ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Α. ΛΟΥΚΑ Ε.Δ.

Αρ. Αγωγής: 5674/2010

Μεταξύ:

Themis Portfolio (H3) Management Holdings Ltd

Εναγουσα

-και-

 

1.    Χρυσόστομου Χρυσοστόμου

2.    Αθηνούλλας Ιωάννη Χαραλάμπους

3.    Χαράλαμπου Χαραλάμπους

Εναγόμενων

Αίτηση ημερομηνίας 29/5/2024 για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης

Ημερομηνία:  2/7/2024

Εμφανίσεις:

Για Ενάγουσα Αιτήτρια: κ. Τσαγκαρίδης

Για Εναγόμενους- Καθ’ ων η αίτηση: κα. Γιαγκουλή

 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΠΌΦΑΣΗ

 

Η Αιτήτρια επιζητεί με αίτηση της ημ. 15/11/2023 άδεια για ανανέωση της απόφασης. Οι Καθ’ ων η αίτηση ήγειραν ένσταση σε αυτό το αίτημα. Μεταξύ άλλων ισχυρισμών οι Καθ’ ων η αίτηση αρνούνται ότι η Αιτήτρια ενέγραψε ΜΕΜΟ επί ακινήτου της Καθ’ ης η αίτηση 2 και ότι έγινε σχετική αίτηση πώλησης. Καλεί μάλιστα σε αυστηρή απόδειξη του ισχυρισμού της αυτού.

Δυνάμει αυτής της δηλώσεως, εκ μέρους των Καθ΄ ων η αίτηση, η Αιτήτρια προβαίνει στην υπό εξέταση αίτηση για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης. Ειδικότερα, επιδιώκεται από την Αιτήτρια η καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης της κας. Δήμητρας Ττοφή, στην οποία να επισυνάπτεται η πρωτότυπη απόδειξη εγγραφής δικαστικής απόφασης (ΜΕΜΟ) ημερομηνίας 10/3/2011, αλλά και το αντίγραφο της ειδοποίησης του αρμόδιου τμήματος προς την Καθ’ ης η αίτηση 2 σχετικά με την πώληση σε δημοπρασία του ακινήτου. Ουσιαστικά δηλαδή μέσω της αιτήσεως της η Αιτήτρια επιδιώκει να καταθέσει έγγραφα που τεκμηριώνουν τις θέσεις της, όπως αυτές αμφισβητούνται από τους Καθ’ ων η αίτηση.

Οι Καθ’ ων η αίτηση ενίστανται για μια σειρά από λόγους. Ενδεικτικά υποστηρίζουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιτυχίας της αίτησης, με αυτήν επιδιώκεται η αναπλήρωση κενών και πρωθύστερων παραλήψεων και σφαλμάτων και ότι υπήρχε η ευχέρεια περίληψης των ισχυρισμών και τεκμηρίων στην αρχική αίτηση. Οι λόγοι ένστασης υποστηρίζονται από ένορκη δήλωση του Καθ’ ου η αίτηση 1, ο οποίος τους υιοθετεί και προσθέτει ότι δεν γεννάται καλός λόγο καταχώρησης συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης, αλλά επιδιώκεται επανάληψη ισχυρισμών της ένορκης δήλωσης στην αρχική αίτηση, απλώς με την προσθήκη τεκμηρίων.

Οι συνήγοροι των μερών κατέθεσαν αγορεύσεις, στις οποίες θα γίνεται αναφορά όπου κριθεί σκόπιμο.

Σύμφωνα με τη Δ.48, Θ.4 (2) των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας:

«Το Δικαστήριο, ή Δικαστής, μετά από αίτηση ή προφορικό αίτημα, μπορεί, για καλό λόγο, να επιτρέψει την καταχώρηση συμπληρωματικών ένορκων δηλώσεων. Η ακρόαση αίτησης διεξάγεται στη βάση των γεγονότων που αναφέρονται στην αίτηση ή στις ένορκες δηλώσεις τηρούμενης της δυνατότητας αντεξέτασης που προνοείται από τη Διαταγή 39».

Οι νομολογιακές αρχές ως προς την εξέταση αιτήσεων όπως η παρούσα επιτάσσουν ότι η διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου ασκείται σε συνάρτηση με τη φύση της ενδιάμεσης διαδικασίας και τα θέματα που αναδύονται ενώπιον του ως επίδικα[1].  «Καλός λόγος» προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιας ανάγκης με απώτερο σκοπό την επίλυση ζητημάτων της ενδιάμεσης διαδικασίας και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης[2]. Προσπάθεια εισαγωγής ισχυρισμών ως επανάληψη άλλων επί προηγούμενης ενόρκου δηλώσεως είναι ανεπίτρεπτη[3].

Εν προκειμένω σαφώς και υφίσταται καλός λόγος που γεννάται λόγω της ανάγκης ορθής απονομής δικαιοσύνης. Η Αιτήτρια προσπαθώντας να καταδείξει τις προσπάθειες στις οποίες προέβη για εκτέλεση της απόφασης, στο διαρρεύσαν από την έκδοση της διάστημα, αναφέρθηκε στην καταχώρηση εμπράγματου βάρους στην περιουσία της Καθ’ ης η αίτηση 2 και την σχετική αίτηση για καταναγκαστική πώληση. Οι Καθ’ ων η αίτηση όχι μόνο απέρριψαν τον εν λόγω ισχυρισμό, αλλά κάλεσαν την Αιτήτρια και σε αυστηρή απόδειξη του. Είναι σε αυτό το κάλεσμα που ανταποκρίνεται η Αιτήτρια, ζητώντας να θέσει ενώπιον του Δικαστηρίου τα Τεκμήρια που στοιχειοθετούν τον ισχυρισμό της, και αίρουν την αμφισβήτηση αναφορικά με το αν καταχωρήθηκε τελικά ΜΕΜΟ και αίτηση για καταναγκαστική πώληση. Είναι οξύμωρο, δε, οι Καθ’ ων η αίτηση να καλούν σε αυστηρή απόδειξη την Αιτήτρια, η τελευταία να τους την προσφέρει και τελικώς να ενίστανται σε εκείνο που αρχικά είχαν ζητήσει.

Στην βάση των ως άνω η αίτηση για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης επιτυγχάνει. Συμπληρωματική ένορκη δήλωση να καταχωρηθεί εντός δύο ημερών. Τα έξοδα της υπό κρίση αίτησης να ακολουθήσουν την πορεία της κυρίως αιτήσεως ημερομηνίας 15/11/2023

 

(Υπ.)………………………………

Α. Λουκά Ε.Δ.

Πιστό Αντίγραφο

Πρωτοκολλητής

 

 

 



[1] ΠΟΠ v. ΑΤΙΝΑ ΕΥΤΥΧΙΟΥ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΡΕΝΚΑ,, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΕΣΗ ΑΡ. E205/2014, ECLI:CY:AD:2020:A334, 6/10/2020

[2] Κόκκινου Μαρία ν. Κυριάκου Κόκκινου [2016] 1 ΑΑΔ 2523

[3] Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, Βερεγγάρια Παναγιώτη Παπακόκκινου και άλλη ν. (Αρ. 1) [2012] 1 ΑΑΔ 643


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο