ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ:  Θ. Θωμά, Π.Ε.Δ.

 

Αλλοδαπή Αίτηση Αρ. 6/2016

Μεταξύ:

Finstella Ltd (πρώην RCB Bank Ltd)

Αιτήτριας

και

 

Igor Mikchailovich Bakay

Καθ’  ου η Αίτηση

----------------------

26 Φεβρουαρίου 2024

Για την Αιτήτρια (Finstella Ltd):  κ. Σ. Πίττας για Σωτήρης Πίττας & Σία ΔΕΠΕ

Για την Recolta Enterprises Ltd:  κα Γ. Τουμαζή για Σκορδής Παπαπέτρου & Σία ΔΕΠΕ

ENΔΙΑΜΕΣΗ  ΑΠΟΦΑΣΗ

 

            Ηγέρθη διαφωνία μεταξύ των συνηγόρων των διαδίκων ως προς τη σειρά με την οποία θα ακουστούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις.  Πιο συγκεκριμένα εκκρεμούν οι ακόλουθες αιτήσεις:

 

1. Γενική Αίτηση της Finstella για ακύρωση της συμφωνίας ενεχυρίασης ημερομηνίας 31.3.2022.  Στα πλαίσια της εν λόγω αίτησης εκκρεμούν:

 

(α)   Αίτηση της Recolta ημερομηνίας 20.7.2022 για εκδίκαση προδικαστικών ερωτημάτων  που εγείρονται στην ένσταση της που καταχώρησε στην ως άνω Γενική Αίτηση.

(β) Αίτηση της Finstella για άδεια καταχώρισης συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης ημερομηνίας 8.9.2022.

2.  Αίτηση της Recolta για παύση και αντικατάσταση του Ενδιάμεση Παραλήπτη ημερομηνίας 10.5.2022.

3.    Αίτηση της Recolta για άδεια συνέχισης της αγωγής 3927/2017 Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 26.7.2023.

4.  Αίτηση της Recolta για ακύρωση των επιστολών ή και εκθέσεων του Ενδιάμεσου Παραλήπτη ημερομηνίας 25.9.2023.

 

            H πλευρά της Finstella προκρίνει ότι προέχει η εκδίκαση της αίτησης της Recolta ημερομηνίας 25.9.2023 για ακύρωση των επιστολών ή και εκθέσεων του Ενδιάμεσου Παραλήπτη.  Όπως υποστηρίζεται στη γραπτή αγόρευση των ευπαίδευτων συνηγόρων της, η σύντομη εκδίκαση της εν λόγω αίτησης είναι αναγκαία για να μπορεί να προχωρήσει η γρήγορη πώληση της έπαυλης στον αγοραστή που έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, στην πιο ψηλή τιμή που έχει προσφερθεί.  Όπως ακόμα υποστηρίζεται, χωρίς την άμεση εκδίκαση της αίτησης θα υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην πωληθεί η έπαυλη σύντομα, κάτι το οποίο θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Finstella επειδή η αξία της έπαυλης μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

 

            Στην αντίπερα όχθη η πλευρά της Recolta εισηγείται ότι προέχει η εκδίκαση της αίτησης της ημερομηνίας 26.7.2023 για άδεια συνέχισης της αγωγής 3927/2017 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη γραπτή αγόρευση των ευπαίδευτων συνηγόρων της Recolta, σε περίπτωση που το αίτημα της εγκριθεί και επιτραπεί η συνέχιση της αγωγής υπ’  αρ. 3927/2017, η εκδίκαση της θα καθορίσει τα δικαιώματα των μερών περιλαμβανομένης της εγκυρότητας του εγγράφου ενεχυρίασης.  Κατ’  αυτό τον τρόπο, η εκκρεμούσα στο πλαίσιο της παρούσας υπόθεσης αίτηση ακύρωσης του ενεχύρου και οι παρεπόμενες της αιτήσεις θα καταστούν άνευ αντικειμένου και συγχρόνως, θα αποφευχθεί η πολλαπλότητα των διαδικασιών και θα εξοικονομηθεί πολύτιμος δικαστικός χρόνος. 

            Η σειρά με την οποία θα ακουστούν οι αιτήσεις δεν ρυθμίζεται από οποιοδήποτε διαδικαστικό κανονισμό. Επαφίεται καθαρά στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να ασκείται με γνώμονα αφενός την προστασία του δικαιώματος του κάθε διάδικου για εκδίκαση της υπόθεσης του εντός εύλογου χρόνου και αφετέρου την εξοικονόμηση πολύτιμου δικαστικού χρόνου. 

            Αφού εξέτασα με προσοχή τις απόψεις των εκατέρωθεν πλευρών κατέληξα ότι προέχει η εκδίκαση της αίτησης της Recolta για άδεια συνέχισης της αγωγής 3927/2017 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.  Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η θέση των ευπαίδευτων συνηγόρων της Recolta ότι η τάχιστη εκδίκαση της θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμου δικαστικού χρόνου αφού από το αποτέλεσμα της θα εξαρτηθεί και η συνέχιση ή όχι της αγωγής υπ’  αρ. 3927/2017.  Επιπρόσθετα, το αποτέλεσμα της ως άνω αγωγής θα είναι καθοριστικό και για την περαιτέρω πορεία της εκκρεμούσας Γενικής Αίτησης της Finstella για ακύρωση της συμφωνίας ενεχυρίασης ημερομηνίας 31.3.2022 αφού, εάν τελικά δοθεί άδεια συνέχισης της ως αγωγής  και εκδικαστεί το ζήτημα της ακυρότητας της συμφωνίας ενεχυρίασης  στο πλαίσιο της αγωγής αυτής,  δεν θα χρειαστεί να εκδικαστεί η Γενική Αίτηση της Finstella ημερομηνίας 31.3.2022 για το ίδιο βασικά επίδικο ζήτημα.

            Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η έκδοση απόφασης στην ως άνω αγωγή θα είναι καθοριστική και για τη διάθεση του προϊόντος το οποίο θα εισπραχθεί από την πώληση της έπαυλης στη Γερμανία από τον Ενδιάμεσο Παραλήπη, αφού σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ημερομηνίας 16.6.2023 οποιοδήποτε ποσό εισπραχθεί από την πώληση της έπαυλης θα κατατεθεί στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και θα μείνει κατατεθειμένο μέχρι την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης στην αγωγή αρ. 3927/2017 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. 

            Αντίθετα, δεν με βρίσκει σύμφωνο η θέση των ευπαίδευτων συνηγόρων της Finstella ότι προέχει η σύντομη εκδίκαση της αίτησης της Recolta ημερομηνίας 25.9.2023 για ακύρωση των επιστολών ή και εκθέσεων του Ενδιάμεσου Παραλήπτη.  Έχω την ταπεινή άποψη ότι η πώληση της έπαυλης μπορεί να προχωρήσει χωρίς να είναι αναγκαία η εκδίκαση της υπό αναφορά αίτησης της Recolta, αφού δεν υφίσταται οποιαδήποτε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για πώληση της έπαυλης ημερομηνίας 16.6.2023.

Υπό το φως των όσων αναφέρονται πιο πάνω, η αίτηση της Recolta ημερομηνίας 26.7.2023 ορίζεται για ακρόαση την 29.4.2024, στις 09.00.

           

Την ίδια ημερομηνία παραμένουν για οδηγίες όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις.

 

            Όσον αφορά τα έξοδα της παρούσας διαδικασίας θεωρώ ορθότερο όπως παραμείνουν ως έξοδα στην πορεία της αίτησης της Recolta ημερομηνίας 26.7.2023.

 

 

 

(Υπ.) ……………………………….

                                                                                                   Θ. Θωμά, Π.Ε.Δ.

Πιστόν Αντίγραφο,

 

 

Πρωτοκολλητής

 

 

 

 

 

 

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο