ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Χρ. Ε. Χατζηευτυχίου, Α.Ε.Δ.

Αρ. Αίτησης-Έφεσης: 104/24 (iJustice)

 

Μεταξύ:

1.    Γεώργιος Κοντού

2.    Βιόλα Γεωργίου Κοντού

3.    Akto Enterprises Limited

Αιτητές/Εφεσείοντες

- και -

 

Gordian Holdings Ltd

Καθ’ ης η αίτηση/Εφεσίβλητη

----------------------------------

 

Ημερομηνία: 18 Απριλίου, 2024

 

Εμφανίσεις:

Για αιτητές-εφεσείοντες: κα Α. Λοΐζου

Για καθ’ ης η αίτηση-εφεσίβλητη: κ. Κ. Βαρνάβα

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Οι αιτητές ζητούν να παραμεριστεί η ειδοποίηση ΙΑ. 

Επικαλούνται έξι λόγους έφεσης.  Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι η ειδοποίηση ΙΑ είναι πρόωρη.  Στην ένορκη δήλωσή τους αναφέρουν ότι η (προηγούμενη) ειδοποίηση ΙΑ παραμερίστηκε μετά από απόφαση του Δικαστηρίου.  Η καθ’ ης η αίτηση απέστειλε εκ νέου την επίδικη, χωρίς να στείλει νέα ειδοποίηση Ι.   

Η καθ’ ης η αίτηση ενίσταται. 

Επικαλείται εννιά λόγους ένστασης.  Στην ένορκη δήλωση εκ μέρους της, αναφέρεται ότι η καθ’ ης η αίτηση δεν έχει υποχρέωση να στείλει νέα ειδοποίηση Ι.

Έλαβα υπόψη μου την αίτηση, την ένσταση και τη μαρτυρία στην ολότητά της, υπό το φως των αγορεύσεων, έστω κι αν δεν γίνεται αναφορά στο κείμενο της απόφασης.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται όπου κρίνεται σκόπιμο.

Το Δικαστήριο έχει εξουσία να παραμερίσει την ειδοποίηση ΙΑ «μόνο», για τους λόγους που απαριθμούνται στο άρθρο 44Γ(3)(α)-(ζ) του περί Μεταβίβασης και Υποθήκευσης Ακινήτων Νόμου (Ν.9/65).

Θέση των αιτητών είναι ότι η καθ’ ης η αίτηση είχε υποχρέωση, μετά τον παραμερισμό της ειδοποίησης ΙΑ, να αποστείλει εκ νέου την ειδοποίηση Ι.

Η καθ’ ης η αίτηση εισηγείται ότι η θέση αυτή δεν καλύπτεται από τους λόγους έφεσης.  Με κάθε σεβασμό, ο 10ος λόγος αναφέρεται σε πρόωρη ειδοποίηση ΙΑ.    

Η καθ’ ης η αίτηση εισηγείται περαιτέρω ότι οι αιτητές εγείρουν το θέμα καταχρηστικά καθότι «επέλεξαν να μην [το] εγείρουν σε προηγούμενη διαδικασία» για την ίδια ειδοποίηση I.  Με κάθε σεβασμό, οι αιτητές στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας έχουν δικαίωμα να προωθούν τις θέσεις τους για παραμερισμό της επίδικης ειδοποίησης ΙΑ, όπως άλλωστε και η καθ’ ης η αίτηση (για τον μη παραμερισμό της).  Δεν διαπιστώνεται κατάχρηση του δικαιώματος αυτού.

Στρεφόμενος στην ουσία του λόγου έφεσης, σημειώνω τα εξής:

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι αιτητές πέτυχαν σε άλλη δικαστική διαδικασία τον παραμερισμό της (εκεί) ειδοποίησης ΙΑ.  Στη συνέχεια, η καθ’ ης η αίτηση απέστειλε νέα ειδοποίηση ΙΑ, χωρίς να αποστείλει νέα ειδοποίηση Ι.

Το θέμα είναι κατά πόσον ο παραμερισμός της ειδοποίησης ΙΑ συμπαρασύρει όλη τη διαδικασία για τη σκοπούμενη πώληση η οποία άρχισε με την ειδοποίηση Ι. 

Η σημασία της ειδοποίησης Ι αναφέρεται ρητά στο άρθρο 44Γ με τίτλο «Επίδοση ειδοποιήσεων για τη σκοπούμενη πώληση».  Η αποστολή της σηματοδοτεί την «έναρξη της διαδικασίας» για τη «σκοπούμενη πώληση».  Αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει το οφειλόμενο ποσό εντός καθορισμένης προθεσμίας, τότε αποστέλλεται «δεύτερη έγγραφη ειδοποίηση» (ειδοποίηση ΙΑ), με την οποία ενημερώνεται ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί με πλειστηριασμό.  Ο οφειλέτης μπορεί να αποταθεί στο Δικαστήριο για να αιτηθεί τον παραμερισμό της ειδοποίησης ΙΑ επικαλούμενος, ανάμεσα σε άλλα, ότι η ειδοποίηση ΙΑ είναι πρόωρη (άρθρο 44Γ(3)(γ)).

Η καθ’ ης η αίτηση εισηγείται ότι με τον παραμερισμό της ειδοποίησης ΙΑ ακυρώνεται ο πλειστηριασμός μόνο, και όχι η διαδικασία της σκοπούμενης πώλησης. 

Η θέση αυτή, με κάθε σεβασμό, δεν με βρίσκει σύμφωνο.  Η διαδικασία για τη «σκοπούμενη πώληση» αρχίζει με την ειδοποίηση Ι και συνεχίζει με την ειδοποίηση ΙΑ (άρθρο 44Γ).  Με την αποστολή της πρώτης ειδοποίησης ο οφειλέτης μπορεί εντός καθορισμένης προθεσμίας να αποπληρώσει το χρέος του, δίδοντάς του έτσι την ευκαιρία να αποφευχθεί η σκοπούμενη πώληση.  Αν δεν το πράξει, στη συνέχεια αποστέλλεται η δεύτερη ειδοποίηση με την οποία ορίζεται η σκοπούμενη πώληση.  Πρόκειται για ενιαία και αλληλένδετη διαδικασία για τη «σκοπούμενη πώληση».  Ο παραμερισμός της δεύτερης ειδοποίησης συμπαρασύρει, συνεπώς, την αρχική με την οποία άρχισε η διαδικασία.  Αν πρόθεση του νομοθέτη ήταν να αποστέλλεται η αρχική ειδοποίηση μόνο μια φορά, αυτό θα προνοείτο ρητώς, όπως προνοείται για παράδειγμα ότι η ειδοποίηση Θ αποστέλλεται «μόνο μία φορά» (άρθρο 44Β).    

Εν ολίγοις, ο παραμερισμός της ειδοποίησης ΙΑ συμπαρασύρει τη διαδικασία για τη σκοπούμενη πώληση η οποία άρχισε με την ειδοποίηση Ι. 

Η καθ’ ης η αίτηση όφειλε να αποστείλει στους αιτητές νέα ειδοποίηση Ι. 

Δεν το έπραξε. 

Η  ειδοποίηση ΙΑ κρίνεται πρόωρη (άρθρο 44Γ(3)(γ)).  

Αυτή η κατάληξη καθιστά αχρείαστη την εξέταση των λοιπών λόγων έφεσης. 

Εκδίδεται Διάταγμα με το οποίο παραμερίζεται η ειδοποίηση ΙΑ.

Τα έξοδα, αφού δεν εντοπίζεται λόγος γιατί να μην ακολουθήσουν το αποτέλεσμα, επιδικάζονται υπέρ των αιτητών και εναντίον της καθ’ ης η αίτηση, ως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή και εγκριθούν από το Δικαστήριο.

 

 

(Υπ.) ……………………..

Χρ. Ε. Χατζηευτυχίου, A.Ε.Δ.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο