ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.

 

 

Αγωγή αρ. 925/2023 IJ

 

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ IRIS VILLAGE ή άλλως πώς καλούμενη IRIS VILLAGE MANAGEMENT COMMITTEE

 

 

 

Αιτήτρια

 

ν.

 

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

 

 

 

Καθ’ ου η αίτηση

_____________________

Ημερομηνία: 13 Μαΐου 2025

Εμφανίσεις:

Για Αιτήτρια: Κ.Ν. Μιχαήλ ΔΕΠΕ, για την Αιτήτρια

Α. Νοβριάδης, για τον Καθ’ ου η αίτηση

Καθ’ ου η αίτηση: απών

 

Αίτηση έρευνας ημερομηνίας 03.04.2024

 

Ε Ν Δ Ι Α Μ Ε Σ Η   Α Π Ο Φ Α Σ Η

(ex tempore)

 

1.        Εκκρεμεί αίτηση έρευνας αναφορικά με τον Καθ’ ου η αίτηση, η οποία του έχει επιδοθεί, όπως φαίνεται, μαζί με κλήση μάρτυρος. Είναι ορισμένη σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου.

 

2.        Ο Καθ’ ου η αίτηση είναι απών, αλλά εμφανίζεται για τον Καθ’ ου η αίτηση δικηγόρος, ο οποίος ενημέρωσε το Δικαστήριο για την εμφάνισή του, καθώς και για τους λόγους απουσίας του Καθ’ ου η αίτηση, που σχετίζονται με την υγεία του.

 

3.        Στο πλαίσιο διαχείρισης της υπόθεσης, η πλευρά της Αιτήτριας αιτήθηκε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Δικαστήριο. Υπήρξε ένσταση από τον δικηγόρο του Καθ’ ου η αίτηση. Έχω ακούσει ό,τι αναφέρθηκε.

 

4.        Ο Καθ’ ου η αίτηση, όπως προαναφέρθηκε, εκπροσωπείται στη διαδικασία από δικηγόρο, ο οποίος εμφανίζεται εκ μέρους του. Ο σκοπός για τον οποίο, με βάση τον περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμο Κεφ. 6, υπάρχει δυνατότητα εξαναγκασμού της παρουσίας του εξ αποφάσεως οφειλέτη, είναι μόνον για σκοπούς μαρτυρίας, καθότι είναι εξαναγκάσιμος μάρτυρας. Την ίδια στιγμή, το βάρος για την απόδειξη τυχόν οικονομικής αδυναμίας του είναι στους δικούς του ώμους, ενώ, με βάση το άρθρο 85, του ιδίου νόμου, υπάρχει δυνατότητα εξέτασης και σε περίπτωση παράλειψης εμφάνισής του στη διαδικασία.

 

5.        Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, σε κάθε περίπτωση, απολήγει σε περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας, η οποία είναι κατοχυρωμένη, μεταξύ άλλων, στα συνταγματικά κείμενα του άρθρου 11 Σ. Τέτοια ενέργεια, θα πρέπει να αιτιολογείται ως προς τη νομιμότητα, την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα.

 

6.        Ενώ υφίσταται η νομική δυνατότητα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε νόμιμη διαταγή του Δικαστηρίου, να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, και στην προκειμένη περίπτωση σε περίπτωση μη εμφάνισης στο Δικαστήριο ενώ εκδόθηκε και επιδόθηκε μαζί με την αίτηση και κλήση μάρτυρα, λαμβάνοντας υπόψη εδώ: τη φύση της υπόθεσης, που είναι μια δια κλήσεως αίτηση για την εξέταση της οικονομικής ικανότητας του Καθ’ ου η αίτηση σχετικά με την αποπληρωμή εξ αποφάσεως χρέους σε αγωγή, ως προς την οποία το αίτημα του δικηγόρου του Καθ’ ου η αίτηση είναι να δοθεί χρόνος για ένσταση· όσα άλλα προαναφέρθηκαν, κρίνεται πως μπορεί, επί του παρόντος, να προχωρήσει η υπόθεση αυτή και χωρίς την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Καθ’ ου η αίτηση. Ότι απουσιάζει το στοιχείο της αναγκαιότητας έκδοσης τέτοιου εντάλματος.

 

7.        Συνακόλουθα, το αίτημα για την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του Καθ’ ου η αίτηση, δεν είναι αποδεκτό, και απορρίπτεται. Αυτό δεν σημαίνει πως το Δικαστήριο, σε οποιοδήποτε μετέπειτα στάδιο της διαδικασίας, εάν κρίνει ότι θα πρέπει να εξαναγκαστεί η παρουσία του Καθ’ ου η αίτηση για σκοπούς μαρτυρίας, δεν έχει τέτοια δυνατότητα, εάν με τα δεδομένα που θα ισχύουν τότε, κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο και ανάλογο. Με τα επί του παρόντος δεδομένα, δεν είναι.

 

8.        Η αίτηση παραμένει για εξέταση/οδηγίες την 07.10.2024 ώρα 08:30. Τυχόν ένσταση/προσκόμιση στοιχείων που χρειάζονται για σκοπούς εξέτασης, να καταχωριστούν μέχρι την 05.07.2024 ώρα 12:00. Να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του άρθρου 84 Κεφ.6.

 

9.        Ο Καθ’ ου η αίτηση να είναι παρών στο Δικαστήριο με την ίδια κλήση, όταν θα χρειαστεί για τους σκοπούς της διαδικασίας, να ενημερωθεί για την επόμενη ημερομηνία από τον δικηγόρο του.

 

10.    Έξοδα στην πορεία, όχι εναντίον της Αιτήτριας.

 

(Υπ.) ……………………….

Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.

Πιστό Αντίγραφο

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο