ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ενώπιον: Μ. Αγιομαμίτη, Π.Ε.Δ.

 

Αρ. Αγωγής: 2876/12

 

Μεταξύ:

      BANK OF CYPRUS PUBLIC COMPANY LIMITED           

  Ενάγουσας

 

                                                        Και

1.     Palatino Developments Ltd

2.     ΜΑΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

3.     S & M NEOCLEOUS HOLDINGS COMPANY LIMITED

Εναγομένων

 

Και βάση ειδοποιήσεως εξαγοράς (Αρ. 18(4) του Ν. 69(Ι)/2015)

 

 

Μεταξύ:

 

GORDIAN HOLDINGS LIMITED

Ενάγουσας

Kαι

1.     Palatino Developments Ltd

2.     ΜΑΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

3.     S & M NEOCLEOUS HOLDINGS COMPANY LIMITED

 

Εναγομένων

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ημερ. 29/4/2024

 

29 Μαΐου, 2024

 

Εμφανίσεις:

Για την Ενάγουσα/Καθ’ ης η αίτηση: κα Δ. Γεωργίου για Πανάγος και Πανάγος ΔΕΠΕ

Για τους Εναγόμενους 2 και 3/Αιτητές: κ. Χαραλάμπους

Εναγόμενος 2 παρών

                                

Ε Ν Δ Ι Α Μ Ε Σ Η  Α Π Ο Φ Α Σ Η   (E X - T E M P O R E)

 

Με την υπό κρίση αίτηση οι Εναγόμενοι 2 και 3, (στο εξής θα καλούνται ως οι ''Αιτητές''), αιτούνται την έκδοση διατάγματος για παραμερισμό και/ή ακύρωση και/ή αναστολή εκδίκασης της αίτησης ημερομηνίας 08/04/2021 ως εξ υπαρχής άκυρης και/ή ανυπόστατης και/ή αυθαίρετης για τον λόγο ότι η τελευταία αίτηση καταχωρήθηκε με Αιτήτρια την Gordian Holdings Ltd, χωρίς προηγουμένως να έχει καταχωρηθεί στον φάκελο της υπόθεσης ειδοποίηση υποκατάστασης δυνάμει του N.169(Ι)/2015.

 

Η σχετική αίτηση υποστηρίζεται από ένορκη δήλωση του Αιτητή 1. Υπήρξε ένσταση εκ μέρους της Gordian Holdings Ltd (η οποία θα καλείται στο εξής '' Καθ’ ης η αίτηση'') με την οποία εγείρονται δέκα λόγοι ένστασης. Η δε ένσταση υποστηρίζεται από ένορκη δήλωση λειτουργού στο Τμήμα Ανάκτησης Χρεών της εταιρείας Gordian Servicing Ltd.

 

Έχω κατά νου όλα όσα καταγράφονται στις ένορκες δηλώσεις που υποστηρίζουν την αίτηση και την ένσταση αντίστοιχα, στο πλαίσιο των οποίων διεξάχθηκε και η παρούσα ακροαματική διαδικασία, καθώς επίσης και όσα οι ευπαίδευτοι συνήγοροι παρέθεσαν με επιμέλεια στο κείμενο των γραπτών αγορεύσεων τους και ανέπτυξαν περαιτέρω διά ζώσης ενώπιον του Δικαστηρίου. Δεν θεωρώ σκόπιμη την αναπαραγωγή, είτε του περιεχομένου των ένορκων δηλώσεων, είτε της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν οι συνήγοροι.

 

Αφορμή για την καταχώρηση της υπό κρίση αίτησης και αιχμή του δόρατος της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν οι Αιτητές αποτελεί η, κατά τη θέση τους, απουσία από τον φάκελο της υπόθεσης σχετικής ειδοποίησης που με βάση τον Ν.169(Ι)/2015 όφειλε η Αιτήτρια να καταχωρήσει για να δικαιολογηθεί η αντικατάσταση και/ή υποκατάσταση της Bank of Cyprus Public Company Ltd από την ίδια. Θα ασχοληθώ, επομένως, κατά προτεραιότητα με το εν λόγω ζήτημα καθώς η τυχόν μη ύπαρξη της εν λόγω ειδοποίησης αποτελεί αναγκαίο προαπαιτούμενο προς εξέταση της επιχειρηματολογίας και των εισηγήσεων που προέβαλαν οι Αιτητές ως προς τις συνέπειες που θα μπορούσαν να επέλθουν σε περίπτωση τέτοιας παράλειψης.

 

Είχα την ευκαιρία να μελετήσω τους φακέλους της παρούσας υπόθεσης. Από την εν λόγω μελέτη, αυτό το οποίο διαπίστωσα είναι την καταχώρηση σχετικής ειδοποίησης ημερ. 29/10/2020 με σχετική σφραγίδα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ότι η σχετική ειδοποίηση λήφθηκε την πιο πάνω ημερομηνία. Η ειδοποίηση υπογράφεται από τους δικηγόρους Ανδρέα Μ. Σοφοκλέους και Σία ΔΕΠΕ και με αυτή δίδεται ειδοποίηση ότι η εν λόγω αγωγή και οι τραπεζικές επίδικες διευκολύνσεις που σχετίζονται με αυτήν μεταβιβάστηκαν από την Bank of Cyprus Public Company Ltd στην Αιτήτρια. Σημειώνω, ότι η άντληση πληροφοριών και στοιχείων από έγγραφα που αποτελούν μέρος του φακέλου είναι επιτρεπτή σύμφωνα με καθιερωμένη νομολογιακή αρχή όπως αυτή προκύπτει από την απόφαση στην υπόθεση Γεωργίου ν. Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Τραπέζης Κύπρου Λτδ (1999) 1Γ Α.Α.Δ 1938. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και της άντλησης στοιχείων από έγγραφα που βρίσκονται κατατεθειμένα στους φακέλους της παρούσας υπόθεσης διαπιστώνω επιπροσθέτως, ότι η απόφαση που εκδόθηκε εναντίον της Εναγόμενης 3 – Αιτήτριας 2 στις 06/08/2021, εκδόθηκε κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας και σε αυτήν την απόφαση αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, εύρημα του Δικαστηρίου ότι η παρούσα αγωγή και οι επίδικες πιστωτικές διευκολύνσεις και εξασφαλίσεις μεταβιβάστηκαν στην Αιτήτρια δυνάμει σχετικού διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερ. 23/05/2019 στο πλαίσιο της αίτησης 372/2019. Μάλιστα, το αντίγραφο του σχετικού διατάγματος αποτέλεσε και ένα εκ των τεκμηρίων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας και συγκεκριμένα αποτέλεσε το Τεκμήριο υπ' αριθμόν 1.

 

Επιπροσθέτως, από τη μελέτη του φακέλου προκύπτει ότι σε ένορκη δήλωση του Αιτητή 1 ημερ. 04/11/2022, η οποία καταχωρήθηκε προς υποστήριξη σχετικής αίτησης ιδίας ημερομηνίας, ο τελευταίος αναγνώρισε στην παράγραφο 9 της προαναφερόμενης ένορκης δήλωσης το γεγονός της καταχώρησης σχετικής ειδοποίησης αλλαγής και/ή υποκατάστασης η οποία, μάλιστα, κατατέθηκε στον φάκελο της παρούσας υπόθεσης.

 

Σημειώνω, ότι δεν παραβλέπω τα όσα έθεσε ο κύριος Χαραλάμπους αναφερόμενος στη γνησιότητα της σχετικής ειδοποίησης, ως επίσης και τα ερωτήματα που διατύπωσε ο ευπαίδευτος συνήγορος διερωτώμενος για ποιον λόγο η ειδοποίηση φαίνεται να απευθύνεται στον ίδιο καθ' ον χρόνο δεν εκπροσωπούσε τους Εναγόμενους 1 και 3. Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν εναπόκειται στο παρόν Δικαστήριο στο πλαίσιο της εκκρεμούσας διαδικασίας να αποφανθεί επί των πιο πάνω ζητημάτων που ανέφερε ο κύριος Χαραλάμπους. Επισημαίνω πως αυτό το οποίο έχει σημασία για την υπό εκδίκαση αίτηση είναι το γεγονός ότι στον δικαστηριακό φάκελο υπάρχει η σχετική ειδοποίηση η οποία καταχωρήθηκε δυνάμει του άρθρου 18(6) του Ν.169(Ι)/2015 με σχετική μάλιστα σφραγίδα του Πρωτοκολλητείου με την οποία βεβαιώνεται η ημερομηνία λήψης της εν λόγω ειδοποίησης. Είναι προφανώς στη βάση αυτής της ειδοποίησης που επήλθε η αντικατάσταση της Bank of Cyprus Public Company Ltd από την Αιτήτρια και αποτυπώθηκε, τόσο στην απόφαση ημερομηνίας 06/08/2021 εναντίον της Εναγόμενης 3, όσο και στην απόφαση ιδίας ημερομηνίας εναντίον της Εναγόμενης 1. Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση εναντίον της Εναγόμενης 3 εκδόθηκε κατόπιν ακρόασης. Το δε γεγονός της μεταβίβασης αποτέλεσε εύρημα του Δικαστηρίου και ασφαλώς το παρόν Δικαστήριο δεν μπορεί να κινηθεί πίσω από την εν λόγω απόφαση.

 

Υπό το φως των όσων προσπάθησα πιο πάνω να εξηγήσω η υπό κρίση αίτηση απορρίπτεται με έξοδα υπέρ της Καθ' ης η αίτηση και εναντίον των Αιτητών όπως αυτά θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή, θα εγκριθούν από το Δικαστήριο και θα είναι πληρωτέα στο τέλος της διαδικασίας της αίτησης ημερομηνίας 08/04/2021. Όσον αφορά την αίτηση ημερομηνίας 08/04/2021 προγραμματίζεται για ακρόαση στις 18/06/2024.

 

 

 

(Υπ.) ……………………………………

                                 Μ. Αγιομαμίτης, Π.Ε.Δ.

 

 

ΠΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο