ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.

 

Αγωγή αρ. 3641/2013

 

 

Μ. Π.

 

 

Αιτητής

 

 

 

v.

 

 

 

 

Α. Π.

 

 

 

Καθ’ ου η αίτηση

 

____________________________________

 

Ημερομηνία: 22 Απριλίου 2024

Εμφανίσεις:

Γ. Ηλιάδης, για τον Αιτητή/πιστωτή

Α. Χουβαρτάς, για τον Καθ’ ου η αίτηση/οφειλέτη

 

Αίτηση έρευνας ημερομηνίας 20.09.2022

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

Η αίτηση και το νομικό πλαίσιο

 

1.        Την 09.12.2019, εκδόθηκε απόφαση υπέρ του Αιτητή και εναντίον του Καθ’ ου η αίτηση για το ποσό των €5.073,35 πλέον τόκο, πλέον για έξοδα της αγωγής, που υπολογίστηκαν από τον Πρωτοκολλητή και εγκρίθηκαν από το Δικαστήριο στο ποσό των €6.686,00, πλέον τόκους επί των εξόδων. Η απόφαση δεν εξοφλήθηκε και ο Αιτητής λαμβάνει μέτρα για την αναγκαστική εκτέλεσή της. Καταχώρισε την αίτηση αυτή με την οποία ζητά από το Δικαστήριο να εξετάσει τον Καθ’ ου η αίτηση, μεταξύ άλλων, με σκοπό την έκδοση διατάγματος μηνιαίων δόσεων, και άλλων διαταγμάτων.

 

2.        Η αίτηση βασίζεται στα άρθρα 82 – 91 του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου Κεφ. 6. Συνοδεύεται από την ένορκη δήλωση του Αιτητή, με την οποία αναφέρει το γεγονός ότι εκδόθηκε απόφαση με το προαναφερόμενο περιεχόμενο και ότι, κατά τη θέση του, ο Καθ’ ου η αίτηση έχει εισοδήματα και απολαβές και διαθέτει περιουσία που μπορεί να διατεθεί για την πληρωμή του εξ αποφάσεως χρέους και μπορεί να πληρώνει €450,00 τον μήνα.

 

3.        Η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης είναι εξίσου σημαντική με την έκδοσή της. Συνιστά το μέσο με το οποίο πραγματώνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό, άπτεται της αποτελεσματικότητας, κατ’ επέκταση της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης ως ένας θεσμός[1]. Η εξέταση του εξ αποφάσεως οφειλέτη χρέους για σκοπούς εκτέλεσης ρυθμίζεται από το Μέρος VIII του Κεφ. 6. Όταν το εξ αποφάσεως χρέος παραμένει απλήρωτο, ο πιστωτής μπορεί να αποταθεί στο Δικαστήριο, για να εξεταστεί ο οφειλέτης αναφορικά με την οικονομική του κατάσταση, με σκοπό την έκδοση οποιουδήποτε από τα διατάγματα που αναφέρονται στο Μέρος ΙΧ, ή και αναφορικά με οποιοδήποτε συμφέρον έχει σε οποιοδήποτε ποσό χρημάτων, ασφάλειες για ποσό χρημάτων, αγαθά ή άλλη κινητή ιδιοκτησία στη φύλαξη ή κάτω από τον έλεγχο τρίτου, ή αναφορικά με τυχόν οφειλές τρίτου προσώπου σ΄ αυτόν, με σκοπό την έκδοση εντάλματος κατασχέσεως εις χείρας τρίτου δυνάμει του Μέρους VII, ή και με οποιαδήποτε δωρεά, παράδοση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ή με οποιαδήποτε επιβάρυνση, διακίνηση ή απόκρυψη οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου που είχε ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί ο πιστωτής στην είσπραξη του χρέους.

 

4.        Κατά την εξέταση, όταν το χρέος είναι άλλο από διατροφή, δεν λαμβάνεται υπόψη ποσό που ο οφειλέτης λαμβάνει ως δημόσιο βοήθημα ή ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή κρατικό επίδομα ή χορηγία ή σύνταξη.

 

5.        Ο πιστωτής μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για όλες τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος ή για οποιεσδήποτε εξ αυτών, καθώς και την κατάθεση ένορκης δήλωσης στην οποία ο οφειλέτης να περιγράφει πλήρως την περιουσία στην οποία είχε ή έχει οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο συμφέρον. Το Δικαστήριο μπορεί, εάν τούτο ζητείται στην αίτηση έρευνας, να διατάξει την υποβολή τέτοιας ένορκης δήλωσης.

 

6.        Σε περίπτωση διάθεσης οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων μετά τη δημιουργία ή τη γένεση της αστικής ευθύνης, ο οφειλέτης  υποχρεούται, ύστερα από αίτηση του πιστωτή, να δώσει με συμπληρωματική ένορκη δήλωση πλήρεις, συγκεκριμένες και πειστικές αποδείξεις της αποξένωσης ή της διάθεσης, ενώ αν κριθεί αναγκαίο, το Δικαστήριο μπορεί να τον διατάξει να δώσει οδηγίες προς τραπεζικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό οργανισμό, με κοινοποίηση στο Δικαστήριο, για την παροχή σχετικών στοιχείων.

 

7.        Ο εξ αποφάσεως οφειλέτης είναι εξαναγκάσιμος μάρτυρας για τους σκοπούς της εξέτασης, και εξετάζεται ενόρκως από ή εκ μέρους του πιστωτή και από το Δικαστήριο. Ο οφειλέτης υποχρεούται να παρουσιάσει ενόρκως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο νόμιμα θεωρούμενο υποκατάστατο του όρκου όλα τα βιβλία, έγγραφα, συμβόλαια, καταστάσεις λογαριασμών, αποδείξεις και άλλα παρόμοια αποδεικτικά τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του ή υπό τον έλεγχο του ή στη φύλαξη ή κάτω από τον έλεγχο τρίτου και τα οποία σχετίζονται με περιουσία που δύναται ή εδύνατο να διατεθεί για σκοπούς πληρωμής τους χρέους. Άνευ επηρεασμού της γενικότητας αυτής, υποχρεούται να αποκαλύψει στο Δικαστήριο με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα και τη διεύθυνση του εργοδότη του ή άλλου προσώπου το οποίο του καταβάλλει μισθούς ή άλλα ποσά, λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις απολαβές πραγματικές ή αναμενόμενες, αντίγραφα όλων των καταστάσεων λογαριασμών που διατηρεί σε τραπεζικά ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οποιαδήποτε εισοδήματα από εργασία ή άλλες πηγές, τις ανάγκες του ιδίου και της οικογένειας του, οποιαδήποτε άλλη πληροφορία η οποία είναι αναγκαία για την εξέτασή του.

 

8.        Παρά την παράλειψη του οφειλέτη να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ο πιστωτής και όλοι οι μάρτυρες που το Δικαστήριο κρίνει αναγκαίους εξετάζονται ενόρκως ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αναφορικά με το θέμα της εξέτασης.

 

9.        Το Δικαστήριο μπορεί, εάν κρίνει σκόπιμο, να διορίσει οποιοδήποτε κατάλληλο πρόσωπο ως ελεγκτή ή επιθεωρητή της περιουσίας ή επιχείρησης οποιουδήποτε οφειλέτη με όρους εντολής και όρους διεξαγωγής του ελέγχου ή επιθεώρησης που το Δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να περιλάβει στο διάταγμα περιλαμβανομένης και της αμοιβής του εν λόγω προσώπου.

 

10.    Μετά την εξέταση του οφειλέτη, το Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει, ανάλογα με την περίπτωση, ένα ή περισσότερα από τα προβλεπόμενα διατάγματα: Διάταγμα πληρωμής του χρέους με μηνιαίες δόσεις, διάταγμα ακύρωσης καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ή επιβαρύνσεων, διάταγμα αποκοπής απολαβών, διάταγμα με το οποίο να παρεμποδίζεται ο εξ αποφάσεως οφειλέτης να διαθέσει, αποξενώσει ή επιβαρύνει την περιουσία του ή μέρος της ή και ένταλμα κατάσχεσης εις χείρας τρίτου. Εκδίδει τέτοιο διάταγμα ή ένταλμα μόνο εάν περιλαμβάνεται στην αίτηση του εξ αποφάσεως πιστωτή.

 

11.    Όπως έχει από παλαιά νομολογηθεί[2], η διαδικασία της εξέτασης είναι ανακριτικού χαρακτήρα και αποβλέπει σε παροχή ευχέρειας στο δικαστήριο να διαγνώσει, κατόπιν έρευνας, τα οικονομικά μέσα του οφειλέτη, δηλαδή αν είναι σε θέση να αποπληρώσει την οφειλή του με δόσεις, σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά μέσα που διαθέτει.

 

12.    Ανάγκες που είναι συνυφασμένες με την αξιοπρεπή διαβίωση, όπως η στέγαση, η διατροφή και η ιατρική περίθαλψη του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του, η αναγκαία και χρήσιμη μόρφωση των παιδιών του, ως επίσης κάποια ευχέρεια για κοινωνική διακίνηση, δεν επηρεάζονται. 

 

13.    Κονδύλια, όμως, που ενδεχομένως να δαπανούνται για την ικανοποίηση αναγκών που δεν συνυφαίνονται με την αξιοπρεπή διαβίωση, όπως για την κατανάλωση καπνικών προϊόντων ή αλκοόλ ή που θα μπορούσαν να θεωρούνται περιττά ή για τη χρήση εξελιγμένης ή μη απολύτως απαραίτητης τεχνολογίας, δυνατόν να μην θεωρούνται αναγκαίες δαπάνες που θα μπορούσαν να υπερτερήσουν της υποχρέωσης αποπληρωμής του δικαστικού χρέους, και να μπορούν να περιληφθούν στα διάταγμα μηνιαίων δόσεων[3], έχοντας βεβαίως υπόψη πως και το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θεωρούνται οι ανάγκες και η λογικότητα της διασύνδεσής τους με τη διαβίωση δεν είναι απόλυτα σταθερό μέσα στον χρόνο.

 

14.    Ο δείκτης πάντως με βάση τον οποίο αποτιμάται η οικονομική δυνατότητα του χρεώστη είναι η εισοδηματική του ικανότητα και όχι η εισοδηματική του πραγματικότητα. Άρα, ο οφειλέτης που δεν εργάζεται λόγω οκνηρίας ή για λόγους που δεν δικαιολογούνται, που όμως έχει την ικανότητα να εργαστεί, δεν εμποδίζει το Δικαστήριο, νοουμένου ότι τα υπόλοιπα δεδομένα της υπόθεσης το επιτρέπουν, να εκδώσει διάταγμα μηνιαίων δόσεων[4].

 

15.    Όπως έχει συνοψιστεί και στη Σωτηρίου ν. Universal Bank Public Ltd, Πολ.Εφ. 271/2013, ημερ.09.03.2020, ECLI:CY:AD:2020:A93, με αναφορά στην υφιστάμενη νομολογία, ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να αναζητήσει προσοδοφόρα απασχόληση και να εργαστεί για να αποπληρώσει τα δικαστικά του χρέη. Για παράδειγμα, προβλήματα υγείας που μπορούν να αντιμετωπιστούν ή τυχόν επιθυμία του οφειλέτη για αφοσίωση και φροντίδα της οικίας ή μέλους της οικογένειας δεν αποτελούν αιτίες για μη αναζήτηση εργασίας, που, υπό τις περιστάσεις, καθίσταται επιβεβλημένη για την προέχουσα υποχρέωση της αντιμετώπισης του δικαστικού χρέους. Η τελευταία αυτή υποχρέωση, αναγόμενη πλέον σε κοινωνική υποχρέωση όταν το χρέος από ιδιωτικό καθίσταται δικαστικό, δεν επιτρέπει την αδικαιολόγητη προτεραιοποίηση των ατομικών επιθυμιών ή τη διατήρηση ιδιαίτερων ατομικών συνηθειών που τείνουν στον εύκολο παραγκωνισμό της.

 

16.    Εν τέλει, χωρίς να είναι δυνατόν μια εκ των προτέρων απόλυτη θεώρηση, το Δικαστήριο εξισορροπεί από τη μια την αναγκαιότητα εκτέλεσης της απόφασης, από την άλλη την προοπτική αξιοπρεπούς διαβίωσης του ανθρώπου σε ένα κράτος δικαίου[5]. Παράλληλα, θα πρέπει να εξισορροπείται η ανάγκη τυχόν μηνιαίες δόσεις που θα αποφασιστούν να είναι μεν εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του οφειλέτη, με τη λογική προσδοκία του πιστωτή να εισπράξει δι’ αυτών το χρέος· η τελευταία παράμετρος συνιστά τον ίδιο τον σκοπό της εξεταστικής διαδικασίας.

 

17.    Λόγω της φύσης της διαδικασίας, το βάρος απόδειξης τοποθετείται εξ αρχής στους ώμους του οφειλέτη· είναι δηλαδή αυτός που θα πρέπει να πείσει το Δικαστήριο για την αδυναμία του[6]. Αρκεί, έτσι, με αναφορά στη δυνατότητα εργασίας, να διαπιστωθεί ότι αδικαιολόγητα δεν εργάζεται, ώστε το Δικαστήριο να προβεί σε έκδοση διατάγματος, ενώ οποιαδήποτε υποψία από μέρους του απαξίωσης της απόφασης, ή πεποίθηση ότι μπορεί, με την γενική και αόριστη επίκληση οικονομικής αδυναμίας, να διαγράφει τα χρέη του, δεν είναι ανεκτή.

 

18.    Ότι το βάρος απόδειξης βρίσκεται στους ώμους του οφειλέτη και αυτό αναφέρεται στην υποχρέωσή του να αποδείξει ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί, εάν ο οφειλέτης αποτύχει να το πράξει, αυτή η αποτυχία του μπορεί να οδηγεί, κατά τεκμήριο, στο ότι έχει την οικονομική ικανότητα να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να αποπληρώσει το εξ αποφάσεως χρέος, και κατ’ επέκταση να εκδοθεί διάταγμα για την πληρωμή του, με μία (δεν αποκλείεται η δυνατότητα) ή με περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

 

Η ένσταση του Καθ’ ου η αίτηση και η εξέταση

 

19.    Ο Καθ’ ου η αίτηση καταχώρισε ένσταση δια της οποίας ισχυρίζεται πως ο Αιτητής προωθεί λανθασμένα και δεν προφέρει αποδεκτή και επαρκή μαρτυρία, ενώ δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί οποιοδήποτε από τα αιτούμενα διατάγματα, και δεν είναι δίκαιο να εκδοθεί οποιοδήποτε εξ αυτών, γιατί ο Καθ’ ου η αίτηση είναι σε άσχημη κατάσταση υγείας, μη αναστρέψιμη, και δεν διαθέτει οικονομικά μέσα για οποιοδήποτε ποσό, εφόσον είναι ανίκανος για εργασία αλλά και αυτοσυντήρηση. Είναι πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και χρειάζεται τα αναγκαία για αξιοπρεπή διαβίωση του ιδίου και της οικογένειάς του.

 

20.    Ενόρκως, επίσης, ο Καθ’ ου η αίτηση αναφέρει πως δεν εργάζεται, είναι ασθενής και σε πλήρη οικονομική αδυναμία. Τα μόνα εισοδήματά του είναι από τη σύνταξή του, που ανέρχεται σε €500,00 μηνιαίως, που δεν του αρκεί για τα απολύτως αναγκαία. Έχει υποστεί εγχείρηση στον σπόνδυλο-αυχένα, έχει σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακή πίεση, και έχει υποστεί αφαίρεση νεφρού. Αναγκάζεται να υποβάλλεται σε τακτική ιατρική παρακολούθηση και να λαμβάνει φάρμακα. Προσκόμισε βεβαίωση ιατρού ημερομηνίας 19.01.2023 (Τ1[7]) και ιατρικό ενημερωτικό σημείωμα για την εγχείρηση που υπέστη στον σπόνδυλο (Τ2). Λαμβάνει βοήθεια από τα παιδιά του και αδυνατεί να ανταποκριθεί γενικότερα στις υποχρεώσεις του (Τ3). Έχει τρία παιδιά, εκ των οποία τα δύο είναι ενήλικες, αλλά το ένα είναι σε πολύ μικρή ηλικία, που κατά την ένστασή του, ήταν 2 ετών (Τ4). Η σύζυγός του υποφέρει από καρκίνο και βρίσκεται σε αδυναμία να ανταποκριθεί στο χρέος.

 

21.    Στο Τ1, ο ιατρός καταλήγει με την έκφραση της γνώμης πως, με την πάροδο του χρόνου, θα βελτιωθεί αν και δεν θα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του, ενώ δεν θα είναι εφικτό να εργαστεί. Το Τ3 είναι βεβαίωση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερομηνίας 07.11.2022, για την περίοδο 01.07.2022-31.07.2022 ότι ο Καθ’ ου η αίτηση έλαβε θεσμοθετημένη σύνταξη €461,77. Το Τ4 είναι το πιστοποιητικό γέννησης της ανήλικης θυγατέρας του, που γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2020.

 

22.    Με συμπληρωματική ένορκη δήλωσή του, ημερομηνίας 09.03.2023, ο Αιτητής ανέφερε πως, μετά από έρευνά του, διαπιστώθηκε πως ο Καθ’ ου η αίτηση έχει στο όνομά του πέντε αυτοκίνητα (Τ5). Από το Τ5, όμως, φαίνεται πως, για τα τρία από τα οχήματα, που είναι αρκετά παλιά, ακυρώθηκε η εγγραφή προ πολλών ετών, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό καταστροφής. Για τα άλλα δύο, αποκτήθηκαν το 2014, αλλά υφίσταντο στο όνομά του το ένα για οκτώ ημέρες και το άλλο για ένα χρόνο. Ο Αιτητής προσκόμισε επίσης πιστοποιητικό έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας (Τ6) από το οποίο φαίνεται πως ο Καθ’ ου η αίτηση είναι κατά ½ μερίδιο ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, ειδικότερα ενός χωραφιού στον Κάθηκα. Η εκτιμημένη από το Κτηματολόγιο αξία του, με τιμές του 2021, είναι €51.500,00.

 

23.    Με συμπληρωματική του ένορκη δήλωση ημερομηνίας 05.07.2023, ο Καθ’ ου η αίτηση προσκόμισε συνοπτική βεβαίωση του ιατρού του, που όμως αναφέρει ό,τι και το Τ1. Επίσης, προσκόμισε και ο ίδιος πιστοποιητικό έρευνας ακίνητης περιουσίας, ημερομηνίας 15.06.2023, στο οποίο, όμως, φαίνονται και τα εμπράγματα βάρη στο χωράφι στον Κάθηκα (Τ7). Υπάρχει το ΜΕΜΟ ΕΒ443/2007 από τον πιστωτή Hellenic Bank Public Company Ltd για ποσό €119.365,77 πλέον έξοδα €9.126,49 και τόκο 8%. Προκύπτει ότι υφίσταται και σχετική δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε στην αγωγή 3993/2002 Ε.Δ. Πάφου. Υπάρχει, επίσης, το ΜΕΜΟ ΕΒ1198/2009 για €5.895,77 πλέον έξοδα €709,92 και τόκο 8% από τον πιστωτή APS Loan Management Ltd, για την εγγραφή δικαστικής απόφασης στην αγωγή 736/2004 Ε.Δ. Πάφου. Υπάρχει, επίσης, το ΜΕΜΟ ΕΒ1061/2014 για €7.043,07 από τον πιστωτή ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ για την εγγραφή δικαστικής απόφασης στην αγωγή 1606/2011 Ε.Δ. Λευκωσίας. Υπάρχει, επίσης, το ΜΕΜΟ ΕΒ2426/2015 για €11.313,40 από τον πιστωτή APS Loan Management Ltd, για την εγγραφή δικαστικής απόφασης στην αγωγή 506/2017 Ε.Δ. Λάρνακας. Υπάρχει, επίσης, το ΜΕΜΟ ΕΒ801/2016 για €18.724,15 από τον πιστωτή Astrobank Public Company Ltd για την εγγραφή δικαστικής απόφασης στην αγωγή 1299/2015 Ε.Δ. Πάφου. Υπάρχει, επίσης, το ΜΕΜΟ ΕΒ 346/2020 για την εγγραφή της δικαστικής απόφασης στην παρούσα αγωγή, προς όφελος του Ενάγοντος. Υπάρχει, ακόμα, η υποθήκη Υ2581/1997 για €6.834,41 πλέον τόκος με κυμαινόμενο επιτόκιο, προς όφελος του πιστωτή Β2Kapital Cyprus Ltd, αναφορικά με την οποία εκκρεμεί η αίτηση αναγκαστικής εκποίησης ΑΝΠ98/2007.

 

24.    Ο Καθ’ ου η αίτηση υποβλήθηκε και σε προφορική εξέταση την 19.09.2023. Κατά την προφορική του εξέταση, από τον κύριο Ηλιάδη, ανέφερε πως το σπίτι που διαμένουν με τη σύζυγό του και την θυγατέρα τους το ενοικιάζει για €150,00 από την πρώην σύντροφό του, με την οποία είχε αποκτήσει τους δύο ενήλικες υιούς του. Πληρώνει τους λογαριασμούς που έρχονται από το Δημαρχείο.  Το τέλη για το νερό είναι περίπου €30,00 το δίμηνο. Πληρώνει, επίσης, τέλη για το ρεύμα, που είναι περίπου €100,00 το δίμηνο, με την οικονομία που προσπαθούν να κάνουν. Για τα έξοδα τηλεφώνου, ήταν συγκεχυμένες οι απαντήσεις του Καθ’ ου η αίτηση. Αρχικά, ανέφερε πως κάνει χρήση κάρτας, που δεν ξέρει πόσο κοστίζει, στη συνέχεια ότι πληρώνει ο υιός του το τηλέφωνο που έχει, μετά ότι το πληρώνει ο φίλος του. Του υποβλήθηκε πως, για να πληρώνει τους λογαριασμούς του Δημαρχείου, έχει την οικονομική δυνατότητα. Ανέφερε, τότε, ότι, επειδή ξέρουν ότι έχει αναπηρία και είναι συνταξιούχος με ανήλικο τέκνο, δείχνουν ευελιξία, ιδίως στο Δημαρχείο, αναφέροντας πως, όταν πήγαν να του διακόψουν την παροχή νερού, συμβιβάστηκαν στο να λάβουν €50,00, για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, ή, όπως είπε του «χαρίζουν». Ερωτήθηκε ένα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως είναι ο υιός του που πληρώνει το τηλέφωνο. Του υπέβαλε, ο κύριος Ηλιάδης, πως έχει και πρόσβαση στο διαδίκτυο και λογαριασμός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπου μάλιστα έκανε και πρόσφατες αναρτήσεις, και ο Καθ’ ου η αίτηση απάντησε με ασέβεια στον δικηγόρο ότι ψεύδεται. Ερωτήθηκε εάν έχει αυτοκίνητο και απάντησε αρνητικά. Ερωτήθηκε, τότε, πώς μετακινείται. Είπε πως τον παίρνουν τα παιδιά του και η σύζυγός του. Ερωτήθηκε για τα οχήματα που αναφέρονται στο Τ5 και απάντησε πως δεν τα γνωρίζει, προκαλώντας τον δικηγόρο του Αιτητή να κοιτάξει στην Αρχή Αδειών και λέγοντάς του κατ’ επανάληψη πως ψεύδεται.  Όταν, μετά από σειρά ερωτήσεων, αρνήσεων και διαφωνιών με τον δικηγόρο του Αιτητή ο Καθ’ ου η αίτηση ερωτήθηκε και εάν ονομάζεται ως ονομάζεται, συνεπαρμένος από αυτή την τάση, απάντησε «νομίζω ναι». Απαντούσε με θυμό και κυνισμό, αλλά και έντονη προσπάθεια να μην ξεκαθαρίσει όλα τα δεδομένα στο Δικαστήριο. Ερωτήθηκε εάν διαψεύδει το Τ5 και απάντησε πως ναι, καθότι και το Τ5 λέει ψέματα. Του υποβλήθηκε πως τα δύο οχήματα που αναφέρονται στο Τ5 ως σύντομες αποκτήσεις, τα μεταβίβασε καταδολιευτικά στους δύο υιούς του, ενώ εκκρεμούσε αγωγή, εκδοχή που ο Καθ’ ου η αίτηση αρνήθηκε. Ερωτώμενος σχετικά, απάντησε πως, για τη διατροφή του, χρειάζεται €10,00 την ημέρα, περίπου €300,00 με €400,00 τον μήνα, εργάζεται όμως και η σύζυγός του, με μισθό περίπου €500,00 τον μήνα και καλύπτονται τα έξοδα του παιδιού και τα δικά τους. Η σύζυγός του πληρώνει και το νηπιαγωγείο του παιδιού. Η αναφορά του, στην αρχική του ένορκη δήλωση, σε σύζυγο που πάσχει από καρκίνο, διευκρίνισε, αφορούσε την πρώην σύζυγό του. Ερωτήθηκε από τον δικηγόρο του Αιτητή εάν έχει κάποιο πιστοποιητικό σχετικά με τις απολαβές της νέας συζύγου του, εφόσον, κατά τη θέση του, εκείνη καλύπτει και τα έξοδα του παιδιού. Ο Καθ’ ου η αίτηση απάντησε και πάλι απότομα στον δικηγόρο του Αιτητή «λέω σου ότι εν τόσα, αν νομίζεις εν παραπάνω, να πάεις εσύ να πιάσεις χαρτί». Λόγω των προβλημάτων υγείας του, και των οικονομικών προβλημάτων, δεν πηγαίνει σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις ή σε ταξίδια. Μπορεί να τον επισκεφθεί κάποιος φίλος του ή να πάει σε καφενείο, όπου σχεδόν καθημερινά συχνάζει, με τον φίλο του τον «Κκελλέ». Ενίοτε, όπως είπε, δανείζεται και από τους φίλους του ποσά, της τάξεως των €300,00. Πάντοτε, όπως είπε, του κερνούν και τον καφέ, λόγω της κατάστασής του. Ανέφερε, μάλιστα, πως τα οικονομικά του είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που διέκοψε και το κάπνισμα, ενώ παλαιότερα κατανάλωνε μέχρι και τρία πακέτα την ημέρα. Ερωτήθηκε, μέχρι πότε κατανάλωνε τρία πακέτα την ημέρα, και είπε πριν 9 με 10 χρόνια και ότι είναι τώρα 10 χρόνια που διέκοψε το κάπνισμα. Του υποβλήθηκε από τον δικηγόρο του Αιτητή ότι λέει αναλήθειες, εφόσον σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, καπνίζει μέχρι και σήμερα, καθημερινώς, πίνει δύο με τρεις καφέδες την ημέρα στο καφενείο της Γεροσκήπου και μάλιστα κερνά καφέδες. Ο Καθ’ ου η αίτηση απάντησε πως ψεύδεται ο δικηγόρος και ότι μόνο €20,00 κρατά μέσα στην τσέπη του, για να περάσει όλο τον μήνα. Ερωτήθηκε, εφόσον είναι σε μία τέτοια κατάσταση τα τελευταία χρόνια, γιατί εμπλούτισε την οικογένειά του με ένα νέο μέλος. Η ερώτηση ήταν κάπως άβολη ή και προκλητική και, στην επιμονή της, ο Καθ’ ου η αίτηση απάντησε «αγαπά με ο Θεός». Ήταν επίμονη η θέση του Καθ’ ου η αίτηση πως αναλώνει ό,τι χρήματα έχει, με προσπάθεια οικονομίας και στερήσεις, και κάποτε δανείζεται ή τον βοηθούν οι φίλοι του, λέγοντας στον δικηγόρο του Αιτητή «πουν να σου ζητήσω εσένα, να μην μου δώσεις». Όταν του υποδείχθηκε πως δεν πείθουν τα λεγόμενά του πως λαμβάνει €500,00 τον μήνα σύνταξη και προβαίνει στα έξοδα που λέει, επανέλαβε ότι συνεισφέρει και η σύζυγός του, προσθέτοντας ότι, εκτός από τον μισθό της, μπορεί να λαμβάνει και πρόσθετο εισόδημα από εργασίες σε σπίτια. Του ζητήθηκε να αναφέρει τα ονόματα των φίλων του που τον βοηθούν και με τι ποσά και αρνήθηκε. Ερωτήθηκε εάν λαμβάνει ενοίκιο από το μαγαζί που είχε απασχολήσει στη δικογραφία της αγωγής. Αρνήθηκε να απαντήσει. Του υποβλήθηκε πως λαμβάνει ενοίκιο από την επιχείρηση αυτή €1.000,00. Τότε, ανέφερε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι είχε γίνει έξωση από εκείνο το υποστατικό, παραπέμποντας τον δικηγόρο του Αιτητή να ρωτήσει τον ιδιοκτήτη.

 

25.    Σε αντίθεση με τις απαντήσεις του Καθ’ ου η αίτηση στις ερωτήσεις του δικηγόρου του Αιτητή, που προκαλούσαν εκνευρισμό στον Καθ’ ου η αίτηση και εκδηλώσεις ασέβειας και κυνισμού, που με βάση τα λεγόμενά του ερείδονταν στην υφιστάμενη μεταξύ τους γνωριμία, ο Καθ’ ου η αίτηση, στις ερωτήσεις που του υπέβαλε το Δικαστήριο, απαντούσε με ηρεμία και σεβασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως στο Δικαστήριο, κατά την 19.09.2023, μετέβη με το όχημα της συζύγου του, το οποίο οδήγησε ο ίδιος, καθότι, παρά τα προβλήματα υγείας του, σήμερα πλέον μπορεί να οδηγεί, όταν αισθάνεται καλά. Εξήγησε πως υπάρχει ενοικιαστήριο έγγραφο για το σπίτι στο οποίο διαμένει, λέγοντας πως και εκείνο είναι σε διαδικασία πλειστηριασμού από πιστωτή. Του ζητήθηκε από το Δικαστήριο να προσκομίσει ορισμένα στοιχεία, στον χρόνο που θα του δοθεί στο μεταξύ, κάτι που δέχθηκε.

 

26.    Στο πλαίσιο διευκρινίσεων που ζητήθηκαν από τον δικηγόρο του Καθ’ ου η αίτηση, ο Καθ’ ου η αίτηση ανέφερε πως η σύζυγός του κατάγεται από τη Μολδαβία, γνωρίστηκαν πριν από περίπου 15 χρόνια. Είχαν προσπαθήσει και παλαιότερα να κάνουν παιδί, αλλά υπήρχε απώλεια, που τη συντάραξε.

 

27.    Με συμπληρωματική του ένορκη δήλωση ημερομηνίας 12.10.2023, ο Καθ’ ου η αίτηση υιοθέτησε όσα ανέφερε στην αρχική του ένορκη δήλωση, και προσκόμισε ενοικιαστήριο έγγραφο για χώρο που ενοικιάζει για να διαμένει με τη σύζυγο και τη θυγατέρα τους (Τ8). Επίσης, προσκόμισε ιατρικές βεβαιώσεις ημερομηνιών 26.09.2023 και 05.10.2023 (Τ9) και αντίγραφο αποδείξεων πληρωμής νηπιαγωγείου στο οποίο φοιτά η ανήλικη θυγατέρα του (Τ10). Προσκόμισε, επίσης, κατάσταση πληρωμών από την εργασία της συζύγου του (Τ11) και αντίγραφο κατάστασης λογαριασμού του υιού του, στην οποία, κατά τη θέση του, φαίνεται πως του πληρώνει το τηλέφωνο (Τ12). Ανέφερε, επίσης, πως δεν έχει τα οικονομικά μέσα να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό, αλλά, λόγω και της κλονισμένης υγείας του και των συνεχών επισκέψεών του σε ιατρούς, βιώνει ταλαιπωρία, στεναχώρια και επιπλέον έξοδα. Στη ζωή του είχε αυτοκίνητο δικό του, αλλά, εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει στο όνομά του κάποιο αυτοκίνητο. Στο Δικαστήριο, για να υπογράψει την ένορκη δήλωσή του, μεταφέρθηκε, όπως είπε, από τη σύζυγό του, που έπρεπε να λάβει άδεια από την εργασία της. Η κατάσταση της υγείας του αλλά και η προχωρημένη ηλικία του (γεννηθείς το 1953) δεν δικαιολογούν την προσδοκία να υπάρξει εισόδημα στο μέλλον, πέραν του κρατικού βοηθήματος που λαμβάνει.

 

28.    Στο Τ8, γίνεται αναφορά για ενοικίαση σπιτιού, για περίοδο από την 01.01.2018 μέχρι την 01.01.2048 μόνο για €150,00, με σημείωση ότι συμφωνήθηκε σε χαμηλό ποσό γιατί ο ενοικιαστής δεσμεύθηκε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες επιδιορθώσεις, καθότι το σπίτι είναι μισοχαλασμένο. Στο Τ9, βεβαιώνεται νοσηλεία του Καθ’ ου η αίτηση σε κλινική από την 26.09.2023 έως την 28.09.2023 για νεφρολιθοτριψία, κυστεολιθοτριψία και αφαίρεση λίθων. Μετεγχειρητικά, παρουσίασε ουροσήψη, νοσηλεύθηκε μέχρι την 05.10.2023, και έλαβε εξιτήριο, έγινε σύσταση για περιορισμό κατ’ οίκον και αποφυγή σωματικών δραστηριοτήτων για τέσσερις εβδομάδες. Στο Τ10, αποδείξεις από το Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Παιδιών του ΣΚΕ Γεροσκήπου, φαίνεται πως υπάρχουν έξοδα για τη φιλοξενία της ανήλικης θυγατέρας του στο κέντρο, που ανέρχονται σε €215,00 μηνιαίως. Στο Τ11, έντυπο ιδιωτικής εταιρείας, μαρτυρείται ότι η σύζυγος του Καθ’ ου η αίτηση εργάζεται ως βοηθός πωλήτρια με καθαρό μισθό €468,64. Το Τ12, είναι έντυπο Τράπεζας για εντολή απευθείας πληρωμής στην MTN Cyprus Ltd, από λογαριασμό του υιού του Καθ’ ου η αίτηση. Η τελευταία πληρωμή, 31.07.2023, ήταν για ποσό €281,17. Δεν μαρτυρείται από το έγγραφο αυτό πως τέτοιο τέλος και τέτοια πληρωμή αφορά σε λογαριασμό τηλεφώνου του Καθ’ ου η αίτηση, που είναι κάτι που λέει ο ίδιος, και δεν συνάδει τόσο με τον τρόπο ζωής που περιέγραψε.

 

29.    Την 19.10.2023, συνεχίστηκε η εξέταση. Κλήθηκε από την πλευρά του Αιτητή λειτουργός του Γραφείου Οδικών Μεταφορών (ΜΕ1), ο οποίος παρουσίασε έγγραφα από το τμήμα του (Τ13). Ανέφερε ότι είχε δηλωθεί και με το Τ5, ότι τα τρία παλαιά οχήματα είναι ακόμα στο όνομα του Καθ’ ου η αίτηση. Τα άλλα δύο τα μεταβίβασε, το ένα στον υιό του, και το άλλο σε τρίτο πρόσωπο. Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν ο ιδιοκτήτης κάποιου οχήματος παρουσιάσει εγκεκριμένο πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, το τμήμα του το παραλαμβάνει και εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, επίσημο. Αυτή η διαδικασία δεν έγινε με τα τρία παλαιά οχήματα του Καθ’ ου η αίτηση. Κατά την αντεξέταση του ΜΕ1 από τον κύριο Χουβαρτά, ο ΜΕ1 ανέφερε πως όλα τα οχήματα που αναφέρονται είναι παλαιά, 23 χρονών το πρώτο, 36 χρονών το δεύτερο, 42 χρονών το τρίτο, 27 χρονών το τέταρτο και 30 χρονών το πέμπτο. Δεν μπορεί να γνωρίζει εάν κυκλοφορούν ή τι αξία έχουν, αλλά ο ίδιος, προσωπικά, δεν θα επέλεγε να αγοράσει κάποιο από αυτά. Τα τρία οχήματα που φαίνονται στο όνομα του Καθ’ ου η αίτηση δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας, αλλά ούτε και εκείνα που μεταβιβάστηκαν σε άλλα πρόσωπα. Για να εκδοθεί πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, όπως εξηγήθηκε, πρέπει κάποιος να πάρει το όχημά του σε κάποιον που μαζεύει «παλιοσίδερα» και υπάρχει κάποιο κόστος, με τιμές που κυμαίνονται από €100,00 μέχρι και €300,00. Εάν επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, δεν σημαίνει πως διαπράττει κάτι παράνομο. Ο ΜΕ1 δεν γνωρίζει εάν έχουν περιπέσει σε αχρησία τα οχήματα ή εάν κατασχέθηκαν από κάποιον πιστωτή, παρά μόνον ότι είναι δηλωμένο στο αρχείο του τμήματός του.

 

30.    Με συμπληρωματική του ένορκη δήλωση, ημερομηνίας 31.01.2024, ο Αιτητής, μη δεχόμενος την άσχημη οικονομική κατάσταση του Καθ’ ου η αίτηση, και όσα ανέφερε στο Δικαστήριο, για να διαψεύσει τον ισχυρισμό του Καθ’ ου η αίτηση ότι διέκοψε το κάπνισμα πριν 10 χρόνια, λόγω της κατάστασής του, προσκόμισε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τον Καθ’ ου η αίτηση στο προφίλ που διαθέτει, στον λογαριασμό του στο Facebook, σε δημόσια θέα (Τ14). Μεταξύ των φωτογραφιών του Τ14, φωτογραφία με ημερομηνία ανάρτησης την 29.03.2021, που απεικονίζει τον Καθ’ ου η αίτηση ξαπλωμένο στο κρεβάτι με το βρέφος στην αγκαλιά του, δεξιά, και με το αριστερό του χέρι να κρατά ένα αναμμένο τσιγάρο. Επίσης, μία φωτογραφία με ημερομηνία ανάρτησης 12.09.2021, που απεικονίζει τον Καθ’ ου η αίτηση με το βρέφος σε χώρο εκδήλωσης, στον οποίο υπάρχουν αρκετά μπαλόνια. Επίσης, υπάρχει μία φωτογραφία με ημερομηνία ανάρτησης 25.08.2019, με κοινοποίηση τοποθεσίας στην Αγία Νάπα, σε χώρο που φαίνεται να είναι εστιατόριο. Η προσπάθεια του Αιτητή ήταν να καταδείξει πως ο Καθ’ ου η αίτηση ζει μια καλή ζωή και ότι μπορεί από αυτήν να αποκόψει δαπάνες, για να εξυπηρετήσει το χρέος του.

 

31.    Σε μετέπειτα προφορική μαρτυρία από τον Αιτητή (ΜΕ2), εξήγησε τις φωτογραφίες του Τ14, ότι είναι δημοσιευμένες και αναγνώρισε σε αυτές τον Καθ’ ου η αίτηση. Κατά την αντεξέτασή του, από τον κύριο Χουβαρτά, ο ΜΕ2 εξήγησε πως, ακριβώς επειδή είναι δημοσιευμένες, σε δημόσια θέα, δεν χρειάζονταν να λάβει άδεια από τον Καθ’ ου η αίτηση για να τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό μέσο εναντίον του, στο Δικαστήριο. Γνωρίζει τον Καθ’ ου η αίτηση για περισσότερα από 13 χρόνια. Αναγνώρισε πως η φωτογραφία εξωφύλλου, που είναι ανάμεσα στις φωτογραφίες του Τ14, είναι παλαιά, αλλά εξήγησε πως εκείνη προσκομίστηκε ως μέρος του προφίλ του, για την απόδειξη πως ανήκει στον Καθ’ ου η αίτηση το συγκεκριμένο προφίλ. Δέχθηκε πως δεν υπάρχει κόστος για να διατηρεί κάποιος λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Για τη φωτογραφία που απεικονίζει τον Καθ’ ου η αίτηση με ένα βρέφος, ο ΜΕ2 δέχθηκε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν είναι το ανήλικο παιδί του, όμως είναι σε ένα κρεβάτι ξαπλωμένος, κρατά αγκαλιά το παιδί, επιτρέποντας να συμπεράνει, ο θεατής, πως είναι σπίτι του με το παιδί του. Υποβλήθηκε στον μάρτυρα από τον κύριο Χουβαρτά πως το αντικείμενο που κρατά στο αριστερό χέρι ο Καθ’ ου η αίτηση δεν είναι τσιγάρο, αλλά «πιπίλα». Ο ΜΕ2 ανέφερε, με ψυχραιμία και υπομονή, πως βλέπει ότι είναι τσιγάρο, τυλιχτό. Αυτό βασικά βλέπει και το Δικαστήριο. Δέχθηκε, ο ΜΕ2, πως η φωτογραφία με το τσιγάρο αναρτήθηκε το 2021, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει πότε λήφθηκε. Για τη φωτογραφία με τα μπαλόνια, εξήγησε πως την προσκόμισε για να δείξει μια καλή ζωή που έχει ο Καθ’ ου η αίτηση, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες. Υποβλήθηκε πως λήφθηκε στο σπίτι του Καθ’ ου η αίτηση, με σκοπό τον εορτασμό των γενεθλίων της κόρης του, που ήταν τότε ενός έτους, αλλά δεν πρόκειται για πάρτυ γενεθλίων ούτε καταδεικνύουν άνετη ζωή πέντε μπαλόνια και μια τούρτα σε ένα τραπεζάκι. Ο ΜΕ2 ανέφερε πως η φωτογραφία δείχνει τουλάχιστον 20 μπαλόνια και ένας εορτασμός γενεθλίων έχει κάποια έξοδα, που στην υπερβολή τους, δημιουργούν την υπόθεση πως υπάρχει άνετη ζωή ή τουλάχιστον ένα επίπεδο ζωής που δεν ταιριάζει με ισχυρισμούς πως δεν υπάρχουν χρήματα για καφέ, και λαμβάνονται δανεικά. Εφόσον υπάρχουν χρήματα για τέτοια έξοδα, για μπαλόνια, φουσκωτά, τούρτα, χωρίς να λέει πως χρειάζεται υπέρογκο ποσό για την αγορά τους. Λέει, όμως, δεν υπάρχει η αθλιότητα που επιχείρησε ο Καθ’ ου η αίτηση να δείξει. Του υποδείχθηκε πως εάν έχει μητέρα που εργάζεται, μπορεί να δαπανήσει €30,00 για να αγοράσει μία φορά τον χρόνο μπαλόνια και τούρτα, χωρίς αυτό να σημαίνει οικονομική δυνατότητα του Καθ’ ου η αίτηση. Το ίδιο και το μεμονωμένο έξοδο για την επίσκεψη σε ένα εστιατόριο. Επίσης, πως είναι ορατό πως ο Καθ’ ου η αίτηση, σε εκείνη τη φωτογραφία, με τα μπαλόνια, όπου στέκεται όρθιος, έχει και μεγαλύτερη σωματική διάπλαση, που αποδεικνύει την ταλαιπωρία που στο μεταξύ υπέστη, από τα προβλήματα υγείας, που ακολούθησαν. Ο ΜΕ2 ξεκαθάρισε πως θέλησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του πως δεν έχει λεφτά ούτε για καφέ και πως δανείζεται και πως δεν καπνίζει, εφόσον οι φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα μια αντίθετη εικόνα.

 

32.    Στη βάση της μαρτυρίας των ΜΕ1 και ΜΕ2, κλήθηκε ο Καθ’ ου η αίτηση για επανεξέταση, για να έχει λόγο στα στοιχεία αυτά. Εξετάστηκε πρώτα από τον κύριο Χουβαρτά, για να δώσει τη θέση του. Ο Καθ’ ου η αίτηση δέχθηκε πως απεικονίζεται στη φωτογραφία με το παιδί του, αλλά, όπως ανέφερε, εκείνο που κρατά στο αριστερό του χέρι «είναι γλειφιτζούρι μακρύ που είναι όπως το τσιγάρο και το κράτα το μωρό, αν θέλει να το φέρω να το δει» (αναφερόμενος στον δικηγόρο του Αιτητή). Πάντως, επαναλαμβάνεται, και το Δικαστήριο βλέπει στη φωτογραφία πως ό,τι κρατά στο αριστερό χέρι ο Καθ’ ου η αίτηση είναι αναμμένο τσιγάρο. Η προσπάθεια του Καθ’ ου η αίτηση να πει πως υπάρχει γλειφιτζούρι, που είναι όπως το τσιγάρο, ήταν για να δικαιολογήσει που, κατά την προηγούμενη εξέτασή του, ανέφερε στο Δικαστήριο, αναληθώς, πως διέκοψε το κάπνισμα πριν από 9 με 10 χρόνια. Για την φωτογραφία με τα μπαλόνια, δέχθηκε πως αγόρασε με τη σύζυγό του μια τούρτα για τα γενέθλια του παιδιού και πως η φωτογραφία λήφθηκε στο σπίτι που διαμένουν, που είναι παλιό, με πλιθάρι. Δεν άλλαξε κάτι ως προς την κατάστασή του, όπως ανέφερε, πλην του ότι υπήρξε κάποια αποκοπή από τη σύνταξή του. Του υποδείχθηκε πως υπάρχει ισχυρισμός πως θεάθηκε να καπνίζει, γεγονός που αρνήθηκε. Μπορεί να οδηγεί το όχημα της συζύγου του. Κατά την αντεξέτασή του, από τον κύριο Ηλιάδη, ανέφερε πως διέκοψε το κάπνισμα μετά τις πρόσφατες εγχειρήσεις, γιατί του είπε ο γιατρός. Ερωτήθηκε πότε ακριβώς, και, κοιτάζοντας πρώτα στο κινητό του, ανέφερε πως ήταν πριν το 2023. Του υποδείχθηκε πως, τότε, ήταν αναλήθεια αυτό που είπε στο Δικαστήριο την προηγούμενη φορά πως διέκοψε το κάπνισμα πριν 9-10 χρόνια, και απάντησε στον δικηγόρο του Αιτητή «ψεύδεσαι». Του υποβλήθηκε πως η φωτογραφία με το τσιγάρο, που είναι δίπλα στο βρέφος, μέσα στο κρεβάτι, δείχνει και το μέγεθος του εθισμού. Ο Καθ’ ου η αίτηση επέμεινε ότι πρόκειται για «γλειφιτζούρι».

 

33.    Γενικότερα, ο Καθ’ ου η αίτηση δημιούργησε στο Δικαστήριο την εντύπωση πως, για τους λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει, δεν αποδέχεται το εξ αποφάσεως χρέος του έναντι στον Αιτητή και δεν έχει σκοπό να το πληρώσει, ανεξαρτήτως της οικονομικής του ικανότητας. Είναι ενοχλημένος με κάτι που δεν εξέφρασε, και αντανακλούσε και στον τρόπο που απαντούσε στον δικηγόρο του Αιτητή. Επειδή δεν αποδέχεται το συγκεκριμένο χρέος, προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να αποφύγει να δώσει στο Δικαστήριο μιαν ειλικρινή και πλήρη εικόνα των εσόδων του, σε συνάρτηση με τα έξοδά του. Όπως αναφέρθηκε, είναι ο ίδιος που έχει το βάρος απόδειξης σε αυτή τη διαδικασία. Λανθασμένα ο κύριος Χουβαρτάς, στην αγόρευσή του, ανέφερε το αντίθετο. Οι υπεκφυγές, ο κυνισμός, η γενικότητα και η αοριστία, ήταν έκδηλα. Όπως και η υπερβολή και η αναλήθεια που είπε ο Καθ’ ου η αίτηση στο Δικαστήριο σχετικά με το κάπνισμα.

 

34.    Αναμφίβολα, ο Καθ’ ου η αίτηση, λόγω των πρόσφατων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε, είναι κάπως καταβεβλημένος, εξ ου και δόθηκε και επαρκής χρόνος, στο πλαίσιο της όλης εξέτασης. Επίσης, έχει προχωρημένη ηλικία και λαμβάνει σύνταξη. Εξ αυτών, δεν αναμένεται να εργαστεί με μισθολογικές απολαβές, με τη συνήθη έννοια. Τα έσοδα που μπορεί να έχει κάποιος δεν περιορίζονται αναγκαστικά σε μισθολογικές απολαβές. Ο Καθ’ ου η αίτηση δεν ανέφερε εάν είναι διευθυντής ή εάν κατέχει μετοχές σε οποιαδήποτε εταιρεία, λόγου χάριν σε συνεργασία με τον υιό του. Είναι επίσης χρήσιμο να παρεμβληθεί πως το Δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη του μόνον έσοδα από νόμιμες δραστηριότητες.

 

35.    Επίσης, από τα ενώπιον του Δικαστηρίου δεδομένα, υπάρχουν περαιτέρω δικαστικές αποφάσεις εναντίον του Καθ’ ου η αίτηση, που έχουν εγγραφεί και στο Κτηματολόγιο, και χρονίζουν. Βεβαίως, δεν αναφέρθηκε πως υπάρχει διάταγμα μηνιαίων δόσεων για οποιαδήποτε από αυτές, για να ληφθεί υπόψη.

 

36.    Ο Καθ’ ου η αίτηση δεν διαθέτει όχημα που να μπορεί να κυκλοφορεί στο όνομά του και δεν υφίσταται ακίνητη περιουσία που μπορεί να διατεθεί για το χρέος. Για τα δύο οχήματα που μεταβιβάστηκαν σχεδόν αμέσως μετά την εγγραφή τους σε τρίτα πρόσωπα, ενώ υπήρχαν ήδη άλλες δικαστικές αποφάσεις και το χρέος προς τον Αιτητή, ο Καθ’ ου η αίτηση δεν έδωσε εξηγήσεις, πώς αγοράστηκαν, εάν αγοράστηκαν από τον ίδιο και γιατί έγινε πρώτα στο όνομά του η εγγραφή και μετά μεταβιβάστηκαν. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί η υποψία για την ύπαρξη εσόδων του Καθ’ ου η αίτηση που δεν εντοπίστηκαν από τους πιστωτές του.

 

37.    Εξάλλου, υπάρχουν χρέη σε αρκετές Τράπεζες. Εάν υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί σε αυτές με πιστωτικά υπόλοιπα, θα γίνονται ανάλογος χειρισμός, από τις ίδιες.  

 

38.    Πέρα από την πολύ θολή εικόνα που άφησε ο Καθ’ ου η αίτηση για τα πραγματικά εισοδήματα με τα οποία διαβιώνει ο ίδιος και η οικογένειά του, πέραν της σύνταξής του και του χαμηλού μισθού της συζύγου του, ο ίδιος ο Καθ’ ου η αίτηση ανέφερε εν τέλει, κατά τη δεύτερη εξέτασή του, πως, αμέσως πριν από τις εγχειρήσεις του, είχε την οικονομική ικανότητα να αγοράζει καπνικά προϊόντα. Δεν έπεισε το Δικαστήριο ότι δεν εξακολουθεί να το πράττει, λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας που ανέφερε, αλλά ο λόγος, σε κάθε περίπτωση, για την οικονομική ικανότητα, όχι για την πραγματικότητα, εάν επί του παρόντος καπνίζει ή όχι και πόσο. Είχε την οικονομική ικανότητα να καπνίζει πριν από τις εγχειρίσεις.

 

39.    Ορισμένα από τα ιατρικά του έξοδα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που προσκόμισε, καλύφθηκαν από το ΓΕΣΥ. Δεν ανέφερε τι ακριβώς άλλαξε ως προς την εισοδηματική του ικανότητα σε διάστημα μερικών μηνών. Απέφυγε να πει στο Δικαστήριο με τι δραστηριοποιούνταν πριν από τις εγχειρίσεις και τι έσοδα είχε πριν από αυτές. Γιατί σε προχωρημένη ηλικία και ενδεχομένως συνταξιούχος ήταν και πριν από τις εγχειρίσεις, στις οποίες ο ίδιος έδωσε μεγάλη βαρύτητα. Ήταν σε θέση όμως να οδηγήσει και να έρθει στο Δικαστήριο και να σταθεί για αρκετή στο εδώλιο. Ορισμένες εργασίες, όπως, για παράδειγμα, η διαχείριση ενός χώρου αναψυχής, δυνατόν να μην απαιτούν κοπιώδεις σωματικές κινήσεις και να μην επηρεάζουν τα προβλήματα υγείας του Καθ’ ου η αίτηση. Εξάλλου, και η ιατρική μαρτυρία που προσκόμισε ο Καθ’ ου η αίτηση δεν απέκλεισε προσοδοφόρες δραστηριότητες που μπορεί να ασκεί ο Καθ’ ου η αίτηση.

 

40.    Έχοντας υπόψη το νομικό πλαίσιο και το σύνολο της μαρτυρίας, στον βαθμό που επιτράπηκε στο Δικαστήριο, με αυτή τη διαδικασία, να ερευνήσει τον Καθ’ ου η αίτηση, το ποσό των €150,00 μηνιαίως, που αντιστοιχεί σε καπνικά προϊόντα (€5 x 30), κρίνεται εντός των δυνατοτήτων του Καθ’ ου η αίτηση. Ο ίδιος ανέφερε πως κατανάλωνε τρία πακέτα ημερησίως και ανέφερε αναληθώς πως ο χρόνος διακοπής του καπνίσματος ήταν προ δεκαετίας. Η αξία των €5,00 αντιστοιχεί περίπου σε ένα πακέτο τσιγάρα ή καπνού και σχετικών με το κάπνισμα προϊόντων ημερησίως. Εφόσον δεν τίθετο σε διακινδύνευση η αξιοπρεπής διαβίωσή του με αυτό το έξοδο πριν από τις εγχειρίσεις, δεν αποδείχθηκε πως θα τεθεί σήμερα, χωρίς ο ίδιος να έχει παρουσιάσει στο Δικαστήριο κάποια διαφοροποίηση στην εισοδηματική του ικανότητα πριν και μετά, λόγω των εγχειρήσεων. 

 

41.    Δεν φαίνεται, με τα στοιχεία που προς το παρόν τέθηκαν στο Δικαστήριο, να μπορεί, ως αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής, να εκδοθεί οποιοδήποτε άλλο διάταγμα. Δεν υφίσταται οποιοσδήποτε λόγος, εκ των όσων εκτέθηκαν με την ένσταση του Καθ’ ου η αίτηση, το Δικαστήριο να μην εκδώσει διάταγμα για πληρωμή του εξ αποφάσεως χρέους με μηνιαίες δόσεις. Δεν φαίνεται πως ο Αιτητής αποσκοπεί οπουδήποτε αλλού εκτός από το να εισπράξει χρέος που υφίσταται, βάσει εκτελεστής δικαστικής απόφασης.

 

Κατάληξη

 

42.    Εκδίδεται διάταγμα δια του οποίου ο Καθ’ ου η αίτηση διατάσσεται να πληρώσει το εξ αποφάσεως χρέος του με μηνιαίες δόσεις €150,00 η κάθε μία, αρχίζοντας από την 22.05.2024, και ακολούθως την 22η ημέρα κάθε επόμενου μήνα, μέχρι εξόφλησης.

 

43.    Επιπλέον, ακολουθώντας τον κανόνα σε σχέση με τα έξοδα, ο Καθ’ ου η αίτηση να πληρώσει στον Αιτητή τα έξοδα της αίτησης αυτής όπως υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή και εγκριθούν από το Δικαστήριο· με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, με μηνιαίες δόσεις.

(Υπ.) ………………………..

Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.

Πιστό Αντίγραφο

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ



[1] Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ν. Κωνσταντίνου (2000) 1 ΑΑΔ 1034.

[2] Φλαγκοφάς v. Αταλέζα Λτδ (1989) 1 ΑΑΔ 686, 689, Μιχαήλ v. Αδελφοί Πούλλου Λτδ (1997) 1 ΑΑΔ 1759.

[3] Μιχαήλ ν. Σκορδή (2005) 1 ΑΑΔ 64, Gesico Photographic v. J.KVideo (1991) 1 ΑΑΔ 134 και Σ.Π.Ε. Αραδίππου ν. Ιακώβου (1999) 1 ΑΑΔ 2032.

[4] Σωτηρίου ν. Universal Bank Public LtdΠολ. Έφ. 271/13, 09.03.2020, ECLI:CY:AD:2020:A93, Λουγκρίδης vEurolife Ltd (2004) 1 ΑΑΔ 886, Παναγιώτου v. Μιχαήλ (1998) 1 ΑΑΔ 422, Προκοπίου v. Λάμπρου (2004) 1 ΑΑΔ 310.

[5] Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. v. Κωνσταντίνου (2000) 1 ΑΑΔ 1034.

[6] Βασιλειάδη ν. Τσουρή (2007) 1 ΑΑΔ 43.

[7] Η αρίθμηση γίνεται με βάση το σύνολο των δεδομένων ενώπιον του Δικαστηρίου.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο