικές γραμμές συνδέουν μεγάλες πόλεις: Douala, Yaounde, Ngaoundere και Garoua.[24]

 

57.          Σύμφωνα με χάρτη του εσωτερικού εκτοπισμού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του Ιουνίου 2023, καθώς η περιοχή Littoral συνορεύει με τη νοτιοδυτική περιοχή, 79,954 εσωτερικά εκτοπισμένοι από την εν λόγω περιοχή βρίσκονται στην περιοχή Littoral.[25] Επιπροσθέτως, έκθεση του Ιουλίου 2023 του Danish Refugee Council, σημειώνει ότι αναφέρθηκε ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα οι έφηβοι, μετακινούνται σε πιο σταθερές πόλεις στην περιοχή Littoral και σε άλλες δυτικές περιοχές για οικονομικούς λόγους ως μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης.[26]

 

58.          Έτερη έκθεση του Danish Refugee Council αναφέρει ότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν μετακομίσει σε αστικές περιοχές στις ζώνες συγκρούσεων ή στις δυτικές, παράκτιες (Littoral), κεντρικές περιοχές της χώρας που είναι σχετικά ειρηνικές με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση στην παιδεία.[27]

 

59.          Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ACLED, κατά το διάστημα 29/07/2023 – 26/07/2024 στη επαρχία Littoral του Καμερούν, όπου βρίσκεται η Douala, καταγράφηκαν συνολικά 14 περιστατικά ασφαλείας από τα οποία υπήρξαν 3 θύματα. Πρόκειται συγκεκριμένα για 1 μάχες, 2 περιστατικά βίας κατά αμάχων και 11 ταραχές.[28] Ο πληθυσμός της επαρχίας Littoral καταγράφεται σε 1,861,463 κατοίκους.[29] Περαιτέρω, συγκεκριμένα στην πόλη Douala, καταγράφηκαν συνολικά 10 περιστατικά ασφαλείας από τα οποία υπήρξε 1 θύμα.

 

60.          Κατά τα παραπάνω, συνάγεται ότι η ένοπλη σύγκρουση η οποία λαμβάνει χώρα στις αγγλόφωνες περιοχές δεν εξικνείται στο έδαφος της Douala. Σε κάθε περίπτωση, ο Αιτητής πρόκειται για έναν ενήλικο, υγιή άνδρα, με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και ικανό προς εργασία. Περαιτέρω, είναι εγγράμματος και γνωρίζει την αγγλική γλώσσα, ενώ ομιλεί και λίγο την γαλλική. Επομένως, σε περίπτωση επιστροφής του δεν θα διατρέξει κίνδυνο σοβαρής βλάβης και θα μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό του, έχοντας μάλιστα οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον, ήτοι την μητέρα του και τα αδέλφια του.

 

61.          Ενόψει της πιο πάνω ανάλυσης και διαπίστωσης, η εξέταση των ισχυρισμών του Αιτητή περί πλημμελούς έρευνας και αιτιολογίας, καθώς και περί πλάνης, καθίσταται αλυσιτελής, ιδίως δεδομένης της δικαιοδοσίας του παρόντος Δικαστηρίου και της έκτασης του ελέγχου που ασκεί στην επίδικη πράξη.

 

Ως εκ τούτου, η παρούσα προσφυγή απορρίπτεται και η προσβαλλόμενη απόφαση τροποποιείται ως ανωτέρω, με € 1000 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ' ων η αίτηση.

 

                                                                       Κ. Κ. Κλεάνθους, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.

 

 



[1] Voa News, 16 Dead in Latest Clashes in Cameroon Separatist Areas, March 04, 2020, https://www.voanews.com/africa/16-dead-latest-clashes-cameroon-separatist-areas (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[2][2] EUAA – European Union Agency for Asylum (formerly: European Asylum Support Office, EASO): Cameroon; Forced recruitment [Q17-2021], 29 June 2021, p. 2, https://www.ecoi.net/en/file/local/2054738/2021_06_EASO_COI_Query_Cameroon_forced+recruitment.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[3]Stanford CISAC, available at: Ambazonia Defense Forces | Mapping Militants Project (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[4] Cameroon Intelligence Report,  Southern Cameroons Crisis, General Cross and Die among six Killed in Bamenda, available at Southern Cameroons Crisis: General Cross And Die among six killed in Bamenda – Cameroon Intelligence Report (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[5] USDOS, '2021 Country Reports on Human Rights Practices Sierra Leone (2022), υπό  Systemic Racial or Ethnic Violence and Discrimination, διαθέσιμο σε https://www.state.gov/reports/2021-country-reports-on-human-rights-practices/sierra-leone/ (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[6] RULAC, ‘About RULAC’ (2022), διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/about (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[7] RULAC, ‘About RULAC’ (2022), διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/about#collapse2accord (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[8] RULAC, ‘Cameroon’ (2021), https://www.rulac.org/browse/countries/cameroon (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[9] RULAC, ‘Cameroon’ (2021), διαθέσιμο σε  https://www.rulac.org/browse/countries/cameroon#collapse1accord (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[10] International Crisis Group, ‘A Second Look at Cameroon’s Anglophone Special Status’ (2023),

Διαθέσιμο σε https://www.crisisgroup.org/africa/central-africa/cameroon/b188-second-look-cameroons-anglophone-special-status (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[11] Για όλα τα παραπάνω βλ. CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN  Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 6-7 διαθέσιμο σε https://coi.euaa.europa.eu/administration/belgium/PLib/COI_Focus_Cameroun_R%C3%A9gions_anglophones_Situation_s%C3%A9curitaire_20230220.pdf  (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[12] CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN  Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 7 διαθέσιμο σε https://coi.euaa.europa.eu/administration/belgium/PLib/COI_Focus_Cameroun_R%C3%A9gions_anglophones_Situation_s%C3%A9curitaire_20230220.pdf  (ημερομηνία πρόσβασης 05/05/2024)

[13] RULAC,  διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/browse/conflicts/non-international-armed-conflict-in-cameroon#collapse2accord (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[14] RULAC, ‘Non-International Armed Conflicts in Cameroon’ (last updated 2023), υπό Organization: Anglophone Separatist Groups, διαθέσιμο σε https://www.rulac.org/browse/conflicts/non-international-armed-conflict-in-cameroon#collapse2accord (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[15]  CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 13 διαθέσιμο σε https://www.cgrs.be/sites/default/files/rapporten/coi_focus_cameroun._regions_anglophones._situation_securitaire_20230220.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[16] HRW, ‘World Report 2024- Cameroon’ (2024), υπό Abuses by Government Forces διαθέσιμο σε https://www.hrw.org/world-report/2024/country-chapters/cameroon (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[17] HRW, ‘World Report 2024- Cameroon’ (2024), υπό Abuses by Government Forces, διαθέσιμο σε https://www.hrw.org/world-report/2024/country-chapters/cameroon (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[18] AI, ‘WITH OR AGAINST US PEOPLE OF THE NORTH-WEST REGION OF CAMEROON CAUGHT BETWEEN THE ARMY, ARMED SEPARATISTS AND MILITIAS’ (2023), 24, διαθέσιμο σε https://www.ecoi.net/en/file/local/2094320/AFR1768382023ENGLISH.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[19] CGVS/CGRA (Belgium), ‘COI Focus CAMEROUN Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 16 διαθέσιμο σε https://www.cgrs.be/sites/default/files/rapporten/coi_focus_cameroun._regions_anglophones._situation_securitaire_20230220.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024).

[20] Africanews, ‘Africaniews: The Home of African Stories’ (χωρίς χρονολογία), διαθέσιμο σε https://www.africanews.com/page/about/ (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[21] Africanews, ‘Cameroun anglophone : au moins un mort et 40 blessés dans un attentat’ (2024), διαθέσιμο σε https://fr.africanews.com/2024/02/12/cameroun-anglophone-au-moins-un-mort-et-40-blesses-dans-un-attentat/ (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[22] CGVS/ CGRA, ‘COI Focus CAMEROUN Régions anglophones : situation sécuritaire’ (2023), 37 διαθέσιμο σε https://www.cgrs.be/sites/default/files/rapporten/coi_focus_cameroun._regions_anglophones._situation_securitaire_20230220.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 31/07/2024)

[23] World Factbook CIA, Cameroon, https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/cameroon (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[24] Όπ.π.

[25] UNHCR – UN High Commissioner for Refugees (Author): Cameroon Multi Country Office; Refugees and Internally Displaced Persons; Figures available as of 31 May 2023, 8 June 2023

https://www.ecoi.net/en/file/local/2093070/Population+Movment+Mai_2023.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[26] DRC – Danish Refugee Council (Author), published by ReliefWeb: Child Protection Annual Report; 2022, 7 July 2023 https://www.ecoi.net/en/file/local/2096928/DRC_Annual+Child+Protection+report_2022.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[27] DRC – Danish Refugee Council, SDC - Swiss Agency for Development and Cooperation (Author), published by ReliefWeb: CAAFAG Assessment Report; Southwest Region, Cameroon; May 2023, 7 July 2023

https://reliefweb.int/attachments/1f2733f1-93a2-4566-aebc-78dd9366b236/DRC_CAAFAF%20Assessment%20report_FV.pdf (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[28] ACLED - DISAGGREGATED DATA COLLECTION - ANALYSIS & CRISIS MAPPING PLATFORM, The Armed Conflict Location & Event Data Project, 2023, διαθέσιμο στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο Explorer - ACLED (acleddata.com) (βλ. στοιχεία ανάλυσης ως εξής: COUNTRY VIEW- EVENT DATE – 29.07.2023 - 26.07.2024, EVENT TYPE - Battles / Violence against civilians / Explosions/Remote violence / Riots / Protests και REGION - Middle Africa – Cameroon Littoral) (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 31/07/2024)

[29] Embassy of the Republic of Cameroon in USA, ‘About Cameroon’ (χωρίς χρονολογία) διαθέσιμο σε https://www.cameroonembassyusa.org/mainFolder/present.html (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 20/06/2024)


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο