ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ενώπιον: Ν. Ταλαρίδου-Κοντοπούλου, Α. Ε. Δ.

 

                                                                                                                     Αρ. Αγωγής: 3232/16

Ημερομηνία: 30/07/2024

 

Μεταξύ:

 

                                        ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ, εκ Λευκωσίας

                                                                                                                                  Ενάγοντας

                                                                  -και-

 

1. ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΟΛΩΜΟΥ, Α.Τ.[ ], εκ [ ], 9, [ ], Αμμόχωστος

2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, Αρ. Ελλ. Ταυτ.: ΑΗ [ ], ΑΡ. ΔΙΑΒ. [ ], εκ [ ], 12, [ ], Κρήτη, Ελλάδα

                                                                                                                                        Εναγομένων

 

Εμφανίσεις:

Για Ενάγοντα: κος Δ. Συρίμης

Για Εναγόμενο 1: κος Σ. Αργυρού

 

                                                              ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Ο Ενάγοντας αξιώνει το ποσό των €445.000 που δάνεισε στους Εναγόμενους 1 και 2 μετά από παροχή φαινομενικά αξιόπιστης πλαστής εγγυήσεως, αφού οι Εναγόμενοι παρέδωσαν στην κατοχή τους τρία διαμάντια που σύμφωνα με δικούς τους ισχυρισμούς, άξιζαν συνολικά €470.000 και αποδείχθηκαν εν τέλει, πολύ χαμηλότερης αξίας. Οι λεπτομέρειες των ισχυρισμών των γεγονότων που εκφράζουν το αγώγιμο δικαίωμα απάτης και δόλου, καταγράφονται στις λεπτομέρειες έκθεσης απαίτησης ως ακολούθως:

1.    Ο Ενάγοντας είναι ιατρός και κατά πάντα ουσιώδη προς την παρούσα αγωγή χρόνο, διατηρούσε ιατρείο στη Λευκωσία και διατηρούσε μακροχρόνια φιλική σχέση με τον Εναγόμενο 1.

2.    Ο Εναγόμενος 1, κατά πάντα ουσιώδη προς την παρούσα αγωγή χρόνο, τύγχανε προσωπικός φίλος του Ενάγοντα και ασχολείτο με τα διαμάντια και/ή τους πολύτιμους λίθους σε επαγγελματική και/ή περιστασιακή βάση, ως μέσο εξασφάλισης εισοδήματος και/ή αποκόμισης κέρδους μέσω εμπορίου διαμαντιών και/ή άλλων πολύτιμων λίθων και/ή άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων και/ή εμπορικών πράξεων, σε κάποιες από τις οποίες είχε συμμετάσχει στο παρελθόν και ο Ενάγοντας και ήταν το άτομο που είχε εισηγηθεί στον Ενάγοντα, όπως επενδύσει σε επικείμενη αγορά ακατέργαστων διαμαντιών από την πόλη Harare της Ζιμπάμπουε, τα οποία θα αγόραζε με την επιστημονική και/ή επαγγελματική και/ή προσωπική συνδρομή του Εναγόμενου 2.

3.    Ο Εναγόμενος 2, κατά πάντα ουσιώδη προς την παρούσα αγωγή χρόνο, ήταν άτομο το οποίο είχε προηγούμενη προσωπική γνωριμία με τον Εναγόμενο 1 και το οποίο Εναγόμενος 1 σύστησε στον Ενάγοντα ως σπουδαίο γεμολόγο και/ή ειδικό επί πολύτιμων λίθων. Σε κοινή συνάντηση που είχαν και κατά την οποίαν ο Εναγόμενος 1 σύστησε στον Ενάγοντα τον Εναγόμενο 2, οι Εναγόμενοι 1 και/ή 2 είπαν στον Ενάγοντα ότι υπήρχε προς αγορά στην πόλη Harare της Ζιμπάμπουε ένα πακέτο με ακατέργαστα διαμάντια το οποίο πουλιόταν περίπου €1.000.000 και ο Εναγόμενος 2 το είχε διαπραγματευτεί να το αγοράσουν για €750.000 και ο μεν Εναγόμενος 2 είπε στον Ενάγοντα ότι μπορούσε να βάλει μόνο τις €170.000 από τα λεφτά αυτά και ο Εναγόμενος 1 ότι μπορούσε να βάλει μόνο €100.000 και εισηγήθηκαν στον Ενάγοντα αν ήθελε να συμμετάσχει οικονομικά βάζοντας τα υπόλοιπα λεφτά και συνεπώς να αποκομίσει όφελος από την τελική πώληση τους στη λιανική αγορά.

4.    Ο Ενάγοντας με δεδομένη την προσωπική εμπλοκή του τότε στενού του φίλου, Εναγομένου 1, συμφώνησε αρχικά όπως καταβάλει ποσό €200.000 για την επίτευξη του σκοπού της αγοράς του προαναφερθέντος πακέτου διαμαντιών εφόσον έπαιρνε ως εξασφάλιση το ίδιο ποσό που θα έβαζε σε διαμάντια, πριν το καταβάλει, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από τους Εναγόμενους 1 και/ή 2.

5.    Κατά ή περί τις 26/04/2016 ο Εναγόμενος 1 επισκέφθηκε τον Εναγόμενο 2 στη Ρουμανία, όπου είπε ότι διαμένει, ώστε να διαπιστώσει ότι είναι αυτός που ισχυρίζεται και όχι κανένας απατεώνας όπως ανέφερε στον Ενάγοντα και με την επιστροφή του στην Κύπρο στις 28/04/2016 διαβεβαίωσε τον Ενάγοντα ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν αξιόπιστος και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Μαζί του έφερε δύο διαμάντια, ένα μπλε και ένα άχρωμο, τα οποία θα δίνονταν στον Ενάγοντα ως εξασφάλιση για τα λεφτά που θα έπαιρναν οι Εναγόμενοι από αυτόν, ως η μεταξύ τους συμφωνία και/ή συνεννόηση. Ο Εναγόμενος 1, μετέπειτα προσπάθησε τηλεφωνικώς και μέσω μηνυμάτων να πείσει τον Ενάγοντα να βάλει πιο πολλά λεφτά αναφέροντας ότι ο Εναγόμενος 2 είναι γνωστός στη Ρουμανία και ότι μπορούσαν να τον εμπιστευτούν.

6.    Κατά ή περί την 01/05/2016, ο Ενάγοντας έδωσε ποσό €200.000 στον Εναγόμενο 1, ο οποίος είχε μεταβεί στο γραφείο του στη Λευκωσία και αυτός του παρέδωσε ένα μπλε και ένα άσπρο διαμάντι ως εξασφάλιση μαζί με τα πιστοποιητικά αυθεντίας και εκτίμησης τους. Το μπλε διαμάντι ήταν αξίας €200.000 ανά καράτιο σύμφωνα με τα λεγόμενα των Εναγομένων 1 και/ή 2, επειδή ήταν χρωματιστό και εξαιρετικά σπάνιο και το συγκεκριμένο, όντας 0.62 καράτια, είχε υπολογιζόμενη αξία γύρω στις €120.000. Το άλλο άχρωμο διαμάντι, οι Εναγόμενοι 1 και/ή 2 είχαν πει στον Ενάγοντα, ότι άξιζε περίπου €120.000 και άρα συνολικά ο Ενάγοντας θα είχε ως εξασφάλιση διαμάντια μεγαλύτερης αξίας απ’ όσα είχε πληρώσει. Ο Εναγόμενος 1 πήρε τότε από τον Ενάγοντα τις €200.000 και αφήνοντας τα εν λόγω διαμάντια στην κατοχή του Ενάγοντα, αποχώρησε.

7.    Μετά το γεγονός αυτό και την παράδοση της εξασφάλισης έναντι των λεφτών που είχαν δοθεί, ο Ενάγοντας συμφώνησε να βάλει και τα υπόλοιπα λεφτά τα οποία χρειάζονταν για την αγορά του προαναφερθέντος πακέτου, δηλαδή συμφώνησε να καταβάλει επιπλέον €245.000 αφού θα έπαιρνε ως εξασφάλιση από τους Εναγόμενους 1 και/ή 2 ακόμα ένα διαμάντι μεγάλης αξίας, δηλαδή συνολικά τρία διαμάντια, των οποίων η συνολική αξία θα υπερέβαινε σε αξία τα χρήματα που θα κατέβαλλε.

8.    Κατά ή περί τις 03/05/2016, ο Ενάγοντας μαζί με τη σύζυγο του, συνάντησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Εναγόμενο 1 Μιχάλη Χατζησολωμού και τον Εναγόμενο 2, Γιώργο Χαλκιαδάκη και τους έδωσαν τα υπόλοιπα €245.000 ως η συμφωνία που είχαν. Ο Εναγόμενος 2 ταυτόχρονα τους παρέδωσε ένα κίτρινο διαμάντι μαζί με τα πιστοποιητικά του και άλλα σχετικά έγγραφα, το οποίο άξιζε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του €140.000, την αξία του διαμαντιού και την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωνε και ο Εναγόμενος 1 και/ή τα πιστοποιητικά που το συνόδευαν. Η διευθέτηση που είχε κάνει ο Ενάγοντας με τους Εναγόμενους 1 και/ή 2, ήταν ότι θα κατέβαλλε συνολικά €400.000 για το πακέτο με τα διαμάντια και επιπλέον άλλες €45.000 για τέλη εξαγωγής των διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε, τα οποία λεφτά θα έπαιρνε πίσω στο σύνολο τους με επιπλέον κέρδος ύψους €170.000 και θα κρατούσε τα διαμάντια που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ως εγγύηση, μέχρι να πληρωθεί, ως η μεταξύ τους συμφωνία.

9.    Κατά ή περί τις 06/05/2016 και ενώ οι Εναγόμενοι 1 και/ή 2 είχαν ήδη μεταβεί στη Harare, Ζιμπάμπουε για την αγορά του πακέτου με τα διαμάντια, ως αναφέρθηκε ανωτέρω και των οποίων είχαν συμφωνήσει την αγορά, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τον Ενάγοντα και του είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με αυτό και τελικά η αξία του ήταν μόνο €230.000. Οι Εναγόμενοι τότε πληροφόρησαν τον Ενάγοντα ότι δεν έγινε η αγορά και ο Εναγόμενος 2 τον πληροφόρησε ότι θα πάει στη Νότια Αφρική για να μην πάει άδικα το ταξίδι όπως του είπε και να προσπαθήσει να κάνει κάποιαν πράξη εκεί. Ο Ενάγοντας τότε του είπε να του επιστρέψει τουλάχιστον τις €150.000 από τα λεφτά του, δίνοντας τα στον Εναγόμενο 1 για να του τα φέρει στις 15/05/2016, ECLI:CY:AD:2016:D147, οπόταν και θα επέστρεφε Κύπρο.

10.  Στις 16/05/2016 ο Εναγόμενος 1 μετέβηκε στο ιατρείο του Ενάγοντα στη Λευκωσία και του παρέδωσε τις €150.000, ως η προηγούμενη μεταξύ τους συνεννόηση. Μετά από σχετικές ερωτήσεις του Ενάγοντα, ο οποίος γνώριζε μέσω των κινητών τους τηλεφώνων ότι οι Εναγόμενοι 1 και 2 επέστρεφαν από τη Harare, Ζιμπάμπουε με την ίδια πτήση, ο Εναγόμενος 1 ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι δεν ήταν στην ίδια πτήση με τον Εναγόμενο 2 και ότι αυτός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική. Τότε ο Ενάγοντας ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να φύγει από το γραφείο του και να βρει τον Εναγόμενο 2 ώστε να του επιστρέψουν τα λεφτά του στο ακέραιο και να πάρουν πίσω τα διαμάντια τα οποία του είχαν δώσει ως εξασφάλιση.

11.  Κατά ή περί το βράδυ της 16/05/2016, ο Εναγόμενος 1 πληροφόρησε τον Ενάγοντα ότι ο Εναγόμενος 2 είναι καθ’ οδόν για να του φέρει τα λεφτά που έπρεπε να του επιστρέψουν από τα λεφτά που τους έδωσε, μη υπολογιζόμενου του κέρδους που θα είχε, δηλαδή τις υπόλοιπες €295.000 και να παραλάβει τα διαμάντια που του είχαν ως εξασφάλιση. Ο Εναγόμενος 2 ουδέποτε επισκέφθηκε τον Ενάγοντα και όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε  μετέπειτα, ο Εναγόμενος 2 αναχώρησε τις πρωινές ώρες της 17/05/2016 για Ρουμανία. Το απόγευμα της 17/05/2016 ο Ενάγοντας επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον Εναγόμενο 2, ο οποίος του ανέφερε ότι βρισκόταν στη Ρουμανία και ότι την επόμενη ημέρα θα έστελνε κάποιον να πάρει τα τρία διαμάντια με τα πιστοποιητικά και/ή άλλα έγγραφα τους που τους παρέδωσαν μαζί με τον Εναγόμενο 1 ως εξασφάλιση και επιπλέον ο Εναγόμενος 2 του ανέφερε ότι θα του επιστρέψει τα λεφτά όποτε θέλει και αν θέλει.

12.  Στις 18/05/2016 ο Ενάγοντας επισκέφθηκε το ΤΑΕ της Πύλης Πάφου για να κάνει καταγγελία για την όλη υπόθεση, όπου και μετά από συζήτηση που είχε με τους αστυνομικούς, προβληματίστηκε κατά πόσο θα έπρεπε να κάνει καταγγελία αφού είχε στην κατοχή του, ως εγγύηση, διαμάντια μεγαλύτερης αξίας από τα λεφτά που έδωσε, σύμφωνα με τους Εναγόμενους 1 και 2 και τα πιστοποιητικά που του είχαν παραδώσει, παρ’ όλο που θα έχανε με τον τρόπο αυτόν, το όποιο κέρδος θα έβγαζε, δηλαδή ποσό ύψους €170.000. Οι Εναγόμενοι 1 και/ή 2 ψευδώς και με πρόθεση εξαπάτησης του Ενάγοντα ισχυρίζονταν ότι η αξία των διαμαντιών που του είχαν δώσει, ήταν περίπου €470.000 και σε καταναγκαστική πώληση θα μπορούσαν να πουληθούν πέραν των €300.000.

13.  Κατά ή περί τις 27/05/2016, ο Ενάγοντας άρχισε να ανησυχεί, επειδή οι Εναγόμενοι 1 και/ή 2 δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου να πάρουν πίσω τα διαμάντια που είχε στην κατοχή του, παρ’ όλο που αυτά υποτίθεται ότι άξιζαν περισσότερο από τα λεφτά που τους είχε δώσει. Για τον λόγο αυτόν, στις 28/05/2016, ο Ενάγοντας επισκέφθηκε έναν γνωστό του κοσμηματοπώλη και του ζήτησε να ελέγξει τα διαμάντια. Μετά από λεπτομερή εξέταση τους, πληροφορήθηκε από τον κοσμηματοπώλη είπε ότι το άχρωμο διαμάντι ήταν καλό και σύμφωνο με τα πιστοποιητικά του αλλά τα άλλα δύο, δηλαδή το μπλε και το κίτρινο, παρουσίαζαν πολλά προβλήματα και δεν άξιζαν πολλά.

14.  Ακολούθως, ο Ενάγοντας αποφάσισε να επισκεφτεί τον πιο εξειδικευμένο εκτιμητή/γεμολόγο στην Κύπρο, ώστε να πληροφορηθεί αξιόπιστα για τα διαμάντια που κατείχε. Στην εν λόγω επίσκεψη για την εξέταση των διαμαντιών ήταν παρών και ο Εναγόμενος 1, όπου μετά από εξετάσεις των διαμαντιών και των πιστοποιητικών τους ο εν λόγω εκτιμητής/γεμολόγος, ανακοίνωσε στον Ενάγοντα και στον Εναγόμενο 1 ότι μόνο το άχρωμο διαμάντι ήταν γνήσιο με γνήσια πιστοποιητικά και τα άλλα δύο ήταν μεν διαμάντια αλλά χαμηλής αξίας και με πλαστά πιστοποιητικά και σε καμία περίπτωση δεν είχαν την αξία την οποίαν ισχυρίζονταν οι Εναγόμενοι 1 και/ή 2. Συγκεκριμένα, ο εκτιμητής/γεμολόγος εκτίμησε την αξία του κίτρινου διαμαντιού σε περίπου €2.000 το καράτι, δηλαδή περίπου €4.000 συνολικά και του μπλε διαμαντιού περίπου €1.000 συνολικά. Περαιτέρω, εξέδωσε σχετικές γνωματεύσεις και πιστοποιητικά σε σχέση με τις εξετάσεις που έκανε στα εν λόγω διαμάντια.

15.  Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, ο Ενάγοντας προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Εναγόμενου 1 και την έκδοση ευρωπαικού εντάλματος σύλληψης για τον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος ακόμα αναζητείται. Ως εκ τούτου, έχουν κατακρατηθεί τα Τεκμήρια από την Αστυνομία Κύπρου τα διαμάντια τα οποία είχαν δοθεί ως εξασφάλιση από τους Εναγόμενους 1 και/ή 2 προς τον Ενάγοντα και δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

16.  Οι Εναγόμενοι 1 και/ή 2, από την ημερομηνία καταχώρησης της παρούσας αγωγής, κανένα ποσό δεν έχουν καταβάλει και/ή εξοφλήσει και/ή επιστρέψει στον Ενάγοντα μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να οφείλουν τα ποσά που αναφέρονται στην παρούσα έκθεση απαίτησης.

 

Οι Εναγόμενοι έχουν καταχωρήσει Υπεράσπιση και ανταπαίτηση και εγείρουν προδικαστικά, ότι ο Ενάγοντας δεν νομιμοποιείται να καταχωρήσει την αγωγή, διότι η σύμβαση είναι παράνομη και παράτυπη κατά παράβαση σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2361/.2002. Ο συγκεκριμένος Κανονισμός απαιτεί την εισαγωγή ακατέργαστων διαμαντιών μέσω συγκεκριμένων τοποθεσιών στην Ευρώπη. Οι αξιώσεις του Ενάγοντα επίσης, αφορούν παράνομες συναλλαγές και έτσι η αγωγή είναι καταδικασμένη σε απόρριψη. Ούτε δικαιούται ο Ενάγοντας να αξιώσει χρηματικό ποσό, διότι το ποσό προέρχεται από παράνομες πράξεις.

 

Ο Εναγόμενος 1 ασχολείτο με τα λευκά διαμάντια πριν 28 χρόνια για διάρκεια 3 χρόνων, αφού υπήρξε διαμαντοκόπτης και για εμπλούτιση των γνώσεων του μετέβηκε στην Ινδία για παρακολούθηση εξειδικευμένου προγράμματος. Πέραν της περιστασιακής ασχολίας του με τα διαμάντια, ο Εναγόμενος 1 εργαζόταν ως υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία κατά τον επίδικο χρόνο, συγκεκριμένα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Είναι η θέση του Εναγόμενου 1, ότι ο Ενάγοντας υπέδειξε ενδιαφέρον για την αγορά διαμαντιών, ως εκ τούτου οι δύο τους προέβησαν σε 2 αγοραπωλησίες στο παρελθόν. Βάσει της μακρόχρονης φιλίας που συνδέει τον Ενάγοντα και τον Εναγόμενο 1 και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν, ο Ενάγοντας γνώριζε πολύ καλά ότι οι γνώσεις του Εναγόμενου 1 περιορίζονταν συγκεκριμένα στην εκτίμηση και αναγνώριση λευκών διαμαντιών. Επιπρόσθετα, η εισήγηση που έγινε από τον Εναγόμενο 1 προς τον Ενάγοντα για την επικείμενη αγορά διαμαντιών στην πόλη Harare, έγινε μετά από εισήγηση του Εναγόμενου 2.

 

Ο Εναγόμενος 1 παραδέχεται πώς είχε γνωρίσει τον Εναγόμενο 2 προτού τον συστήσει στον Ενάγοντα και τον σύστησε όπως του τον είχαν συστήσει και του ιδίου, δηλαδή ως γεμολόγο και/ή ειδικό επί πολύτιμων λίθων. Ο Εναγόμενος 1 παραδέχεται πως ενημέρωσαν τον Ενάγοντα για το πακέτο με ακατέργαστα διαμάντια, αφού είχε ενημερωθεί και ο ίδιος από τον Εναγόμενο 2. Κατά τη συνάντηση τους, ο Εναγόμενος 2 επέδειξε στον Ενάγοντα και στον Εναγόμενο 1, δύο πέτρες που είχε μαζί του, μία λευκή και μία μπλε οι οποίες συμφώνησαν ότι θα τις έδινε στον Ενάγοντα σαν εγγύηση για τα λεφτά που θα έπαιρνε από αυτόν για την αγορά του πακέτου. Ο Εναγόμενος 1 ανέφερε ότι του ήταν αδύνατο να προσφέρει κάποιαν εκτίμηση για τη μπλε πέτρα. Είναι η θέση του Εναγόμενου 1 πως ο ίδιος ο Ενάγοντας εξέφρασε το ενδιαφέρον του να λάβει μέρος στην αγορά του πακέτου. Σε καμία περίπτωση, ο Εναγόμενος 1 άσκησε πίεση ή/και χρησιμοποίησε δόλο με σκοπό να προτρέψει τον Ενάγοντα να τους δώσει κάποιο ποσό για την αγορά του πακέτου. Αντιθέτως, ο λόγος που έφερε τον Ενάγοντα και τον Εναγόμενο 2 σε επαφή ήταν λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Ενάγοντας για τέτοια αγορά. Επίσης, ο Εναγόμενος 1 αναφέρει ότι μετά από τη συνάντηση μεταξύ των Εναγομένων 1 και 2 και του Ενάγοντα, ο Ενάγων συνομίλησε πολλές φορές με τον Εναγόμενο 2 τηλεφωνικώς μερικές φορές μάλιστα στην παρουσία του Εναγόμενου 1, αλλά πάντοτε αυτές τις φορές ο Ενάγοντας απομακρύνετο προφανώς για να μην ακούει ο Εναγόμενος 1. Το γεγονός αυτό το επιβεβαίωσε τόσο ο Ενάγοντας, όσο και ο Εναγόμενος 2 ότι συνομίλησαν επανειλημμένως με σκοπό να τα βρουν. Επιπρόσθετα, ο Εναγόμενος 1 αναφέρει ότι οι τελικές λεπτομέρειες για την επίδικη συμφωνία είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του Ενάγοντα και του Εναγόμενου 2 στο πλαίσιο των τηλεφωνιών τους επικοινωνιών.

 

Αρνείται ότι ο Ενάγοντας εμπλάκηκε δεδομένης της εμπλοκής του Εναγόμενου 1. Ο Ενάγοντας ενδιαφέρθηκε και εμπλάκηκε λόγω του κέρδους που θα αποκόμιζε χωρίς να τον επηρεάζει η εμπλοκή του Εναγόμενου 1. Ο Ενάγοντας γνώριζε τόσο το παράνομο όσο και το ρίσκο που έπαιρνε με τέτοιου είδους συμφωνία γι’ αυτό και ζήτησε εξασφάλιση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Εναγόμενος 1 ουδεμία εξασφάλιση ζήτησης, καθώς θα ήταν παρών στην αγορά του πακέτου, ως εκ τούτου δεν είχε λόγο να ζητήσει εξασφάλιση, σε αντίθεση με τον Ενάγοντα. Είναι η θέση του Εναγόμενου 1, ότι ο Ενάγοντας ζήτησε εξασφάλιση, την οποίαν και πήρε, από τον Εναγόμενο 2 και ο Εναγόμενος 1 ουδεμία εμπλοκή είχε με την εξασφάλιση αυτήν.

 

Παραδέχεται ότι μετέβηκε στη Ρουμανία κατόπιν συνεννόησης με τον Ενάγοντα, με δικά του έξοδα, για να βεβαιωθεί για την αξιοπιστία του Εναγόμενου 2, καθώς δεν τον γνώριζαν πολύ καλά. Επίσης κατά την εκεί του επίσκεψη, έλαβε τα διαμάντια που θα αποτελούσαν την εξασφάλιση που ζήτησε ο Ενάγοντας. Κατά τη διαμονή του στη Ρουμανία, δεν παρατήρησε κάτι το ανησυχητικό στη συμπεριφορά του Εναγόμενου 2 που να του κινήσει υποψίες. Εκεί έδωσε στον Εναγόμενο 2 €100.000 από τα δικά του χρήματα για να μπορέσει να πάρει τα δύο διαμάντια, ένα μπλε διαμάντι και ένα λευκό διαμάντι, που αποτελούσαν την εξασφάλιση που ζήτησε ο Ενάγοντας για τα λεφτά που θα έδινε στον Εναγόμενο 2 για την αγορά του πακέτου. Με την επιστροφή του, έφερε τα δύο διαμάντια τα οποία αποτελούσαν την εξασφάλιση του Ενάγοντα. Αρνείται πως προσπάθησε να πείσει τον Ενάγοντα να βάλει πιο πολλά λεφτά για την αγορά του πακέτου.

 

Παραδέχεται πως συνάντησε τον Ενάγοντα την αναφερόμενη ημερομηνία, όπου και ο Ενάγοντας του έδωσε το ποσό των €200.000 και ο Εναγόμενος 1 του παρέδωσε ένα μπλε και ένα λευκό διαμάντι ως εξασφάλιση μαζί με τα πιστοποιητικά αυθεντίας και εκτίμησης τους που του παρέδωσε ο Εναγόμενος 2. Αυτή ήταν η συνεννόηση και οι οδηγίες του Ενάγοντα προς τον Εναγόμενο 1 και ο Εναγόμενος 1 λόγω και της μακροχρόνιας φιλίας προσφέρθηκε να το πράξει με δικά του έξοδα. Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε την αξία του μπλε διαμαντιού, αφού οι γνώσεις του όσον αφορά την εκτίμηση, περιορίζονται σε λευκά διαμάντια. Σε καμία περίπτωση, θα μπορούσε να γνωρίζει την αξία του μπλε διαμαντιού, καθώς δεν είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία. Από τις €200.000 που παρέλαβε από τον Ενάγοντα, κράτησε τις €100.000 έναντι του ποσού που είχε δώσει στον Εναγόμενο 2 από τη Ρουμανία και τις άλλες €100.000 τις παρέδωσε στον Εναγόμενο 2 ως αποπληρωμή για τα διαμάντια της εξασφάλισης. Επίσης, ο Εναγόμενος 1 αρνείται τον ισχυρισμό ότι αφού του παρέδωσε τα διαμάντια αναχώρησε από το γραφείο.

 

Επειδή ο Ενάγοντας εμπιστευόταν τον Εναγόμενο 1, συμφώνησε προφορικά μαζί του, η εξασφάλιση να ήταν για €320.000 και τα υπόλοιπα €125.000, θα ήταν υπό την ευθύνη του Εναγόμενου 1. Ο Εναγόμενος 1 δεν κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προσφέρει εκτίμηση σχετική με την αξία και την αυθεντικότητα διαμαντιών.

 

Ο ίδιος ο Ενάγοντας εισηγήθηκε να αγοράσουν το πακέτο στην πραγματική του αξία, αν και η αξία του εκτιμήθηκε πιο χαμηλή απ’ ό,τι είχαν υπόψη τους και τα υπόλοιπα λεφτά να αξιοποιηθούν αλλού γι’ αυτό και έδωσε τη συγκατάθεση του στον Εναγόμενο 2 να κρατήσει ένα ποσό μέχρι το τέλος του μήνα καθώς θα παρευρισκόταν σε πλειστηριασμό στη Νότια Αφρική. Τελικά δεν έγινε καθόλου αγορά και τότε ο Ενάγοντας εισηγήθηκε στον Εναγόμενο 2 χωρίς να εμπλέξει τον Εναγόμενο 1 να κρατήσει όλα τα λεφτά μέχρι το τέλος του μήνα πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να κάνει αγορά. Ο Εναγόμενος 1 ζήτησε να του επιστρέψουν €150.000. Η επιστροφή €150.000 έγινε μετά από παραίνεση του Εναγόμενου 1 ο οποίος εισηγήθηκε στον Ενάγοντα να του επιστρέψει με την επιστροφή του στην Κύπρο τα λεφτά που δεν καλύπτονταν από την εγγύηση, δηλαδή €125.000, καθότι η αγορά του πακέτου δεν εξελίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο. Τότε ο Ενάγοντας ζήτησε από τον Εναγόμενο 2 να παραδώσει στον Εναγόμενο 1 €150.000 για να του τα επιστρέψει με την επιστροφή του στην Κύπρο.

 

Δεν γνώριζε ότι ο Εναγόμενος 2 θα ήταν μαζί του στην ίδια πτήση μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ο Εναγόμενος 2 είχε πει στον Εναγόμενο 1 ότι δεν θα ερχόταν στη Κύπρο, αλλά θα πήγαινε να βρει άλλους πωλητές στη Νότια Αφρική, ως ενημέρωσε και τον Ενάγοντα. Όταν πλέον ο Εναγόμενος 2 επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για να έρθει στην Κύπρο, ο Εναγόμενος 1 του ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που τον παραπλάνησε και μετέφερε στον Ενάγοντα ότι θα ταξίδευε μόνος του για την Κύπρο. Ο λόγος που απέκρυψε από τον Ενάγοντα ότι ο Εναγόμενος 2 επέστρεψε μαζί του στην Κύπρο, ήταν επειδή ο Εναγόμενος 2 του ζήτησε να μην πει τίποτα στον Ενάγοντα, για να μπορέσει ο ίδιος να έχει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, ώστε να του εξηγήσει ο ίδιος τα όσα συνέβηκαν, για να μπορέσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία, κάτι το οποίο έδειξε και ο Ενάγοντας να επιθυμεί. Δεδομένου του ότι ο Εναγόμενος 1 έβλεπε ότι ο Ενάγοντας είχε συνεχή επικοινωνία με τον Εναγόμενο 2 και έπειτα και από τη διαβεβαίωση του Εναγόμενου 2 ότι μόλις επιστρέψουν Κύπρο θα επισκεφθεί τον Ενάγοντα, θεώρησε πιο σωστό να μην ανακατευτεί στις μεταξύ τους σχέσεις και να αφήσει τον Εναγόμενο 2 να μιλήσει ο ίδιος με τον Ενάγοντα. Επίσης η αναφορά ότι ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να βρει τον Εναγόμενο 2 για να του επιστρέψουν τα λεφτά του, καταδεικνύει ότι ο Ενάγοντας γνώριζε πολύ καλά ότι ο Εναγόμενος 2 είχε στην κατοχή του τα χρήματα του και όχι ο Εναγόμενος 1. Όταν ο Ενάγοντας ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να καλέσει από το κινητό του στο τηλέφωνο τον Εναγόμενο 2, αυτός το έπραξε χωρίς δεύτερη σκέψη και τότε συνομίλησε ο ίδιος ο Ενάγοντας μαζί του. Ουσιαστικά ο Εναγόμενος 1 ήταν στη μέση αφού γνώριζε ότι συνομιλούσαν αναμεταξύ τους οι δύο τους.

 

Παραδέχεται πως ήταν παρών στην εξέταση των διαμαντιών μαζί με τον Ενάγοντα, όπως επίσης ήταν παρών και ένας φίλος του Ενάγοντα. Ουδέποτε ισχυρίστηκε και/ή βεβαίωσε την αξία του μπλε και κίτρινου διαμαντιού. Ο Εναγόμενος 1 προσθέτει ότι ταξίδευσε στη Ρουμανία με δικά του έξοδα σε μία προσπάθεια να τον εντοπίσει και προέτρεψε τον Ενάγοντα είτε να τον ακολουθήσει ο ίδιος στη Ρουμανία, είτε να στείλει κάποιο δικό του άτομο μαζί του στο ταξίδι να τον συνοδεύσει.

 

Ανταπαιτεί έναντι του Ενάγοντα, τα ακόλουθα:

Α. Δήλωση του Σεβαστού Δικαστηρίου ότι ο Εναγόμενος 1 ουδέν ποσό οφείλει.

Β. Ποσό ύψους €250 ως ειδικές αποζημιώσεις για τα έξοδα του ταξιδιού στη Ρουμανία (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία, μεταφορικά κλπ) με ημερομηνία αναχώρησης 26/04/2016.

Γ. Ποσό ύψους €2.700 ως ειδικές αποζημιώσεις για τα έξοδα του ταξιδιού στη Ζιμπάμπουε (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία, μεταφορικά κλπ) με ημερομηνία αναχώρησης 05/05/2018.

Δ. Ποσό ύψους €500 ως ειδικές αποζημιώσεις για τα έξοδα του ταξιδιού στη Ρουμανία (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία, μεταφορικά κλπ) με ημερομηνία αναχώρησης 07/06/2016.

Ε. Γενικές αποζημιώσεις και/ή βλάβες για την όλην ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο Εναγόμενος 1 συνεπεία των άνω ψευδών παραστάσεων και/ή λόγω αθέμιτης και απαράδεκτης συμπεριφοράς του και/ή άλλως πως ως ρητώς αναφέρεται ανωτέρω.

Στ. Αποζημιώσεις ύψους €40.000 ως χρηματική βλάβη και/ή ζημιά και/ή διαφυγόντων κερδών από τη μη εκτέλεση σύμβασης.

 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

Πρώτος και κύριος μάρτυρας, ήταν ο Ενάγοντας ο οποίος επαλήθευσε τα γεγονότα που καταγράφονται στην έκθεση απαίτησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Εναγόμενος 1 ήταν στενός προσωπικός φίλος για πάνω από 30 χρόνια. Είχαν συνεργαστεί με επιχειρηματικές συναλλαγές και στο παρελθόν. Το καλοκαίρι του 2012, του ζήτησε να αγοράσει κτήριο ιδιοκτησίας στο Παραλίμνι, διότι ο Εναγόμενος 1 είχε μεγάλο χρέος και αγόρασε το κτήριο για να τον διευκολύνει. Το καλοκαίρι του 2014 του ζήτησε χρήματα, διότι ήθελε να ασχοληθεί με το χρυσό. Του έδωσε χρήματα και πήγε στη Ghana να αγοράσει χρυσό, εκεί του έκλεψαν τα λεφτά του και αποζημίωσε τον Ενάγοντα που του μεταβίβασε ένα μαγαζί ιδιοκτησίας του που είχε στην Αγία Νάπα, ίσης αξίας με τα χρήματα που είχε δώσει. Τον Ιούνιο του 2015, είχε μεταβεί στην Ινδία για να σπουδάσει σχετικά με τα διαμάντια για να γίνει ειδικός διαμαντιών, ως του είχε αναφέρει του Ενάγοντα. Tον Αύγουστο του 2015, ταξίδεψε μαζί του στην Ινδία και τον πήρε σε αγορά διαμαντιών και αγόρασαν μερικά διαμάντια. Τον Ιούνιο του 2016, πήγε ξανά Ινδία και πήρε διαμάντια αξίας €50.000 και όταν ήρθε στην Κύπρο, του ζήτησε να τα αγοράσει και του έδωσε αμοιβή 5% επί της τιμής των διαμαντιών. Στις 14/04/2016 ο Εναγόμενος 1, σύστησε τον Εναγόμενο 2 ως γεμολόγο. Του είπαν ότι υπήρχε προς αγορά στην πόλη Harare της Ζιμπάμπουε ένα δέμα με ακατέργαστα διαμάντια που πωλούνταν για περίπου €1.000.000. Ο Εναγόμενος 2 είχε διαπραγματευτεί να τα αγοράσουν για €750.000. Ο Εναγόμενος 2 θα πλήρωνε μόνο €170.000 για το πακέτο και ο Εναγόμενος €100.000. Τον ρώτησαν αν ήθελε να συμμετέχει οικονομικά. Για να αποδεχτεί, θα έπρεπε να του δώσουν προς εξασφάλιση το ποσό σε διαμάντια. Αυτό έγινε αποδεκτό. Αρχικά τους είπε ότι θα έβαζε €200.000. Στις 26/04/2016, ο Εναγόμενος 1 επισκέφθηκε τον Εναγόμενο 2 στη Ρουμανία. Με την επιστροφή από τη Ρουμανία ο Εναγόμενος 1 τον διαβεβαίωσε ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν αξιόπιστος. Έφερε μαζί του δύο διαμάντια, ένα μπλε και ένα άχρωμο και του δόθηκαν τα δύο διαμάντια ως εξασφάλιση για τα λεφτά που θα έπαιρναν. Προσπάθησε να τον πείσει από το τηλέφωνο να δώσει ακόμα περισσότερα λεφτά. Το Μεγάλο Σάββατο 30/04/2016, ο Εναγόμενος 1 προσπάθησε να τον πείσει να βάλει λεφτά να γίνει γρήγορα η πράξη πριν ανοιχτεί το δέμα με τα διαμάντια και του είπε ότι έπεισε τον Εναγόμενο 2 να βάλει €250.000. Ο ίδιος θα έβαζε €100.000 και ο Ενάγοντας θα έβαζε €400.000 για να αγοράσουν το δέμα και να το πουλήσουν σε αγοραστή που είχε έτοιμο ο Εναγόμενος 2 για την τιμή των €1.250.000.

 

Κατά ή περί τα ξημερώματα της 01/05/2016, έδωσε ποσό €200.000 στον Εναγόμενο 1, ο οποίος είχε έρθει στο γραφείο του στη Λευκωσία και ο ίδιος του έδωσε το μπλε και ένα άσπρο διαμάντι ως εξασφάλιση μαζί με τα πιστοποιητικά αυθεντίας και εκτίμησης τους. Το μπλε διαμάντι του είχε παρουσιαστεί ότι ήταν αξίας €200.000 ανά καράτιο. Επειδή ήταν χρωματιστό και εξαιρετικά σπάνιο είχε υπολογιζόμενη αξία γύρω στις €120.000. Το άχρωμο διαμάντι του είπαν ότι άξιζε επίσης €120.000 και άρα συνολικά είχε ως εξασφάλιση διαμάντια μεγαλύτερης αξίας απ’ ό,τι είχε πληρώσει. Ο Εναγόμενος 1 πήρε από τον ίδιο τις €200.000 αφήνοντας τα εν λόγω διαμάντια στην κατοχή του και αναχώρησε.

  

Συμφώνησε να βάλει τα υπόλοιπα λεφτά, δηλαδή επιπλέον €245.000 με εξασφάλιση που θα του παρείχαν. Δηλαδή, θα έπαιρνε τρία διαμάντια που η συνολική τους αξία, θα υπερέβαινε την αξία των χρημάτων που θα κατέβαλλε και θα του παρέδιδαν επιπλέον ένα κίτρινο διαμάντι μεγάλης αξίας.

 

Στις 03/05/2016, ο ίδιος και η γυναίκα του, Ιππόλυτη, συνάντησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Εναγόμενο 1 και τον Εναγόμενο 2 και τους έδωσαν τα υπόλοιπα €245.000, ως η συμφωνία που είχαν. Ο Εναγόμενος 2 ταυτόχρονα τους παρέδωσε ένα κίτρινο διαμάντι μαζί με τα πιστοποιητικά του και άλλα σχετικά έγγραφα, το οποίο άξιζε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του €140.000. Την αξία του διαμαντιού και την αυθεντικότητα την επιβεβαίωσε ο Εναγόμενος 1. Η γυναίκα του πήρε το κίτρινο διαμάντι με τα έγγραφα του και έφυγε για το σπίτι και ο ίδιος δύο ώρες μετά αναχώρησε για Βαρκελώνη, ώστε να παραστεί σε συνέδριο. Αντίγραφο πιστοποιητικού που αφορά το εν λόγω κίτρινο διαμάντι με αριθμό αναφοράς 16011286002, επισυνάφθηκε ως Τεκμήριο 5. Η διευθέτηση που είχαν κάνει με τους Εναγόμενους, ήταν ότι ο ίδιος θα κατέβαλλε €400.000 για το parcel με τα διαμάντια και άλλες €45.000 για τέλη εξαγωγής των διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε, τα οποία λεφτά θα έπαιρνε πίσω στο σύνολο τους με επιπλέον κέρδος ύψους €170.000 και θα κρατούσε τα διαμάντια που προανέφερε ως εγγύηση μέχρι να πληρωθεί.

 

Στις 06/05/2016, οι Εναγόμενοι 1 και 2 είχαν πάει στο Harare για την αγορά του δέματος με τα διαμάντια. Επικοινώνησαν μαζί του και του είπαν, ότι υπάρχει πρόβλημα με το δέμα και τελικά η αξία του ήταν μόνο €230.000. Δεν έγινε η αγορά και ο Εναγόμενος 2, τους πληροφόρησε ότι θα πάει Νότιο Αφρική για να μην πάει άδικα το ταξίδι, για να προσπαθήσει να κάνει κάποιαν πράξη εκεί. Του είπε να του επιστρέψει τις €150.000 από τα λεφτά του και τα έδωσε στον Εναγόμενο 1 να του τις φέρει στις 15/05 που θα επέστρεφε Κύπρο.

 

Ο Εναγόμενος 2 υποτίθεται ότι θα ταξίδευε προς Νότιο Αφρική και ο Εναγόμενος 1 θα επέστρεφε Κύπρο με τα λεφτά του. Ο ίδιος, μέσω των κινητών τηλεφώνων, διαπίστωσε ότι οι Εναγόμενοι 1 και 2 τον είχαν κοροϊδέψει και βρισκόντουσαν στην ίδια πτήση προς Κύπρο στις 15/05/2016 προς 16/05/2016. Στις 16/05/2015 ο Εναγόμενος 1 πήγε στο ιατρείο του στη Λευκωσία και του παρέδωσε τις €150.000. Ο Εναγόμενος 1 αρνήθηκε ότι ήταν στην πτήση με τον Εναγόμενο 2 με σταθμό στο Dubai για Λάρνακα. Τότε ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να πάρει τηλέφωνο τον Εναγόμενο 2, πράγμα που έγινε. Όταν μίλησε στον Εναγόμενο 2 στο τηλέφωνο, του ζήτησε να πάρει από σταθερό τηλέφωνο ώστε να επιβεβαιώσει ότι είναι Νότιο Αφρική, πράγμα που δεν έπραξε. Τότε ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να φύγει από το γραφείο του και να βρει τον Εναγόμενο 2, ώστε να του επιστρέψουν τα λεφτά και να πάρουν πίσω τα διαμάντια που του είχαν δώσει ως εξασφάλιση.

 

Στο ενδιάμεσο και πριν να επιστρέψουν από το εξωτερικό οι Εναγόμενοι, με τη γυναίκα του παρατήρησαν, μετά από τυχαία φωτογραφία με το κινητό, ότι το κίτρινο διαμάντι είχε κάποια στίγματα και άρχισαν να έχουν αμφιβολίες κατά πόσο είχαν όλα τα διαμάντια την αξία που τους παρουσίασαν και διαβεβαίωσαν οι Εναγόμενοι 1 και 2 ότι έχουν. Τη νύχτα της 16/05/2016, έστειλε μήνυμα ο Εναγόμενος 1, αναφέροντας ότι ο Εναγόμενος 2 είναι καθ’ οδόν να του φέρει τα λεφτά που έπρεπε να του επιστρέψουν από τα λεφτά που τους έδωσε. Ο Εναγόμενος 2 ουδέποτε ήρθε και αναχώρησε τις πρωινές ώρες της 17/05/2016 για Ρουμανία. Το απόγευμα της 17/05/2016 επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον Εναγόμενο 2 ο οποίος του ανέφερε ότι βρισκόταν στη Ρουμανία και ότι την επόμενη ημέρα θα στείλει άνθρωπο να πάρει και τα τρία διαμάντια με τα πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα τους, που του παρέδωσαν μαζί με τον Εναγόμενο 1 και επιπλέον του ανέφερε ότι θα του επιστρέψει τα λεφτά όποτε θέλει και αν θέλει, ώστε να δει ‘’ποιος κάνει κουμάντο’’, όπως ανέφερε αυτολεξεί.

 

Στις 18/05 επισκέφθηκε το ΤΑΕ της Πάφου για να κάνει καταγγελία. Προβληματίστηκε για το αν θα έκανε την καταγγελία, διότι είχε τα διαμάντια με πιστοποιητικά. Στις 27/05/2016 άρχισε να ανησυχεί επειδή οι Εναγόμενοι δεν είχαν ασχοληθεί να πάρουν τα διαμάντια που κρατούσε. Στις 28/05/2016 πήγε σε δικό του κοσμηματοπώλη, τον Γιάννη Ιωάννου και του ζήτησε να ελέγξει τα διαμάντια. Μετά από λεπτομερή εξέταση, του είπε ότι το άχρωμο διαμάντι ήταν καλό, αλλά τα άλλα δύο, το μπλε και το κίτρινο δεν άξιζαν πολλά.

 

Μετά την εξέλιξη αυτήν, γνωστός του από το Παραλίμνι, επικοινώνησε με τον Εναγόμενο 1 και του ζήτησε να του επιστρέψει τα λεφτά που του έδωσε. Ο Εναγόμενος 1 ισχυρίστηκε ότι έχασε τις τελευταίες μέρες την επαφή με τον Εναγόμενο 2 και τότε αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ευγένιο Πετρίδη στη Λεμεσό, ο οποίος θεωρείται ο πιο εξειδικευμένος γεμολόγος στην Κύπρο. Στην εν λόγω επίσκεψη για την εξέταση των διαμαντιών είχε διευθετηθεί να ήταν παρών και ο Εναγόμενος 1. Εκεί ο κύριος Πετρίδης, αφού εξέτασε τα διαμάντια και τα πιστοποιητικά, τους ανακοίνωσε πως μόνο το άχρωμο διαμάντι ήταν γνήσιο με γνήσια πιστοποιητικά, αξίας περίπου €120.000. Τα άλλα δύο ήταν διαμάντια χαμηλής αξίας και με πλαστά πιστοποιητικά. Συγκεκριμένα, ο κύριος Πετρίδης του είπε ότι η αξία του κίτρινου διαμαντιού ήταν περίπου €2.000 το καράτι, δηλαδή περίπου €4.000 συνολικά και του μπλε διαμαντιού περίπου €1.000 συνολικά.

 

Οι Εναγόμενοι είχαν συνωμοτήσει με στόχο, την αποκόμιση κέρδους με ψευδείς παραστάσεις. Δεν είχαν σκοπό να τηρήσουν τη μεταξύ τους συμφωνία. Συνεργάστηκαν και συναλλάχτηκαν με άγνωστα πρόσωπα και του παρουσίασαν πλαστά έγγραφα, έγγραφα για την αυθεντικότητα των πολύτιμων λίθων. Τα πιστοποιητικά ήταν πλαστά. Του απέσπασαν το ποσό των €295.000.

 

Αντεξεταζόμενος, σε σχέση με το ακίνητο που αφορούσε τη συναλλαγή που έγινε το 2012, ανέφερε ότι είναι ο Εναγόμενος που του ζήτησε να αγοράσει το ακίνητο. Επίσης ο Εναγόμενος 1 σύστησε τον Εναγόμενο 2 ως σπουδαίο γεμολόγο. Ανέφερε ότι προσπάθησε να ερευνήσει το ποιόν του Εναγόμενου 2, αλλά δεν τα κατάφερε, έτσι βασίστηκε στα λεγόμενα του Εναγόμενου 1 που ήταν φίλος του. Δεν είχε ιδέα από διαμάντια, αποφάσισε να επενδύσει στα διαμάντια κατόπιν προτροπής του Εναγόμενου 1. Είχε ασχοληθεί ο Εναγόμενος 1 από το 2015 μέχρι το 2016 και είναι αυτήν την περίοδο που ασχολήθηκε με διαμάντια, επειδή εμπιστευόταν τον Εναγόμενο 1. Το 2015 πήγε ο Εναγόμενος 1 στην Ινδία και πήγε και εκείνος στην Ινδία για να αγοράσουν μερικά διαμάντια.

 

Αναφέρθηκε στην ποινική διαδικασία και εξήγησε, ότι μέσα στον δικαστηριακό φάκελο της ποινικής διαδικασίας, είχαν κατατεθεί συνομιλίες από τα viber και αλληλογραφία που αφορούσε την υπόθεση. Ο Εναγόμενος 1 ήξερε ότι ο Ενάγοντας, είχε χρήματα που ήθελε να επενδύσει. Αυτός είναι ο λόγος που είχε συχνή επαφή μαζί του. Παρ’ όλο που δεν ήταν δική του πρωτοβουλία να κάνει συναλλαγές με τα διαμάντια, το έκανε με την προτροπή του Εναγόμενου 1. Όσον αφορά την επίδικη συναλλαγή, είχαν επαφή και οι τρεις μεταξύ τους, ο ένας με τον άλλον. Ο Εναγόμενος 1 μιλούσε με τον Εναγόμενο 2, εκείνος μιλούσε με τον Εναγόμενο 1, μιλούσε και με τον Εναγόμενο 2 και μιλούσαν μεταξύ τους. Η πράξη θα γινόταν μεταξύ τριών ανθρώπων. Την  όποιαν εμπιστοσύνη είχε στον Εναγόμενο 2, την αποκόμισε εξαιτίας της σχέσης του και τα λεγόμενα του Εναγόμενου 1. Τον Εναγόμενο 2 τον γνώρισε μία φορά και σε καμία περίπτωση, δεν θα του έδινε λεφτά. Μιλούσε με τον Εναγόμενο 2, αλλά δεν μιλούσε για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον Εναγόμενο 2. Μιλούσε με τον Εναγόμενο 2, γιατί με αυτόν έπρεπε να μιλήσει για να γίνει η πράξη. Είχε συνεχή επικοινωνία με τον Εναγόμενο 1, ο οποίος προσπαθούσε να τον πείσει ότι αυτή η συναλλαγή ήταν προς το συμφέρον του. Όταν έδωσε τα λεφτά των €245.000, παρόντες ήταν και οι δύο Εναγόμενοι στο αεροδρόμιο. Όταν έγινε η συνάντηση στις 14/04, δεν ήταν βέβαιος εάν ήθελε να επενδύσει και δεν θα επένδυε αν δεν τον έπειθε ο Εναγόμενος 1. Για να τον πείσει ο Εναγόμενος 1 να επενδύσει, έκανε την κίνηση να πάει στη Ρουμανία να φέρει τα διαμάντια. Στη Ρουμανία του απέστειλε με viber εικόνες και ομιλίες και μηνύματα. Ήταν τόσο πειστικός ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν φερέγγυος άνθρωπος που δέχτηκε εν τέλει να επενδύσει. Ο Ενάγοντας τους ανέφερε  ότι δεν θα έδινε ούτε τις πρώτες €200.000 χωρίς εγγύηση που να αξίζει ισότιμα με τα χρήματα της επένδυσης του. Ο Εναγόμενος 1 συζητώντας με τον Εναγόμενο 2, πήγε στη Ρουμανία και του είπε ότι θα έφερνε 2 διαμάντια τα οποία θα ήταν ίσης αξίας με τα χρήματα του. Στο διάστημα μεταξύ 14/04 και 26/04, υπήρχε πίεση από τον Εναγόμενο 1 να του δώσει χρήματα. Δεν ξέρει αν εν τέλει ο Εναγόμενος 1 είχε δώσει €100.000 δικά του χρήματα για το δέμα διαμαντιών. Δεν είχε  κανέναν τρόπο να το διασταυρώσει. Δεν μπορούσε να δει εάν έβαλε δικά του χρήματα, γιατί δεν πήγε στη Ρουμανία. Δεν είδε ποτέ τα χρήματα που θα έπρεπε να είχαν βάλει οι άλλοι για τη συναλλαγή.

 

Το τελευταίο διαμάντι που του έφεραν σαν εγγύηση, συνοδευόταν με  πλαστογραφημένο πιστοποιητικό. Ήταν πολύ χαμηλότερης αξίας απ' ό,τι παρουσίαζε ο Εναγόμενος 1 με τον Εναγόμενο 2.

 

Η πράξη της αγοράς διαμαντιών δεν έγινε, διότι ως του ανέφεραν, το δέμα διαμαντιών ήταν πολύ χαμηλότερης αξίας. Αν όντως έπιασαν τα διαμάντια και έφυγαν, δεν μπορεί να το ξέρει τώρα. Του είπαν ψέματα ότι ο Εναγόμενος 2 πήγε στην Αφρική αντί να επιστρέψει Κύπρο, ενώ ο Εναγόμενος 2, ήταν μαζί με τον Εναγόμενο 1 σε πτήση μαζί του κατά την επιστροφή στην Κύπρο και κρατούσαν τα λεφτά. Δεν ξέρει ποιος από τους δύο κρατούσε τα χρήματα. Ο Εναγόμενος 1 ήρθε στο γραφείο του και του επέστρεψε €150.000. Του είπε ότι δεν ξέρει πού είναι ο Εναγόμενος 2 και του είπε ο Ενάγοντας "τα είδα μέσω του viber που ανοίγατε στο viber μαζί εκείνην τη νύχτα που ταξιδεύατε". Τότε είναι που κατάλαβε ότι ήταν μαζί στην πτήση και του το αρνήθηκε ο Εναγόμενος 1, παιδικός του φίλος και κάλυψε τον Εναγόμενο 2  100%. Είχαν όλα τα χρήματα του στην Κύπρο και τον κάλυψε. Την άλλην ημέρα, ο Εναγόμενος 2 έφυγε και πήγε στη Ρουμανία και δεν ξέρει τι ακριβώς έγινε με τα λεφτά του και ποιος τα πήρε και αν τα μοιράστηκαν.

 

Στο Harare δεν πήγε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ως γιατρός που είναι. Στις 14/04/2024 η ώρα 03:00 το πρωί, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο διότι εκείνος θα έφευγε για Βαρκελώνη. Συναντήθηκε σε μίαν καφετέρια και εκεί του παρέδωσε ο Εναγόμενος 2, το κίτρινο διαμάντι μαζί με τα έγγραφα του και ρώτησε τον Εναγόμενο 1 "είναι εντάξει το διαμάντι; Το έλεγξες;" και του είπε ότι το έλεγξε και επιβεβαιώθηκε. Του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το διαμάντι ήταν εντάξει. Ήταν μαζί με τον Εναγόμενο 2 δύο ώρες στο αεροδρόμιο, το εξέτασε, το είδε και το έλεγξε. Χωρίς τη διαβεβαίωση του Εναγόμενου 1, δεν θα προχωρούσε να παραδώσει τα χρήματα του. Ενώ είχε πάει στη Βαρκελώνη, τον πήρε στη Βαρκελώνη η σύζυγος του για να του πει ότι πάνω στο κίτρινο διαμάντι υπήρχαν στίγματα. Τότε του μπήκε η πρώτη υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά.

 

Υποβλήθηκαν στον μάρτυρα, γραπτές δηλώσεις προγενέστερες που είχαν ετοιμαστεί και είχαν αποσταλεί στους δικηγόρους Υπεράσπισης. Οι προγενέστερες γραπτές δηλώσεις, παρουσίαζαν κάποιες διαφορές σε σχέση με το Τεκμήριο A. Σε σχέση με την αξία του λευκού διαμαντιού που δόθηκε προς εξασφάλιση, στο Τεκμήριο A είχε αναφέρει ότι η αξία του ήταν €120.000, ενώ στην προγενέστερη δήλωση είχε αναφέρει ότι η αξία του ήταν περίπου €100.000. Για να επεξηγήσει την αντίφαση, ο μάρτυρας είπε ότι η αξία του λευκού άχρωμου διαμαντιού κυμαινόταν μεταξύ €100.000 και €120.000. Η αξία των €80.000 που του αποδόθηκε, αφορούσε καταναγκαστική πώληση. Όλα τα διαμάντια μαζί είχαν αξία γύρω στις €100.000, το λευκό γύρω στις €100.000 και τα άλλα δύο γύρω στις €5.000‑6.000. Αρνήθηκε ότι πρόσφερε στον Πετρίδη το διαμάντι να το πωλήσει για το ποσό των €60.000. Ανέφερε ότι πάρα πολλά από τα έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση, ειδικά τα πρωτότυπα έγγραφα, είναι κατατεθειμένα στον φάκελο της ποινικής  υπόθεσης. Θέση του μάρτυρα, ήταν ότι ο Εναγόμενος 1 συνωμότησε με τον Εναγόμενο 2 να του πάρουν τα χρήματα του. Ζήτησε εγγύηση για να βάλει επιπρόσθετα χρήματα. Είναι τότε που του παραδόθηκε το κίτρινο διαμάντι στο αεροδρόμιο, αφού τον διαβεβαίωσε ο Εναγόμενος 1, ότι άξιζε €140.000. Τους βρήκε στο αεροδρόμιο, ήταν μαζί 2.5 ώρες και ο Εναγόμενος 1 του είπε "κοίτα το διαμάντι το κίτρινο και κάνει 140.000". Είχε μαζί του και κάποια εργαλεία και τον είχε δει αρκετές φορές να ελέγχει τη γνησιότητα των διαμαντιών. Ο Εναγόμενος ήταν εκεί για να τον προστατεύσει. Δεν βασίστηκε στον Εναγόμενο 2 που δεν τον γνώριζε. Η ουσία είναι ότι για να δώσει τα χρήματα του, πήρε την επιβεβαίωση από τον Εναγόμενο 1. Στην υποβολή ότι κανένας δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει το κίτρινο διαμάντι, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν ξέρει πώς γίνεται εκτίμηση των διαμαντιών και ο Εναγόμενος 1 που σπούδασε, ήξερε αυτήν την εργασία τον ξεγέλασε. Όταν εντόπισαν τα στίγματα στο κίτρινο διαμάντι και έστειλαν φωτογραφία μέσω viber το κίτρινο διαμάντι, οι Εναγόμενοι ήταν ήδη στην Αφρική. Ζήτησε την απάντηση του Εναγόμενου 1 για τα στίγματα και δεν απάντησε ποτέ στη συγκεκριμένη ερώτηση. Αν του είχε πει ο Εναγόμενος 1 ότι το μπλε και το κίτρινο διαμάντι δεν μπορούσε να τα εκτιμήσει, δεν θα έβαζε τα χρήματα του. Τον διαβεβαίωσε ότι το άχρωμο κάνει €100.000, €120.000 το μπλε και €140.000 το κίτρινο. Όταν του έδειξε τα στίγματα στην κίτρινη πέτρα, δεν έδωσε απάντηση. Όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση πριν φύγει από την Αφρική, αλλά ζητούσε να έρθει στην Κύπρο για να του παραδώσει τη λευκή πέτρα για να την πάρει στην Αθήνα. Ήταν η μόνη πέτρα που άξιζε και ήθελε να την πάρει στην Αθήνα γιατί δήθεν βρήκε αγοραστή. Είχαν ήδη πάρει τα χρήματα του και ήθελε να του πάρουν και τη λευκή πέτρα. Δηλαδή να του μείνουν δύο κάλπικες πέτρες. Συμφώνησε ότι σε προηγούμενες συναλλαγές κατά τα έτη 2015‑2016, δεν τον είχε γελάσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που του είχε εμπιστοσύνη, επειδή ήταν έντιμος και επειδή γνώριζε το αντικείμενο.

 

Όταν ήρθε στην Κύπρο μαζί με τον Εναγόμενο 2 στο ίδιο αεροπλάνο, ο Εναγόμενος 2 κρατούσε τα λεφτά. Με την άφιξη του στην Κύπρο, ο Εναγόμενος 1 ήρθε στο γραφείο του. Αναρωτήθηκε γιατί δεν του είπε ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν στην Κύπρο και ότι ήταν μαζί στο αεροπλάνο; Αυτός είναι ο λόγος που συμπέραινε ότι ήταν μία συνωμοσία. Του είπε ότι ο Εναγόμενος 2 δεν ήταν στην Κύπρο και ζήτησε να πάρουν τον Εναγόμενο 2 στο τηλέφωνο να μιλήσουν και μιλούσε με τον Εναγόμενο 2 στο τηλέφωνο. Είπε του Εναγόμενου 2 να τον πάρει από σταθερό τηλέφωνο εφόσον ισχυρίστηκε ότι ήταν στην Αφρική. Στη συνέχεια, ο Εναγόμενος 2 δεν τον πήρε στο σταθερό τηλέφωνο και του έκλεισε το τηλέφωνο. Μετά από αυτό, ο Εναγόμενος 1 εξακολουθούσε να αρνείται ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν στην Κύπρο. Στη συνέχεια, ο Εναγόμενος του μίλησε από Ρουμανία και του είπε "θα στείλω άνθρωπο να πάρει τα διαμάντια, θα σου δώσω τα λεφτά όποτε θέλω εγώ για να δεις ποιος κάνει κουμάντο εκεί". Είναι αυτός ο λόγος που έκανε τον συνειρμό ότι ο Εναγόμενος 1 θα έβγαζε κέρδος για να αφήσει τον Εναγόμενο 2 να φύγει. Διαφορετικά, θα τον έπιανε τηλέφωνο και θα του έλεγε "έπιασε μας τα ριάλια τζιαί έφυγε". Ο Εναγόμενος 1 και 2, είχαν ανοιχτή ακρόαση και άκουγε και μιλούσαν μαζί. Μιλούσαν και οι τρεις μαζί. Η συμφωνία ήταν ότι θα του επέστρεφε ο Εναγόμενος 2 τις €150.000 και τα υπόλοιπα, θα τα έπαιρνε ο Εναγόμενος 2 στη Νότιο Αφρική γιατί είχε κάποιους γνωστούς εκεί. Ο Εναγόμενος 1 δεν του είπε "εγώ τα λεφτά μου θα τα πιάσω, έπιασε τα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει". Η απώλεια του ήταν €295.000, δηλαδή πήρε πίσω τις €150.000 από τις συνολικά €445.000 που είχε καταθέσει αρχικά. Η συμφωνία να αγοράσει άλλο πακέτο διαμαντιών έγινε χωρίς ενημέρωση του Εναγόμενου 1. Τον πήρε τηλέφωνο ο Εναγόμενος 1 και τον ρώτησε αν είχε συμφωνήσει με τον Εναγόμενο 2 να κρατήσει τα χρήματα και να κάνει την άλλην πράξη. Ήταν εισήγηση του Ενάγοντα, να του φέρει πίσω τις €150.000 επειδή πίστευε ότι τα διαμάντια που είχε ως εξασφάλιση, κάλυπταν το υπόλοιπο ποσό. Ήταν δική του απαίτηση να έρθουν οι €150.000. Θεώρησε ότι για τις €300.000, ήταν εξασφαλισμένος. Θυμάται όταν ήρθε και τον ρώτησε πού ήταν ο Εναγόμενος 2 και ο Εναγόμενος 1 του είπε ότι δεν ξέρει και ότι είναι στην Αφρική. Θεωρεί ότι για την όλη διαδικασία με τις πέτρες, είναι απίθανο να ξεγελάστηκε ο Εναγόμενος 1.

 

Ανέφερε ότι κατέχει τα διαμάντια της υπόθεσης. Όσον αφορά το μπλε διαμάντι, είχε συνοδευτικό έγγραφο ασφάλειας. Ο Εναγόμενος 1 παρουσίασε και ένα έγγραφο τιμολόγιο ότι πληρώθηκε ασφάλιση. Τα Τεκμήρια 2, 3 και 4, είναι έγγραφα που δόθηκαν στον μάρτυρα.

 

Γνωρίζει ότι εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Εναγόμενο 2, διότι δεν εντοπιζόταν.  Ο Εναγόμενος 1 του έστειλε μέσω του viber τα στοιχεία της κατοικίας του Εναγόμενου 2 όταν ήταν στη Ρουμανία και πήγε στην Αστυνομία και ενημέρωσε την Αστυνομία όταν έκανε την καταγγελία στις 10/06 τύπωσε τα στοιχεία από το κινητό του τηλέφωνο. Όσον αφορά τις άλλες ενέργειες της Αστυνομίας, δεν ξέρει τι έρευνες είχαν κάνει.

 

 

Όσον αφορά οικονομικές δυσκολίες του Εναγόμενου 1 κατά τα έτη 2012 και 2014, δεν είχε τέτοια προβλήματα. Το 2016 τον είχε ενημερώσει ο Εναγόμενος 1 ότι είχε πωλήσει το σπίτι του και είχε λύσει το οικονομικό του πρόβλημα. Ήταν τότε που πήγε στην Ινδία για να φέρει διαμάντια. Έφερε τα διαμάντια με δικά του χρήματα. Πήγε ο Εναγόμενος 1 στην Ινδία και είχαν συνεννοηθεί να πάει να αγοράσει με δικά του χρήματα τα διαμάντια. Θα του έπαιρνε τα διαμάντια και ο Ενάγοντας θα του έδινε τα χρήματα που πλήρωσε συν 5%. Μετά αν είχε βρεθεί αγοραστής, ο Εναγόμενος 1 θα ερχόταν στο γραφείο του, όπως έγινε για τρία μικρά διαμάντια και θα του έλεγε ποιο διαμάντι ήθελε. Του έδινε το διαμάντι με το πιστοποιητικό και τα πουλούσε τα διαμάντια με κέρδος. Τις δύο φορές που συναντήθηκε με τον Εναγόμενο 2, ήταν σε cafe. Στις 14/04 συναντήθηκε σε cafe στην Έγκωμη και τη δεύτερη φορά, είχαν συναντηθεί σε cafe στο αεροδρόμιο. Στην πρώτη συνάντηση 14/04, ήταν τότε που έλεγε ο Εναγόμενος 2 ότι είχε έτοιμο αγοραστή από την Αμερική για να πουλήσει ακατέργαστα διαμάντια στο ποσό των €1.250.000. Δίπλα ήταν ο Εναγόμενος 1. Για τις πρώτες €200.000, έδωσε τα χρήματα απευθείας στον Εναγόμενο 1 και του έφερε τις πέτρες όταν πήγε στη Ρουμανία, 26/04-28/04 του 2016. Εκεί έγινε άμεση ανταλλαγή, του έδωσε τις πέτρες και του έδωσε χρήματα €200.000. Ο Εναγόμενος του επιβεβαίωσε ότι οι πέτρες ήταν εντάξει. Για την εξασφάλιση των €245.000, ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να του αναφέρει κατά πόσο η εξασφάλιση ήταν σωστή. Βασίστηκε στα λεγόμενα του  Εναγόμενου 1. Όταν του είπε ο Εναγόμενος 1 ότι έλεγξε την κίτρινη πέτρα και είπε του ότι κάνει €140.000, τότε δέχτηκε να δώσει τα χρήματα. Θεωρεί ότι τον εξαπάτησαν από κοινού.

 

Δεύτερος μάρτυρας (ΜΕ2) ήταν ο πρωτοκολλητής του Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος προσκόμισε τον φάκελο της ποινικής υπόθεσης 19262/16 και κατέθεσε πιστά αντίγραφα Τεκμηρίων της υπόθεσης.

 

Ο επόμενος μάρτυρας ΜΕ3, Ευγένιος Πετρίδης, έγινε παραδεκτή η ιδιότητα του ως εμπειρογνώμονας γεμολόγος. Ο Ενάγοντας επισκέφθηκε το εργαστήριο του και του ζήτησε γνωμοδότηση σε σχέση με τα τρία διαμάντια που του δόθηκαν ως εξασφάλιση. Εξέτασε και τα τρία και ετοίμασε έκθεση. Μετά από επιστημονική εξέταση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξία των διαμαντιών ήταν €100.000-120.000 για το λευκό διαμάντι τριών καρατιών, €4.000 για το κίτρινο διαμάντι και €1.000 για το μπλε διαμάντι. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε τιμές του 2016 στην ψηλότερη δυνατή τιμή λιανικής πώλησης. Έκτοτε η τιμή πώλησης των διαμαντιών μειώθηκε. Πρόσθεσε ότι για να εξασφαλιστούν οι πιο πάνω τιμές, είναι δύσκολο για κάποιον όπως τον Ενάγοντα, που δεν ανήκει σε κύκλο αγοράς διαμαντιών.

 

Εξέφρασε την άποψη, ότι κάποιο πρόσωπο έμπειρο σε διαμαντοκοπή και αξιολόγηση αξίας διαμαντιών, θα ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι οι δύο χρωματισμένες πέτρες ήταν επεξεργασμένες. Επίσης, πάνω στην ίδια την πέτρα, υπήρχε χάραξη στο πλάι της κάθε πέτρας που ανέφερε ότι ήταν επεξεργασμένη HP, δηλαδή ψηλή πίεση, ψηλή θερμοκρασία. Η μπλε πέτρα, είναι ένα κλάσμα της αξίας που θα είχε, αν δεν είχε υποστεί επεξεργασία. Δηλαδή ένα φυσικό μπλε διαμάντι τέτοιας έντονης απόχρωσης, θα άξιζε εκατομμύρια ανά καράτι. Τα €1.000 ευρώ που εκτίμησε, είναι γενναιόδωρη αξιολόγηση της αξίας. Οι χονδρικές τιμές πώλησης τέτοιων διαμαντιών, κυμαίνονται στο 50% της λιανικής τιμής. Οι τιμές Rapaport αφορούν ενδεικτική τιμή. Συνήθως κατά την πώληση, η τιμή πέφτει πιο κάτω από αυτήν που αναφέρεται στη λίστα Rapaport. Όσον αφορά τις συγκεκριμένες πέτρες, ανέφερε ότι δεν θα τις πωλούσε στις τιμές που ανέφερε, αλλά θα τις πωλούσε σε πολύ πιο χαμηλή τιμή. Κατά τον χρόνο που είχε ετοιμάσει την έκθεση του, είχε στην κατοχή του τις πέτρες και τα συνοδευτικά πιστοποιητικά που ήταν με τις πέτρες. Ανέφερε ότι μπορούσε να δει ότι οι δύο οι χρωματισμένες πέτρες, ήταν επεξεργασμένες με γυμνό μάτι, αλλά έπρεπε να κάνει και την επιστημονική εξέταση για να μπορέσει να αποδείξει αυτό το γεγονός. Όταν είδε τη μπλε πέτρα κάτω από το μικροσκόπιο και έκανε όλες τις εξετάσεις, είδε το ανάγλυφο το οποίο υπήρχε στο πλάι κάτω από το μικροσκόπιο. Επίσης, βρήκε το πρωτότυπο πιστοποιητικό από το αρχείο GIA για να αποδείξει ότι το συνοδευτικό πιστοποιητικό της πέτρας, ήταν πλαστό. Αναφορικά με το Τεκμήριο 5, ανέφερε ότι πρόκειται για φωτοαντίγραφο του πλαστού πιστοποιητικού που συνόδευε τη μπλε πέτρα. Το πρωτότυπο έγγραφο ήταν σε κόλλα A4. Ανέφερε ότι το πλαστό πιστοποιητικό, ήταν σε format A4 διπλωμένο στα τρία για να μοιάζει με αυθεντικό. Κατά την κοπή των διαμαντιών, θα πρέπει κάποιος να τα δει κάτω από το μικροσκόπιο πριν προχωρήσει με την κοπή, οπότε θα είχε την ευκαιρία να ελέγξει τι είδους διαμάντι ήταν. Σε περίπτωση ακατέργαστου διαμαντιού, αυτό δεν συνοδεύεται με πιστοποιητικό, αλλά οποιοσδήποτε κάνει συναλλαγές με διαμάντι και έχει λάβει πιστοποίηση, θα μπορούσε να κάνει διεργασία κατά πόσο το διαμάντι ανταποκρίνεται με το πιστοποιητικό. Βήμα προς βήμα η επιστημονική εξέταση που έκανε, ήταν να επιβεβαιώσει το βάρος, να μετρήσει τις διαστάσεις της πέτρας και να δει την πέτρα στο φως της ημέρας. Είχε δει κάθε πέτρα κάτω από υπεριώδες φως και την έλεγξε κάτω από το μικροσκόπιο. Όλα αυτά, αποδείκνυαν ότι επρόκειτο για πλαστογραφημένο πιστοποιητικό. Μετά είπε στον πελάτη τα ευρήματα του και στη συνέχεια βρήκε το γνήσιο πιστοποιητικό από το αρχείο GIA. Επίσης είχε δει το ανάγλυφο ότι επρόκειτο για επεξεργασμένο χρώμα.

 

Τέταρτη και τελευταία μάρτυρας, ήταν η σύζυγος του Ενάγοντα ΜΕ4. Γνωρίζει τον Εναγόμενο 1 εξαιτίας της φιλικής του σχέσης με τον σύζυγο της. Είχαν επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ τους στο παρελθόν. Είχαν συνεργαστεί για να αγοράσουν διαμάντια από το εξωτερικό. Στις συναλλαγές αυτές, στηρίχθηκαν στις ικανότητες του Εναγόμενου 1, καθότι είχε τεχνικές γνώσεις για να εκτιμά διαμάντια. Γνωρίζει ότι πριν τους δώσουν το ποσό των €245.000, στις 04/05/2016 ο σύζυγος της του έδωσε το ποσό των €200.000 σε προγενέστερη ημερομηνία για να επενδύσουν σε αγορά και μεταπώληση διαμαντιών. Στις 04/05/2016 συναντήθηκαν οι Εναγόμενοι μαζί με τον σύζυγο της. Τους έδωσαν τα υπόλοιπα €245.000 όταν ο Εναγόμενος 2, τους παρέδωσε κίτρινο διαμάντι μαζί με το πιστοποιητικό του και άλλα σχετικά έγγραφα. Αυτό άξιζε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, €140.000. Την αξία των διαμαντιών και την αυθεντικότητα, την επιβεβαίωσε ο Εναγόμενος 1. Πήραν τα διαμάντια μαζί με τα έγγραφα σπίτι τους. Έβγαλε το κίτρινο διαμάντι φωτογραφία με το κινητό της. Μετά από μεγέθυνση, παρατήρησαν ότι είχε κάποια καφέ στίγματα. Στις 16/05/2015, ο Εναγόμενος 1 ήρθε στο ιατρείο του συζύγου της και τους παρέδωσε €150.000. Σε προγενέστερο χρόνο, είχαν αποστείλει τη φωτογραφία με το κίτρινο διαμάντι στον Εναγόμενο 1 για να τοποθετηθεί σε σχέση με τα στίγματα. Ουδέποτε απάντησε. Ο Ενάγοντας στις 16/05 ζήτησε από τον Εναγόμενο 1, να του πει αν γνώριζε ότι είχε επιστρέψει στην Κύπρο μαζί του ο Εναγόμενος 2 και αρνήθηκε ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν στην πτήση. Ο σύζυγος της του ζήτησε να πάρει τηλέφωνο τον Εναγόμενο 2. Μίλησε με τον Εναγόμενο 2 ο Ενάγοντας και του ζήτησε να τον πάρει από σταθερό τηλέφωνο για να επιβεβαιώσει ότι ήταν όντως στη Νότιο Αφρική ως ισχυρίστηκε. Αυτό δεν το έκανε ο Εναγόμενος 2. Μετά από αυτό, είπε ο Ενάγοντας στον Εναγόμενο να φύγει από το γραφείο του και να του επιστρέψει όλα τα χρήματα που τους είχε δώσει.

 

Στις 28/05/2016, πήγαν σε γνωστό τους κοσμηματοπώλη και τους είπε ότι το άχρωμο διαμάντι  ήταν καλό, αλλά τα άλλα δύο, δηλαδή το μπλε και το κίτρινο δεν συμφωνούσαν με το πιστοποιητικό τους. Διενεργήθηκε δεύτερη εξέταση των διαμαντιών από τον ΜΕ3. Αυτό τους επιβεβαίωσε τα όσα είχε αναφέρει ο κοσμηματοπώλης σε σχέση με την αξία των διαμαντιών. Έκτοτε μεσολάβησε καταδίκη των δύο Εναγόμενων από Ποινικό Δικαστήριο.

 

Αντεξεταζόμενη, διευκρίνισε ότι τη στιγμή που πήραν το κίτρινο διαμάντι στο αεροδρόμιο, ο Εναγόμενος 1 έλεγξε το διαμάντι και είπε ότι ήταν εντάξει και ότι ήταν αντίστοιχης αξίας με την  αξία που ισχυρίστηκε. Συνεννοήθηκαν να πάει ο Εναγόμενος 1 στο αεροδρόμιο να παραλάβει τον Εναγόμενο 2, ο οποίος θα ερχόταν από τη Ρουμανία με απευθείας πτήση. Περίμεναν μαζί στο αεροδρόμιο μέχρι να πάνε εκείνοι να τους βρουν. Ο Εναγόμενος 1, είχε πάει και εκείνος στη Ρουμανία και έφερε άλλα δύο διαμάντια, αλλά δεν ξέρει πότε έγινε η συμφωνία για το κίτρινο διαμάντι. Είχαν απλά συνεννοηθεί για ένα συνολικό ποσό. Δεν ξέρει ποια ήταν η συμφωνία, δεν ήταν παρούσα στις συναντήσεις των τριών, ούτε άκουγε τα τηλεφωνήματα. Εκείνο που ξέρει, είναι ότι καταμέτρησαν το ποσό των €200.000 που δόθηκε στον Εναγόμενο 1 όταν αυτός έδωσε  στον σύζυγο της το λευκό άχρωμο και το μπλε διαμάντι. Το ποσό των €245.000 δόθηκε στους Εναγόμενους όταν τους έδωσαν το κίτρινο διαμάντι. Όταν οι Εναγόμενοι ήταν στο Harare, συμφώνησε ότι ο σύζυγος της είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δύο. Οι δύο τους ήταν μαζί στην Αφρική. Συμφώνησε ότι ο Εναγόμενος 1 θα ερχόταν πίσω με τα χρήματα του Ενάγοντα. Συμφώνησε ότι τα χρήματα του συζύγου της, θα τα κρατούσε ο Εναγόμενος 1. Ήταν μπροστά όταν ο Εναγόμενος 2 είχε πει ότι θα επέστρεφε τα χρήματα του Ενάγοντα όποτε θέλει και αν θέλει. Ήταν η αντίληψη του συζύγου της, ότι ο κάθε ένας θα έβαζε κάποιο χρηματικό ποσό για να αγοράσει το πακέτο στο Harare της Αφρικής. Εκείνη παρότρυνε τον σύζυγο της να μην πάει μαζί με τους Εναγόμενους στην Αφρική. Ήταν παρούσα κατά την ημερομηνία που ο Εναγόμενος 1 έφερε τις €150.000 στο ιατρείο του συζύγου της. Η συζήτηση που έκανε ο σύζυγος της με τον Εναγόμενο 2 ότι θα επέστρεφε όποτε ήθελε τα χρήματα, έγινε μετά την επίσκεψη του Εναγόμενου 1 στο γραφείο του Ενάγοντα. Διαφώνησε με την υποβολή, ότι ο Εναγόμενος δεν είχε καμία σχέση με την εκτίμηση του κίτρινου διαμαντιού. Τους είπε ότι το έλεγξε και ότι αντιστοιχεί η αξία του στο ποσό των €140.000. Δεν τους είπε ότι δεν έχει τον εξοπλισμό να κάνει τέτοιαν έρευνα.

 

Ο ΜΥ1, ο Εναγόμενος 1 ανέφερε ότι εργάζεται ως χρυσοχόος και ασχολείται με την διαμαντοκοπτία από το 2015. Ασχολήθηκε με τα λευκά διαμάντια για περίοδο 3 ετών. Πήγε στην Ινδία για να παρακολουθήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα. Γνωρίζει τον Ενάγοντα από πολύ νεαρή ηλικία και είχαν φιλικές σχέσεις για πολλά χρόνια. Όταν σπούδαζε στην Ινδία το 2015, ο Ενάγοντας έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά διαμαντιών. Είχε ενδιαφερθεί να επενδύσει σε διαμάντια με αγοραπωλησίες διαμαντιών άχρωμων διαμαντιών. Από αυτές τις αγοραπωλησίες αποκόμισε κέρδος. Η πηγή της γνώσης του, για την αξία των διαμαντιών ήταν η λίστα Rapaport. Δεν έχει γνώση για τα έγχρωμα διαμάντια. Σύστησε τον Εναγόμενο 2 στον Ενάγοντα. Εκείνος τον γνώρισε μέσω κοινού γνωστού. Ο Ενάγοντας επέδειξε ενδιαφέρον για αγορά ακατέργαστων διαμαντιών. Ο Εναγόμενος 2 του συστήθηκε ως γεμολόγος και ειδικός στους πολύτιμους λίθους και του είπε ότι σπούδασε στην Amversa. Συναντήθηκαν σε καφετέρια στη Λευκωσία τον Απρίλιο του 2016. Σκοπός της συνάντησης, ήταν η αγορά πακέτου με ακατέργαστα διαμάντια. Ο Εναγόμενος 2 έδειξε στον Ενάγοντα και στον ίδιο, δύο πέτρες που είχε μαζί του. Μία λευκή και μία μπλε. Συμφωνήθηκε ότι θα τις έδινε ο Εναγόμενος 2 στον Ενάγοντα σαν εγγύηση για τα λεφτά που θα έδινε για την αγορά του πακέτου. Στη συνάντηση είπε του Ενάγοντα, ότι δεν μπορούσε να εκτιμήσει τη μπλε πέτρα, επειδή δεν είχε γνώσεις πέραν από άχρωμες πέτρες. Με δική του πρωτοβουλία, ο Ενάγοντας αποφάσισε να συμμετέχει οικονομικά στην αγορά του πακέτου. Ο Ενάγοντας και ο Εναγόμενος 2 συνομίλησαν πολλές φορές χωρίς να είναι παρών. Τον Απρίλιο 2016, είχε πάει στη Ρουμανία με δικά του έξοδα σε συνεννόηση με τον Ενάγοντα για να επιβεβαιωθεί για την αξιοπιστία του Εναγόμενου 2. Δεν παρατήρησε κάτι το ανησυχητικό. Πλήρωσε €100.000 από τα δικά του χρήματα και παρέλαβε τα δύο διαμάντια, το μπλε και το λευκό. Παρέδωσε στον Ενάγοντα τα δύο διαμάντια μαζί με τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας. Ο Ενάγοντας του έδωσε το ποσό των €200.000. Από το ποσό των €200.000 κράτησε τις €100.000 έναντι του ποσού που πλήρωσε στον Εναγόμενο 2 στη Ρουμανία. Τις υπόλοιπες €100.000, τις παρέδωσε στον Εναγόμενο 2 ως αποπληρωμή για τα διαμάντια της εξασφάλισης. Ο Ενάγοντας αποφάσισε από μόνος του, να διαθέσει το υπόλοιπο ποσό  χρημάτων των €245.000 μετά από συνεννόηση με τον Εναγόμενο 2. Σε συνάντηση τους, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 03/05/2016, ο Ενάγοντας του έδωσε το ποσό των €245.000 σε μετρητά. Ο Εναγόμενος 2 του έδωσε εις αντάλλαγμα για τα χρήματα την κίτρινη πέτρα. Του ανέφερε ότι άξιζε €140.000. Πήγε μαζί με τον Εναγόμενο 2 στη Ζιμπάμπουε και ο Εναγόμενος 2 παρατήρησε ότι το πακέτο δεν άξιζε €750.000. Ο Ενάγοντας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εναγόμενο 2 και συμφώνησε ο Εναγόμενος 2 να πάει στη Νότιο Αφρική για να αγοράσει πακέτο ακατέργαστων διαμαντιών. Ο Ενάγοντας του είπε να κρατήσει ολόκληρο το ποσό μέχρι το τέλος του μήνα για να κάνει την αγορά. Γι’ αυτήν την συμφωνία, ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή που θα επέστρεφε στην Κύπρο. Όταν έμαθε για τη συμφωνία που έκανε ο Ενάγοντας με τον Εναγόμενο 2, εισηγήθηκε στον Ενάγοντα, ότι αφού κατείχε ως εγγύηση τα διαμάντια και η κατ' αναγκαστική τους αξία ανερχόταν στο ποσό των €300.000, θα ήταν καλύτερα οι €150.000 να του επιστραφούν. Δεν γνώριζε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Εναγόμενος 2 θα ήταν μαζί του στην πτήση, αφού του είχε πει ότι θα πήγαινε να βρει άλλους πωλητές στη Νότιο Αφρική. Όταν ο Εναγόμενος 2 επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για να πάει στην Κύπρο, του ζήτησε εξηγήσεις. Ο Εναγόμενος 2 τον παραπλάνησε με αποτέλεσμα να μεταφέρει στον Ενάγοντα ότι θα ταξίδευε μόνος του στην Κύπρο. Του ζήτησε να μην αναφέρει οτιδήποτε στον Ενάγοντα και θεώρησε πιο σωστό, να μην ανακατεύεται στις μεταξύ τους σχέσεις και να αφήσει τον Εναγόμενο 2 να συνομιλήσει ο ίδιος με τον Ενάγοντα. Πίστευε πραγματικά, ότι τα διαμάντια που κατείχε ο Ενάγοντας, είχαν εκτιμημένη αξία €445.000 και κατ' αναγκαστική αξία €300.000. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο, πήγε κατευθείαν στο γραφείο του Ενάγοντα και του παρέδωσε το ποσό των €150.000. Ο Ενάγοντας του ζήτησε να καλέσει στο κινητό του τον Εναγόμενο 2. Δεν εξαπάτησε με κανέναν τρόπο τον Ενάγοντα. Μετά πήγε στη Ρουμανία μόνος του με δικά του έξοδα για να εντοπίσει τον Εναγόμενο 2. Τον παρακάλεσε να επιστρέψει τα χρήματα στον Ενάγοντα και μετά ο Εναγόμενος 2 έπαυσε να του απαντά το τηλέφωνο. Συνομίλησε μία φορά με τη σύζυγο του Εναγόμενου 2. Δεν είχε πρόθεση να εξαπατήσει τον Ενάγοντα. Ζητήθηκε η δικαστική συνδρομή της Αμερικής και του Βελγίου για την παραποίηση των εγγράφων. Παραποιήθηκε το πιστοποιητικό για το μπλε και το κίτρινο διαμάντι. Ο ίδιος δεν είχε ποτέ πρόσβαση σε τέτοιους οργανισμούς που εκδίδουν αυτά τα έγγραφα. Εξαπατήθηκε και εκείνος από τον Εναγόμενο 2.

 

Αντεξεταζόμενος σε σχέση με τις γνώσεις του, ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει χωρίς φακό κατά πόσο ένα διαμάντι έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Τα λευκά διαμάντια, συνήθως δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Συμφώνησε ότι είχε συστήσει τον Εναγόμενο 2 στον Ενάγοντα. Η πρώτη φορά που έγινε συνάντηση μεταξύ τους, ήταν στην καφετέρια. Στη συνάντηση ο Εναγόμενος 2 είχε φέρει δύο διαμάντια μαζί του, ένα άχρωμο και ένα μπλε. Η συνάντηση κράτησε λίγη ώρα. Ο Ενάγοντας ξεκαθάρισε ότι για να βάλει οποιαδήποτε χρήματα, ήθελε εγγύηση πέτρες διαμάντια. Ο Ενάγοντας έδειξε ενδιαφέρον να επενδύσει. Ο Εναγόμενος  2 του ανέφερε, ότι ασχολείτο με ακατέργαστα διαμάντια και αγορές που έγιναν στη Ζιμπάμπουε και Νότιο Αφρική. Του είπε ότι είναι έμπειρος στον τομέα. Διαφώνησε με τη θέση ότι δεν είχε φέρει μαζί του διαμάντια στη συνάντηση και ότι απλά είχε δείξει τις φωτογραφίες στον Ενάγοντα. Σε σχέση με το μπλε διαμάντι, είχε πει στον Ενάγοντα ότι δεν μπορούσε να δώσει άποψη. Ο ίδιος αποφάσισε ότι θα συμμετείχε στην αγορά με ένα ποσό χρημάτων και θα ήταν παρών στην αγοραπωλησία, γι' αυτό ταξίδεψε στη Ζιμπάμπουε. Δεν είναι αλήθεια ότι ο ίδιος και ο Εναγόμενος 2 ήταν και οι δύο πωλητές προς τον Ενάγοντα. Εκείνος και ο Ενάγοντας ήταν αγοραστές. Άφησε τον Ενάγοντα να συνεννοηθεί με τον Εναγόμενο 2 πώς θέλει να γίνει η πράξη. Συνέχισαν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με σκοπό να συνεννοηθούν πώς θα γίνει η πράξη.

 

Συμφώνησε ότι πήγε στη Ρουμανία και έφερε τα 2 από τα 3 διαμάντια που εν τέλει παραδόθηκαν στον Ενάγοντα. Συμφώνησε ότι είχε την εντύπωση ότι το μπλε, άξιζε περίπου €120.000. Είπε στον Ενάγοντα, ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για πέτρα με χρώμα. Θεώρησε ότι αξίζει αυτά τα χρήματα, διότι όταν του την έδωσε ο Εναγόμενος 2, συνοδευόταν με ένα πιστοποιητικό ασφάλισης €100.000. Διαφώνησε ότι διαβεβαίωσε τον Ενάγοντα για την αξία του μπλε διαμαντιού. Η άποψη του ήταν ότι τα δύο διαμάντια άξιζαν όσα τους είπε ο Εναγόμενος 2, δηλαδή γύρω στις €220.000‑240.000. Μέχρι τότε γνώριζε τον Εναγόμενο 2 για περίπου έναν χρόνο. Η συμφωνία ήταν ότι όταν θα ερχόταν στην Κύπρο, θα του έδιναν τις υπόλοιπες €100.000. Η συμφωνία ήταν ότι του έδωσε €100.000 και πήρε διαμάντια αξίας περίπου €240.000 που του έδωσε ο Εναγόμενος 2 να τα φέρει στην Κύπρο. Όταν πήγαν στη Ρουμανία, ο Ενάγοντας είχε αποφασίσει να επενδύσει το ποσό των €200.000 και ζήτησε τις πέτρες σαν εγγύηση. Όταν πήγε στη Ρουμανία, ήταν σε συνεννόηση με τον Ενάγοντα. Δεν γνώριζε ότι στην πραγματικότητα οι δύο πέτρες, δεν άξιζαν αυτό το ποσό, διαφορετικά θα έλεγε στον Ενάγοντα να σταματήσουν την πράξη. Η συμφωνία ήταν να δώσει τις €100.000 που κρατούσε στον Εναγόμενο 2 και όταν θα ερχόταν ο Εναγόμενος 2 στην Κύπρο, θα έπαιρνε τις επόμενες €100.000. Όταν θα έδινε στον Ενάγοντα τις πέτρες, θα του έδιδε τις €200.000. Θα κρατούσε τις €100.000 που ήταν τα δικά του χρήματα και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα έδινε στον Εναγόμενο 2.

 

Ήταν θέση του, ότι ο Ενάγοντας είπε ψέματα στα πλαίσια της ποινικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να πάει στη φυλακή. Όσον αφορά τη δική του χρηματική συνεισφορά, ανέφερε ότι ήταν όλα τα χρήματα που είχε, διότι πώλησε το σπίτι του. Εξόφλησε μεγάλο χρέος και ήταν τα λεφτά που του έμειναν. Φαίνονται από τραπεζικές αποδείξεις από πού βρέθηκαν τα χρήματα. Στην ερώτηση γιατί πήρε πίσω τα χρήματα που θα συμμετείχε στο πακέτο στη Ζιμπάμπουε, η απάντηση είναι ότι τα χρήματα του Ενάγοντα τα κρατούσε όλα ο Εναγόμενος 2. Πήγε μαζί με τον Εναγόμενο 2 στη Ζιμπάμπουε. Τα δικά του χρήματα τα κρατούσε για να τα προσθέσει. Όταν πήγαν στο αεροδρόμιο, ο Εναγόμενος  2 τον ρώτησε αν θέλει να του δώσει όλα τα χρήματα και του είπε ότι θα κρατήσει πάνω του €50.000 τα οποία τα δήλωσε όταν πήγαν στη Ζιμπάμπουε. Τα υπόλοιπα τα κρατούσε ο Εναγόμενος 2 και τα δήλωσε στην απόδειξη του Τελωνείου. Δεν είδε τα χρήματα που δήλωσε ο Εναγόμενος 2, αλλά εκείνος πήρε μαζί του €100.000. Κρατούσε τις €50.000 και τις άλλες €50.000 τις έδωσε στον Εναγόμενο 2. Αναφορικά με τα χρήματα που κρατούσε ο Εναγόμενος 2 στο αεροδρόμιο, τα έφερε ο Ενάγοντας σε μίαν τσάντα. Έδωσε ο Εναγόμενος 2 την κίτρινη πέτρα μαζί με το πιστοποιητικό στον Ενάγοντα και όταν έφυγαν, ο Εναγόμενος 2 πήρε την τσάντα. Η συνάντηση, διήρκησε λίγο χρόνο διότι ο Εναγόμενος 2 ήρθε στην Κύπρο και ο Ενάγοντας έφευγε από την Κύπρο. Δεν τον ρώτησε ο Ενάγοντας αν όντως άξιζε η κίτρινη πέτρα €140.000. Ο Εναγόμενος 2 είχε δώσει μίαν άποψη για την κίτρινη πέτρα την οποίαν υιοθέτησε. Δεν μπορούσε να κάνει εκτίμηση στην κίτρινη πέτρα, απλά υιοθέτησε την άποψη του Εναγόμενου 2. Συμφώνησε ότι παρούσα ήταν η σύζυγος του Ενάγοντα. Θα συμμετείχε και ο Εναγόμενος 2 στην αγορά του πακέτου διαμαντιών. Ο Εναγόμενος 2 του είπε ότι τα λεφτά που θα επένδυε, υπήρχαν σε τράπεζα σε λογαριασμό του στη Ζιμπάμπουε. Συνολικά ο Εναγόμενος 2 κρατούσε τις €245.000 που του έδωσε ο Ενάγοντας συν €100.000 χρήματα του Ενάγοντα, συν €50.000 δικά του χρήματα, σύνολο €395.000. Τις €100.000 που του έδωσε στη Ρουμανία, του είπε ότι θα τα απέστελλε στη Ζιμπάμπουε διατραπεζικά. Τα δικά του τα χρήματα, τα κρατούσε στην τσέπη του σε μετρητά. Δεν ξέρει αν ο Εναγόμενος 2 έβαλε τα χρήματα σε χειραποσκευή ή στις αποσκευές του. Πήγαν σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είχε φρουρό και έβαλαν τα χρήματα μέσα στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου. Του έδωσε ο Εναγόμενος 2 τις €50.000 που ήταν υπό την ευθύνη του. Τα υπόλοιπα χρήματα τα κατείχε ο Εναγόμενος 2 γιατί υπήρχαν οι πέτρες εγγύηση. Τα είχε σε έναν φάκελο λίγο πιο μεγάλο και έβαλαν ξεχωριστά τα χρήματα τους στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου. Δεν ήταν 24 ώρες την ημέρα στο δωμάτιο. Είχαν και οι δύο τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου.

 

Την επόμενη ημέρα, πήγαν μαζί για να δουν το πακέτο των ακατέργαστων διαμαντιών. Πάντα  κυκλοφορούσαν μαζί. Την τρίτη ημέρα έγινε κάποια συζήτηση. Έμειναν στη Ζιμπάμπουε 8‑9 μέρες. Συμφώνησε ότι ο Ενάγοντας με τον Εναγόμενο 2, είχαν συμφωνήσει να πάει ο Εναγόμενος 2 στη Νότιο Αφρική και να κρατήσει τα χρήματα για να προσπαθήσει να αγοράσει άλλα διαμάντια. Δεν γνώριζε ότι τελικά θα πήγαινε ο Εναγόμενος 2 στη Νότιο Αφρική, εφόσον δεν έγινε η αγορά στη Ζιμπάμπουε. Για το γεγονός αυτό, τον πληροφόρησε ο Εναγόμενος 2. Μετά την πληροφόρηση, τηλεφώνησε στον Ενάγοντα για να επιβεβαιωθεί. Όταν δεν έγινε η πράξη, τις τελευταίες 2‑3 μέρες ο Εναγόμενος 2 έλεγε ότι γνωρίζει άλλες αγορές στη Νότιο Αφρική και ξέρει άλλους αγοραστές. Ο Εναγόμενος 2 του είχε πει ότι είχε κάνει συμφωνία με τον Ενάγοντα να πάει Νότιο Αφρική. Ο Εναγόμενος 2 του έλεγε ότι περίμενε τηλεφώνημα ή επιβεβαίωση, για να πάει είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς στη Νότιο Αφρική. Την τελευταία στιγμή, όταν μπήκε στον χώρο του αεροδρομίου για να μπουν στο αεροπλάνο, ήρθε ο Εναγόμενος 2 και του είπε "έρχομαι και εγώ στην Κύπρο". Ο Εναγόμενος 2 τον άφησε στην πρίζα, δεν του είπε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο. Καθ’ οδόν στο ίδιο ταξί, του είπε ότι θα πήγαινε στη Νότιο Αφρική. Προσκόμισε τις αποσκευές του και πήγε στη δίοδο για πάει στην πτήση του και τότε ήρθε ο Εναγόμενος 2. Εκείνην την ώρα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ενάγοντα και του είπε ότι επιστρέφει πίσω μόνος. Ανέφερε ότι ο Εναγόμενος 2 του είπε να μην πει στον Ενάγοντα ότι θα επέστρεφε στην Κύπρο, εφόσον ο Ενάγοντας του εμπιστεύτηκε τα χρήματα μέχρι τέλος του μήνα. Ήταν 16η ημέρα του μήνα και τον παρακάλεσε να τον αφήσει να κάνει την πράξη όπως θέλει και ότι είχε να κάνει κάτι επείγον με την οικογένεια του. Έπρεπε να πάει στη χώρα του 3 μέρες και να έρθει πίσω και δεν ήθελε να το πει αυτό στον Ενάγοντα. Σκέφτηκε ότι ο Ενάγοντας κρατά την εγγύηση του και εφόσον ο Ενάγοντας αποφάσισε μόνος του να πει στον Εναγόμενο 2 να κρατήσει τα χρήματα, είπε στον εαυτό του να μην αναμειχθεί. Έδωσε υπόσχεση στον Εναγόμενο 2, ότι δεν θα έλεγε κάτι στον Ενάγοντα. Ο Ενάγοντας είχε ζητήσει από τον Εναγόμενο 2, τις τελευταίες μέρες να κρατήσει εκείνος όλα τα χρήματα. Τηλεφώνησε στον Ενάγοντα και εισηγήθηκε στον Ενάγοντα να πει του Εναγόμενου 2, να του δώσει €150.000 να τα φέρει πίσω. Ήταν μετά από δική του εισήγηση που του είπε να του δώσει €150.000 να τα φέρει πίσω. Τις €150.000 του τις έδωσε ο Εναγόμενος 2 πριν να φύγουν από το δωμάτιο όταν ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν.

 

Αναφορικά με το πακέτο στη Ζιμπάμπουε, το πακέτο άξιζε λίγα. Στο τέλος δεν έγινε η πράξη, όμως τα χρήματα τα πήρε ο Εναγόμενος 2. Αναφορικά με το ότι δεν του ανέφερε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα ήταν επιβάτης στο αεροπλάνο, ανέφερε ότι και αυτό ήταν ένα μέρος του όλου παιχνιδιού που είχε στο μυαλό του στην προσπάθεια να ξεγελάσει και να πάρει τα χρήματα. Στην επιστροφή μέσα στο αεροπλάνο, καθόταν μία ή δύο θέσεις πιο μπροστά του. Αν είχε την παραμικρή υποψία ότι είχε σκοπό να ξεγελάσει, θα ενημέρωνε τον Ενάγοντα αμέσως. Ένιωθε ότι ο Ενάγοντας τον ήθελε έξω από την πράξη, εφόσον του είπε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο και ζήτησε ο Εναγόμενος 2 να κρατήσει όλα τα χρήματα. Συμφωνεί ότι ήταν στο γραφείο του Ενάγοντα για να επιστρέψει τις €150.000. Τον ρώτησε πού βρισκόταν ο Εναγόμενος 2 και του απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Μετά του ζήτησε να του τηλεφωνήσει και του τηλεφώνησε αμέσως. Ξεκίνησε να φωνάζει και να του λέει "πού είναι ο Χαλκιαδάκης;". Απέφυγε να του πει ότι ήταν μαζί του στο αεροπλάνο. Το απέκρυψε. Μέχρι εκείνην τη στιγμή, δεν γνώριζε ότι οι πέτρες δεν είχαν την αξία που είχαν. Ήταν με την εντύπωση, ότι ο Ενάγοντας ήταν εξασφαλισμένος. Ο Ενάγοντας είχε αυτά τα ξεσπάσματα κατά καιρούς ως άνθρωπος. Είπε να τον αφήσει να ηρεμήσει και να κουβεντιάσουν μετά. Αφού μέτρησε τα χρήματα, τον έδιωξε. Όταν του ζήτησε να τηλεφωνήσει του Εναγόμενου 2 ήταν σε ανοιχτή ακρόαση. Ξεκίνησαν να λογομαχούν, η συζήτηση ήταν έντονη.

 

Ο Εναγόμενος 1 κατά την επιστροφή του στην Κύπρο στο αεροπλάνο, ανέφερε ότι είχε στην κατοχή του €250.000. Ο Εναγόμενος 2 του είχε επιστρέψει τις δικές του €50.000 συν τις €150.000 του Ενάγοντα. Δεν τα δήλωσε αυτά τα χρήματα όταν ήρθε στην Κύπρο. Όταν πήγε αργότερα στο σπίτι της γυναίκας του, ο Εναγόμενος 2 απέφευγε να συναντηθεί μαζί του. Ο Ενάγοντας του τηλεφώνησε και του είπε με απειλητικό τρόπο, να κανονίσει να φέρει τα χρήματα πίσω.

 

Ανέφερε ότι τα χρήματα στο αεροδρόμιο, τα πήρε ο Eναγόμενος 2. Αναγνώρισε ότι έλαβε μία φωτογραφία μέσω του κινητού του την τελευταία ημέρα πριν να επιστρέψουν από τη Ζιμπάμπουε. Του είπαν ότι το διαμάντι είχε στίγματα πάνω. Η φωτογραφία ήταν θολή και δεν μπορούσε να διακρίνει στίγματα  και  είπε στον Ενάγοντα  να  βάλει το κίτρινο διαμάντι  σε ένα χαρτί άσπρο και  να την ξαναφωτογραφίσει. Όταν του έστειλε εκ νέου τη φωτογραφία, δεν απάντησε επειδή δεν έβλεπε στίγματα πάνω στη φωτογραφία. Δεν ενδιαφέρθηκε να δει κάτι άλλο γιατί είχε την εντύπωση ότι το διαμάντι είχε την αξία πέραν της αξίας των χρημάτων που έδωσε  ο Ενάγοντας. Στην υποβολή ότι παρουσιάστηκε ως ειδήμονας των έγχρωμων διαμαντιών, ανέφερε ότι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την αξία έγχρωμων διαμαντιών, είναι το χρώμα τους και όχι τα «inclusions».

 

Του υποδείχθηκε αντίγραφο της απόφασης του Ποινικού Δικαστηρίου και του ζητήθηκε να βρει πού στην απόφαση αναφέρεται ως συμπέρασμα του Δικαστηρίου ότι δεν είχε πάρει χρήματα ο ίδιος. Διάβασε απόσπασμα της απόφασης που δεν ανταποκρίνεται στον ισχυρισμό ότι το Δικαστήριο έκανε εύρημα ότι ο Εναγόμενος 1 δεν επωφελήθηκε χρήματα του Ενάγοντα από το σχέδιο εξαπάτησης. Ήταν η θέση του, ότι ο Ενάγοντας κατέστρεψε τη ζωή του και την οικογένεια του εξαιτίας της καταγγελίας που του έκανε αναφορικά με τα χρήματα. Ήταν η θέση του, ότι κατά την επιστροφή τους στην Κύπρο, τα χρήματα τα κρατούσε ο Eναγόμενος 2, εκτός τα δικά του χρήματα συν τις €150.000 που του έδωσε ο Εναγόμενος 2 για να τα φέρει πίσω. Στην υποβολή ότι κρατούσε περισσότερα χρήματα που ανήκαν στον Ενάγοντα, είπε ότι «αυτό είναι ψέμα».

 

Σε σχέση με τα δικά του τα χρήματα, ανέφερε ότι τα ξόδεψε το 2017 για να κάνει περίπτερο, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 2019. Στη διάρκεια της ποινικής υπόθεσης, βρέθηκε έξω  από την αίθουσα Δικαστηρίου, πήγε στη σύζυγο του Ενάγοντα και την έβλεπε στα μάτια και τους είπε «εγώ δεν πήρα ούτε σεντ από εσάς, ούτε είχα πρόθεση, όχι μόνο δεν πήρα, ούτε και είχα πρόθεση να σας πάρω» . Ο Ενάγοντας του είχε πει «πιστεύκω σε, αλλά να το πεις στο Δικαστήριο». Στην υποβολή ότι βασίστηκε στη φιλία του με τον Ενάγοντα για να γλυτώσει από τη φυλακή, απάντησε ότι είχε ελπίδες και ότι έχει ελπίδες μέχρι να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια.

 

Δεύτερος και τελευταίος μάρτυρας της Υπεράσπισης ΜΥ2, ήταν ο Χρήστος Χρήστου, χρυσοχόος γεμολόγος και κατασκευαστής κοσμημάτων σε λιανική και χονδρική πώληση κοσμημάτων. Ανέφερε ότι η ειδικότητα της γεμολογίας αφορά την εξέταση πολύτιμων πετρών για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα τους και η αξία τους. Αναφορικά με το πιστοποιητικό Τεκμήριο Α3, ανέφερε ότι το έντυπο αυτό μοιάζει με τον τρόπο που εκτυπώνονται τα πιστοποιητικά της GIA. Του υποδείχθηκε η  λίστα Τεκμήριο 10 και ανέφερε ότι βάσει της λίστας και του πιστοποιητικού, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πέτρα η λευκή που δόθηκε στον Ενάγοντα, αξίζει περίπου  42.000 δολάρια το καράτι. Του δόθηκε το πλαστό πιστοποιητικό Α4 και ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, ομοιάζει με τα γνήσια  πιστοποιητικά που εκδίδονται για τέτοιου είδους διαμάντια της GIA. Ανέφερε ότι για να αντιληφθεί κατά πόσο μία έγχρωμη πέτρα έχει επεξεργαστεί, είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός που λίγα εργαστήρια τα κατέχουν, όμως θα μπορούσε να αποκτήσει μίαν προκαταρτική άποψη. Ουδέποτε είχε στην κατοχή του τις πέτρες για να σχηματίσει έτσι άποψη. Αναφορικά με τη διαδικασία εκτίμησης της αξίας διαμαντιού, ανέφερε ότι θα υπολογίσει το βάρος του, θα ελέγξει με τον φακό την ποιότητα του σε σύγκριση της περιγραφής που καταγράφεται στο πιστοποιητικό που το συνοδεύει και θα ελέγξει κατά πόσο το κόψιμο του είναι στην ίδια ποιότητα με ό,τι γράφει στο πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό δεν θα το ελέγξει, για τη γνησιότητα του, εμπιστεύεται τους προμηθευτές του. Στην περίπτωση που ένα έγχρωμο διαμάντι έχει υποστεί επεξεργασία, μειώνεται κατά πολύ η αξία του. Οι αξίες στη λίστα «RAPAPORT» πρόκειται για χονδρικές τιμές μεταξύ επαγγελματιών προμηθευτών διαμαντιών. Πάντοτε η τιμή πώλησης σε χονδρική τιμή, είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης μεταξύ επαγγελματιών.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Το ότι ο Ενάγοντας έχασε €395.000 και έπεσε θύμα επιτηδείων που του έδωσαν ως εγγύηση  διαμάντια για τις €395.000 που είχαν πολύ μικρότερη αξία από τα χρήματα, δεν αμφισβητείται. Το ότι ο Ενάγοντας δεν επωφελήθηκε από την αγορά πακέτου διαμαντιών, με το οποίο συμφώνησε ο Ενάγοντας να πραγματοποιηθεί για κέρδος, δεν αμφισβητείται. Το ότι οι Εναγόμενοι 1 και 2 ταξίδευσαν στη Ζιμπάμπουε με τα χρήματα του Ενάγοντα, δεν αμφισβητείται. Το ότι ο Εναγόμενος 1 επέστρεψε με πτήση στην Κύπρο και δεν αποκάλυψε στον Ενάγοντα ότι ο Εναγόμενος 2 ταξίδεψε μαζί του στην ίδια πτήση, με αποτέλεσμα να γίνει το επεισόδιο με το οποίο εκδιώχθηκε από το γραφείο του Ενάγοντα δεν αμφισβητείται. Το ότι ο Εναγόμενος 1 έφερε τον Ενάγοντα σε επαφή με τον Εναγόμενο 2 για να συμφωνηθεί συναλλαγή  αγοράς διαμαντιών μεγάλης αξίας από τη Ζιμπάμπουε, δεν αμφισβητείται. Εκείνο που αμφισβήτησε ο Εναγόμενος 1, είναι κατά πόσο θα πρέπει να θεωρηθεί συνεργός του Εναγόμενου 2. Εκείνο που αμφισβήτησε ο Εναγόμενος 1, είναι κατά πόσο γνώριζε τις προθέσεις του Εναγόμενου 2 να εξαπατήσει τον Ενάγοντα ή ότι γνώριζε ή είχε άποψη σε σχέση με τις δύο έγχρωμες πέτρες που έδωσε ο Εναγόμενος 2 στον Ενάγοντα ως εγγύηση για τα χρήματα που του έδωσε. Για να καταρρίψει τη θέση του Ενάγοντα ότι συμμετείχε στην απάτη από κοινού εις βάρος του Ενάγοντα ως συνεργός του Εναγόμενου 2, ο Εναγόμενος 1 προέβαλε συγκεκριμένη  εκδοχή ως δικαιολογία που θα πρέπει να αξιολογηθεί. Διά να εξεταστεί η αληθοφάνεια αυτής της εκδοχής, προέβαλαν τις δικές τους εκδοχές οι δύο διάδικοι. Περαιτέρω, υποστηρικτής της εκδοχής του Ενάγοντα, υπήρξε η σύζυγος του η ΜΕ4. Τέλος, έδωσαν μαρτυρία δύο γεμολόγοι για να εκφέρουν την άποψη τους ως προς την αξία των λίθων που δόθηκαν ως εγγύηση για τα χρήματα που έδωσε ο Ενάγοντας και για να εκφέρουν την άποψη τους, κατά πόσο ο Εναγόμενος 1 θα μπορούσε να διαμορφώσει ανεξάρτητη γνώμη ως προς την αξία των διαμαντιών.

 

Προς επίλυση των πιο πάνω ουσιαστικών διαφορών μεταξύ των μερών, άκουσα με προσοχή όλους τους μάρτυρες. Παρατήρησα τον αυθορμητισμό του κάθε μάρτυρα και την αμεσότητα με την οποίαν απαντούσαν στις ερωτήσεις κατά την αντεξέταση. Η γενική εντύπωση που αποκόμισα από κάθε μάρτυρα, ήταν σημαντική για τη διαμόρφωση της άποψης μου. Η αποτίμηση μου σε σχέση με την αξιοπιστία των μαρτύρων, ασφαλώς δεν περιορίζεται στη φαινομενική εντύπωση που μου δημιούργησε εκ πρώτης όψεως ο κάθε μάρτυρας. Η πεποίθηση μου ότι ένας μάρτυρας ήταν μάρτυρας της αλήθειας, βεβαιώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία της υπόθεσης. Το ερώτημα ως προς την αξιοπιστία, πρέπει να απαντηθεί με αυτοτέλεια, έτσι που να δημιουργείται η απαραίτητη εικόνα της βεβαιότητας αναφορικά με τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης. Η αξιολόγηση της μαρτυρίας, πρέπει να γίνεται με βάση το περιεχόμενο της μαρτυρίας, την ποιότητα της και την πειστικότητα της σε σύγκριση με την υπόλοιπη μαρτυρία της υπόθεσης. (βλ. Ομήρου ν. Δημοκρατία (2001) 2 ΑΑΔ 506). Ως εκ τούτου, έχω αξιολογήσει ξεχωριστά κάθε μάρτυρα σε σχέση με τα λεγόμενα του και τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει προσκομίσει για να πείσει για την αλήθεια της εκδοχής του. Επιπρόσθετα, έχω αναλύσει τη μαρτυρία του κάθε μάρτυρα με αναφορά και την υπόλοιπη μαρτυρία της υπόθεσης, ώστε σε κάθε περίπτωση, η προφορική μαρτυρία να έχει διασταυρωθεί με άλλα στοιχεία ή να έχει καταρριφθεί από άλλα στοιχεία και/ή μαρτυρία που αποδεικνύονται ως αναντίλεκτη στην υπόθεση. Έλαβα υπόψη μου πιθανά ελατήρια που μπορεί να είχε κάθε μάρτυρας να πει ή να μην πει την αλήθεια, ώστε να διαπιστωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα γεγονότα της υπόθεσης.

 

Ο Ενάγοντας-παραπονούμενος, δεν είχε λόγο να κατηγορήσει τον Εναγόμενο 1 φίλο του τον οποίον εμπιστευόταν, εκτός και εάν γνήσια πίστευε ότι αυτός ήταν μέρος της σκευωρίας εξαπάτησης του. Ο ΜΕ1 έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ως μέρος του Τεκμηρίου 5. Κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του ΜΕ1, δεν είχε ενώπιον του την αστυνομική του κατάθεση η οποία συνιστά λεπτομερή αφήγηση των γεγονότων. Η εκδοχή του ήταν συνεπής με την εκδοχή που προέβαλε με τη λήψη της αστυνομικής του κατάθεσης πριν από οκτώ χρόνια. Επιπρόσθετα, αντεξετάστηκε επίμονα και εξαντλητικά και ήταν σε θέση να προσθέσει μικρές λεπτομέρειες που ήταν συνεπής με την εκδοχή του, πράγμα που υποδηλοί ότι καθοδηγήθηκε για την αφήγηση των γεγονότων μόνο από την μνήμη του.

 

Είναι λογική η εκδοχή του, ότι δεν θα έδινε στον Εναγόμενο 2  €200.000 την πρώτη φορά και €245.000 τη δεύτερη φορά ως άγνωστο του πρόσωπο, εκτός και εάν τον προέτρεπε ο Εναγόμενος 1 που τον διαβεβαίωσε ότι όλα ήταν εντάξει και ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν πρόσωπο της εμπιστοσύνης. Προς επίρρωση της θέσης ότι ο εναγόμενος 1 του είχε πει ότι έλεγξε την κίτρινη πέτρα και ήταν σωστή η αξία της, ανέφερε ότι μαζί του ο Εναγόμενος 1 είχε τα εργαλεία του. Ο Εναγόμενος 1 είναι το πρόσωπο που εκθείαζε τον Εναγόμενο 2 ως σπουδαίο γεμολόγο ώστε να πειστεί ο Ενάγοντας να αποχωριστεί €445.000 σε μετρητά. Ο Εναγόμενος 1 είναι το πρόσωπο που συνόδευσε τον Εναγόμενο 2 στη Ζιμπάμπουε και που έφερε τις δύο πρώτες πέτρες από τη Ρουμανία, ώστε ο Ενάγοντας να καθησυχαστεί για να  παραδώσει τα χρήματα. Το ότι στη συνέχεια ο Εναγόμενος έκανε λογικούς συνειρμούς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απάτη ήταν σκευωρία και των δύο, δεν είναι παράλογο. Ο Εναγόμενος 1 του είπε ψέματα για το πού ήταν ο Εναγόμενος 2 με αποτέλεσμα, να του δοθεί ο χρόνος να εξαφανιστεί ίσως έχοντας στην κατοχή του τα χρήματα του Ενάγοντα. Κατά συνέπεια, απορρίπτω τη θέση της Υπεράσπισης ότι ο Ενάγοντας είναι εκδικητικός και παράφρων. Οδηγήθηκε στα συμπεράσματα του εξαιτίας των γεγονότων. Όχι μόνο δεν εκδήλωσε διάθεση εκδικητική κατά του Εναγόμενου 1, αλλά ήταν διστακτικός να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία μέχρι να πάρει τις τρεις πέτρες σε ανεξάρτητο γεμολόγο ώστε να βεβαιωθεί ότι πράγματι υπήρξε θύμα απάτης. Κρίνεται αξιόπιστος μάρτυρας.

 

Η μαρτυρία της ΜΕ4, ήταν επιβεβαιωτική της εκδοχής του ΜΕ1. Την κρίνω αξιόπιστη, επειδή επιβεβαίωσε μόνο τα  γεγονότα που θα μπορούσε να γνωρίζει προσωπικά και όχι στοιχεία και γεγονότα για τα οποία έλαβε ενημέρωση μόνο από το σύζυγο της. Ήταν παρούσα κατά τον χρόνο που βρέθηκε με τους Εναγόμενους στο αεροδρόμιο και ο Εναγόμενος 1 είχε επιβεβαιώσει στον σύζυγο της,  ότι έλεγξε την κίτρινη πέτρα και τους ανέφερε ότι ανταποκρινόταν στη δηλωθείσα αξία επί του πιστοποιητικού που συνόδευε την πέτρα. Επίσης, ήταν παρούσα κατά τον χρόνο που ο Εναγόμενος 1 αρνήθηκε ότι ήταν μαζί του ο Εναγόμενος 2 στην πτήση. Είναι μάρτυρας της αλήθειας, διότι επιβεβαίωσε και γεγονότα που έτειναν να βοηθήσουν την εκδοχή του Εναγόμενου 1, ήτοι το γεγονός ότι παρακολούθησε τον σύζυγο της να έχει απευθείας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Εναγόμενο 2.

 

Σε αντίθεση με τους δύο πιο πάνω μάρτυρες, ο Εναγόμενος 1 μου έκανε φτωχή εντύπωση. Επικεντρώθηκε η προσπάθεια του στο να δείξει ότι δεν ήταν μέρος της απάτης που διαπράχθηκε εναντίον του Ενάγοντα. Δεν έπεισε για πολλούς λόγους. Δεν έπεισε ότι είναι φίλος του Ενάγοντα  που δεν θα του έκανε σε καμία περίπτωση κακό, διότι φάνηκε από τα λεγόμενα του ότι διακατέχεται από εχθρικά συναισθήματα εναντίον του Ενάγοντα. Ανέφερε ότι τον θεωρεί ψεύτη και υπεύθυνο  για όλα τα δεινά που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Ξεχνά ότι ο Ενάγοντας έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από απάτη που διενεργήθηκε από πρόσωπο που του σύστησε ο Εναγόμενος 1. Ξεχνά ότι είχε πει ψέματα στον Ενάγοντα, ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν μαζί του στην πτήση, ώστε να αποπροσανατολίσει τον Ενάγοντα για να προλάβει ο Εναγόμενος 2 να αποχωρήσει από την Κύπρο και ενδεχομένως να κρύψει ή να σκορπίσει τα χρήματα που του έχει κλέψει. Εάν ήταν λογικός άνθρωπος, θα αντιλαμβανόταν γιατί ο φίλος του ο Ενάγοντας, έπαψε να τον εμπιστεύεται και τον υποψιαζόταν. Δεν δικαιολογείται υπό τις περιστάσεις, να έχει τέτοιο μένος εναντίον του ως  πρόσωπο υπαίτιο όλων των δεινών που έχει υποστεί.

 

Τέθηκαν υπόψη μου διάφορες εκδοχές επί  των γεγονότων που είχε προβάλει ο Εναγόμενος 1 κατά καιρούς που φανερώνουν ότι ελίσσεται και προσαρμόζει την εκδοχή του κατά το δοκούν. Ανέφερε, επί παραδείγματι, διαφορετικά γεγονότα στην αστυνομική του κατάθεση σε σχέση με αυτά που ανέφερε επί της δήλωσης του, Τεκμήριο Α6. Περαιτέρω, υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ εκείνων των εκδοχών και της εκδοχής που προέβαλε στο Δικαστήριο. Υπάρχει ασυνέπεια και μεταξύ της εκδοχής του στην κυρίως εξέταση και της αντεξέτασης. Προσάρμοζε την εκδοχή του ως τον βόλευε. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι δεν είναι ειδήμονας για τις έγχρωμες πέτρες, όμως κατά την αντεξέταση για να πείσει ότι τα στίγματα που βρήκε η ΜΕ4 στην όψη της κίτρινης πέτρας δεν καθορίζουν την αξία της πέτρας, ανέφερε ότι το χρώμα και όχι τα «inclusions», είναι το καθοριστικό για την αξία της πέτρας. Για πρώτη φορά 8 χρόνια μετά την καταχώρηση της αγωγής, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας του Ποινικού Δικαστηρίου, ο Ενάγοντας του είχε ομολογήσει ότι πίστευε ότι δεν ήταν εμπλεκόμενος στη σκευωρία απάτης εις βάρος του.

 

Για να προωθήσει την εκδοχή του, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Δικαστηρίου στην ποινική διαδικασία που ήταν θέση του ότι είχε επισημάνει ότι ο ίδιος δεν πήρε χρήματα και δεν επωφελήθηκε από την απάτη. Όταν τέθηκε υπόψη του αντίγραφο της απόφασης, δεν μπορούσε να υποδείξει σημείο της απόφασης που το Δικαστήριο είχε πει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκείνο που καταγράφεται στην απόφαση του  Δικαστηρίου είναι,  ότι ‘το εύρημα του Δικαστηρίου, είναι ότι για το προκείμενο, ο ρόλος τους ήταν εξίσου σημαντικός και καθοριστικός’.

 

Δεν απάντησε στις εκκλήσεις του ζεύγους όταν του απέστειλαν φωτογραφία του κίτρινου διαμαντιού με τα στίγματα  και άρχιζαν να υποψιάζονται, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ενώ σε ένορκη του δήλωση, ήταν θέση του ότι  θα πρέπει να επιβραβευθεί επειδή ήταν κατόπιν δικής του επιμονής που διέσωσε τις €150.000. Ενόρκως προσάρμοσε την εκδοχή του για να δείξει ότι ο Ενάγοντας, πήρε την πρωτοβουλία να του πει να ζητήσει τις €150.000 από τον Εναγόμενο 2.

 

Πράγματι είχε ενεργό ρόλο στη διεξαγωγή της συναλλαγής που αφορούσε την αγορά διαμαντιών από την Αφρική. Ήταν μαζί με τον Εναγόμενο 2 για 8-9 μέρες στην Αφρική και ήταν εκείνος που υποτίθεται έφερε τις δύο πρώτες πέτρες από τη Ρουμανία ως εγγύηση. Θα ήταν σημαντικό να αναφέρει στο Δικαστήριο, όλες τις λεπτομέρειες αυτών των ταξιδιών και των περιστάσεων τους για να πείσει ότι υπήρξε και εκείνος θύμα της πλάνης του Εναγόμενου 2. Αντίθετα, η εξιστόρηση της εκδοχής του αναφορικά με τα δύο πιο πάνω περιστατικά, ήταν ασαφής, αόριστη και γενική. Απέφυγε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη εκδοχή των γεγονότων, ώστε το Δικαστήριο να είναι σε θέση να αξιολογήσει την αληθοφάνεια της εκδοχής. Δεν παρουσίασε καμία απτή απόδειξη για το ότι επένδυσε δικά του χρήματα για το πακέτο της Ζιμπάμπουε. Ούτε έδωσε ονόματα προσώπων με τα οποία ήρθε σε επαφή στη Ζιμπάμπουε ή στοιχεία των συναλλαγών που υποτίθεται έγιναν στη Ζιμπάμπουε, ώστε να ελεγχθεί ότι έγινε συναλλαγή με υπαρκτά πρόσωπα που όντως είχε ναυαγήσει.

 

Δεν ήταν θεόσταλτη η παρέμβαση του για τις €150.000. Γνώριζε λίγες μέρες πριν την άφιξη του στην Κύπρο, ότι ο Ενάγοντας άρχιζε να τους υποψιάζεται και αυτός είναι ο λόγος που ενδεχομένως να ήρθε πίσω με τις €150.000 για να τον καθησυχάσει και για να δώσει παράταση στον Εναγόμενο 2 να διαφύγει με τα υπόλοιπα χρήματα. Η εκδοχή που έδωσε για το γεγονός ότι δεν επικοινώνησε με τον Ενάγοντα για να του πει ότι επέστρεφε ο Εναγόμενος 2 στην Κύπρο, είναι ότι δεν πρόλαβε επειδή ενημερώθηκε λίγα λεπτά πριν την επιβίβαση της πτήσης για την πρόθεση του Εναγόμενου 2 να επιστρέψει. Τούτο είναι μία παράλογη εκδοχή, ενόψει του γεγονότος ότι οι δύο άντρες υποτίθεται ήταν μαζί συνέχεια στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου. Όμως και να μην πρόλαβε να επικοινωνήσει με τον Ενάγοντα για να τον ενημερώσει για την επιστροφή του Εναγόμενου 2 πριν την πτήση, αυτό δεν δίδει εξήγηση για το γεγονός ότι είπε ψέματα στον Ενάγοντα ότι ο Εναγόμενος 2 δεν ήταν μαζί του στην πτήση όταν έφτασε στο γραφείο του στη Λευκωσία.

 

Ήταν θέση του ενόρκως, ότι ουδέποτε είχε εκφέρει άποψη για την αξία των έγχρωμων διαμαντιών στον Ενάγοντα, ενώ στην αστυνομική του κατάθεση, είχε αναφέρει ότι ‘οι τρεις πέτρες αξίζουν €400.000-430.000 βασιζόμενος στα λεγόμενα του Χαλκιαδάκη’. Είπε ότι κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, κατείχε €250.000 αλλά δεν προσκόμισε απτή απόδειξη για κάτι τέτοιο. Όταν πήγε στη  Ζιμπάμπουε, δήλωσε τις €50.000 στο αεροδρόμιο, ενώ κατά την επιστροφή του στην Κύπρο δεν δήλωσε τα χρήματα για να αποδείξει ότι πράγματι είχε στην κατοχή του τις €100.000 δικά του χρήματα ως ισχυρίστηκε. Δεν μπορώ να βασιστώ στα λεγόμενα του Εναγόμενου 1, καθότι είναι παντελώς αναξιόπιστος.

 

Οι δύο γεμολόγοι, ήρθαν στο Δικαστήριο για να απαντήσουν το ερώτημα κατά πόσο ο Εναγόμενος 1 θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι κάτι δεν ήταν σωστό με τα διαμάντια και ότι δεν ανταποκρινόταν η αξία των δύο έγχρωμων διαμαντιών με την αξία και τις προδιαγραφές που είχαν αναφέρει οι δύο Εναγόμενοι στον Ενάγοντα. Επίσης ζητήθηκε η γνώμη τους για να εξηγήσουν, γιατί οι προδιαγραφές των δύο διαμαντιών δεν ανταποκρίνονται με τις προδιαγραφές που καταγράφονται  στα  πλαστά πιστοποιητικά, Τεκμήρια Α4 και Α5. Ο ΜΥ2 ουδέποτε είδε τις δύο πέτρες για να απαντήσει τα πιο πάνω ερωτήματα. Επομένως, δεν αποδίδω καμία βαρύτητα στη μαρτυρία του.  Ούτε και μπορεί να αποδοθεί βαρύτητα στη θέση του, ότι η έκθεση που ετοίμασε ο ΜΕ3 πάσχει επειδή μόνο λίγα εργαστήρια στην Κύπρο διαθέτουν τον εξοπλισμό για να γίνει εξέταση έγχρωμων διαμαντιών και για να διαπιστωθεί κατά πόσο το χρώμα των δύο διαμαντιών, είναι επεξεργασμένο. Δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να γνωρίζει τι εξετάσεις έκανε ο ΜΕ3. Δεν είδε τις πέτρες για να εκφέρει οποιανδήποτε γνώμη σε σχέση με τις πέτρες ή τη γνησιότητα των πιστοποιητικών που τα συνόδευαν. Ανέφερε ότι το Τεκμήριο Α4, ομοιάζει με πιστοποιητικό της GIA. Ο  ίδιος δεν είχε κάτι να παρατηρήσει σε σχέση με τη γνησιότητα των πετρών,  αλλά παραδέχθηκε ότι συνήθως οι πέτρες είναι χαραγμένες και σε τέτοιαν περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει έλεγχος κατά πόσο οι προδιαγραφές που καταγράφονται στο πιστοποιητικό ανταποκρίνονται με τις προδιαγραφές των  διαμαντιών, καθώς και για το βάρος, όψη και χρώμα τους.

Η αξιοπιστία ενός εμπειρογνώμονα, κρίνεται με τον ίδιο τρόπο που κρίνεται η αξιοπιστία και άλλων μαρτύρων. (Βλ. Ψάλτης ν. Αστυνομίας 2 AAD 113 (2001). Όμως ένας εμπειρογνώμονας, θεωρείται κατά κανόνα ανεξάρτητος μάρτυρας. (Μέλας ν. Συμβουλίου Κεντρικού Σφαγείου Kοφίνου 1 ΑΑΔ 113 (2003). Η εγκυρότητα της γνώμης του, ελέγχεται ενόψει αιτιολογημένου πορίσματος που ετοίμασε και περιέχει την πραγματική βάση της γνώμης του. Ο ΜΥ2 δεν ετοίμασε έκθεση, διότι δεν εξέτασε τίποτε. Αναφέρθηκε σε ζητήματα γενικά και αόριστα. Η μαρτυρία του δεν βοήθησε στην επίλυση των επίδικων θεμάτων.

Σε αντίθεση με τον ΜΥ2, ο ΜΕ3 ήταν μάρτυρας γεγονότων, ήτοι να αναφέρει κατά πόσο οι έγχρωμες πέτρες ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που καταγράφονται στα Τεκμήρια Α4 και Α5 και για να αναφέρει κατά πόσο τα έγγραφα αυτά ήταν γνήσια πιστοποιητικά που αφορούσαν τις συγκεκριμένες πέτρες που δόθηκαν στον Ενάγοντα με την επιβεβαίωση, ότι άξιζαν πέραν των €100.000 η κάθε μία. Περαιτέρω, ήταν μάρτυρας γνώμης για να αναφέρει ότι το χρώμα των πετρών που ήταν επεξεργασμένο, ήταν κάτι που φαινόταν εύκολα και θα μπορούσε να διαπιστωθεί από πρόσωπο που είχε βασικές γνώσεις για τα διαμάντια με τον ελάχιστο έλεγχο.

Λαμβάνω υπόψη μου, την αρχή που διατυπώθηκε με σαφήνεια στην υπόθεση Kayat Trading Ltd. V. Genzyme Construction (2013) 1 ΑΑΔ 438, ότι η αποδεκτότητα μαρτυρίας εμπειρογνώμονα είναι η εξαίρεση στον κανόνα, ότι ένας μάρτυρας δεν μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του επί του επίδικου ζητήματος, εκτός και εάν καταδειχθεί ότι η μαρτυρία γνώμης, είναι αναγκαία στα περιστατικά της υπόθεσης και ότι ο προτιθέμενος εμπειρογνώμονας που πρόκειται να καταθέσει, έχει τα προσόντα που χρειάζεται ώστε να δώσει τέτοια μαρτυρία. Πρόσωπο το οποίο έχει τις γνώσεις, πείρα και/ή κατάρτιση επί συγκεκριμένου ζητήματος, μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του επί ζητήματος που αμφισβητείται. Επίσης στην υπόθεση Ομήρου ν. Δημοκρατίας Ποινική Έφεση αρ. 91/2017 ημερομηνίας 02/05/2018, ECLI:CY:AD:2018:B214, το Εφετείο επεξήγησε ότι  η αποδεκτότητα της γνώμης εμπειρογνώμονα ως μαρτυρία σε δίκη, συναρτάται κατά πρώτο λόγο με τη σχετικότητα της προς το επίδικο θέμα, δηλαδή κατά πόσο πρόκειται για μαρτυρία η οποία κρίνεται ευλόγως αποδεικτική ή ανταποδεικτική ενός ζητήματος το οποίο χρήζει απόδειξης. Πέραν της σχετικότητας, απαιτείται η μαρτυρία ενός εμπειρογνώμονα να παρέχει εξειδικευμένη επιστημονική γνώμη και πληροφορίες που βρίσκονται έξω από το πεδίο κοινής γνώμης και εμπειρίας. Υπάρχει διχοτομία μεταξύ της μαρτυρίας εμπειρογνωμόνων που εκφέρουν την άποψη τους και καταλήγουν σε συμπεράσματα στη βάση γεγονότων που έχουν ήδη αποδειχθεί και μάρτυρες εμπειρογνώμονες που εξαιτίας των γνώσεων τους και τη χρήση ειδικών εργαλείων, ανακαλύπτουν γεγονότα της υπόθεσης που δεν είναι ορατά στους κοινούς ανθρώπους. (βλ. R v. Luttrell [2004] 2 Cr. App.R 31 at 35).  Στη δεύτερη περίπτωση, αυτοί οι μάρτυρες θεωρούνται μάρτυρες γεγονότων, παρ’ όλο που θεωρούνται εμπειρογνώμονες. Κάποτε είναι δύσκολο να γίνει η σωστή κατάταξη μεταξύ μαρτυρίας της γνώμης που προκύπτει ως συμπέρασμα από την ανάλυση των γεγονότων και της μαρτυρίας εμπειρογνώμονα που σκοπό έχει τη διακρίβωση των γεγονότων.

A microbiologist who looks through a microscope and identifies a microbe is perceiving a fact no less than the bank clerk who sees an armed robbery committed. The only difference ıs the former can use a particular instrument and can ascribe objective significance to the data he perceives. The question of subjective assessment and interpretation which is the essence of opinion evidence hardly enters into the matter at all (Phipson on Evidence Sweet and Maxwell 18th edition paragraph 33-10).

 

Ο ΜΕ3 είχε τις πέτρες και τα δύο πιστοποιητικά στην κατοχή του, εις τα οποία καταγράφονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές της πέτρας. Ανέφερε ότι χαραγμένο στις πέτρες, υπήρχε σήμανση ότι το χρώμα τους ήταν επεξεργασμένο. Τα δύο πιστοποιητικά έγγραφα καταγράφουν ακριβώς το αντίθετο fancy deep greenish blue color origin natural και Fancy vivid tallow, natural color. Ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να εντοπίσει ότι οι δύο πέτρες ήταν χαραγμένες με την επισήμανση ότι το χρώμα ήταν επεξεργασμένο κάτω από μεγεθυντικό φακό. Ο ΜΥ1 είχε εργαλεία μαζί του στο αεροδρόμιο ως προκύπτει από την αξιόπιστη μαρτυρία του Ενάγοντα. Επομένως, μπορούσε να δει τη χάραξη σε σχέση με το επεξεργασμένο της πέτρας. Ο ΜΕ3 βρήκε τα πραγματικά πιστοποιητικά βασιζόμενος στις πραγματικές προδιαγραφές των διαμαντιών που τα εξέτασε προσωπικά. Επομένως, απέδειξε ότι τα πιστοποιητικά ήταν πλαστά και ότι η πραγματική αξία των διαμαντιών, ήταν ελάχιστη σε σύγκριση με την πραγματική αξία που παρουσιάστηκε και επιβεβαιώθηκε από τους Εναγόμενους. Επίσης, αποδέχομαι τη γνώμη του ότι τούτο θα ήταν έκδηλο στο γυμνό μάτι ή και με τον ελάχιστο έλεγχο κάτω από τον φακό. Εάν η ΜΕ4 ήταν σε θέση να εντοπίσει στίγματα στην πέτρα με το γυμνό μάτι, δεν είναι δυνατό ο Εναγόμενος 1 να μην είχε προσέξει κάτι όταν του απέστειλε τη φωτογραφία ώστε να το ελέγξει να το εξετάσει και να αναρωτηθεί τι συνέβαινε. Το γεγονός ότι μετά την αποστολή της φωτογραφίας, δεν έκανε τίποτε απλά συνεργάστηκε πλήρως με το σχέδιο του Εναγόμενου 2, είναι η καλύτερη απόδειξη του γεγονότος ότι ήταν συνεργός του Εναγόμενου 2.

 

 

 

ΕΥΡΗΜΑΤΑ

 

Με βάση την αξιόπιστη μαρτυρία που έχει τεθεί ενώπιον μου, καταλήγω στα ακόλουθα πραγματικά ευρήματα:

 

Ο Εναγόμενος 1, Μιχάλης Χατζησολωμού, ήταν στενός προσωπικός του φίλος για πάνω από 30 χρόνια. Από το 1999 όταν επέστρεψε στην Κύπρο από τις σπουδές είχε συχνή επαφή με τον Εναγόμενο 1, καθώς και μετά που παντρεύτηκε και ξαναπαντρεύτηκε είχαν επίσης οικογενειακή επαφή. Το καλοκαίρι του 2012 του ζήτησε να αγοράσει ένα κτήριο δικής του ιδιοκτησίας στο Παραλίμνι διότι είχε μεγάλο χρέος και δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, πράγμα που έγινε. Το καλοκαίρι του 2014 του ζήτησε επειγόντως λεφτά διότι ήθελε να ασχοληθεί με χρυσό. Του έδωσε λεφτά και αυτός πήγε στη Ghana για να αγοράσει χρυσό. Εκεί του έκλεψαν τα λεφτά όπως του είπε και για να τον αποζημιώσει του μεταβίβασε ένα μαγαζί ιδιοκτησίας του, που είχε στην Αγία Νάπα, περίπου μισής αξίας με τα λεφτά που του έδωσε.

 

                      Τον Ιανουάριο του 2016, πήγε ξανά στην Ινδία και πήρε διαμάντια αξίας περίπου €50.000 με δικά του έξοδα και όταν ήρθε στην Κύπρο, του ζήτησε να τα αγοράσει δίδοντας του αμοιβή της τάξεως του 5% περίπου επί της τιμής πώλησης και αυτός θα έψαχνε για αγοραστές και θα πουλούσε τα διαμάντια μοιράζοντας το κέρδος μεταξύ τους, ως ήταν η συμφωνία τους. Αυτό έγινε σε τρία διαμάντια μικρής σχετικά αξίας. Τον τελευταίο χρόνο του έλεγε ότι έψαχνε την ευκαιρία να αγοράσει ακατέργαστα διαμάντια, διότι αυτό είχε μεγάλο κέρδος.

 

                      Κατά ή περί τις 14/04/16 ο Εναγόμενος 1 του σύστησε, σε συνάντηση που έγινε στη Λευκωσία, ως σπουδαίο γεμολόγο (gemologist), τον Εναγόμενο 2, Γιώργο Χαλκιαδάκη, για τον οποίον του ανέφερε ότι κατείχε πολλές και καλές γνώσεις για τους πολύτιμους λίθους. Στη συνάντηση που είχαν εκείνην την ημέρα, οι Εναγόμενοι του είπαν ότι υπήρχε προς αγορά στην πόλη Harare της Ζιμπάμπουε ένα δέμα (parcel) με ακατέργαστα διαμάντια το οποίο πουλιόταν περίπου €1.000.000 και ο Εναγόμενος 2 το είχε διαπραγματευτεί να το αγοράσουν για €750.000. Ο Εναγόμενος 2 του είπε ότι μπορούσε να βάλει μόνο τις €170.000 από τα λεφτά αυτά και ο Εναγόμενος 1 ότι μπορούσε να βάλει μόνο €100.000 και τον ρώτησαν αν ήθελε να συμμετάσχει οικονομικά και να αποκομίσει όφελος από την τελική πώληση τους στη λιανική αγορά.

 

                      Είχε θέσει ως όρο σε εκείνην την συνάντηση, στους Εναγομένους 1 και 2, πως για

                     ό,τι λεφτά βάλει, θέλει εξασφάλιση το ίδιο ποσό σε διαμάντια, πράγμα που έγινε πλήρως αποδεκτό. Ζήτησε στη συνέχεια να δει την ταυτότητα του Εναγόμενου 2 και του την έδειξε.

                     

                      Με συνεχή πίεση ο Εναγόμενος 1 προσπαθούσε να τον πείσει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουν με την αγορά του parcel στη Ζιμπάμπουε και ότι έπρεπε να συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό ώστε να γίνει η αγορά, χρησιμοποιώντας τη φιλία τους ως μοχλό, ενώ ο Εναγόμενος 2 επέστρεψε στη Ρουμανία, όπου και κατοικούσε. Αρχικά του είπε ότι θα έβαζε €200.000 και αυτή θα ήταν η συνεισφορά του.

 

                      Κατά ή περί τις 26/04/16 ο Εναγόμενος 1 επισκέφθηκε τον Εναγόμενο 2 στη Ρουμανία, όπου τους είπε ότι διαμένει, ώστε να διαπιστώσει ότι είναι αυτός που ισχυρίζεται και όχι κανένας απατεώνας και με την επιστροφή του στις 28/04/2016, τον διαβεβαίωσε ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν αξιόπιστος και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Μαζί του έφερε δύο διαμάντια, ένα μπλε και ένα άχρωμο, τα οποία θα δίνονταν ως εξασφάλιση για τα λεφτά που θα έπαιρναν από τον ίδιο. Ο Εναγόμενος 1 προσπάθησε τηλεφωνικώς και μέσω μηνυμάτων να τον πείσει να βάλει πιο πολλά λεφτά αναφέροντας του ότι ο Εναγόμενος 2 είναι γνωστός στη Ρουμανία και ότι μπορούσαν να τον εμπιστευτούν.

 

Κατά ή περί τις 30/04/16, που ήταν Μεγάλο Σάββατο, ο Εναγόμενος 1 προσπαθούσε να τον πείσει να βάλει λεφτά ώστε να γίνει γρήγορα η πράξη, πριν να ανοιχτεί το δέμα (parcel) με τα διαμάντια στη Harare και να πάρουν άλλοι τις καλύτερες πέτρες και να μειωθεί πολύ το πιθανό κέρδος που θα είχαν. Του είπε ότι έπεισε τον Εναγόμενο 2 να βάλει ποσό €250.000, ο ίδιος θα έβαζε ποσό €100.000 και ο ίδιος θα έβαζε ποσό €400.000 ώστε να αγοράσουν οι ίδιοι ολόκληρο το parcel και να το πουλήσουν σε αγοραστή που είχε έτοιμο ο Εναγόμενος 2 για αγορά του, στην τιμή των €1.250.000.

 

                      Κατά ή περί τα ξημερώματα της 01/05/2016, έδωσε ποσό €200.000 στον Εναγόμενο 1, ο οποίος είχε έρθει στο γραφείο του στη Λευκωσία και αυτός του έδωσε το μπλε και ένα άσπρο διαμάντι ως εξασφάλιση μαζί με τα πιστοποιητικά αυθεντίας και εκτίμησης τους. Το μπλε διαμάντι του είχε παρουσιαστεί ότι ήταν αξίας €200.000 ανά καράτιο σύμφωνα με τα λεγόμενα των Εναγομένων, επειδή ήταν χρωματιστό και εξαιρετικά σπάνιο και το συγκεκριμένο, όντας 0.62 καράτια, είχε υπολογιζόμενη αξία γύρω στις €120.000. Το άχρωμο διαμάντι του είπαν ότι άξιζε επίσης €120.000 και άρα συνολικά είχε ως εξασφάλιση διαμάντια μεγαλύτερης αξίας απ' όσα είχε πληρώσει. Ο Εναγόμενος 1 πήρε από τον ίδιο τις €200.000 αφήνοντας τα εν λόγω διαμάντια στην κατοχή του και αναχώρησε.

 

                      Ακολούθως ο ίδιος συμφώνησε να βάλει και τα υπόλοιπα λεφτά, δηλαδή επιπλέον €245.000 αφού με την εξασφάλιση που του παρείχαν οι Εναγόμενοι 1 και 2 θα έπαιρνε τρία διαμάντια των οποίων η συνολική αξία θα υπερέβαινε σε αξία τα χρήματα που θα κατέβαλλε. Οι Εναγόμενοι θα του παρέδιδαν επιπλέον ακόμα ένα κίτρινο διαμάντι, μεγάλης αξίας, ώστε να του παρασχεθεί αρκετή εξασφάλιση σε σχέση με τα λεφτά που τους είχαν δώσει.

 

                      Στις 03/05/16, ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, συνάντησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Εναγόμενο 1 Μιχάλη Χατζησολωμού και τον εναγόμενο 2, Γιώργο Χαλκιαδάκη και τους έδωσαν τα υπόλοιπα €245 000, 00, ως η συμφωνία που είχαν. Ο Εναγόμενος 2 ταυτόχρονα τους παρέδωσε ένα κίτρινο διαμάντι μαζί με τα πιστοποιητικά του και άλλα σχετικά έγγραφα, το οποίο άξιζε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του €140.000 την αξία του διαμαντιού και την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωνε και ο Εναγόμενος 1. Η γυναίκα του πήρε το κίτρινο διαμάντι με τα έγγραφα του και έφυγε για το σπίτι και ο ίδιος δύο  ώρες μετά αναχώρησε για Βαρκελώνη, ώστε να παραστεί σε συνέδριο. Το ίδιο το διαμάντι, με την αποπεράτωση της ποινικής υπόθεσης εναντίον των Εναγομένων, με το πέρας της οποίας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, βρίσκεται στην κατοχή του όπως και τα υπόλοιπα. Η διευθέτηση που είχαν κάνει με τους Εναγομένους, ήταν ότι ο ίδιος θα κατέβαλλε €400.000 για το parcel με τα διαμάντια και άλλες €45.000 για τέλη εξαγωγής των διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε, τα οποία λεφτά θα έπαιρνε πίσω στο σύνολο τους με επιπλέον κέρδος ύψους €170.000 και θα κρατούσε τα διαμάντια που προανέφερε ως εγγύηση μέχρι να πληρωθεί.

 

Κατά ή περί τις 06/05/16 και ενώ οι Εναγόμενοι 1 και 2 είχαν ήδη μεταβεί στη Harare, Ζιμπάμπουε για την αγορά του parcel με τα διαμάντια που προανέφερε και είχαν συμφωνήσει να αγοράσουν, επικοινώνησαν μαζί του τηλεφωνικώς και του είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με αυτό και τελικά η αξία του ήταν μόνο €230.000. Οι Εναγόμενοι τότε τον πληροφόρησαν ότι δεν έγινε η αγορά και ο Εναγόμενος 2 τον πληροφόρησε ότι θα πάει Νότια Αφρική για να μην πάει άδικα το ταξίδι όπως του είπε και να προσπαθήσει να κάνει κάποια πράξη εκεί. Ο ίδιος του είπε να του επιστρέψει τουλάχιστον τις €150.000 από τα λεφτά του, δίνοντας τα στον Εναγόμενο 1 για να του τα φέρει στις 15/05/2016, ECLI:CY:AD:2016:D147, οπόταν και θα επέστρεφε Κύπρο.

 

                     Ο Εναγόμενος 2 υποτίθεται ότι θα ταξίδευε προς Νότιο Αφρική και ο Εναγόμενος 1 θα επέστρεφε Κύπρο με τα λεφτά του. Ο ίδιος, μέσω των κινητών τηλεφώνων, διαπίστωσε ότι οι Εναγόμενοι 1 και 2 τον είχαν κοροϊδέψει και βρισκόντουσαν στην ίδια πτήση προς Κύπρο στις 15/05/2016 προς 16/05/2016. Στις 16/05/2015 ο Εναγόμενος 1 πήγε στο ιατρείο του στη Λευκωσία και του παρέδωσε τις €150.000. Ο Εναγόμενος 1 αρνήθηκε ότι ήταν στην πτήση με τον Εναγόμενο 2 με σταθμό στο Dubai για Λάρνακα. Τότε ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να πάρει τηλέφωνο τον Εναγόμενο 2, πράγμα που έγινε. Όταν μίλησε στον Εναγόμενο 2 στο τηλέφωνο, του ζήτησε να πάρει από σταθερό τηλέφωνο ώστε να επιβεβαιώσει ότι είναι Νότιο Αφρική, πράγμα που δεν έπραξε. Τότε ζήτησε από τον Εναγόμενο 1 να φύγει από το γραφείο του και να βρει τον Εναγόμενο 2, ώστε να του επιστρέψουν τα λεφτά και να πάρουν πίσω τα διαμάντια που του είχαν δώσει ως εξασφάλιση.

 

                     Στο ενδιάμεσο και πριν να επιστρέψουν από το εξωτερικό οι Εναγόμενοι, με τη γυναίκα του παρατήρησαν, μετά από τυχαία φωτογραφία με το κινητό, ότι το κίτρινο διαμάντι είχε κάποια στίγματα και άρχισαν να έχουν αμφιβολίες κατά πόσο είχαν όλα τα διαμάντια την αξία που τους παρουσίασαν και διαβεβαίωσαν οι Εναγόμενοι 1 και 2 ότι έχουν. Τη νύχτα της 16/05/2016, έστειλε μήνυμα ο Εναγόμενος 1, αναφέροντας ότι ο Εναγόμενος 2 είναι καθ’ οδόν να του φέρει τα λεφτά που έπρεπε να του επιστρέψουν από τα λεφτά που τους έδωσε, μη υπολογιζόμενου του κέρδους που θα είχε, δηλαδή τις €295.000 και να παραλάβει τα διαμάντια. Ο Εναγόμενος 2 ουδέποτε ήρθε και όπως πληροφορήθηκε ο Εναγόμενος 2 αναχώρησε τις πρωινές ώρες της 17/05/2016 για Ρουμανία. Το απόγευμα της 17/05/2016 επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον Εναγόμενο 2 ο οποίος του ανέφερε ότι βρισκόταν στη Ρουμανία και ότι την επόμενη ημέρα θα στείλει άνθρωπο να πάρει και τα τρία διαμάντια με τα πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα τους, που του παρέδωσαν μαζί με τον Εναγόμενο 1 και επιπλέον του ανέφερε ότι θα του επιστρέψει τα λεφτά όποτε θέλει και αν θέλει, ώστε να δει ‘’ποιος κάνει κουμάντο’’, όπως ανέφερε αυτολεξεί.

 

Στις 18/05/2016 επισκέφθηκε το ΤΑΕ της Πύλης Πάφου για να κάνει καταγγελία όπου και μετά από συζήτηση που είχε με τους αστυνομικούς, προβληματίστηκε κατά πόσο θα έπρεπε να κάνει καταγγελία αφού είχε στην κατοχή του, ως εγγύηση, διαμάντια μεγαλύτερης αξίας από τα λεφτά που έδωσε, σύμφωνα με τους Εναγόμενους 1 και 2 και τα πιστοποιητικά που του είχαν παραδώσει, παρ’ όλο που θα έχανε με τον τρόπο αυτόν το όποιο κέρδος θα έβγαζε, δηλαδή ποσό €170.000. Οι Εναγόμενοι 1 και 2 ισχυρίζονταν ότι η αξία των διαμαντιών που του είχαν δώσει ήταν περίπου €470.000 και σε καταναγκαστική πώληση θα μπορούσαν να πουληθούν πέραν των €300.000.

 

Κατά ή περί τις 27/05/2016, άρχισε να ανησυχεί, επειδή οι Εναγόμενοι δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου να πάρουν πίσω τα διαμάντια που κρατούσε παρ’ όλο που αυτά υποτίθεται ότι άξιζαν περισσότερο από τα λεφτά που τους είχε δώσει. Για τον λόγο αυτόν, στις 28/05/2016, επισκέφθηκε έναν γνωστό του κοσμηματοπώλη, τον Γιάννο Ιωάννου και του ζήτησε να ελέγξει τα διαμάντια. Μετά από λεπτομερή εξέταση τους, του είπε ότι το άχρωμο διαμάντι ήταν καλό και σύμφωνα με τα πιστοποιητικά του αλλά τα άλλα δύο, δηλαδή το μπλε και το κίτρινο, παρουσίαζαν πολλά προβλήματα και δεν άξιζαν πολλά.

 

Μετά την εξέλιξη αυτήν, γνωστός του από το Παραλίμνι, επικοινώνησε με τον Εναγόμενο 1 και του ζήτησε να του επιστρέψει τα λεφτά που του έδωσε. Ο Εναγόμενος 1 ισχυρίστηκε ότι έχασε τις τελευταίες μέρες την επαφή με τον Εναγόμενο 2 και τότε αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ευγένιο Πετρίδη στη Λεμεσό, ο οποίος θεωρείται ο πιο εξειδικευμένος γεμολόγος στην Κύπρο. Στην εν λόγω επίσκεψη για την εξέταση των διαμαντιών είχε διευθετηθεί να ήταν παρών και ο Εναγόμενος 1, ο οποίος παρίστατο. Εκεί ο κύριος Πετρίδης, αφού εξέτασε τα διαμάντια και τα πιστοποιητικά, τους ανακοίνωσε πως μόνο το άχρωμο διαμάντι ήταν γνήσιο με γνήσια πιστοποιητικά, αξίας περίπου €120.000 στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον βρεθεί αγοραστής διατεθειμένος να καταβάλει αυτό το ποσό και τα άλλα δύο ήταν μεν διαμάντια αλλά χαμηλής αξίας και με πλαστά πιστοποιητικά. Συγκεκριμένα, ο κύριος Πετρίδης του είπε ότι η αξία του κίτρινου διαμαντιού ήταν περίπου €2.000 το καράτι, δηλαδή περίπου €4.000 συνολικά και του μπλε διαμαντιού περίπου €1.000 συνολικά.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΗ

 

Ο Εναγόμενος 1 προέτρεψε τον Ενάγοντα να επενδύσει τα χρήματα του. Ο Εναγόμενος 1 παρουσίασε τον Εναγόμενο ως ειδικό γεμολόγο και αξιόπιστο πρόσωπο. Ο Εναγόμενος 1 έφερε τις δύο πέτρες από τη Ρουμανία και επιβεβαίωσε στον Ενάγοντα, ότι η αξία και των τριών διαμαντιών ανταποκρινόταν στην αξία που είχε αναφέρει ο Εναγόμενος 2. Πήγε μαζί με τον Εναγόμενο 2 στη Ζιμπάμπουε και τον βοήθησε να καταστρώσει το σχέδιο εξαπάτησης εναντίον του Ενάγοντα, διότι ο Ενάγοντας δεν υπήρχε περίπτωση να δώσει τα χρήματα για τη συναλλαγή, εκτός και αν τον διαβεβαίωνε ο Εναγόμενος 1 ότι τα γεγονότα, ήταν όπως του τα παρουσίαζαν. Στη συνέχεια και αφού κατάφεραν να αποσπάσουν τα χρήματα από τον Ενάγοντα με ψευδείς παραστάσεις και με τα πλαστά πιστοποιητικά σε σχέση με τα διαμάντια που δόθηκαν στον Ενάγοντα ως εγγύηση για τα χρήματα που έδωσε, είπε ψέματα στον Ενάγοντα και/ή κατάστρωσε σχέδιο, ώστε να εξασφαλίσει παράταση χρόνου στον Εναγόμενο 2 να φύγει από την Κύπρο.

 

Η εκδοχή του ότι ήταν απλά αγοραστής και θύμα του Εναγόμενου 2, καταρρίπτεται από τα ακόλουθα χειροπιαστά στοιχεία για τα οποία δόθηκε θετική και ικανοποιητική μαρτυρία.

 

1.    Αυτός έφερε τον Ενάγοντα σε επαφή με τον Εναγόμενο 2, τον προέτρεψε να κάνει τη συναλλαγή και παρουσίασε τον Εναγόμενο 2 ως αξιόπιστο πρόσωπο και άρτια καταρτισμένο επαγγελματία.

2.    Η όλη εμπλοκή του στην υπόθεση. Ήταν παρών σε όλες τις συναντήσεις. Έτρεξε να φέρει τις πέτρες, ώστε να πειστεί ο Ενάγοντας να παραδώσει τα χρήματα του και ήταν μαζί με τον Εναγόμενο 2 στη Ζιμπάμπουε, με αποτέλεσμα να γνωρίζει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν τη συναλλαγή.

3.    Δεν απάντησε στο ζεύγος όταν άρχισαν να ανησυχούν για τη γνησιότητα της κίτρινης πέτρας και αντίθετα, είπε ψέματα και δημιούργησε ολόκληρη πλεκτάνη για να βοηθήσει στη συγκάλυψη και για να δώσει παράταση χρόνου στον Εναγόμενο 2 να εξαφανιστεί.

 

O Εναγόμενος 1 παρέστησε ψευδώς ότι ο Εναγόμενος 2 ήταν αξιόπιστο πρόσωπο που επρόκειτο να διεξάγει συναλλαγή απόκτησης πακέτου διαμαντιών, έναντι κέρδους του Ενάγοντα ύψους €170.000. Απορρίπτονται οι προδικαστικές ενστάσεις, επειδή το αγώγιμο δικαίωμα του Ενάγοντα δεν βασίζεται στον νόμο των συμβάσεων, αλλά στο αστικό αδίκημα της απάτης. Ο Εναγόμενος 1 συνόδευσε τον Εναγόμενο 2, ώστε να πειστεί ο Ενάγοντας ότι ήταν αξιόπιστος και για να εμπιστευτεί ο Ενάγοντας να τους παραδώσει τα χρήματα του. Παρέστησε ψευδώς ότι οι πέτρες διαμαντιών που δόθηκαν στον Ενάγοντα, είχαν αξία που κάλυπτε την αξία των χρημάτων που παραδόθηκαν από τον Ενάγοντα στους δύο Εναγόμενους που πήγαν μαζί στη Ζιμπάμπουε. Το αστικό αδίκημα της απάτης, περιέχει τις ακόλουθες πρόνοιες ως το άρθρο 36 του Κεφ.148 πιο κάτω:

 

Απάτη

36. Απάτη συvίσταται σε ψευδή παράσταση γεγovότoς, η oπoία γίvεται εv γvώσει τoυ ψεύδoυς αυτής, ή χωρίς πίστη για τo αληθές αυτής ή απερίσκεπτα, αδιάφoρα τoυ κατά πόσo είvαι αληθής ή ψευδής, με σκoπό όπως τo πρόσωπo πoυ εξαπατήθηκε εvεργήσει με βάση αυτή:

Νoείται ότι καμιά αγωγή δεv εγείρεται σε τέτoιαν παράσταση, εκτός αv αυτή έγιvε με σκoπό εξαπάτησης τoυ Εvάγovτα και πράγματι εξαπάτησε αυτόv και αυτός εvέργησε με βάση αυτήν και εξαιτίας αυτoύ υπέστη ζημιά:

Νoείται περαιτέρω, ότι καμιά αγωγή δεv εγείρεται σε τέτoιαν παράσταση για τoν χαρακτήρα, τη συμπεριφoρά, τηv πίστη, τηv ικαvότητα, τo επιτήδευμα ή τις συvαλλαγές oπoιoυδήπoτε πρoσώπoυ, η oπoία έγιvε με σκoπό εξασφάλισης πίστωσης, χρημάτωv ή αγαθώv στo πρόσωπo αυτό, εκτός αv η παράσταση αυτή έγιvε γραπτώς και υπoγράφτηκε από τov ίδιo τov Εvαγόμεvo.

 

Όλα τα συστατικά του πιο πάνω αστικού αδικήματος, αποδεικνύονται εναντίον του Εναγόμενου 1. Δεν είχε λόγο να πιστεύει ότι ο Εναγόμενος 2, ήταν αξιόπιστο πρόσωπο. Όχι μόνο παρέλειψε να προειδοποιήσει τον Ενάγοντα για το ότι δεν γνώριζε το ποιόν του Εναγόμενου 2, αλλά αντίθετα προέτρεψε τον Ενάγοντα να τον εμπιστευθεί και να επενδύσει, με αποτέλεσμα αυτός να βασιστεί στα λεγόμενα του Εναγόμενου 1 και να παραδώσει τα χρήματα στους δύο Εναγόμενους. Δεν είχε λόγο να πιστεύει ότι οι πέτρες διαμαντιών, είχαν την αξία που να κάλυπταν την αξία των χρημάτων που παρέδωσε ο Ενάγοντας στους Εναγόμενους και όμως αυτός, αντί να αναφέρει κάτι τέτοιο στον Ενάγοντα φίλο του, έκανε το αντίθετο. Τον επιβεβαίωσε για την αξία των διαμαντιών. Δεν είχε κανέναν λόγο να πιστεύει κάτι για το αξιόπιστο του Εναγόμενου 2 ή για την αξία των διαμαντιών, πέραν του γεγονότος ότι έτσι του είπε ο Εναγόμενος 2 που ο ίδιος ανέφερε στην αστυνομική του κατάθεση ότι δεν τον γνώριζε καλά. Με απλό έλεγχο, θα μπορούσε να διαπιστώσει στις έγχρωμες πέτρες ότι ήταν χαραγμένες με ένδειξη για χρώμα επεξεργασμένο που ο ίδιος γνώριζε ως ανέφερε στη μαρτυρία του, είναι κάτι που θα υποβάθμιζε την αξία των έγχρωμων διαμαντιών και που εάν έκανε απλή σύγκριση των πιστοποιητικών με τις πέτρες, θα διαπίστωνε ότι το χρώμα δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Η εκδοχή που προέβαλε ώστε να δικαιολογήσει γιατί είχε ενεργή συμμετοχή στο σχέδιο του Εναγόμενου 2 για την αγορά διαμαντιών από την Αφρική, που αποδεικνύεται απάτη, έχει καταρριφθεί. Είναι συμπέρασμα μου, ότι όταν έφυγε μαζί με τον Εναγόμενο 2 για να ταξιδέψει στην Αφρική, και οι δύο είχαν στην κατοχή τους τα χρήματα. Ο Ενάγοντας τους είχε παραδώσει τα χρήματα στο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια, ήταν μαζί με τον Εναγόμενο 2 στο ίδιο δωμάτιο στην Αφρική για αριθμό ημερών. Ενήργησε ώστε να αποπροσανατολίσει, να καθησυχάσει και να καθυστερήσει τον Ενάγοντα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της σκευωρίας και στη συνέχεια, εξασφάλισε παράταση χρόνου και ευκαιρία στον Εναγόμενο 2 με τα ψέματα του, ώστε αυτός να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο Εναγόμενος 1 ως πρόσωπο που συμμετείχε σε σχέδιο απάτης εναντίον του Ενάγοντα με αποτέλεσμα ο Ενάγοντας να χάσει τα χρήματα του, θεωρείται συναδικοπραγούντας. Η ζημιά που προέκυψε στον Ενάγοντα, απορρέει από το σχέδιο απάτης που διενήργησαν μαζί, από κοινού οι δύο Εναγόμενοι. Το σχέδιο απάτης στο οποίο είχε ενεργή συμμετοχή ο Εναγόμενος 1, ήταν να του υποσχεθούν ότι θα κέρδιζε το ποσό των €170.000 από την αγοραπωλησία των διαμαντιών και να τον πείσουν να τους παραδώσει τα χρήματα του, ενώ αυτοί δεν διενήργησαν συναλλαγή  ως είχαν υποσχεθεί. Στη συνέχεια, ο Εναγόμενος 1 βοήθησε τον Εναγόμενο 2 να φύγει από την Κύπρο, χωρίς να επιστρέψει τις €295.000 που ο Ενάγοντας τους είχε δώσει για να διενεργήσουν τη συναλλαγή.

Ως προς το τι περιλαμβάνει ο όρος ‘συναδικοπραγούντας’ ως αυτό ορίζεται στο άρθρο 11 του περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου Κεφ.148, η υπόθεση Επίσημος Παραλήπτης ν. Εφρέμ 1 ΑΑΔ 336 (1997), είναι σχετική ως ακολούθως:

Επειδή έγινε αναφορά σε λανθασμένη μετάφραση του άρθρου 11, παραθέτουμε κατωτέρω επίσημη μετάφραση του άρθρου αυτού, η οποία έχει ως ακολούθως:

"11. Αν δύο ή περισσότεροι ευθύνονται παράλληλα βάσει των διατάξεων του Νόμου αυτού για οποιαδήποτε πράξη και η πράξη αυτή συνιστά αστικό αδίκημα, τα πρόσωπα αυτά ευθύνονται από κοινού για την πράξη αυτή ως συναδικοπραγήσαντες, και δύνανται να εναχθούν για το σκοπό αυτό από κοινού ή χωριστά:

Νοείται ότι αν πρόσωπο υποστεί ζημιά εξαιτίας αστικού αδικήματος (είτε αυτό αποτελεί έγκλημα είτε όχι)-

(α)  δικαστική απόφαση που εκδόθηκε εναντίον οποιουδήποτε από τους αδικοπραγήσαντες ο οποίος ευθύνεται για τη ζημιά αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την έγερση αγωγής κατά οποιουδήποτε άλλου, ο οποίος αν εναγόταν, θα ευθυνόταν ως συναδικοπραγήσας σε σχέση με την ίδια ζημιά.

(β)  αν εγερθούν περισσότερες από μια αγωγές σε σχέση με τη ζημιά αυτή από ή εκ μέρους του προσώπου που ζημιώθηκε, ή για όφελος της κληρονομιάς ή της συζύγου, γονέα ή τέκνου αυτού που ζημιώθηκε, εναντίον αδικοπραγησάντων που ευθύνονται για τη ζημιά (είτε ως συναδικοπραγήσαντες είτε άλλως πως), τα ποσά τα οποία δύνανται να αναζητηθούν υπό μορφή αποζημίωσης δυνάμει των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται στις αγωγές αυτές δεν δύνανται να υπερβούν στο σύνολο το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πρώτα, και σε οποιαδήποτε από τις αγωγές αυτές, εκτός αυτής κατά την οποία πρώτα εκδόθηκε δικαστική απόφαση, ο ενάγων δεν δικαιούται έξοδα εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει ότι συνέτρεχε εύλογη αιτία για την έγερση της αγωγής."

Από τις πρόνοιες του άρθρου αυτού είτε χρησιμοποιηθεί το αγγλικό κείμενο είτε η επίσημη μετάφραση, προκύπτει πως η έκδοση δικαστικής απόφασης εναντίον οποιουδήποτε από τους αδικοπραγούντες για την ίδια ζημιά που προκάλεσαν εξ αιτίας αστικού αδικήματος και όχι κατ' ανάγκη του ιδίου αστικού αδικήματος, δεν δημιουργεί κώλυμα έγερσης αγωγής κατά οποιωνδήποτε άλλων αδικοπραγούντων που ευθύνονται για την ίδια ζημιά (είτε αυτοί είναι συναδικοπραγούντες είτε άλλως πως).

 

Ο ρόλος του Εναγόμενου 1, ήταν καθοριστικός στη διενέργεια της απάτης εις βάρους του Ενάγοντα. Ήταν καθοριστικός ο ρόλος του, διότι αυτός ήταν ο φίλος του και ο έμπιστος του που ο Ενάγοντας είχε εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του. Χωρίς αυτόν δεν θα συμμετείχε ο Ενάγοντας με τα δικά του χρήματα στο σχέδιο. Καθοδήγησε, καθησύχασε και παραπλάνησε τον Ενάγοντα ως προς τα πραγματικά γεγονότα της συναλλαγής, προκειμένου να διευκολυνθεί η απόσπαση των χρημάτων. Η ζημιά του Ενάγοντα απορρέει από τα αδικήματα που διέπραξαν οι Εναγόμενοι, ήτοι κοινό σχέδιο απάτης  που επέφερε ζημιά στον Ενάγοντα.

 

Ο Εναγόμενος 1 ως συναδικοπραγούντας σε κοινό σχέδιο απάτης, οφείλει να τον αποκαταστήσει εξ’ ολοκλήρου για τη ζημιά που έχει υποστεί, ασχέτως του ότι υπήρχε δεύτερο πρόσωπο που είχε εμπλοκή στο απατηλό σχέδιο απόσπασης χρημάτων του Ενάγοντα. Η ζημιά του Ενάγοντα προκύπτει από απατηλό σχέδιο που διενεργήθηκε εις βάρος του Ενάγοντα, εις το οποίο συμμετείχαν και οι δύο Εναγόμενοι. Ο Εναγόμενος 1 ως συναδικοπραγούντας, είναι υπόλογος για την πλήρη αποκατάσταση του Ενάγοντα. Ενόψει του ότι η μία πέτρα που κατέχει ο Ενάγοντας αξίζει σύμφωνα με την αξιόπιστη μαρτυρία του ΜΕ3, €120.000 και ο Ενάγοντας έχει πολυτέλεια χρόνου να την κάνει χρήση προς αποκατάσταση της ζημιάς, η ζημιά του περιορίζεται στο ποσό των (€445.000-€120.000-€150.000 (ποσό που του επέστρεψε ο Εναγόμενος 1)-(€5.000 αξία των έγχρωμων διαμαντιών)=€170.000.

 

 

 

 

Εκδίδεται απόφαση υπέρ του Ενάγοντα και εναντίον του Εναγόμενου 1, για το ποσό των €170.000. Τα έξοδα της αγωγής επιδικάζονται υπέρ του Ενάγοντα και εναντίον του Εναγόμενου 1,  όπως αυτά υπολογιστούν από τον πρωτοκολλητή και εγκριθούν από το Δικαστήριο. Η ανταπαίτηση απορρίπτεται.

(Υπ.)………………..

                                                                                            Ν. Ταλαρίδου-Κοντοπούλου, Α. Ε. Δ.



 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο